Web Analytics
More
    Reklāma

    “Nokia” uz Mēness veido 4G mobilo tīklu ar 5km darbības rādiusu

    Jaunākie raksti

    Izskatās, ka nākamo gadu laikā arī uz Mēness varētu parādīties visai sakarīgs mobilais tīkls, kas ietekmēs gan izpēti, gan vēlāk arī saziņu un citas jomas. Pērn NASA noslēdza 14.1 miljona ASV dolāru līgumu ar “Nokia” par mobilā tīkla infrastruktūras izveidi uz Mēness. Projekta mērķis ir radīt 4G mobilo tīklu, kas funkcionētu līdz 5km rādiusā.

    Jāsāk ar to, ka “Nokia” jau reiz darbojusies pie līdzīga projekta. 2018. gadā sadarbībā ar “Vodafone” un “Audi” tika strādāts pie privāta Mēness LTE projekta, kas izgāzās. Vienlaikus “Nokia” paspēja radīt dažas demonstrācijas iekārtas un veikt izmēģinājumus, kas galu galā ļāva izstrādāt jaunu mobilā tīkla aparatūru. Tā piemērota arī Mēness videi, jo izturēs, piemēram, radiāciju un temperatūras svārstības. NASA šajā ziņā ir apsvērusi ieguvumus un saprot, ka tāda standarta kā LTE izmantošana varētu gan ietaupīt naudu, gan vienkāršot saziņu uz Mēness.

    Reklāma

    “Nokia” uzdevums šim gadam ir savu izstrādāto LTE aprīkojumu integrēt ar Mēness roveri jeb visurgājēju, ko izstrādājis Hjūstonā bāzētais uzņēmums “Intuitive Machines”. Vienlaikus problēma šajā visā varētu būt raidītā signāla attālums, kas saistāms ar pašu augstumu, kādā mobilā tīkla infrastruktūra tiktu uzstādīta. Tieši tāpēc “Nokia” strādā pie diviem dažādiem risinājumiem. Pirmajā mobilā tīkla darbības rādiuss būtu no 300 līdz 400 metriem. Otrajā lielākas jaudas aprīkojums spētu raidīt signālu līdz 5km attālumā.

    Kamēr uz Zemes 5G palēnām tiek pielietots dažādās jomās, 4G mobilais tīkls joprojām ir ļoti labs variants sakaru nodrošināšanai uz Mēness. Tas ļautu, piemēram, tur esošajiem transportlīdzekļiem nosūtīt uz Zemi augstas izšķirtspējas vizuālos materiālus un cita veida datus ar lielāku ātrumu. “Nokia” nākotnes vīzijās šajā ziņā ietilpst arī balss sakari, biometrija un robotizēta vadība.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Janis Murnieks
    26.03.2021 14:41

    Korekti būtu “Diapazona” vietā lietot vārdu “rādiusā”.
    Jo ar diapazonu tehnikā saprot pavisam ko citu ;)

    Krotow
    26.03.2021 16:55

    Uz Mēness gan jau ka būs izdevīgi ierīkot satelītu bāzes staciju tīklu, kas barojas no saules baterijām. Orbitālais augstums un pings tur ir krietni mazāki kā Zemei. Atmosfēras arī nav. Bāzes stacijas uz mastiem tur ierīkot būs paliels čakars kravu transportēšanas īpatnību dēļ.

    Last edited 3 years ago by Krotow
    Andis
    27.03.2021 11:17
    Reply to  Krotow

    Tie pavadoņi vēl ir jānotur orbītā,lai nenokrīt uz zemes, tfu tas ir uz mēness vai arī neaizlido atklātā kosmosā)

    Reklāma