Web Analytics
More
    Reklāma

    Cat S42 apskats – sociāli atbildīgs!

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Cat S42 ir raksturojams kā budžeta klases tālrunis, kas ietērpts bruņās un tiek pārdots par vidējās klases cenu. Stūri diezgan pamatīgi apgriezti, lai saglabātu pieklājīgu cenu, bet ar pamatfunkcijām tālrunis tiek galā.

    Jaunākie raksti

    Man kājās ir gumijas zābaki, nakšņoju pie ezera. Pēc copes, rītdien došos uz stroiku. Ko tik neizdarīsi, lai labāk izprastu Cat S42. Kamēr ne visiem piemēroti, izturīgie viedtelefoni ir vieni no retajiem, kas glancēto stikla sviestmaižu jūrā piedāvā nišas produktu – ekstrēmiem darba apstākļiem domātu darba rīku. Tā patiešām arī ir, jo neredzu nepieciešamību, kādēļ Cat S42 būtu jāiegādājas cilvēkiem, kas iztiku pelna stiklotos ofisos, bet būvdarbos, policijā vai mediķiem S42 var būt noderīgs palīgs darbā.

    Nav noslēpums, ka traktortehnikas ražotājs Caterpillar pats neķimerējas ar viedtālruņu stellēšanu kopā. Par to atbildīga Lielbritānijā bāzētā Bullitt Group, kas agrāk eksperimentējusi gan ar Land Rover, gan Kodak zīmoliem, tomēr Cat izrādījušies vispopulārākie. Vairāku gadu gaitā zīmolam izdevies cilvēku zemapziņā iesēt domu – ja runa ir par militāri rūdītiem, mitrumu un triecienus tolerējošiem tālruņiem, tad jāskatās Cat virzienā. Tiesa gan šī niša nes līdzi arī tai raksturīgas īpatnības. Ir sajūta, ka izturīgo tālruņu ražotāji tikušies kādā slepenā garāžā, kur vienojušies par tālruņu dizaina vadlīnijām un to, ka piedāvās klasi zemākas viedtālruņu iekšas par klasi augstāku cenu. Tas ir arī Cat S42 gadījums, tādēļ šoreiz koncentrēšos uz funkcionālo pusi, ko tālrunis spēj piedāvāt.

    Lai mulsumu nerada Cat modeļu numerācija, paskaidrošu, ka Cat S42 nav Cat S41 evolūcija. S41 dažos parametros ir pat pārāks par S42. Šis modelis būtu jāskata, kā Cat S31 attīstība.

    Cat S42 tehniskā specifika

    • Operētājsistēma: Android 10, ražotājs sola atjauninājumu uz Android 11
    • Ekrāns: IPS LCD, 5.5 collas, 720 x 1440, 18:9 malu attiecība, ap 293 ppi, Corning Gorilla Glass 5 aizsargstikls, cimdu režīms, strādā arī ar mitriem pirkstiem
    • Procesors: Mediatek MT6761D Helio A20 (12 nm), četri 1.8 GHz Cortex-A53 kodoli, PowerVR GE8320 video apakšsistēma
    • RAM: 3 GB
    • Atmiņa: 32 GB, microSDXC atmiņas karšu lasītājs
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 & 5GHz), tīklāja režīms, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE), NFC, 3.5 mm austiņu ligzda, microUSB 2.0, 4G
    • GPS: AGPS, Glonass, BeiDou, Galileo
    • Papidus: IP68 mitruma un putekļu aizsardzība, MIL SPEC 810H aizsardzība, FM radio, e-kompass, papildus taustiņš, LED paziņojumu diode
    • Kameras: 13 MP, AF, LED zibspuldze, 1080p@30fps video; 5 MP pašiņu kamera
    • Izmēri un svars: 161.3 x 77.2 x 12.7mm, 220 g
    • Akumulators:  Li-Po 4200 mAh
    • Cena: ražotāja ieteiktā – 249 eiro

    Dizains – funkcionalitāte pāri visam

    Nišas produkts protams prasa nišas pieeju apskatā. Tas nozīmē, ka šoreiz nebūs runa par estētiskām kvalitātēm, tās atstāsim stikla sviestmaižu universālajiem kareivjiem.

    Cat S42 pats par sevi ir liels un smags klucis, taču tas ir saprotams, jo tālrunis ticis pie vērā ņemamas izturības un ietilpīga akumulatora. Labā ziņa, ka darīts maksimāli daudz, lai tālrunis stabili iegultos plaukstā un tam nebūtu nevienas slidenas detaļas. Tālruņa priekšu raksturo korpusā iegremdēts Gorilla Glass 5 aizsagstikls, kam pa virsu vēl uzlīmēta aizsargplēve. Sānu izbīdītās malas nozīmē, ka stikls nesaskaras ar virsmu, ja novietots uz mutes. Tas protams nozīmē, ka triecienos stikls ir labāk pasargāts, bet jārēķinās, ka plakanā stikla salaiduma kantēs ar piepaceltajām malām krāsies grūti iztīrāmi putekļi.

    Gan sānus, gan aizmuguri sedz gumijota, bieza plastmasa. Materiāls ir taustei patīkams. Aizmugure tikusi pie izbīdītām joslām, kas palīdz saķerei un neļauj skrāpēties kameras aizsargstiklam. Taustes ziņā šis ir viens no patīkamākajiem izturīgajiem tālruņiem, kādu esmu turējis, neskatoties uz to, ka sāni nav tikuši pie premium alumīnija.

    Sānu stūri tikuši pie papildus bamperiem, kas amortizē kritienu. Labais sāns ticis pie bloķēšanas un skaļumu taustiņiem. Šie taustiņi ir stingri un atrodas ergonomiskā pozīcijā. Patīkami, ka bloķēšanas taustiņš ticis pie nagu vīles cienīga reljefa, kas ļauj atpazīt taustiņu tikai ar tausti. Augšā zem vāciņa paslēpusies 3.5 mm austiņu ligzda, bet apakšā, blakus skaļrunim ir microUSB ligzda. Kreisā sāna gropē iegremdēts programmējams funkciju taustiņš un vāciņš SIM un atmiņu kartēm. Ap bamperiem atstātie baltie akcenti patiesībā ir īstais tālruņa korpuss, gumijotā virsma pilda aizsargmaciņa funkciju, tādēļ par tā iegādi galva nebūs jālauza.

    Tomēr ne tik strauji, ir pāris apšaubāmu trūkumu. Pirmkārt, ja labā sāna taustiņi atstāja labi nostrādātu iespaidu, tad oranžīgais papildus taustiņš ļurkājas pat, ja pret to tikai atstutē pirkstu. Otrkārt, man ir iebildes pret aizsargvāciņiem. Proti, to stiprinājumi nevieš uzticību, ka ilgtermiņā tie noturēsies pie korpusa. Šāds risinājums būtu piedodams SIM un atmiņas karšu atvilktnei, jo nav ko to bieži virināt, bet ne lādēšanas un 3.5 mm austiņu ligzdām, ko nākas izmantot katru dienu. Testa ierīci saņēmu plikiņu, bez kastītes, tādēļ nevarēju izpētīt garantijas nosacījumus, vai vāciņa noplīšanas gadījumā tālrunis turpina nodrošināt mitruma un putekļu aizsardzību vai nē, tādēļ esiet piesardzīgi!

    Cat S42 izturība

    Kad runa ir par muskuļotajiem viedtālruņiem, jāņem vērā ūdens/putekļu aizsardzības sertifikācija, triecienu izturība un veiktie testi ekstrēmos apstākļos. Skaidrības labad gan jāatgādina, ka izietie testi un saņemtie sertifikāti negarantē tālrunim nemirstību, bet sirds mieru dažādās nestandarta situācijās gan.

    IP68 standarts nodrošina tālruņa iegremdēšanu 1.5 m dziļumā uz 35 minūtēm. Tiesa gan, šie ir laboratorijas rezultāti un runa ir par destilētu, stāvošu ūdeni. Reālās dzīves situācijās cipari var atšķirties, vai tālrunis iekrīt upē ar straumi, podā, vai kanalizācijas lūkā, turklāt tas neattiecas uz sālsūdeni.

    Ražotājs sola, ka Cat S42 testēts uz visām pusēm un stūriem kritienos no 1.8 m augstuma. Iespaidīgi. Tiesa gan, atruna ir, ka kritiena testi veikti uz tērauda virsmas. Šis ir visai dīvaini, jo visbiežāk tomēr norāda izturību attiecībā pret betonu, tādēļ nemācēšu teikt vai šis būtu ekvivalents flīzēm, klonam vai bruģim. Nav aizmirsta arī ASV izstrādātā militārā MIL-STD-810H sertifikācija. Tas nozīmē, ka S42 ticis galā ar termālo šoku, temperatūras dinamiku, vibrācijām un pat sāļās miglas testiem.

    Vēl kāds, šobrīd īpaši aktuāls bonuss ir tālruņa higiēna. Jā, nepārlasījāties. Pētījumi rāda, ka uz viedtālruņiem uzkrāto baktēriju daudzums ir ekvivalents tualetes podam, tādēļ Cat S42 ļauj sevi droši mazgāt karstā ūdenī ar ziepēm. Šobrīd, kad roku higiēna kļuvusi aktuālāka kā nekad, šī fīča šķiet pat ļoti respektējama. Īpaši noderīgi tas būtu mediķiem, kam svarīgi, lai tālrunis nekļūst par vīrusu pārnēsātāju.

    Viduvējs ekrāns

    Šī apskata laikā nāksies vairākkārt reflektēt par ievadā izvirzīto sazvērestības teoriju, ka rūdīto tālruņu ražotāji vienojušies piedāvāt zemākas klases iekšas par augstākas klases cenu. Lai gan Cat S42 cena stabili iederas vidējā klasē, ekrāns atbilst šī gada budžeta klases sniegumam. 5.5 collu diagonāle būtu uzskatāma par kompaktu šogad, tomēr milzīgais rāmis ap ekrānu S42 padara par lielu tālrunu. Relatīvi nelielajā izmērā ietilpināta HD+ izšķirtspēja, kas rezultējas ar 293 pikseļiem uz kvadrāt collu, nodrošinot asāku attēlu, kā citiem ekrāniem ar tādu pašu pikseļu skaitu. Skata leņķi ir pieņemami un pat kontrastam nav ne vainas. Tomēr spilgtums ir krietni par mazu. Iekštelpās ar redzamību problēmu nav, bet ārtelpās ir visai grūti saskatīt notiekošo. Dīvaini, jo ražotājs sola, ka ekrāns pielāgots tieši redzamībai spožā saulē.

    Tomēr šeit jau atkal jāskata tālruņa mērķauditorija, kurai pielāgojumu netrūkst. Pieejams cimdu režīms. Izmēģināju dažādus cimdus, problēmu nebija (pie nosacījuma, ja izmanto trīs taustiņu vadību un saskarne iestatīta uz lielākām ikonām un fontu). Ekrāns reaģē arī, ja pirksti ir mitri. Citus pielāgojumus saskarne nepiedāvā.

    Veiktspējas un atbloķēšanas kompromisi

    Cat S42 ir raksturojams kā budžeta klases tālrunis, kas ietērpts bruņās un tiek pārdots par vidējās klases cenu. Tas nozīmē, ka veiktspēja uzticēta vienam no švakākajiem budžeta klases procesoriem – Mediatek Helio A20. Tomēr jāuzteic, ka Cat izvēlējušies izmantot gandrīz tīru Android programmatūru. Biju pārsteigts, ka ikdienas darbība nemaz nebija tik briesmīga, kā gaidīju. Protams, ka aplikācijas atveras par sekundi lēnāk, ja salīdzina ar spējīgākām čipkopām, protams, ka 3 GB RAM neļauj vienlaicīgi darbināt kaudzi ar aplikācijām, toties ar pamatdarbībām S42 tiek pieklājīgi galā. Jau atkal jāatgādina mērķauditorija, kas liek Cat S42 izmantot kā darba rīku ekstrēmos apstākļos ne Instagram vai smagu spēļu dzenāšanai. Tiesa gan situācijās, kad katra sekunde ir dārga, nelielās aiztures, kas ikdienā parādās, nebūtu vēlamas.

    Visi vajdzīgie savienojumi ir pieejami un strādā godam. Patīkami, ka S42 ticis pie NFC, FM radio un 3.5 mm austiņu savienojuma. Karšu atvilktne piedāvā vienlaicīgi apkalpot divas SIM kartes un atmiņas karti, tātad nebūs jāizvēlas starp vienu vai otru. Diemžēl, tālrunis neiztiek arī bez trūkumiem. Liela vilšanās novietota Cat S42 apakšā. Jau sūdzējos par ligzdu vāciņiem, kas nevieš uzticību par to ilgtspēju. Zem vāciņa ir nākamā vilšanās – microUSB ligzda. Šim standartam vairs nav vietas 2020. gadā. Pat budžeta klase pamazām sāk atteikties no šī tehnoloģiju dinozaura. Vēl kāds trūkums, ka tālrunis nepiedāvā nekādu biometrisko atbloķēšanu. Tieši tā, ne pirkstu nospiedumu lasītājs, ne atbloķēšana ar seju nav pieejama. Viss uzticēts atbloķēšanai ar PIN kodu. Pirkstu nospiedumu lasītājs protams nebūtu visai ērts darbā, kur jālieto cimdi, bet arī PIN koda ievade šādā gadījumā nav piemērota metode. Darba specifikai visērtāk būtu izmantot sejas atpazīšanu, bet nekā. Vēl pie mīnusiem jāmin savienojums ar mobilo tīklu. Dīvaini, ka bieži tur, kur pieejams 4G tīkls, tālrunis gribēja izmantot lēnāku datu pārraidi un zonas indikators konstanti uzrāda mazāku stiprumu, kā citi viedtālruņi konkrētās vietās.

    Ietilpīgs akumulators

    Cat S42 ticis pie gana ietilpīga Li-Po 4200 mAh akumulatora. Dienu izvilkt tiešām nebūs problēmu, toties ražotāja solītās divas gan neizdosies. Nezinu, kādi procesi notiek fonā, tomēr akumulatora procenti rūk straujāk kā gribētos. Šoreiz, mēģinot iejusties tālruņa mērķauditorijas lomā, neizmantoju neko ēdelīgu – tīklāja režīmu, spēles vai citas multimediju aplikācijas. Vienkārši jārēķinās, ka naktī (vai arī pa dienu, ja jāstrādā nakts maiņas) lādētājs būs nepieciešams. Par uzlādes ātrumu nevaru spriest, jo testa ierīci saņēmu bez lādētāja, tomēr arī šeit jārēķinās ar pacietību, jo nekādu ātro lādēšanu S42 nepiedāvā.

    Nepiedrazots Android

    Pirmkārt, jāuzteic, ka Cat izmanto gandrīz tīru Android, kas komplektā ar švako procesoru piedāvā pat tīri lietojamu pieredzi. Otrkārt, apsveicami, ka S42 jau ticis pie Android 10, citi ražotāji šajā cenu grupā grēko ar vecākām versijām.

    Pavisam tīru saskarni Cat gan nav atstājis. Ielādēta gan OfficeSuite dokumentu lietotne, gan pāris pašradītu veikumu. Jau berzēju rokas, redzot lietotni “Toolbox”, cerēju, ka tā piedāvās, ko īpašu, ko prot tikai Cat S42. Bet nekā, vienkārši īsceļi uz pašu veidotām, ne pārāk labi strādājošām aplikācijām un citu izstrādātāju veikumiem. Arī citas ikonas ar zīmola dzeltenajiem akcentiem pārsvarā ir īsceļš uz Cat mājas lapu.

    Viss pārējais, kā jau tīrā Android. Var izvēlēties starp trīs pogu vadību un žestu vadību (darbā sastrādātiem pirkstiem derēs tikai pirmais variants, turklāt ērtāk būtu, ja ražotājs atstātu fizisko taustiņu vadību, kā iepriekšējos modeļos). Pieejama tumšā tēma, kas uz IPS ekrāna izskatās pēc parodijas, bet citām saskarnēm raksturīgo smalko iestatījumu un pielāgojumu nav.

    Ērtībai var pielāgot programmējamo taustiņu. Cat S42 piedāvā ar to aktivizēt PTT rācijsaziņu, tomēr atsevišķu lietotni tās darbināšanai nav iekļāvis. Ja to aktivizē, nebūs pieejams dubultpieskāriens vai ilgs spiediens, kas ļauj pacelt/beigt zvanu, ieslēgt lukturīti, izsaukt paziņojumus, dublēt bloķēšanas taustiņa funkciju vai izvēlēties īsceļu uz kādu aplikāciju.

    Bez kamerām mierīgi varēja iztikt

    Ievadā minētā garāžas sazvērestības teorija atspoguļojas Cat S42 kamerās. Tas nozīmē, ka gan priekša, gan aizmugure saņēmusi tādus kartupeļus (atvainojiet, kameras), kādus var atrast aptuveni 100 eiro vērtos tālruņos. Protams, ka Cat produkciju neviens neizvēlas to kameru snieguma dēļ, tomēr detalizētāki attēli būtu svarīgi, lai piefiksētu kļūdas vai sasniegumus būvlaukumā.

    Tik primitīvu kameras aplikāciju sen neesmu redzējis. Taču pārsteigums, ka tā saņēmusi nakts režīmu, kas ir loģisks solis slikti apgaismotā vidē. Tiesa gan iznākums atkarīgs no vājprātīga pēcapstrādes procesa, kas bildēs tikai aptuveni ļauj nojaust notiekošo.

    Kamerām nekādi gaismas scenāriji nav pa prātam. Par priekšas kameru vispār negribu izteikties. Tas protams uzdod jautājumu, kādās situācijās šī tālruņa mērķauditorijai tās būtu vajadzīgas? Es varu iztēloties situācijas, kad būvlaukumā nākas fiksēt notiekošo, policijas darbā jāfiksē pārkāpumi, vai video zvanā jākoordinē notiekošais, bet ne ar šādām kamerām, tādēļ bez tām varēja mierīgi iztikt. Es te vienkārši atstāšu dažas bildītes, par to jēdzīgumu spriediet paši.

    Nobeigumā – sociāli atbildīgs!

    Cat S42 ir grūti iedomāties kā tālruni, ko vienkārši tāpat izvēlēties. Tas ir darba rīks, kas nav domāts izklaidei. Būvlaukumos, policijas darbā vai ātrās palīdzības brigādēs S42 spēj kļūt par noderīgu darba rīku. Ar to gribēju teikt, ka būtu lieliski, ja šīs specifiskās darba vietas spētu saviem darbiniekiem Cat S42 nodrošināt, jo pašiem savam priekam labāk ieteiktu pirktu kādu universālu vidējās klases trubu un ietērpt to rūdītā maciņā. Pie viena gribu, lai šis apskats ir kā mana pateicība visiem tiem cilvēkiem, kas reāli veica darbus ārkārtas stāvokļa laikā un rūpējās par cilvēku veselību, dzīvību un drošību gan pirms, gan pēc tā!

    Vēl pēdējo reizi gribu atgriezties pie garāžas konspirācijas. Patiešām, tendences rāda, ka rūdītie tālruņi piedāvā klasi zemākas iekšas par klasi augstāku cenu. Šādi piemēri atrodami gan Blackview, gan Samsung, gan Nokia, gan paša Cat veikumos. Tā ir cena, kas jāmaksā, lai tiktu pie militāra rūdījuma, triecienu, putekļu un mitruma aizsardzības. Te gan jāatceras, ka S42 nav domāts instagramistiem, spēļu dzenātājiem un modes upuriem.

    Kāds tad ir sausais atlikums? Cat S42 par 249 eiro piedāvā izturīgu, patīkamu, nostrādātu korpusu; pamatvajadzībām pielāgotu veiktspēju; rekordus neustādošu, bet pieņemamu akumulatoru un viduvēju ekrānu. Ja šie parametri ir darbu atslogojoši, tad ir vērts skatīties tālruņa virzienā.

    Patika

    • Korpuss ir ne tikai super izturīgs, bet arī ergonomisks un plaukstā patīkams
    • Mediatek Helio A20 ar tīro programmatūru strādā labāk, kā biju gaidījis
    • Karšu atvilktnē sadzīvo divas SIM kartes un atmiņas karte, nav jāizvēlas starp vienu un otru
    • Ir FM radio, NFC, 3.5 mm austiņu ligzda
    • Pieņemama cena

    Nepatika

    • Ligzdu aizsargvāciņu stiprinājumi nevieš uzticību, programmējamais taustiņš ļurkājas
    • Ekrāns saules gaismā nav saskatāms
    • microUSB; akumulators gaida atjauninājumu; darbība ar mobilo tīklu
    • Nav pirkstu nospiedumu lasītājs un sejas atpazīšana
    Cat S42 ir raksturojams kā budžeta klases tālrunis, kas ietērpts bruņās un tiek pārdots par vidējās klases cenu. Stūri diezgan pamatīgi apgriezti, lai saglabātu pieklājīgu cenu, bet ar pamatfunkcijām tālrunis tiek galā.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    9
    Ekrāns
    5
    Programmatūra
    8
    Veiktspēja
    6
    Akumulators
    7
    Kameras
    4
    Cena
    8
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ēriks Ēriks
    15.07.2020 12:19

    Izskatās, ka kopš CAT B100 nekas daudz nav mainījies. Jā, tas bija pogājamais telefons, bet lasot šo apskatu sajutu deja vu. Kā bijušais B100 lietotājs.

    Ēriks Ēriks
    15.07.2020 12:32

    Pusotru gadu, ja pareizi atceros. Baterija turēja ilgi in pogas bija lielas. Tas arī īstenībā viss, pārējais aiziet mīnusos. Zinu, ka tas ir tupofons, bet nu kamon… Portu vāciņi ātri sāka krist nost, programmatūra gļuko, pats telefons man nokāva divas(!) Sd kartiņas un regulāri pazaudē sim karti no redzes lauka, tātad mani nevar sazvanīt un es to nemaz nezinu… Telefonu nemetu, neslīcināju, bet šis vienalga pamanījās pamazām izjukt. Un man kā zvērinātam Nokijistam bija grūti ielauzties sms rakstīšanas īpatnībās. Kautkā tā… Tagad jau trešo gadu mani pavada Ulefone power 5, kurš arī mazliet kritis, bet ir ok, tikai reizi pusgadā pārlīmēju aizsargstiklu pa vienu eiro.

    KKTK
    15.07.2020 17:19
    Reply to  Ēriks Ēriks

    Pastāsi vairāk par Ulefone. Tas nav ar plastmasu aplīmēt ķīniešu telefons? Tā uzbūve tiešām ir izturīga un ūdensdroša?

    Ēriks Ēriks
    15.07.2020 18:14
    Reply to  KKTK

    Absolūts ķīniešu telefons, kurš nemaz nepretendē uz jebkādu izturību, pirku tikai tāpēc, ka patīkama cena (200€), 4GB ram un 13000mah aķis. Telefonam aizmugure no biezas plastmasas un sāni no alumīnija. Ietērpu biezā silikona vākā un viss. Bet tiešām, kritis ir diezgan.

    Kaspars
    15.07.2020 17:21

    Man ir S41, telefons jau sen ir atmaksājies dēļ savas izturības. Protams, kamera ir stipri vāja, bet savādāk telefons nav lēns, aķis tur ilgi. Esmu stipri apmierināts.

    Reklāma
    Cat S42 ir raksturojams kā budžeta klases tālrunis, kas ietērpts bruņās un tiek pārdots par vidējās klases cenu. Stūri diezgan pamatīgi apgriezti, lai saglabātu pieklājīgu cenu, bet ar pamatfunkcijām tālrunis tiek galā.Cat S42 apskats - sociāli atbildīgs!