Web Analytics
More
    Reklāma

    Mobilo telefonu displeju dezinfekcijas iespējas

    Jaunākie raksti

    Koronavīrusa izplatības laikā apkārt dzirdam par nepieciešamību mazgāt rokas, kā arī par dažādu rokturu dezinficēšanu. Ja mēs padomājam plašāk, tad patiesībā tieši mobilais telefons ir viena no tām ierīcēm, kuru mēs itin ilgi un mīļi turam savās rokās, un nav nekāds noslēpums, ka tā ir viena baktēriju un mikrobu perēkļu vieta. Dažādi pētījumi norāda, ka uz mobilā telefona virsmas var atrasties pat 10 un 18 reižu vairāk baktēriju nekā uz tualetes poda. Tāpēc atsaucoties uz lasītāju komentāriem rakstā par izsekošanas aplikāciju TraceTogether, izpētījām iespējas dezinficēt telefonu.

    Telefona tīrīšana ar auduma gabalu un ziepēm

    Apskatot pieejamos resursus, lielākie telefonu ražotāji un mikrobioloģijas eksperti iesaka telefonus tīrīt ar mikrošķiedras auduma gabalu, kurš samitrināts ar ūdeni, kas sajaukts ar pavisam vienkāršām škidrajām ziepēm. Pēc tam ar šo lupatu vienkārši jānotīra telefona displejs, kā arī tā aizmugure un korpuss, protams. Jāuzmanās no tā, lai pēc iespējas mazāk mitruma nokļūtu atvērtajās telefona daļās kā skaļruņi un mikrofons. Daudzi telefonu ražotāji neiesaka izmantot dezinfekcijas līdzekļus ar spirtu, kā piemēram, speciālās salvetes, jo tās var ietekmēt stikla pārklājumu un telefona krāsojumu. Jāpiekrīt dažiem mūsu lasītājiem, ka šāda iespēja šķiet visai neticama, jo tad patiešām būtu jāizmanto kāds ļoit spēcīgs tīrīšanas līdzeklis. Zemāk redzamajā video šī teorija ir pārbaudīta praksē.

    Reklāma

    Apple mājaslapā pieejamas speciālas instrukcijas dažādu kompānijas produktu tīrīšanai. Aplūkojot tieši iPhone telefoniem paredzētās vadlīnijas, arī tajās norādīts, ka vislabāk izmantot maiga materiāla audumu, piemēram, briļļu lēcu tīrīšanai paredzēto lupatiņu. Uzsvērts nelietot dažādus tīrīšanas līdzekļus vai saspiestu gaisu, jo tie var ietekmēt virsmu, kas ir veidota tieši aizsardzībai pret eļļu un ūdeni (angliski oleophobic coating). Apple piezīmē, ja netīrumi ir vizuāli redzami, tad var izmantot ziepjūdeni kā papildus līdzekli. Uzņēmums izcēlis jautājumu par alkoholu saturošajiem līdzekļiem, kur minēts, ka 70% koncentrēta tīrīšanas līdzekļa neliela lietošana virsmas tīrīšanai ir atļaujama, taču noteikti nedrīkst izmantot balinātāju. Kaut gan kāpēc vispār ir jāizmanto balinātājs… Ierīces noteikti nedrīkst pilnībā iemērkt šādos šķidrumos.

    Kompānija Samsung savā mājaslapā publicējusi vadlīnijas, kā vislabāk dezinficēt telefonu šajā periodā. Atkal ir izcelta 70% izopropilspirta lietošana, kā arī pats pirmais ir vienkārši telefonu notīrīt ar atbilstoša auduma gabalu. Ieteikumi ir ļoti līdzīgi konkurenta Apple veikumam, tiesa Samsung ir gājis soli tālāk, piedāvājot iespēju savos servisa centros visā pasaulē izmantot UV-C gaismas tīrīšanas līdzeklis, kas solot nogalināt 99,99% baktēriju, bet par to jau nākamajā sadaļā.

    Apskatot citu tehnoloģijas entuziastu video un informāciju, no alkoholiskajiem līdzekļiem dezinfikcijai drīkst izmantot izopropilspirta tīrāmos līdzekļus, kuri ir plaši izmantot šī brīža elektronisko ierīču nozarē. Tos izmanto gan televizoru tīrīšanai, gan arī dažādu iekšējo detaļu tīrīšanai, jo tas ātri žūst, izgaro un ir pietiekami efektīvs baktēriju un vīrusu nogalināšanai, tādējādi tieši šis šķidrums būs efektīvs un nebojās ierīci.

    Mājaslapā kurpirkt.lv bija iespējams atrast tīrus izopropilspirta produktus, kuru cena sākot no 4,99 par 1 litra iepakojumu, bet parastajās dezinfekcijas salvetēs gan šo savienojumu iespējams neatradīsim, kā arī šobrīd neatradīsim pašas salvetes. Tāpat arī daļa speciālo monitora tīrīšanas salvešu un šķidro dezinfekcijas līdzekļu nesaturēs vajadzīgo savienojumu, tāpēc patiešām kārtīgai baktēriju un vīrusu iznīcināšanai tie nederēs. Tā kā ekrānus tīrošās salvetes var nesaturēt alkoholu kā tādu, tad tās ir iespējams izmantot vienkāršai ierīču tīrīšanai no netīrumiem.

    Ja nu kādam ir super drošie un aizsargātie telefoni, kaut kas no CAT sērijas, tad tos, iespējams, varētu mēģināt mazgāt vienkārši reizē ar rokām, tomēr šai metodei pieiesim kritiski.

    Ultravioletās (UV) gaismas tīrītāji

    Samsung saviem klientiem piedāvā speciālu iespēju dezinficēt Galaxy līnijas produktus ar UV-C gaismu, kas ir viena no iedarbīgākajām metodēm, jo tieši šis veids spēj nogalināt vīrusus un baktērijas uz virsmas ar 99,99% efektivitāti. Šis pakalpojums ir paredzēts arī Latvijā, tomēr vietējā kompānijas mājaslapā nebija pieejama papildus informācija.

    Ultravioletā gaisma ir efektīva, tāpēc ka mikroorganismu struktūras absorbē šos gaismas vilņu garumus un tādējādi veic pašiznīcināšanos. UV iedalās četrās kategorijās, balstoties uz viļņu garumiem, kur ar “C” burtu tiek apzīmēti īsie viļņi, kas ir visiedarbīgākie dezinfekcijai, tāpēc UV-C lampa būtu vislabakā, bet svarīgākais šajā kontektstā ir tas, lai starojuma deva būtu 60 mJ/cm². Ja kādam ir iespēja pašam sameistarot savu UV tīrīšanas laboratoriju, tad svarīgākais būtu sasniegt šo intensitāti.

    Tieši mobilo telefonu jomā vispopulārākais produkts šajā laikā būs kompānijas PhoneSoap jaunākā UV-C gaismas dezinfekcijas pārnesājamā kārbiņa. Tajā iespējams ievietot dažāda izmēra telefonus, kā piemēram, 6,9 collas lielo Samsung Galaxy S20 Ultra telefonu. Kompānija savā mājaslapā ir uzsvērusi tieši UV-C nozīmi. Pilna dezinfekcija tiek veikta 10 minūšu laikā. Tiesa produkts šobrīd esot pieejams vien no 28. maija, jo tas vienkārši ir izpirkts. Tāpat kompānija piedāvā arī lielāka izmēra dezinfekcijas iekārtas, kurās būs iespējams dezinficēt planšetdatoru. Mobilo telefonu dezinfekcijai paredzētā iekārta maksā 79,95 USD.

    Apskatot Latvijas tirgus piedāvājumu, kurpirkt.lv lapā īpaši daudz produktu netiek piedāvāti. Piemēram, ir UV staru glabātuve, kuras cena aptuve 55 EUR, un tajā noteikti varētu ievietot telefonu. Tāpat intīmpreču ražotāji ir padomājuši par savu produktu tīrību, uzreiz piedāvājot iespēju komplektā saņemt ultravioletās gaismas tīrītāju. Iespējams iegādāties arī 300 EUR vērtas lampas, kuras vairāk paredzētas pārtikas ražotnēm, protams, iespējams ierīkot savu 20 kvadrātmetru tīro telpu mājās. Laikam vislielākais piedāvājums būs UV lampām, kuras izmanto manikīra meistari, un tīri teorētiski zem šādas būtu iespējams paturēt telefonu dezinfekcijas nolūkos, bet realitātē dezinfekcija nebūs iespējama.

    Apskatīju dažus no zināmakajiem internetveikaliem, kuros zem telefonu aksesuāru sadaļas neizdevās atrast kādu no šādām ultravioletās gaismas tīrīšanas ierīcēm. Tāpat meklējot pēc atslēgas vārdiem “UV lampas” un “UV gaisma” atrod šo speciālo lampu nagu piestiprināšanai. Toties vācu Amazon lapā piedāvājums jau būs krietni lielāks, kur šādu iekārtu cenas ir sākot nedaudz virs 30 EUR.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    03.04.2020 18:36

    links uz kurpirkt norāda uz 99% izopropilspirtu, kurš nav uzreiz piemērots dezinfekcijai, jo pārāk ātri izgaro. tas pirms lietošanas jāatšķaida 3:1 ar ūdeni.

    raksturot manikīra UV lampas ar “nebūs visiedarbīgākais dezinfekcijai” ir pilnīgi garām, radot iespaidu, ka tās kaut ko palīdz. tā arī rakstiet “nav derīgas dezinfekcijai” un nemaldiniet cilvēkus. tik pat labi varētu apgalvot, ka vodka dezinficē virsmas.

    ps. un aizvāciet klipu “Isopropyl Alcohol As a Cleaner”, kurš sākas ar neadekvāti skaļu bļaušanu, ka jārauj austiņas nost. nav ko tādus autorus-pederastus atbalstīt ar apmeklējumiem.

    rbrts
    04.04.2020 10:35

    Kas ir imtīmpreces?

    digitalk
    04.04.2020 21:30

    tev norādīja uz drukas kļūdu.
    ps. tavos rakstos joprojām iztrūkst info par kļūdu ziņošanu ar ctrl+enter

    Micah
    04.04.2020 16:42

    Balinātājs jo tur ir hlors un ūdeņraža peroksīds un ar to arī var iznīcināt baktērijas. Rokas un ierīces gan nevajadzētu mazgāt.

    07.04.2020 13:40

    Telefonu (un ne tikai!) tīrīšanas efektivitātes kontrolei pie mums (Snaptest.LV) pieejami Hygiena luminometri ar 10-15 sekunžu tīrības testiem.
    Ja kāds vēlas – var iznomāt.
    Kursoram varam iedot uz praktisku izmēģinājumu, jo tad būs reāli cipariņi par tīrību pēc tehnoloģijas A vai B vai C….
    te ieskatam: https://youtu.be/bQse1Q8Zkmc

    -=-
    12.04.2020 10:14

    :)

    Edgars Rozentals
    17.01.2021 19:17

    Šī kaste izskatās adekvāta ja vien nav fake. Ikdienā tīru mobilo ar virtuves dvieli kas samērcēts virudes 70 % dezinfekcijas līdzeklī nekas ar nevienu mobilo nav noticis visi strādā.
    Kursors protams 10 mēnešu laikā nav painteresējies vai ir kāds risinājums ?

    Tā vietā jāraksta pat vis kaut kādām mulķībām.
    https://www.amazon.de/-/en/Disinfectant-Portable-Steriliser-Sterilization-Minutes/dp/B08BNYF2W2

    Reklāma