Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Phone III apskats – īstena gaisa dzese, mežonīga jauda, gandrīz pieņemama cena

    Jaunākie raksti

    Šādi gadās reti, bet šoreiz arī pie mums ir nonācis viens no šī gada jaudīgākajiem viedtālruņiem pirms tas paspējis oficiāli tapt izziņots un nonācis veikalu plauktos. Diemžēl šādai pieejai ir arī ēnas puses – ražotājs nav mums izpaudis pilnīgi visu informāciju par gaidāmo ROG Phone III viedtālruni. Piemēram, man nav ne vismazākās nojausmas, vai viedtālrunis ir saņēmis Gorilla Glass aizsargstiklu un citas tehniskas nianses (piemēram, kameru specifikācija), kā arī spēles un veiktspējas testi vēl uz šī raksta tapšanas brīdī neizziņotā telefona nedarbojas pilnvērtīgi. Tomēr mums zināma plānotā ierīces cena un diezgan daudz ko varam pārbaudīt praksē.

    Ja noliekam malā sūdzības par skarbo dzīvi, tad jāsaka, ka šoreiz ROG Phone III ir mazāk viedtālrunis, bet vairāk mobilas spēļu konsoles aizstājējs. Šobrīd par plānotajiem ROG Phone III aksesuāriem nav nekādas informācijas, bet pašam viedtālrunim līdzi tiek dota tāda kā dokstacija, kas nodrošina USB Type-C uzlādi, fizisku 3.5 mm austiņu pieslēgvietu un pat mazītiņu ventilatoriņu, lai dzesētu viedtālruņa iekšiņas.

    Es atļaušos prognozēt, ka ROG Phone III tiks arī pie vismaz pāris nopietnākiem spēlēm paredzētiem aksesuāriem, kas šo viedtālruni padarīs pielietojuma ziņā tuvāku Nintendo Switch konsolei. ROG Phone III būs piepērkamas klāt arī Nintendo Switch tipa pievienojamas sānu pogas uz pults (ROG Kunai 3), tādējādi pavisam padarot viedtālruni par spēļu konsoli. ROG Phone III pat pratīs izmantot Xbox, PlayStation DualShock un Google Stadia kontroles pultis.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 10, viedtālruņa apskats tapis ar 17.0822.2005.7 programmatūras versiju, papildināts pēc 17.0822.2005.11 labojuma saņemšanas
    • Ekrāns: 144 Hz, 6.59 collu AMOLED 2340 x 1080, 19.5:9 malu attiecība, skrambu drošs ekrāns, HDR
    • Procesors:  Qualcomm Snapdragon 865 Plus, Adreno 650 video apakšsistēma (procesora takts frekvence vēl tiks precizēta)
    • RAM un atmiņa: 12 GB + 128 GB, 12 GB + 256 GB, 12 GB + 512 GB vai 16 GB + 512 GB (LPDDR5 + UFS 3.1)
    • Savienojumi: 2×2 MIMO Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 5.1 (A2DP, LE, aptX HD), 4G + 5G
    • Kameras: trīs kameru sistēma – 64 megapikseļi (Sony IMX686), f/1.8 wide, PDAF, OIS; 13 megapikseļi, ultrawide; 8 megapikseļu makro kamera
    • GPS: ar dubultās uztveršanas A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
    • Papildus: e-kompass, barometrs, pirkstu nospiedumu lasītājs aiz ekrāna aizsargstikla, ātra akumulatora uzlāde ar 30W, USB 3.1 Type-C, komplektā dokstacija
    • Izmēri un svars:  pagaidām oficiāli nav pateikts; mani svariņi rāda 240 g viedtālrunis, 312 g viedtālrunis + dokstacija. Izmēri ir aptuveni 171 x 78 x 9.85 mm
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms 6000 mAh
    • Krāsas: pelēka, ar LED izgaismojumu
    • Cenas: ROG Phone 3 865+ (16 GB + 512 GB) – €1099; ROG Phone 3 865+ (12 GB + 512 GB) – €999; ROG Phone 3 Strix Edition (Snapdragon 865 bez plusa) – €799

    Izskats un uzbūve

    ROG Phone III pavisam noteikti mani patīkami pārsteidza, jo biju gatavojies kam ārprātīgi spilgtam, uzkrītošam, dullam un noteikti vāji izmantojamam ikdienā. Bet šoreiz pamatīgi maldījos, jo ROG Phone III nenoliedzami ir vairāk spēļu iekārta, tomēr tas ir saprātīgi sabalansēts ar ikdienas vajadzībām. ROG Phone III izmēri (tos mēs vēl precizēsim, kad būs pieejami oficiāli tehniskie dati) ir visai pamatīgi, bet arī Samsung Galaxy S20 Ultra un Huawei P40 Pro izmēri bija līdzīgi. Nesodīts nepaliek arī 6000 mAh akumulators, un ROG Phone III sver 240 gramus, tādējādi šis ir laikam smagākais pie mums nopērkamais viedtālrunis.

    Īstena gaisa dzesēšana

    Izskatās, ka ROG Phone III nav saņēmis nekādu mitruma un putekļu noturību, jo šim viedtālrunim ir gaisa dzeses iespēja, tā noteikti nepiedod mitruma un putekļu tuvošanos. Gaisa dzeses atvere ir aizklājama ar gumijas vāciņu (komplektā ir trīs šādi vāciņi), bet ar to nebūs gana, lai ROG Phone III nosargātu no šļakstiem vai pludmales smiltīm. Arī skaļruņu atveres ir pamatīgas, starp citu, šim viedtālrunim ir četri skaļruņi. Skaļruņus spēlēšanas laikā ar plaukstām neaizsegsi.

    Tā, esam tikuši galā ar ne tik labajām ROG Phone III niansēm un tagad varam ķerties klāt pie labumiem.

    Pamatīgas skaļruņu atveres

    ROG Phone III kreisajā sānā ir tāda kā dubulta USB Type-C pieslēgvieta, kur pievienojama dokstacija. Dokstacijā iekšā ir USB Type-C uzlāde (varēsi ērtāk lādēt viedtālruni ainavas skata novietojumā), 3.5 mm austiņu pieslēgvieta un arī neliels ventilatoriņš, kas dzesē viedtālruni. Var redzēt, ka šis nelielais ventilators appūš iekšā izvietotu dzesēšanas sistēmu, kas novietota aiz caurspīdīga ielaiduma viedtālruņa aizmugures daļā. Ventilatora ātrumu vari pieregulēt pats vai atstāt to automātiskajā režīmā. Tas arī ir automātiski atslēdzams, ja tiek izmantoti iebūvētie mikrofoni. Par visu ir padomāts!

    Dokstacijai ir arī atvāžama kājiņa, lai būtu iespējams novietot ROG Phone III uz galda filmu skatīšanai vai kāda spēļu straumētāja spēju apbrīnošanai.

    Ar to labumi spēļu entuziastiem nebeidzas! ROG Phone III labajā sānā izvietotas ne tikai ekrāna bloķēšanas un skaļuma pogas, bet stūros ir arī AirTriggers skārienpogas, kas var tēlot L1/L2 un R1/R2 pogas. Spēļu konsoļu izmantotāji zinās, par ko ir runa. Atsevišķās spēlēs varēsi šīs pogas pārdefinēt par šaušanas pogām. Ilgāk paturot skārienpogas, iegūsi nepārtrauktu automātiskā ieroča šaušanu.

    AirTriggers skārienpoga, skats no augšas

    ROG Phone III tiks piedāvāta arī spēļu vadība ar žiroskopa palīdzību, bet ASUS pagaidām nav to nosaucis vārdā, kā arī man šī iespēja nevienā spēlē nedarbojās, bet ASUS uzsver, ka tā darbosies braukšanas spēlēs, simulējot skārienu virziena pogām ekrānā.

    ROG Phone III varēs klāt piepirkt arī oriģinālos vāciņus, kas atļaus ērti uzlikt dokstaciju. Tāpat Lightning Armor Case pratīs mirgot, parādot ASUS ROG logotipu. Pašam viedtālrunim aizmugurē ir izgaismots ASUS ROG logotips. Lightning Armor Case gaismiņas sinhronizējas ar viedtālruņa un dokstacijas RGB LED krāsām, faktiski gan Lightning Armor Case pats nespīd, bet viedtālrunī ir spēcīga LED RGB diode, kas spīd cauri Lightning Armor Case.

    Ekrāns

    ROG Phone III saņēmis 144 Hz, 6.59 collu AMOLED ekrānu ar 2340 x 1080 izšķirtspēju un 19.5:9 malu attiecību. Apskata tapšanas laikā par ekrāna aizsargstiklu nekas nav zināms, gan jau tas ir Gorilla Glass 5 vai 6. Viedtālruņa ekrānam nav izgrauzumu pašiņu kamerai, attiecīgi ekrānam ir aptuveni 0.8 cm platas apmales augšā un apakšā, kā arī sānu apmales nav ultra šauras. Te gan jāsaka, ka, visticamāk, te vainojams tieši 144 Hz ekrāns, šo tehnoloģiju pagaidām varētu būt grūti iespiest plānākās ekrāna apmalēs.

    Kamēr ROG Phone III vēl nav oficiāli izziņots, ražotājs sīkāk par 144 Hz darbību nav vēstījis. Zināms, ka ekrāns prot darboties ar 144 Hz, ar 120 Hz, ar 90 Hz un ar 60 Hz. Ekrāns nav ļoti spilgts, bet to saules gaismā ir iespējams saskatīt.

    ROG Phone II laikos bija vesels saraksts ar spēlēm, kas atbalsta šī modeļa 120 Hz ekrānu, šobrīd ar jauno ROG Phone III arī 120 Hz spēļu saraksts jau ir iekšā viedtālrunī, bet par 144 Hz atbalstošām spēlēm pagaidām nekas nav minēts. Precīzāk izsakoties – sadaļa ar nosaukumu “144 Hz” ir, bet tajā šobrīd nekā iekšā nav. Arī sadaļa L1/L2 un R1/R2 AirTriggers skārienpogām ir patukša, bet PUBG Mobile tur it kā atradīsi. Faktiski gan PUBG Mobile vismaz raksta tapšanas mirklī skārienpogu darbību piedāvā, bet pogu darbību vēl varētu noslīpēt, par to man ir neliela vilšanās.

    Tātad šobrīd diemžēl 144 Hz atbalstošas spēles ir mazākumā, kā arī nav īsti skaidrs, kuras spēles tieši prot sadarboties ar ROG Phone III. (ZTE) RedMagic 5G viedtālrunim arī ir 144 Hz ekrāns, šim viedtālrunim jau ir vairākas optimizētas spēles, piemēram, Real Racing 3, Dead Trigger 2, Bullet Force, Vainglory, bet nevaru apgalvot, ka tās prot šobrīd sadarboties ar ROG Phone III (viedtālrunis neziņo, ka Real Racing 3 spēle darbotos ar 144 Hz).

    Tātad spēļu ziņā, kas prastu izmantot visas ROG Phone III ekrāna un jaudas dotās iespējas, vēl ir vairāk jautājumu nekā atbilžu. Gan jau 144 Hz spēļu saraksts tiks izziņots kopā ar ROG Phone III, bet raksta tapšanas laikā nav zināma neviena 144 Hz ROG Phone III ekrānu atbalstoša spēle. Viedtālrunis ļauj aktivizēt 144 Hz režīmu Armoury Crate, bet man ir šaubas, ka tas tā vis nedarbojas neatbalstītās spēlēs.

    Saskarne

    Manās acīs ROG Phone III saskarni raksturo šādi galvenie parametri – tā ir visai tīra, tuva neaiztiktai Android saskarnei; ASUS uzstādījis pielāgotu ikonu dizainu; tāpat te ir animētas fona tapetes; dizains nedaudz nomainās, kad pieliec klāt oriģinālo koverīti; viedtālruņa spēļu sadaļu regulē atsevišķa Armoury Crate lietotne. Šie ir ROG Phone III programmatūras pamati.

    Droši vien plašāk būtu jāparunā par ROG Phone III uzstādīto Armoury Crate lietotni, kas aizguvusi nosaukumu no līdzīgas idejas un pielietojuma galddatoru lietotnes ASUS datoriem un aksesuāriem. Ar Armoury Crate lietotni iespējams iestatīt gandrīz visu sākot no viedtālruņa aizmugures daļas izgaismojuma, dokstacijas ventilatora ātruma, skārienpogu darbības un pabeidzot ar augstākas veiktspējas automātisku aktivizēšanu, kad atver spēļu lietotnes. Armoury Crate lietotne ļauj atslēgt paziņojumus, fona sinhronizāciju un pat pārslēgšanos starp bezvadu tīkliem spēles laikā.

    Armoury Crate lietotne parāda arī jau minētās 120 Hz ekrānu atbalstošās spēles, kā arī sagaidāms, ka tur būs 144 Hz satura papildinājums kaut kad ap oficiālu ROG Phone III izziņošanas laiku.

    ASUS noturējies un nav aprīkojis ROG Phone III ar reklāmas lietotnēm, ir vien Netflix, Facebook un Instagram lietotnes, kas ir gandrīz katrā viedtālrunī. Toties tās ir atinstalējamas, un nav nevienas iepriekš uzstādītas spēles. Vai vismaz tā tas ir ROG Phone III pirms tā oficiālas izziņošanas ar esošo programmatūras versiju (17.0822.2005.7 un 17.0822.2005.11).

    Pāris vārdi par AirTriggers skārienpogām – tās var visai ērti nodefinēt, piemēram, PUBG Mobile, lai skārienpogas strādātu konkrētās ekrāna vietās. AirTriggers skārienpogas man šķiet nedaudz par ciešu spiežamas, tās reaģē uz skārienu/spiedienu ar nelielu aizturi.

    Veiktspēja

    ROG Phone III darbina Qualcomm Snapdragon 865 Plus procesors ar Adreno 650 video apakšsistēmu, bet procesora takts frekvence vēl tiks precizēta viedtālruņa prezentācijas laikā. Protams, Snapdragon 865 Plus procesors ir pats labākais un ātrākais, kas šobrīd iegūstams, bet gandrīz nekādus mērījumus neļauj veikt pirms-prezentācijas programmatūra. ROG Phone III neļāva darbināt ne Antutu, nedz arī 3DMark. Faktiski lietotnes startējas, bet tās nepabeidz vai pat neuzsāk pašu veiktspējas testu. Testam saņemts trakākais ROG Phone III modelis ar 16 GB RAM un 512 GB atmiņu.

    Armoury Crate lietotne rāda, ka pilnas jaudas režīmā (ROG Phone III + doks) darbojas ar 2.84 GHz, enerģijas taupīšanas režīmā ar 845 MHz, bet ar noņemtu doku vairāk par 2.07 GHz nesasniedz.

    Armoury Crate

    Geekbench testā ROG Phone III bez problēmām sakāva OnePlus 8 Pro, tātad jaunajam (uzlabotajam) Snapdragon 865 Plus procesoram ir pamatīgs krampis. Arī atmiņas nolasīšanas un ieraksta ātrumi ir nedaudz labāki par OnePlus 8 Pro. ROG Phone III ir super jaudīgs, te tiešām varam gaidīt tikai kādu programmatūras labojumu, kas atvērs plaši visas ROG Phone III durvis uz testiem un arī sniegs spēlēs 100% atdevi.

    Visai spēcīgi darbojas aktīvā dzesēšana, ROG Phone III gandrīz nekarst pat spēļu + uzlādes laikā.

    Diemžēl neko precīzāk par ROG Phone III veiktspēju pateikt nevaru, jo viedtālrunis nelaiž pie veiktspējas testu darbināšanas. Tas ir mega ātrs, noteikti ātrākais no redzētajiem viedtālruņiem. Par šo šaubu nav. Ja telefonu mums neatņems uzreiz pēc apskata publicēšanas, pēc kāda laiciņa izrausim cauri veiktspējas testus un papildināsim rakstu ar aktuālajiem datiem.

    Akumulators

    6000 mAh ietilpības akumulators ir absolūti fantastisks, ar šo viedtālruni iespējams izvilkt divas dienas, kad to neizmanto spēlēm. Spēlēs, protams, akumulatoru pamatīgi paplucina ROG Phone III jauda un ātrais ekrāns, bet tāpat vari ar vismaz trīs līdz četru stundu darbību spēļu režīmā rēķināties. Protams, šie rādītāji ļoti variē, tie ir atkarīgi no ekrāna spilgtuma, telpas temperatūras un spēles prasībām.

    ROG Phone III ir 30 W ātrā uzlāde, bet tā ir mazāk interesanta par viedtālruņa prasmi dažādos veidos saudzēt akumulatoru. ROG Phone III prot lādēties lēnāk (šo gan ir pašam lietotājam jāaktivizē), tādējādi samazinot savu temperatūru par 34%. Šis ir noderīgi, kad spēlē spēles ar pievienotu uzlādes vadu.

    Bet ir vēl viens triks, kas nav daudziem citiem konkurentiem – pastāv iespēja ierobežot ROG Phone III uzlādi pie 80% un 90%, lai paildzinātu akumulatora dzīves ilgumu. Lūk, šis ir jau nopietns triks, kas paslēpts ROG Phone III azotē.

    Kameras

    Pirms oficiālas izziņošanas par ROG Phone III kamerām arī zināms ir visai maz. ROG Phone III izmanto 64 megapikseļu (Sony IMX686), f/1.8 (wide) galveno kameru ar PDAF un OIS; 13 megapikseļu ultrawide un 8 megapikseļu makro kameru.

    Jāsaka, ka tas arī ir viss, ko ASUS pats stāsta izdales materiālos par ROG Phone III kamerām. Un ne bez iemesla, jo ROG Phone III kameras tiešām nav nekas diži iespaidīgs, kad tās salīdzina ar citiem šī gada flagmaņiem. Atļaušos uzskatīt, ka arī ROG Phone III ir flagmanis, tā cena būs 999 eiro mazāko atmiņas versiju izpildījumā, pieejama gan būs arī ROG Phone 3 Strix Edition versija par 799 eiro.

    Nereti sūdzos par švakiem kameru nakts režīmiem, bet šoreiz ar ROG Phone III ir nedaudz cits stāsts, jo šis viedtālrunis ar tumsu apejas līdzīgi kā to dara OnePlus viedtālruņi kopš OnePlus 7 Pro laikiem – fotogrāfijas uzņemšana sliktākā gaismā ir ilga, bet gala rezultāts ir tīri ciešams. OnePlus ir speciāli jāpārslēdz nakts režīmā, bet ROG Phone III to paveic automātiski. No automātiska nakts režīma var izvairīties Pro kameras iestatījumu režīmā.

    Makro kamera dod foršus rezultātus:

    Dienā ROG Phone III veicas drīzāk viduvēji, jo attēli ir ar ne pārāk veiksmīgu HDR pielietojumu un ultra platleņķa kamera taisa nedaudz pļekainas, izplūdušas fotogrāfijas ar zemu detalizāciju.

    Šādas fotogrāfijas sanāk dienā:

    Toties ROG Phone III ir īstens makro režīms ar atsevišķi izdalītu makro kameru. Tai gan nav autofokusa, nākas turēt viedtālruni dažu centimetru attālumā no objekta, bet gala rezultāts ir pat gandrīz labs. Makro kamera kaut cik jēdzīgi darbojas tikai ļoti labā gaismā.

    Pretgaismā:

    Godīgi sakot, no ROG Phone III biju gaidījis čut čut labāku kameras sniegumu. Šis viedtālrunis nebūt nav lēts, tāpēc kamerām būtu bijis jābūt spējīgākām. Šobrīd ROG Phone III gribētos ierindot aiz visiem šī gada flagmaņiem tieši kameru ziņā. Aiz Galaxy S20+ un S20 Ultra, aiz Huawei P40 Pro, aiz Xperia 1 II, aiz OnePlus 8 Pro un arī aiz Xiaomi Mi 10.

    Ļoti vājā gaismā kameras darbojas drīzāk labi:

    Nobeigumā

    Laikam man ir pat nedaudz žēl, ka ROG Phone III pie mums atbrauca pirms tā izziņošanas, jo netiekam klāt pie visām tā iespējām un veiktspējas testiem. Viedtālrunis ir perfekti pielāgots mobilo spēļu entuziastiem – tam ir milzu jauda, 144 Hz ekrāns, aktīvā dzesēšana, dažādi enerģijas taupīšanas un akumulatora saudzēšanas režīmi. Nevienam citam redzētajam viedtālrunim nav pat daļa no šīm iespējām.

    ROG Phone III pat mazāko atmiņu izpildījumā (12 GB + 128 GB) maksā ļoti tuvu pie 1000 eiro, kamēr trakākā versija (16 GB + 512 GB) būs pamatoti dārgāka par 100 eiro.

    No konkurentiem būtu jāmin arī pie mums iegādājamais RedMagic 5G, kas gan faktiski ir pasūtāms ražotāja interneta veikalā. ZTE apakšzīmols RedMagic cenšas iespiesties Eiropas un ASV tirgos, piedāvājot, iespējams, lētāko spēlēm paredzēto viedtālruni ar jauno Snapdragon 865 procesoru, 5G datu savienojumu, pasaulē pirmo 144 Hz viedtālruņu ekrānu un visai pieņemamu cenu. RedMagic 5G ir līdzīgs 6.65 collu OLED ekrāns ar 1080p izšķirtspēju un attēla atsvaidzi ar 144 Hz. RedMagic 5G saņēmis līdz 12 GB LPDDR5 RAM un 256 GB atmiņu. Viedtālrunim ir 4500 mAh akumulators ar 55 W ātro uzlādi. RedMagic 5G liels pluss ir tas, ka šim viedtālrunim jau ir 144 Hz ekrānu atbalstošas spēles.

    Vienā dienā ar ROG Phone III tiek izziņots arī Lenovo Legion viedtālrunis, kas arī tiek pie 144 Hz ekrāna. ROG Phone III apskata tapšanas laikā par Lenovo Legion viedtālruni nekas plašāk nav zināms.

    Jebkurā gadījumā – var just un redzēt, ka ar ROG Phone III ražotājs nav taupījis ne izdomu, ne risinājums, nedz arī kvalitatīvus materiālus. ROG Phone III ir visai smags, bet tas nav diži lielāks par citiem šī gada flagmaņiem. Bikšu kabatā tas nejutīsies ideāli komfortabli, bet tam arī viedtālrunis nav paredzēts. ROG Phone III ir jāzaigo visās varavīksnes krāsās spēlētāja rokās un uz galda.

    Kaut kad nākotnē ROG Phone III varēs klāt piepirkt vairākas dažāds fizisko pogu spēļu kontroles pultis un pat divus dažādus dokus, kas padarīs vienkāršāk vadāmas tādas spēles kā PUBG. Kopā ar ROG Phone III būs izmantojamas arī esošās Xbox, PlayStatio DualShock un Google Stadia kontroles pultis, kas ir ļoti apsveicams solis no ražotāja puses.

    Patika

    • Aktīvā dzesēšana
    • Vāciņi ar LED izgaismojumu
    • Liela jauda par visai pieejamu cenu
    • Armoury Crate plašās iespējas
    • Esošo un nākotnes aksesuāru klāsts
    • Pamatīgs akumulators ar tā taupīšanas iespējām

    Ne tik ļoti patika

    • Drīzāk švakas kameras savai cenai
    • Nav mitruma noturības
    • 144 Hz ekrāns tieši atkarīgs no to atbalstošām spēlēm
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Dzonijs
    22.07.2020 19:07

    Atļauties var pieaugušie, kuriem mobilās spēles vairs neinteresē

    Krotow
    22.07.2020 19:23
    Reply to  Dzonijs

    Ne gluži. Ja jau pamanās no vecākiem izpurināt jaunu iPhone 11 (reāli 2 gadījumi draugu starpā), tad gan jau kāds izdīks arī šo.

    juriss
    23.07.2020 14:18

    Msan s’kiet ka nevar sal’idzin’at ar huawei p40 pro izm’eros , ‘sis ir daudz liel’aks ! Un ‘loti ‘svakas kameras , p’ec att’eliem
    Artis atkal Saulkrastos ?!

    Reklāma