Web Analytics
More
    Reklāma

    Xiaomi 11T apskats un Xiaomi 11 Lite 5G NE mikro apskats

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Xiaomi 11T ir lielisks ieguvuma/attiecības piemērs. Lielisks ekrāns, pieklājīgas kameras brīnišķīgi stereo skaļruņi ir tikai daži no ieguvumiem. Kopumā 11T ir ražotāja vizītkarte, kas prezentē to, ko vidējā klase spēj piedāvāt.

    Jaunākie raksti

    Šoreiz stāstīšu par diviem karstiem pīrādziņiem no Xiaomi – 11T un 11 Lite 5G NE. Šogad Xiaomi īpaši čakli plosījies vidējā klasē. Piemēram, ražotāja apakšzīmoli Redmi un POCO uzstādījuši jaunu vidējās klases standartu, kas licis nervozi stūrī pīpēt un sekot arī citiem ražotājiem. Jaunais Xiaomi uzstādītais vidējās klases standarts ir AMOLED ekrāni ar augstu atsvaidzi, ietilpīgi akumulatori ar ļoti ātru uzlādi, stereo skaļruņi un pat IP mitruma aizsardzība. Gan Xiaomi 11T, gan Xiaomi 11 Lite 5G NE pie šāda komplekta ir tikuši, turklāt to cenas tos padara par lieliskiem cenas/ieguvuma attiecības piemēriem.

    Xiaomi 11T

    Šī apskata galvenajā lomā ir Xiaomi 11T. Burtiņš T norāda, ka ražotājs vistiešāk vēlējies konkurēt ar OnePlus, kas parasti gada otrajā pusē prezentē flagmani ar tādu pašu piedēkli. Šogad procesoru deficīta dēļ OnePlus T versija tā arī neieraudzīja dienas gaismu, tādēļ Xiaomi var baudīt nedalītu uzmanību. Taisnības labad gan jāsaka, ka ar OnePlus T versijām būtu jākonkurē ar Xiaomi 11T Pro modelim, jo abos pukst Snapdragon 888 jaudīgā sirds. Bet 11T tiešākais pretinieks būtu OnePlus Nord2, jo abus darbina MediaTek Dimensity 1200 procesors. Tā kā procesora izvēle ir būtiskākā atšķirība no Pro versijas, šo daļēji var uzskatīt arī par Xiaomi 11T Pro apskatu. Xiaomi 11T nopērkams par 450-500 naudiņām.

    Xiaomi 11 Lite 5G NE

    Savukārt apskata otrā plāna loma atvēlēta Xiaomi 11 Lite 5G NE. Nosaukuma pēdējie burti nozīmē “New Edition”, jeb jaunā versija. Patiešām, runa ir par to pašu Xiaomi Mi 11 Lite 5G, ko apskatīju maijā un biju patīkami pārsteigts par tā eleganto korpusu, jaudīgo specifikāciju un pieņemamo cenu. Kas mainījies? Izrādās, ka modelis visā pasaulē ir tik pieprasīts, ka procesoru deficīta dēļ, nācies izmantot citu, mazjaudīgāku čipkopu. Tā kā dzelži lielos vilcienos ir tie paši, 11 Lite 5G NE šoreiz veltīšu mikro apskatu ar vērtējumu, Xiaomi 11T apskata beigās. Xiaomi 11 Lite 5G NE nopērkams par 350-400 naudiņām.

    Xiaomi 11T tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 11, MIUI 12.5
    • Ekrāns: 6.67 collu AMOLED, 1080 x 2400, 20:9 malu attiecība, ap 395 ppi, 107.4 cm2, ap 85.1% ekrāna un korpusa attiecība, 1 miljards krāsu, 120Hz ātrā atsvaidze, HDR10+, 1000 nitu maksimālais spilgtums, Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls
    • Procesors: MediaTek Dimensity 1200 5G (6 nm), astoņi kodoli: 1×3.0 GHz Cortex-A78 & 3×2.6 GHz Cortex-A78 & 4×2.0 GHz Cortex-A55, Mali-G77 MC9 video apakšprogramma
    • RAM: 8 GB
    • Atmiņa: 128*/256 GB, UFS 3.1
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.2 (A2DP, LE, aptX HD, aptX Adaptive), NFC, USB Type-C 2.0, 3G/4G/5G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs sānā, žiroskops, stereo skaļruņi, IP53 mitruma un putekļu aizsardzība
    • Kameras: aizmugurē: 108 MP, f/1.8, 26mm, 1/1.52″, 0.7µm, PDAF galvenā kamera; 8 MP, f/2.2, 120˚, 1/4″, 1.12µm ultra platleņķa kamera; 5 MP, f/2.4, 50mm, 1/5.0″, 1.12µm, AF telefoto makro kamera; HDR; 2x dažādu toņu LED zibspuldze; video – 4K@30fps, 1080p@30/60/120, gyro-EIS. Priekšā 16 MP, f/2.5, 1/3.06″, 1.0µm, 1080p@30fps video
    • Izmērs un svars: 164.1 x 76.9 x 8.8 mm, 203g
    • Akumulators: Li-Po 5000 mAh, 67W ātrā uzlāde
    • Aptuvenā cena: 450-500 eiro

    *testa ierīcei

    Patīkams dizains ar puspremium sajūtu plaukstā

    Diemžēl, Xiaomi 11T testa ierīci saņēmu plikiņu, bez standarta komplektācijas. Tomēr šī, lai nu paliek tikai mana sāpe, jo Xiaomi, kā vienmēr, ikdienas lietotājiem piedāvā dāsnu komplektāciju ar silikona aizsargmaciņu un iespaidīgu 67W sienas lādētāju. Šis ir pliķis sejā flagmaņu skopajām komplektācijām. Malacis, Xiaomi!

    Dizains ir ļoti patīkams. Korpusa uzbūve šķiet nopietna. Priekša tikusi pie plakana ekrāna, ko sedz Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls, kas vidējā klasē nav nemaz tik bieži sastopams. Ekrāns ar tālruņa rāmi nav savienots plūdeni, grope ir nedaudz jūtama. Tā nav mirstama vaina, bet nodod tālruņa klasi. Arī citiem vidējās klases viedtālruņiem mēdz būt grope starp ekrānu un sānu rāmi, jo savienojumā izmantots atšķirīgs materiāls no rāmja. Toties aizmugure ar rāmi saplūst nemanāmi. Aizmugures stikls ir malās izliekts, tādēļ plaukstai šķiet ļoti patīkams. Testa ierīce tikusi pie krāšņākā pieejamā noformējuma, kas, mainoties apgaismojumam un skata leņķim, maina krāsu. Izskatās gana interesanti, bet nedaudz velk uz pagājušā gada modes tendencēm. Manai piezemētajai letiņu gaumei tuvāks šķistu meteorīta pelēkais noformējums, kas saņēmis metālisku rakstu zem stikla, toties tas vājprātīgi vāc pirkstu nospiedumus, jo virsma ir glancēta. Par laimi, testa ierīcei ir matēta aizmugure, tā ir ne vien taustei patīkama, bet arī krāj mazāk šmuces. Lielā, divpakāpju kameru sala ir pamatīga. Ja nelieto komplektā iekļauto ietvaru, jārēķinās, ka 11T uz galda gāzelēsies.

    Sānu rāmis ir nedaudz mulsinošs. Atverot SIM karšu atvilktni, atklājas, ka rāmis veidots no alumīnija, bet tā ārpuse pārklāta ar tik biezu krāsas slāni, ka taustei šķiet, ka rāmis veidots no plastmasas. Tas ļauj paslēpt antenu līnijas, bet rada puspremium sajūtu plaukstā. Protams, tas var šķist mazsvarīgi, jo gan jau izmantosiet komplektā iekļauto silikona maciņu. Labajā sānā ir stingri, patīkami skaļuma un bloķēšanas taustiņi, apakša tikusi pie USB ligzdas, mikrofona, skaļruņa un SIM atvilktnes, bet rāmja augšā ir otrais skaļrunis un infrasarkanais raidītājs.

    Kopumā dizains ir patīkams, ērts un pārdomāts. Jauki, ka Xiaomi domājis par aizsardzību pret mitrumu un putekļiem. IP53 gan pasargās tikai no šļakstiem, tomēr vismaz daļēja mitruma aizsardzība ir jaunais vidējās klases standarts. Ja nu tomēr interesē pilnvērtīga ūdens noturība, jāskatās Samsung, Sony vai CAT vidējās klases virzienā, tikai tad jārēķinās ar krietni zemāku veiktspēju un ne vienmēr adekvātu multimediju sniegumu, tādēļ šoreiz uzslava Xiaomi!

    Viens no vidējās klases labākajiem ekrāniem

    Ja vēl pirms pāris gadiem vidējās klases ekrānu latiņu uzstādīja Samsung, tad jāteic, ka šogad noteikumus diktē Xiaomi. Strpcitu, Xiaomi izmanto Samsung ražotus ekrānus, bet sajūta tāda, ka ražotājs spēj no tiem izsūkt vairāk par pašu Samsung. Lai vai kā, lietotāji ar ekrānu būs ļoti apmierināti. Šoreiz pat gribu teikt, ka par vidējās klases cenu var iegūt gandrīz flagmaņcienīgu ekrānu. Kontrasts ir lielisks. Spilgtums ir pietiekams, lai ekrāns būtu saredzams jebkādos apstākļos. Krāsas ir labi kalibrētas. 120Hz atsvaidze ir plūstoša, bet 480Hz pieskārienu reģistrācija noderēs, dzenājot spēles. Flagmaņiem gan būs pieejama augstāka izšķirtspēja, bet 395 pikseļi uz collu ir vairāk kā pietiekami, lai acs nevarētu saskatīt pikseļus, turklāt atslogo veiktspēju.

    Rāmis ap ekrānu varbūt arī nav tas plānākais, kāds redzēts, bet veidots gandrīz simetriski, radot organisku sajūtu. Kameras pīrsings novietots ekrāna augšas vidū. Man gan labāk patīk, ja tas novietots stūrī (kā Xiaomi 11 Lite 5G NE gadījumā), tad, lietojot tālruni horizontāli, kamera pazūd zem īkšķa, imitējot pilnekrāna pieredzi. Tas protams ir gaumes jautājums, kas nekādi nebojā lieliskā ekrāna pieredzi.

    Kā vienmēr, saskarne piedāvā gana daudz pielāgojumu opcijas ekrānam, lai katrs lietotājs varētu izpausties individuāli. Īpaši piedomāts pie vienmēr ieslēgtā ekrāna. Pieejami dažādi interaktīvi varianti un katrs var palutināt savu gaumi pēc sirds patikas.

    Kopumā, Xiaomi 11T piedāvā flagmaņklases kvalitātes ekrānu vidējā klasē, tādēļ mierīgi šo var uzskatīt par vienu no labākajiem ekrāniem klasē. Sēdies, 10!

    Zibenīga atbloķēšana

    Šogad manās testēt kārajās rokās pabijušie Xiaomi viedtālruņi visi saņēmuši ļoti ātru sejas atpazīšanu un sānā novietotu pirkstu nospiedumu lasītāju. 11T nav izņēmums. Seja tiek atpazīta zibenīgi, vien jāatceras, ka darbība atkarīga no apkārtējā apgaismojuma un nebūs tik droša, kā pirkstu nospiedumu lasītājs. Pirkstu nospiedumu sensors iestrādāts bloķēšanas taustiņā. Šoreiz pirkstu nospiedumu sensors dizainiski veidots kā normāls taustiņš, nav nekas, kas nodotu sensora klātbūtni. Šis ir neliels, smalks dizaina triks, kas raksturīgs tikai Xiaomi.  Jā, esmu dzirdējis, ka lasītāja novietojums sānā kreiļiem nešķiet tas ērtākais, bet labroči par tā precīzo un ātro darbību būs sajūsmā. Baumu dzirnaviņas gan maļ, ka Xiaomi vidējā klase nākamgad varētu atgriezties pie zemekrānu lasītājiem, lai arī kreiļiem nevajadzētu pukstēt. Dzīvosim, redzēsim!

    Stereo skaļruņi iegriež ballīti

    Šogad vidējā klasē no flagmaņu klases uz palikšanu atceļojuši stereo skaļruņi. Turklāt Xiaomi arī vidējā klasē neliedz flagmaņu klases principu – izmantot divus atsevišķus, vienādi kalibrētus skaļruņus. Konkurentu hibrīdā pieeja – izmantot apakšējo skaļruni pārī ar auss skaļruni – visbiežāk izpaužas ar diviem atšķirīga skaļuma un frekvenču skaļruņiem. Xiaomi 11T izmanto divus atsevišķus skaļruņus rāmja augšā un apakšā. Tas rezultējas ar daudz skaļāku sniegumu, kā hibrīdajai pieejai. Biju patīkami pārsteigts, ka kvalitāte nezuda arī pie augšējiem skaļuma līmeņiem. Otrais pārsteigums ir izmantotais vibrācijas motors. Tas mierīgi var stāvēt blakus flagmaņiem ar niansētiem, saskarnē integrētiem klikšķiem, un pietiekami jūtamu vibrāciju paziņojumiem un zvaniem. Izcili!

    Izcils akumulators

    Žēl, ka Xiaomi 11T saņēmu plikiņu, bez standarta komplektācijas, tādēļ nevarēšu pastāstīt par ātrāko (67W) pie mums pieejamo lādēšanu vidējā klasē. Starp citu, Xiaomi 11T Pro šo dubulto, komplektā iekļaujot vājprātīgu 120W lādētāju, piesmejot Apple, Samsung un Sony flagmaņu komplektāciju un uzlādes ātrumus. Tā laikam ir atbilde tam, kādēļ 11T/11T Pro nav saņēmuši bezvadu lādēšanu. Akumulatora darbībai esmu gatavs aplaudēt. Mana ik rīta rutīna konkurentiem atņem no 8 – 12%. Xiaomi 11T ar portālu pārlapošanu, atbildēšanu uz ziņām, nedaudz sociālajiem tīkliem un kādu YouTube klipiņu pazaudēja tikai 5%. Iespaidīgi. Testa laikā, pat aktīvi noslogojot tālruni, ne reizi nepiedzīvoju, ka man būtu radusies vēlme pēc lādētāja. Izcili!

    Ļoti laba veiktspēja, bet…

    Šogad esmu metis pie malas savus aizspriedumus pret MediaTek procesoriem. Xiaomi 11T saņēmis MediaTek Dimensity 1200, kas ir ražotāja jaudīgākais veikums. Sintētiskajos veiktspējas testos procesors tikai nedaudz iepaliek Qualcomm Snapdragon 7xx sērijai. Kas tad ir virsrakstā pieminētais bet? Grafiskās spējas, kas Qualcomm ir krietni pārākas. Lai gan čipkopas izvēle vilšanos nesagādā, tā ir mulsinoša pat uz Xiaomi konkurentu fona. Piemēram, stipri lētākie Xiaomi Mi 11 Lite 5G ar Qualcomm Snapdragon 780G vai POCO F3 ar Qualcomm Snapdragon 870 piedāvā pārāku veiktspēju. Arī priekšgājēja Xiaomi Mi10T (vai pamanījāt, ka Xiaomi vairs neizmanto nosaukumos Mi?) vektspēja grozās turpat, tādēļ procesora izvēle rada mulsumu. Visticamāk šoreiz par labu runā MediaTek procesora relatīvi zemā cena.

    Protams, ka veiktspējas testi nepastāsta pilnu stāstu. Ikdienā aiztures gandrīz nevar manīt. Jā, ir mirkļi, kad mikrobuksēšanu piedzīvo, kāda animācija, bet pārsvarā visas aplikācijas un spēles strādā bez problēmām. Xiaomi 11T Pro ticis pie Snapdragon 888 un vēl plūstošākas darbības, tomēr nezinu vai šī atšķirība ir vairāk kā 100 eiro vērta. Turklāt Dimesity 1200 nekarst tik ļoti kā Qualcomm flagmaņu procesors.

    Ar savienojumiem viss kārtībā – tie pieejami kuplā skaitā un strādā bez iebildēm. Diemžēl, 11T nav ticis pie atmiņas karšu lasītāja un 3.5mm austiņu ligzdas, toties nav aizmirsts infrasarkanais raidītājs, kas ļauj tālruni pārvērst universālajā pultī.

    Saskarne ir augusi, bet ir vēl, kur tiekties

    MIUI 12.5 ir viena no apjomīgākajām saskarnēm, kāda Android pieejama. Tas nozīmē, ka pieejami tik daudz un mikroskopiski pielāgojumi, ka jāierēķina laiks, lai vajadzīgos iestatījumus atrastu, jo ne viss atrodams intuitīvi. Toties jāteic, ka MIUI ir pozitīvi augusi. Piemēram, niansētās animācijas + 120Hz ātrā atsvaidze = patīkami plūstoša pieredze. Tiesa gan, perfekti tā strādā vien MIUI ietvaros, citās aplikācijās vērojams kadru zudums.

    Lai iepriecinātu eiropiešu sirdis, saskarne atvieglota ar Google aplikācijām. Tas gan nenozīmē, ka liekprogrammas nav iekļautas astronomiskā daudzumā. Labā ziņa, ka no vairuma var atbrīvoties. Lai attaisnotu centrēto kameras pīrsingu ekrānā, pieejams paziņojumu bloks, kas labajā pusē piedāvā kontroles paneli, bet kreisajā pusē paziņojumus. Šī fīča ir konkrēti nospiesta no ābola, tādēļ var izvēlēties arī apvienotu logu vecajā versijā.

    Patīkami, ka agrākā kaite ar uzstājīgām reklāmām šķiet izārstēta. Tas gan nenozīmē, ka visas vecās problēmas būtu pagaisušas. MIUI vēl aizvien pārāk agresīvi izturas pret fona uzdevumiem un paziņojumiem. Mēdz gadīties, ka paziņojumi atnāk vēlāk, vai neatnāk nemaz. Piemēram, Whatsapp ikonai kaitinoši rādās paziņojuma bumbulis arī tad, ja izmanto WEB versiju. Un soļu skaitītāja aplikācija bieži aizmirst strādāt fonā. Jā, jā zinu, ka neatrodamajos iestatījumos jāieķeksē atļauja, bet citās saskarnēs tas notiek uzreiz. Un tieši kādēļ MIUI kalkulatora aplikācijai jāsūta pieredzes uzlabošanai mani dati uz ārējiem serveriem? Vai tiešām es varētu aprēķināt, ko Ķīnai interesantu? Ir vesela gūzma sīkumu, ar ko citas saskarnes tiek labāk galā par MIUI.

    Tikmēr ērtā žestu vadība, tumšā tēma un visas iedomājamās pielāgošanas iespējas veido saskarnes patīkamo pusi. Kopumā MIUI ir pozitīvi augusi, tomēr ir diezgan daudz, ko citas saskarnes dara labāk.

    Kameras – labāk kā gaidīju

    Vidējā klasē aizmugures kameru sistēmas visbiežāk izskatās šādi – labs galvenais sensors, viduvēja ultra platleņķa kamera un kameru apendicīti. Xiaomi 11T gadījumā gribu teikt, ka aizmugure sastāv no ļoti laba galvenā sensora, ultra platleņķa kamera, kas strādā labāk par vidējo un telefoto makro kamera, kas strādā tīri labi. Kopumā spējas vērtējamas virs vidējā līmeņa (vidējā klasē).

    Xiaomi 11T ticis pie:

    • 108 MP, f/1.8, 26mm, 1/1.52″ 0.7µm galvenās kameras
    • 8 MP, f/2.2, 120˚, 1/4″, 1.12µm ultra platleņķa kameras
    • 5 MP, f/2.4, 50mm, 1/5.0″, 1.12µm telefoto makro kameras
    • 16 MP, f/2.5, 1/3.06″, 1.0µm pašiņu kameras

    Tiem, kam MIUI nav sveša, kameras aplikācija šķitīs pazīstama. Citu saskarņu lietotājiem arī nevajadzētu būt problēmām – režīmu karuselis, ko iespējams rediģēt un iestatījumu josla augšpusē. Vienkārši un skaidri.

    Līdzīgi kā vidējās klases konkurenti, arī Xiaomi 11T operē ar 10x digitālo palielinājumu. Kameras aplikācija pamatā izšķir 0.6x, 1x un 2x lielumus, bet, tuvinot pieejami arī izšķirti 5x un 10x lielumi. Bija patīkami redzēt, ka skaidrā dienas laikā 5x palielinājums neizskatās tik slikti, kā konkurentiem. Arī 10x digitālais tuvinājums šķiet detalizētāks par citām vidējās klases kamerām. Tas gan, nenozīmē, ka 11T piedāvātu, kādu tuvināšanas brīnumlīdzekli, vienkārši 108 MP kamera spēj iegūt vairāk detaļu, pat tuvinot digitāli. Protams, ka arī šoreiz runa ir tikai par īpaši saulainām dienām, tādēļ vēl aizvien par uzticamiem lielumiem jāuztver 0.6x, 1x un labā apgaismojumā 2x.

    Jāteic, ka galvenā kamera performē ļoti labi. Katrā gadījumā vidējā klasē ir patīkami redzēt attēlus gandrīz bez graudainības, ar plašu dinamisko diapazonu un augstu detalizāciju. Krāsas reizēm gan mēdz būt pārspīlētas, bet baltā balanss to kompensē, tādēļ atsevišķas krāsas nededzina acis, kā agrāk Xiaomi pēcapstrādē. Viduvējie ultra platleņķa kameras dzelži likās, ka būs vājais posms. Biju patīkami pārsteigts, ka krāsas kalibrētas līdzvērtīgi galvenajam sensoram, attēls ir gana ass, detaļu ir pietiekami un objekti netiek pārāk daudz kropļoti. Protams, ka ultra platleņķa kamera zaudē savas spējas sliktā apgaismojumā. Nakts režīms gan daļēji glābj situāciju, bet ne kardināli. Toties galvenais sensors pret tumsu spēj pieklājīgi cīnities pats, bet nakts režīms patīkami atgūst detaļas. Pietiekami pieklājīgi nakts kadri sanāk arī 2x digitālajam palielinājumam, bet augstāk neiesaku mēģināt. Diemžēl, šis nav labākais slikta apgaismojuma sniegums, kāds redzēts, tomēr ar nakts kadru var paveikties tikt pie laba rezultāta.

    Xiaomi 11T ir viens no retajiem piemēriem, kas, laikā, kad kameru programmatūra attīstījusies tālu aiz dzelžiem, atmasko liekos dziļuma sensorus. Proti, 11T tādu nav saņēmis, bet tas netraucē precīzi aprēķināt objektu un izpludināt fonu. Turklāt to var darīt arī pēc bildes uzņemšanas. Protams, ka rezultāts būs atkarīgs no apkārtējā apgaismojuma. Nevajag aizmirst, ka galvenās kameras sensors ir gana liels, lai, piebīdot objektam, iegūtu dabisku dziļuma efektu.

    Trešā aizmugures kamera ir telefoto makro kamera. Ko tas nozīmē? To, ka makro kamera šoreiz saņēmusi auto fokusu, lai attēli būtu pietiekami asi, pat ja kamera nav gana tuvu piebīdīta objektam. 11T tiešām rada vienas no labākajām makro bildēm. Es gan vēl aizvien neredzu jēgu atsevišķi izdalītai kamera, ja tādu pašu efektu var panākt, uzlabojot ultra platleņķi, bet šoreiz makro bildes ir tīri pieklājīgas. Atstāj komentāros, vai Tu kādreiz vispār izmanto makro kameru?

    Kā vienmēr, Xiaomi nav skopojies ar papildu režīmiem. Var klonēt draugus, bildēt 108 MP lielformātā un pat mainīt debesis un atmosfēru jau gatavām bildēm.

    Kopumā kameru sniegums patīkami pārsteidz, jo ir labāks, kā gaidīju. Pašiņu kameru varbūt gribētos maķenīt labāku, bet citādi esmu gana iepriecināts par kvalitāti prasītajā cenā. Katrā gadījumā, ar šīm kamerām gribas fotografēt un tas vidējā klasē jau ir daudz.

    Ar ko Xiaomi 11T konkurē?

    • OnePlus Nord2 5G – uz papīra ir skaidrs, ka 11T tēmē Nord2 mērķauditorijas virzienā. Abus darbina Dimensity 1200 procesors. Xiaomi piedāvā lielāku ātrākas atsvaidzes ekrānu, ietilpīgāku akumulatoru, oficiālu IP53 mitruma noturību un par kripatu jaudīgāku uzlādi. OnePlus atspēlējas ar optisko stabilizāciju galvenajai kamerai un saskarni, kas daudziem labāk iet pie sirds.
    • Xiaomi 11T Pro – šī ir viena no retajām reizēm, kad 11T versija šķiet pievilcīgāka par Pro versiju. 11T Pro maksā aptuveni par 150 eiro dārgāk par pamata versiju. 11T Pro ticis pie jaudīgā Snapdragon 888 procesora, bet tam ir izteiktāka karšana un nedaudz knapāka akumulatora darbība par 11T versiju. Šī ir reta reize, kad neesmu pārliecināts ka cenas atšķirība sevi attaisno, ja pārējie dzelži ir identiski.
    • POCO F3 – ja runa ir par veiktspēju, F3 pieejams par 200 eiro lētāk un piedāvā augstāku veiktspēju. 11T pārspēj POCO ar labāku kameru sniegumu, ietilpīgāku akumulatoru un ātrāku uzlādi.
    • Xiaomi Mi 10T Pro 5G – pieejams aptuveni vienā cenā vai lētāk par Xiaomi 11T. Pagājušā gada Pro modelis piedāvā pārāku grafisko sniegumu, vēl ātrākas atsvaidzes (tiesa gan IPS) ekrānu, optisko stabilizāciju galvenajai kamerai un alumīnija rāmi, kas neslēpjas zem plastmasas kārtas. 11T piedāvā spilgtāku AMOLED ekrānu un ātrāku uzlādi.
    • Samsung Galaxy A52 5G – par labu Samsung runā optiski stabilizēta galvenā kamera, IP67 ūdens izturība, ko jau var uztvert par pilnvērtīgu un aptuveni par 200 eiro zemāka cena. Xiaomi atspēlējas ar ātrākas atsvaidzes ekrānu, uzlabotu veiktspēju, stikla aizmuguri, daudz ātrāku uzlādi un ietilpīgāku akumulatoru.

    Xiaomi 11 Lite 5G NE mikro apskats

    Šoreiz, lai uzzinātu visus sīkumus, smalkumus un tehnisko specifikāciju (izņemot procesoru), lasiet Xiaomi Mi11 Lite 5G apskatu! Kā jau ievadā minēju, globālais čipkopu izsīkums licis ražotājam atteikties no jaudīgā Qualcomm Snapdragon 780 procesora par labu Snapdragon 778G. Tā arī ir vienīgā specifikācijas atšķirība. Tā nu, pievienojot nosaukumam NE (New Edition – jaunā versija), un prezentējot jaunus krāsu variantus, Xiaomi piesaka šī lieliskā tālruņa turpinājumu. Patiešām visi pārējie dzelži atstāti tie paši, kas Mi11 Lite 5G, tomēr cits procesors nozīmē atšķirīgu veiktspēju, akumulatora darbību un pat kameru darbību.

    11 Lite 5G NE saņēmis to pašu lielisko dizainu, par ko jau jūsmoju maijā. Viedtālrunis ir viens no plānākajiem 5G viedtālruņiem pasaulē, tā aizmugure ir matēta un eleganta. Kameru sala ir tieša atsauce uz Xiaomi flagmaņiem. Jauki prasītajā cenā redzēt IP53 mitruma noturību. Priekša tikusi pie šaura, simetriska rāmja ap ekrānu. Pats ekrāns ir spilgts un 90Hz atsvaidze ir patīkams ieguvums. Uzreiz varu teikt, ka elegantais dizains un lieliskais ekrāns mierīgi var stāvēt blakus dārgākiem konkurentiem. Mediju baudītājiem patiks stereo skaļruņi, kas ir patīkami skaļi, bet kompaktā korpusa dēļ basu būs pamaz. Kompaktais korpuss nozīmē, ka arī akumulators ir plānāks par konkurentiem, bet jāteic, ka darbība diži neatšķiras no Mi11 Lite 5G. Dienu mierīgi varēs izvilkt.

    Jaunais procesors piedāvā švakāku grafisko sniegumu par priekšgājēju, taču ikdienas darbībā būtisku atšķirību nejūt. Interesanti, ka veiktspējas testos 11 Lite 5G NE daudz neatpaliek no dārgākā 11T. Patīkami, ka arī kameras kalibrētas tā, ka praktiski atšķirību nemana. Tas nozīmē, ka galvenā kamera būs ļoti pieklājīga, bet ultra platleņķa kamera stipri viduvēja. Tomēr prasītajā cenā kameru sniegums uzskatāms par labu.

    Kopumā, Xiaomi 11 Lite 5G NE nav būtiski atšķirīgs no priekšgājēja. Tomēr dažādos piedāvājumos Mi 11 Lite 5G var sastapt pat lētāk par jauno versiju – tātad lētāk iespējams tikt pie labāka grafiskā snieguma, kas patiks spēlīšu dzenātājiem. Šoreiz  Xiaomi 11 Lite 5G NE vērtējums ir šāds:

    • Dizains – 9
    • Ekrāns – 9
    • Programmatūra – 7
    • Veiktspēja – 8
    • Akumulators – 7
    • Kameras – 8
    • Cena – 7
    • Kopā – 7.9

    Nobeigumā – Xiaomi 11T ir patīkams pārsteigums

    Visticamāk, šie būs šogad pēdējie apskatītie viedtālruņi no Xiaomi. Tādēļ varu teikt, ka esmu patīkami pārsteigts par Xiaomi (lasi arī Redmi, POCO) sniegumu vidējā klasē. Tas ir ne vien lielisks ieguvums lietotājiem, bet pat pretendē diktēt noteikumus vidējā klasē arī citiem ražotājiem. Lai konkurētu, arī citiem zīmoliem nu jāpiedāvā pieklājīga veiktspēja, lieliski AMOLED ekrāni ar ātru atsvaidzi, ietilpīgi akumulatori ar ātru uzlādi, stereo skaļruņi un pat mitruma aizsardzība. Gan Xiaomi 11T, gan Xiaomi 11 Lite 5G NE šādu komplektu spēj piedāvāt. Tas abiem ļauj izskatīties ļoti labi uz konkurentu fona.

    Xiaomi 11T piedāvā lielisku mediju pieredzi ar vienu no klasē labākajiem ekrāniem un lieliskiem stereo skaļruņiem. Arī kameru pieredze ir patīkama. Akumulatora sniegums un uzlādes iespējas mierīgi var stāvēt blakus flagmaņiem. Un tāds vienīgais trūkums, kas lec acīs, ir programmatūra, kas pēc iespaidīga attīstības ceļa, vienalga nav līmenī ar konkurentiem. Tas liek uzdot jautājumu, vai iespaidīgie dzelži ir pārāka kvalitāte pār programmatūras trūkumiem? Tādu precīzu atbildi gan nespēšu sniegt, jo katram pašam jāizvērtē savas prioritātes un maciņa kapacitāte. Tomēr tiem, kas meklē patīkamu maciņa un ieguvuma draudzību, vērts izvērtēt gan Xiaomi 11T, gan Xiaomi 11 Lite 5G NE kandidatūru.

    Iepriecināja

    • Patīkama uzbūve, IP53 šļakstu aizsardzība
    • Viens no labākajiem ekrāniem vidējā klasē, kas mierīgi var stāvēt blakus dažam labam flagmanim
    • Lieliska akumulatora darbība, ātrākā uzlāde vidējā klasē
    • Stereo skaļruņi ir lieliski, vibrācija ir izcila
    • Kameru darbība ir labāka, kā gaidīju

    Neiepriecināja

    • Cena jau prasītu nopietnāku IP aizsardzību, plastmasas rāmis korpusā nerada premium sajūtu
    • MIUI vēl ir kur augt, citas saskarnes tiek veiksmīgāk ar ierastām lietām galā
    • Nav: 3.5 mm austiņu ligzda, bezvadu uzlāde, atmiņu karšu lasītājs
    • Kameras ir labas, bet prasītos optisko stabilizāciju un kādu tuvinājuma kameru makro kameras vietā

    Xiaomi 11T ir lielisks ieguvuma/attiecības piemērs. Lielisks ekrāns, pieklājīgas kameras brīnišķīgi stereo skaļruņi ir tikai daži no ieguvumiem. Kopumā 11T ir ražotāja vizītkarte, kas prezentē to, ko vidējā klase spēj piedāvāt.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    8
    Ekrāns
    10
    Programmatūra
    6
    Veiktspēja
    8
    Akumulators
    10
    Kameras
    8
    Cena
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kristaps
    24.11.2021 16:26

    Interesanti, ka pirms 10 gadiem ‘budžeta’ klase skaitījās 200-250€, vidus bija 400-500, augstais gals 600-1000€, tagad budžeta telefoni grozās ap 500€ cenu zīmi, vidus ap 800€, augstais gals no 1300….

    Ehh, ja vien tikpat naski(faktiski x2) augtu mana alga 10 gadu laikā….

    Last edited 2 years ago by Kristaps
    Budžets
    24.11.2021 19:09
    Reply to  Kristaps

    Eitanu, budžeta gals sākas ar 100, gluži OK ap 150-200 un neviens ar šmeiseru rokās neliek atdot 1300 par “atsvaidzi” un “lietotāja pieredzi”. Mūsdienās telefons pārsvērsts par zelta p1mp1 ko žmaidzīt pa rokām, priecāties par UI animācijām un bēdāties, ja kāds logs neatjaunojas gaismas ātrumā. Traki laiki))

    Ivars
    25.11.2021 10:06
    Reply to  Budžets

    Nezinu, vai par zelta p1npi vai nē, bet, ja man visa dzīve ir telefonā (sevišķi, ceļojumā, kur telefonā ir visas rezervācijas, kartes, nepieciešamie sertifikāti, caurlaides utmldz), tad man ir svarīgi, lai telefons būtu uzticams un strādātu raiti :) Jā, zinu, ka ķīnieši pirms ļoti, ļoti daudz gadiem izdomāja papīru un viņi ražo lielāko daļu printeru, bet telefons ir krietni ērtāks :)

    Budžets
    25.11.2021 10:52
    Reply to  Ivars

    Man jau arī telefons dara to pašu – tam jau tas ir domāts, vai ne? Es tik sev esmu izsecinājis, ka neredzu jēgu maksāt 1300 par ātrāku darbību ko mēra sekundes daļās un “plūdenāku” UI kas atgādina ziepju operas efektu TV kas man nav būtisks, jo telefons man ir tikai telefons – bet nevienu nemēģinu pārliecināt, ka tā visiem jādara. 10x lētāks telefons tieši tāpat ļauj nopirkt biļetes, rezervēt istabu, parādīt kur atrodos un kartē uzzīmēt maršrutu. So why pay more) OK, dzirdu saucienus par kameru. Jā, dārgajā galā ir labākas kameras, es nedrukāju telefona bildes uz papīra, bet tel. ekrānā mani apmierina arī tas, kas ir (neesmu jau arī fotogrāfs).

    zirgs
    25.11.2021 10:33

    Lietoju Mi10T Pro, diemžēl esmu vīlies un uztveriet kā brīdinājumu arī 11T potenciālajie pircēji!

    10T Pro ir ātrs, ietilpīgs un ar ļoti labu bateriju, kamera strādā super (esmu piekasīgs), vārdu sakot lietošanā it kā viss labi, bet…

    Kopš Android 10, Xiaomi NAV papūlējies sakārtot jautājumu ar gesture navigation trešās partijas launcheriem. Ir kaut kādi trešās puses workaraundi, kas crasho un nav ērti. Pieredze ar workaraundiem atgādina cyanogenmod laikus, kad tev ir visjaunākais, viss regulāri crasho, bet tu samierinies un cīnies.

    Esmu nenormāli pieradis pie navigācijas neizmantojot ikonas ekrāna apakšā un tādējādi iegūstot vairāk ekrāna un esmu spiests izmantot trūcīgo xiaomi launcheri, kam nav ērtu fīču, customizācijas iespēju (kas ir viens no top3 iemesliem, kapēc pārgāju no iphone uz android).

    Ko ieteikt vietā ar tādu pašu veiktspēju un cenas/kvalitātes attiecību – varbūt kursors atbildēs…

    Rudolfs
    25.11.2021 14:56
    Reply to  zirgs

    Tā nav MIUI problēma, tur jāskatās Google virzienā. Kopš Android 11 3rd party launcheri gesture navigation vairs neatbalsta.

    Andris
    25.11.2021 12:14

    Pašlaik lietoju Xiaomi Mi 11 Lite 5G ar Snapdragon 780G, ar telefonu esmu ļoti apmierināts. Uzliku Nova launcher, lai varētu paslēpt jau sākuma ekrānā piespraustās aplikācijas… Telefons bomba!

    Last edited 2 years ago by Andris
    wils
    26.11.2021 14:29

    Pēc Oxygen OS, MIUI virzienā negribās skatīties. Negribās piekrist autora izvirzītajai tēzei par Dimansity 1200. Es to liktu plauktiņu augstāk, jo manuprāt tas strādā Snapdragon 870 līmenī.
    Pie salīdzinājuma ar Nord 2 5G, 1+ atspēlējas ar labāku cenu (~40 eur 8/128 variantā, ~70 eur 12/256 vs 8/256 variantā). Pilnas baterijas uzlāde (pēc reklamētā) 33 (1+) vs 36 (Xiaomi) min. Endurance reitings ar pa labu 1+. 1+ galvenā kamera ar OIS. Tas tā, ātrumā.

    Roberts
    29.11.2021 20:22

    No mtk chipkopas jābēg ko var.
    Tas ko Jurgis nav apskatījis ir pati svarīgākā MTK problēma kas eksistējusi vienmēr. Loti neprecīzs gps modulis kas nudien var izvest no pacietības.
    Mājas darbs nav izdarīts.
    Vērtēju kā 7/10 )))

    Kārlis
    18.05.2022 16:52

    Šobrīd esmu jauna telefona izvēles priekšā, interesēja kāda jūsu pieredze ar šomodeli?

    Šī brīža potenciālie varianti – Xiaomi 11T; Asus Zenfone8, varbūt Samsung S20 Fe/Samsung S21 256GB

    Kurš būtu labākais price /performance?
    Izņemot Xiaomi visiem ir IP 68
    + Xiaomi baterijas ietilpība;
    +Asus Aux un cena zemākā no IP68
    +S20 FE atmiņaskarte

    Reklāma
    Xiaomi 11T ir lielisks ieguvuma/attiecības piemērs. Lielisks ekrāns, pieklājīgas kameras brīnišķīgi stereo skaļruņi ir tikai daži no ieguvumiem. Kopumā 11T ir ražotāja vizītkarte, kas prezentē to, ko vidējā klase spēj piedāvāt.Xiaomi 11T apskats un Xiaomi 11 Lite 5G NE mikro apskats