Web Analytics
More
    Reklāma

    Samsung Galaxy A14 5G apskats – pasaulē populārākā Android viedtālruņa turpinātājs

    Samsung Galaxy A14 5G prezentē to, ko no budžeta klases var sagaidīt, tomēr konkurenti nesnauž arī šajā klasē

    Jaunākie raksti

    Dažos avotos Samsung galaxy A13 ierindots pagājušā gada pārdotāko viedtālruņu topa otrajā vietā, bet citos ceturtajā. Lai gan iPhone protams lepni var paziņot, ka viņu lolojumi ir vispirktākie, tas nemaina faktu, ka Android pasaulē vispopulārākais viedtālrunis pagājušajā gadā nebija nedz Galaxy S22 Ultra, nedz Galaxy Fold4, pat ne kāds no populārajiem Xiaomi brīnumiem, bet vienkāršs budžeta klases Samsung viedtālrunis. Šo statistiku galvenokārt veido Ķīnas, Indijas un citu attīstības tirgu pirktspēja, kas prezentē lietotāju maciņu biezumu. Flagmaņi un āboli šajos tirgos vēl aizvien ir statusa preces, ko vairums nevar atļauties. Kā ir pie mums? Pie mums budžeta klasi bieži izmanto kā pirmo viedtālruni mazajiem skolēniem vai senioriem, vai arī izvēlas rocības dēļ. Tādēļ, uz testu saņemot Samsung Galaxy A54/ A34 un A14 5G, nolēmām apskatīt tieši krietnāko no trijotnes un Galaxy A14 5G, kam teorētiski jābūt dižpārdokļa turpinātājam.

    Samsung Galaxy A14 5G/ A34/ A54

    Nemulstiet, ka budžeta klases modelis no trijotnes vienīgais saņēmis 5G piedēkli. Jauno datu standartu atbalsta visi trīs, vienkārši vēl pieejams Galaxy A14, kas ir vēl lētāks un nedaudz atšķirīgs modelis. Nu gan ķeramies klāt Samsung Galaxy A14 5G, kas parādīs uz ko spējīga šī gada budžeta klase. Viedtālrunis piedāvā, budžeta veiktspēju, pieņemamu ekrānu, iespaidīgu akumulatoru un uzlabotu galveno kameru. Uzreiz jāteic, ka inflācija skārusi arī šo klasi. Agrāk šādu specifikāciju varēja iegādāties par 70 eiro lētāk, jo par Galaxy A14 5G tiek prasīti jau 249 eiro.

    Reklāma

    Samsung Galaxy A14 5G tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 13, One UI Core 5
    • Ekrāns: 6.6 collu PLS LCD, 1080 x 2408, 20:9 malu attiecība, ap 400 ppi, 104.9 cm2, ap 80.2% ekrāna un korpusa attiecība, 90Hz ātrā atsvaidze
    • Procesors: Exynos 1330 (5nm)/Mediatek Dimensity 700* (7 nm), astoņi kodoli: 2×2.2 GHz Cortex-A76 & 6×2.0 GHz Cortex-A55, Mali-G57 MC2 video apakšsistēma
    • RAM: 4*/6/8 GB
    • Atmiņa: 64*/128 GB, microSDXC atmiņu karšu atbalsts
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.2 (A2DP, LE), USB Type-C 2.0, 3.5 mm austiņu ligzda, NFC, 2G/3G/4G/5G
    • Pozicionēšana: GPS, GLONASS, GALILEO
    • Papildu: pirkstu nospiedumu lasītājs sānā, bloķēšanas taustiņā, žiroskops, kompass, divu SIM karšu atbalsts
    • Kameras: 50 MP, f/1.8, PDAF galvenā kamera; 2 MP, f/2.4 makro kamera; 2 MP, f/2.4 dziļuma sensors; LED zibspuldze; HDR; 1080p@30fps video; 13 MP, f/2.0 pašiņu kamera, 1080p@30fps video
    • Izmēri un svars: 167.7 x 78 x 9.1 mm, 202 g
    • Akumulators: Li-Po 5000 mAh, 15W vada uzlāde
    • Cena: 229* eiro 64 GB/ 249 eiro 128 GB

    *testa ierīcei

    Korpuss ieturēts šī gada Galaxy dizaina valodā

    Tie, kas jūsmo par Samsung Galaxy S sērijas flagmaņu minimālisma dizainu, ar sajūsmu uzņems faktu, ka Galaxy A14 5G ieturēts tajā pašā dizaina valodā. Tikai atšķirība izmantotajos materiālos. Galaxy A14 5G veidots no plastmasas un aizsargstikla priekšā. Tas ir tipiski budžeta klasei. Patīkami, ka sāni un aizmugure veidoti no vienlaidu materiāla (unibody), tikai atšķirīga ir aizmugures faktūra. Aizmugures faktūra ir rievota, ar mikro gravējumiem. Pēc taustes tā atgādina vinila plati vai neilona pufaiku. Kamēr pirkstgaliem pieskāriens ir patīkams, nagiem tas var iet caur kauliem. Zinu cilvēkus, kam iedomājoties nagu strīķēšanu pret pufaiku jau kļūst nelabi, bet man tīri labi patīk. Labā ziņa, ka aizmugures reljefs neslīd uz virsmām, nekrāj pirkstu nospiedumus un gaismā interesanti spēlējas. Sliktā ziņa, ka ķepīgus netīrumus no mikro gravējumiem grūti iztīrīt. Piemēram, uzlīmju līmi, kas palikusi no ražotāja uzliktajām uzlīmēm. Tādēļ testa laikā daļa aizmugures bija lipīga. Kameras ir nedaudz izbīdītas, bet pietiekami, lai tālrunis uz galda gāzelētos.

    Rāmja kreisā puse tikusi pie karšu atvilktnes, bet labā puse pie skaļuma un bloķēšanas taustiņa, kas apvienots ar pirkstu nospiedumu lasītāju. Diemžēl, tas veidots vienā līmenī ar korpusu, tādēļ nav visai ērti atrodams, pie tā pozīcijas nākas pierast. Rāmja augša tikusi pie papildu mikrofona, bet apakšā ap USB ligzdu atrodams skaļrunis, mikrofons un 3.5 mm austiņu ligzda, ko daudzi droši vien negaidīja. Uzreiz jāteic, ka šis ir lielākais modelis no trijotnes. Tas nozīmē, ka senioriem nebūs problēmu uzsist pa pogām, bet bērnu mazajām roķelēm Galaxy A14 5G varētu šķist par lielu un neveiklu. Galu galā, jāatrod arī piemērota kabata, kur tādu iemānīt.

    Ja ar pamatīgo izmēru aprasts, tad dizains šķiet gruntīgs, izturīgs un kvalitatīvi nostrādāts. Nekas negrab un salaidumi šķiet izturīgi. Kopumā, tipisks budžeta klases dizains, bez dižām odziņām, bet arī bez negatīviem pārsteigumiem.

    Ir redzēti labāki ekrāni

    Šoreiz Samsung neaplaimo pircējus ar AMOLED ekrānu, tā vietā izmantota PLS LCD matrica. Te gan jānorāda, ka POCO X5 lētākā versija, kas ir par 40 eiro dārgāka par Galaxy A14 5G piedāvā jau AMOLED ekrānu. Lai vai kā, patīkami, ka no priekšgājēja uzlabota izšķirtspēja. 1080 x 2408 nodrošina ap 400 pikseļu uz kvadrātcollu. Tas nozīmē, ka attēls būs ass un redze nebūs jābojā, lasot tekstu. Vēl viena patīkama nianse ir 90Hz ātrā atsvaidze, kas animācijas padara plūstošākas. Ekrāns gan nav visai spilgts, ne vienmēr tajā būs ērti saskatīt saturu saulainā dienā. Toties kontrasts ir patīkams. Neskatoties uz to, ka LCD matrica arī melnajiem toņiem izmanto fona gaismu, patīkami, ka melnie toņi ir gana dziļi, lai sakristu ar biezo, melno rāmi ap ekrānu. Jāuzteic arī skata leņķi, kas diži nemaina krāsas un kontrastu. Un tomēr, spilgtums ir tas, kas nodod ekrāna piederību budžeta klasei.

    Rāmis ap ekrānu ir pamatīgs un zods ir gandrīz mazā pirkstiņa biezumā, tomēr tas nav nekas neparasts izvēlētajai ekrāna matricai un prasītajai cenai. Diemžēl, programmatūra neļauj pielāgot ekrāna krāsas, tomēr var mainīt atsvaidzi un pielāgot saturu.

    Saplīsusi atbloķēšana

    Jau rakstīju, ka bloķēšanas taustiņā iebūvētais pirkstu nospiedumu lasītājs šoreiz nav visai ērts un organiski atrodams. Ja tomēr ar tā novietojumu aprasts, tas darbojas pieklājīgi. Lasītājs ir ātrs, precīzs un uzticams, atpazīstot pirkstu 9 reizes no 10. Pieejama arī atbloķēšana ar seju, kas uzticēta pašiņu kamerai. Tiesa gan, to dabūt pie dzīvības man tā arī neizdevās. Vairākas reizes, reģistrējot seju, tālāk par 0% sejas reģistrēšanā netiku. Tā arī nesapratu, kas te ir saplīsis. Jāatceras, ka pašiņu kamera šoreiz nav no spējīgākajām, kas nozīmē, ka atbloķēšana ar seju arī strādātu vien ļoti labi apgaismotā vidē.

    Viens, bet skaļš skaļrunis

    Lai gan budžeta klasē var tikt arī pie stereo skaļruņiem, Galaxy A14 5G tādus nav saņēmis. Multimediju baudīšanai atvēlēts viens skaļrunis viedtālruņa apakšā. Tomēr jāuzteic, ka tas ir pietiekami skaļš un skaņa nebūtu dēvējama par peļamu. Turklāt pieejama 3.5 mm austiņu ligzda, kas neizdveš pārāk skaļu, toties pietiekami sabalansētu skaņu. Vibrācijas motors ir diezgan rupjš un skaļš, tomēr pietiekami spēcīgs, lai zvani un paziņojumi netiktu nepamanīti.

    Iespaidīgs akumulators, švaka uzlāde

    Budžeta klasē var sastapt iespaidīga izmēra akumulatorus un lielisku darbības laiku. Te matemātika vienkārša – budžeta klasē nemaz nav tik iespaidīgas iekšas, kas tērētu enerģiju, tādēļ darbības laiks būs krietni labāks, kā dārgākiem viedtālruņiem. Samsung Galaxy A14 5G noslogoju pamatīgi, liku SIM karti iekšā, ņēmu ārā, fotogrāfēju un citādi testēju. Pats labākais, ka to visu izdevās paveikt ar vienu uzlādi. Akumulatora darbība ir viena no labākajām ne vien budžeta, bet arī vidējā klasē (ja neskaita tos mistiskos, super biezos viedtālruņus). Ar vidēju slodzi divas dienas mierīgi. Pieļauju, ka pie mazākas slodzes var runāt par visām trim. Diemžēl, par uzlādi gan nav padomāts. Lādētājs komplektā netiek dots, turklāt uzlāde ir tikai 15W. Tas ir švaki pat budžeta klasē.

    Budžeta klases veiktspēja

    Šogad Galaxy flagmaņi iepriecināja, vairs nedalot pasauli divās daļās. Toties budžeta klase gan šoreiz piedāvā dažādus procesorus, dažādās pasaules malās. Mēs Galaxy A14 5G saņemam ar Mediatek Dimensity 700 (7 nm) procesoru, bet, piemēram, Indija ar Exynos 1330 (5nm). Šī ir viena no retajām reizēm, kad Samsung pašražotais procesors izgriež pogas ar pārāku grafisko veiktspēju. Sintētiskajos veiktspējas testos Galaxy A14 5G (ar Dimensity 700) ir krietni pārāks pār pērno modeli un nedaudz pārāks pār Redmi Note 11. Ikdienas lietošanā gan ir vērojams lēnīgums, bet ne buksēšana. Dīvainā kārtā, kad procesi notiek, tie notiek vidēji ātri, bet stabili un teju plūstoši, tomēr līdz procesu uzsākšanai jānogaida ilgāk, kā citiem.

    Testa ierīci saņēmām ar 64 GB atmiņu. Te nu jāteic, ka tas ir ļoti knapi, ņemot vērā, ka konkurenti šādā cenā piedāvā vismaz 128 GB. Daļēji situāciju glābj atmiņas karšu atbalsts, ko vairs var sastapt gandrīz tikai budžeta klasē. Problēma, ka One UI ir gana apjomīga saskarne un pat,  neaizraujoties ar lietotnēm, jau uzreiz ir aizņemti 32% atmiņas. Tas ir milzīgs cipars, kas gandrīz vai neatstāj neko lietotājam. Tādēļ iesaku neskopoties un tikt pie 128 GB versijas.

    Arī 4 GB RAM ir salīdzinoši maz, tomēr jāuzteic, ka menedžments ir gana sakārtots. Pieejams arī virtuālais RAM, bet tas aizņemas atmiņu no jau tā mazās iekšējās atmiņas. Savienojumi strādā pieņemami, tomēr GPS ir lēnīgs, tādēļ reizēm neprecīzi norāda atrašanās vietu, ja tālrunis ir kustībā.

    One UI 5.0 Core, kas tas tāds?

    Paga, ko nozīmē tas Core? Faktiski Samsung ir izdarījis pretējo, par ko bieži lamājos, apskatot budžeta klases viedtālruņus ar MIUI. Tā vietā, lai uzkrautu visu saskarnes smagumu budžeta klases veiktspējai, Samsung atstājis atpazīstamo One UI estētiku un atbrīvojies no kaudzes nišas iespēju, ko budžeta veiktspējai būtu grūti pavilkt. Jau pirmā uzslava par to! Tas gan nenozīmē, ka Galaxy A14 5G nebūtu piepačkāts ar niansētiem pielāgojumiem.

    Nav aizmirsti ierastie One UI sīkumi, piemēram, sānu josla, kurā iespējams pielāgot īsceļus.

    Arī šajā versijā netrūkst jau instalētu lietotņu. Tādēļ, šoreiz nepieteicos Samsung mākonī, lai netiktu pie papildu lietotnēm, kas jau tā aizņem nelielo atmiņu.

    Kopumā jāteic, ka priekš budžeta klases One UI 5.0 Core ir gana atsaucīga saskarne. Tā labi pielāgojas niecīgajiem veiktspējas resursiem, un esmu priecīgs, ka tā atteikusies no nelietojamā Bixby asistenta. Starp citu, Google oriģinālais asistents nekur nav pazudis.

    Uzlabota galvenā kamera

    Teikšu godīgi, ieraugot trīs kameras aizmugurē budžeta klasē, man jau uzmetas zosāda. Klase, kam jāsaglabā zema cena, vienkārši nevar atļauties trīs lietojamas kameras aizmugurē. Tādēļ šoreiz, lai saglabātu Samsung šī gada dizaina valodu izmantots galvenais sensors un divi apendicīti – dziļuma sensors un makro kamera. Jēga no tiem ir tieši nekāda, bet jāpiekrīt, ka, ja nebūtu šo divu kameru, aizmugure visai atgādinātu ābolu.

    Samsung Galaxy A14 5G saņēmis:

    • 50 MP, f/1.8, PDAF galveno kameru
    • 2 MP, f/2.4 makro kameru
    • 2 MP, f/2.4 dziļuma sensoru
    • 13 MP, f/2.0 pašiņu kameru

    Kameras lietotne ir vienkārša, bez pārsteigumiem. Tā ir nedaudz lēnīga, bet cena jau saka priekšā, ka te nekas ātrs nebūs. Papildu iespēju nav daudz, tomēr pamatfunkcijas un pat sejas uzlīmes nav aizmirstas.

    Tā kā ultra platleņķa kamera nav iekļauta, jāpaļaujas uz galveno kameru un tās 10x digitālo palielinājumu.

    Pārsteidzoši, bet galvenā kamera spēj uzņemt budžeta klasei neraksturīgi labus attēlus. Tie ir detalizēti, kontrasts ir patīkams, diapazons ir klasei neraksturīgi plašs, bildes sanāk dzīvīgas un uzreiz gatavas sociālajiem tīkliem. Jā, graudainība mēdz tajās iezagties, tomēr arī tā ir veselīgā līmenī, lai nesabojātu kadru. Vienīgi jārēķinās, ka digitālajam palielinājumam strauji zūd kvalitāte, tādēļ iesaku paļauties uz 1x un 2x lielumiem, kas vairumā gadījumu būs pietiekami labi.

    Nakts režīms pieejams vien 1x lielumam, tomēr galvenā kamera pati ir spējīga cīnīties ar vāju apgaismojumu. Režīms palīdz atgūt detaļas un salabo pārgaismotās vietas. Arī šis sanāk šai klasei netipiski labi.

    Īpaši jāuzteic portreta režīms. Objekts tiek ļoti labi izrēķināts. Te gan ļāvos eksperimentam – aizsedzu dziļuma sensoru. Iznākums tieši tāds pats, tātad visu paveic programmatūra. To pierāda arī pašiņu kamera, kas spēj radīt labas portreta bildes bez dziļuma sensora. Graudainība gan ir redzama, tomēr tā nav pārmērīga un jau atkal ir labāka, kā šajā klasē gaidīju.

    Trešā aizmugures kamera ir makro apendicīts, kas reti spēj tikt pie tīkama rezultāta. Bez komentāriem, vienkārši atstāšu te pāris bildes.

    Kopumā kameras ir budžeta klasei neraksturīgi labas. Šis sniegums tiešām pārsteidz, tomēr māžošanos ar dziļuma sensoru un makro kartupeli jebkurā laikā aizstātu, kaut vai ar švaku ultra platleņķi kadru dažādībai.

    Konkurence

    • Samsung Galaxy 14 – ir gauži līdzīgs, bet krietni lētāks. Tas nav saņēmis 5G, arī veiktspēja ir atšķirīga, toties bezjēdzīgā dziļuma sensora vietā tas saņēmis 5MP ultra platleņķa kameru. Bez 5G Galaxy A14 5G ir ātrāka ekrāna atsvaidze, bet citu ieguvumu nav, te ir vērts padomāt.
    • POCO X5 – lētākā versija ir tikai 20 eiro dārgāka, tomēr ieguvumi ir vērā ņemami. POCO X5 saņēmis AMOLED ekrānu, pārāku veiktspēju, ultra platleņķa kameru, ātrāku uzlādi un lādētāju komplektā. Samsung atspēlējas ar labāku galvenās kameras darbību un sakārtotāku saskarni, kas pat var cerēt uz atjauninājumiem.
    • Realme 9i – ir pagājušā gada viedtālrunis, kas saņēmis nedaudz spilgtāku, modernākas formas ekrānu, stereo skaļruņus, ātrāku vada uzlādi un dāsnāku komplektāciju. Samsung piedāvā pārāku galvenās kameras sniegumu un 5G atbalstu.
    • Redmi Note 11 – ir pilns komplekts, kas par zemāku cenu piedāvā labāku AMOLED ekrānu, stereo skaļruņus, ultra platleņķa kameru, daudz ātrāku vada uzlādi un dāsnāku komplektāciju. Galaxy A14 5G liek pretī 5G, labāku aizmugures galvenās kameras darbību un sakārtotāku saskarni.

     Nobeigumā – ir dižpārdokļa potenciāls

    No vienas puses var jau kratīt dūri pret debesīm un atkal pukoties par inflāciju, kas liek pirkt produktu, kas pirms gada vai diviem būtu maksājis par 70 eiro lētāk. No otras puses, Samsung šoreiz izdevies pat pārsteigt departamentos, kas agrāk budžeta klasē bija vēl neiepriecinošaki. Piemēram, galvenās kameras sniegums ir pozitīvs pārsteigums, bet ultra platleņķa neiekļaušana nav saprotama, ja pat lētākais Galaxy A14 (tas, kas bez 5G) tādu ir saņēmis. No trešās puses, konkurenti nesnauž un piedāvā ātrāku uzlādi, dāsnāku komplektāciju, lielāku iebūvēto atmiņu, daži pat tikuši pie AMOLED ekrāniem un stereo skaļruņiem.

    Sausais atlikums ir šāds. Samsung Galaxy A14 5G piedāvā šī gada dizaina valodā ieturētu korpusu, iekštelpām piemērotu ekrānu, skaļu mono skaļruni un ļoti labu galveno aizmugures kameru un izcilu akumulatora darbību. Tas nemaina faktu, ka uzlāde ir pat budžeta klasei nepiedodami lēna, ekrānu prasītos spilgtāku, atmiņu ietilpīgāku un ultra platleņķa kameru jebkurā brīdī iemainītu pret makro un dziļuma sensora apendicītiem.

    Iepriecināja

    • Simpātisks, šī gada dizaina valodā ieturēts korpuss
    • Lieliska akumulatora darbība
    • Šoreiz saskarne pielāgota pareizi
    • Ļoti laba galvenā kamera
    • Atmiņas karšu atbalsts, 3.5 mm austiņu ligzda

    Negāja pie dūšas

    • Konkurenti tikuši pie spilgtākiem ekrāniem
    • Klasei neatbilstoši lēna uzlāde, nav lādētājs komplektā
    • Lēnīga ikdienas darbība, Indija saņēmusi jaudīgāku procesoru
    • Ultra platleņķa kameru jebkurā brīdī iemainītu pret bezjēdzīgajām makro un dziļuma sensoru kamerām
    • Neērts pirkstu nospiedumu lasītājs, sejas atpazīšanu neizdevās dabūt pie dzīvības
    Samsung Galaxy A14 5G prezentē to, ko no budžeta klases var sagaidīt, tomēr konkurenti nesnauž arī šajā klasē

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    8
    Ekrāns
    6
    Programmatūra
    8
    Veiktspēja
    5
    Akumulators
    9
    Kameras
    8
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Dainis
    10.05.2023 17:43

    Vai šādas klases telefonam maz jēga no 5G?

    svimart
    13.05.2023 11:34

    Diži neatšķiras no 4G… ? Kuldīgā pie Rimi 700-800 Mbit/s

    Dainis
    15.05.2023 08:42
    Reply to  svimart

    Cik ļoti tas ietekmē ikdienas pieredzi? Vai pietiekami, lai pārmaksātu par 5g?

    svimart
    15.05.2023 09:57
    Reply to  Dainis

    Parādi kaut vienu normālu telefonu šodien bez 5G..

    Mārtiņš
    10.05.2023 22:32

    Vai A34 apskats arī gaidāms tuvākajā laikā?

    Kursors.lv
    10.05.2023 22:36
    Reply to  Mārtiņš

    Mums drīz būs gaisā Galaxy A54 apskats, bet Galaxy A34 izlēmām atsevišķu apskatu neveidot. Tomēr Jurģis to ierīci ir lietojis un varēs atbildēt uz jautājumiem par to.

    Mārtiņš
    10.05.2023 22:59

    Visvairāk laikam interesē kā ir ar kameru – jādāvina sievai sestdien, tāpēc gribējās saprast, vai ir ok kameru departamentā. Ir apsvērti arī maciņam nedaudz draudzīgāki varianti (POCO X5), bet tieši kameras kontekstā šķiet, ka A34 vajadzētu būt labākam. Pārējie parametri parastam lietotājam, kurš zvana un sarakstās, pat nešķiet tik principiāli.

    Reklāma
    Samsung Galaxy A14 5G prezentē to, ko no budžeta klases var sagaidīt, tomēr konkurenti nesnauž arī šajā klasēSamsung Galaxy A14 5G apskats - pasaulē populārākā Android viedtālruņa turpinātājs