Web Analytics
More
    Reklāma

    OnePlus 11 apskats – atpakaļ uz pareizās takas?

    Ja neskatās uz globālajām dižķibelēm, kas izraisījušas cenu lēcienu, tad jāteic, ka OnePlus 11 ir lielisks viedtālrunis, kas izpilda daudz vairāk flagmaņu nosacījumus, kā agrāk. Šis ražotājs man atkal šķiet simpātisks, tādēļ OnePlus 11 mierīgi varu ieteikt pircējiem!

    Jaunākie raksti

    Šis būs personisks stāsts par ražotāju, kurš savulaik mani savaldzināja ar cenu, piedāvājumu, uz rietumiem orientētu dizainu un uzmanību detaļām. Vēlāk ražotājs apmaldījās identitātes priedēs, tādēļ esmu gatavs dot tam otro iespēju. Šajā apskatā centīšos noskaidrot vai OnePlus ir atgriezies uz pareizās takas? Apskata galvenais varonis ir OnePlus 11. Laiki, kad OnePlus bija flagmaņu slepkava, ir beigušies. Jau kādu laiku ražotājs piedāvā pilnvērtīgus flagmaņus par pilnvērtīgām cenām, tādēļ, pirms mesties apskatā, interesantāk apskatīt tās piecas priedes, kurās apmaldījās OnePlus identitāte. OnePlus izdevās iekarot lietotāju sirdis (lasi maciņus) ar pārdomātiem risinājumiem, tādēļ modeļi bija gana pieprasīti izlutinātajā Eiropā un ASV. Mātes uzņēmumam Oppo tas nebija pa prātam, tādēļ tika paziņots par abu zīmolu sapludināšanu. Tas arī nozīmēja, ka ražotājs no rietumu pircēju izdabāšanas pārslēdzās uz austrumnieku vēlmju apmierināšanu. Tad sekoja mulsinošākais – tika iznīcināti elementi, kas lietotājiem ļoti patika. Proti – iemīļotā Oxygen OS tika nomainīta pret Color OS, tika izlaisti vairāki rebrendoti Oppo modeļi, pazuda bezvadu uzlāde un pat visu iemīļotā skaņas profilu svira pazuda OnePlus 10T modelī. Tas viss rezultējās ar to, ka viens no OnePlus dibinātājiem – Karls Pei – pameta uzņēmumu un dibināja savu Nothing.

    Un nu nonākam pie OnePlus centieniem atgriezties pie saknēm ar OnePlus 11. Šogad OnePlus nav izlaidis (vismaz pagaidām) Pro versiju. Tā vietā, saņemam attīstītu bāzes modeli, kas šo to aizņēmies no agrākajām Pro versijām. Patiešām, OnePlus 11 var uzskatīt par iespaidīgu attīstību OnePlus 9 (jo OnePlus 10 tā arī neiznāca), OnePlus 10T, bet ar 10 Pro stāsts vairs nav tik viennozīmīgs. Proti, no pagājušā gada Pro versijas OnePlus 11 atšķiras ar uzlabotu veiktspēju un galveno kameru, saglabātu ekrānu, bet zaudētu bezvadu uzlādi, samazinātu IP reitingu un atsevišķiem kameru parametriem. OnePlus šādi centies samazināt cenu, lai atgrieztos pie saknēm. Tiesa gan, šoreiz var jūsmot tikai ASV, kur cena sākas no 699 dolāriem. Pie mums tā sākas no 879 eiro, kas jau liek konkurēt ar Samsung Galaxy S23 un pagājušā gada flagmaņiem. Testa ierīcei tie jau ir trekni 949 eiro. Vai ar to pietiek, lai atgrieztos uz pareizās takas?

    OnePlus 11 tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 13, OxygenOS 13* (globāli), ColorOS 13 (Ķīnā)
    • Ekrāns: 6.7 collu LTPO3 Fluid AMOLED, 1440 x 3216, 20:9 malu attiecība, ap 525 ppi, 108.4 cm2, ap 89.7% ekrāna un korpusa attiecība, 1B krāsu, 120Hz ātrā atsvaidze, Dolby Vision, HDR10+, 1300 nitu maksimālais spilgtums, Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm), astoņi kodoli: 1×3.2 GHz Cortex-X3 & 2×2.8 GHz Cortex-A715 & 2×2.8 GHz Cortex-A710 & 3×2.0 GHz Cortex-A510, Adreno 740 video apakšsistēma
    • RAM: 8/12/16* GB
    • Atmiņa: 128/256*/512 GB, UFS 3.1 (128 GB versijai), UFS 4.0*
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6/7, dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.3 (A2DP, LE, aptX HD), USB Type-C 2.0, NFC, 2G/3G/4G/5G
    • Pozicionēšana: GPS (L1+L5), GLONASS (G1), BDS (B1I+B1c+B2a), GALILEO (E1+E5a), QZSS (L1+L5)
    • Papildu: optiskais pirkstu nospiedumu lasītājs zem ekrāna, žiroskops, kompass, stereo skaļruņi, 24-bit/192kHz audio, krāsu spektra sensors, IP64 putekļu un mitruma noturība
    • Kameras: 50 MP, f/1.8, 24mm, 1/1.56″, 1.0µm, daudz virzienu PDAF, OIS galvenā kamera; 32 MP, f/2.0, 48mm, 1/2.74″, PDAF, 2x optiskā palielinājuma kamera; 48 MP, f/2.2, 115˚, 1/2.0″, AF ultra platleņķa kamera; HDR; LED zibspuldze; Hasselblad krāsu korekcija; 8K@24fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps, Auto HDR, gyro-EIS video. Priekšā 16 MP, f/2.5, 25mm, 1.0µm pašiņu kamera, Auto HDR, 1080p@30fps, gyro-EIS video
    • Izmēri un svars: 163.1 x 74.1 x 8.5 mm, 205 g
    • Akumulators: Li-Po 5000 mAh, 100W* vada ātrā uzlāde, 80W vada ātrā uzlāde (ASV)
    • Cena: 879 eiro (8/128 GB), 949 eiro* (16/256 GB)

    *testa ierīcei

    Dizains – ierasti triki, kas lieliski strādā

    Ja neskaita atšķirīgo kameru salu, tad korpusa kontūra nav mainījusies no OnePlus 9 Pro laikiem. Princips saglabājies tas pats, bet tas nav slikti. Priekša tikusi pie ekrāna ar noliektām malām, kas saplūst ar šauru alumīnija rāmīti, arī aizmugures stikls ir ieliekts un nemanāmi ieplūst rāmī. Tas ir atšķirīgi no Apple un Samsung plakano skaldņu dizaina, toties lieliski noder ergonomikai, jo salaiduma vietas gandrīz nejūt. Rokā OnePlus 11 jūtas pamatīgi un ļoti labi. Svars ir gana labi izbalansēts un viedtālrunis neveļas pāri plaukstai. Priekšu sedz Gorilla Glass Victus aizsargstikls, bet aizmugure tikusi pie Gorilla Glass 5. Tātad konkurenti aizmuguri šādā cenā visbiežāk sedz ar augstvērtīgāku materiālu. Mana vislielākā iebilde uzbūvei ir mitruma aizsardzība. OnePlus 11 saņēmis IP64 aizsardzību, kas pilnvērtīgi pasargā pret putekļiem, bet pret mitrumu noturība būs tikai pret šļakstiem. Prasītajā cenā šī ir vilšanās, jo konkurenti zemāk par IP68 nepiedāvā.

    Tagad par skaisto. OnePlus izteiksmīgākā rota ir tā aizmugure. Sākšu ar aizmugures pārklājumu. OnePlus 11 pieejams divās krāsās – zaļganā un melnā. Kamēr zaļā versija būs košāka, tā ir glancēta, slidena un krāj pirkstu nospiedumus. Toties melnā ir matēta, neslīd un nekrāj šmuces. Testa ierīces aizmugure ir maigi matēta, ar smalkiem gaismā atspīdošiem lāsumiņiem. Tiešām smalki un neizskatās lēti. Reljefs gan nav tik izteikts, kā leģendārajai OnePlus Sand Stone apdarei, bet tauste būs lielā sajūsmā. Pieķēru sevi, ka ik pa brīdim neapzināti čamdu vai kasu aizmuguri. Taustes ziņā tā nedaudz līdzinās ASUS Zenfone 9 aizmugurei, tikai atšķirība, ka OnePlus veidota no stikla. Interesanti, ja stiklu iespējams izveidot tik līdzīgu plastmasīgam pieskārienam, vai šis materiāls nebūtu padarījis OnePlus 11 vēl lētāku un nedaudz izturīgāku?

    Otra rota protams ir izteiksmīgā kameru sala. Teikšu godīgi, biju fans OnePlus 10 Pro alumīnija kvadrātam, tādēļ, redzot bildes, mani pārņēma dalītas jūtas. Toties, paņemot OnePlus 11 rokā, sāk iepatikties arī šis risinājums. Zem kameru aizsargstikla redzami daudz un dažādi lāzera gravējumi un gaismas spēles. Šī gan ir nodeva austrumnieku dizaina cienītājiem, kas ir pretēji rietumnieku minimālisma piekritējiem. Lielā sala pilda arī vienu pozitīvu funkciju – tā ir tik liela, ka iestiepjas pāri korpusa pusei, tātad tālrunis mazāk gāzelēsies uz galda. Vienīgi bažas rada aizsargstikla apjoms, kas nav nekā pasargāts no virsmām un būs rūpīgi jāsaudzē.

    Alumīnija rāmis ir glancēts, bet, tā kā tam atvēlēta visai maza virsma, tas nav slidens. Rāmja labajā pusē virs bloķēšanas taustiņa izvietota skaļumu profilu svira. Tā ir ērtība, kas vienmēr pēc OnePlus apskatiem pietrūkst konkurentu veikumos. Kreisajā pusē ir skaļuma taustiņi, bet augša tikusi pie papildu izejas skaļrunim. Viss pārējais izvietots rāmja apakšā. Tur atrodas gan SIM atvilktne, gan mikrofons, gan USB ligzda, gan skaļruņa reste.

    Kopumā, dizains ieturēts labākajās OnePlus tradīcijās. Vienīgais trūkums ir mitruma aizsardzība, kas ir cenai neatbilstoša.

    Teju izcils ekrāns

    Interesanti, ka OnePlus 11 cena vairāk konkurē ar Galaxy S23, bet ekrāna parametri jau met izaicinājumu Galaxy S23 Ultra. Tātad runa ir par vienu izcilu ekrānu. Faktiski OnePlus 11 saņēmis augstāku izšķirtspēju par Ultru, teorētiski nodrošinot pat asāku attēlu. Praktiski gan jābūt lāzera redzei, lai manītu 24 pikseļu atšķirību uz kvadrātcollu. Ekrāns izmanto LTPO3, kas ļauj variēt ātro atsvaidzi no 1Hz-120Hz dažādos saturos. Tiesa gan izpildījumam nedaudz patraucē programmatūra. Īpaši tas jūtams vienmēr ieslēgtajā ekrānā, kas reizēm manāmi midžinās. Tikmēr pati matrica ir īsts prieks. Krāsas ir ļoti precīzi kalibrētas, kas nozīmē, ka, piemēram, rediģējot attēlu, ekrāns nesniegs neatbilstošu uzslāņojumu. Ekrāns sola 1300 nitu maksimālo spilgtumu. Man nebija problēmu to saskatīt spilgtā gaismā, tomēr konkurenti spēj izspiest vairāk. Tas arī skaidro, kā OnePlus izdevies visus šos labumus iemānīt prasītajā cenā. Proti, OnePlus izmanto AMOLED E4 sēriju, kamēr citi izmanto jau E6. Tas nozīmē, ka OnePlus 11 ekrāns nebūs tik spilgts, nodrošinās švakākus skata leņķus un zemāku PMW(Pulse Width Modulation). Vai tas manā dzīvē ko maina? Nē! Ekrāns vēl aizvien ir izcils un ļoti atsaucīgs, turklāt matricas sērijas kompromiss ļāvis piedāvāt vairāk tehnisko labumu, kā citiem. Sēdies, 10!

    Ir redzēti arī šaurāki rāmji ap ekrānu, tomēr patīkami, ka OnePlus izdevies pierīti un zodiņu izveidot vienādi biezu. Ekrāna malas ir noliektas. Tā šobrīd šķiet nedaudz vecmodīga tendence ābola plakano ekrānu diktāta laikā. Tomēr arī šoreiz jāteic, ka malas noliektas vien tik, lai organiski iederētos apaļotajā dizainā un, lai būtu ērtāk izmantot žestu vadību. Par laimi, liekus pieskārienus malas nereģistrē un attēls netiek uzkrītoši deformēts.

    Programmatūra piedāvā dažādus pielāgojumus. Sākot no krāsu profiliem un atsvaidzes, beidzot ar dažādiem video uzlabotājiem. Kopumā ekrāns sniedz izcilu pieredzi. Šoreiz ražotājs pieņēmis gudrus lēmumus, lai lietotājiem sniegtu labāko.

    Zibenīga atbloķēšana

    OnePlus ātrāk par citiem ražotājiem sāka izmantot zem ekrāna novietotus pirkstu nospiedumu lasītājus. OnePlus 11 nav izņēmums. Optiskais lasītājs gan nav tik drošs, kā ultra skaņas, ko izmanto Samsung flagmaņi, bet tā darbība ir gandrīz izcila. Novietojums ir ērts, lasītājs ir ātrs un ne reizi mani nepievīla. Ir arī pieejama zibenīga atbloķēšana ar seju, bet to vajag uztvert, kā nedrošāku metodi. Labā gaismā viss kārtībā, bet, gaismai krītoties, arī atbloķēšanas spējas kritīsies. Tādēļ uzticieties pirkstu nospiedumu lasītājam!

    Lieliski skaļruņi, izcila vibrācija

    Šogad OnePlus izmanto tādu pašu gājienu, kā jau labu laiku dara Xiaomi – auss skaļrunim piešķir papildu izeju rāmja augšā. Tas ļauj tikt pie apjomīgākas skaņas un izmantot lielāku skaļruni. OnePlus 11 skaļruņi ir skaļi un kvalitatīvi, turklāt skaņa diži nemainās pat pie skaļākajiem līmeņiem. Nedaudz gan kreisais kanāls (auss skaļrunis) ir klusāks par labo, bet tā ir tikai matu skaldīšana tiešām labiem skaļruņiem. Toties vibrācijas motors ir izcils. Ražotājs lielās, ka palielinājis to par 67% no 10 Pro modeļa. Lai tur vai kā, šī ir viena no labākajām pieredzēm industrijā. Motors kalibrēts gana smalki, lai saskarnē izbārstītie klikšķi būtu tieši tur, kur pirksts pieskaras. Tas ir gana spēcīgs, lai sajustu kabatā un reizē pietiekami kluss, lai saprastu, ka te nav runa par lētuci.

    Akumulators un uzlāde piesmej konkurentus

    Agrākos laikos bija pierasts, ka OnePlus piedāvāja viduvēju akumulatora darbību, ko kompensēja zibenīga vada uzlāde un ļoti ātra bezvadu uzlāde. Ar OnePlus 11 viss ir citādi. Šī gada modelis ticis pie Li-Po 5000 mAh akumulatora. Jap, tādas pašas ietilpības, kā Samsung Galaxy S23 Ultra. Ņemot vērā, ka abus darbina energoefektīvs procesors, abi piedāvā stabilu divu dienu darbību pie zemas vai vidējas noslodzes. Dienas nogrieznī ne reizi akumulatoru nenosēdināju zemāk par 46%, kas ir lielisks rezultāts. Bija patīkami, ka mana ikrīta rutīna, kas konkurentiem prasa ap 6%, izēda tikai 2%. Tiešām iespaidīgi.

    Patīkami, ka OnePlus ir viens no pēdējiem mohikāņiem, kas komplektā iekļauj sienas lādētāju. Turklāt, ne jau šādu tādu. Taisnības labad, gan jāsaka, ka komplektāciju reducēšana skārusi arī šo ražotāju un vairs komplektā netiek iekļauts silikona maciņš. Tātad runa ir par 100W lādētāju. Šis gan nav industrijā jaudīgākais. Xiaomi 12 Pro saņēma 120W, OnePlus 10T saņēma 150W un Realme nesen izziņoja vājprātīgu 240W uzlādi. Bet nekļūsim alkatīgi, OnePlus 11 vienalga liek izskatīties pēc pāķiem gan Samsung, gan Google, gan Apple gausajai uzlādei. Atliek tikai pieslēgt lādētājam un var redzēt, kā procenti pieaug. 50% izdevās piedzīt nedaudz virs 10 minūtēm.  Piedodiet par muļķību, bet šoreiz emocijzīme izsaka vairāk par maniem vārdiem – 🤯.

    Kā ar bezvadu uzlādi? Nekā! OnePlus 11 tādu nav saņēmis. Jāatgādina, ka pat OnePlus 9 bija bezvada uzlāde. Tas ir dīvaini, jo vecāku OnePlus lietotāji, kas iegādājušies dārgo 50W bezvadu lādētāju, pārnākot uz OnePlus 11, to vairs nevarēs izmantot. Tas arī parāda, ka ražotājs vairs nedomā par ASV tirgu, kur bezvadu uzlāde ir must have lieta. Turklāt, gandrīz visi konkurenti šādā cenā to prot. Gribu atgādināt, ka uz pusi lētākais Nothing Phone (1) ir saņēmis bezvadu uzlādi un reverso uzlādi, bet šis laikam ir Karla Pei un Pīta Lau duelis. Atstāj komentāros, ko par šādu soli domā Tu!

    Veiktspējas pirmrindnieks

    OnePlus nekad nav skopojies ar svaigāko veiktspēju. OnePlus 11 darbina svaigais, super jaudīgais Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 procesors. Jā, Samsung Galaxy S23 sērija ir saņēmusi virstaktētu versiju, bet sintētiskie veiktspējas testi rāda, ka tā atšķirība nav būtiska. Samsung ir pārāks viena kodola testos, bet OnePlus pārspēj vairāku kodolu testā. Nav šaubu, ka OnePlus 11 gozējas sintētisko veiktspējas testu augšgalā.

    Procesoram ir pa spēkam teju visi grafiskie izaicinājumi. Taču manu sajūsmu raisa OnePlus 11 termoregulācija. Viedtālrunis, gandrīz nemaz nekarst. Tās nelielās uzsilšanas reizes, ko pamanīju, nebija pārspīlētas un veiktspēju gandrīz neietekmēja. Ikdienas darbība ir plūstoša, lietotnes atveras zibenīgi. Vienīgās aiztures, ko novēroju, jāadresē atsvaidzes un programmatūras virzienā, kas reizēm mazina kadrus pat oriģinālajās lietotnēs, tādēļ jūtams kvalitātes kritums. Testa ierīce saņēmusi 16 GB RAM. Pie šī arī varētu apstāties, jo neredzu nepieciešamību pēc lielākas ietilpības, taču OnePlus tā nedomā. Proti, ir pieejams virtuālais RAM, kas ļauj pievienot vēl 12 GB no iekšējās atmiņas. Vājprāts! Tas nozīmē, ka ļoti reti nāksies lietotnes ielādēt no jauna.

    Testa ierīci saņēmu ar 256 GB iekšējo atmiņu. Manuprāt, tai būtu jābūt bāzes versijai. Tomēr ir pieejama arī 128 GB versija. Te gan jāņem vērā, ka 128 GB versija būs ar UFS 3.1, kamēr 256 GB saņems visātrāko UFS 4.0. Tas nav ražotāja lēmums, jo ātrākā atmiņa vairs netiek ražota ar 128 GB, tādēļ, manuprāt, būtu tikai loģiski atteikties no atmiņas apjoma, kādu var sastapt pat budžeta klasē.

    Ar pārējo veiktspēju arī viss kārtībā. Pieejami visi svaigākie savienojumi, tai skaitā Wi-Fi 7 un Bluetooth 5.3. Savienojumi šķiet strādā veiksmīgi un pozicionēšana ir ļoti precīza. Vienīgais, kam nedaudz var piesieties, ka OnePlus 11 USB izmanto Type-C 2.0, kamēr Pixel un Samsung tikuši jau līdz USB Type-C 3.2. Nedomāju, ka pircēju vulgaris šis parametrs diži ietekmēs.

    Ardievas Oxygen OS

    Ja līdz šim šķita, ka ražotājam tiešām izdevies atgriezties uz vecās takas, tad saskarne ir punkts, kas ir tālu no agrākā OnePlus. Jā, nosaukums vēl aizvien ir Oxygen OS 13, bet neļaujiet sevi apmānīt, saskarne ir vienkārši rebrendota Color OS/Realme UI. Oppo attaisnojas, ka tas darīts, lai nodrošinātu ilgākus un laicīgākus atjauninājumus. Turēsim pie vārda, jo patiešām konkurenti jau ielekuši vismaz trīs lielo atjauninājumu vagonā. Tikmēr jāpierod pie saskarnes, kas ir tālu no tās tīrības, pie kā līdz šim ražotāja fani bija pieraduši. Starp citu, ja sentiments mudina uzzināt, kā Oxygen OS būtu attīstījusies, ja Oppo nebūtu uzsitis dūri galdā, tad jāskatās Nothing OS virzienā.

    Pirmais šoks, ka ikonas ir kvadrātos. Jā, protams to var nomainīt, tikai žēl, ka pat oriģinālās ikonu pakas nepiedāvā vecos aplīšus, kas vismaz atgādinātu tīrākos laikus. Vismaz logrīks ar sarkano vieninieku ir saglabāts. Pasūrojos, pietiek! Ir jau gana daudz labā arī šajā saskarnē, vienkārši pietrūkst minimālisms, kas šoreiz aizstāts ar pajēlu multenīgumu. Iestatot tālruni, iespējams izvēlēties, vai no augšas pavelkot tikt pie paziņojumiem vai Plaukta, kur izlikti dažādi logrīki. Laikam esmu konservatīvs, bet noderīgāki šķita paziņojumi un īsceļi.

    Saskarnes labā puse sastāv no niansētiem iestatījumiem, kas ļauj mainīt teju visu. Ja gribas, var nomainīt pat pirkstu nospiedumu lasītāja animāciju. Spēj tik meklēt, jo ne viss atrodas tur, kur šķistu loģiski.

    Pāris lietas, kas aizķērušās no agrākiem laikiem ir Zen režīms, lasīšanas režīms un detalizēts spēļu režīms, kas ļauj tikt pie noderīgiem rīkiem spēlīšu dzenātājiem.

    Kopumā jau saskarne ir ātra un atsaucīga, tomēr grūti nemanīt kaitinošos sīkumus, kādi agrāk Oxygen OS nebija. Piemēram, tulkojums. Man nav iebilžu pret anglicismiem, tomēr neiztulkot veselas iestatījumu sadaļas, turklāt, ne jau specifiskākās… Kamōn! Klāt nākusi arī liekprogrammatūra, kas agrāk nebija sastopama. Tad vēl ir pāris riktīgi kaitinošas utis – piemēram, mājas ekrānā Google logrīka vieta neļauj ne tikt pie paziņojumiem, ne lietotņu atvilktnes. Savukārt, lietotņu atvilktni nevar aizvērt ar žestu uz leju, bet tas jādara no ekrāna apakšas. Oriģinālais kalkulators nav piemērots divu vienlaicīgi atvērtu lietotņu logam. Paziņojumi rādās vienmēr ieslēgtajā ekrānā, bet nez kāpēc nerādās paziņojumu joslā augšā. Bieži var palaist garām, kādu paziņojumu. Mapes vairs nav nobīdītas uz leju, lai vieglāk tikt klāt to saturam, toties tagad tās var palielināt. Ja atvērtā Chrome nomainīsi skaņas profila sviras pozīciju, izleks meklēšana WEB lapā. Kāpēc? Un tad vēl tās mainīgās atsvaidzes. Kāpēc kadri jūtami krītas pat saskarnes oriģinālajās lietotnēs? Nepārprotiet mani, pieradums dara savu un arī man izdevās aprast ar Color OS, tas ir Realme UI, tas ir Oxygen OS 13, vienkārši agrāk saskarne bija labais piemērs un nešķita tik pavirša. Rūdītiem OnePlus faniem saskarne var sagādāt kultūršoku.

    Hasselblad kameras

    Pēdējo reizi, kad tikos ar OnePlus un Hasselblad romantiskajām attiecībām bija ar OnePlus 9 Pro (10 Pro neskaitās, jo neatbrauca pie mums uz testu). Toreiz mārketings bija krietni pārcenties, solīja dižus uzlabojumus, bet tālāk par Pro režīmu un pārgaismotu krāsu kalibrāciju tā arī netika. Nepiepildījās arī solījums par Hasselblad izstrādātiem dzelžiem nākotnē. Gan jau tas ir atkal Oppo pirksts. Tomēr šoreiz gribu teikt, ka beidzot sadarbība rāda nobriedušu sniegumu, pat ja tas vēl aizvien palicis tikai programmatūras līmenī. Toties krāsu pēcapstrāde šoreiz piešķir OnePlus personības iezīmes. Patīkami, ka šoreiz aizmugure tikusi pie trim reālām kamerām. Nav izmantoti nekādi makro apendicīti. No 10 Pro modeļa uzlabota galvenā kamera, bet krietnu soli atpakaļ spērusi pašiņu kamera. Šoreiz Hasselblad krāsu kalibrācija pieejama visām kamerām, klāt nācis arī 13 kanālu krāsu spektra sensors, kas sola dabiskāk uztvert toņus un uzlabot baltā balansu. Varu jau nospoilot secinājumus, ka kameras ir labākas, kā gaidīju.

    OnePlus 11 ticis pie:

    • 50 MP, f/1.8, 24mm, 1/1.56″, 1.0µm, daudz virzienu PDAF, OIS galvenās kameras
    • 32 MP, f/2.0, 48mm, 1/2.74″, PDAF, 2x optiskā palielinājuma kameras
    • 48 MP, f/2.2, 115˚, 1/2.0″, AF ultra platleņķa kameras
    • 16 MP, f/2.5, 25mm, 1.0µm pašiņu kameras

    Lietotne ir vienkārša un ātra. Tajā ir oranži akcenti, kas ir Hasselblad firmas zīme un kameras slēdža skaņa, kas ierakstīta no Hasselblad kameras. Smalki. Sadaļā “Vēl” pieejami pāris interesanti papildu režīmi, piemēram, Filmas režīms, kas ir video Pro režīms.

    Filmas režīms

    OnePlus 11 noteikti nav tuvināšanas čempions. Pieejami trīs optiskie lielumi – 0.6x, 1x, 2x – un digitālais palielinājums līdz 20x. Tomēr digitālajam palielinājumam visai ātri krītas kvalitāte, tādēļ, lai nepiedzīvotu vilšanos, iesaku paļauties uz optiskajiem lielumiem.

    Galvenā kamera veido patīkamus, gandrīz dabiskus attēlus. Krāsu sensors tiešām dara darbu, bet pēcapstrāde pieber nedaudz garšvielas atsevišķiem toņiem, lai bildes nebūtu plakanas. Tas nozīmē, patīkamu, bet nepārspīlētu kontrastu. Graudainību gandrīz nemana. Dinamiskais diapazons ir gana plašs, pat ar spilgtu fona gaismu, priekšējie objekti nebūs pārbliezti. OnePlus 11 pārsteidzoši labi tiek galā arī ar izaicinošam situācijām. Patīkami, ka visas trīs kameras kalibrētas līdzvērtīgi un atšķirības var manīt vien sliktākos gaismas scenārijos. Ultra platleņķa kamera veido ļoti detalizētus attēlus, tomēr tai reizēm redzama graudainība tuvinot.

    Ultra platleņķa kamera tikusi pie auto fokusa, kas ļauj uzņemt makro kadrus. Kopumā, ja paveicas, tie ir ļoti labi, tomēr bieži var patraucēt cimperlīgais auto fokuss, kas reizēm apjūk, kuru kameru izmantot. Tādēļ bieži tiku pie neasiem kadriem, vai nefokusēta priekšējā objekta. Iesaku atslēgt automātisko noteikšanu, tad gan rezultāts ir ļoti tīkams.

    Beidzot Hasselblad krāsu korekcija nekautrējas un neslēpjas tikai Pro režīmā. Tā pieejama jau pēc noklusējuma. Tomēr zviedru optikas leģenda ieviesusi arī trīs profesionālus krāsu filtrus. Līdzīga iespēja, kā ābolam, izvēlēties spilgtākas vai mutētākas krāsas. Pieejami arī citi filtri, bet šie laikam ir pirmie, ar kuriem šad tad pat gribas paspēlēties. Starp citu, tos var pielāgot arī citiem režīmiem, piemēram, portreta vai nakts režīmiem.

    Kamēr dienā krāsas visām kamerām ir konstantas, naktī var just nedaudz atšķirīgu sniegumu galvenajai kamerai no ultra platleņķa, bet ne no 2x kameras. Kāpēc tā? Tāpēc, ka sliktā gaismā programmatūra pati apzinās 2x kameras pieticīgās spējas, tādēļ izmanto viducīti no 50MP galvenās kameras. Šoreiz nav atšķirība vai izmanto Auto režīmu, vai Nakts režīmu, rezultāti ir vienādi, jo nakts režīms tiek pielāgots automātiski. Šādu pieeju nevar atslēgt, tādēļ šoreiz nebūs salīdzinošo attēlu. Nakts režīms jāuzteic ar lieliski atgūtām detaļām, labi kontrolētām izgaismotajām vietām un mazu graudainību.

    No vienas puses varētu pukoties, kāda jēga no 2x palielinājuma kameras, ja 50MP ir gana, lai iegūtu kvalitāti nezaudējošu 2x palielinājumu. No otras puses, OnePlus (vai arī Hasselblad) atradis tieši šadai kamerai pielietojumu. OnePlus mārketings šo sauc nevis par tuvinājuma, bet par portretu kameru. Tā tikusi ne tikai pie Hasselblad krāsu korekcijas, bet arī citiem pielāgojumiem, lai varētu simulēt Hasselblad XCD 30mm un 65mm lēcas.

    Lai ko arī neteiktu mārketings, mums nav, kā īsti šo salīdzināt. Tomēr portreti tiešām izskatās ļoti labi. Objekts tiek prasmīgi izrēķināts un izpludinājums nešķiet samocīts. Vienīgi krāsas būs atšķirīgas 1x un 2x lielumiem. Reizēm patīkamāks rezultāts šķita tieši galvenajai kamerai (1x), ādas toņi šķita dabiskāki bez pēcapstrādes pēdām.

    Zināma vilšanās ir pašiņu kamera. Tā no OnePlus 10 Pro piedzīvojusi krietnus soļus atpakaļ. Patiesībā, izmantots Sony IMX471 sensors, ko OnePlus izmanto kopš OnePlus 7 Pro laikiem. Četru gadu veciem dzelžiem protams palīdz šodienas pēcapstrāde, bet tas nemaina faktu, ka šis ir kārtējais OnePlus flagmanis bez 4K video pašiņu kamerai. Krāsu kalibrācija palīdz iegūt dabiskus ādas toņus, tomēr izskaistinājumu deva šoreiz ir jūtama. Iespējams arī portreta režīms, kas saulainā dienā strādā labi, citos apstākļos ne pārāk. Objekts tiek korekti izrēķināts, tomēr vērojami mākslīgi artefakti un pareizticīgo ikonām raksturīgas auras.

    Lai gan OnePlus neaizraujas ar dažādiem jautrajiem režīmiem, kā citi ražotāji, daži ir pat noderīgas un interesantas spēļmantiņas. Piemēram, ilgās ekspozīcijas režīms, kas ļauj paspēlēties ar stieptiem gaismas objektiem. Atšķirībā no Google Pixel 7 šis nav digitāls risinājums, bet optisks, kam pēcapstrāde palīdz uzturēt asumā apkārtējos objektus. Iznākums ne par matu nav sliktāks par Pixel 7 digitālo piegājienu. Otrs režīms, kas man tīk, ir XPAN. Tas ir leģendārs Hasselblad režīms, kas ļauj iegūt mākslinieciska formāta bildītes gan krāsainas, gan melnbaltas. Šis režīms ir mans guilty little pleasure, nu patīk un viss. Toties otru leģendāru Hasselblad režīmu – Tilt-Shift – pa šiem gadiem tā arī neesmu iemācījies prasmīgi izmantot.

    Garā ekspozīcija

    Kopumā, OnePlus 11 kameras ne ar ko šokējošu nepārsteidz, bet tas, kas ir, strādā patīkami labi. Uz kamerām var paļauties gandrīz visos scenārijos. Vai sadarbība ar Hasselblad ir 150 miljonu vērta? Diez vai, bet, ja tā ir cena, lai tiktu pie šitik gluda snieguma, lai nu būtu. Es vēl nemetu plinti krūmos un ceru arī uz Hasselblad veidotiem dzelžiem, tad gan varētu būt interesanti.

    Konkurence

    • OnePlus 10 Pro – ir pagājušā gada flagmanis, kas izspruka no mūsu apskatnieku nagiem. Tas piedāvā pilnvērtīgu IP68 aizsardzību, bezvadu uzlādi, tālāku tuvinājuma kameru, platāku ultra platleņķa kameru, labāku pašiņu kameru un šobrīd zemāku cenu. OnePlus 11 atspēlējas ar šī gada veiktspēju, ātrāku vada uzlādi un labāku galveno kameru.
    • OnePlus 10T – ir dīvainais brālēns, par kuru visi zina, bet kautrējas pieminēt. Tam ir tikai divi aspekti labāki par OnePlus 11 – 150W lādētājs un maciņš komplektā, un krietni pievilcīgāka cena. Pārējie parametri runā par labu šī gada modelim.
    • Samsung Galaxy S23 / S23+ – OnePlus 11 pietuvojies pārsteidzoši tuvu šiem abiem par zemāku cenu. OnePlus trumpji ir akumulatora darbība, zibenīgā vada uzlāde, kas tiek dota komplektā un ekrāna tehniskā varēšana. Samsung atspēlējas ar augstvērtīgāku materiālu korpusu, pilnvērtīgu mitruma noturību, bezvadu uzlādi, tālāka palielinājuma kameru, bet, diemžēl, krietni augstāku cenu.
    • Xiaomi 13 sērija – vēl tikai nedaudz jāpaciešas, kad šie nonāks reāli pie mums. Abi beidzot tikuši pie pilnvērtīga IP68 sertifikāta, kas aizpilda pēdējo brīvo flagmaņu ailīti. Abi sola sadarbību ar Leica un interesantāku kameru komplektu, līdzvērtīgu veiktspēju un vada uzlādi, un neskopojas ar bezvadu uzlādi. Cena protams augsta. Šogad Xiaomi var pabojāt OnePlus dzīvi.

    Nobeigumā – vecā taka, bet pa jaunam

    OnePlus 11 ir viens riktīgi foršs viedtālrunis, kam ir potenciāls iepriecināt savus ilggadējos pielūdzējus un pat pulcēt jaunus. OnePlus 11 piedāvā izcilu ekrānu, skaistu korpusu, jaudīgu veiktspēju, lielisku akumulatoru ar pārpasaulīgu uzlādi un nobriedušu kameru sistēmu. Jā, pāris flagmaņu iespējas trūkst. Bezvadu uzlāde un pilnvērtīga mitruma aizsardzība ir flagmaņu komplekts. Tomēr OnePlus vienmēr ir piedāvājis zemāku cenu, tādēļ loģiski, ka pilns komplekts netiek piedāvāts. Un tomēr, cena šoreiz nedaudz mulsina. Ja OnePlus pie mums būtu pieejams tik pat pievilcīgā cenā, kā ASV (no 699 dolāriem), tad varētu lepni paziņot, ka šis ir šī gada labākais ieguvums par prasīto cenu. Tā kā pie mums cena sākas no 879 eiro, minētos trūkumus ir grūti attaisnot. Galu galā, šādā cenā konkurenti piedāvā to, no kā OnePlus atteicies.

    Ja neskatās uz globālajām dižķibelēm, kas izraisījušas cenu lēcienu, tad jāteic, ka OnePlus 11 ir lielisks viedtālrunis, kas izpilda daudz vairāk flagmaņu nosacījumus, kā agrāk. Vai OnePlus ir atgriezies uz pareizās takas? Daļēji. Bet jāteic, ka arī laiks ir mainījies un OnePlus tam ir lieliski pielāgojies. Šis ražotājs man atkal šķiet simpātisks, tādēļ OnePlus 11 mierīgi varu ieteikt pircējiem!

    Sajūsmināja

    • Skaists, smalks dizains ar visu iemīļoto skaņas profilu sviru
    • Izcils ekrāns
    • Lieliska akumulatora darbība, 100W uzlāde ir no citas galaktikas
    • Lieliska veiktspēja, ļoti laba termoregulācija
    • Nobriedusi kameru sistēma

    Negāja pie dūšas

    • Oxygen OS ir pārsaukta Color OS/Realme UI. Rūdītiem OnePlus faniem var izraisīt kultūršoku
    • Prasītajā cenā IP68 jābūt obligāti
    • Nav bezvadu uzlāde
    • Mūsu platuma grādos cena nav nemaz tik zema
    Ja neskatās uz globālajām dižķibelēm, kas izraisījušas cenu lēcienu, tad jāteic, ka OnePlus 11 ir lielisks viedtālrunis, kas izpilda daudz vairāk flagmaņu nosacījumus, kā agrāk. Šis ražotājs man atkal šķiet simpātisks, tādēļ OnePlus 11 mierīgi varu ieteikt pircējiem!

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    8
    Ekrāns
    10
    Programmatūra
    7
    Veiktspēja
    10
    Akumulators
    9
    Kameras
    8
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Puteklis
    03.03.2023 07:59

    Šķiet, ka visos reklāmas materiālos preču cena ASV ir arī mazāka, jo tur cenā neuzrāda nodokļus. Tā kā reālā starpība varētu būt nedaudz mazāka par Eiropas.

    Krotow
    03.03.2023 10:27
    Reply to  Puteklis

    Tur katrā štatā ir savi nodokļi. Taču jā – gala cipars no mūsējā diez ko neatšķirsies.

    Last edited 1 year ago by Krotow
    Krotow
    03.03.2023 17:15

    Ir pretenzijas pret uzlādes standartu. Pedējā laikā iekārtu ar ātro lādēšanu caur USB ražotāji kaut kā vienojās izmantot USB Power Delivery (USB PD) standartu. Taču ir daži izlecēji, kuriem par varas makti vajag pavisam citādāk un sildīt gaisu ar 6-7A strāvu USB kabelī. Kad tas vienreiz beigsies?

    Raimonds
    03.03.2023 18:09

    879 euro no OnePlus shopa biški padārgi, džerija testā arī īpaši laba uzbūve telefonam nebija🧐 došvien pēc kādā pus gada kad atlaides būs varētu būt adekvāta cena . Pašlaik sanāk 100 eiro starpība ar iPhone 14(pie capital)

    Kaspars
    08.03.2023 21:37

    Nez šim telefonam Android auto strādā? Nord 2 varēja tikai ar vadu savienot

    Kaspars
    09.03.2023 10:43

    Būtu labi citiem notestēt. Jo nav skaidrs kādēļ dažiem strādā un dažiem nē. Vai tā ir software vai hardware problēma

    Reklāma
    Ja neskatās uz globālajām dižķibelēm, kas izraisījušas cenu lēcienu, tad jāteic, ka OnePlus 11 ir lielisks viedtālrunis, kas izpilda daudz vairāk flagmaņu nosacījumus, kā agrāk. Šis ražotājs man atkal šķiet simpātisks, tādēļ OnePlus 11 mierīgi varu ieteikt pircējiem!OnePlus 11 apskats - atpakaļ uz pareizās takas?