Web Analytics
More
    Reklāma

    Xiaomi 13 Lite apskats – no citas operas

    Xiaomi 13 Lite nelīdzinās tā priekšgājējiem, tomēr tam ir patīkams, smalks dizains un izcils ekrāns, kas, diemžēl, šoreiz jāstata pretī visai daudz pieļautiem kompromisiem.

    Jaunākie raksti

    Xiaomi modeļu klāsts un nosaukumu stratēģija ir tik plaša un sapiņķerēta, ka bieži spēj apmulsināt pircējus. Jau rakstīju par Redmi Note 12 Pro 5G, kas ir gauži līdzīgs un nodarbojas ar POCO X5 Pro kanibālismu. Nedaudz citādāks, bet ne vienkāršāks stāsts ir ar Xiaomi 13 Lite. Ja atskatās uz iepriekšējiem Xiaomi Mi 11 Lite 5G/11 Lite 5G NE un Xiaomi 12 Lite (šo neesam testējuši), tiem visiem ir vismaz dizainiska līdzība ar flagmaņu sēriju, diezgan laba ieguvuma un cenas attiecība un pa kādai odziņai. Piemēram, Mi 11 Lite bija pasaulē plānākais 5G viedtālrunis, bet 12 Lite bija noapaļotās sērijas plakanais brālis. 13 Lite dzied pilnīgi citu operu, tam ir maza līdzība ar flagmaņu brālēniem, palielināta cena, dažas iespējas samazinātas, tādēļ Xiaomi 13 sērijā tas šķiet, kā svešķermenis, nevis radniecīga, lētāka versija. Kādēļ tā? Tādēļ, ka Xiaomi 13 Lite trīspadsmitajai sērijai pievilkts aiz matiem. Proti, tas ir vienkārši pārsaukts pagājušajā gadā izziņotais, Ķīnas tirgum paredzētais Xiaomi Civi 2. Tātad Xiaomi 13 Lite jāskatās, kā atsevišķs modelis, nevis, kā 12 Lite turpinātājs.

    Reklāma

    Ja atmet mulsinošo Xiaomi nosaukumu sistēmu, kas šoreiz ražotājam izdara lāča pakalpojumu, tad Xiaomi 13 Lite ir tīri elegants modelis, kas vienkārši nenes agrāko šīs sērijas mantojumu. 13 Lite iegulstas visai blīvajā vidējās klases augšgala segmentā, jo Xiaomi 13 Lite tiek tirgots par 499 naudiņām. Šajā segmentā ir tiešām daudz un spēcīgu konkurentu. Par prasīto cenu Xiaomi 13 Lite piedāvā elegantu korpusu, flagmaņu līmeņa ekrānu, pieklājīgas kameras, dāsnu komplektāciju un ļoti ātru uzlādi. Un pieminētā odziņa šoreiz tikusi pašiņu faniem. Vai ar to pietiek, lai konkurētu? To arī centīšos noskaidrot šajā apskatā.

    Xiaomi 13 Lite tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 12, MIUI 14
    • Ekrāns: 6.55 collu AMOLED, 1080 x 2400, 20:9 malu attiecība, ap 402 ppi, 103.6 cm2, ap 89.5% ekrāna un korpusa attiecība, 68B krāsu, Dolby Vision, HDR10+, 120Hz ātrā atsvaidze, 1000 nitu maksimālais spilgtums, Corning Gorilla Glass 5 aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1 (4 nm), astoņi kodoli: 1×2.4 GHz Cortex-A710 & 3×2.36 GHz Cortex-A710 & 4×1.8 GHz Cortex-A510, Adreno 644 video apakšsistēma
    • RAM: 8 GB
    • Atmiņa: 128/256* GB, UFS 2.2
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Bluetooth 5.2 (A2DP, LE), USB Type-C 2.0, OTG, 3G/4G/5G
    • Pozicionēšana: GPS (L1), GLONASS (G1), BDS (B1I+B1c), GALILEO (E1), QZSS (L1)
    • Papildu: zem ekrāna novietots pirkstu nospiedumu lasītājs, žiroskops, kompass, IP53 šļakstu noturība, infrasarkanais raidītājs
    • Kameras: aizmugurē: 50 MP, f/1.8, 23mm, 1/1.56″, 1.0µm, PDAF galvenā kamera; 8 MP, f/2.2, 119˚, 1/4.0″, 1.12µm ultra platleņķa kamera; 2 MP, f/2.4 makro kamera; 2x LED zibspuldze; 4K@30fps, 1080p@30/60/120fps, 720p@960fps video. Priekšā: 32 MP, f/2.4, 100˚, 1/2.74″, 0.8µm ultra platleņķa kamera; 8 MP, f/2.3 dziļuma sensors; 2x LED zibspuldze; HDR; 1080p@30/60fps video
    • Izmēri un svars: 159.2 x 72.7 x 7.2 mm, 171 g
    • Akumulators: Li-Po 4500 mAh, 67W ātrā vada uzlāde, lādētājs komplektā
    • Cena: 499 eiro

    *testa ierīcei

    Niansēts dizains ar “nedinamisko salu”

    Tie, kas pieraduši vidējā klasē pie viedtālruņiem ar plakaniem ekrāniem, būs pārsteigti, ka Xiaomi 13 Lite pieejams ar noliektām ekrāna un aizmugures stikla malām. Tas palīdz ergonomikai, tomēr estētiski šķiet nedaudz oldskūlīgi. No otras puses, tas ir pat nedaudz atšķirīgi un pat atsvaidzinoši ābola diktēto plakano skaldņu laikā. Otrs pārsteigums, ko pamanīju, izpakojot Xiaomi 13 Lite, bija tā plānums. 7.2 mm ir viens no plānākajiem šobrīd pieejamajiem viedtālruņiem. Kopumā, tas rada patīkamu smalkuma un niansētības sajūtu plaukstā. Viena no dizaina atšķirības zīmēm ir kapsulas formas iegrauzums ekrānā, kas nedaudz atgādina ābola dinamisko salu. Tomēr noapaļotais dizains nekopē ābolu, tādēļ šoreiz papīri tīri un nav vietas plaģiātisma pārmetumiem. Arī iegrauzuma interfeiss nekopē iOS, tādēļ šoreiz to nosaukšu par nedinamisko salu. Rāmis virs salas ir plāns, tas sevī ietver ne vien smalki maskētu auss skaļruni, bet arī sensorus un pat 2x LED zibspuldzes pašiņiem.

    Testa ierīci saņēmām atsvaidzinošā, gaiši zilā tonī, bet pieejami vēl citi krāsu varianti. Vienīgais trūkums, ka aizmugure ir glancēta, slidena un grūti uzturama tīra. Daļēji to risina līdzi dotais silikona maciņš, bet, man nesaprotamu iemeslu dēļ, maciņš bloķēšanas taustiņam pārāk bieži bloķēšanu sajauca ar asistenta izsaukšanu. Bez maciņa tā nenotiek, tomēr tad uzturēt tīru glancēto aizmuguri un rāmi būs praktiski neiespējami. Aizmugures kameru sala ir izbīdīta tikai nedaudz, bet pietiekami, lai 13 Lite uz galda gāzelētos.

    Xiaomi 13 Lite rāmis veidots no glancētas plastmasas. Kreisā puse atstāta tīra, bet labajā izvietoti bloķēšanas un skaļuma taustiņi. Apakšā ap USB ligzdu ir mikrofons, SIM karšu atvilktne un skaļruņa reste, bet augšā – otrs mikrofons, infrasarkanais raidītājs un neuzkrītošs Dolby Atmos logo. Patīkami, ka Xiaomi 13 Lite saņēmis IP53 šļakstu aizsardzību, tomēr arvien vairāk šajā cenā viedtālruņi sāk piedāvāt pilnvērtīgu mitruma aizsardzību. Kopumā, dizains šķiet niansēts, smalks un patīkams, pārējais ir gaumes jautājums.

    Flagmaņu cienīgs ekrāns

    Xiaomi jau pieradinājis, ka vidējā klasē pieejami lieliski ekrāni. Arī 13 Lite ekrāns ir pelnījis izcilu vērtējumu. To raksturo tādi tehniskie parametri, kā AMOLED matrica, kas nodrošina kontrastainu, spilgtu, košu attēlu, 1080 x 2400 izšķirtspēja, kas nodrošina asu bildi, 120Hz ātrā atsvaidze un izcili kalibrētas krāsas. Xiaomi 13 Lite ir viens no retajiem viedtālruņiem vidējā klasē, kas izmanto 12 bitu krāsu dziļumu, jeb spēj attēlot 68 miljardu krāsu. Tas ir iespaidīgi, lai gan Android platforma visu šo spektru pienācīgi nemaz neizmanto. Ekrāns saņēmis 1000 nitu spilgtumu, tas nav augstākais spilgtums, kāds redzēts, tomēr ne reizi arī spilgtā saulē man nebija problēmu saskatīt saturu. Netflix cienītāji novērtēs Dolby Vision atbalstu.

    Noliektās ekrāna malas ļauj iegūt flagmaņcienīgu 89.5% ekrāna un korpusa attiecību. Rāmis ap ekrānu ir tiešām patīkami plāns. Patīkami, ka noliektās malas nereģistrē liekus pieskārienus un diži nedeformē attēlu. Nedinamiskā pašiņu kameru sala atņem krietni vairāk saturam, kā konkurentiem ar nelielu kameru pīrsingu. Tagad zinu, kā jūtas ābolisti. Pierast protams var, tomēr nedaudz zemāk centīšos paskaidrot, kādēļ šoreiz šāds risinājums izrādījies pašmērķīgs. Pieejami ierastie MIUI programmatūras pielāgojumi, kas ļauj ekrāna darbību pielāgot katra vēlmēm.

    Ierasta atbloķēšana un neizmantota izdevība

    Xiaomi 13 Lite saņēmis gan sejas atpazīšanu, gan zem ekrāna novietotu pirkstu nospiedumu lasītāju. Sejas atbloķēšana strādā ļoti ātri, tomēr ir atkarīga no apkārtējā apgaismojuma un nav biometriski droša. Šī arī ir tā neizmantotā izdevība. Proti, ja reiz nolemts palielināt ekrāna iegrauzumu, žēl, ka nav izmantota TOF kamera, kas izmanto infrasarkano gaismu, skenē seju trīs dimensijās un nodrošinātu drošu sejas atpazīšanu jebkādos gaismas apstākļos.

    Tādēļ iesaku paļauties uz pirkstu nospiedumu lasītāju. Tas ir drošs, atpazīst pirkstu 8 reizes no 10 un ir gana ātrs. Tā simetriskais novietojums būs gana ērts gan labročiem, gan kreiļiem, tomēr pilnai laimei tas varēja atrasties nedaudz augstāk. Interesanti, ka programmatūra ļauj izmantot pirkstu nospiedumu lasītāju, lai izmērītu sirdsdarbības ātrumu. Par datu atbilstību gan nespriedīšu, tomēr asprātīgi, ka šāda iespēja ir. Vienīgi, žēl, ka šos datus nevar izmantot nevienā aktivitāšu lietotnē.

    Xiaomi 13 Lite aizmirsis par skaņu

    Tieši Xiaomi bija tas ražotājs, kas vidējā klasē uzstādīja latiņu konkurentiem un pieradināja lietotājus, ka stereo skaļruņi ir norma arī šajā klasē. Xiaomi dod, un Xiaomi atņem. Diemžēl, Xiaomi 13 Lite saņēmis visai viduvēju mono skaļruni, kas neiztur konkurenci, jo visi citi ražotāji šādā cenā piedāvā stereo skaļruņus. 13 Lite skaļrunis nav tas skaļākais, skaņa izklausās plakani, basu gandrīz nav, turklāt kvalitāte krītas pie skaļākajiem līmeņiem. Zinu, ka komentāros gan jau būs tie, kas teiks, ka šī nav problēma. Jā, dzīvot jau var, tomēr tie, kas dzirdējuši atšķirību starp vienu skaļruni un diviem, noteikti šo uztvers kā krietnu soli atpakaļ skaņas kvalitātē. Toties jāpaslavē vibrācijas motors, kas šoreiz padevies īpaši smalki kalibrēts, bet pietiekami spēcīgs, lai būtu jūtams arī kabatā.

    Viduvējs akumulators ar īpaši ātru uzlādi

    Kamēr vairums vidējās klases konkurentu saņēmuši 5000 mAh akumulatorus, Xiaomi 13 Lite aprobežojas ar viduvēju Li-Po 4500 mAh akumulatoru. Cerēju, ka energoefektīvais procesors nāks talkā, lai uzlabotu sniegumu, tomēr šoreiz tā tas gluži nav. Manu ikrīta rutīnu, kas konkurentiem prasa ap 7%, 13 Lite spēja īstenot ar 5%, kas būtu lielisks rezultāts, ja pēc tam procenti nesāktu kust kā Grenlandes ledājs globālajā sasilšanā. Sasniedzot 80% atzīmi, akumulators tiešām tērējas straujāk par konkurentiem. Šis noteikti nebūs divu dienu noidrošinātājs. Patiesībā, pie pamatīgākas slodzes, var nesagaidīt arī vakaru. Toties pie vidējas slodzes dienas nogrieznī nevajadzētu būt problēmām.

    Situāciju glābj dāsnā komplektācija. Bez pieminētā silikona maciņa, komplektā iekļauts 67W ātrais lādētājs. Gan komplektācija, gan uzlādes ātrumi atstāj kaunā gan Samsung, gan Google, gan Nothing, gan Sony veikumus. Akumulatoru no 0% piedzīt pilnu izdevās aptuveni 43 minūtēs. Tas nozīmē, ja pa nakti tomēr būsi aizmirsis to uzlādēt, pietiks ar rīta dušu, lai piedzītu akumulatoru pilnu. Tomēr, iesaku pa nakti uzlādēt Xiaomi 13 Lite, jo šis noteikti nav divu dienu aķītis.

    Konkurenti piedāvā pārāku veiktspēju

    Xiaomi 13 Lite darbina Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1 procesors. Un te parādās, ka 13 Lite ir rebrendots pagājušā gada Civi 2 modelis, jo nu jau ir iznākusi šī procesora Gen 2 versija, turklāt pats Xiaomi jau paspējis izlaist pāris modeļus ar to. Tas arī nozīmē, ka lielākā daļa prasītās cenas konkurenti piedāvās pārāku veiktspēju. Sintētiskajos veiktspējas testos Xiaomi 13 Lite atrodas aptuveni tur, kur Snapdragon 778G, kas darbināja tādus pagājušā gada spīdekļus, kā Nothing Phone (1) un Honor 70, bet krietni iepaliek POCO F4, Google Pixel 6a, Xiaomi12T un vēl vairāk Google Pixel 7, kas jau piedāvā flagmaņu veiktspēju. Sintētiskie veiktspējas testi protams nepastāsta pilnu stāstu, tomēr ikdienā novērotās nelielās buksēšanas saka priekšā, ka līdz galam te kaut kas nav salāgots, kā nākas. Diemžēl, patīkami plānais korpuss nozīmē, ka ir krietni mazāka telpa dzesēšanas elementiem. 13 Lite mēdz uzsilt pat pie ikdienišķas slodzes. Karšana gan nav nekomfortabla, tomēr tā atstāj iespaidu uz grafisko sniegumu, reizēm atslēdzot ātro atsvaidzi, reizēm jūtami mazinot kadrus spēlēs jau pēc 10 minūšu spēlēšanas.

    Tomēr, ja Xiaomi 13 Lite neizmanto, kā spēļu konsuli, ikdienas lietošana būs pieņemama – lietotnes atveras veikli un novērotās buksēšanas drīzāk jāadresē smagās saskarnes virzienā. Testa ierīci saņēmu ar 8 GB RAM un 256 GB iekšējo atmiņu, kas ir pieklājīgs komplekts, bet arī šeit ir, kur piekasīties. Proti, RAM menedžments šoreiz nav līdz galam noslīpēts, tas mēdz lietotnes ielādēt no jauna, pat ja atvērtas skaitliski maz. Piemēram, Chrome lādējās no jauna gandrīz katru reizi tajā ieejot. Iekšējā atmiņa izmanto relatīvi lēno UFS 2.2 atmiņu, jāatgādina, ka konkurenti no Nothing, Google un pat POCO izmanto vismaz UFS 3.1. Labā ziņa, ka savienojumi un pozicionēšana strādā korekti. Sentimentālajiem pat ir pieejams infrasarkanais raidītājs, kas 13 Lite pārvērš universālajā pultī.

    MIUI 14 uz Android 12

    Diemžēl, arī šoreiz Xiaomi 13 Lite tiek piedāvāts ar veco Android 12. Labā ziņa, ka izmantots svaigākais MIUI 14, kas ievieš jaunumus, neskatoties uz vecāku Android versiju. Šoreiz man jāapstiprina mana konspirācija – jo dārgāks Xiaomi/Redmi/POCO viedtālrunis, jo labāk MIUI uzvedas. Man nebija problēmu, uzstādot 13 lite, kā Redmi Note 12 Pro 5G variantā. Tomēr tas nemaina faktu, ka MIUI ir visai bieza saskarne, kur nāksies krietni patērēt laiku, lai atrastu vajadzīgos iestatījumus.

    Izmaiņu no iepriekšējās versijas nav daudz. Tās vairāk ir kosmētiskas, tomēr, jūtams, ka animācijas kļuvušas plūstošākas. To saskarnē ir tiešām daudz. Ir sajūta, ka animēts katrs sīkums un katra darbība. Tik pat daudz, cik animāciju, ir arī liekprogrammu. MIUI cenšas dublēt gandrīz visas Google lietotnes, turklāt jau instalētas spēles un citas lietotnes. Manuprāt, šis daudzums jau šķiet bezkaunīgs prasītajā cenā, īpaši, ja salīdzina ar Nothing vai Pixel tīrību. Labā ziņa, ka saskarne piedāvā tik pat daudz, cik liekprogrammu, dažādu, niansētu iestatījumu. Faktiski, ja kaut ko ir piedāvājusi cita saskarne, tad to piedāvās arī MIUI. Spēj tik meklēt, jo ne viss atrodams tur, kur šķistu loģiski.

    Jau ierasti, ka paziņojumu bloks izsaucams no pašiņu kamerām pa kreisi, bet kontroles panelis – pa labi. Šis princips un estētika visai ļoti atgādina ābolu, tādēļ jauki, ka pieejama apvienotā versija, ko MIUI sauc par “Veco versiju”.

    Labā ziņa, ka paziņojumi pienāk laikā. Šo kaiti MIUI pamazām būs apārstējusi. Tomēr reklāmas mēdz parādīties, īpaši ja izmanto uzbāzīgos darbības optimizētājus. Kopumā, šogad šī bija labākā MIUI darbība, kādu esmu lietojis, tomēr nepamet sajūta, ka saskarne ir pārāk bieza un visai tālu no eiropiešu lakonisma izlutinātajām sirdīm.

    Trīs kameras aizmugurē, divas priekšā

    Šoreiz Xiaomi 13 Lite sagādājis pārsteigumu nevis aizmugures kamerām, bet gan priekšas. Aizmugurē izmantots ierasts trio – Sony IMX766 sensors, kas sevi jau veiksmīgi pierādījis citos modeļos, kas, diemžēl, šoreiz nav saņēmis optisko stabilizāciju, ultra platleņķa kamera un makro kameras apendicīts. Tomēr lielāks pārsteigums ir tieši priekšā, kur papildu galvenajai pašiņu kamerai izvietots dziļuma sensors. Vēl viens pārsteigums, ka šaurajā pierītē virs ekrāna paslēpušās divas LED zibspuldzes, kas ļauj izgaismot selfijus. Laikam tādēļ neatradās vieta stereo skaļruņiem.

    Xiaomi 13 Lite saņēmis:

    • 50 MP, f/1.8, 23mm, 1/1.56″, 1.0µm, PDAF galveno kameru
    • 8 MP, f/2.2, 119˚, 1/4.0″, 1.12µm ultra platleņķa kameru
    • 2 MP, f/2.4 makro kameru
    • 32 MP, f/2.4, 100˚, 1/2.74″, 0.8µm ultra platleņķa  pašiņu kameru
    • 8 MP, f/2.3 pašiņu kameras dziļuma sensoru

    Kameru lietotne ir samērā ir vienkārša. Tajā nebūs grūtību orientēties arī citu saskarņu lietotājiem. Patīkami, ka lietotne ir ātra un plūstoši var pārslēgties starp režīmiem. Sadaļā “Vairāk” var atrast dažādus noderīgus un jautrus režīmus. Piemēram, 50 MP režīmu vai Klona režīmu, kas ļauj vienā kadrā vairākkārt uzņemt vienu un to pašu cilvēku.

    Ultra platleņķa kamera piedāvā 119˚ grādu skata leņķi, bet galvenās kameras digitālais palielinājums spēj sasniegt 10x. Digitālajam palielinājumam gan visai strauji rūk kvalitāte, tādēļ iesaku paļauties uz ierastajiem 0.6x, 1x un 2x lielumiem.

    Ikdienā vislabāko sniegumu iegūsiet no galvenās kameras, tās sensora izmēra un diafragmas atvēruma dēļ. Šoreiz jāteic, ka pēcapstrāde krāsas interpretē netipiski Xiaomi piezemēti un pat nedaudz dabiskāk, kā citos modeļos. Tas nozīmē, ka būs izteiktāks kontrasts un mazāk detaļu ēnās. Dinamiskais diapazons ir lielisks, tomēr pietuvinot attēlus neliela graudainība redzama tieši ēnās. Tas tādēļ, ka pēcapstrāde agresīvi tur cenšas atgūt detaļas, visbiežāk to dara digitāli saasinot attēlu. Tomēr tā ir tikai matu skaldīšana, kas kopējo pozitīvo iespaidu nesabojā.

    Šķiet, ka visos Xiaomi/Redmi/POCO viedtālruņos, ražotājs jau gadiem izmanto 8 MP ultra platleņķa kameru. Labā ziņa, ka pēcapstrāde palīdz izsūkt gana daudz arī no šī morāli novecojušā dzelža. Sliktā ziņa, ka šī kamera sāk iepalikt galvenajai kamerai, kas ik gadu piedzīvo uzlabojumus. Ultra platleņķa kamera paveic pieklājīgu darbu, lai objekti nebūtu kropļoti, tomēr detaļu ir ievērojami mazāk, krāsas ir atšķirīgas no galvenās kameras un, mazinoties apkārtējam apgaismojumam, tās spējas krietni mazinās.

    Naktī ultra platleņķa kamera ir gandrīz neizmantojama. Nakts režīms gan cenšas palīdzēt, tomēr arī tas nav garants lietojamam attēlam. Galvenajai kamerai klājas krietni labāk, nakts režīms atgūst zaudētās detaļas un sakārto pārgaismotās vietas. Tomēr reizēm var just, ka kamera nav optiski stabilizēta, tādēļ jārēķinās ar daļu kadru, kas nebūs asumā.

    Trešā kamera ir makro kartupelis. Piedodiet, bet nevaru to citādāk nosaukt un neredzu jēgu atsevišķai kamerai, ja asumu notrāpīt nevar. Agrāk Xiaomi vismaz piešķīra auto fokusu, kas ļāva iegūt asumu, bet šoreiz nekā.

    Portreta režīms korekti izrēķina objektu, tomēr ne vienmēr viss ir kārtībā ar ekspozīciju, reizēm fons tiek pārgaismots. Lielākoties objekti mēdz būt nedaudz nefokusēti, turklāt sejās būs maz detaļu un izmantoti izskaistinātāji, pat ja tie atslēgti. Režīms mācīts atpazīt vien cilvēkus, tādēļ citiem objektiem iesaku piebīdīt kameru objektam. Galvenais sensors ir tik liels, ka attēli iegūs dabisku, izpludinātu fonu.

    Idejiski Xiaomi 13 Lite ir ideāls rīks pašiņmīļiem. Tiesa gan, ne viss, kas strādā uz papīra, strādā ikdienā. Pašiņu kamera izmanto 100˚ ultra platleņķi, kas piedāvā 0.6x, 0.8x un 1x lielumus. Atšķirība gan ir visai maza, toties programmatūra pati pārslēdzas starp režīmiem, ja pamana, ka kadrā ienācis vēl kāds.

    Xiaomi 13 Lite attaisno lielo iegrauzumu ekrānā, jo pašiņu kamera saņēmusi 8MP dziļuma sensoru. Vai tas uzlabo sniegumu? Manuprāt, nē! Objekts varbūt arī tiek izrēķināts korekti, tomēr sejām ir maz detaļu, tās izskatās, kā noklātas ar tonālo krēmu, pat ja izskaistinātāji atslēgti, turklāt portreta režīms mēdz pārgaismot fonu.

    Interesanti, ka 13 Lite saņēmis arī divas LED zibspuldzes, kam vismaz daļēji būtu jāimitē riņķa apgaismojums. Programmatūra gan piedāvā arī ekrāna zibspuldzi, kas visbiežāk labāk padara darbu par iebūvētajām zibspuldzēm. Tomēr neviens no šiem risinājumiem nav īsti piemērots pilnīgai tumsai. Jā, krēslā vai tumšā istabā uzlabojumi būs jūtami, bet līdzīgi, kā par dziļuma sensoru jāsaka, ka šoreiz līdzekļi nav sasnieguši mērķi.

    Kopumā, kameru sniegums atbilst vidējai klasei. Galvenā kamera performē ļoti labi, tomēr, pārējās sāk nedaudz iepalikt galvenajai. Diemžēl, šoreiz pašiņu kameras dziļuma sensors un 2x LED zibspuldzes neattaisno lielo kapsulas formas iegrauzumu un atteikšanos no stereo skaļruņiem.

    Konkurence

    • Xiaomi 12T – izskatās, ka Xiaomi pats nodarbojas ar savu modeļu kanibālismu, tomēr šoreiz mana izvēle kristu par labu tieši 12T. Proti, tam ir jaudīgāka veiktspēja, optiski stabilizēta kamera, ietilpīgāks akumulators, iespaidīgs 120W lādētājs komplektā un cena, kas dažās internetbodēs ir pat zemāka par 13 Lite. Kādam gan labāk patiks 13 Lite kompaktākais, smalkākais korpuss, tomēr mans racionālais prāts labāk izvēlas Xiaomi 12T.
    • Nothing Phone (1) – piedāvā pilnvērtīgu premium materiālu korpusu ar daudz oriģinālāku dizainu, sakārtotāku saskarni, labāku ultra platleņķa kameru, stereo skaļruņiem un pat bezvadu uzlādi. Xiaomi 13 Lite atspēlējas ar dāsnāku komplektāciju un daudz ātrāku vada uzlādi.
    • Honor 70 – ir visai līdzīgs, jo arī piedāvā ekrānu ar noliektām malām un arī aizmirsis iebūvēt stereo skaļruņus. Honor ticis pie ietilpīgāka akumulatora un pārāka kameru snieguma. Xiaomi 13 Lite atspēlējas tikai ar kompaktāku, smalkāku korpusu.
    • Google Pixel 7 – visbiežāk gan būs dārgāks, tomēr šur tur var atrast līdzīgā cenā. Tā stiprās puses ir vēl kompaktāks korpuss, premium materiāli korpusā, pilnvērtīga IP68 ūdens noturība, pārāka veiktspēja, stereo skaļruņi, daudz labāka kameru darbība un tīra saskarne ar ilgu atbalstu. Xiaomi 13 Lite atspēlējas ar spēcīgāku ekrānu, ietilpīgāku akumulatoru, dāsnāku komplektāciju un super ātru vada uzlādi.
    • Samsung Galaxy A54 – šim apskats vēl tikai top, tomēr jau varu pateikt, ka tam ir pilnvērtīga IP67 ūdens aizsardzība, optiski stabilizēta galvenā kamera, stereo skaļruņi, ietilpīgāks akumulators un ilgāks programmatūras atbalsts. Xiaomi atspēlējas ar pārāku procesora darbību, dāsnāku komplektāciju un ļoti ātro vada uzlādi.

    Nobeigumā – šoreiz pieļauti dīvaini kompromisi

    Xiaomi 13 Lite viena no priekšrocībām ir smalkais, plānais un ērtais dizains. Tā ir reta parādība uzburbušo kameru salu laikā. Tomēr, šāda priekšrocība nes līdzi arī zināmus trūkumus – mazāku vietu akumulatoram un mazāk vietu dzesēšanas elementiem. Turklāt šie nav vienīgie kompromisi, kas pieļauti. 13 Lite piedāvā jūtami sliktāku veiktspēju, kā konkurenti līdzīgā cenā, nav iebūvēti stereo skaļruņi un nedinamiskā sala šoreiz neattaisno sevi, jo nepiedāvā pilnvērtīgi biometrisku atbloķēšanu ar seju un pašiņu bildes diži neuzlabo.

    Xiaomi 13 Lite pozitīvie aspekti ir tā patīkamais dizains, flagmaņu cienīgs ekrāns, pieklājīga galvenā kamera, dāsna komplektācija un ļoti ātra uzlāde, kas piesmej konkurentus. Vai ar to pietiek, lai izcīnītu vietu zem saules (lasi, lai atdarītu pircēju maciņus)? Šoreiz kompromisi pieļauti diezgan daudz, tādēļ pirms izvēlēties, pārlasi apskata konkurentu sadaļu!

    Iepriecināja

    • Relatīvi kompakts, plāns IP53 šļakstu drošs korpuss
    • Flagmaņu cienīgs ekrāns
    • Dāsna komplektācija, ļoti ātra uzlāde
    • Pieklājīga galvenā aizmugures kamera

    Neiepriecināja

    • Atdodiet atpakaļ stereo skaļruņus!
    • Viduvēja akumulatora darbība
    • Zemāka veiktspēja par konkurentiem
    • Kapsulas formas kameru iegrauzums sevi neattaisno, pat pašiņiem nav dižs pienesums
    Xiaomi 13 Lite nelīdzinās tā priekšgājējiem, tomēr tam ir patīkams, smalks dizains un izcils ekrāns, kas, diemžēl, šoreiz jāstata pretī visai daudz pieļautiem kompromisiem.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    8
    Ekrāns
    10
    Programmatūra
    7
    Veiktspēja
    7
    Akumulators
    7
    Kameras
    8
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    svimart
    20.04.2023 13:05

    Nesen tika iegādāts pagājušā gada xiaomi 12 par ļoti labu cenu, ļoti līdzigs pēc skata un visa pārējam šim 13Lite. Bet nu tas aķītis… gluži kā rakstā minēts… tiešām xiaoimi pa gadu nespēj izlaist paču kas salabo to rijīgumu… konkurenti ar tādiem pašiem prcesoriem un bateriju Ah izvelk pat 2 dienas…

    Biteme
    20.04.2023 13:11

    Nesaprotu tik lielu uzmanības pievēršanu skaļruņiem. Paši par sevi skaļruņi nevar būt ne stereo, ne kvadrofoniskie – tāda var būt skaņa. Taču klasē ceturtajā vai piektajā fizikā skaidro, kā veidojas stereo skaņa – tātad būtu jāsaprot, ka telefona skaļruņi nav vieta, kur to meklēt. Vismaz ne cilvēkam!

    Vai tad cilvēki, kas atdod 500 naudas par telefonu, mūziku klausās telefona skaļruņos? Tas būtu pagalam dīvaini….

    KKK
    20.04.2023 15:31

    Xiaomi un paziņojumi dzīvo paralēlas dzīves. Tas ir vienkārši neciešami, ka paziņojumi “jāmeklē” pašam. Noņemti visi muļķīgie baterijas taupīšanas ierobežojumi, tāpat mēdz nepienākt.
    Visbiežāk : outlook, swedbank, google pay, whatsapp. Otreiz Xiaomi? Nekad!

    11t pro ar MIUI 14 un android 13 atsaucei.

    Biteme
    20.04.2023 16:09
    Reply to  KKK

    Piem. smart-id vajadzēja papildus ieķeksēt autom. palaišanu, paziņojumiem – patstāvīgie, uzlecošie, rādīt kamēr darbojas fona režīmā

    KKK
    24.04.2023 10:04
    Reply to  Biteme

    Smart-id paziņojumi nekad nav pienākuši, pašam jāver vaļā apps.
    Viss tavs minētais ir atķeksēts, paziņojumi nenāk.
    Tagad 2 mēneši nomocījos ar google pay un swedbank nedienām, nu neļāva pīkstināt telefonu kā maksāšanas līdzekli. Tikko pārinstalētam app 2-3x atļāva, pēc tam – “Karte atteikta”. Arī hard reset nepalīdzēja, nācās maksājuma karti stiept līdz kabatā, jo vienreiz jau kaunā paliku benzīntankā. Risinājumu atradu (paldies reddit), pie vainas bija Dual apps lietošana. Tiklīdz nahrenizēju, ne reizi vairs nav bijušas problēmas. Tas viss nāca komplektā MIUI14 update, pat 2 ielāpi nav neko salabojuši. Jau morāli biju gatavs nolaist podā to telefonu un aizmirst par šo ražotāju uz visiem laikiem. :)

    Lapsis
    20.04.2023 17:35

    Kurš būs nākošais ar to iphona “iegrauzumu”?

    Alberts Kviesis
    21.04.2023 08:34
    Reply to  Lapsis

    Inženieri izveido sistēmu, dizaineri – savu dizainu, tālāk marketologi sameklē, kā to varētu pārdot. Padara kustīgu vēl (tā salas kustības funkcionalitāte ir stipri pārvērtēta). Galā izskatās pēc risinājuma, no kā sen bija laiks atbrīvoties

    Alberts Kviesis
    21.04.2023 11:04

    Tomēr dizainiski marketologi ir uzvarējuši – stilīgs izgrauzums izskatās labāk par iepriekš uzkrītoši pamanāmo iegrauzumu. Tas iegrauzums iepriekšējo paaudžu iPhone bija riktīgs feils, ko tagad mēģina izstrēbt (rādītu kā baigo uzlabojumu)

    Lapsis
    21.04.2023 17:36

    Kāds no jums speciem vispār saprot kādēļ tur tas “iegrauzums” ir? Face ID, ko pagaidām nav izdevies nomaskēt citādāk, tādam androidam jā, viņiem vienkārši nav normālu “feisa” atbloķēšanas opciju, tur tik pat labi varēja atstāt to apaļo punktu (cameru) un viss bija lieliski.
    Kas attiecas uz to “salu” tad man personīgi sala patīk labāk, kā tas iegrauzums, daži no notificationiem ir krietni pārskatāmāki.

    Alberts Kviesis
    21.04.2023 20:29
    Reply to  Lapsis

    Saistībā ar notification risinājumu un labu 12Mpix frontālo kameru – Sony 1iv nebija problēmu tādu iestarpināt šaurā, neuzkrītošā joslā. Nekādu salu, punktu, iegrauzumu vai izgrauzumu (1644 x 3840 pix) displejā

    Last edited 1 year ago by Alberts Kviesis
    Lapsis
    22.04.2023 00:35

    Par ko Tu vispār tagad runā?
    Sony ir face id?
    Un kāds vispār te sakars ar kaut kādiem sony notificationiem? Tam sony taču nav “iegrauzum”, kādēl, lai tur vispār būtu ar kaut ko jātiek galā?

    Alberts Kviesis
    22.04.2023 19:21
    Reply to  Lapsis

    Raksts ir par Xiaomi. Par ko Tu vispār tagad runā? Kāds vēl face id?

    Lapsis
    23.04.2023 11:50

    Izliecies vai esi bots?
    Tu te piemini iphona izgrauzumus, kā feilus un to ka citi razotāji kaut ko tur nomaskē, lai gan nevienam no tiem ražotājiem nav nekā tādā, kas strādātu kaut puslīdz labi, kā faceID, lūka arī Tev atbilde, vari savu iepriekšējos komentārus dzēst ārā… 🤦‍♂️

    Reklāma
    Xiaomi 13 Lite nelīdzinās tā priekšgājējiem, tomēr tam ir patīkams, smalks dizains un izcils ekrāns, kas, diemžēl, šoreiz jāstata pretī visai daudz pieļautiem kompromisiem.Xiaomi 13 Lite apskats - no citas operas