Pārbaudījums. Land Rover Explore apskats

23

Tālruņu ražotājs Bullitt Group pie mums ir pazīstams ar „izturīgajiem” CAT viedtālruņiem. Lai gan manās rokās neviens CAT tālrunis līdz šim nav nonācis, no paziņām un komentāriem tepat Kursorā man ir nojausma, ka „izturīgums” balansē kaut kur pa vidu starp paša tālruņa izturību un to īpašnieku izturību paciest daudzas dīvainības.

Nemaz neslēpšu, ka dīvains ir arī Land Rover Explore. Un dīvains būs arī šis apskats, kura tapšana velkas jau mēnesi, turklāt es nevaru vainot tikai karsto laiku, pludmali, kokčikus un citus vasaras demotivatorus. Bet nu bargais Kristapa vaigs un regulāri atgādinājumi dara savu; kas solīts, tas jādara!

Reklāma


Kāda tad ir šīs kompānijas biznesa stratēģija? Ņemam pazīstamu zīmolu, piezīmējam atbilstošu dizainu, nedaudz paķibinamies ar softu, sapērkam (maigi sakot) viduvējas komponentes, saliekam visu kopā un uzliekam sirdi plosošu cenu. Voila! Ja CAT gadījumā nepārprotama mērķa auditorija ir pazīstamās celtniecības tehnikas lietotāji un gan jau, ka gandrīz katras jaunbūves pamatos ir iemūrēts kāds CAT tālrunis, tad arī ar Land Rover Explore ir tikpat vienkārši: rāpjamies savā Land Rover automašīnā un dodamies ekstrēmos kalnu piedzīvojumos. Nosacījums, protams, ir nedaudz iedegusi bārdaina seja un skarbs, vēju appūsts skatiens. Pussy magnets, you know. Bēda tik tāda, ka pie mums īstu kalnu nav un ar Land Rover pārsvarā pārvietojās īsteni sociāldemokrāti  vai citi deklasēti elementi.

Bet nu labi – zvans draugam, kurš ikdienā pārvietojās ar Land Rover un gandrīz precīzi atbilst titulbildē redzamajam varonim. Mēģināšu viņam nopārdot šo viedtālruni!

Tehniskā specifikācija

  • Operētājsistēma: Android 7.1 Nougat
  • Ekrāns: TFT 5.0 collas, 1080 x1920, ap 441 ppi, Corning Gorilla Glass 5 skrambu drošs ekrāna pārklājums,
  • Procesors: MediaTek Helio X27
  • RAM: 4 GB
  • Atmiņa: 64 GB, microSD līdz 256 GB
  • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 4.1 (A2DP, LE), 4G
  • Kameras: 16 megapikseļi, fāzes nobīdes autofokuss, HDR, LED dubultā zibspuldze. 1080p ar 30 fps video. 8 megapikseļu kamera priekšā
  • GPS: A-GPS, GLONASS
  • Papildus: e-kompass, ātra akumulatora uzlāde (Pump Express 2.0), IP68 mitruma un putekļu noturība, MIL-STD-810G standartam atbilstošs (sāls, putekļu, mitruma, lietus, vibrācijas, saules starojuma, transporta un termiskā trieciena izturība), USB-C
  • Izmēri un svars: 152 x 75,3 x 14 mm, 232 g
  • Akumulators: lietotāja nenomaināms 4000 mAh
  • Papildus baterija ar GPS uztvērēja pastiprinātāju: 3600 mAh
  • Krāsas: pelēks
  • Cena: no aptuveni 649 eiro (LMT)

Tehniskās specifikācijas uzrakstīšana šoreiz ir copy/paste no jau pieminētā CAT tālruņa apskata. Ražotājs nav centies velti tērēt savu enerģiju – nedaudz jaudīgāks procesors, nedaudz vairāk operatīvās atmiņas un pāris megapikseļi klāt kameras modulim. Kāds tirgzinis ilgi nebūs urbinājis degunu – kas der kārtīgam celtniekam, derēs arī rūdītam kalnos kāpējam!

Dizains un uzbūve

  

Ja parasti saka, ka meitenes mašīnas atšķir pēc krāsas, tad arī jums labāk spriest, vai šī tālruņa dizains sasaucās ar Land Rover automašīnu. Lai vai kā tur būtu – dizains piesaista uzmanību (kas gan ne vienmēr ir labi)! Ekrāna stiklu ieskauj diezgan pamatīgas metāla malas – kreisajā pusē izvietotas skaļuma regulēšanas un ieslēgšanas/bloķēšanas pogas, kas, pateicoties savam izmēram un faktūrai, ir ļoti ērti spiežamas (ja vien neesi pilnīgi pārliecināts, ka pogām jābūt labajā pusē!). Aizmuguri sedz nedaudz gumijota plastmasa, kura ar savu pastāvīgo nopačkāto izskatu brēktin brēc, ka tava vieta ir uz kādas kalna kores, nevis stiklotā ofisā. Korpusa augšpusē ir 3,5 mm audio izeja, apakšā – USB-C lādētāja ligzda. Divām sim kartēm paredzētā atvilktnīte novietota korpusa labajā pusē un paldies inženieriem: tās izvilkšanai nebūs vajadzīgs skrūvgriezis. (Pareizi, mēs tak neesam celtnieki!) Nekādas flirtēšanas ar gumijas aizbāžņiem kā CAT tālruņiem.

Ir 2018. gads, Latvijai jau 100 un tikai BullittGroup inženieri neko nav dzirdējuši par pirkstu nospiedumu nolasīšanas sensoru. Nāksies atsaukt atmiņā figūras zīmēšanu uz ekrāna vai PIN koda ievadi, kurš, pa vecai modei, vēl būs jāapstiprina ar OK pogas nospiešanu!

Adventure pack – papildu baterija ar GPS signāla pastiprinātāju veidota no diezgan lētas plastmasas un ar tālruni savienojas ar magnētu palīdzību. Drošības pēc pa virsu vēl liekams ne pārāk patīkams uz tausti gumijotas plastmasas apvalks, kurā iestrādāta noņemama karabīne, ar kuras palīdzību paredzēts visu šo, nu jau gandrīz pus kilogramu smago uzparikti, pievienot pie jostas vai mugursomas.

Ekrāns

Tālrunis saņēmis 5 collu TFT FHD matricu ar Gorilla Glass 5 aizsargstiklu. Tā kā metāla rāmis ir augstāks par ekrāna stiklu, tad šeit, protams, nav nekādu 2.5D noapaļoto malu.

Uzreiz jāsaka godīgi: šis ir blāvākais un neizteiksmīgākais ekrāns, kādu esmu redzējusi pēdējo pāris gadu laikā. Štrunts par to, ka, raugoties no dažādiem leņķiem, mainās krāsas; spilgtā saules gaismā ekrāns kļūst gandrīz nesalasāms! Plus pie tā, tas diezgan pamatīgi taukojās, un tā notīrīšana pat ar speciālu mikro šķiedras lupatiņu ir pamatīgs izaicinājums! Izskatās, ka arī par oleofobiskā pārklājuma esamību ražotāji nav neko dzirdējuši!

Ražotājs sola, ka ekrāns darbosies arī tad, kad būsi izvilcis to no dubļainas peļķes, ar atrunu, ka tas darbojās ne gluži ar visiem cimdiem. Es teiktu tā – ar parastiem pilsētas ādas cimdiem – jā, ar kārtīgiem pārgājiena Goretex – drīzāk nē. No otras puses – a ko tu ar tādiem cimdiem tajā 5 collu ekrānā izdarīsi? Gandrīz neko! Vienīgais, par ko ekrāna sakarā gribu uzteikt ražotāju – tas darbojās arī divas stundas pavadījis saldētavas -18 grādos.

Programmatūra un darbība

Land Rover Explore darbina MediaTek Helio X27 procesors un 4 GB RAM un tam ir 64 GB krātuve. Izvēlētais procesors dienas gaismu ieraudzīja jau tālajā 2016. gadā, tomēr, pateicoties 4GB RAM un tīram 7.1 Nougat ar saviem uzdevumiem tiek galā diezgan žiperīgi. Tomēr jūtams, ka tā aktīvi darboties tam ne pārāk tīk: palaid 50 fotogrāfijas kopēties uz Dropbox un paralēli skaties Youtube – tālrunis sāk diezgan pamatīgi silt – līdz līmenim, ko es uzskatu par „virs komforta”. Savukārt, veicot aukstuma testu, ļoti slinki mēģināja darboties kamera. Ražotājs sola, ka tālrunis saņems Android 8.0 atjauninājumu. Ar mazu manu atrunu, kas balstīta pieredzē – ja tu ražo telefonu brīdī, kad ir jau 8., bet tu uzliec 7. uz MediaTek procesora… nu nu.

Tīra Android saskarne nerūdītam pūristam var sagādāt daudz pārsteigumu. Skaņas izslēgšana vai vibrozvans pieejams tikai caur ieslēgšanas pogu, nevis ierastajā paziņojumu panelī. Tas pats attiecās arī ekrānuzņēmumu veikšanu – neatradu nevienu taustiņu kombināciju tā paveikšanai! Un tāpēc, mīļais lasītāj, ka es esmu spītīga, ekrānuzņēmumi Tev šoreiz iet secen! :D Ir vēl pāris kaitinoši sīkumi, piemēram, būs jāiztiek ar Google Photo lietotni, kas uz citu ražotāju galeriju lietotņu fona izskatās funkcionāli novecojusi.

Ražotājs, lai piešķirtu „individuālu pieskārienu”, ir pievienojis pāris tematiskās ekrāntapetes un dažas interesantas un noderīgas lietotnes.

View Ranger ir navigācijas lietotne, kas piedāvā nedaudz detalizētāku karšu informāciju nekā Google Maps bezmaksas režīmā un ļoti detalizētas kartes – maksas režīmā. Viss gan atkarīgs no katras konkrētās valsts kartes detalizācijas: ne visas mežu takas Slīteres mežos un ap Irbes upi atradīsi Latvijas kartē. Pieņemu, ka pa īstam šīs lietotnes darbību tandēmā ar GPS papildus antenu varētu pārbaudīt tiešām ekstrēmos apstākļos kaut kur kalnos.

Route Planner ir navigācijas plānotājs, kas balstās uz HERE kartēm.

Dashboard – interesanta lietotne, kas vienā ekrānā spēj parādīt dažādas izvēlētas funkcijas – koordinātes, kompasu, barometru, nosūtīt savu atrašanās vietu, ieslēgt lukturīti SOS signāla morzes koda režīmā utt. Iespējams izveidot vairākus šīs lietotnes profilus atbilstoši izvēlētajai aktivitātei – piemēram, riteņbraukšanai iestatīt nobraukto attālumu un pārvietošanās ātrumu.

Par atsevišķu parametru precizitāti man ir nelielas šaubas – esot pašā jūras krastā man rādīja, ka atrodos 18 metru virs jūras līmeņa un arī kompasa darbība nebūtu uzskatāma par pārāk precīzu – pluss/mīnuss tas pats, kas skatīties, kurā pusē uz koka vai akmens ir sūnas – tur arī ziemeļi. Vai vēl vienkāršāka un man sirdij tuvāka ideoloģija: palmas – dienvidi, egles – ziemeļi. Un basta.

Baterijas darbība

Tālrunis aprīkots ar lietotāja nenomaināmu 4000 mAh bateriju, kuru no 0 līdz 100% iespējams uzlādēt ar USB-C lādētāju 2 stundās un 40 minūtēs. Lai kādu arī darbības laiku solītu ražotājs, tādā aktīvā outdoor adventures režīmā ar ieslēgtu GPS, navigāciju, divas pilnas dienas var arī neizdoties nodzīvot. Te būtu talkā jānāk papildus baterijas, ar kuru mēs jau iegūstam diezgan ievērojamu enerģijas rezervi – kopā 7600 mAh. Tomēr, te ir dažas nianses – papildu baterija ir aprīkota ar papildu GPS antenu, kas iespējams, ir diezgan ēdelīga – tāpat vairāk par divām dienām aktīvas lietošanas man neizdevās izspiest.

Nedaudz mulsinoši izveidota uzlādes sistēma, ja tālruni lieto kopā ar papildus bateriju. Jālādē būs baterija un jāmēģina pēc gaismas diodēm saprast tās uzlādes līmeni un brīdi, kad/vai uzlādētas ir abas baterijas – indikātors pašā tālrunī norādīs uz nepārtrauktu uzlādes procesu.

Kamera

Ja pie CAT apskata Artis rakstīja, ka celtnieki nebūs nekādi lielie fotomākslinieki, tad te nu gan ir gadījums, kad gribas dusmās kliegt – piedzīvojumu meklētāji arī kalnos negrib iemūžināt satriecošus skatus? Lai izvairītos no nenormatīvas leksikas lietošanas, teikšu maigi: kamera ir pilnīgs mēsls. Come oooon – tu uzražo tālruni par 650 eiro un nevari ielikt daudz maz sakarīgu kameras moduli? Es noņemu cepuri Sony priekšā par veidu, kā atbrīvoties no veciem un/vai nevajadzīgiem kameras moduļu krājumiem! Uz ātru roku salīdzinot safotografēto – kaut ko tādu var sagaidīt no 100-200 eiro vērtiem budžeta klases tālruņiem! Es vienkārši paklusēšu, salikšu te bildītes, skatieties paši, vērtējiet! Piebildīšu vien tik, ka manuprāt, ne ar vienu no ikdienas scenārijiem kamera nespēj tikt pienācīgi galā!

Vērtējums

Par godu daudzajiem pārmetumiem par vērtēšanas kritērijiem, esmu izveidojusi tādu kā info grafiku, kas varētu precīzāk atainot katras pozīcijas vērtējuma atbilstoši tam, ko mēs sagaidām un ko saņemam no ierīces savā noteiktajā cenu kategorijā. Rakstiet komentāros, ko domājat par šādu vērtēšanas sistēmu!

Nobeigums

Mans draugs ar Land Rover ir kaislīgs piedzīvojumu meklētājs, braukā pa pasauli, kāpj kalnos. Viņš lieto iPhone ar robustu ietvaru, kurā ir papildu baterijas un rāda man skaistās kalnu bildes. Es kautrīgi nemaz nevelku ārā no mugursomas savu puskilogramīgo ķieģeli. Jā – jo pie mugursomas man to spraust klāt ir bail. Jo karabīne pie ietvara ir piestiprināta ar draņķīgu plastmasas stiprinājumu un tālruni pazaudēt mežā starp krūmiem spraucoties ir vieglāk kā (nu kas jums tur puišiem ir šajā sakarā par diviem pirkstiem). Nevedīs mani šoreiz pat uz Munameģi… Labi, jokus pie malas. Meklējam sauso atlikumu. Man patika… hm. Sānu pogu tekstūra. Dashboard lietotne. Tīri teorētiski – ka strādās arī lielā aukstumā. Palīdziet man, pasakiet kaut ko, kas jums patika! Jo man nepatika gandrīz nekas! Es nevaru pateikt nevienu argumentu, lai kāds tagad noliktu 650 eiro par šo izstrādājumu. Cik šādam izstrādājumam būtu jāmaksā? 200? 300? Unikāls? Nav konkurentu? Lūk tikai viens piemērs.

Run Forest, run…

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
23 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
zivs
23.07.2018 09:35

Lūk, šāda veida apskatus ir tīrais prieks un bauda lasīt, ne kā dažu citu šeit rakstošo viedo vīru sausos specifikāciju atgremojumus… :)

madarasaule
23.07.2018 10:44
Reply to  zivs

Paldies. Dažādībā spēks!

23.07.2018 09:35

Ja ekrānu nevar notīrīt, tad tur nav nekāda Gorilla Glass 5.

madarasaule
23.07.2018 10:41
Reply to  Artis Ābols

Nav taisnība, pie vainas oleofobiskais pārklājums

wils
23.07.2018 11:10

Paskatoties uz cenu, nevaru saprast ar ko Land Rover Explore ir 2x vai pat 3x dārgāks par BlackView BV sēriju, Doogee S sēriju, OukiTel K sēriju, Ulefone Armor sēriju vai Zoji izstrādājumus?

Kristaps Skutelis
23.07.2018 11:12
Reply to  wils

Tu domā, ka Land Rover zīmola izmantošana neko nemaksā?

wils
23.07.2018 11:16

Man Land Rower vietā būtu kauns par šādu produktu.

madarasaule
23.07.2018 11:44
Reply to  wils

Tieši manas domas!

madarasaule
23.07.2018 15:42

Spriežot pēc Cat tālruņu cenas, tie abi zīmoli prasa par to vienādu naudu 😋

digitalk
23.07.2018 11:40

“nav dzirdējuši par pirkstu nospiedumu nolasīšanas sensoru” — kuriem tad ir tie pirkstu nospiedumi: parastiem pilsētas ādas cimdiem vai kārtīgiem pārgājiena Goretex? ;)

madarasaule
23.07.2018 11:44
Reply to  digitalk

Cik asprātīgi un vērīgi!!!

digitalk
23.07.2018 11:47
Reply to  madarasaule

man tādu sūdu nopietni apspriest pat negribas, nākas plēst jokus…

Gatis Preiss
23.07.2018 14:02

Nezin specenei atskaiti ātro uzlādi un pārējais tā pat kā manam pagājušā gada nogalē pirktajam Xiaomi note 4 X. Pat labāks un cena trīsreiz lētāks un procesors pat labāks cena trīs x mazāka uzsildīt varu tikai kad skatās video tiešraides caur chrome citādi maz silstošs. Un aķis tur ja normāli lieto līdz pat četrām diennaktīm.

madarasaule
23.07.2018 14:20
Reply to  Gatis Preiss

Pamēģini ielikt saldētavā!!! Un vēl, ar šo var riekstus klapēt!

Ilmārs
23.07.2018 17:58
Reply to  madarasaule

Madara iznīcināja Gata komentāru, tas bija brutāli! :)

azad
23.07.2018 15:48

Neredzu šādam telefonam vispār nekādu funkciju. Ja es ar viņu varētu lietot apavu vietā vai ko tādu, tad es redzētu šādam iespējams kādu pielietojumu:D Kāpjot tai kalnā vai tad telefons ir svarīgākais? Ieliec to somā un kad esi teltī vai guļammaisā tad lieto. Vai izvelc viņu no somas vai kabatas, lai uztaisītu kādu bildi. Vai tad telefonam jākarājas pie jostas kā nazim, tas ir neatsverams instruments kāpjot kalnā? Kaut gan mūsdienās lielākā daļa pat uz tualeti nevar aiziet bez telefona. Info grafikā ir redzams, ka piemēram kamera ir budžeta klases līmenī, bet arī starp budžeta klases telefoniem ir kāds telefons kam kameru var novērtēt labi un kāds, kam tā ir ļoti slikta. Būtu labāk tad uzreiz norādīt pēc aparāta cenas kādā kategorijā šis iederas un salīdzināt ar tās pašas cenu kategorijas konkurentiem. Man labāk patika kad bija konkrēts vērtējums katrai komponentei. Tagad redzu, ka kamera ir mēsls, bet ir budžeta līmenī, bet vai mans budžeta teiksim A3 ir ar labāku kameru vai sliktāku? To šāda diagramma neatspoguļo. Kā jau minēju, labāk uzreiz iedalīt kategoriju un atbilstoši kategorijai novērtēt – ja budžeta klasē ekrāns ir labs vai izcils, tad var ielikt 9, bet pēc flagmaņu skalas tas būtu piemēram 5. Ja… Read more »

madarasaule
23.07.2018 17:19
Reply to  azad

Par grafiku: piemēram – kamera; te – kā apm. 200 eiro vērtam budžetniekam. Lai cik tas nebūtu ironiski, ir normālas kameras – tās liek flagmaņos, tad ir štruntīgas, kuras liek vidējā klasē un tad ir pavisam lieli mēsli, kas tiek likti lētajos tālruņos. Paraugies uz to no citas puses: nevienā 200 eiro vērtā tālrunī neatradīsi kameru, kas līdzinātos 800 eiro vērta tālruņa kamerai. otrādi gan – ir daudz variantu. Arī vecā tabula izsauca daudz strīdu!
Verikālā svīra ir cena, un kur tālrunis atrodās. Un ekspektācijas, ka pārējie horizontālie rādītāji būs tuvu šai svītrai, vēlams pa labi no tās! Tas tā – manas pārdomas!

nr71
23.07.2018 16:26

Pievienojos tiem, kuri nesaprot šī modeļa vajadzību vispār. Bet raksta citāts ir BOMBA! Man patīk : Un dīvains būs arī šis apskats, kura tapšana velkas jau mēnesi, turklāt es nevaru vainot tikai karsto laiku, pludmali, kokčikus un citus vasaras demotivatorus. Bet nu bargais Kristapa vaigs un regulāri atgādinājumi dara savu; kas solīts, tas jādara!

madarasaule
23.07.2018 17:13
Reply to  nr71

Teorētiski: militārais standarts nodrošina darbību lielā aukstumā un karstumā, kā arī triecienizturību. Palielināta baterijas jauda, gps signāla pastiprinātājs vai īpaša antena, detalizētas kartes un sensori, kas nav karā parastā tālrunī – barometrs’n’shit

Bomba ne bomba, bet pupu sauļošana un bargs Kristapa vaigs ir grūti savienojamas lietas.

Kartupelis3
23.07.2018 18:49
Reply to  madarasaule

Lūdzu paskaidro to pēdējo sīkāk…

madarasaule
23.07.2018 19:04
Reply to  Kartupelis3

Kam gribās tādā laikā strādāt.

Aksels
25.07.2018 02:01

Wow! Speciāli piereģistrējos tikai lai pateiktu, ka jūsu kommentāri un viss apraksts bija vienkārši bomba! Viegli lasāms un ar humora piegaršu.
Par modeli runājot overpriced af. Pat ar visu to “aizsardzību”

St. John
01.03.2021 10:51

Viens mīnuss. Ja pogas kļūst vaļīgas, tad pasūtīt tās no ražotāja var tikai ar ekrānu, lai gan pogu sistēmas nomaiņa notiek caur aizmuguri.

Visādi citādi – telefons labs, attēli kvalitatīvi, baterija tur.