Web Analytics
More
    Reklāma

    Nedaudz dusmīgais Fairphone 5 apskats

    Tomēr pamatā no viedtālruņa gaidu izklaidi, saprātīgu cenu par ieguvumu un kaut cik necik fotogrāfiju kvalitāti. Man Fairphone filozofija ir nedaudz par skarbu.

    Jaunākie raksti

    Iespējams, šis būs mazāk apskats, vairāk pārdomas par to, līdz kam esam nonākuši zaļās domāšanas vārdā. Fairphone 5 gadījums gan ir mērena, varbūt pat remdena zaļā domāšana.

    Kā jau zināms, viszaļākā ir tā tehnoloģija un tās ierīces, kas netiek saražotas nemaz, bet, ja ir nepārvarama vēlme uz poda sēžot digitāli salamāties ar nepazīstamiem cilvēkiem kaut kur neaptverami tālu, tad viedtālrunis ir pareizā izvēle. Vēl lieliskāk vari justies tajā laika sprīdī, kad šo viedtālruni vari izmantot ne tikai 2 vai 3 gadus, bet 7 un pat 8 gadus no vietas. Un šis ir mirklis, kad Fairphone 5 parāda savu spēku garajā maratona skrējienā, piedāvājot minūtes laikā nomainīt akumulatoru. Tāpat te var ar parastām krustiņa skrūvēm (tā dēvētās Phillips) nomainīt teju visu, kas var saplīst vai kā citādi iziet no ierindas.

    No otras puses gan jāsaka, ka gandrīz tik pat ilgu un noteikti labāku programmatūras atbalstu iegūsi, ja pirksi jaunāko vai iepriekšējās paaudzes iPhone. iPhone arī ir visai jēdzīgi salabojami (ne vienmēr gan mājas apstākļos un paša rokām), bet servisi ir plaši pieejami un cenas nav kosmiskas. iPhone būs dārgāks, jā, bet Apple veidojums būs arī flagmanis kameru, jaudas un uzbūves izpratnē. Fairphone 5 šajās disciplīnās ir drīzāk vidējā (vai kameru jomā pat zemāka) klase, lai arī viedtālrunis maksā tuvāk flagmaņu klases lētajam galam. 700 eiro par drīzāk vidējās klases Android ierīci ir padaudz, to būs grūti noliegt.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 13, ar atbalstu līdz 2031. gadam
    • Ekrāns: 6.46 collu OLED, 1224 x 2700, 90 Hz ātrā atsvaidze, 880 cd/m² maksimālais spilgtums, Corning Gorilla Glass 5 aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm QCM6490 (6 nm), astoņi kodoli: 1×2.7 GHz Cortex-A78 & 3×2.2 GHz Cortex-A78 & 4×1.9 GHz Cortex-A55, Adreno 643 video apakšsistēma
    • RAM: 8 GB
    • Atmiņa: 256 GB UFS 2.2
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e/, dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.2 (A2DP, LE), NFC, USB Type-C 2.0, 2G/3G/4G/5G
    • Pozicionēšana: GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
    • Papildu: microSDXC pievienošanas iespēja, IP55 mitruma noturība
    • Kameras: aizmugurē: 50 MP, f/1.9, 1/1.49″, 1.0µm, PDAF, OIS galvenā kamera + 50 MP, f/2.2, 1/2.51″, 0.7 µm, PDAF + TOF sensors; 4K@30fps, 1080p@30/60/120fps, gyro-EIS video + priekšā 50 MP, f/2.5, (wide), 1/2.76″, 0.74 µm
    • Izmēri un svars: 161.6 x 75.8 x 9.6 mm, 212 g
    • Akumulators: Li-Ion 4200 mAh, 30 W vada uzlāde, lietotāja nomaināms akumulators
    • Cena: 699 eiro

    Izskats un uzbūve

    Fairphone 5 nebūt nav vāji būvēts, bet derētu paturēt prātā, ka lietotāja noņemama aizmugures daļa padara viedtālruni ne tikai plastmasīgāku rokā, bet arī mazāk izturīgu pret mitrumu un putekļiem. Ja plastmasas aizmugures vāks 700 eiro viedtālrunim mani mazāk satrauktu, tad tieši mitruma noturība būtu tas, kas liktu vismaz pāris reizes apdomāt pirms Fairphone 5 iegādes. Ražotājs gan norāda, ka telefonam ir IP55 aizsardzība, kā arī tas ir sertificēts ICE 60058-2-31 (1.8m); MIL-810H (1.5m) kritienu testos.

    Pa perimetru Fairphone 5 sedz pamatīga metāla apmale, priekšā ir smuks un izturīgs ekrāna aizsargstikls, aizmugurē gan ir plastmasa, kas īsti nepieguļ pie viedtālruņa iekšām. Pirkstu nospiedumu nolasītājs ir viduvēji ātrs un tik pat viduvēji precīzs. Laikam tas ir viens no sliktākajiem pirkstu nospiedumu nolasītājiem, ko esmu pieredzējis.

    Kaut kādas pārprastas dabas aizsardzības vārdā Fairphone 5 kastē ir tikai pats viedtālrunis un nekas cits. Ne te ir lādētājs, ne te ir USB vads, ne kāds silikona aizsargvāciņš. Dikti drūmi viedtālrunim par kuru prasa 700 eiro. Protams, šos visus leduslāčiem un bruņurupučiem tik bīstamos aksesuārus Fairphone 5 vari piepirkt klāt. Bet arī te ir padomāts, lai ierindas Fairphone 5 pircējam nesagribētos tikt pie jauna USB vada vai nedod, dies’, ekrāna aizsargplēves. Cīņa pret e-atkritumiem notiek monetārā līmenī – USB-C 3.2 (10 Gbit/s) Long Life vadiņa cena ir 35 eiro, lādētājs maksā 25 eiro, cietais plastmasas koveris maksā 40 eiro un cietais (tā saucamais 9H) ekrāna aizsargs maksā 33 eiro. Visu ko esmu savā dzīvē redzējis, bet šis pat vairs nav smieklīgi.

    Pie reizes atļaušos pateikt, ka Fairphone 5 stereo skaļruņi ir zem katras kritikas. Skan totāli atbaidoši – kā no tukšas mucas.

    Saskarne

    Saskarnes ziņā te nav nekā unikāla, Fairphone 5 ir visai tīrs Android ar pāris Fairphone lietotnēm, kuras te varēja arī nebūt. Pagaidām nav skaidri pateikts, kad Fairphone 5 varētu sagaidīt Android 14. Tiesa, Google pašai šogad iet švaki ar jaunākās Android versijas piegādāšanu.

    Ekrāns

    Viedtālruņa ekrāns nu nemaz nav slikts, tam gan ir pamatīgi noapaļoti ekrānu stūri, kas varētu kādu lietotni vai spēli padarīt mazāk ērti izmantojamu. Visādi citādi Fairphone 5 displejs šķiet tīri pieklājīgs, bet ir jāņem vērā, ka tas pēc mūsdienu standartiem nav diez ko spilgts. Tagad ziemā ir grūti to novērtēt, bet ar 880 cd/m² maksimālo spilgtumu vasarā varētu būt par maz. Samsung Galaxy S23 sērijā ir 1750 cd/m² maksimālais spilgtums, bet nu jau daži pavisam svaigie viedtālruņu modeļi sasniedz 2000 cd/m² pīķa spilgtumu. Cenas ziņā ļoti salīdzināmais Xiaomi 13T (mēs gan apskatījām 13T Pro) ir ar 1200 cd/m² ekrāna spilgtumu.

    Veiktspēja

    Fairphone 5 izmanto Qualcomm QCM6490 (6 nm) procesoru. Cik noprotams, šie drusku tehniski nodēvētie Qualcomm procesori ar četrciparu skaitli nosaukumā ir paredzēti ilgākam atbalstam, bet tie nav ļoti jaudīgi. Piemēram, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 flagmaņu klases ierīču procesors AnTuTu testā nodrošina aptuveni 1 450 000 punktus, kamēr Fairphone 5 sasniedz tikai knapu pusi no Snapdragon 8 Gen 2 uzrādītā rezultāta. Arī Geekbench testā redzam pusi no tā, ko varētu sagaidīt no Snapdragon 8 Gen 2 procesora.

    Ikdienā ar Fairphone 5 nekādas šaušalīgas aiztures nejūt. Tieši pretēji – vismaz šobrīd Fairphone 5 ir tīri sprigans. Bet te jau atkal paliek jautājums par prasībām pēc vairākiem gadiem. Par Fairphone 5 apsolīto 2031. gadu vispār negribētos šobrīd spriedelēt.

    Kameras

    Fairphone 5 ir divas kameras un lietotnē pieejams platleņķa režīms, kā arī 1x un 2x palielinājums galvenajai kamerai. Tad nu arī paskatījos, ko tieši varam no visiem šiem trim kameru režīmiem izgūt. Uzreiz gan teikšu, ka rudens nav tas pateicīgākais laiks fotogrāfijām. Vienīgajā kaut cik saulainajā svētdienas sākuma daļā, kad viedtālrunis sabija pie manis, tā arī nepaspēju tikt līdz Fairphone 5, lai uzņemtu kādu bildi.

    Kopumā ir sajūta, ka Fairphone 5 fotogrāfijas ir tādas kā nedaudz dūmakainas. Kameru objektīvi bija visai tīri, nekādu aizsargplēvju tur virsū nav. Par 700 eiro noteikti varēja būt daudzkārt labāka situācija ar fotogrāfijām.

    Nosacīti gaiša diena:

    Agrs rīts:

    Slikts apgaismojums:

    Kopumā jau kameras nav kritiski sliktas kaut cik pieņemamā gaismā. Tās vienkārši ir neiedvesmojošas. Sliktākā gaismā gribētos Fairphone 5 kameras dēvēt par nelietojamām. Varbūt vienīgi galveno kameru var mēģināt izmantot bez palielinājuma pielietošanas. Jāsaka arī, ka kameru modulis nebūt nav dārgs prieks. Šad tad tiek aprēķināts, ka vidējai klasei kameras maksā ap 25 dolāriem, dārgākiem flagmaņiem kameru moduļa cena svārstās zem 50 dolāriem. Protams, mūsdienās daudz izsaka programmatūras spējas. Citiem vārdiem sakot – varēja jau nu Fairphone šajā telefonā iestrādāt labāku kvalitāti. Īpaši ņemot vērā, ka ierīci paredzēts lietot gadiem ilgi. Apple, Xiaomi un pat Samsung mācījušies no savām kļūdām, jo redz, ka pircēji pieprasa labas kameras un to programmatūru.

    Nobeigumā

    Droši vien varētu sacīt, ka Fairphone 5 ir visai jēdzīgs, bet vienlaikus arī dārgs solis it kā zaļajā nākotnē. Tiek solīti visādi programatūras atbalsta brīnumi līdz 2031. gadam, bet arī te ir savi “bet”, jo Apple neko skaidri nesola, vienlaikus piedāvājot aptuveni 5 vai 6 gadus ilgus iOS atjauninājumus. Arī Samsung, Pixel, daļēji Xiaomi un citi piedāvā 4 un vairāk gadus ilgu atbalstu, kas varētu atbilst viedtālruņa saprātīgam dzīves ilgumam. Vienīgi ne vienmēr ir skaidrs, kurš no šo citu zīmolu telefoniem reāli saņems tik ilgu atbalstu. Ar Fairphone tā kā viss būtu skaidrs un konkrēts šajā ziņā.

    Fairphone 5 lielākais mīnuss manās acīs ir startēšana ar viduvējiem dzelžiem un ļoti štruntīgām kamerām, kas šo viedtālruni nostāda neapskaužami sliktā situācijā pret tiem pašiem Apple, Samsung un daļēji Xiaomi, kas parasti pieejami ar labāko un ātrāko dzelžu komplektu. Te gan jāskatās uz cenām – Samsung flagmanis būs dārgāks, Xiaomi būs līdzīgā cenā, bet te ir savas nianses, kas ne visiem patīk. Toties Xiaomi līdzi iedos lādētāju,  bet Samsung ierīcei būs vismaz USB vadiņš komplektā.

    Ja gribas būt zaļam un daļēji unikālam, tad Fairphone 5 varētu būt kaut kas tieši Tev! Ņem gan uzreiz puscaurspīdīgo versiju, tā izskatās interesanti un droši vien izraisīs ne mazāk kvēlas sarunas kā vegānisks uzturs. Man pašam nav nekādu iebildumu pret zaļo kursu, ja vien neliek par to pārmaksāt. Drusku piemaksāt – varbūt, bet 40 eiro par aizsargvāciņu… tas jau ir Apple fanātiķu lauciņš.

    Tomēr pamatā no viedtālruņa gaidu izklaidi, saprātīgu cenu par ieguvumu un kaut cik necik fotogrāfiju kvalitāti. Man Fairphone filozofija ir nedaudz par skarbu.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    6
    Ekrāns
    6
    Programmatūra
    7
    Veiktspēja
    5
    Akumulators
    7
    Kameras
    3
    Cena
    4
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ess
    29.11.2023 12:51

    Kāpēc tāds uzsvars uz kamerām? Vai tad telefons nav domāts lai zvanītu pa viņu? 😃 Un priekš fb, IG bildēm telefons pa 100 euro pilnībā būs pietiekams ar savām “sliktajām” kamerām 😃 nezinu kā citiem, bet man jau sāk palikt nedaudz zb ka vienmēr telefonā apskatā (arī ārzemju) vienmēr tiek likts tik liels uzsvars uz kameru kvalitāti, kaut gan tas ir telefons, nevis profesionālā kamera(nekad arī nebūs tādas telefonos), un varētu būt kā 90% no telefonu lietotājiem ir pilnīgi pajāt par tām kamerām 😃

    Last edited 4 months ago by Ess
    Biteme
    29.11.2023 13:03
    Reply to  Ess

    Es kameru testus lasu tikai pa diagonāli – tieši kā saki, lietošanai mazajā ekrānā ir gana labi. Pētīt pikseļus 1:1 mērogā ir sadomazo prieciņš bez praktiska pielietojuma.

    Ekrāna DC dimming ir daudz būtiskāk, manuprāt.

    Kursors.lv
    29.11.2023 13:53
    Reply to  Ess

    Nu, jau. Nu, jau. Kameras ir viena no galvenajām viedtālruņa funkcijām un ja tās darbojas slikti, par to ir jārunā. Galu galā, šis telefons nemaksā mazu naudu.

    Ivis
    29.11.2023 13:54
    Reply to  Ess

    Nu ja zvaniem, tad var izmantot podziņtelefonu, un nēsāt kādu kompaktkameru līdzi. Es 100% bilžu taisu ar telefonu un pēc tam skatos monitorā. Novērtēju, ka bildes ir asas, sakarīgas arī tumsā bildētas. Man ir svarīgi, lai kamera būtu laba, jo fotokameru nenēsāju līdzi.
    Un atbildot uz jautājumu – nē, viedtelefons nav domāts, lai tikai zvanītu, bet čatotu wacapā, skatītos p0rnhubu, taisītu bildes, spēlētu spēles utt.
    Un 100 eur telefons IG bildēm ne kuram katram derēs.

    Krotow
    29.11.2023 15:48
    Reply to  Artis Ābols

    Sakarīgas kameras diemžēl ir tikai dārgā gala telefoniem. Mārketinga lēmums, ka viņu. Šobrīd 800€+ jauniem vai 550€+ mazlietotajiem.

    eh3434
    30.11.2023 17:48
    Reply to  Ess

    Tāpēc, ka telefons jau daudz gadus ir all in one ierīce aktīvu cilvēku ikdienā. Es agrāk staipīju ikdienā līdzi spoguleni, ja nu ir kaut kas interesants ko nofočēt (biju fotogrāfa amatā arī). Tagad man spogulene stāv ar izņemtiem akumulatoriem jau gadiem. Ar telefonu iemūžinu visu un man ir svarīgi, lai tās bildes būtu augstas kvalitātes ko var ar baudu skatīties datora ekrānā vai izdrukāt. Nav runa par pikseļu skaitu un nekad nav bijusi. Zemā gala telefoniem kameras pat white balance nemāk noregulēt, kur nu vēl ekspozīciju nedaudz sarežģītākos apstākļos. Par nakts bildēm nerunāsim. Šobrīd aktuālie flagmaņi ir spējīgi ziemeļblāzmu nofotografēt, kur bildes skatītājam rodas jautājums – fočēji ar fotoaparātu uz statīva? Nē, no rokas un 20 sekunžu ekspozīcija. Jā, flagmanim ar savu Neural engine mūsdienās ir tik daudz iespēju, ka parastie telefoni tur atpūšas. Ja tev telefons ir tikai zvaniem, tad taču tam der jebkurš podziņtelefons ar 20 dienu baterijas darbības laiku. + papildus vari staipīt līdzi kameru, ja nu vajag kaut ko nofočēt. Un tad pie reizes pasveicini 2000os gadus :) Man telefons ir fotokamera + audio atskaņotājs + mini dators + navigācija + video skatīšanās ierīce, kura papildus māk arī saņemt zvanus. Laiks ir saprast, ka mūsdienu telefoni… Read more »

    Biteme
    03.12.2023 13:32
    Reply to  eh3434

    Vai tad ziemeļblāzma ir tik sarežģīta fočējot?Noliec telefonu nekustīgi uz stabilas virsmas vai turi rokās un atbalsti elkoņus pret margām, uzliec taimeri lai palaiž slēdzi pēc 5sek un nav jāspiež poga (telefons izkustēsies). Ekspozīcija tur nav sarežģīta, bet uztaisi vairākas bildes ar ekspo. breketēšanu. Fokusu uz bezgalību. Var uzlikt nakts režīmu. Zibspuldzes izslēgšanu nepieminu, jo to visi tāpat zin.

    Mareks
    29.11.2023 17:57

    Pilnīgas muļķības par mitruma un putekļu iekļūšanu ja aizmugures vāciņš ir noņemams pašu spēkiem. Vēl pirms sākās viss marazms ar aizlīmētajiem vāciņiem, bija gana daudz tālruņu, kuri bija ūdens un putekļu droši un arī ar visiem IP reitingiem. Tas, ka ražotājam ir vieglāk vienk. aizlīmēt telefonu ciet un pie reizes bloķēt saprātīgu pieeju baterijas maiņai, ir cita runa.
    Tā kā ļoti labi ir EU lēmumi, ka baterijām būs jābūt nomaināmām!

    Biteme
    30.11.2023 07:22
    Reply to  Mareks

    Nemaināma baterija nozīmē slaidāku korpusu, ko pieprasīja muļķīši un izvēloties jaunu telefonu, lasīja aprakstus lai izpētītu kurš modelis tad ir par pusmilimetru plānāks.

    Last edited 4 months ago by Biteme
    Edgars
    30.11.2023 21:34

    Nav tāda idiotiska vārda – izgūt!!!
    Iegūt!!
    Latviešu valoda

    Edgars
    01.12.2023 20:13
    Reply to  Artis Ābols

    tezaurs nav rādītājs, jo tur strādā pro jefiņi, kuri neprot latviešu valodu, bet gudro stulbības

    Herbis
    02.12.2023 12:52

    Manuprāt, šeit varbūt nevajadzētu tik ļoti salīdzināt ar flagshipiem / flagshipīgajiem, jo nu, tie flagshipi nāk no kompānijām, kuras var atļauties likt krietni zemākas cenas, balstoties uz ražošanas procesu, kur izmanto lētākus resursus un darbaspēku. Fairphona domā / misija, ir godīgāka prakse, gan ražošanā, gan izejmateriālu ieguvē, gan pret klientiem. Tam ir sava cena. Tas nozīmē lietot arī sastāvdaļas, kas ir plaši pieejama s – mūsdienīgas bet viduvējas – kameras, procesori, ekrāni utt, lai pēc iespējas ilgāk varētu arī nodrošināt šīs detaļas labošanai. Realitātē, protams, visi vēlas lētāku, ātrāku, smukāku, tievāku, kas rezultējas ar mazāk godīgu praksi. Ceru, ka prioritātes cilvēkiem mainīsies, lai ir vairāk konkurence šādu telefonu izveidē. Pašam ir Fairphone 4 jau pāris gadus, kas ir ok, līdzīgu kritiku varētu izpelnīties kā 5 versija no šī autora. Domāju, ka 7 gadus tas manās rokās varētu izturēt, tad arī cena nešķiet tik traka ja izdala uz visiem tā dzīves gadiem. Arī USB vads ar lādētāju kastītē man neprasās, man kādi 6 vadi jau ir, un 3 lādētāji no citām ierīcēm. Arī vāciņš neprasās. Bet, ja prasītos, protams, cena neliktos adekvāta. Var arī kārtējo reizi marķēt kompāniju vienkārši kā greenwashing, kas nedara pietiekami daudz laba, jo nedara visu labu, bet… Read more »

    Jānis
    05.12.2023 06:58

    Nedod ēst,parādi telefonu un visi apmīzušies no priekiem

    Reklāma
    Tomēr pamatā no viedtālruņa gaidu izklaidi, saprātīgu cenu par ieguvumu un kaut cik necik fotogrāfiju kvalitāti. Man Fairphone filozofija ir nedaudz par skarbu.Nedaudz dusmīgais Fairphone 5 apskats