Telefonu operētājsistēma, par kuru tu neesi dzirdējis

6

Vai atceraties laikus, kad cilvēkiem bija iespēja izvēlēties telefonu operētājsistēmu? Tie tik bija laiki – Android, Symbian, iOS, Windows Phone un citas. Šobrīd prātā nāk tikai divas no tām, kas izveidojušas pamatīgu duopolu. Vai pie apvāršņa ir manāms trešais spēlētājs un vai tādam maz ir vieta, uz šiem jautājumiem mēģināšu rast skaidrību šajā rakstā.

Reklāma

Vai tirgus pieder tikai diviem?

iOS viens no lielākajiem plusiem ir dizaineru darbs, kas interfeisu padarījuši tik intuitīvu, ka pat trīsgadnieks to var bez īpašas apmācības lietot (ir bijis precedents). Android popularitāti veicinājuši Google servisi, kas ļoti daudziem šķiet neaizstājami. Youtube ir glābis ne vienu vien ballīti. Kā šajā šķietamajā pilnībā ielauzties vēl kādai operētājsistēmai? Visticamāk vajadzētu radīt ko tādu, kas atšķirtu to no abām pārējām. Tajā brīdī, kad Windows Phone vēlējās nokost savu daļu no viedtelefonu pīrāga, Google to vienkārši piesmēja, liedzot savus servisus šajā platformā. Maģiskais loks ir vienkāršs – OS nepieciešams tik liels lietotāju skaits, lai aplikāciju izstrādātājiem būtu interese par platformu; jo vairāk aplikāciju, jo vairāk ražotāju operētājsistēmu izvēlas; ja ražotāji izvēlas, tad cilvēki pērk un nauda atgriežas pie OS izstrādātāja. Diemžēl šāds maģiskais loks lieliem spēlētājiem viegli ļauj kļūt vēl lielākiem, bet mazajiem – pazust no telefonu kartes. Vai šādā skarbā vidē vispār ir iespējams ielauzties? Izrādās, ka ir, turklāt trešo opertājsistēmu jau kādu laiku varam iegādāties arī Latvijā.

Lai dzīvo KaiOS!

Godīgi sakot šis garais ievads veltīts telefonu operētājsistēmai, kam gada laikā izdevies nostāties blakus gigantiem – KaiOS. Pirms runāt par pašu OS, neliels ieskats vēsturē. Pirms pieciem gadiem Firefox izlaida savu sistēmu, kurā, lai piesaistītu aplikāciju izstrādātājus, atviegloja to izstrādi, padarot tās par web lapām. Viss negāja tik gludi kā cerēts, un jau 2016. gadā Mozilla atteicās no šī projekta. Kādēļ to stāstu? Tādēļ, ka KaiOS ir Firefox OS metamorfoze. Latvijā KaiOS var sastapt Nokia 8110 banāntelefonā vai dažos Doro un Alcatel podziņtelefonos. Kāds sakars podziņtelefoniem ar viedtelefoniem? Vistiešākais – tos vada KaiOS, kas bāzēta uz Firefox OS. KaiOS pielāgoja neveiksmīgās sistēmas interfeisu podziņtelefoniem un voila zelta ādere atrasta. Sistēma atbalsta gan Facebook, gan Whatsapp, gan Google servisus. Pag, ja Google ierieba Windows, liedzot savas aplikācijas, tad kādēļ palīdzēt šiem? Tādēļ, ka, ja nevari sakaut, pievienojies kā iOS gadījumā.

Cipari runā paši par sevi

KaiOS tiek uzstādīta salīdzinoši lētos telefonos, tādēļ tikai gada laikā tādos tirgos kā Indija KaiOS kļuvusi par otru lielāko operētājsistēmu aiz Android. Šobrīd visā pasaulē ir 40 miljoni aktīvu KaiOS tālruņu, turklāt sistēmas veidotāji plāno jau šogad sasniegt 100 miljonu atzīmi. Manuprāt, ir ļoti gudri, ka Google operētājsistēmā investējusi 22 miljonus ASV dolāru. Abpusēji izdevīgi – Google iegūst daudz jaunu klientu, bet OS iegūst uzticamus servisus un papildu finansējumu. KaiOS mērķauditorija ir tirgi, kur cilvēki nevar atļauties dārgus viedtelefonus, piemēram, Indijā vai Āfrikā. Šādi Google var piesaistīt ļoti daudz jaunu lietotāju attīstības tirgos. Turklāt podziņtelefonu pārdošanas apjomi krietni pieauguši un turpina augt. Apzinoties, ka podziņu ievade nav pati ērtākā, OS pat piedāvā Google Assistant atbalstu.

Nu re tātad viedtālruņu pasauli tomēr tur trīs vaļi. Firefox OS arī cerēja uz peļņu attīstības tirgos, bet koncentrēšanās uz skārienekrāniem tomēr šiem tirgiem bija par dārgu. Domāju, ka mūsu platuma grādos šai OS lielu uzmanību nevajag pievērst, jo nespēju iedomāties scenāriju, kāpēc podziņtelefoni, lai izkonkurētu mūsu lielekrānainos glāstāmdraugus. Tomēr, mūsu aplikāciju izstrādātāji, lieciet aiz auss, ka šķietami primitīvā KaiOS var būt osta ļoti daudz zivīm.

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
6 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
Elisa Pupina
13.08.2018 10:59

Jau četrus gadus lietoju Firefox OS savā tālrunī. Bez visiem Google uzspiestajiem mēsliem. Kaifs

Jurģis Spulenieks
13.08.2018 11:49
Reply to  Elisa Pupina

Jā, google roka stiepjas tālu…
Vai vari padalīties ar šīs OS plusiem un mīnusiem?
Cik saprotu, šobrīd vairs netiek nodrošināts atbalsts.

Elisa Pupina
13.08.2018 19:51

Nav Google programmu, nav whatsapi, feisbuki un citi guglprieki. Kadam tas ir mīnuss. man ne.

Telefonu izmantoju sarunām.

Jā , atbalsta vairs nav. Bēdīgi. Bet pa četriem gadiem neviena uzkāriena.

Jau kādu gadu domāju par KaiOS. Nevaru saņemties un uzstādīt.

Jānis Bebrītis
13.08.2018 14:20

Wow, pat man šķiet ka šajā vārdu mežā vajadzētu iebērt kādu spaini pieturzīmju :D
Vispār – paldies par rakstu, nebiju pat iedomājies ka ir kāds pamanījies izskaust mirstošo mobilo windowsu.

digitalk
13.08.2018 14:35

ar pieturzīmēm tur viss kārtībā. tev iekšējais grammar nazi uztraucas ieraugot tik daudz garus, paplašinātus teikumus :D

Jānis Bebrītis
19.09.2018 09:38
Reply to  digitalk

runā par sevi :D