Web Analytics
More
    Reklāma

    Google Pixel 6a apskats – Android zelta standarts?

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Google Pixel 6a ir lielisks, kompakts, ūdens izturīgs viedtālrunis ar tīru saskarni, flagmaņcienīgu veiktspēju, labām kamerām, skaļiem stereo skaļruņiem un izcili kalibrētu vibrācijas motoru. Ja meklē nesabojātu Android pieredzi ar ilgstošu atbalstu, Google Pixel 6a, ir īstā izvēle!

    Jaunākie raksti

    Lai cik interesanti arī nebūtu apskatīt svaigākos flagmaņus, jāatzīst, ka šogad īpaši aizraujošs bijis tieši vidējās klases augšgals ar tādiem piemēriem, kā Nothing Phone (1) un Honor 70. Tas ir segments, kas aizstāj agrāk tik pievilcīgos flagmaņu slepkavas. Nu šiem aizraujošajiem modeļiem Kursora redakcija var pievienot vēl vienu viedtālruni, kas liks gīku actiņām iemirdzēties – Google Pixel 6a. Lai gan Google Latviju neuzskata par pietiekami pirkt spējīgu, lai piegādātu savu leģendāro Pixel sēriju, daži modeļi atceļojuši līdz Bite veikaliem, tādēļ milzīgs paldies, ka pirmo reizi Kursora vēsturē varam testēt pikseli. Patiešām, Kursora lasītāji jau ilgu laiku, prasa, kāpēc ignorējam pikseļus, apsveicu, jūsu lūgšanas ir uzklausītas! Google Pixel 6a tika prezentēts jau maijā. Pie nosaukuma pieliktais burts “a”, jeb affordable norāda, ka šis modelis būs lētākais no Pixel 6 sērijas. Cenas dēļ tieši “a” sērija līdz šim izrādījusies vispopulārākā starp pikseļiem.

    Reklāma

    Pirms mesties apskatā, neliels skaidrojums, kādēļ Google Pixel ir tik ļoti interesants gan lietotājiem, gan apskatniekiem visā pasaulē. Proti, viedtālruņu pasaule dalās divās karojošās nometnēs – ābolistos un āboļrīvēs (Android puse). Apstiprinājumu šiem apzīmējumiem meklē Kursora podkāstā! Android lietotāji jau izsenis bija pieraduši, ka katrs ražotājs var prezentēt savu interpretāciju par “labāko viedtālruni pasaulē”, tomēr tādu īstu etalonu neviens nespēja piedāvāt. Tādēļ Google 2016. gadā nolēma mest mieru līdzšinējai Nexus sērijai, un tā Google Pixel bija dzimis. Šo gadu laikā saražoti jau 17 viedtālruņu modeļi, kas sola laicīgus atjauninājumus daudzu gadu garumā, Google slīpētu kameru darbību un tīru programmatūru. Tā teikt – Android zelta standartu. Nu nonākam pie šodienas galvenā varoņa Google Pixel 6a, kas visus šos kritērijus iztur. Pixel 6a turpina ikonisko Pixel 6 sērijas dizainu, turpina Google rokrakstu kameru darbībā un saņēmis tādu pašu Google Tensor procesoru, kā Pixel flagmaņi, par cenu, kas atbilst vidējās klases augšgalam. Bite par 128/6 GB versiju prasa 558 eiro. Šajā apskatā centīšos noskaidrot, vai Pixel 6a būtu uzskatāms par Android zelta standartu, nu vismaz vidējā klasē.

    P.s. neaizmirsti, ka Google tikko izziņoja jauno Pixel 7 sēriju! Par šiem telefoniem mēs arī diskutējām pēdējā mūsu tehnoloģiju podkāsta epizodē.

    

    Google Pixel 6a tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 12, atjaunināms uz Android 13
    • Ekrāns: 6.1 collu OLED, 1080 x 2400, 20:9 malu attiecība, ap 429 ppi, 90.7 cm2, ap 83.0% ekrāna un korpusa attiecība, HDR10+, Corning Gorilla Glass 3 aizsargstikls
    • Procesors: Google Tensor (5 nm), astoņi kodoli: 2×2.80 GHz Cortex-X1 & 2×2.25 GHz Cortex-A76 & 4×1.80 GHz Cortex-A55, Mali-G78 MP20 video apakšsistēma
    • RAM: 6 GB
    • Atmiņa: 128 GB, UFS 3.1
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.2 (A2DP, LE), NFC, USB Type-C 3.1, 3G/4G/5G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS
    • Papildu: optiskais pirkstu nospiedumu lasītājs zem ekrāna, stereo skaļruņi, IP67 putekļu un ūdens aizsardzība, žiroskops, kompass
    • Kameras: aizmugurē: 12.2 MP, f/1.7, 27mm, 1/2.55″, 1.4µm, dual pixel PDAF, OIS galvenā kamera; 12 MP, f/2.2, 17mm, 114˚, 1.25µm ultra platleņķa kamera; 2x LED zibspuldze; Pixel Shift; Auto-HDR; 4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps, gyro-EIS, OIS video. Priekšā – 8 MP, f/2.0, 24mm, 1.12µm, pašiņu kamera, Auto-HDR, 1080p@30fps video
    • Izmēri un svars: 152.2 x 71.8 x 8.9 mm, 178 g
    • Akumulators: Li-Po 4410 mAh, 18W ātrā vada uzlāde
    • Cena: 558 eiro pie Bite (apskata tapšanas laikā), lētāk citos internetveikalos

    Ikoniska dizaina valoda

    Sešu gadu laikā Google izdevies radīt savu dizaina valodu, kas ir atpazīstama un lieliski saskan ar saskarnes Material Design stratēģiju. Atšķirībā no iepriekšējiem Pixel a sērijas viedtālruņiem, Pixel 6a turpina to pašu dizaina valodu, ko flagmaņi. Izpakojot Google Pixel 6a, patīkami pārsteidza tā sajūta plaukstā. 6.1 collas ekrāns nozīmē, ka Pixel 6a balansē uz kompakto viedtālruņu robežas. OK, par pavisam mazu to nenosaukšu, bet par pilnīgi piemērotu darbībai ar vienu plaukstu noteikti. Arī 178 g ir pietiekami mazs svars, kas dod artavu kompaktajai sajūtai plaukstā.

    Vislabāk virsrakstā pieminēto ikonisko dizaina valodu raksturo Pixel 6a aizmugure. Tā veidota trīs toņos. Testa ierīci saņēmu Sage (salvijas) noformējumā. Tas nozīmē, ka lielāko aizmugures daļu sedz zaļpelēks, tīrs laukums, augšpusē to pārtrauc melna kameru josla, bet virs tās izvietota gaišāka josla. Horizontālā kameru josla ir ne vien elegants, no konkurentiem atšķirīgs dizaina elements, bet tā arī neļauj tālrunim uz galda gāzelēties. Kameras josla gan veidota no plastmasas, stikls atvēlēts vien elipsei virs pašām kamerām, bet tas kopējo estētiku nebojā, jo kameru stikla kontūra pamanāma vien dažos leņķos. Kameru josla ir izbīdīta vien nedaudz, tomēr pietiekami, lai tās kantītes krātu grūti iztīrāmus putekļus.

    Patīkami, ka Google Pixel 6a ticis pie matēta alumīnija rāmja. Šogad taustei tīkamu alumīnija rāmi vidējā klasē piedāvā vien Nothing Phone (1). Rāmja kreisā puse tikusi pie SIM kartes atvilktnes. Starp citu, Pixel 6a ir viens no retajiem vidējās klases viedtālruņiem, kas piedāvā arī eSIM atbalstu. Rāmja augša atstāta tīra, bet labais sāns ticis pie bloķēšanas un skaļuma taustiņiem. Tie ir stingri un patīkami, bet to pozīcija ir mulsinoša. Proti, tie izvietoti ačgārni – bloķēšanas taustiņš novietots virs skaļuma taustiņiem, turklāt skaļuma taustiņi atrodas tieši tur, kur organiski turēt īkšķi, tādēļ automātiski tos gribas izmantot bloķēšanai. Apakšā ir USB ligzda, bet ap to izvietotas identiskas restes skaļrunim un mikrofonam.

    Ļoti patīkami, ka Google Pixel 6a ticis pie pilnvērtīgas IP67 putekļu un ūdens aizsardzības. Tas Pixel 6a kopā ar Samsung Galaxy A53 5G un Sony Xperia 10 IV padara par vieniem no retajiem pilnvērtīgi no mitruma pasargātajiem viedtālruņiem vidējā klasē. Kopumā dizains šķiet simpātisks un tā gandrīz kompaktais izmērs ir ļoti patīkams. Tomēr arī šajā medus podā var atrast pa darvas karotei. Runa ir par izmantotajiem materiāliem. Cenas samazināšanas nolūkos aizmugure veidota gandrīz tikai no plastmasas. Jāuzteic, ka tai pat pārsteidzoši veiksmīgi izdodas imitēt stiklu, tomēr fiziskās īpašības nepiemānīsi. Jau pēc trīs dienu saudzīgas testēšanas uz glancētās aizmugures bija redzami mikro skrāpējumi. Arī priekšu sedz Corning Gorilla Glass 3 aizsargstikls, kas ir krietni vecāka versija, kā konkurentiem. Tātad maciņš šoreiz būs obligāts. Ja ar šādu domu var samierināties, tad dizains šķiet tīri simpātisks un patīkams.

    Labs ekrāns, tomēr konkurenti ir priekšā

    6.1 collu ekrāns šķiet kompaktāks par konkurentiem, tomēr atvēlētais laukums ir pietiekams satura baudīšanai un ērtai tastatūras lietošanai, kas parasti ir grūti kompaktiem tālruņiem. 83% ekrāna un korpusa attiecība nav lielākais cipars, kāds redzēts, tomēr rāmis ap ekrānu nav arī pārlieku biezs. Zodiņš zem ekrāna ir nedaudz biezāks, bet tas nebojā kopējo iespaidu. Par laimi ekrāna stūri nav pārlieku apaļoti, kas ekrāna formai piešķir eleganci un drīzāk līdzinās Sony neizgrauztajiem ekrāniem. Kameras pīrsings gan ir, bet tas ir neliels un pārlieku netraucē. Tomēr vēl aizvien, pat tālrunī, kam būtu jāprezentē Android zelta standarts, lietojot saturu horizontāli, bieži kameras caurums tiks ietērpts melnā, neizmantojamā joslā, pat oriģinālajās Google aplikācijās. Kamōn gūgle, vai tiešām pieci gadi ir par maz, lai šo sakārtotu?

    Pati matrica sniedz to, ko no laba OLED ekrāna var gaidīt – izcilu kontrastu, HDR10+ atbalstu, labus skata leņķus, vienmēr ieslēgto ekrānu un 429 pikseļus uz kvadrāt collu asam attēlam. Internetā gan atrodamas liecības par defektētiem ekrāniem ar zaļiem pikseļiem un varavīksnes atblāzmu, par laimi testa ierīcei neko tādu nenovēroju. Brāķi var pagadīties visiem. Tomēr jau atkal, cenas samazināšanas nolūkā, ir pāris lietas, kas konkurentus novieto augstāk. Var manīt, ka ekrāns nav tik spilgts, kā citiem ražotājiem. Man gan nebija problēmu saskatīt saturu arī saulainā dienā, tomēr konkurentu ekrāni ir jūtami spilgtāki. Otra lieta – 60Hz ekrāns. Ko, šogad, nopietni? OK, arī Apple, Sony un TCL šogad nepiedāvā vidējā klasē ātro atsvaidzi, bet šie nav labie piemēri un krietni iepaliek konkurentiem. Problēma tāda, ka Android ar katru jaunāko versiju kļūst aizvien piebāztāka ar niansētām animācijām un pārejām, kam 60Hz jau traucē izskatīties plūstoši. Protams, šo pamanīs vien tie, kas jau iepriekš lietojuši vismaz 90Hz ekrānu.

    Programmatūras pielāgojumi ir visai primitīvi, citas saskarnes piedāvā vairāk.

    Viena biometrija

    Lai gan citi ražotāji piedāvā zibenīgu atbloķēšanu ar seju, Google Pixel kopš Pixel 4 sērijas šādu atbloķēšanu nepiedāvā. Google Pixel 6a saņēmis optisku pirksta nospiedumu lasītāju, kas novietots aiz ekrāna. Jāuzteic, ka tā novietojums ir augstāk, kā citiem, tādēļ šķiet ērts un ergonomisks. Šoreiz novietojums neapdala kreiļus, jo lasītājs nav iestiķēts rāmī, bloķēšanas taustiņā. Lai gan internetā klejo šausmu stāsti, ka Pixel 6a varot atbloķēt ar nereģistrētu pirkstu, atjauninājumi situāciju ir salabojuši. Pirkstu nospiedumu lasītājs varbūt arī nav no ātrākajiem, toties atpazīst pirkstu 8 reizes no 10.

    Lieliska skaņa, izcila vibrācija

    Google Pixel 6a saņēmis ļoti labu stereo skaļruņu komplektu. Alumīnija rāmja apakšas skaļrunis strādā kopā ar auss skaļruni. Šāds hibrīdais risinājums gan nozīmē, ka auss pīkstulis čiepstēs klusāk par apakšu. Un tomēr, abi ar uzdevumu tiek galā lieliski. Skaņa ir pietiekami skaļa un dzidra. Kvalitāte ir ļoti pieklājīga un nekrītas pat pie skaļāka līmeņa. Īpaši jāuzteic vibrācijas motors, kas sniedz flagmaņu cienīgu kalibrāciju. Motors piedāvā niansētu klikšķi tastatūrā un citur saskarnē un jaudīgu vibrāciju, saņemot zvanus un paziņojumus. Pats jaukākais, ka nevienā no variantiem motors nav skaļš. Īsti flagmaņcienīga pieredze.

    Google veidotā Tensor čipkopa

    Atgriežamies pie ābolistiem un āboļrīvēm. Līdz šim ābolistu attaisnojums tādam tehniski morāli novecojušam modelim, kā iPhone SE (2022), bija, ka tas izmanto tādu pašu procesoru, kā flagmaņi. Šogad Google nolēmusi iet līdzīgu ceļu, vidējā klasē piedāvājot Google Tensor procesoru, ko izmanto Pixel flagmaņi. Tas ir Google un Samsung sadarbībā veidots procesors, kas prot apstrādāt īpašos, tikai Pixel raksturīgos AI trikus. Piemēram, mašīnmācīšanos, niansētu runas ievadi, kameru darbību, Now Playing, kas netērē daudz enerģiju fonā un vēl, un vēl, un vēl… Lai gan sintētiskajos veiktspējas testos Google Tensor atrodas aptuveni tur, kur Snapdragon 888 (darbina tādus pagājušā gada flagmaņus, kā Samsung Galaxy Z Fold3 vai OnePlus 9 Pro), tas Google Pixel 6a vienalga padara par vienu no jaudīgākajiem viedtālruņiem vidējā klasē. Beidzot procesors pielāgots speciāli Android un, lai nodrošinātu izcilu darbību, nav nemaz nepieciešama Qualcomm Snapdragon 8 Gen1 jauda.

    Ikdienas darbība ir tiešām raita, aplikācijas atveras ātri, to lietošana ir bez aizturēm. Vienīgās, ko novēroju adresējamas programmatūras un 60Hz ekrāna virzienā. Turklāt solītie AI triki tiešām strādā lieliski. Piemēram, biju pārsteigts, cik precīzi iespējams ierunāt ziņas pat latviešu valodā. Protams, sadarbība ar asistentu gan notiek angliski un ne visas opcijas mūsu platuma grādos ir pieejamas, bet par to smalkāk pie saskarnes. Google Tensor gan mēdz šad tad uzsilt, tomēr tas nav nepatīkami un diži veiktspēju neietekmē.

    Ierunāts ar balsi

    Google Pixel 6a saņēmis ļoti ātro UFS 3.1 iekšējo atmiņu. Diemžēl, modelis ticis tikai pie 128 GB versijas, kas viedtālrunim bez atmiņu kartes atbalsta jau šķiet pamaz. Arī 6 GB RAM šķiet minimums, tomēr sadarbība ar Tensor procesoru un RAM menedžmentu strādā labi, un ļauj baudīt tās pašas ērtības, ko konkurenti piedāvā ar daudz lielāku RAM apjomu. Kopumā teicama veiktspēja, vismaz vidējā klasē noteikti!

    Viduvēja akumulatora darbība, švaka uzlāde

    Gaidīju, ka Tensor būs ticis veiksmīgāk galā ar akumulatora darbību, bet tā, diemžēl, rekordus neuzstāda. Jā, programmatūra iemācās lietotāja paradumus, un pēc nedēļas šis tas uzlabojas, bet ne kardināli. Mana ikrīta rutīna, kas spēcīgākiem konkurentiem prasa ap 6%, Pixel 6a akumulatoram noēd 11%. Google Pixel 6a saņēmis Li-Po 4410 mAh akumulatoru, kas ir viens no mazākajiem vidējā klasē. Šeit gribu pieminēt Sony Xperia 10 IV, kas pat vēl kompaktākā korpusā iemānījis 5000 mAh akumulatoru un piedāvā stabilu 2.5 dienu darbību. OK, ar Pixel 6a dienu gan jau varēs izvilkt, tomēr, vakaru sagaidot ar 20%, nejutos komfortabli. Īpaši, ja par lādēšanu nav padomāts. Proti, 18W vada uzlāde ir budžeta klases, ne vidējās klases augšgala standarts. Turklāt situāciju neatvieglo skopā komplektācija bez sienas lādētāja. Tad nu lādēju ar to, kas man mētājās mājās. Diemžēl, ar veco Huawei lādētāju pikselis atteicās lādēties. Vismaz OnePlus lādētājs spēja akumulatoru pabarot. Tātad jārēķinās, ka ne visi vecie lādētāji būs derīgi. Šāda cimperlēšanās ir nepiedodama, viedtālrunim bez lādētāja komplektā. Ak jā, arī bezvadu uzlāde nav. Zinu, ka tas darīts, lai Pixel 6a diferencētu no Pixel flagmaņiem, tomēr, ja pat TCL un Nothing zemākā cenā to spēj piedāvāt, kādēļ Pixel 6a to nespēj?

    Jau pirmajā dienā tiku pie Android 13

    Viens no iemesliem, kādēļ āboļrīves tik nadzīgi aizstāv Pixel ir ilgais programmatūras atbalsts. Pixel 6a sola trīs lielos Android atjauninājumus un drošības ielāpus piecu gadu garumā. Tā kā Pixel 6a izmanto flagmaņu procesoru, tā novecošana tiešām varētu būt lēnāka. Prieks, ka par ilgtspēju ir domāts. Izpakojot Google Pixel 6a, to saņēmu ar Android 12. Jau pirmajā testa dienā saņēmu gan drošības ielāpu, gan lielo atjauninājumu. Jap, Android 13. Runa ir par Android versiju, ko konkurentu flagmaņi sāks piedāvāt vien nākamā gada sākumā.

    Uzlabojumi gan ir nelieli. Ir sajūta, ka Android 13 ir pagājušā gada versija pēc pamatīgas smilšpapīra devas. Diezgan daudz domāts par estētiku. Maģiski patīkami vienmēr ieslēgtais ekrāns pārplūst bloķēšanas ekrānā, bet tas mājas ekrānā. Bloķēšanas animācija pielāgojas bloķēšanas taustiņam (arī citiem ražotājiem, kam taustiņi atrodas citur, ja vien ražotājs izmanto pustīru saskarni). Vienmēr ieslēgtais ekrāns spēj atpazīt fonā skanošo dziesmu. Un vēl kaudze ar gaumīgiem sīkumiem, kas atstāj pārdomātības sajūtu. Estētiem patiks plašās pielāgošanas iespējas, kas beidzot pieejamas arī tīram Android.

    Atvērto aplikāciju logs ļauj uzņemt ekrānuzņēmumu vai ātrāk kopēt starpliktuvē noderīgu saturu. Ja nokopēsi sensitīvu saturu, piemēram, paroles, starpliktuves saturs automātiski tiks dzēsts.

    Pieejams arī gudrais balss ierakstītājs, kas uzreiz sagatavo sarunas transkriptu. Protams, ka šī fīča pieejama vien angliski, bet tā strādā pārsteidzoši labi. Eh, kā man būtu noderējis pikselis, rakstot maģistra darbu…

    Uz pikseļa Android patiešām uzvedas zelta standartam atbilstoši. Tomēr problēma tāda, ka tādas pikseļa unikālās iespējas, kā Live Caption, Live Translation un pilnvērtīgs asistenta atbalsts mūsu platuma grādos nemaz nav pieejams. Protams ir dažādi noderīgi sīkumi, bet varu saderēt, ka jau nākamgad tādus pašus piedāvās gan One UI, gan MIUI. Tomēr tiem, kam patīk tīra saskarne bez liekprogrammām, Pixel 6a tiešām sniedz Android zelta standartu.

    Pixel kameru rokraksts

    Līdz šim Google Pixel kameru slava ir gājusi tām pa priekšu. Beidzot tā atceļojusi pie mums. Kas tur tik īpašs? Tas, ka Google gadu gadiem ievāktie dati summējušies tādā pēcapstrādē, kas ļauj no relatīvi veciem un vājiem dzelžiem izsūkt maksimumu. Protams, Google Pixel 6/6 Pro tikuši pie mūsdienīgākas kameru sistēmas, toties Pixel 6a, lai mazinātu cenu, pie krietni pieticīgākas. Patiesībā, Pixel 6a izmanto to pašu galveno sensoru, ko Pixel 2 (Sony IMX363). Tomēr panikai nav pamata. Šoreiz programmatūra ļauj nelielam sensoram uzvesties, kā krietni lielākam, un iegūt daudz detaļu, izpludinātu fonu, iegūt lielisku HDR un labu sniegumu tumsā. Pasteidzoties notikumiem pa priekšu, varu teikt, ka tās tiešām performē lieliski. Vienīgi, ka konkurenti nav snaudušu un pievilkušies līdz Pixel 6a spējām un atsevišķos kritērijos pat pārspējuši.

    Google Pixel 6a ticis pie:

    • 12.2 MP, f/1.7, 27mm, 1/2.55″, 1.4µm, dual pixel PDAF, OIS galvenās kameras
    • 12 MP, f/2.2, 17mm, 114˚, 1.25µm ultra platleņķa kameras
    • 8 MP, f/2.0, 24mm, 1.12µm, pašiņu kameras

    Kamerās nav vērojama nekāda pārgalvība vai liekvārdība (lasi makro un dziļuma sensoru apendicīti). Par to liels prieks. Arī aplikācija piedāvā tikai tik, cik pati tiek galā. Tas nozīmē, ka nebūs nekādu jautro režīmu, kā Samsung vai Xiaomi kamerās. Toties tas, kas ir, strādā uzticami. Aplikācija ir ļoti vienkārša. Fokusējoties uz objektu, ir pieejama dubultā ekspozīcija un krāsu temperatūras slēdzis. Vienīgais, kas pietrūkst, ir Pro režīms, bet Pixel jau ar to ir slavens, ka notēmē, nospied un paļaujies uz Google pēcapstrādi. Ja gribi pats iejaukties, pērc Sony Xperia flagmani, bet pikseļiem atstāj pēcapstrādi viņu ziņā! Aplikācijas vienīgie trūkumi ir pieminētā Pro režīma trūkums, manāma slēdža aizture un tas, ka skatu meklētājā redzamais ne vienmēr būs tas, kā izskatīsies bilde. Šī gan ir veca Android kaite, ar ko ābols tiek labāk galā.

    Ultra platleņķa kamera nav platākā, kāda redzēta. Līdzīgs stāsts ar tuvināšanu. Aplikācija piedāvā 2x palielinājumu, bet tas ir digitāls, kas pēc tam tiek izstiepts 12 MP, tādēļ neiesaku 2x bildes pietuvināt. Maksimālais digitālais palielinājums ir 7x, kas šķiet maz uz konkurentu fona, bet šoreiz Google algoritmi palīdz šim lielumam izskatīties asāk par sāncenšiem.

    Galvenā kamera tiešām uzvedas, kā liels, krietni modernāks sensors. To visu šoreiz panāk programmatūra. Attēli ir ar ļoti nelielu graudainību un pieklājīgu detalizētību. Tiesa gan, reizēm var manīt, ka pēcapstrāde cenšas digitāli saasināt zālāja vai koku detaļas. Dabai tas reizēm atņem dabiskumu, toties ēkām palīdz izskatīties labi. Krāsas ir košas, bet reizēm pārspīlētas. Attēli ir kontrastaini, bet, kā jau pikselim pienākas, tiek atgūts krietns žūksnis detaļu arī ēnās. Jā, tas nav dabiskākais piegājiens, bet Google Pixel rokraksts gan. Dinamiskais diapazons ir izcils, arī te jāsaka paldies pēcapstrādei. HDR+ ļauj nepārgaismot attēlus, pat ja tiek fotogrāfēts pret gaismas avotu. Tiesa gan, dažreiz agresīvā pēcapstrāde var rezultēties ar dīvainiem artefaktiem, bet tas nemazina sajūsmu par tās spējām. Diapazons ļauj iegūt detalizētus attēlus pat apmākušos laikapstākļos.

    Patīkami, ka ultra platleņķa kameras krāsas kalibrētas līdzvērtīgi galvenajai. Kā jau bija gaidāms, tai dinamiskais diapazons un atgūtās detaļas ir krietni mazāk, kā galvenajai kamerai. Toties saulainā dienā sniegums būs līdzvērtīgs. Lai nepiedzīvotu vilšanos, iesaku paļauties uz 0.7x, 1x un 2x lielumiem.

    Google Pixel viens no pirmajiem savulaik prezentēja nakts režīmu. Šobrīd tādi ir visiem ražotājiem, turklāt citi jau pievilkušies vai pat pārspējuši Pixel sniegumu. Un tomēr, ņemot vērā, ka šoreiz dzelži iepaliek programmatūrai, iespaidīgi redzēt, cik daudz detaļu nakts režīms spēj atgūt. Nakts režīms ir krietni lēnāks par Auto. Lai gan galvenajai kamerai ir optiskā stabilizācija, nakts režīmam ir grūtības ar kustīgiem objektiem un stabilas rokas tam ir liels atspaids. Arī graudainība ik pa brīdim ir manāma.

    Ja Pixel 6a ir sapratis, ka atrodas uz stabilas virsmas vai statīva, automātiski nakts režīms izmanto ilgo ekspozīciju, kas noder, lai iemūžinātu zvaigznes. Parasti zvaigžņu fotogrāfija aizņem ap trim minūtēm. Rezultāts ir iespaidīgs – skaidri redzamas zvaigznes bez graudainības.

    Zvaigžņu fotogrāfija

    Vēl viens režīms, ar kā kvalitāti agrāk Pixel izcēlās, bija portreta režīms. Arī šeit konkurenti jau pievilkušies un pat pārspējuši pikseli. Portreta režīms piedāvā 1x un 2x lielumus. Te gan jāņem vērā, ka 1x ir aptuveni 1.4x no galvenās kameras, jo Portreta režīms izgriež daļu no galvenās kameras attēla. Kvalitāte ir tīri laba, tomēr objekta kontūra ne vienmēr būs veiksmīgi izrēķināta. Nepaklausīgo matu īpašnieki, vai nu nodzeniet matus, vai lietojiet galvas segu (vismaz Google prāt)! Režīms mācīts atpazīt cilvēkus. Ja mājdzīvnieks nekustās, var paveikties arī ar to, tomēr iekštelpās vismaz mani kaķi atteicās sadarboties ar auto fokusu un vienmēr bija izplūduši. Portreta režīms priekšmetiem neko dižu nepalīdz, tomēr, pietuvinot objektam kameru, programmatūra tīri smuki izpludina fonu arī Auto režīmā.

    Pašiņu kamera strādā kopā ar HDR+, kas lieliski risina fona gaismas. Tik labi, ka detaļu sejā reizēm ir tik daudz, ka žēl, ka Google uzreiz nepiedāvā dermataloga numuru. Jāteic, ka pēcapstrāde paģēr savus noteikumus – arī Google pēcapstrāde nodarbojas ar savu interpretāciju. Piemēru bildēs neesmu noguris, tomēr Google pēcapstrāde manu acu baltumu pielīdzina ādas tonim. Pašiņu kamera ir 84 grādu plata, tādēļ tai pieejams 1x un 1.4x tuvinājumi. Līdzīgi arī portreta režīmam – 1x un 1.2x. Portreta režīms cenšas sejas ādu nedaudz piemālēt.

    Google Pixel 6a piedāvā arī iespēju saasināt neasus attēlus, izdzēst liekus objektus no bildēm vai mainīt debesis. Jau šādas iespējas esam apskatījuši gan One UI, gan MIUI, turklāt jāteic, ka ar debesīm daudz interesantāk tiek galā tieši Xiaomi. Tomēr ērti, ka šāda iespēja ir.

    Kopumā kameru sniegums ir vērā ņemams, jo iespaidīgi redzēt, kā programmatūra ar ierobežotiem dzelžiem padara to pašu, ko konkurenti ar lielākiem, modernākiem sensoriem un pikseļu savienošanu. Jāteic gan, ka konkurenti nav snauduši un pievilkušies līdz šim līmenim vai atsevišķos parametros to pat pārspējuši. Protams, ka vēl labāku pieredzi piedāvās Pixel flagmaņi, nevajag aizmirst, ka Pixel 6a ir vidējās klases viedtālrunis. Tomēr gribu apsveikt Pixel 6a kameras ar to, ka tās ir vienkārši lietojamas un uzticamas teju visos scenārijos. Ja esi notēmē un šauj stratēģijas piekritējs, tad šīs kameras nepievils.

    Konkurence

    • Nothing Phone (1) – ir tiešs Google Pixel 6a konkurents. Nothing piedāvā interesantāku dizainu ar Glyph diodēm un caurspīdīgu aizmuguri. Nothing korpusā izmantoti premium materiāli, bet Pixel 6a ticis pie pilnvērtīgas IP67 ūdens aizsardzības. Pixel ticis pie pārākas veiktspējas, bet Nothing atspēlējas bezvadu uzlādi, ātrās atsvaidzes ekrānu un zemāku cenu.
    • Sony Xperia 10 IV – arī ir kompakts, ūdens izturīgs viedtālrunis ar gandrīz tīru saskarni. Pixel 6a gan ticis pie krietni pārākas veiktspējas, toties Xperia 10 IV atspēlējas ar daudz ietilpīgāku akumulatoru un stabilu 2.5 dienu darbību. Pixel 6a kameras ir konstantākas ar pārākām spējām sliktā apgaismojumā, toties Xperia 10 IV saņēmis 2x palielinājuma kameru, kas ir retums vidējā klasē.
    • Honor 70 – piedāvā ātrās atsvaidzes ekrānu, ietilpīgāku akumulatoru, daudz ātrāku uzlādi, dāsnu komplektāciju un vienas no labākajām kamerām vidējā klasē, kas pat pārspēj Pixel 6a. Toties Pixel 6a piedāvā stereo skaļruņus, smalkāku vibrācijas kalibrāciju, IP67 aizsardzību un tīru, patīkamu saskarni.
    • POCO F4 – ticis pie spilgtāka ātrās atsvaidzes ekrāna, dāsnākas komplektācijas, līdzvērtīgas veiktspējas un krietni ātrākas uzlādes. Google Pixel 6a atspēlējas ar kompaktāku izmēru un krietni saprātīgāku saskarni.

    Nobeigumā – Android zelta standarts

    Virsrakstā uzdevu jautājumu, vai Google Pixel 6a prezentē Android zelta standartu? Atbilde ir apstiprinoša. Programmatūra tiešām sniedz vienu no labākajām Android pieredzēm, turklāt fakts, ka jau pirmajā dienā saņēmu Android 13, par pusgadu apsteidz citus ražotājus. Tiešām iespaidīgi, cik ļoti mākslīgais intelekts ir līdzi stāvošs gandrīz visur. Sākot no kameru darbības, kas relatīvi veciem dzelžiem ļauj darboties, kā daudz jaunākiem, beidzot ar tādu sīkumu, kā vienmēr ieslēgtajā ekrānā fonā skanošās dziesmas nosaukums. Tas gan liek aizdomāties, ka laikā, kad viedtālrunis visu laiku Tevi klausās, faktiski privātums ir miris. Bet, ja reiz izmanto jebkādu viedierīci, faktiski visas Tavas darbības ir kā uz delnas. Ar to vienkārši jārēķinās!

    Google Pixel 6a ir lielisks, kompakts, ūdens izturīgs viedtālrunis ar tīru saskarni, flagmaņcienīgu veiktspēju, labām kamerām, skaļiem stereo skaļruņiem un izcili kalibrētu vibrācijas motoru. Ja meklē nesabojātu Android pieredzi ar ilgstošu atbalstu, Google Pixel 6a, ir īstā izvēle! Trūkumi protams ir – 60Hz ekrāns neļauj niansētajām animācijām izskatīties labi, akumulatora darbība un uzlāde ir viduvējas un skopā komplektācija nav attaisnojama, ja reiz Pixel atsakās lādēties ar visiem lādētājiem. Tomēr ir, kāds fundamentālāks trūkums. Proti, Google oficiāli Latvijai nepiedāvā Pixel sēriju, jo ir daudz Android speciālo fīču, kas pie mums vienkārši nestrādā. Nu kādēļ, lai Google iespringtu uz tik mazu tirgu? Tas novieto Pixel 6a ļoti laba, bet ne izcila vidējās klases viedtālruņa pozīcijā. Vienkārši, Pixel 6a nepiedāvā neko tikai sev unikālu, kas to izceltu uz konkurentu fona, vismaz ne mūsu platuma grādos. Un tomēr, kompaktais izmērs ir patīkams, tīrs Android atbruņo un pārējās lietas būs ikdienā gana uzticamas, tādēļ izskatās, ka Google Pixel 6a spēs attaisnot vairuma ambīcijas.

    Iepriecināja

    • Tīra Android pieredze ar laicīgiem atjauninājumiem un ilgstošu atbalstu
    • Kompakts, patīkams, IP67 drošs korpuss, kas šķiet dārgāks, nekā patiesībā ir
    • Ja neskaita atsvaidzi, ļoti labs ekrāns
    • Skaļi skaļruņi, izcili kalibrēta vibrācija
    • Ļoti labs kameru sniegums

    Sarūgtināja

    • Plastmasas aizmugure, Gorilla Glass 3 aizsargstikls
    • Viduvējs akumulators, lēna uzlāde
    • Komplektācijā nav lādētājs, Pixel 6a nelādējas ar visiem vecajiem lādētājiem
    • 60Hz ekrāns šādā cenā nav forši
    • Nav: bezvadu uzlāde, sejas atpazīšana
    Google Pixel 6a ir lielisks, kompakts, ūdens izturīgs viedtālrunis ar tīru saskarni, flagmaņcienīgu veiktspēju, labām kamerām, skaļiem stereo skaļruņiem un izcili kalibrētu vibrācijas motoru. Ja meklē nesabojātu Android pieredzi ar ilgstošu atbalstu, Google Pixel 6a, ir īstā izvēle!

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    9
    Ekrāns
    8
    Programmatūra
    9
    Veiktspēja
    9
    Akumulators
    6
    Kameras
    8
    Cena
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    13.10.2022 12:51

    Oi, diezgan nokavējāt, jo tagad jau 7tais ir iznācis ;)

    KKX
    13.10.2022 14:18

    399eur vāczemes veikalos šobrīd, vai 383eur amazon.de. Bites cenas ir “bezpriģels” – par to cenu var dabūt Pixel 6. Par 400 eur izcila ierīce savā cenas kategorijā.

    Name*
    13.10.2022 20:40
    Reply to  KKX

    Ne visur ir tik lēti, piemēram, Dānijas google store, viņa maksā 500 EUR. Vācijas ir Jūsu norādītā cena.

    KKX
    14.10.2022 10:24
    Reply to  Name*

    Noteikti ir vēl kāda pasaules mala, kur viņš maksā vēl dārgāk..
    Arī mūsu internetveikali šo telefonu piedāvā ~400eur ampluā.
    Tas vairāk atgādinājums tiem, kas raksta iespaidoti nolēmuši varbūt iegādāties šo telefonu Bitē. Forši būtu sagaidīt pixel 6 apskatu, redzēt kameras un ekrāna departmenta izmaiņas. Šobrīd saldā cenā, liekas par 500eur @amazon būtu ĻOTI labs pirkums.

    p.s. Paldies Jurģim par apskatu, visu godīgi saliki “pa plauktiem”.

    Last edited 1 year ago by KKX
    Kartupelis3
    14.10.2022 11:52

    Esmu jau pie pixeļrakstiem rakstījis – super telefons (pixel 6), bet padomājiet par apdrošināšanu – ekrāna maiņa ~400-500 eur.. Nezinu kā ir 6a gan..

    Jānis Rišis
    14.10.2022 22:57

    Tie telefoni, lai kādi viņi būtu. Ar 110 dBm LMT nevar vairāk nolādēt par 200GB mēnesī, gadā 1TB maksā 168 euro. Viņu modems maksā 550 euro ja lieto internetu divus gadus.
    ZZ ir vēl sliktāks signāls.
    NAV VĒRTS MAKSĀT.

    Jānis Rišis
    14.10.2022 23:11

    Zini, ka tās violetās ogas satur indi. Ar kurām kādreiz aitas vilnas drēbes krāsoja

    Lauris
    17.10.2022 08:53

    Drīkst piesieties vārdiem?:
    “Šo gadu laikā saražoti jau 17 viedtālruņi”
    Droši vien modeļi, vai vismaz “17 dažādi”

    Laura
    25.10.2022 22:48

    Otro gadu lietoju pixeli 3a un principā nav daudz, kur piesieties tādam vidusmēra lietotājam. Tik “ērts” un bez lieko programmu ietekmētas lagošanas telefons man nebija bijis. Un tie updeiti. Team pixel

    karlisma
    18.02.2023 00:15

    nopirku se, jo Black Friday cena bija aizkavējusies uz pāris mēnešiem
    270 eiro :)

    Andris
    12.03.2023 20:18

    Nekādi nevaru atrast, funkciju lai ieslēdzas always on displejs kad atnāk ziņā. Jā viņš ieslēdzas un izslēdzas pēc īsa brīža, pēc tam nevar redzēt ka atnākusi ziņā. Veciem telefoniem bija lampiņa, bet šiem, vainu jāieslēdz always on displejs lai deg visu laiku, vai tumš telefons.

    Reklāma
    Google Pixel 6a ir lielisks, kompakts, ūdens izturīgs viedtālrunis ar tīru saskarni, flagmaņcienīgu veiktspēju, labām kamerām, skaļiem stereo skaļruņiem un izcili kalibrētu vibrācijas motoru. Ja meklē nesabojātu Android pieredzi ar ilgstošu atbalstu, Google Pixel 6a, ir īstā izvēle!Google Pixel 6a apskats - Android zelta standarts?