CAT S41 izturīgā viedtālruņa apskats

32

CAT zīmola viedtālruņi nav nekāds jaunums pat pie mums. Tos iecienījuši dažādi speciālisti, kuru dienas paiet būvlaukumos, kā arī ekstrēmo sporta veidu entuziasti. CAT veidotie viedtālruņi piedāvā izturīgāku korpusu, lielas ietilpības akumulatorus, bet tie nebūs ne viegli, ne arī glīti.

Jāatzīst, ka pēc pāris mūsu iepriekšējiem CAT telefonu apskatiem esam saņēmuši pārmetumus, ka CAT nemaz nav tik ļoti izturīgs. Iespējams! Pie manis viedtālruņi ir divas, varbūt trīs nedēļas. Attiecīgi nevaru komentēt par to lietošanu ilgākā termiņā – nezinu, vai pēc pusgada nenoplīsīs kāds gumijas vāciņš.

CAT zīmola viedtālruņus neražo pats Caterpillar, bet ražošanas tiesības tiek nodotas Bullitt Mobile, kas ražo dažādus visai dīvainus viedtālruņus, piemēram, Kodak Ektra un iepriekš apskatīto CAT S60.

Jau sākumā atzīšos, ne neesmu nekad bijis pārlieku augstās domās par šāda tipa viedtālruņiem, kas maksā pamatīgu naudu, pretī dodot visai grūti pierādāmu izturību, jo viedtālrunis var nokrist neveiksmīgi, uzreiz sasitot ekrānu. Vienmēr esmu uzskatījis, ka līdzvērtīgu izturību piedāvātu arī jebkurš cits ūdensnoturīgs viedtālrunis, kas ievietots 10 dolāru vērtā eBay nopērkamā ietvarā.

Tehniskā specifikācija

  • Operētājsistēma: Android 7.0 Nougat
  • Ekrāns: TFT 5.0 collas, 1080 x1920, ap 441 ppi, Corning Gorilla Glass 5 skrambu drošs ekrāna pārklājums, ap 60.5% ekrāna attiecība pret kopējiem izmēriem
  • Procesors: Mediatek MT6757 Helio P20 (astoņi 2.3 GHz Cortex-A53 kodoli), Mali-T880 video apakšsistēma
  • RAM: 3.0 GB
  • Atmiņa: 32 GB, microSD līdz 256 GB
  • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 4.1 (A2DP, LE), 4G
  • Kameras: 13 megapikseļi, fāzes nobīdes autofokuss, HDR, LED zibspuldze. 1080p ar 30 fps video. 8 megapikseļu kamera priekšā
  • FM radio: ir
  • GPS: ar A-GPS, GLONASS
  • Papildus: e-kompass, ātra akumulatora uzlāde (Pump Express 2.0), IP68 mitruma un putekļu noturība, MIL-STD-810G standartam atbilstošs (sāls, putekļu, mitruma, lietus, vibrācijas, saules starojuma, transporta un termiskā trieciena izturība), microUSB 2.0
  • Izmēri un svars: 152 x 75 x 12.9 mm, 218 g
  • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 5000 mAh
  • Krāsas: melna
  • Cena: no aptuveni 450 eiro

Izskats un uzbūve

Neiztrūkstoši CAT S41 zaudējis jebkādas glīta dizaina iezīmes, jo viedtālruņa pirmais uzdevums ir būt izturīgam pret triecieniem, putekļiem un mitrumu. Jau no attāluma var pateikt, ka šis ir viens no CAT viedtālruņiem – tas ir 12.9 mm biezs un pamatīgs arī citās dimensijās, kaut CAT S41 saņēmis tikai 5.0 collu ekrānu. Manuprāt, CAT S41 ir ticis pie visai vājas kvalitātes materiāliem, viedtālruni ieskauj pelēcīga plastmasa un cieta gumija. Pat ja tā realitātē ir izturīga, par sevi tādu iespaidu nerada.

CAT S41 izmantotas pamatīgas pogas, lai viedtālruni būtu vienkāršāk izmantot ar cimdiem rokās. Uzreiz atzīmēšu, ka CAT S41 ekrāns reaģē arī uz plānā cimdā tērptu pirksta skārienu, kas bija patīkams pārsteigums. Līdzvērtīgi darbojas arī Samsung Galaxy S8 ekrāns, nemaz nenākas meklēt pēc viedtālruņa, kuram būtu speciāls iestatījums ekrāna jūtības palielināšanai. CAT S41 neatradu speciāli atdalītu cimdu režīmu.

Viedtālruni cenšas izdaiļot pāris skrūvju galviņas korpusā, bet tās nav tik glītas, kā iepriekš redzējām CAT S60 modelī. CAT S41 visas atveres (microSD, SIM, microUSB uzlādes un 3.5 mm austiņu) ir nosegtas ar gumijotiem vāciņiem. Kamēr viedtālrunis ir jauns un svaigs, tās noteikti kaut ko sargā, bet ar laiku gumijas vāciņi izļurkājas, izkalst un vairs nekalpo tik uzticami. Nav zināms, vai pieslēgvietas pašas par sevi ir ūdens un putekļu drošas. Kā jau minēju sākumā, man neļāva arī šo niansi pārbaudīt. Viedtālrunis teorētiski iztur nomešanu no 1.8 metru augstuma.

Tiek solīts, ka CAT S41 ir IP68 mitruma un putekļu noturība, kas ļauj CAT S41 iemērkt ūdenī divu metru dziļumā uz stundu. Vēlreiz atgādināšu, ka IP68 mitruma un putekļu noturība nozīmē iemērkšanu saldūdenī un viedtālruņa nekustināšanu, pogu nespaidīšanu u.tml. Protams, katrs pats var izvērtēt, ko un vai nodarīt savam viedtālrunim.

CAT S41 atbilst arī MIL-STD-810G militārā standarta nosacījumiem. MIL-STD-810G standarts ir aprakstīts uz aptuveni 300 lapām, bet tas ir dažādi interpretējams. Tāpat neviens nepārbauda ražotāju solījumus ierīces atbilstībai MIL-STD-810G standartam. Lai ierīce būtu atbilstoša MIL-STD-810G standartam, tai būtu jāveic vismaz 29 dažādi testi, kuri var būt arī ļoti dārgi un laikietilpīgi. Pārsvarā gadījumu ražotājs iztēlojas, kādi varētu būt MIL-STD-810G standarta testi un mēģina nodrošināt ierīci pret kādiem trīs līdz pieciem apdraudējumiem, kas aprakstīti standarta testos. Vismaz tāds ir mans subjektīvais pieņēmums.

CAT S41 nav saņēmis pirkstu nospiedumu nolasītāju, kas atrodams jau arī gandrīz četras reizes lētākos viedtālruņos.

Oranži iekrāsotā poga ir programmējama, tā spēj palaist kādu noteiktu lietotni vai arī viedtālruņa funkciju.

Kopumā – nekā pārāk iespaidīga.

Ekrāns

CAT S41 ir 5.0 collu TFT tehnoloģijas ekrāns ar 1920 x 1080 izšķirtspēju. Tas ir visai pelēcīgs, krāsas mainās, ja skaties uz ekrānu no sāna. Ekrānu sargā Corning Gorilla Glass 5 skrambu drošs ekrāna aizsargstikls.

Kā jau minēju, CAT S41 izmantojams plānos cimdos, ekrāns spēj noteikt skārienus. Tā kā CAT S41 ekrāna vadībai tiek izmantotas fiziskas pogas, tad CAT S41 ekrāna izmantojamais laukums ir nedaudz lielāks par citiem viedtālruņiem, bet vairāk nekādas labas ziņas par ekrānu nevarēšu pavēstīt.

Ātrdarbība un saskarne

CAT S41 darbina MediaTek Helio P20 procesors kopā ar 3 GB RAM, nodrošinot pieņemamu ātrdarbību ikdienā, bet jāatzīmē, ka Helio P20 procesors nav nekāds svaigais, tam arī nav veiktspējīgu kodolu.

Situāciju nedaudz glābj Android 7.0 Nougat operētājsistēma, kas nav saņēmusi gandrīz nekādus izskaistinājumus un papildu iespējas. Ja tiešām vēlies redzēt viedtālruņa nespējas, nāksies uzstādīt kādu ļoti prasīgu spēli, piemēram, Asphalt 8: Airborne, bet pat tā noraustās tikai atsevišķos mirkļos.

Pieļauju, ka CAT S41 pircējam milzu veiktspēja nav pirmā prioritāte, bet par prasīto cenu tomēr gribētos viedtālruņa tehniskajā specifikācijā ieraudzīt kādu ātrāku un modernāku procesoru.

Papētot tīmekli atklājās, ka CAT S41 patiesais ražotājs Bullitt Group pārlieku neaizraujas ar Android operētājsistēmas atjauninājumiem. Tiek pieļauts, ka CAT S41 netiks pie Android Oreo atjauninājuma.

Vienīgā CAT pievienotā atšķirības zīme ir ekrāntapete, kā arī Toolbox lietotne, kas faktiski ir īsceļu apkopojums dažādām palīglietotnēm. Visi īsceļi ved uz Google Play Store. Diezgan neinteresanti…

Toties CAT S41 ticis pie FM radio. Bet atkal – viedtālrunim nav 5 GHz Wi-Fi pieslēguma.

Viedtālruņa reklāmas bukletā rakstīts, ka 5000 mAh akumulators noturēs CAT S41 pie dzīvības 44 diennaktis gaidīšanas režīmā vai vismaz divas diennaktis aktīvas lietošanas laikā. Divas diennaktis ir iespējamas, par 44 atļaušos šaubīties, jo pie manis CAT S41 divās dīkstāves dienās noēda aptuveni 12% no enerģijas. Vēl arvien iespaidīgi, bet tas pat netuvojas 44 diennaktīm.

CAT S41 varēsi izmantot tā dēvētās power-bankas vietā – ar viedtālruni varēsi uzlādēt citu viedierīci. Vai vismaz nedaudz to palādēt, jo no 5000 mAh neko pārlieku daudz uzlādēt neizdosies.

Izturība

Vai jau pasūdzējos, ka man netika ļauts CAT S41 saldēt, mērcēt, dauzīt, braukt tam pāri ar automašīnu un citādi izklaidēties?

Tad nu devos tīmekļa plašumos, kur ir atrodamas liecības ar vismaz daļēju CAT S41 izturības solījumu apliecinājumiem. Nomešana no divu metru augstuma CAT S41 pārlieku nekaitē, ja vien netrāpi neveiksmīgi ar ekrānu pa kaut ko visai asu un cietu. Arī 30 minūšu iemērkšana ūdenī nekaitē CAT S41, kad ir aizvērti visi atveres nosedzošie vāciņi. Tiek gan pieteikts pēc ūdens procedūrām paturēt vāciņus vaļā vairākas stundas un kārtīgi izžāvēt microUSB un austiņu pieslēgvietas. Skaļruņi paši izžūst.

Nomešana uz flīzēm vai asfalta noteikti atstās kādu skrambu plastmasā, bet arī mētāšanai nebūtu pārāk jāietekmē CAT S41.

Kopumā tīmeklis atzīst, ka pret triecieniem un ūdeni CAT S41 ir gana noturīgs. Viedtālrunis nevērpjas, vāciņi vaļā nesprāgst, un tos nav īsti iespējams netīšām atvērt. Diemžēl nevaru novērtēt, kā CAT S41 vāciņi uzvedīsies pēc pusgada lietošanas. Zinu, ka Sony Xperia Z sērijai pēc aptuveni gada lietošanas (pieņemsim 300 uzlādes reizēm) microUSB sargājošais vāciņš kļūst nepārliecinošs, pēc aptuveni pusotra (400 reizēm) gada noplīst blīvgumija. Bet tas bija tiešām vecajiem Sony Xperia Z sērijas modeļiem, kuriem bija jāsargā microUSB pieslēgvieta ar vāciņu.

Kamera

Jā, jā, CAT S41 neviens nepērk, lai taisītu fotomākslu, bet tāpat arhitekts, inženieris vai būvdarbu vadītājs vēlēsies objektā uzņemt kādu fotogrāfiju. CAT S41 uzstādītā 13 megapikseļu kamera ir vāja, vēl vājākas ir tās papildiespējas. Vecais, labais HDR nedod gandrīz neko, HDR aktivizēšana noved pie pārgaismotiem kadriem ar nejēdzīgi augstu kontrastu.

Lai fotogrāfijas runā pašas par sevi. Tiesa, CAT S41 izmēģināšanas brīdī laika apstākļi bija nožēlojami – ārā pamatīgs mīnuss, nevienu dienu neuzspīdēja saule ilgāk par pāris minūtēm. Bet pat ideālos gaismas apstākļos nekādu dižo kameras kvalitāti nevajag gaidīt! Par 450 eiro – diezgan skarbi.

Nobeigumā

Lai vispār apsvērtu CAT S41 iegādi, jābūt lieliskam pamatojumam. Viedtālrunis nemaz nekvalificējas pazīmēm “lēts”, “glīts”, “ātrs”, “ar unikālām iespējām” u.c. niekiem, ko meklējam modernā viedtālrunī. Par 450 eiro pircējs saņem aptuveni 150 eiro viedtālruņa procesoru un 100 eiro viedtālruņa kameru. Diezgan nožēlojami.

Labā ziņa – CAT S41 tīmeklī nodēvēts par visai izturīgu viedtālruni. Neesmu pārliecināts, ka gumijas nosegvāciņi būs ilgdzīvotāji, bet to nespēju šobrīd pierādīt. Jau pie CAT S60 apskata pēdējos pāris mēnešus saņemam ķengas un lamas par to, ka viedtālruņa korpuss pēc pusgada lietošanas sāk sadalīties reizinātājos. Ja varat, piedodiet! Mēs pie sevis neturam tik ilgi testu ierīces, nevaram komentēt par to lietošanu ilgākā termiņā.

Ja tev patīk ļoti, ļoti ilgi klausīties FM radio, dauzot viedtālruni pret zemi, tad CAT S41 ir tavs ideālais modelis!

Patika

+ ekrāna atsaucība uz cimdotu pirkstu
+ akumulatora ietilpība
+ gandrīz tīra Android operētājsistēma

Nepatika

– cena
– ka neļāva padauzīt
– ekrāns
– kamera

Ierīces vērtējums
Dizains & korpuss
5
Ekrāns
4
Kamera
4
Veiktspēja
5
Programmatūra
6
Akumulators
7
Salīdzinot ar konkurentiem (cenā ap 450 eiro)
3
cat-s41-izturiga-viedtalruna-apskatsIzturība pāri visam - dizainam, ekrānam, saprātīgai cenai.
Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
32 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
Lapsinieks
15.02.2018 13:10

hm. Artis sasparojies daiļrunībā.

15.02.2018 19:04
Reply to  Lapsinieks

JusJiejūsmojāt par jaunās dāmas valodu, metos pārrakstīt visu txt.

Skābene
15.02.2018 13:20

Zinu 2 Cat telefonu kaislīgus lietotājus! Abi argumentē, ka neviens cits telefons neiztur tādu apiešanos kā CAT. Pirmajam ir savrīgi, lai var telefonu lietot gumijas cimdos un ar eļļainām rokām, bet otram svarīgi, lai krītot no otrā stāva telefons izdzīvo! Viens visu dienu pavada skrūvējot motorus, bet otrs būvē guļbūves un telefons mētājas pa instrumentu kastēm un jumta dzegām!
Neviens no viņiem nav sajūsmā par CAT performnanci, bet telefona dzīvotspēja esot apbrīnas vērta!

Kristaps Lācis
15.02.2018 13:31
Reply to  Skābene

https://www.gearbest.com/cell-phones/pp_609458.html
Tur labāk kā Catfons – ir pieredze.. Un gumija labāka kā Catiem.

Atis Kalniņš
15.02.2018 14:18

Neko nezinu par CAT, bet jā, AGM A8 ir izturīgs klucis. Lietoju apmēram gadu.

Kristaps Lācis
15.02.2018 14:25
Reply to  Atis Kalniņš

Zinu trīs cat (tā dārgā ar termo) lietotājus. Sūdzības – vienam softs gļučī, otram reste nokrita, trešajam abi varianti.
P.S. catfoni un kodakfoni nāk no viena kantora, kas lieto cat un kodak (un citus ar) zīmolus uz čainā pasūtītām precēm..

Gunārs Heinsbergs
18.02.2018 08:15

Es lietoju CAT 60 jau otro gadu. Viss labi darbojās, vienīgais ko var vēlēties – lai baterija ilgāk tur.

digitalk
18.02.2018 13:27

AGM A8 nav fizisko pogu, dažiem tas ir izšķirošs mīnuss.

Lapsinieks
18.02.2018 16:39
Reply to  digitalk

a ko dod pogas, ja 99% darbību jāveic uz ekrāna? (un to vispār saka cilvēks, kas lieto podziņu telefonu?)

digitalk
19.02.2018 01:46
Reply to  Lapsinieks

to, ko 99% cilvēku nevajag un tāpēc grūti saprast – iespēju pacelt/nolikt klausuli, noraidīt ienākošo zvanu ar darba cimdiem rokās vai paaugstināta mitruma apstākļos. tas nemaz nerunājot par tādu Latvijai nesasniedzamu eksotiku, kā PTT over cellular.

x
19.02.2018 08:15
Reply to  digitalk

PPT over cellular)

Lapsinieks
19.02.2018 12:39
Reply to  digitalk

droši zini, ka ar tām pogām var pacelt/noraidīt zvanu?

wils
15.02.2018 15:04

Rudenī 16-gadniekam iepirkās http://www.doogee.cc/detail/ip68-rugged-smartphone/112 par ~230 eur
Pirmajā nedēļā gan nācās sūtīt atpakaļ, brāķa dēļ, bet atpakaļatsūtītais strādā jau 3 mēnešus.

p.s. Iepriekšējams telefonam stikls turēja labākais 2 mēnešus.

Lapsinieks
15.02.2018 15:58
Reply to  wils

kā kvalitāte? dzīvē arī tik labi izskatās kā 3D datorgrafikas bildēs?

wils
15.02.2018 16:12
Reply to  Lapsinieks

Jaunietis pašlaik starā, ko teiks pēc pusgada, redzēs.
+ salīdzinot ar apskatāmo objektu: Lielāka baterija, labāks procesors, lielāks ram, vairāk atmiņa, puse no Cat S41 cenas, pirsta nospieduma sensors, bezvada uzlāde.
– garantijas remontu uz vietas netaisa.

Kaspars Licitis
15.02.2018 15:38

Kādu laiku lietoju. Man patīk. Salīdzinot ar iepriekšējo modeļu performanci, telefons strādā lieliski. Redzams – par to ir domāts.

Daris
15.02.2018 17:19

Ķīniešiem ir pat virkne izturīgo, kas dizainiski izskatās smuki. Un dažādās, pat kamuflāžas, krāsās.
Un telefonam, kas pretendē būt izturīgais, manuprāt, jau no rūpnīcas prasās uz ekrāna uzlīmēta papildu stikliņš vai kaut plēvīte. Gorillu var saskrāpēt ātri vien.

garaisezis
15.02.2018 18:11

gan drīz ideāls, vajag vēl nav tās pogas pazustu un citu procesoru

Lapsinieks
15.02.2018 18:26
Reply to  garaisezis

a pa latviski?

garaisezis
15.02.2018 22:04
Reply to  Lapsinieks

es jau kā 20 gadus nedzīvoju Latvija, bet runāju labāk kā daži labi semušku rijēji kuri nodzīvojuši visu dzīvi.
Uzrakstīju tekstu, bet tad ieraudzīju kļūdu, kam negadās, bet te neredzu komentāra labošanu. Bet doma bija vienkārša.
Telefonam viss apmierina, vienīgi gribētu labāka “skaitļotāju” un lai nebūtu zem ekrāna apakša “spied pogas” Tad apsvērtu domu par tāda iegādi.

Lapsinieks
15.02.2018 22:13
Reply to  garaisezis

neglaimo sev.

Kristaps Lācis
16.02.2018 10:41
Reply to  garaisezis

Nopietni?
comment image

Lapsinieks
16.02.2018 11:07

da nu. verbālu katastrofu neizlabosi.

digitalk
16.02.2018 12:54

ieiej kā nereģistrēts komentētājs :) tur vnk nevar būt labošanas, jo nav mehānisma kā atpazīt, ka tas bijis tavs komentārs.

Lapsinieks
16.02.2018 12:57
Reply to  digitalk

a kāda jēga labot, ja otmazkas komentārā tupu kļūdu ir pat 2x vairāk.

Kristaps Lācis
16.02.2018 13:21
Reply to  digitalk

Nu ok, nav nācies anonīmi lietot..

Dāvids
16.02.2018 15:18

Ulefone Armor 2, manuprāt, būtu labāka alternatīva šim. Nākamajā apskatā būtu labi, ja parādītu kurš security patch ir uz telefona.

16.02.2018 15:22
Reply to  Dāvids

Vienmēr drīkst pajautāt. S41 stāv novembra ielāps.

wils
16.02.2018 15:45
Reply to  Artis Ābols

Kura gada?

17.02.2018 10:16
Reply to  wils

2017. gads pēc Kristus.

dators
10.03.2018 08:11

Viņiem star citu maina ekrānu garantijas laikā.Var dauzīt!

Janis Bojars
17.03.2018 17:35

Vai tika veikts crash test? Vai to vismaz ielika ūdenī uz 5 vai 7 min.?