Web Analytics
More
    Reklāma

    Samsung Galaxy Z Fold3 5G apskats – iespējams šī gada ambiciozākais viedtālrunis!

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Samsung Galaxy Z Fold3 5G noteikti nav domāts masām. Tomēr, ja nauda nav šķērslis, ja satura baudīšana lielākā ekrānā ir svarīga, var tikt pie nākotnes vēstneša jau tagad. Kā nu ne, jo tā īsti konkurentu jau nav. Tas ievieto viedtālruni īpašā pozīcijā!

    Jaunākie raksti

    Sagatavojiet uzkodas, paņemiet dzērienus! Brīdinu, ka šis apskats nebūs īss. Kādēļ? Tādēļ, ka šoreiz testēšu, iespējams, šī gada ambiciozāko viedtālruni – Samsung Galaxy Z Fold3 5G. Nav jau nekāds brīnums, mūsu platuma grādos šis ir vienīgais viedtālrunis, kas sola relatīvi portatīvu ierīci, kas piedāvā 7.6 collu ekrāna pieredzi.

    Kad gada sākumā publicējām Galaxy Z Fold2 5G ilgtermiņa apskatu, tas pārsvarā balstījās apbrīnā par jaunu, inovatīvu, nekur citur neredzētu tehnoloģiju. Trešā Z Fold paaudze ir pierādījums, ka jaunais formāts un tehnoloģija ir uz palikšanu. Tas arī nozīmē, ka laiks noņemt apbrīnas saules brilles un testēt viedtālruni tā pat, kā citus, likt tam vērtējumu un skatīties, cik labi (vai arī jancīgi) tas izskatās uz kopējā piedāvājuma fona. Ko ar to gribēju teikt? To, ka trīsgadnieks vairs nav jauniņais, kam pienākas atlaides, laiks to likt zem acīgās Kursors.lv testa lupas. Tas gan nemaina faktu, ka Z Fold3 ir unikāls viedtālrunis, kam faktiski, vismaz mūsu platuma grādos, konkurentu nav.

    Reklāma

    Kāda tad bijusi attīstība gada laikā? Korpuss kļuvis taustei patīkamāks un beidzot ticis pie mitruma aizsardzības, ekrāni kļuvuši spilgtāki, beidzot ārējais ekrāns ticis pie ātrās atsvaidzes, iekšējais ekrāns ticis pie inovatīvas, zem ekrāna paslēptas pašiņu kameras, iekšējais ekrāns saņēmis irbuļa atbalstu un pat astronomiskā cena par puskripatu samazinājusies. Lai gan attīstība nav bijusi tik iespaidīga, kā otrās paaudzes izaugsme no pirmās, progress ir gana pieklājīgs, lai varētu Samsung atzinīgi papliķēt pa plecu!

    Pirms mesties apskatā, jāpiemin viedtālruņa cena. Aptuveni 1800 eiro (atkarīgs, kur pērk un kādu atmiņas ietilpību izvēlas). No vienas puses, cena ir zilonis trauku veikalā, jo šis ir dārgākais tālrunis, kāds mūsu tirgū pieejams, kas to novieto elitāros, vidējam lietotājam nesasniedzamos augstumos. No otras puses, tehnoloģiskais progress maksā. Tomēr šī ir unikāla ierīce, kam šobrīd reālu konkurentu nav. Tas arī noliek Galaxy Z Fold3 interesantā pozīcijā – tas šobrīd ir labākais atveramais viedtālrunis pasaulē, bet vai tas ir piemērots masām? To arī mēģināšu noskaidrot.

    Samsung Galaxy Z Fold3 5G tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 11, One UI 3.1.1
    • Ekrāni: Iekšējais: 7.6 collu  Dynamic AMOLED 2X, 1768 x 2208, ap 374 ppi, 179.9 cm2, ap 88.8% ekrāna un malu attiecība, 120Hz ātrā atsvaidze, HDR10+, 1200 nitu maksimālais spilgtums, UTG ar plastmasas aizsargkārtu. Ārējais: 6.2 collu Dynamic AMOLED 2X, 832 x 2268, 25:9 malu attiecība, 120Hz, Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 888 5G (5 nm), astoņi kodoli: 1×2.84 GHz Kryo 680 & 3×2.42 GHz Kryo 680 & 4×1.80 GHz Kryo 680, Adreno 660 video apakšsistēma
    • RAM: 12 GB
    • Atmiņa: 256/512 (testa ierīcei) GB, UFS 3.1
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.2 (A2DP, LE, aptX HD), USB Type-C 3.2, NFC, UWB, 3G/4G/5G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs sānā, IPX8 ūdens izturība, žiroskops, barometrs, kompass, stereo skaļruņi, ko pielāgojis AKG, 32-bit/384kHz audio, irbuļa atbalsts, Samsung DeX
    • Kameras: aizmugurē: 12 MP, f/1.8, 26mm, 1/1.76″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS; 12 MP, f/2.4, 52mm, 1/3.6″, 1.0µm, PDAF, OIS, 2x optiskais palielinājums; 12 MP, f/2.2, 123˚, 12mm, 1.12µm ultra platleņķis; LED zibspuldze; HDR; video – 4K@60fps, 1080p@60/240fps (gyro-EIS), 720p@960fps (gyro-EIS), HDR10+. Priekšā: 10 MP, f/2.2, 26mm, 1/3″, 1.22µm, HDR, video – 4K@30fps, 1080p@30fps. Zem iekšējā ekrāna: 4 MP, f/1.8, 2.0µm
    • Akumulators: Li-Po 4400 mAh, 25W ātrā uzlāde, 11W bezvadu uzlāde, 4.5W bezvadu reversā uzlāde
    • Izmēri un svars: salocīts – 158.2 x 67.1 x 14.4-16 mm; atlocīts – 158.2 x 128.1 x 6.4 mm; 271 g
    • Cena: ap 1800 eiro

    Dizains – patīkamāks un izturīgāks

    Ja turēts rokā Galaxy Z Fold2, tad uzreiz var pamanīt, ka Galaxy Z Fold3 vairs nešķiet tik robusts, un šķiet daudz noslīpētāks. Pats korpuss kļuvis maķenīt plānāks (salocītā veidā) un vieglāks. Bet, ja salīdzina ar klasiskiem flagmaņiem, tad Galaxy Z Fold3 vēl aizvien ir milzenis, kas liek izvilkt no skapja kargo šortus ar lielajām kabatām. Man patiešām ir apģērbi, no kuriem tālruņi vienkārši mēdz izslīdēt. Šoreiz viedtālrunis diktē, ko vilkt. Izmērs nebūs piemērots visām kabatām, dāmu apģērbā var būt pavisam sarežģīti ietilpināt šo tehnoloģiju milzeni.

    Lai kā tur ar to izmēru, smagums saka priekšā, ka uzbūves kvalitāte ir augstākajā līmenī. Par uzbūves kvalitāti runājot, jāturpina atzinīgi pliķēt Samsung inženieru pleci, jo šī ir pirmā salokāmā ierīce, kas saņēmusi IPX8 mitruma aizsardzību. Ko tas nozīmē? To, ka mitruma noturība beidzot ir flagmaņcienīga, bet X norāda, ka putekļu un gružu testu Galaxy Z Fold3 nav izgājis. Tieši gruži, kas pat vistīrākajās kabatās atceļo no paralēlā visuma, ir lielākais bieds super sarežģītajai eņģei. Pieticīgais latvietis manī saka, ka nevar jau visu gribēt, tomēr tas liek šo viedtālruni lietot ar īpašu rūpību. Vēl pie uzbūves kvalitātes jāpiemin bruņu klases alumīnijs, kas izmantots rāmī un eņģē. Neprasiet man akadēmisku skaidrojumu šim, bet jāteic, ka viedtālrunis ir kļuvis vieglāks par priekšgājēju, bet Samsung sola, ka arī izturīgāks. Gribu uzteikt tieši eņģi, kas nu kļuvusi izturīgāka, ir pietiekami stingra un rada uzticību, un atšķirībā no konkurentiem spēj noturēt korpusu arī dažādos leņķos. Lieliski!

    Aizmuguri klāj matēts Gorilla Glass Victus aizsargstikls (priekša arī pie šīs versijas ir tikusi), arī sānu rāmis ir patīkami matēts. Aizmugures kameru sala ir neliela, tomēr gana izbīdīta, lai tālruni bez gāzelēšanās nevarētu lietotu uz galda. Diemžēl, kameru izbīdījums vairs nav tik vizuāli oriģināls, kā Galaxy S21 sērijai. Iespējams tas tādēļ, lai jau dizains pateiktu priekšā, ka kameras šoreiz nespēlē būtiskāko lomu. Pirkstu nospiedumu lasītājs aizvien ir bloķēšanas taustiņā. Šogad taustiņi kļuvuši ērtāki un par laimi vairs neļurkājas.

    Locījuma vietai redz cauri

    Kopumā, ūdens aizsardzība ir liels solis uz priekšu ierīcei ar kustīgām daļām. Pats dizains kļuvis taustei krietni patīkamāks. Tomēr vislielākais trūkums ir un paliek šķirba pa vidu, kas veidojas, aizlocot Galaxy Z Fold3. Tā ir vieta gan putekļiem, gan citiem svešķermeņiem, kas var sagandēt iekšas ekrānu. Lai gan Huawei par globālu konkurentu vairs nevar uzskatīt, Mate X2 pierādīja, ka ar asimetrisku korpusa konstrukciju, šo nepatīkamo šķirbu var atrisināt. Jācer, ka Z Fold nākamajā paaudzē tiks risināts tieši šis jautājums.

    Divi izcili ekrāni ar vienu milzīgu Bet…

    Samsung Galaxy Z Fold3 5G ekrāni spēlē galveno lomu. Te jau arī parādās šī formāta maģija – tagad “kabatas” ierīce var pārtpt 7.6 collu planšetītē. Ir gana daudz scenāriju, kad šāda iespēja ir zelta vērta, tādēļ ķeršos uzreiz pie interesantākā no ekrāniem – iekšējā.

    Iekšējais ekrāns

    Uz papīra liekas, ka būtisku izmaiņu no priekšgājēja nav. Patiesībā uzlabojumi ir vairāk, kā pirmajā brīdī šķiet. Pirmkārt, jau pati matrica kļuvusi spilgtāka un āra gaismā vieglāk saskatāma. Tas panākts, atsakoties no polarizējošā slāņa. Tas pat ļauj ieekonomēt enerģiju. Uzlabots arī aizsargmateriāls. Tam vairs nav neviena atsegta mala, kas liktu nagiem niezēt to noplēst. Aizsargplēve vairs nav tik ļoti gumijota, tā  mazāk uzkrāj grūti tīrāmu šmuci un taustei šķiet tuvāka stiklam. Tas laikam irbuļa atbalsta dēļ. Bet jārēķinās, ka kantes ap ekrānu vēl aizvien ir ideāla vieta, kur uzkrāties grūti iztīrāmiem putekļiem. Tomēr aktuāls paliek ilgtermiņa jautājums. Proti, Samsung arī šogad izmanto to pašu UTG pārklājumu, ko pagājušajā gadā. Pilns internets ar piemēriem, ka tieši šis pārklājums, pats no sevis locījuma vietā sāka plaisāt. Galaxy Z Fold2 ilgtermiņa apskatā neko tādu nenovēroju, bet to, ka aizsargplēvei locījuma vietā parādījās gaisa burbuļi gan. Jācer, ka jaunā aizsargplēve labāk ar to tiks galā.

    Otrkārt, pašiņu kamera šoreiz slēpjas nevis starp pikseļiem, bet aiz tiem. Šis gan nav jaunums industrijā, bet Samsung šādu tehnoloģiju izmēģina pirmo reizi. Tas nozīmē, ka pikseļu blīvums virs kameras ir jūtami mazāks, un risinājums ir diezgan pamanāms.  Tiesa gan, ja tam pievērš uzmanību. Godīgi sakot, kameras novietojums ir tādā pozīcijā, ka uztverams tikai ar perifēro redzi un pārāk bieži nemaz nekrīt acīs. Tas arī atrisina, kādu vecu ekrānu pīrsingu kaiti – beidzot programmatūrai nekas netraucē pilnekrāna pieredzei un tā neietērpj kameru melnā, neizmantojamā joslā. Tomēr jāatgādina, ka gan Xiaomi, Gan ZTE šogad prezentēja šīs tehnoloģijas otro paaudzi, kam izdodas daudz veiksmīgāk maskēt kameru un piedāvāt adekvātu pikseļu blīvumu.

    Pati iekšējā ekrāna matrica ir izcila, krāsas ir spilgtas, kontrasts lielisks, skata leņķi ļoti labi. Kā ar locījuma gropi? Tā nekur nav pazudusi. Labā ziņa, ka skatoties uz ekrānu tieši, to vizuāli gandrīz nemana. Ko lai saka, nav ko blenzt dīvaini sašķiebtā ekrānā. Tauste gan to sajūt, bet tas būtu piedodami ērtībai, ko sagādā 7.6 collu portatīvi pārnēsājams ekrāniņš.

    Ārējais ekrāns

    Šogad beidzot 120Hz atsvaidze nonākusi ārējā ekrānā. Tas ir patīkams solis uz priekšu, jo steidzīgais dzīves veids saka priekšā, ka tieši ārējais ekrāns visbiežāk tiks izmantots. Tā matrica ir izcila, krāsas lieliski kalibrētas un protams visas AMOLED priekšrocības, pie kā Samsung pieradinājis daudzu gadu garumā. Jā, ārējais ekrāns nav saņēmis tik smalku kameras paslēpšanu, toties nav kompromisi bilžu kvalitātē (par to papukstēšu kameru sadaļā). Ja vēl pagājušā gada versijā, varēja novērot, ka abi ekrāni ir atšķirīgi, tad šogad tie kalibrēti tik līdzīgi, ka abu ekrānu pieredzes ir gandrīz (ja neskaita izmērus) līdzvērtīgas.

    Kas tad ir milzīgais Bet?

    Patiesībā, pašas matricas ir augstvērtīgas, nekāda vaina tām nav. Lielākās iebildes ir pret abu ekrānu nestandarta formām. Ārējais ekrāns piedāvā 25:9 malu attiecību, bet iekšējais 0.8:1 (smukāk nevar noapaļot). Tas nozīmē, ka saturs, kas būtu radīts šādai proporcijai praktiski neeksistē. Visvienkāršāk šo problēmu ilustrē YouTube.

    Nespēja optimāli izmantot laukumu ir arī iekšējam ekrānam, kas ir gandrīz kvadrāts.

    Protams, video skatīšanai, tās būtu pirmās pasaules problēmas, taču tas pats attiecas arī uz citu saturu. Piemēram, ārējais ekrāns ir par šauru, lai ērti, ātri izmantotu tastatūru. Tik daudz kļūdu tekstos, kā lietojot Galaxy Z Fold3, sen nebiju pieļāvis, tas viss pārāk šaurās tastatūras un pārāk smalko taustiņu dēļ. Nestrādā arī arguments “Bet Tev taču ir pieejama lielā tastatūra, lielajā ekrānā?!”. Kad no gaisa līst kaķi un suņi, kad vienā rokā ir lietussargs, bet ar otru veikli jāatbild uz ziņu, tas notiek ārējā ekrānā. Ikdienā pārliecinājos, ka biežāk izmantoju tieši ārējo ekrānu. Lielo atstājot kā saldo ēdienu, vidē, kur zinu, ka ir droši.

    Par šauru, lai ērti rakstītu

    Irbuļa atbalsts, jeb nekrologs Galaxy Note sērijai

    Izskatās, ka Samsung Galaxy Note20 Ultra bija pēdējais šīs sērijas apskats iekš Kursors.lv. Ja vēl gada sākumā baumu dzirnaviņas šad tad izmeta pa pelavai, ka varbūt tomēr šogad redzēsim Note sēriju, tad šī gada procesoru deficīts šo ideju nokāva pavisam. Galaxy Z Fold3 ir pirmais salokāmais viedtālrunis, kas saņēmis S Pen irbuļa atbalstu. Tas protams nenozīmē, ka varēs izmantot vecos Note irbuļus. Jaunie S Pen speciāli izstrādāti tā, lai būtu piemērojami Galaxy Z Fold3 iekšējam ekrānam. Iekšējais ekrāns ticis pie diviem digitaizeriem, bet ekrāna locījuma vietā tāda nav. Ārzemju apskatnieki gan saka, ka locījuma vietas algoritms ir pietiekami gudrs, tomēr atšķirība ir jūtama. Irbuļa atbalsts ir liels tehnoloģiskais izrāviens, tomēr tas noved arī pie konkrētas identitātes krīzes. No vienas puses Galaxy Z Fold3 piedāvā lielāku ekrānu, kā jebkurš Galaxy Note. Lielie ekrāni ir bijusi viena no Note sērijas firmas zīmēm. No otras puses, tā ārējais ekrāns, kas ļautu veikt ātrās piezīmes, irbuli neatbalsta. Turklāt Galaxy Z Fold3 korpusā nav mājvieta irbulim un tā uzlādei, kas tā lietošanu vairs nepadara tik organisku, kā Galaxy Note laikos. Līdzšinējām Galaxy Note grūpijām šis risinājums nešķitīs praktisks, tomēr gribu jau atkal papliķēt Samsung inženieru plecus par progresu, kas vispār ļauj izmantot irbuli salokāmam ekrānam. Samsung piedāvā S Pen iegādāties par 49.99 eiro, papildus var piepirkt maciņu, kurā ievietot irbuli pie tālruņa eņģes, bet tas jau tā masīvo viedtālruni vēl palielinās. R.I.P. Galaxy Note!

    Budžeta klases komplektācija

    Tas, ka Galaxy Z Fold3 ir kļuvis par 200 eiro lētāks, ir apsveicami. Diemžēl, Samsung arī šoreiz rīkojies tieši tā pat, kā ar Galaxy S21 sēriju. Komplektā, bez paša viedtālruņa iekļauts tikai vads, bez sienas lādētāja. Piedodiet, bet te nu man jāsāk moralizēt. Maksājot aptuveni 1800 eiro par ierīci, iespējams, ka šie 200 eiro nav tik būtiski, lai četrciparu tālruņa komplektācija būtu tik skopa.  Jā, šobrīd Samsung apdāvina pircējus ar iespaidīgu dāvanu grozu, bet standarta komplektācija nozīmē, ka būtu pieejama cenai atbilstoša komplektācija arī tad, kad akcija beidzas. Manuprāt, minimums būtu sienas lādētājs un aizsargmaciņš, kas piemērots savdabīgajam formātam. Diemžēl, pat budžeta un vidējā klasē var sastapt dāsnāku komplektāciju.

    Ar atbloķēšanu viss kārtībā

    Bloķēšanas taustiņā iestrādāts pirkstu nospiedumu lasītājs un sejas atpazīšana ir klasisks atbloķēšanas pāris. Jāteic, ka kapacitīvais pirkstu nospiedumu lasītājs strādā labāk par Samsung līdzšinējiem centieniem lasītāju nolikt zem ekrāna. Vienīgais mats, kas jāskalda, ka novietojums var nepatikt kreiļiem. Patīkami, ka sejas atpazīšana strādā korekti. Atpazīšanas ātrums un precizitāte gan ierastajai, gan zem ekrāna izvietotajai kamerai šķiet vienāds. Tomēr jāatceras, ka šis risinājums atkarīgs no apkārtējā apgaismojuma. Kopumā lielisks sniegums!

    Izcila skaņa, izcila vibrācija

    Reti gadās, ka skaņa var būt gan skaļa, gan kvalitatīva. Tieši tāds ir Samsung Galaxy Z Fold3 5G stāsts. Skaļruņi ir tik skaļi, ka visbiežāk skaļuma iedaļu neslēdzu vairāk par pusi. Pat pie neliela skaļuma skaņa bija pietiekama, lai pieskandinātu nelielu istabu. Šie noteikti ir vieni no jaudīgākajiem stereo skaļruņiem, kādi viedtālruņos dzirdēti.

    Tik pat saldu slavas dziesmu gribu dziedāt vibrācijas motoram, kas kalibrēts tā, lai būtu labi jūtams kabatā, bet saskarne papildināta ar patīkamiem, smalki kalibrētiem klikšķiem. Sēdies, 10!

    Gaidīju labāku akumulatora darbību

    No iepriekšējā modeļa, akumulatora kapacitāte nedaudz sarukusi. Galaxy Z Fold3 saņēmis divus akumulatorus ar 4400 mAh kopējo ietilpību. Vai nu tas ir ēdelīgais procesors, vai ātrā atsvaidze, kas nu pieejama arī ārējam ekrānam, vai, kāds atjauninājums, kas jāgaida, bet akumulators tukšojas daudz ātrāk par konkurentiem. Mana ikrīta rutīna sastāv no epastu izlasīšanas, ziņu portālu pārlapošanas, nedaudz sociāliem tīkliem un kāda YouTube klipiņa. Tā izēda ap 10%, kamēr konkurentiem tie parasti ir 6%. Un es nelietoju lielo, iekšējo ekrānu. Aizmirstiet mītisko divu dienu darbību, šoreiz nācās lādēt pat dienas laikā. Tas ir dīvaini, jo Galaxy Z Fold2 mani pārsteidza ar savu labo akumulatora darbību, bet šeit vērojams krietns solis atpakaļ.

    Stāsts par uzlādi nebūs rožaināks. Jāsāk ar to, ka reālus uzlādes ātrumus notestēt nevarēju, jo jau pukstēju, ka Samsung nedod līdzi sienas lādētāju. Tā kā maniem mājas  sienas lādētājiiem ir tikai vecā USB ligzda, arī komplektā iekļauto vadu tā arī neizmēģināju un lādēju ar vecu Huawei lādētāju. Pat ja izdosiet naudu, papildus Galaxy Z Fold3 astronomiskajai cenai, lai tiktu pie Samsung sienas lādētāja, ātrāk par 25W tālrunis nelādēsies. Jā, iespējams tas ļauj ilgāk izdzīvot akumulatoram, toties izklausās pēc bērnu šļupstiem, ja salīdzina ar OnePlus, Realme vai Xiaomi flagmaņu un pat vidējās klases veikumiem. Par laimi ir pieejama bezvadu un reversā bezvadu uzlāde. Tikai neaizmirstiet Galaxy Z Fold3 savdabīgo formu, ne visiem bezvadu lādētājiem tā būs piemērota. Ak jā, korpusa forma nebūs piemērota arī līdzšinējiem auto statīviem.

    Veiktspēja nepieviļ, bet nav ideāla

    Samsung Galaxy Z Fold3 5G neizmanto svaigāko procesoru, tomēr Snapdragon 888 saka priekšā, ka veiktspēja pietiks atliektiem galiem. Patīkami, ka Samsung šoreiz nav gribējis apdalīt kādu pasaules daļu, piedāvājot švakākus pašradītos procesorus. 12 GB RAM ir pietiekoši, lai darbinātu vairākas aplikācijas vienlaicīgi. 512 GB atmiņa ir gana dāsna, lai nečīkstētu par atmiņas karšu lasītāja trūkumu.

    Testējot vairākus flagmaņus ar Snapdragon 888 esmu pamanījis šādas tādas likumsakarības. Procesors ir jaudīgs, bet mēdz karst. Arī Galaxy Z Fold3 mēdz silt pat pie nelielas slodzes. Tas nav nekomfortabls karstums, tomēr pamanāms. Diemžēl, karšana samazina veiktspēju. Visticamāk čipkopa izvietota pie aizmugures kamerām, jo tā ir korpusa daļa, kas sasilst visvairāk. Novēroju arī, ka procesors ir diezgan ēdelīgs. Par akumulatora nedienām jau sūdzējos. Abas vainas ir novērojamas arī šim modelim.

    Sintētiskajos veiktspējas testos Galaxy Z Fold3 atrodas tur, kur flagmanim pienāktos, taču ne augšgalā. Tas ir jūtami spējīgāks par Samsung Galaxy S21 Ultra ar Exynos procesoru, bet ne tik sprauns, kā šī pati Ultra ar Snapdragon 888 versiju. Pat daudz lētākais OnePlus 9 krietni testos pārspēj Galaxy Z Fold3. Tomēr gribu atgādināt, ka veiktspējas testi nepasaka visu stāstu. Ikdienā nekādu jūtamu buksēšanu nenovēroju. Vienīgi pie apjomīgām spēlēm bija jūtama jau pieminētā karšana, kas apēda pa kādam kadram. Citādi ir visi svaigākie savienojumi. Iekļauts pat UWB savienojums, kas noder ērtākai komunikācijai ar Samsung ekosistēmu. Īpaši jāuzteic lieliskā sarunu kvalitāte.

    Kā lielajam ekrānam pielāgojas One UI?

    Samsung izmanto One UI 3.1.1. saskarni, kas uzmaukta pa virsu Android 11. Tiem, kas jau lietojuši Galaxy viedtālruņus, nebūs lieku pārsteigumu. Versijas pēdējais vieninieciņš norāda, ka šoreiz klāt nākuši papildus programmatūras triki lokanajam ekrānam. Patīkami, ka šogad Samsung iekļāvis ekrānu spoguļošanas iespēju – tas nozīmē, ka vairs nebūs abi mājas ekrāni jāiekārto pa savam, bet var uzlikt opciju iekšējam dublēt ārējā kārtību, vai arī tomēr veidot katram ekrānam citu izkārtojumu. Katrā gadījumā izvēle ir.

    Iekšējais ekrāns bieži izmanto laukuma priekšrocību, piemēram, iestatījumos, parādot konkrētās sadaļas opcijas. Atsevišķas aplikācijas piedāvā, tā saukto Flex Mode, kas laptopiņa formā piedāvā saturu augšējā ekrāna daļā, bet papildu iestatījumus un kontrolrīkus apakšējā daļā. Tomēr vislielākais trumpis ir vairākuzdevumu režīms lielajā ekrānā. Samsung gana ērti izstrādājis iespēju vienlaicīgi lietot trīs aplikācijas. Ja tās papildina vēl ar uznirstošo logu, kopā var lietot četras. Biežāk lietotās vairākuzdevumu kombinācijas var saglabāt, lai pie tām tiktu uzreiz. Šis ir ļoti ērts risinājums, kas ļauj vienlaicīgi darboties dažādās platformās. Jau atkal jāpliķē pa Samsung pleciem, ka šis risinājums izstrādāts ļoti labi.

    Ļoti ērts risinājums, kas paver plašas lietošanas iespējas

    Jāteic, ka lielais ekrāns arī interneta pārlūka pieredzi pietuvina datorā pieejamajai. Vairs nav jāizmanto mobilā versija, kas man vienmēr radījusi sajūtu, ka man nozog daļu satura. Tomēr ārējā ekrānā aizvien mobilā versija būs ērtāka, šaurā ekrāna dēļ. Tas arī norāda uz galveno trūkumu – aplikāciju saderību ar dīvainajām ekrānu formām. Bieži ārējā ekrānā aplikācijas apjūk, kādu mērogu piemērot. Iekšējā ekrānā, tas jūtams mazāk, bet tāda aplikācija, kā Instagram nebūs piemērota lielformātam. Par laimi, Samsung Laboratorijas piedāvā iespēju piespiest aplikāciju darboties pilnekrāna režīmā. Tas nav ideāls risinājums, bet pieredzi uzlabo. Te mēs nonākam pie nākamās problēmas – viens nav karotājs. Proti, lai cik arī Samsung nebūtu ietekmīgs ražotājs, nepieciešami uzlabojumi pašam Android, kas sakārtotu planšetes skatus aplikācijām.

    Kopumā var just, ka saskarne ir attīstījusies pareizajā virzienā, lai piedāvātu priekšrocības lielajam, lokanajam ekrānam. Tomēr fundamentālie trūkumi nav novērsti. Tas gan nav akmentiņš Samsung dārziņā, bet gan paša Android nespēja tikt līdzi laikam. Laikam jāgaida salokāms Pixel, lai šim tiktu sistemātiski pieiets.

    Citādi saskane ir pilna ar mikroskopiska līmeņa pielāgojumiem. Patīkami, ka gana daudz domāts par komunikāciju ar dažādām citām platformām. Piemēram, ērti iespējams failus un ziņas lietot Windows ierīcēs, bet Samsung DeX piedāvā desktopa pieredzi, piemēram televizorā. Rezumē ir vienkāršs – Samsung ir ieguldījis milzīgu darbu, lai piedāvātu atjautīgus risinājumus šādam formātam, bet ar to nav gana, lai pieredzi pielīdzinātu ierastajiem flagmaņiem. Vēl nepieciešams laiks.

    Pieklājīgas, bet ne iespaidīgas kameras

    Ievadā minēju, ka jāskatās, kā Galaxy Z Fold3 izskatās uz pārējo fona. Ja skatās kameru departamentu, tad viduvēji. Viedtālrunis nav ticis pie cenai atbilstoša labākā snieguma klasē, pat ne labākajām kamerām, ko Samsung spēj piedāvāt. Lai gan kameru departaments šoreiz nav bijis prioritārs, nekas nav arī aizmirsts, lai lietotājs justos apdalīts. Vienīgi, ka pakausī šad tad iezogas doma, ka mūsu platuma grādos neaktuālie Xiaomi un Huawei atlokāmie konkurenti, tomēr tikuši pie flagmanīgākām kameru sistēmām. Arī tālruņa cena liek pavīpsnāt par divu gadu veciem dzelžiem kameru departamentā.

    Samsung Galaxy Z Fold3 5G ticis pie:

    • 12 MP, f/1.8, 26mm, 1/1.76″, 1.8µm, OIS galvenās kameras
    • 12 MP, f/2.4, 52mm, 1/3.6″, 1.0µm, OIS 2x optiskā palielinājuma kameras
    • 12 MP, f/2.2, 123˚, 12mm, 1.12µm ultra platleņķa kameras
    • 10 MP, f/2.2, 26mm, 1/3″, 1.22µm priekšas pašiņu kameras
    • 4 MP, f/1.8, 2.0µm zem iekšējā ekrāna novietotas pašiņu kameras

    Ja iepriekš lietota Galaxy ierīce, tad aplikācija šķiet pierasta. Tomēr ir daži triki, ko atļauj viedtālruņa formāts. Piemēram, izmantot aizmugures kameras labākām pašbildēm, izmantojot priekšas ekrānu, vai Flex Mode, kas ļauj izmantot korpusa formu, kā statīvu.

    Kameru sistēmu par tuvināšanas karali nevar kronēt, tomēr pietiekami saulainā dienā pieejams spektrs no 0.5x ultra platleņķa līdz 10x digitālam palielinājumam. Aplikācija izšķīrusi arī 4x un 10x lielumus. Pēdējie ir digitāli, tiem jūtami krītas kvalitāte. Tā kā digitālā tālummaiņa kaut cik noderīga būs vien ļoti labos laikapstākļos, uzticamākie būs 0.5x, 1x un 2x  optiskie lielumi, kam katram ir pa kamerai.

    Bildes visbiežāk sanāks sociālajiem medijiem piemērotas. Tomēr ir pāris īpašības, kas nodod, ka izmantoti vismaz divus gadus veci dzelži un ne tā svaigākā pēcapstrāde – visām kamerām ap malām un stūriem vērojams asuma zudums; auto fokuss nav tik žiperīgs, lai uzņemtu asus kadrus ar mājdzīvniekiem vai maziem bērniem; krāsas tiek multenīgi paspilgtinātas; iekštelpās mēdz parādīties akvareļu krāsu efekts, kas Samsung bija raksturīgs pirms, kādiem trim gadiem. No vienas puses varētu jau pukoties, ka šī gada flagmaņos kameras vairs tā neuzvedas, no otras puses, sociālajiem tīkliem iznākums visbiežāk būs tīkams. Šoreiz svarīgi izvērtēt prioritātes, kam izmantot kameras.

    Detaļas visvairāk jūtamas galvenajam sensoram. Ultra platleņķa kamerai ir izteikta perspektīvas kropļošana un izplūdušākas detaļas attēla malās un stūros. Katrā ziņā, galvenās kameras darbība būs visuzticamākā dažādos scenārijos. Arī sliktas gaismas apstākļos. Jāteic, ka galvenajai un 2x tuvinājuma kamerai liela atšķirība starp Auto un Nakts režīmu nav. Tas parāda pašu kameru spējas, bet ultra platleņķa kameras gadījumā uzlabojumi ir jūtami. Diemžēl, šie nakts kadri nestāv līdzi citiem flagmaņiem, krāsas attainotas tiek dīvaini, tiek simulēts cits diennakts laiks, detaļu ir jūtami mazāk, jārēķinās ar dīvainiem gaismas atspīdumiem.

    Portreta režīms strādā pieklājīgi. Ja vien runa ir par cilvēkiem. Objekti bieži tiek izrēķināti nekorekti. Tomēr galvenās kameras sensors ir pietiekami liels, lai iegūtu dabisku izplūdušu fonu.

    Interesanti kļūst, uzņemot pašbildes. Galaxy Z Fold3 piedāvā trīs dažādus veidus – ar ārējā ekrāna kameru, ar iekšējā ekrāna zemekrāna kameru vai, izmantojot ārējo ekrānu un galvenās kameras.

    Pietuvinot visvairāk detaļu būs, ja bildē ar aizmugures kamerām. Tad iespējams tikt arī pie lietojamām grupas pašbildēm ar ultra platleņķa kameru. Tiesa gan, šis nav ergonomiski ērtākais veids, kā bildēties. Otrā vieta tiek priekšas pašiņu kamerai. Tā savu darbu padara pieklājīgi. Diemžēl, zem ekrāna novietotā kamera kvalitātes ziņā ir visvājākā. Detaļu ir maz, pēcapstrāde nesekmīgi cenšas saasināt attēlu, bet kontūras visbiežāk būs izplūdušas. Jārēķinās arī ar dīvainiem gaismas pleķiem un citiem artefaktiem. Arī kvalitātes ziņā Xiaomi Mix 4 zem ekrāna novietotā kamera ir pāris soļus priekšā Samsung. Šoreiz nepalīdz nedz lielie pikseļi kameras sensorā, nedz plašā diafragma, jo uz papīra kamera neizskatās tik slikti. Šoreiz gaismas caurlaidība, ko ietekmē pikseļu slānis, izrādās vājais punkts. Video zvanos situācija ir nedaudz labāka, tomēr tā būtu uzskatāma par sliktāku, ja salīdzina ar pagājušā gada Galaxy Z Fold2.

    Kopumā jau kameras ir pieklājīgas, tomēr nepamet sajūta, ka Samsung piedāvā aptuveni divus gadus vecu flagmaņu sniegumu. Šobrīd pat krietni lētāki viedtālruņi var dižoties ar pārāku sniegumu flagmaņu klasē. Būtu gribējies, lai sniegums sakristu vismaz ar, gandrīz 3x lētāko, Samsung Galaxy S21 5G. Lai vai kā, nodēvēšu kameras par pieklājīgām, bet ne iespaidīgām.

    Konkurence

    • Samsung Galaxy Z Fold2 5G – trešā paaudze piedzīvojusi būtisku izaugsmi, tomēr, ja nu Tev jau ir Z Fold2, neredzu jēgu mainīt šo modeli. Galaxy Z Fold3 piedāvā ilgi gaidīto mitruma izturību, spilgtākus ekrānus un ātro atsvaidzi ārējam ekrānam. Toties Z Fold2 spēj turēties pretī ar mazāku karšanu un labāku akumulatora darbību.
    • Huawei Mate X2 – jā, šis modelis pie mums nav pieejams, tam nav Google servisu un cena ir vēl neizprotamāka par Samsung. Toties modelis piedāvā pāris trikus, ko cerams Samsung neignorēs un pārņems ceturtajā paaudzē – flagmaņcienīgas kameras ar periskopa tuvinājumu, cieņpilnu komplektāciju ar ātro sienas lādētāju un funkcionālu koveri, bet pats galvenais asimetrisku korpusa konstrukciju, kas ļauj izvairīties no šķirbas salocītā veidā.
    • Xiaomi Mi Mix Fold – ir vēl viens pie mums nenopērkams salokāmais viedtālrunis. Mi Mix Fold piedāvā zemāku cenu, bet vienalga pienācīgu komplektāciju, iespaidīgu 5020 mAh akumulatoru un kameras, kas uz papīra pārspēj Samsung. Xiaomi ārējais ekrāns ir vēl izstieptāks (lasi nejēdzīgāks) par Samsung, toties iekšējais ieņem funkcionālu 4:3 malu attiecību. Galaxy Z Fold3 gan ir pārāks šķietami visos citos departamentos.
    • Samsung Galaxy Z Flip3 5G – ja par visām varītēm gribas atlokāmu viedtālruni, bet gandrīz uz pusi lētāku, šī ir laba alternatīva. Gribu pat teikt, ka šis formāts būtu uzskatāms par praktiskāku pāreju no ierastajiem flagmaņiem. Vienīgi tā akumulatora ietilpība šķiet pārāk maza mūsdienu prasībām. Galaxy Z Fold3 gan būs krietni ambiciozāks, piedāvājot nelielas planšetes ekrānu un irbuļa atbalstu.
    • Samsung Galaxy S21 Ultra 5G – proams ir garlaicīgs, jo tam neko nevar salocīt, tomēr tas piedāvā par zemāku cenu pārākas kvalitātes. Tā korpuss ir arī putekļu drošs, kameras ir izcilas, ja salīdzina ar Galaxy Z Fold3, ir ietilpīgāks akumulators un arī ticis pie irbuļa atbalsta. Veiktspējā gan salokāmais brālis ir galvastiesu priekšā Exynos sniegumam.

    Nobeigumā – iespējams šī gada ambiciozākais viedtālrunis

    Samsung ambīciju netrūkst. Telefons, ko var atlocīt par planšeti – ček! Pirmais salokāmais ekrāns ar irbuļa atbalstu – ček! Pirmais atlokāmais viedtālrunis ar IPX8 mitruma aizsardzību – ček! To visu piedāvā Samsung Galaxy Z Fold3 5G. Turklāt, šādu kombināciju šobrīd nespēj piedāvāt neviens cits ražotājs. Patiešām, apskata laikā būšu no uzslavām nopliķējis Samsung inženieru plecus gluži zilus. Kā nu ne, tehnoloģiskais progress, ko Samsung prezentē ir iespaidīgs un rāda, ka ražotāja ambīcijas galīgi nav nepamatotas.

    Tiesa gan, Galaxy Z Fold3 nevajadzētu uztvert tikai no safanojušos gīku vai influenceru skata punkta. Ja skatās uz viedtelefonu kopplānu, tad ierīcei ir vēl, kur augt un augt, lai sasniegtu tās ērtības, ko piedāvā ierastie flagmaņi. Piemēram, ekrānu malu attiecība ievieš korekcijas gan ikdienas lietošanā, gan satura patērēšanā. Vēl aizvien visas aplikācijas nedraudzējas ar super izstieptu vai vanabī kvadrātformas ekrānu. Samsung gan ir darījis gana daudz, lai šo risinātu, tomēr vajadzētu aktīvāku iesaisti arī no paša Android. Veiktspēja ir pietiekama, lai patīkami tiktu galā ar vairākuzdevumu režīmu, bet termoregulācija nav viedtālruņa stiprā puse un negatīvi ietekmē veiktspēju. Kameras ir pieklājīgas, bet neprezentē šī brīža flagmaņu līmeni. Nemaz nerunājot par akumulatora sniegumu un skopo komplektāciju.

    Cena saka priekšā, ka Samsung Galaxy Z Fold3 5G nebūs konkurents Galaxy S21 sērijai. Tomēr cena ir tieši tas punkts, kas nodrošina šo tehnoloģisko progresu, ko varam baudīt jau šobrīd. Šī pretrunīgā tehnoloģiju sasnieguma verdikts ir šāds – Galaxy Z Fold3 nesniedz ierasto flagmaņu ērtības par ļoti augstu cenu. Toties viedtālrunis sniedz ērtības, kas nav pa spēkam citiem, lielais ekrāns ir zelta vērts dažādos scenārijos. Turklāt, tagad tas atbalsta irbuli un vairs nebaidās no mitruma. Ražotāja ambīcijas ir pamatotas. Tomēr negribētos, lai tas ļautu iekrist pašapmierinātībā. Proti, lai gan Galaxy Z Fold3 var uzskatīt par šī brīža labāko atlokāmo viedtālruni pasaulē, vērts tomēr paskatīties uz tiem dažiem konkurentiem, kas ir. Lai gan parasti šādas tendences neatbalstu, tomēr iesaku Samsung komplektāciju, korpusa risinājumu un kameru komplektu kopēt no Huawei, bet akumulatora izmēru no Xiaomi.

    Gāja pie sirds

    • Korpuss kļuvis patīkamāks, izturīgāks un IPX8 mitruma aizsardzība ir lielisks bonuss
    • Ekrāni kļuvuši spilgtāki, ārējais ticis pie ātrās atsvaidzes
    • Zem ekrāna novietotā kamera nav ideāls risinājums, bet ceļā uz pilnekrāna pieredzi pagaidām labākais risinājums
    • Stereo skaļruņi ir bomba, vibrācijas motors arī
    • S Pen irbuļa atbalsts šķiet loģisks papildinājums iekšējam ekrānam

    Negāja pie sirds

    • Ne iekšējā, ne ārējā ekrāna malu attiecība nav praktiska
    • Ierīce tomēr ir liela, putekļu aizsardzība ļoti noderētu, salocītā veidā paliek sprauga
    • Ne visi bezvadu lādētāji un auto statīvi ir piemēroti viedtālruņa formai
    • Šo vispār grūti nosaukt par komplektāciju
    • Viduvējas kameras un akumulatora darbība
    • Zem ekrāna novietotā kamera bildē viduvēji, pikseļu blīvums atšķiras. ZTE un Xiaomi jau piedāvā uzlabotu, otrās paaudzes risinājumu
    Samsung Galaxy Z Fold3 5G noteikti nav domāts masām. Tomēr, ja nauda nav šķērslis, ja satura baudīšana lielākā ekrānā ir svarīga, var tikt pie nākotnes vēstneša jau tagad. Kā nu ne, jo tā īsti konkurentu jau nav. Tas ievieto viedtālruni īpašā pozīcijā!

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    8
    Ekrāni
    9
    Programmatūra
    8
    Veiktspēja
    8
    Akumulators
    6
    Kameras
    7
    Cena
    5
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Liene Pumpure
    09.09.2021 21:26

    Interesanti…🙄 Vienígi man tā arí nav skaidrs, kas ir mèrkjauditorija šim produktam. Ko tieši ar to iesākt par šādu cenu.

    Jurčiks
    11.09.2021 19:58
    Reply to  Liene Pumpure

    celtnieki NI burbuļa laikā!

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    09.09.2021 21:52

    Jāņem tik ciet

    ddsds
    10.09.2021 00:34

    pretīgs formfactor abiem tiem lokāmajiem. gara desa

    Raivis Terinks
    11.09.2021 18:28

    Izlociju un izspaidiju veikalā. Ilgi mēģināju saprast patīk/nepatīk gribētu/negribētu. Par Galaxy Flip 3 uzreiz skaidrs, patīk, gribētu, pat gaidīju un plānoju pirkt (bet nepirku dēļ kamerām). Bet šis te ir dīvains. Nesajuktu jēgu no lielāka kvadrātiskā ekrāna. Samsung drīzāk ar šo parāda varēšanu, un rausta patērētāju interesi par tādu ierīci.

    Raivis Terinks
    14.09.2021 10:25

    ‘”Foldabļi” (mēs ar čomiem tos saucam par “locekļiem”, bet Tavs vārds laikam ir pieklājīgāks) ir kā karsts kartupelis, ražotāji to mētā pa gaisu pēdējos 5 gadus. Visi tā kā solīja, tad minstinājās, … pat Apple jau sākumā teica ka taisīs. Bet neviens negrib būt pirmais, investēt kaudzi naudas pirmajos modeļos, kuri būs pusgatavi un nepieprasīti. Pirmie foldabļi Moto, Samsung, Huawei, pat Microsoft, bija/ir diezgan nu tā… ne pārāk. Šī paaudze Samsungam, parāda ka lietas sāk virzīties uz pareizo pusi. Pārējie nošpikos know-how (tai skaitā nepieļaus Samsunga sākuma kļudas). Fodabļi pamatīgi paliks populārāki, kad Apple izlaidīs savu locamo ierīci. Tapēc ka tad tas būs signāls, ka ok, šim ir prespektīva. NEesmu Apple fans, nelietou… Bet esmu pārliecināts ka Apple prot strādāt, un uztaisīs to foldabli ļooti labu, labaku ka Samsungs. Un tas būs signālstirgum, ka nu tik jālec vilcienā un jāražo. Tā kā domāju ka foldabļiem ir perspektīva. Tikai jāpagaida.

    Raivis Terinks
    14.09.2021 14:43

    Jā, jo ja vēl vairāk ražotāji (Tas pats Apple) taisīs foldabļus, jo vairāk attīstīsies lokano ekrānu u.c. ar to saistītās tehnoloģijas. Īsi nezinu vai pašlaik lokanos ekrānu ražo tikai LG vai Samsungs, bet skaidrs ka piedāvājums ir šaurs un dārgs. Tiklīdz būs kaut kāds pasūtījumu apjoms un popularitāte, augs ražošanas jaudas un attiecīgi samazināsies izmaksas. Attiecīgi, varam cerēt, ka līdzīgi kā tas bija ar planšetēm un viedpulksteņiem, arī foldabļu ražošana ar masveidību nozīmēs arī cenas kritumu.

    Last edited 2 years ago by Raivis Terinks
    Reklāma
    Samsung Galaxy Z Fold3 5G noteikti nav domāts masām. Tomēr, ja nauda nav šķērslis, ja satura baudīšana lielākā ekrānā ir svarīga, var tikt pie nākotnes vēstneša jau tagad. Kā nu ne, jo tā īsti konkurentu jau nav. Tas ievieto viedtālruni īpašā pozīcijā!Samsung Galaxy Z Fold3 5G apskats - iespējams šī gada ambiciozākais viedtālrunis!