Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ZenFone 7 Pro apskats – super ātrs un glīts viedtālrunis spēlēm un ikdienai

    ZenFone 7 Pro ir kā nolaizīta stiklene pret robusto ROG Phone III. Izvēle tavā ziņā!

    Jaunākie raksti

    Līdz šim jaudīgie viedtālruņi bija sadalījušies divās nometnēs – spēlēm paredzētie, jaudīgie kluči, kas nemaz necenšas būt ikdienā ērti lietojami vs. biznesa klases ultra dārgie viedtālruņi, kas netīšām tikuši pie augstas atsvaidzes ātruma ekrāniem. Bet pa vidu starp šīm divām nometnēm vismaz Latvijas tirgū dzīvojās gandrīz tikai OnePlus, kas jau arī bija paspējis kļūt neganti dārgs.

    Labā ziņa ir tā, ka man jums šodien ir nedaudz jāpastāsta par ASUS ZenFone 7 Pro, kas vismaz manās acīs izpelnījies ļoti cienījama spēlēm paredzēta viedtālruņa statusu. Turklāt šis viedtālrunis visai jēdzīgi prot nodrošināt visas ikdienas nepieciešamības – tas ir ātrs, glīts, bet vienlaikus gana piezemēta izskata, tam ir labas kameras un mega ilga darbība ar vienu uzlādi.

    Reklāma

    Protams, ir arī šādas tādas nianses, kas varētu būt gaidāmas no 800 eiro viedtālruņa, bet ASUS ZenFone 7 Pro tās nesniedz – šim viedtālrunim nav nekādas ūdens noturības, kā arī nav bezvadu uzlādes iespējas. Turklāt pagājušā gada ZenFone 6 tika gaidīts tikai tāpēc, ka tas bija pieejams par aptuveni 600 eiro.

    Vai gadījumā ZenFone 7 Pro nav kārtējais flagmaņu killeris, kas pats negaidīti kļuvis pārlieku dārgs?

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 10 + ZenUI 7
    • Ekrāns: 6.67 collu Super AMOLED 1080 x 2400, 90 Hz, 20:9 malu attiecība, ap 395 ppi, Corning Gorilla Glass 6 skrambu drošs ekrāns un Gorilla Glass 3 aizmugures daļa
    • Procesors:  Qualcomm Snapdragon 865 Plus, Adreno 650 video apakšsistēma
    • RAM un atmiņa: 8 GB + 256 GB USF 3.1, iespēja pievienot microSD atmiņas karti
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE, aptX Adaptive), 4G + 5G
    • Kameras: trīs kameru sistēma – 64 megapikseļi, f/1.8, 26 mm (wide), OIS; 8 megapikseļi, f/2.4, 80 mm (telefoto), OIS; 12 megapikseļi, f/2.2, 113˚, 17 mm (ultrawide)
    • GPS: dual-band A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS, NavIC
    • Papildus: e-kompass, barometrs, pirkstu nospiedumu lasītājs Power pogā, ātra akumulatora uzlāde ar 30 W, NFC, USB Type-C, USB Power Delivery 3.0
    • Izmēri un svars:  165.1 x 77.3 x 9.6 mm, 230 grami
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Po 5000 mAh
    • Krāsas:  Aurora Black, Pastel White
    • Cena: 799 eiro

    Izskats un uzbūve

    Man ir aizdomas, ka ASUS ZenFone 7 Pro ir viens no vissmagākajiem viedtālruņiem pasaulē ar saviem 230 gramiem. Jaunais Apple iPhone 12 Pro Max ir divus gramus vieglāks, ROG Phone III ir 10 gramus smagāks, bet Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G uz šī fona ar 208 gramiem ir nīkulis. Bet ir jāņem vērā, ka ZenFone 7 Pro ir 5000 mAh akumulators, kas nodrošina ierīces darbību ar vienu uzlādi pusotru līdz gandrīz divas pilnas dienas, ja vien neslēdz iekšā spēlītes.

    ZenFone 7 Pro ir vēl viens ASUS viedtālrunis ar kamerām, kas vienlaikus ir arī pašiņu kameras. Šoreiz ir uzlabots kameru atvāšanas mehānisms, tas darbojas pārliecinošāk un arī kameras savās vietās tiek noturētas pamatīgāk. Nav gan arī tā, ka izslēgtas kameras nebūtu izkratāmas no savas vietas, bet tad tās pašas aizvāžas ciet. Ja daudz un speciāli kratīsi ZenFone 7 Pro kameras ārā no savas vietas, viedtālruņa ekrānā parādīsies paziņojums par šo pārestību. Kameru modulis ir izbīdīts no aizmugures vāka līnijām, bet nerodas sajūta, ka tās būtu trauslas vai aizķeramas ar bikšu kabatu. Mocīt kameru moduli noteikti nevajag.

    Man ļoti patīk, kā ZenFone 7 Pro aizmugures daļa mirdz gaismā – aizmugures stikls veidots tā, lai vertikāli pār aizmugures daļu ceļotu tāds kā gaismas stars.

    Tā kā vienīgās kameras atrodas aizmugurē, tad ZenFone 7 Pro ekrāns ir bez jebkādiem izgrauzumiem un caurumiem, kas ir sen neredzēta pārmaiņa. Jā, arī ZenFone 6 bija šī pati pieeja, bet vecāko ZenFone drīzāk var uzskatīt par labu ģenerālmēģinājumu, kamēr ZenFone 7 Pro jau ir īstena manta.

    Pirkstu nospiedumu nolasītājs novietots sānos, tas atrodas ekrāna ieslēgšanas pogā. Ideja aizgūta no Sony Xperia, kas ar šo nodarbojas jau kopš Xperia Z5 laikiem. Pirkstu nospiedumu nolasītājs darbojas izcili, bet man nepatīk pati ekrāna aktivizēšanas poga, to ir grūti sataustīt.

    ZenFone 7 Pro ir saņēmis microSD atmiņas kartes pievienošanas iespēju, kas jau kļuvusi par retumu. Bet te jāņem vērā, ka ZenFone 7 Pro pieejams tikai ar 256 GB atmiņu, kas var izrādīties par īsu īstiem spēļu cienītājiem. Paskatījos, ka 256 GB UHS-I V30 atmiņas kartes jau maksā zem 40 eiro, tā varētu būt pieņemama cena par atmiņas palielināšanu. Protams, ne visas spēles būs iespējams pārcelt uz atmiņas karti.

    Skaļruņi… Ai ai ai… ar skaļruņiem un to izvietojumu ZenFone 7 Pro neklājas dikti labi. Spēļu baudīšanas laikā labāk izvēlies austiņas, jo plaukstas nosedz skaļruņus. Paši skaļruņi arī ir drīzāk viduvēji, it kā izmantoti stereo skaļruņi, bet viedtālruņa apakšā esošais ir daudz spējīgāks par to, kas ir liekams pie auss balss zvana laikā. Te laikam jāatzīmē, ka ZenFone 7 Pro nav 3.5 mm austiņu pieslēgvietas. Ja meklē austiņu pieslēgvietu, tad droši vien jādodas būtu ROG Phone III virzienā.

    Ja tā ļoti piesienas, tad laikam jāsaka, ka kameru mehānisms padara ZenFone 7 Pro smagu augšgalā, kas ikdienā šķiet dīvaini, bet pie tā var pierast. Viedtālruņa komplektā ir divi koverīši, tie palīdz cīnīties pret slidenajām stikla virsmām.

    Ekrāns

    ZenFone 7 Pro ir visai labs 6.67 collu Super AMOLED 1080 x 2400 izšķirtspējas ekrāns bez izgrauzumiem. Tas nodrošina līdz 90 Hz attēla atsvaidzi. Kāpēc “līdz”? Jo ikdienā tas nedarbojas visu laiku ar 90 Hz, bet ir iespējams iestatījumos uzlikt 60 Hz, 90 Hz vai automātisko režīmu. Droši vien būtu jāatstāj automātiskais, jo tad viedtālrunis pats slēgsies pēc nepieciešamības 90 Hz režīmā.

    Iespējams, vēl ZenFone 7 Pro programmatūra nav noslīpēta līdz galam, bet nevienā spēlē (piemēram, Alto’s Odyssey) man neparādījās nekas virs 60 kadriem sekundē. Nez kāpēc sintētiskās veiktspējas testos gan ekrāns pārgāja 90 Hz režīmā un uzrādīja 90 kadrus sekundē. Te gan jānorāda, ka kadri sekundē skaitītājs ir uzskatāms par beta versiju, tātad tas var nedarboties korekti.

    Ja runājam par spēlēm, tad ZenFone 7 Pro ir speciāli izdalīts Game Genie spēļu režīms, kas ticis pie viena interesanta trika – vari iestatīt nemainīgu ekrāna spilgtumu. Citiem viedtālruņiem to nākas iestatīt manuāli pirms spēles uzsākšanas.

    Kopumā es teiktu, ka ZenFone 7 Pro ekrāns ir perfekti atsaucīgs, tas ir lieliski pielāgots spēļu baudīšanai. Varbūt varēja vēlēties augstāku izšķirtspēju, bet arī šāda izšķirtspēja kopā ar 90 Hz ir jau padara ZenFone 7 Pro par lielisku ikdienas viedtālruni un spēļu rīku.

    Akumulators

    ZenFone 7 Pro ir milzu ietilpības 5000 mAh akumulators, kas lietotājam kalpos godam. ASUS ir kaut kā izdevies ļoti viltīgi aprīkot viedtālruni ar dzesēšanu, lai pat spēļu spēlēšanas laikā viedtālruņa procesors un akumulators nesiltu. Spēļu spēlēšanas laikā ZenFone 7 Pro sasila tikai līdz 36 grādiem, turklāt tā bija procesora temperatūra, ārpusē vispār neko nevarēja sajust. Nekad iepriekš nav bijusi darīšana ar tik vēsu un labi nodzesētu viedtālruni. Veiktspējas testi gan nedaudz uzsildīja viedtālruni, bet jau atkal – ne tik traki, kā silst daudzi citi jaudīgie modeļi.

    Šobrīd jaudīgie viedtālruņi jau pavisam maz ir tālruņi, tie drīzāk ir portatīvas izklaides ierīces un spēļu konsoles. Spēļu baudīšana viedtālrunī pamatīgi papluina akumulatoru, to nākas gandrīz visu laiku lādēt, bet šāda mūžīga uzlāde pie 100% un ierīces turēšana pie uzlādes vada bojā akumulatoru.

    Lai cīnītos pret akumulatora nolietojumu spēļu spēlēšanas un vienlaikus arī uzlādes laikā, ASUS izveidojis ASUS ROG Phone III un ASUS ZenFone 7 sērijai tā dēvēto passthrough uzlādi, kas nozīmē, ka viedtālrunis darbojas no elektrības tīkla, bet akumulators netiek lādēts, kad tas sasniedzis noteiktu uzlādes līmeni. Starp citu, šī pati iespēja ar akumulatora taupīšanu ir arī ASUS klēpjdatoros – vari aktivizēt režīmu, kas pārstāj lādēt akumulatoru pie 60% vai 80% uzlādes.

    Veiktspēja

    ZenFone 7 Pro neliels veiktspējas triks ir automātisks augstākas veiktspējas režīms spēlēs un arī veiktspējas testos, ja vien veiktspējas testus manuāli aktivizē kā spēles Game Genie sadaļā. Ar Snapdragon 865 Plus noteikti nebūs nekā tāda, kas izrādīsies nepaveicams.

    Dīvainā kārtā ar aktīvu Game Genie jaudas palielinātāju AnTuTu veiktspējas testā ZenFone 7 Pro uzrādīja zemāku rezultātu, nekā tas bija bez aktīva šī veiktspējas uzlabotāja. Te droši vien varam vainot augstākas temperatūras.

    Kā jau iepriekš minēju, Game Genie panelis nevienā spēlē neuzrādīja neko virs 60 kadriem sekundē, tāpēc man ir sajūta, ka pie šīs iespējas ASUS vēl nav pabeidzis darbu. Veiktspējas testos gan kadru skaitītājs uzleca līdz 90.

    Game Genie panelis izsaucams, pavelkot no ekrāna kreisās puses (ainavas skatā), kad jau esi iekšā spēlē. Game Genie ļauj spēles laikā atslēgt paziņojumus un zvanus, fiksēt ekrāna spilgtumu, iespējot 90 Hz režīmu, kā arī veikt spēles video ierakstu un to straumēt uz YouTube. Game Genie rāda ierīces temperatūru, procesora takts frekvenci un arī kadru nomaiņas ātrumu. Pēdējā minētā iespēja gan ir beta stadijā un var nebūt precīza.

    Sintētiskās veiktspējas testos ZenFone 7 Pro bez problēmām izpogā vairumu jaudīgo šī gada viedtālruņu. Kaunā paliek visi Samsung Galaxy S20 un Note20 sēriju modeļi, Xiaomi Mi 10 5G piekāpjas visos testos un pat OnePlus 8 Pro tiek pārspēt vismaz pusē no veiktspējas testiem. ZenFone 7 Pro darbojas ļoti līdzīgi ar ROG Phone III, bet te jāņem vērā, ka ZenFone 7 Pro ir plānāks, ērtāk lietojams ikdienā un ZenFone 7 Pro nav aktīvas gaisa dzesēšanas.

    Programmatūra

    ASUS izvēlējies viedtāruni visai maz pielāgot, faktiski Android 10 + ZenUI 7 izskatās pēc plikas Android operētājsistēmas. Protams, pievienoti pāris ASUS uzlabojumi, piemēram, jau pieminētais Game Genie. Visai daudz iestatījumi pievienoti akumulatora sadaļā, tur vari pielāgot 5 dažādus akumulatora jaudas/ taupības režīmus. Tāpat var pielāgot uzlādes režīmus – uzlādes jaudu un jau minēto uzlādes līmeni pie 80%, 90% vai līdz visiem 100%.

    Interesanti, ka Android animācijas efektu norises ātruma iestatījumi iznesti ārā no izstrādātājiem paredzētās, slēptās saskarnes daļas.

    ZenFone 7 Pro ir visai piezemēts reklāmas lietotņu skaits, te atradīsi Facebook, Facebook Messenger, Instagram un Netflix. Visas šīs lietotnes ir atinstalējamas.

    Kopumā jāsaka, ka ZenFone 7 Pro ir ļoti tīra un jēdzīga saskarne, te neko lieku neatradīsi. Varētu būt, ka Samsung piegājiena faniem ZenFone 7 Pro šķitīs ļoti tukšs un ar niecīgu iespēju klāstu.

    Fotogrāfijas

    Nenoliedzami ZenFone 7 Pro ir viedtālrunis ar labāko pašiņu kameru komplektu, jo tas vienlaikus ir arī galveno kameru trio (DxOMark gan to uzskata par trešo labāko). Tas varētu patikt tiem, kuri sevi fotografē un filmē, piemēram, vlogeriem un Instagram zvaigznēm. Vai esi redzējis vēl kādu viedtālruni ar 8K@30 fps + 4K@30/ 60/ 120 fps + 1080p@30/ 60/ 240 fps video uzņemšanu pašiņu kamerai?

    Atšķirībā no ZenFone 6, ZenFone 7 Pro ir ticis pie trīs visai jēdzīgi pielietotām kamerām – klāt nākusi telefoto kamera, kā arī platleņķa kamera šķiet uzlabota. Galvenā kamera ir ar Sony 64 megapikseļu 1/1.7″ IMX 686 sensoru, platleņķa kamera tiek izmantota arī kā makro kamera, bet te ir savi ierobežojumi, jo tuvākais fokusa attālums ir ap 4 cm, kas ir par tālu kārtīgai makro fotogrāfijai ar platleņķa objektīvu. Telefoto kamera šķiet visšvakākā no trijotnes, arī matricas tehniskajā specifikācijā neatrodam nekādu lielā ražotāja vārdu. Telefoto kamera piedāvā trīskāršu palielinājumu, ja to pielīdzina galvenajai 64 megapikseļu kamerai.

    Dienas gaismā spēlējas saules zaķīši:

    Pretgaismā veicas pat ļoti labi:

    64 megapikseļu galvenā kamera faktiski veido 16 megapikseļu fotogrāfijas datni, pastāv arī iespēja pārslēgties pilnā 64 megapikseļu režīmā. Dienas gaismā un arī pretgaismā ZenFone 7 Pro kameras uzrāda pat ļoti labu veikumu. Varētu jau sūdzēties, ka dažkārt gribas redzēt augstāku detalizāciju (skat. augstāk pusnobirušo koku), kā arī vismaz man zaļā krāsa šķita dīvaina vairākās fotogrāfijās. Toties viedtālrunis tiek labi galā ar HDR pielietošanu.

    Makro ar platleņķa kameru:

    Platleņķa kamera nav ekstrēmi plata, tā ir saprātīga, ikdienā ērti izmantojama un tā arī pārlieku nesastaipa attēlu. Ik pa laikam krāsas šķiet pabalējušas, bet tas laikam ir piedodami. Platleņķa kamera ar viduvējiem panākumiem tiek izmantota arī makro fotogrāfijai.

    Apmākusies diena:

    Pievakare un tumsa auto režīmā:

    Par nakts režīmu man ir rezervēti iespaidi, dažkārt šķiet, ka atsevišķi izdalītais nakts režīms nedod papildu neko, kad to salīdzina ar automātisko režīmu, kā arī nakts režīmam kadrā nevajag trāpīt ar spilgtām gaismām, tad parādās visādi dīvaini veidojumi.

    Tas pats tikai ar nakts režīmu:

    Jāņem vērā, ka ZenFone 7 Pro tiek pozicionēts kā ļoti spēcīgs kamer-fōns, ražotāja mājaslapā pirmais attēls ir ar ZenFone 7 Pro un tā spējām DxOMark testos. Apskata tapšanas laikā ZenFone 7 Pro ieņem trešo vietu pašiņu kameru topā, bet ar 115 punktiem ir visai tālu galveno kameru topā. Nevaru gan pateikt cik tālu, jo DxOMark ir izmainījis to, kā tiek pasniegti testu rezultāti (nerāda kopējo topu, bet, atlasot konkrētu modeli, var redzēt tā saņemtos punktus), te pirmās piecas topa vietas aizņem 127 līdz pat 136 DxOMark sniegtie punkti.

    Jāsaka, ka ZenFone 7 Pro darbojās aptuveni tā, kā biju no šī viedtālruņa un gandrīz arī tā cenas gaidījis. Varētu būt, ka atsevišķos gadījumos varētu vēlēties labāku detalizāciju un dabīgāku krāsu attēlojumu, bet ASUS visai aktīvi turpina izsūtīt programmatūras labojumus, uzlabojot kameru un akumulatora darbību. ZenFone 6 noteikti bija daudz, daudz vājākas kameras.

    Nobeigumā

    ASUS ar ZenFone 7 Pro paveicis visai labu darbu, vismaz veiktspējas ziņā ZenFone 7 Pro nepiekāpjas ASUS ROG Phone III, kas ir lielisks rādītājs. ROG Phone III gan piedāvā pāris trikus, kas nav ZenFone 7 Pro kabatā – ROG Phone III ar doka palīdzību par pieslēgt 3.5 mm austiņas un šis viedtālrunis piedāvā arī papildu pogas un daudz labāku skaņu no iebūvētajiem skaļrunīšiem, kas noderēs spēļu baudīšanas laikā. ROG Phone III tiek arī piedāvātas vairākas atmiņu iespējas un tam ir 144 Hz ekrāns.

    Šim visam ZenFone 7 Pro liek pretī civilizētāku viedtālruņa izmantošanu ikdienā, lai arī šis modelis nav neko viegls. Kameras ZenFone 7 Pro ir labas, bet tās ir patālu no izcilām šajā cenu kategorijā. Aptuveni līdzīgā cenā var pie sakaru operatoriem iegādāties Samsung Galaxy S20+, jā Samsung būs lēnāks, bet vieglāks un, domājot par otrreizējo tirgu, arī populārāks. Samsung arī sasolījis trīs gadu atbalstu lielajiem Android laidieniem, ko nevar neņemt vērā viedtālruņa izvēles mirklī. Nevajag piemirst Xiaomi Mi 10 5G, kas nu jau maksā ap 670 eiro pie operatoriem un OnePlus 8T (599 eiro pie ražotāja, +50 eiro pie sakaru operatora tepat uz vietas). ZenFone 7 Pro konkurenti ir nedaudz lēnāki, bet tie ir arī vieglāki un ērtāki ikdienā, arī kameru ziņā Samsung un Xiaomi būs kādu soli priekšā ZenFone 7 Pro.

    Izvēle par labu ZenFone 7 Pro būtu nedaudz vieglāka, ja tā cena grozītos ap 700, nevis ap 800 eiro.

    Patika

    • efektīva dzesēšana
    • milzu akumulators
    • 90 Hz ekrāns bez izgrauzuma
    • zaļais zibsnis uz aizmugures stikla nosegvāka
    • komplektā divi koverīši

    Ne tik ļoti patika

    • īstens spēļu dampis ROG Phone III maksā līdzīgi
    • vāji, dažādu spēju skaļruņi
    • nav bezvadu uzlādes
    • viedtālruni ir visai smags un dīvaini izsvarots (smagāks augšgals)
    ZenFone 7 Pro ir kā nolaizīta stiklene pret robusto ROG Phone III. Izvēle tavā ziņā!

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    8
    Ekrāns
    8
    Programmatūra
    8
    Veiktspēja
    10
    Akumulators
    10
    Kameras
    6
    Cena
    5
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    cipis
    11.11.2020 23:38

    Man kā zenfone 6 lietotājam ļoti nepatīk divas lietas.Viena ir 3.5mm pieslēgvietas iztrūkums – viens no faktoriem kādēļ es vispār savu telefonu izvēlējos. Otra ir telefona izmērs. Jau zenfone 6 ar saviem 190gramiem ir diezgan smagnējs un izmēros paliels. Septītajam modelim tiek papildus piesviesti vēl 40 grami un vairāki milimetri augstumā/platumā. Visādi citādi telefons ir ļoti labs.

    rudzu rikas
    12.11.2020 00:58

    Nezinu, kas tā pa modi taisīt tādus izbīdījumus aizmugures daļā. Nevar normāli tak tādu uz galda nolikt. Uzreiz prasās kaut kāds ietvars (case). Būtu piemetuši tos cik-tur-vajag mm vēl klāt pie biezuma, ielikuši vēl jaudīgāku bateriju un viss būtu super :) Mans pašreizējais favorīts ir cits. samsung galaxy M51. Viennozīmīgi.

    Reklāma
    ZenFone 7 Pro ir kā nolaizīta stiklene pret robusto ROG Phone III. Izvēle tavā ziņā!ASUS ZenFone 7 Pro apskats - super ātrs un glīts viedtālrunis spēlēm un ikdienai