Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA atklāj jaunos instrumentus, kas tiks izmantoti Artemis Mēness izpētes misijās

    Jaunākie raksti

    Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde jeb NASA gatavojas atgriezt cilvēkus uz Mēness virsmas pēc Apollo programmas beigām. Reizē ar šo lielo notikumu, tikuši prezentēti trīs jauni instrumenti, kas palīdzēs veikt eksperimentus.

    NASA ir izziņojusi pirmos trīs instrumentus, kurus izmantos Artemis astronauti uz Mēness virsmas. Šis fakts ticis īpaši izcelts, jo norāda uz tehnoloģisko attīstību šo vairāk nekā 50 gadu laikā. Sagaidāms, ka cilvēks savu kāju uz Mēness varētu spert 2026. septembrī, tomēr uz šo datumu jāskatās ar noteiktu skepticisma devu.

    Reklāma

    Pirmais jaunais instruments ir Mēness vides uzraudzības stacija (angliski Lunar Environment Monitoring Station – LEMS), kas ir kompakts, autonoms seismometru komplekts. Tas paredzēts nepārtrauktai, ilgstošai seismiskās vides uzraudzībai jeb “Mēnesstrīču” uztveršanai. Apkopojot datus par zemes kustību, zinātnieki cer labāk izprast Mēness garozas un mantijas struktūru un to, kā Mēness laika gaitā veidojies un attīstījies.

    Eksperiments ar nosaukumu Mēness efekti uz agrikulturālo floru (angliski Lunar Effects on Agricultural Flora – LEAF) pētīs kultūraugu audzēšanas potenciālu uz Mēness, lai palīdzētu astronautu ēdināšanai un dzīvības uzturēšanai. Ķīna kaut ko līdzīgu izdarīja 2019. gadā, kad tās miniatūrais biosfēras eksperiments uz Mēness virsmas ļāva izdīgt vienai kokvilnas sēklai.

    Trešā mērierīce ir Mēness dielektriskais analizators (angliski Lunar Dielectric Analyzer – LDA), kas mērīs Mēness regolīta spēju izplatīt elektrisko lauku. Tas arī meklēs iespējamās ledus pazīmes, tādējādi ļaujot iespēju iegūt ūdeni uz Mēness virsmu. To nākotnē varētu izmantot skābekļa un degvielas ražošanai.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma