Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ZenFone 6 apskats

    ZenFone 6 gribētos dēvēt par viedtālruni ar milzu potenciālu, jo ne visas programmatūras nianses izdevies noslīpēt. Interesants, bet drīzāk trausls kameras atvēršanas mehānisms, pati kamera drīzāk viduvēja.

    Jaunākie raksti

    ASUS ar tik ilgi gaidīto ZenFone 6 viedtālruņa modeli ir centies nošaut visus iekārojamos zaķus ar vienu šāvienu. ASUS ZenFone 6 ir salīdzinoši pieejamā cenā, tas būtu saucams par spēļu entuziastiem paredzētu viedtālruni, tas nav pārāk liels, ASUS parūpējies par jaudīgām komponentēm un pat pievienotas asprātīgas galvenās kameras, kas vienlaikus ir arī pašiņu kameras. Interesanti, ka ASUS nav piemirsis par 3.5 mm austiņu pieslēgvietu un pat FM radio, kas daudziem šķitīs liels pluss. Interesanti, ka FM radio nav kā atsevišķa lietotne, bet to iespējams startēt no augšējās rīkjoslas.

    ASUS nav pārāk uzsvēris ZenFone 6 piederību pie spēlēm paredzēto viedtālruņu klāsta (te tomēr vairāk uzsvars tiek likts uz ROG Phone II), bet ticu, ka ZenFone 6 izvēlēsies ne viens vien spēlīšu entuziasts, jo viedtālrunim ir pamatīga jauda un ietilpīgs akumulators. No īstena spēļu viedtālruņa ZenFone 6 atšķiras ar tikai 60 Hz ekrānu, kā arī viedtālrunim nav šķidruma dzesēšanas sistēmas. Pārējās visas īpašības ZenFone 6 piemīt – ietilpīgs akumulators, gana liels ekrāns, stereo skaļruņi un pamatīga jauda.

    No ne tik labajām lietām varu teikt tikai to (pirms esmu ilgāku laiku pavadījis kopā ar ZenFone 6), ko esmu lasījis tīmeklī: daudzi lietotāji sūdzas par GPS datu nepienācīgu nogādāšanu pie trešo pušu lietotnēm, tāpat cilvēki sūdzas, ka viedtālrunim esot problēmas ar balss zvaniem, ZenFone 6 pamatīgi silst (šis ir fakts), kā arī Eiropā esot problēmas ar ZenFone 6 pieejamību. Lielākos apjomos ZenFone 6 mums tikšot piegādāts tikai septembrī. Vēlreiz uzsveru – šīs ir sūdzības no interneta plašumiem! Vairumu no tām saņemtajam ZenFone 6 neredzēju. Bet pie Kursora izmēģināšanai ir nonācis Krievijai paredzēts modelis, tāpēc pastāv iespēja, ka kaut kas Eiropas modelim ir nedaudz atšķirīgs.

    Flagmaņa cienīga tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 9 Pie, ZenUI 6
    • Ekrāns: 6.4 collu IPS LCD 1080 x 2340, 19.5:9 malu attiecība, ap 403 ppi, Corning Gorilla Glass 6 skrambu drošs ekrāns, HDR10+ atbalsts, DCI-P3 100%
    • Procesors:  Qualcomm Snapdragon 855, Adreno 640 video apakšsistēma
    • RAM un atmiņa: 6 GB + 64 GB/ 128 GB vai 8 GB + 256 GB
    • microSD: līdz 1 TB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 5 (A2DP, LE, aptX HD), 4G
    • Kameras: divu kameru sistēma – 48 megapikseļi, f/1.8, 26 mm (wide), 1/2″, PDAF, lāzera autofokuss; 13 megapikseļi, f/2.4, 11 mm (ultrawide)
    • GPS: ar dubultās uztveršanas A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
    • Papildus: e-kompass, barometrs, pirkstu nospiedumu lasītājs aizmugurē, ātra akumulatora uzlāde (18 W Quick Charge 4.0), reversā uzlāde (ar vadu), NFC, USB 2.0 Type-C
    • Izmēri un svars:  159.1 x 75.4 x 9.2 mm, 190 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Po 5000 mAh
    • Krāsas:  Midnight Black, Twilight Silver
    • Cena:  ap 500 eiro (6 GB RAM + 64 GB)

    Atturīgs izskats un patīkama uzbūve

    Manuprāt, ZenFone 6 izdevies gana vienkāršs, atturīgs, pat varbūt garlaicīgs. Līdz pagriez viedtālruni otrādāk, ieraugot atvāžamo kameru. ZenFone 6 ir mūsdienām pieklājīgos izmēros ar 6.4 collu ekrānu, viedtālrunim pa perimetru apvilkta alumīnija josta, aizmugure arī veidota no stikla (priekšpusē ir Corning Gorilla Glass 6, aizmugurē Gorilla Glass stikls bez norādīta modeļa).

    Visas pogas (skaļuma, ekrāna ieslēgšanas un digitālā asistenta izsaukšanas Smart Key) novietotas ZenFone 6 labajā pusē, blakus USB Type-C uzlādes pieslēgvietai novietota austiņu 3.5 mm pieslēgvieta. Neesmu milzīgā sajūsmā par atsevišķu digitālā balss asistenta pogu, tā tur varēja arī nebūt. ZenFone 6 aizmugurē izvietots pamatīga izmēra, zils ASUS logo, kā arī varam redzēt nedaudz dīvainās kameras moduli. ASUS izvēlējies arī pirkstu nospiedumu nolasītāju izvietot viedtālruņa aizmugurē.

    Pirkstu nospiedumu nolasītājs ir neliels, tas arī nav ļoti ātrs, bet vērtēju to kā pieņemami ātru nolasītāju.

    6.4 collu ekrāna izmēram ZenFone 6 ir visai smags (190 g), bet jāņem vērā, ka viedtālrunis saņēmis 5000 mAh akumulatoru, kas jau ir visai iespaidīgs parametrs. ZenFone 6 nav saņēmis nekādu mitrum noturību. Visticamāk, te vainojama atvāžamā kamera, to nekādi nav iespējams padarīt mitruma izturīgu.

    ASUS izveidojis gana komplicētu kameras atvēršanas mehānismu – to darbina 13 zobratiņi. Ražotājs apgalvo, ka viedtālruņa kamera spēs novirināties vismaz 100 000 reižu, bet mani šoreiz šīs laboratorijas apstākļu 100 000 reizes kaut kā nepārliecina – kamera izskatās visai trausla, tā arī ne pārāk glīti darbojas, ja netīšām atlocīšanās vai aizlocīšanās laikā pieskaries pie kameras. Tad tā paliek pusatvērtā stāvoklī, nākas iziet un atkārtoti ieiet kameras lietotnē, tikai tad ZenFone 6 prot aizvērt kameru līdz galam. Kamera ap sevi ļoti apņēmīgi krāj kabatas putekļus, kas arī nenāk par labu 13 mazajiem zobratiņiem.

    Oppo Reno izbīdāmās kameras neesmu redzējis, bet OnePlus 7 Pro izbīdāmā kamera darbojās visai pārliecinoši. Arī tā krāja ap sevi visādu šmuci, bet nekad neradās iespaids, ka OnePlus 7 Pro izbīdāmā kamera varētu iestrēgt pusceļā vai ka tā būtu dikti trausla. OnePlus arī bija paspējis 7 Pro nodēvēt par mitruma droši, lai arī nepiedāvāja nekādus IPxx standartus. OnePlus 7 Pro prot arī iebīdīties pati iekšā korpusā, ja sajūt kritienu. ZenFone 6 kamera pati neprot iebīdīties kritiena mirklī, bet tā arī nepaspētu aizvērties, jo vienkārši ir pārāk lēna. ZenFone 6 kameras atvēršanu pavada klusa, bet griezīga skaņa. Tīmeklī to salīdzina ar veca adatu printera darbību.

    Kopumā par kameras atvēršanas mehānisma izturību es negalvotu. Xiaomi Mi Mix 3 viedtālruņa atslidināšana tika testēta 300 000 reizes, turklāt tur ir tikai pāris sliedītes un daži magnēti. ZenFone 6 vaļā pa 180 grādiem veras salīdzinoši liels kameras modulis, tas ir plāns, neaizsargāts, un atvēršanu veic 13 zobrati.

    Visai parasts ekrāns

    Pāris vārdi par ekrānu. ZenFone 6 izmantots IPS tehnoloģijas ekrāns, tas saules gaismā nedaudz atpaliek no AMOLED ekrāniem, ko savos flagmaņos izmanto Samsung, OnePlus, Apple. Man ZenFone 6 ekrānam pietrūka spilgtuma ārpus telpām, ekrānam ir vien 600 cd/m2 spilgtums, kamēr flagmaņu ekrāni parasti maksimālajā spilgtumā darbojas ar ap 1000 cd/m2. Ekrāna maksimālā spilgtuma izmantošanas laikā rodas sajūta, ka krāsas tiek pārspīlētas.

    ZenFone 6 ekrāns saņēmis HDR10 atbalstu, kā arī tas attēlo 100% no DCI-P3 krāstelpas, tādējādi neatpaliekot no citu ražotāju flagmaņu snieguma. Spēļu entuziastiem jānorāda, ka ZenFone 6 ekrāns darbojas ar 60 Hz, kamēr OnePlus 7 Pro ir 90 Hz, bet vairāki spēlēm paredzētie viedtālruņi spēj darboties arī ar 120 Hz. Toties viedtālruņa ekrānam nav izgrauzumu vai izkniebtu caurumu pašiņu kamerai.

    Vienkārša saskarne un brutāla ātrdarbība

    No apskata viedokļa ZenFone 6 ir ļoti garlaicīga saskarne, tā noturēta ļoti tuva tīram Android, tik vien cik ASUS izstrādāta melna vizuālā tēma, bet tas arī ir viss. Apskatam saņemtajam viedtālruņa modelim ir divas Yandex lietotnes, bet tas ir tādēļ, ka testa ZenFone 6 nācis no Krievijā bāzēta ASUS pārstāvja. Pie mums pārdotajiem ZenFone 6 Yandex lietotnēm visdrīzāk nevajadzētu būt.

    Interesanti, ka sintētiskās veiktspējas testos ZenFone 6 darbojas nedaudz ātrāk par OnePlus 7 Pro. Te gan jāņem vērā, ka OnePlus 7 Pro ir augstāka ekrāna izšķirtspējas, bet OnePlus 7 Pro ar uzviju atriebās iebūvētās atmiņas darbības ātrumā. Kopumā ir sajūta, ka ZenFone 6 un OnePlus 7 Pro ikdienas darbības veic identiski ātri, ZenFone 6 nedaudz piekāpjas, kad tiek veikta datu kopēšana un lietotņu atjaunināšana no Google Play veikala, jo OnePlus 7 Pro ticis pie būtiski augstākas ātrdarbības iebūvētās atmiņas.

    Ierīce Antutu Geekbench single Geekbench multi AndroBench Read (MB/s) AndroBench Write (MB/s)
    ASUS ZenFone 6 361 563 3528 11 284 826 206
    OnePlus 7 Pro 352 546 3432 10 819 1451 385

    Pamatīgs akumulators

    ASUS visai drošsirdīgi uzstādījis ZenFone 6 ietilpīgu 5000 mAh akumulatoru. Samsung, OnePlus, Xiaomi un Huawei izmanto aptuveni 3500 – 4000 mAh akumulatorus savos šī gada flagmaņos. Ja būsi prātīgs, ZenFone 6 ar vienu uzlādi tiešām izdzīvos divas diennaktis, bet vairumā gadījumu jārēķinās ar viedtālruņa uzlādi pēc aptuveni 36…38 stundu mērenas lietošanas. Tātad ZenFone 6 pievienosi uzlādei otrajā dienā pirms došanās čučēt.

    ZenFone 6 iebūvēta akumulatora taupīšana uz fona lietotņu darbību darbojas līdzvērtīgi Huawei izstrādātajai akumulatora taupīšanai. Bet ieteiktu būt uzmanīgiem, lai pārlieku liela kāre pēc ilga darbības laika nenomāc paziņojumu saņemšanu no lietotnēm.

    Prasīgu spēlīšu dzenāšanas laikā ZenFone 6 zaudē aptuveni 12% stundas laikā, kas ir visai labs rādītājs. Jāņem gan vērā, ka ZenFone 6 ir tendence visai jūtami uzsilt, jo tas nav saņēmis nekādu uzlabotu dzesēšanas sistēmu. Internetā ik pa laikam atrodamas sūdzības, ka ZenFone 6 karstot līdz pat 60 grādiem, bet tas izklausās visai neticami, ja ņem vērā, ka jau pamatīgi karsta vanna ir aptuveni 38 vai 39 grādus silta. Pēc Eiropas standartiem pa ūdens maisītāju būtu jātek ārā aptuveni 60 grādus karstam ūdenim, lai nebūtu problēmas ar leģionāru slimību. 60 grādu ūdens jau ir tik karsts, ka nevar pirkstus tādā noturēt.

    Interesanta, bet ne ideāla kamera

    ASUS ZenFone 6 saņēmis 48 megapikseļu galveno kameru, kas darbojas kopā ar 13 megapikseļu ultra-wide papildu kameru. ZenFone 6 nav ticis pie trešās kameras, kas šī gada modeļos parasti ir ap 8 megapikseļiem tā dēvētā telefoto kamera. Kā jau visi zina – ZenFone 6 galvenās kameras ir arī pašiņu kameras, tāpēc ZenFone 6 paspējis DxO Mark Selfie testos saņemt 98 punktus, kļūstot par šīs disciplīnas līderi. Par vienu punktu Selfie testā ZenFone 6 piekāpjas Samsung Galaxy S10 5G, par diviem piekāpjas Samsung Galaxy S10+. It kā jau forši, bet no otras puses – ZenFone 6 galvenās kameras ir tikpat labas, kā Galaxy S10 pašiņu kamera. Un te mums sākas problēmas!

    Nez kāpēc DxO nav devis ZenFone 6 vērtējumu arī par galvenajām kamerām. Ja pieņemam, ka pamata kameru testos ZenFone 6 saņem tos pašus 98 punktus, tad ZenFone 6 nostādīts vienā līmenī ar Google Pixel 2.

    Par kameras moduļa virināšanās niansēm jau izrunājām, tagad ķeramies pie kameras fotodarbības. ZenFone 6 saņēmis 48 megapikseļu Sony IMX586 sensoru (to pašu sensoru izmanto Honor 20 Pro un OnePlus 7 Pro), bet arī ZenFone 6 no 48 megapikseļiem ikdienā pāri paliek vien ceturtā daļa – attēla izšķirtspēja pēc noklusējuma tiek nosēdināta līdz 12 megapikseļiem. Lietotājam pašam jādodas kameras iestatījumos, lai tiktu pie visiem 48 megapikseļiem, bet vienlaikus tad tiek atslēgtas vairākas citas kamera iespējas, piemēram, attēla palielinājums.

    ZenFone 6 ir arī otra ultra-wide 13 megapikseļu kamera, kas arī pārāk neatšķiras no Honor 20 Pro un OnePlus 7 Pro uzstādītajām platleņķa kamerām.

    Man par lielu nelaimi ZenFone 6 pēc aptuveni nedēļu ilgas lietošanas saņēma atjauninājumu, kas (vismaz pēc change-log spriežot) uzlaboja kamera darbību. Tiesa, dižos uzlabojumus nevarēju ātrumā ieraudzīt.

    Iespējams, lielākā ZenFone 6 kameras problēma ir optiskās attēla stabilizācijas neesamība. Elektroniskā attēla stabilizācija strādā tikai atsevišķos video režīmos. ASUS uzsvēris HDR+ izmantošanu fotorežīmā, bet, manuprāt, HDR+ ir mežonīgi agresīvs vismaz pusē gadījumu, fotogrāfijas sāk izskatīties pēc ar krāsām pārsātinātiem komiksiem. Piemēram, puķītes pļavā ieguva tādas kā apvilktas, izceltas aprises.

    Kamerām ir arī niķis sliktākā apgaismojumā censties visu nepamatoti padarīt būtiski gaišāku, attiecīgi tiek celtas ISO vērtības, bet pazūd detalizācija un sacūkojas krāsas.

    Visai interesanti nostrādāta panorāmas uzņemšana – vari savu ZenFone 6 nekustināt, panorāmu uzņems kamera pati, tā lēni pagriezīsies par 180 grādiem.

    Teorētiski ZenFone 6 piedāvā aptuveni trīskāršu digitālo attēla palielinājumu, bet tas rada tikai vēl trakākus kropļojumus fotogrāfijā. Ultra-wide kamera izmantojama labā apgaismojumā ārā, telpās arī ir tīri pieņemami, bet patālu no izcili.

    Kopumā var just, ka ZenFone 6 cieš no optiskās attēla stabilizācijas neesamības, kā arī fotogrāfijas ik pa laikam pabojā automātiskais HDR+.

    Nobeigumā

    Noteikti lielākie ZenFone 6 plusi ir cena, uzbūve, ātrdarbība un akumulatora ietilpība. Šodienas viedtālruņu niansēm ZenFone 6 pat būtu gandrīz dēvējams par izmēros viduvēju, ar noslieci uz maza izmēra viedtālruņa titula iegūšanu. Patīkami, ka ASUS ir prātīgi apgājies ar saskarni – te neko lieku neatradīsi.

    Noteikti par interesantu būtu dēvējama ZenFone 6 kamera, tās atvēršana, bet šis nav nekāds pluss. Pastāv zināmas aizdomas, ka atvēršanas mehānisma 13 zobratiņi varētu kļūt par vājo vietu ZenFone 6 uzbūvē. Kameras vicināšana par 180 grādiem arī liegusi ZenFone 6 tikt pie jebkādas mitruma un putekļu noturības. Kameras darbība ir ciešama, bet tā nav uzskatāma par plusu. Tiesa, ASUS jau izlaidis vienu atjauninājumu, kas saistāms ar kameras darbības uzlabojumiem. Visticamāk, būs vēl kāds kameras labojums. Līdzvērtīgi rīkojas OnePlus – OnePlus 7 Pro modelim bijuši vismaz divi kameras programmatūras labojumi, tagad tiek solīts trešais, bet jūtamu labumu tie, manuprāt, nedod. Salāpītas kaut kādas sīkas, ikdienā ne pārāk būtiskas nianses, tas arī viss. Pareizāk gan būtu ZenFone 6 pretstatīt parastajam OnePlus 7, nevis Pro modelim, bet OnePlus 7 rokās neesmu turējis.

    Kopumā rodas sajūta, ka ZenFone 6 ir vēl nedaudz nepabeigts viedtālrunis – ASUS jau paspējis izlaist pirmo programmatūras labojumu kamerai, visticamāk, gaidāmi arī citi programmatūras papildinājumi. Tiesa, ASUS paspējis arī sabojāt daļu no ZenFone 6 viedtālruņiem ar programmatūras labojumu. Pat OnePlus vairs tik ļoti neeksperimentē ar viedtālruņu programmatūru, ja vien lietotājs pats nepiesakās kādā beta programmā.

    No vienas puses tas ir apsveicami, ja ražotājs ieklausās lietotāju komentāros, atbilstoši papildinot viedtālruņa programmatūru. No otras puses – pircējam nākas pusgadu lietot nepabeigtu produktu (ja viedtālrunis pēc programmatūras labojuma saņemšanas vispār turpina strādāt). Tīmeklī pieejama visai plaša informācija par pastāvošām ZenFone 6 problēmām, kuras diemžēl nav iespējams pilnībā pārbaudīt (varbūt citu reģionu viedtālruņi) un atkārtot. Internets sūdzas par gadījumiem ar nespēju GPS datus nodot citām lietotnēm, redzētas visai daudz sūdzības par balss zvanu problēmām, daudzi komentētāji internetā uzskata, ka ZenFone 6 pārāk daudz karst.

    Patika

    • Pieņemama cena
    • Ietilpīgs akumulators
    • Ļoti kvalitatīva uzbūve (un 3.5 mm austiņu pieslēgvieta)
    • Pamatīga jauda
    • reversā vada uzlāde

    Nepatika

    • Kameras modulis šķiet trausls
    • Fotogrāfiju kvalitāte
    • Viedtālrunis mēdz pamatīgi sakarst
    ZenFone 6 gribētos dēvēt par viedtālruni ar milzu potenciālu, jo ne visas programmatūras nianses izdevies noslīpēt. Interesants, bet drīzāk trausls kameras atvēršanas mehānisms, pati kamera drīzāk viduvēja.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    8
    Ekrāns
    8
    Programmatūra
    8
    Veiktspēja
    10
    Akumulators
    9
    Kameras
    6
    Cena
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Raimis
    19.08.2019 17:24

    Šito jau ilgāku laiku gaidu Latvijā. Liela baterija + austiņu spraudnis + fm radio + tīrs androids + ekrāns bez notch + cena. Tuvu perfekts telefons par tādu naudu.

    19.08.2019 21:58

    Vai tad bezvadu uzlāde ir? Visur citur bija norādīts, ka nav. Reversā uzlādē notiek ar vadu kā power bank.

    Kaspars Baradach
    19.08.2019 22:40

    atceros kad lietoju asus p535, tad asus bija top aparāti. kur tas viss palika???? kāpēc tagad viņi ražo labākajā gadijumā vidus segmentu….

    Kursors.lv
    20.08.2019 09:36

    Tāpēc, ka konkurenti aizskrēja priekšā.

    Kengurs
    19.08.2019 23:39

    ūdens ir visnotaļ labs siltumvadītājs, tamdēļ tā 60 grādi ir labāk “jūtami” kā telefona korpusa grādi

    Reklāma
    ZenFone 6 gribētos dēvēt par viedtālruni ar milzu potenciālu, jo ne visas programmatūras nianses izdevies noslīpēt. Interesants, bet drīzāk trausls kameras atvēršanas mehānisms, pati kamera drīzāk viduvēja.ASUS ZenFone 6 apskats