Web Analytics
More
    Reklāma

    Nokia 800 Tough izturīgā podziņtelefona apskats

    Izturīgs podziņtelefons ar šodienas iespējām.

    Jaunākie raksti

    Tik tālu nu esam nodzīvojušies – pat podziņtelefoni nu kļuvuši viedi. Vismaz Nokia tā uzskata, ka arī tālruņiem bez skārienjutīgiem ekrāniem, jāspēj tikt galā ar sociālajiem tīkliem un visu pārējo. Kamēr iecere it kā ir laba, realitātē tā vairāk atgādina Google klientu makšķerēšanu attīstības tirgos. Tas uzdod jautājumu, kāda tad īsti ir Nokia 800 Tough mērķauditorija?

    Nokia 800 Tough tehniskā specifikācija

    • Oprētājsistēma: KaiOS
    • Ekrāns: TFT, 256K krāsas, 2.4 collas, 240 x 320, 4:3 malu attiecība, ap 167 ppi, 17.8 cm2 , ap 19.8% ekrāna un korpusa attiecība
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 205 (28 nm), divi kodoli: 2×1.1 GHz Cortex-A7, Adreno 304 video apakšprogramma
    • Atmiņa: 4 GB krātuve, 512 MB RAM, microSD atmiņu karšu lasītājs
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, hotspot; Bluetooth: 4.1, A2DP, LE; GPS:  A-GPS, GLONASS; 4G; microUSB 2.0, 3.5 mm austiņu ligzda
    • Papildus: FM radio, IP68 ūdens un putekļu aizsardzība, MIL-STD-810G, zibspuldze
    • Kamera: 2 MP, LED zibspuldze, video
    • Izmēri: 145.4 x 62.1 x 16.1 mm, 161 g
    • Akumulators: nenomaināms  Li-Ion 2100 mAh
    • Cena: ap 100 eiro

    Plastmasas tanks

    Kur tie gadi, kad pēdējo reizi lietoju podziņas, lai uzrakstītu īsziņu… Atšķirībā no tiem laikiem, Nokia 800 Tough ticis gan pie procesora, gan operētājsistēmas, gan fīčām, kas ļauj to ievietot viedtālruņu kategorijā. Tiesa, podziņas savienojumā ar mūsdienu ērtībām ir ergonomisks murgs pirkstiem, kas pieraduši glaudīt ekrānu. Tādēļ par lietošanas pieredzi mazliet vēlāk, bet tagad par uzbūvi.

    Sentimentu uzjundī tālruņa izmērs – tas ir kompaktāks un biezāks par šobrīd ierastajiem tālruņiem, bet tas ir lielāks par citiem podziņtelefoniem. Tas tādēļ, ka tālruņa nosaukums saka priekšā, ka šoreiz runa ir par mitruma, putekļu un triecienu drošu aparātu. Sāni tikuši pie stingras, gumijotas plastmasas. Lejā to papildina rokturis – antena. Šī izbīdījuma lielākā priekšrocība ir tā, ka tālruni var ērti pakārt kaklā. Pateikšu uzreiz, ka veciem cilvēkiem šī ir opcija nepazaudēt tālruni un ērts veids, kā paņemt to līdzi dārza darbos. Gan sāni, gan aizmugure uzsver tālruņa pamatīgumu ar redzamām skrūvēm. Tiesa gan ap kameru tās manāmi feikotas. Aizmugures faktūra ir taustei patīkama un rūpējas, lai tālrunis nekļūtu slidens pat mitrās rokās.

    Lielākais mīnuss ir tālruņa vāciņi. Augša tikusi pie vāciņa, kas apslēpj microUSB un 3.5 mm austiņu ligzdu, bet kreisajā sānā vāciņš paslēpis SIM un atmiņas karšu atvilktni. Augšas vāciņam blakus ir kabatas lukturītis, kas dublējas ar kameras zibspuldzi. Vāciņus ir sarežģīti atvērt, turklāt to savienojumi nerada uzticību. SIM kartes nomaiņa ir reti piņķerīgs pasākums, šis ir pirmais pogviedtālrunis, kam zem vāciņa vēl nepieciešama atvilktnes adata. Ja karšu šālīte izmānīta ārā, tad piedzīvojums vēl nav beidzies, jo aptuveni sešas reizes, bīdot atvilktni iekšā, SIM karte vienkārši izkrita ārā.

    Taustiņi prasītos maķenīt dziļāk spiežami. Jauniem pirkstiem problēmu ar tiem nebūs, bet veciem cilvēkiem vadības un kursora taustiņi var šķist par maziem un pārāk tuvu novietotiem.

    Nokia 800 Tough ekrāns ir vēl kāda nodeva aizgājušiem laikiem. Iekštelpās problēmu nebūs, bet ārā… Aizsargstikls ir spogulīgs, TFT matrica spēj izspiest pieklājīgu spilgtumu, tomēr ar to nebūs gana, lai ekrānā visu skaidri saskatītu, ja ieliksim tālruni kāda makšķernieka vai celtnieka rokā.

    Seniora pieredze

    Tad nu tā. Ja pamanījāt, ka vairākkārt pieminēju tieši cilvēkus gados, tad teikšu, ka tas ir ar nolūku. Zinot, ka veciem cilvēkiem atrast “ideālo” tālruni nav nemaz tik viegli, atļāvos uz pusotru dienu Nokia 800 Tough iedot patestēt 89 gadus pieredzējušai kundzei. Te viņas verdikts: “Patīk, ka tāds gruntīgs. Jūt, ka ir rokā. Labi pa nakti var apskatīties, cik pulkstenis. Grūti bij atrast zaļo un sarkano klausulīti.” Par pēdējo piekrītu, jo taustiņi tikuši pie baltas fona gaismas, vecam cilvēkam grūti saprast, ka abi baltie kāsīši ir divi atšķirīgu funkciju taustiņi.

    Google makšķere

    Jau rakstīju, ka Google pamanījusi KaiOS potenciālu un nu vāc klientūru attīstības tirgos. Tas arī ļāvis tālrunim tikt pie kartēm, YouTube un pat Assistant. Paradoksāli, ka šajā pogu brīnumā asistents strādā un ar mani sarunājas, bet Android tālruņi vēl aizvien negrib pilnīgi atzīt Baltijas valstis. Pieejama arī Facebook un WhatsApp aplikācijas, bet veikalā neko noderīgāku par pāris spēlītēm neatradīsi.

    Ikdienas lietošana ir tīri ciešama, līdz nonākam pie iestatījumiem. Darīts gana daudz, lai pieejamās iespējas atgādinātu viedtālruni, līdz attopamies pie ievades – klejošana pa iestatījumiem ir sarežģīta, taustiņi situāciju nepadara vieglāku. Te Fuj jāsaka dizaineriem, kuru uzdevums būtu padarīt lietošanu maksimāli ērtu, nevis sarežģīt, imitējot Android iestatījumus. Ja pa tiem operēt pat man bija pagrūti, tad veci cilvēki, vai pieminētais makšķernieks (ja vien viņš nav super advancēts) šajā sadaļā jutīsies kā Alise brīnumzemē.

    Jāuzteic tālruņa akumulators. Būtu jābrīnās, ja tā darbība būtu slikta, jo nav nemaz tik daudz, kur tālrunim tērēt enerģiju. Jau pieminētie seniori (ja vien nemēģinās aizrauties ar 4G un Wi-Fi) spēs izvilkt bez uzlādes ap nedēļu. Paceliet roku, kurš atceras tos laikus, kad varēja aizbraukt ceļojumā, aizmirst lādētāju un atgriezties vēl ar enerģiju akumulatorā?

    Nokia 800 Tough kameras sniegums ir tik liels pazemojums zīmolam, ka atļaušos šo sadaļu neaiztikt, lai nesabojātu sev un lasītājiem garastāvokli.

    Nobeigumā

    Mazliet atklāšu par apskatnieku ikdienu – ar vieglām trīsām gaidu jauno ierīci, ar mazliet mazākām, ja iepriekšējā bijusi krietni labāka par saņemto, bet, kas notiek, ja saņem pdziņtelefonu? Pirmais prokastinācijas vilnis – es taču nespēju savu ikdienu vadīt bez ierastajām aplikācijām. Otrais prokastinācijas vilnis – mana ikdiena nebūs pilnīga. Trešais ziņkāres vilnis – nu labi, paskatīšos. Ceturtais pieņemšanas vilnis – ok, šajā verķī ir WhatsApp.

    Ar to gribēju teikt, ka laiks nestāv uz vietas un pat pdziņtelefoni kļuvuši viedi. No vienas puses tas ļauj izmantot mūsdienu ierasto saturu pat šādā tālrunī. No otras puses, diez vai uz soctīklu adatas būs uzsēdinājis cits podziņtālrunis. Stipri šaubos ka, Nokia 800 Tough būs nākamais pirkums pēc skārienjutīga Android viedtālruņa. Tātad aktuāls jautājums, kam Nokia 800 Tough būtu domāts? Veciem cilvēkiem? Iespējams, bet tas var būt par sarežģītu, turklāt pieejamas lētākas alternatīvas. Makšķerniekiem? Jā, ūdens, putekļu triecienu izturīgā korpusa dēļ viņiem noderētu. Tomēr diez vai makšķernieks klibinās pogas, lai dalītos ar lomu Facebook, ko nofotografējis ar nelietojamu kameru. Pilnu komplektu izbaudīt varētu cilvēki attīstības tirgos, kas liek uzdot jautājumu, vai Nokia 800 Tough ir vieta mūsu platuma grādos? Ir, bet nedomāju, ka tam ir dižpārdokļa potenciāls. 

    Kāds tad ir sausais atlikums? Nokia 800 Tough korpuss ir izturīgs, rokā patīkams. IP68, MIL-STD-810G aizsardzību par prasīto cenu nepiedāvā neviens Android tālrunis. KaiOS piedāvā vairāk, kā no podziņtelefona varētu gaidīt, ja vien esat gatavi knibināties ar podziņām.

    Patika

    • Mitruma/putekļu/trieciena aizsardzība, patīkams korpuss
    • Ietilpīgs akumulators
    •  cena

    Nepatika

    • Viduvējs ekrāns
    • Nelietojama kamera
    • Ievade ar taustiņiem nav intuitīva, saskarni varēja veidot vienkāršāku
    Izturīgs podziņtelefons ar šodienas iespējām.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    9
    Ekrāns
    5
    Programmatūra
    6
    Veiktspēja
    7
    Akumulators
    10
    Kameras
    4
    Cena
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    19 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    16.03.2020 13:37

    Paceliet roku, kurš atceras tos laikus, kad varēja aizbraukt ceļojumā, aizmirst lādētāju un atgriezties vēl ar enerģiju akumulatorā?

    jā, es atceros. mēnesi atpakaļ aizbraucu nedēļas nogalē uz Berlīni neņemot (nevis aizmirstot), lādētāju. ko tur viena strīpiņa šurp vai turp, nav jau grūtniecības tests ;)

    Latvietis Latvietis
    16.03.2020 13:38
    fakefons
    16.03.2020 14:15

    Kāpēc lai cilvēki jaunattīstības valstīs pirktu podziņu telefonu ar izteikti mazu un atklāti draņķīgu ekrānu, ja par to pašu naudu var nopirkt nedārgu android verķi, kas salīdzinot ar šo sprunguli būs teju vai aifons? Ja nu vienīgi cena ap 100 ir paredzēta tikai mums bagātniekiem, bet planētas pabērniem to pārdod 3x lētāk?
    Kā zināms, jo mazāk tev naudas, jo rūpīgāk jāizvēlas, lai nenopirktu pārāk lētu mantu kas beigās izrādīsies pārāk dārgs pirkums.

    fakefons
    16.03.2020 14:41

    atkārtoju vēlreiz – par 90 eiro var nopirkt pilnībā izmantojamu android trubu, ko īsti domā ar “daudz dārgāk”? nu nevajag ciema ļaudīm ne vanplusu, ne aifonu, lai izlasītu par notikumiem galvaspilsētā vai noskatītos joku video.
    telefoni vispār nav domāti, lai ar tiem spēlētu futbolu, neba nu tāds tipa izturīgais telefons izdzīvos pēc sirsnīga kritiena uz ekrāna – manuprāt, tas ir aiz matiem pievilkts arguments.

    iedziļināšanās arī – kaios būs saprotams cilvēkam, kas pirms tam nav rokās turējis telefonu? nu nestāstiet man pasakas….tādam ir vienalga ar ko sākt, un verķim ar lielāku ekrānu ir lielākas izredzes – jo vairāk tāpēc, ka to izmanto satura patērēšanai, nevis sms rakstīšanai.

    KKTK
    16.03.2020 15:27
    Reply to  fakefons

    Bļe mileniāli – telefons ir zvanīšanai nevis stura patērēšanai. Un jebkura pogu nokia izdzīvo nokrītot uz ekrāna.

    fakefons
    16.03.2020 16:01
    Reply to  KKTK

    Čau! pasaki tikai man vienu – tavs DeLorean vēl darbojas? atpakaļ uz savu laiku arī tiksi vai paliksi 90jos?))

    ” telefons ir zvanīšanai nevis stura patērēšanai”- īpaši planētas mazturīgājiem iedzīvotājiem, kuiem bieži nav pat vietas atsevišķām kastēm, kur nu vēl naudas….

    Skaks
    16.03.2020 16:18

    Tīri pēc pieredzes zinu, ka tādus izmanto militāristi. Valsts robežsardzē izmanto dienesta telefonus CAT vai ko tamlīdzīgu (protams ar glaustāmekrānu). Pielietojums visticamāk ir mazāk priekš parastam patērētājam. Kā nekā, ir tādi kas pieprasa un ir tādi kas piedāvā.

    Viro
    16.03.2020 20:01

    Vienu es nesaprotu – kādēļ nevar uztaisīt podziņtelefonu ar kameru, kas būtu vismaz līdzvērtīga vidējās klases telefoniem? KĀPĒC, KARL??? Uz tā kopējā fona tas kameras sensors sadārdzinātu telefonu par cik.. 30-50 eiro? Absolūti nekāda piedāvājuma šajā segmentā…

    Latvietis Latvietis
    17.03.2020 09:12
    Reply to  Viro

    Jo Qualcomm Snapdragon 205 atbalsta vienu līdz 3MP kameru, un labāku CPU likt būtu pārāk dārgi. (avots: https://www.qualcomm.com/products/qualcomm-205-mobile-platform)

    17.03.2020 12:51

    tu esi pārliecināts par to ‘pārāk dārgi’? par cik sadārdzinātos telefons gala lietotājam, ja nomainītu SD205 uz SD212 un kameru uz 8MP? da ne par cik — Nokia 2 ar SD212+8MP maksāja tos pašus 100 eiro, Nokia 2.1 ar SD425+8MP maksā 90 eiro.

    galvenais jautājums pie šāda apgreida būtu baterija un patēriņš.

    Tudišs
    17.03.2020 13:33
    Reply to  digitalk

    Ražotājam kautko maksā arī korpuss un pat ja tas papildus neizmaksātu neko, tad cik saprotu, cenu veidošanas politika paredz kautko paņemt par katru fīču, kas ir bukletā. Šeit ir lempjudrošs korpuss, bet teju vai nav kameras – tas nolīdzinās. Ilgi tur baterija – par to jau ir jāmaksā (pat ja absolūtajos skaitļos baterija ir švakāka kā eur90 redmim). Savulaik arī skatījos pēc podziņfona ar daudz maz pieņemamu kameru – viens modelis bez jebkādiem bilžu paraugiem netā, un maksāja ap 80 eirikiem tik balstoties uz megapikseļiem (5, jā, pieci, Karl! lai ko tas arī nenozīmētu rezultātā), nospļāvos un teicu – lietosiet normālu smartfonu, un papildus vēl viss saturs daudzmaz OK salasāms. Lai tie podziņkrāmi deg ar zilu liesmu, vai lai pērk kriminālie tipi kā vienreizējos.

    17.03.2020 14:07
    Reply to  Tudišs

    toties ietaupīts uz ekrānu ar tačskrīnu, kas nekādi netiek atlīdzināts.
    un 5MP nozīmē salasāmu A4 lapu.

    Tudišs
    17.03.2020 15:49
    Reply to  digitalk

    5MP nozīmē salasāmu A4 lapu pie nosacījuma, ka stikliņš atbilst izšķirtspējai (izšķir detaļas, ko sensors var reģistrēt) un pārlieku nekropļo bildi (ģeometriskie, ziepes) līdz pakāpei, ka lapas saturs stūros nav īsti salasāms. Es pat nerunāju par to, ka šie 5mpix var būt uzpūsti no vecajiem labajiem 2mpix softiski – lowenda prieciņi.

    Linards Kalvāns
    16.03.2020 21:06

    Manuprāt, podziņtelefons ar whatsapp varētu labi noderēt vecākiem cilvēkiem, lai bērni un mazbērni varētu kādu bildi atsūtīt.

    upsī u
    16.03.2020 21:41

    Jo vecāki cilvēki apzināti vēlas lietot mazākus un sliktākus ekrānus? Un kā viņi tiek pie šādiem telefoniem – tuvinieki apzināti uzdāvina šādu telefonu, kas ne ar ko nav labāks par tautisko redmi vai tā līdzinieku? 4GB krātuve bez papildus kartes taču nav izmantojama bildēm.

    Nē, nopietni – cik redzu un pazīstu vecākus cilvēkus, viņi ir ielauzījušies un izmanto standarta smartfonus. Nav jau tā, ka pēc 70 smadzenes vispār neko jaunu nespēj apgūt. Nē, ir arī tā, bet kopumā nav TIK traki.

    17.03.2020 03:33
    Reply to  upsī u

    izskatās gan, ka pamatdoma bija — cilvēkiem, kuri vēlas izmantot pogas, noderēs wacapa esamība. pārējo tu piefantazēji.

    fakefons
    17.03.2020 08:09
    Reply to  digitalk

    Cilvēki vēlas izmantot pogas, jo…..?

    Laikam jau vienīgie iemesli, kāpēc kāds izvēlētos šo telefonu ir ilgais baterijas laiks gaidīšanas/zvana režīmā un/vai korpusa izturīgums. Labs variants ogotājiem u.c. mežā gājējiem bez pieredzes – ja atūdeņošanās un pārguruma dēļ neatradīs atpakaļceļu ar Maps, vismaz varēs dot SOS ziņu jo baterija nebūs izsūkta tukša, brauzējot kaķu lentu.

    17.03.2020 03:51

    lietoju Xcover 271 ~8 gadus un varu ar pārliecību teikt, ka šis ‘800 Tough’ ir pelnījis par zvaigzni-pusotru mazāk. salīdzinot ar 10 gadus veco Samsungu uzlabojumi ir minimāli, bet trūkumi pat lielāki. un lielākais no tiem joprojām, kā pareizi atzīmēja Viro, ir pilnīgi bezjēdzīgā kamera.

    ps. apskatā ir izlaists izturīgajiem telefoniem būtisks tests — brīvroku režīms.

    Reklāma
    Izturīgs podziņtelefons ar šodienas iespējām.Nokia 800 Tough izturīgā podziņtelefona apskats