Web Analytics
More
    Reklāma

    Nokia 8110 modernā “banāntelefona” apdzejojums

    Jaunākie raksti

    Katram no mums noteikti ir kāds stāsts vai atmiņas, kas saistītas ar leģendāro somu kompāniju Nokia, bez kuras mobilajiem tālruņiem nebija iedomājama ikdiena pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados. Nokia ne tikai dominēja tirgū ar nospiedošu 50+% pārsvaru, bet vienmēr bija inovāciju līderis un mobilās nozares attīstības dzinējspēks.

    Manas spilgtākās jaunības atmiņas saistītas ar filmu “Matrix”, jo tieši tur savos slavas augstumos gozējās oriģinālais Nokia banāns – 8110. Tas arī ir viens, ja ne pirmais, tad noteikti spilgtākais “product placement” Holivudas kino industrijā. Tas ātri kļuva par tālruni – sapni, kura iegādei bija jānoliek 1-2 mēnešalgas. (Un ja tā padomā – kas ir mainījies? Vidusmēra Latvijas iedzīvotājam par iPhone XS Max tak ar’ jānoliek 1-2 mēnešalgas…)

    Es nezinu, kas darījās Nokia zīmola pārmantotāju galvās (HMD Global), kad uz kāda vietējā mārketologa trīcošajās rokās esošā plāniņa tika uzlikts paraksts – projektam būt!

    Gribēja Matrix, sanāca vienkārši banāns. Un arī tikai tāpēc, ka dzeltens (vienā no versijām; otra – melna).

    Kas tad nogāja greizi?

    Vispirms jāsaprot, ka paaudze, vai vairākas, kas savā laikā uzskatīja Nokia 8110 par iekāres avotu, vai pat spēja tādu iegādāties, ir sasniegusi savu 40-50 vecuma robežu; piedzīvojusi un jau sākusi novecot kopā ar viedtālruņiem. Sentiments, protams, var padarīt brīnumus, bet man ir grūti iedomāties kādus nopietnus argumentus nevis šī tālruņa iegādei, bet tieši lietošanai reālā dzīvē. Jā, izvelkot šādu (it sevišķi dzelteno versiju) no kabatas, tu noteikti piesaistīsi apkārtējo uzmanību, taču viss – sākot no materiāliem, izpildījuma kvalitātes un lietošanas pieredzes brēktin brēc par savu lētumu. Nobeigumā es pie šī atgriezīšos – kam un kāpēc HMD tad ir šo tālruni radījusi.

    Tehniskā specifikācija

    • Tīklu atbalstošās frekfences – GSM, HSPA, LTE (4G)
    • Ekrāns – 2,4 collu TFT matrica ar 240×320 pikseļu izšķirtspēju
    • Procesors – Snapdragon 205
    • Atmiņa – 4Gb krātuve un 512 Mb RAM, papildināma ar 32 Gb mikro SD karti
    • Kamera – 2 Mp, LED zibspuldze
    • Izmērs, svars – 134x50x15 mm, 117 g.
    • Wi-Fi, Bluetooth, A-Gps, FM radio, MP3 atskaņotājs
    • Google Search, Facebook, Twitter, WhatsApp, Maps
    • Akumulators – nomaināms 1500 mAh
    • Cena – ap 70 eiro populārākajās internetbodēs

    Tālruni darbina KaiOS, par kuru visu vari izlasīt šajā apskatā.

    Komplektācija, dizains un uzbūve, ekrāns

    Nelielā kārba veidota tā, lai uzreiz – līdzīgi kā pērkot zobu birstes, būtu redzams pats produkts; tāpēc kastes virspuse izveidota caurspīdīga. Pašā kastē atradīsi arī ļoti lētas basic austiņas, lādētāju un akumulatoru. Jā – viss kā senajos laikos – pirms tālruņa lietošanas būs tam jānoņem aizmugurējais vāks un jāievieto akumulators kopā ar atmiņas karti un sim karti.

    Jebkuras nostalģiskās jūtas par dizainu nogalina materiālu kvalitāte un izpildījums. Tā vien šķiet, ka HMD nav pārmantojis nekādas zināšanas un iestrādes šādu podziņtelefonu ražošanā, vai arī izvēlētais ražotājs nekad nav redzējis joprojām ražošanā esošos Nokia 100/200tās sērijas tālruņus, kas ir ne tikai lētāki, bet arī krietni kvalitatīvāki un ergonomiskāki.

    Nokia 8110 šajā ziņā viss ir ļoti, ļoti slikti. Tastatūru nosedzošais vāciņš bīdās ļoti slikti un pie neprecīzas bīdīšanas vienkārši strēgst. Skaidrs, ka par jebkādām sliedēm un atsperu mehānismiem te vispār nav runa. Plastmasa, šķiet, ir paņemta lētākā, kādu tuvākajā noliktavā varēja atrast. Tālrunis pie manis ieradās jau nedaudz lietots un apbružāts; lai arī centos apieties ar to saudzīgi, pāris nedēļu laikā ar visu saudzīgo apiešanos tas ieguva pa kādai jaunai nesmukai švīkai.

    Tastatūras pogas ir sīkas, sīkstas; centrālā navigācijas poga ir vienkārši noziegums pret lietotāju: ja uz augšu vai apakšu izdodas trāpīt ar naga palīdzību, tad sāniski – divas reizes no trim trāpi uz blakus esošajām pogām. Shame on you, mazie rakari. Šis noteikti nav tas podziņtālrunis, kuru ņemt līdzi uz SMS rakstīšanas retro čempionātu tiem, kam pāri 40!

    Tālruņa izliektā forma rada mānīgu priekšstatu, ka ekrāns ir izliekts, tomēr tas tā nav. Tukšums starp izliekto stiklu un ekrāna matricu ir labi redzams un ar to būs jāsadzīvo. Jebkuram cilvēkam, kas kaut neilgu laiku būs padarbojies ar vismazāko un visdraņķīgāko viedtālruni, šāds ekrāns liksies kā sastāvējies gaiss kādā bomžu pamestā pagrabā. (Mēģināju izdomāt kaut ko pretēju teicienam par malku svaiga gaisa.) Kas pats dīvainākais (ja var ticēt ārzemju apskatniekiem), šī tālruņa ekrāns ir tāda paša izmēra un kvalitātes, kā vienam no Nokia pēdējiem podziņu telefoniem – leģendārajam N95! Lai vai kā – ekrāns ar saviem 167 ppi izskatās graudains un blāvs.

    Lietošanas pieredze

    Ja par lietošanas pieredzi attiecībā uz klaviatūru es jau izteicos, tad par operētājsistēmu stāsts ir pat sarežģītāks. Ļoti iespējams, ka uz tālruņa nebija pēdējās OS versijas. Nebija pieejams un es nevarēju pārbaudīt WhatsApp darbībā – tā ir viena no “kritiskajām” lietotnēm, bez kuras es nevaru iztēloties pat rezerves tālruni. Kopumā KaiOS atstāj pagaidām ļoti nenoslīpētas OS iespaidu. Ne par kādu darbošanos ar “bezmaz aizvērtām acīm”, kā savulaik ar Nokia S40 vai Symbian tālruņiem, pat domāt nenākas. Taisni otrādi – ik pa brīdim jāaizdomājas un jāpievērš īpaša uzmanība kas un kādā secībā jāspiež, lai nonāktu tur, kur plānots. Ja kaut kas patīkami pārsteidza, tad tas bija ātrums, ar kādu 4G tīklā darbojās Google Search un Maps – savienojums ar A-GPS notika ātri un atrašanās vieta noteikta ļoti precīzi.

    Kamera

    Tā kā es neļauju savai pusaugu meitai lamāties, tad īpašos gadījumos viņa saka what a fork! Jā – nu kas tā par dakšu! 2Mp kamera… Tiešām? Ja ir kaut kas, ko es nesaprotu, tad tas ir šis ražotāja solis. Un pilnīgi oficiāli varu ziņot – vienkāršs 5 Mp kameras bloks (ar autofokusu) maksā 6 dolārus. Mazumtirdzniecībā. Turpat Ķīnā. Pagrabiņā pie Suņhujvčaja. Ko mums piedāvā Nokia 8110? Es vienkārši atstāšu te šīs bildītes. Bez komentāriem.

    Noslēgumā

    Filmās redzēts, kā šaubīgi darboņi pēc zvana izņem no podziņtelefona simkarti un visu iesviež upē. Diez vai šis būs tas gadījums – pārāk uzkrītošs! Pārāk dārgs! Tad kam īsti šis ir domāts? Man ir pamatotas aizdomas, ka šoreiz, vismaz attiecībā uz rietumu cilvēkiem, šis ir tīri mārketinga gājiens! Uzmanības piesaistīšana! Kā var saprast no ražotāja teiktā, tad īstais tirgus ir jaunattīstības valstis un diez vai tur flirtēšana ar Matrix tēmu strādās. Ne par velti tālrunis ir aprīkots ar KaiOS operētājsistēmu, kas savā ziņā ir kaut kas līdzīgs Chrome OS – tu vari lietotājam web versijā piedāvāt dažādas aplikācijas – Facebook, Twitter, Google Search un Maps, kā arī WhatsApp. Tā ir lieta, ko nespēj vairums parasto podziņtālruņu. Un tas viss komplektā ar GPS, Wi-Fi, 4G LTE un Bluetooth. Then it makes sense!

    Es iedomājos, ka HMD varētu šos dot kā dāvanu līdzi saviem flagmaņiem. Tas būtu savdabīgs un silts žests, kas varētu krietni vairot nostalģisko mīlestību pret Nokia zīmolu. Pirkt? Ja man vajadzētu rezerves tālruni “tam vienam liktenīgajam zvanam”, tad es izvēlētos kaut ko neuzkrītošāku, kaut ko gruntīgāku. Jo Nokia 8110, diemžēl, ir sanākusi kā lēta ķīniešu rotaļlieta…

    Ups. Tur tak vēl slavenā čūska! Nu protams, galīgi ne tāda, kā senāk…

    Un jā… šoreiz bez zvaigznēm. Nav zvaigžņu. Nulle. Zero.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    31 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Čiekurs
    29.10.2018 08:15
    Tadeušs Lopiņš
    29.10.2018 08:46

    Labs raksts, par to, ka nav skaidra jaunizceptā banāna mērķauditorija – pa manam tas telefons pielīdzināms tiem spilgtajiem spēļu telefoniem, kur iekšā konfektes un nospiežot taustiņu, sāk spēlēt multfilmu melodijas.

    Andris Rode
    29.10.2018 11:59

    Ideāls salīdzinājums! Ķer konču 😃

    Uldis M.
    29.10.2018 10:39

    Vai kādam ir teorija – kāpēc podziņtelefonu attīstība palikusi 10 gadu pagātnē? Gan HMD, gan CAT ik pa laikam izlaiž pa kādam jaunam podziņtelefona modelim. Taču rodas iespaids ka parametri un izpildījums speciāli tiek veidots tā, lai tos neviens vairs nevēlētos iegādāties.

    x
    29.10.2018 11:22
    Reply to  Uldis M.

    domājams, neviens neieguldās segmentā, kas nav pelnošs. kas pērk podziņtelefonus? visnabadzīgākajos masaju ciematos, visdrīzāk, kur tas vēl ir naudas jautājums, tad vēl pirktspējīgie cilvēki kas nemaina ieradumus kopš 90jiem – varam saskaitīt, cik šīs grupas kopā ir lielas. indijas u.c. āzijas tirgi sēž uz smartfoniem, jādomā, un arī tikai ļoti neliels skaits cilvēku pērk pogas. tie, kuri tās lieto, pērk to ko dod un pārējos atpakaļ nedabūt pat ar zeltā izdreijātu banānu – nu tad kāpēc censties.

    Uldis M.
    29.10.2018 11:43
    Reply to  x

    Jā, principā piekrītu. Taču ja kāda no šīm kompānijām pacenstos un uzražotu, teksim 140EUR – 200EUR vērtu podziņtelefonu kurš būtu patiešām kvalitatīvs gan materiālos gan parametros, atrastos pircēji arī bez tevis pieminētajām kategorijām.
    Tā varētu būt tā daļa kas šobrīd ir pamocījušis ar lētā gala viedtālruņiem un ilgojas pēc vecās labās N-sērijas Nokiām. Zinu daudzus kuriem pilnīgi pietiktu ar to ka telefons nodrošinātu ilgu akumulatora darbības laiku, kvalitatīvas sarunas un jēdzīgu kameru. Vēl ļoti daudziem mūsdienu Viedtālruņu lietotājiem pat nav mobilā interneta pieslēguma, kas nozīmē ka viedtālrunis netiek uz pilnu slodzi izmantots kā viedtālrunis.

    Kristaps Skutelis
    29.10.2018 11:49
    Reply to  Uldis M.

    Ar tādiem verķīšiem taču neko nenopelnīs neviens. Tas laikam arī izskaidro, kāpēc šādu telefonu īsti nav. Nokia ir mēģinājusi veidot dārgus (>100 EUR) podziņtelefonus, bet tos īsti neviens nepirka.

    x
    29.10.2018 12:08
    Reply to  Uldis M.

    trubas bez lieliem ekrāniem varētu atkal aiziet, ja kāds uztaisītu normāli lietojamu robotu, kas dotu jēgpilnas atbildes uz taviem jautājumiem. tad arī atkristu vajadzība pēc ekrāna, tā bakstīšanas un pat pēc pogām. pospied vienu pogu, pasaki ar ko gribi runāt un beigās pabeidz sarunu ar to pašu pogu. vai pavaicā, cikos un kur notiek tas un tas, vai palūdz lai aizvada līdz tai un tai vietai – ar balsi, saņemot norādes jau pirms krustojuma un bez skatīšanās ekrānā.
    tikai tas nemaksātu ne 140, ne 200 eiras, ņemot vērā cilvēku valodu daudzveidību un sarežģītību – atgādinu, ka es domāju praktiski lietojamu sistēmu planētas zeme iedzīvotājiem, nevis izklaides gadžetu. un otrs – ja dārgā gala smartfoni, uz kuriem tagad pelna, ietu mazumā, protams ka cenas pārceltos uz jaunā ai-sistenta galu.

    Pfff
    29.10.2018 11:28

    Facebook, WhatsApp kur? parādi man arī kā uzstādīt!!!

    Madara_Saule
    29.10.2018 11:38
    Reply to  Pfff

    Manam rīcībā esošajam tālrunim šāda iespēja nebija un tā kā es šo aparātu jau reiz turēju rokās kaut kad pavasarī, tad pieņēmu, ka OS nav atjaunināta. Pilns jūtūbs ar to, ka ir.

    Pfff
    29.10.2018 11:53
    Reply to  Madara_Saule

    Skaidrs… Skumji… Kursors veido apskatus par pamatu ņemot Youtube video. Kad būs mūžīgā dzinēja apskats?

    Andris Rode
    29.10.2018 12:01
    Reply to  Pfff

    Iesaku palietot nervostrong, mož palīdz.

    Pfff
    29.10.2018 12:03
    Reply to  Andris Rode

    no nervostrong Kursora rakstu kvalitāte pieaugs? šaubos….

    Andris Rode
    29.10.2018 12:04
    Reply to  Pfff

    Nepieaugs. Varbūt pieaugs tavējā…

    digitalk
    29.10.2018 12:05
    Reply to  Andris Rode

    B grupas vitamīni pret troļļiem nestrādā, tur mentālas problēmas jārisina.

    Madara_Saule
    29.10.2018 12:57
    Reply to  Pfff

    Varbūt neesi pamanījis, bet noteikta skaita cilvēku stulbums arī ir tas mistiskais “mūžīgais dzinējs”, kas dzen pasauli uz priekšu.

    Pfff
    29.10.2018 13:41
    Reply to  Madara_Saule
    digitalk
    29.10.2018 15:14
    Reply to  Pfff
    Pfff
    29.10.2018 16:17
    Reply to  digitalk

    Un tagad tik pat veikli atrodi video ar Facebook vai WhatsApp uz Nokia 8110.
    P.S.: vecākus video par 3 mēnešiem nav jēgas skatīties tad vēl telefons nebija saražots

    Kristaps Skutelis
    29.10.2018 17:32
    Reply to  Madara_Saule

    Tā, mazliet skaidrības. Facebook ir norādīts pašā KaiOS mājaslapā un ar to viss OK: https://www.kaiostech.com/ Savukārt, tajā pašā KaiOS mājaslapā ir teikts, ka WhatsApp šī platforma (oficiāli) neatbalsta: https://support.kaiostech.com/support/solutions/articles/35000078407-do-you-support-whatsapp-

    Madara_Saule
    29.10.2018 18:18

    Jā, es šo pētīju. Citur bija solīts whatsapp atbalsts jau septembrī,

    Pfff
    29.10.2018 18:28

    KaiOS varbūt atbalsta, bet uz Nokia 8110 oficeāli uzinstalēt nevar, pagaidām

    nezinu
    29.10.2018 14:18

    “bez kuras mobilajiem tālruņiem nebija iedomājama ikdiena pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados” – klau, autor, vai pati esi dzīvojusi 90os gados?

    Madara_Saule
    29.10.2018 15:30
    Reply to  nezinu

    and your point is?

    Uldis M.
    29.10.2018 17:28
    Reply to  Madara_Saule

    Tur laikam doma par to ka 90tajos mobilie vēl nemaz tik populāri nebija, un īstais Nokia uzplaukums sākās jau Millēniumā (2000šo sākumā), kad masveidā skolēni psāka iegādāties Nokia 3310 u.c. leģendas…

    Madara_Saule
    29.10.2018 18:14
    Reply to  Uldis M.

    Es esmu pietiekoši veca, lai būtu piedzīvojusi deviņdesmito gadu beigas. Pilnīgi apzīnīgā vecumā.

    anonymous
    29.10.2018 22:02
    Reply to  Madara_Saule

    Bet ne tik veca lai butu izaugusi no ta tiinu leciiguma.. sorry bet, diezgan nepatikami lasit Tavus rakstus un komentarus.

    digitalk
    30.10.2018 02:22
    Reply to  anonymous

    te kāds minēja epitetu «feministe». spriežot pēc izdzēstā disqus akounta, kurā bija sakrājies ‘kompromats’ ne tikai diskusijā par vīrieša lomu un Skaipa izmantošanu, bet arī pasīvi-agresīvā rakstā un komentāros zem jaunā akounta par dzimstības kontroli, var piemetināt arī «karojoša» ;->

    cinisko «šovinistiskās vīriešu cūkas» secinājuma daļu izlaidīšu.

    Madara_Saule
    30.10.2018 22:30
    Reply to  anonymous

    Kur nu tīņu lecīgumam sacensties ar trimdas rūgtumu.

    anonymous
    31.10.2018 15:42
    Reply to  Madara_Saule

    Trimdas rūgtumu???? Tev meitenīt ar galviņu viss kārtībā?

    Desiress Freelife
    01.11.2018 00:46
    Reply to  anonymous

    “trimda” gan jau pieminēta, jo redz IP, iespējams, kļūdos, varbūt arī nē :D

    Reklāma