Web Analytics
More
    Reklāma

    OnePlus 7 apskats

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    OnePlus 7 ir lielisks tālrunis tiem, kas novērtēs dizaineru darbu, sakārtotu saskarni un izcilu veiktspēju. OP 7 atsevišķās kategorijās spēj aizsteigties priekšā pat Pro versijai. Kameru darbība ir lielākā vilšanās.

    Jaunākie raksti

    Testējot OnePlus 7, man bija tas prieks paviesoties Amerikā. Pakārdināju ne vienu vien ņujorkieti, jo izrādās, ka viņiem oficiāli pieejama vien OnePlus 7 Pro versija. Šis nebūs stāsts par Ņujorku kā kontrastu pilsētu, bet par OnePlus 7 kā kontrastu tālruni gan.

    Mēs šoreiz esam priviliģētākā stāvoklī, jo mums pieejami abi modeļi, kamēr Amerikā vien Pro versija. Te gan vērts atskatīties uz OnePlus attīstību kopumā. Pirms pieciem gadiem firma sevi pieteica ar ambiciozu plānu – piedāvāt flagmaņu veiktspēju par puscenu. Un tā klišejiskais termins “flagmaņu slepkava” bija dzimis. Laikam ejot, mainoties lietotāju prasībām, tālruņi kļuva advancētāki, diemžēl, tas līdzi nesis arī iespaidīgu cenu kāpumu. Pamanot izdevīgo nišu, ko OnePlus ieņem, arī citas Ķīnas firmas steidzās iekarot pieprasīto zemcenas karognesēju lauciņu. Xiaomi, Huawei, Honor un Asus šo tirgus daļu tik ļoti piesātinājuši, ka tikai loģiski, ka firma pirmo reizi izlaidusi Pro modeli, kas patiešām beidzot iederas “īsto” flagmaņu klasē. Tiesa gan nevajag aizmirst, ka OnePlus kameru departaments ir tas, uz kura rēķina iegūta patīkamā cena, tādēļ bildes nav flagmaņcienīgas.

    Kamēr septītajam OnePlus uzlabojumi no 6T modeļa nav tik būtiski, lai 6T mestu pār plecu un steigtos OnePlus 7 apskāvienos, uzlabotas tās daļas, par kurām bija vislielākās sūdzības. Rūdītākie zīmola lietotāji uzsver, ka tieši šis modelis nes agrākās firmas idejas. No sava priekšgājēja tālrunis atšķiras ar labāku kameru pāri aizmugurē, stereo skaļruņiem, uzlabotu pirkstu nospiedumu lasītāju. Tiesa uzlabojumi ir tik nelieli, ka tālruni drīzāk vajadzētu saukt par OnePlus 6 TT. Aptuvenā cena 550 eiro tālruni padara dārgāku par saviem tiešajiem konkurentiem – Xiaomi Mi 9 un Honor View 20.

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāns: Optic AMOLED, 6.41 collas, 1080 x 2340 pixels, 19.5:9 malu attiecība, ap 402 ppi, ap 85.5% ekrāna, korpusa attiecība, DCI-P3, Corning Gorilla Glass 6 aizsargstikls
    • Operētājsistēma: uz Android 9 Pie, Oxygen OS 9
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 855 (7 nm), astoņi kodoli: 1×2.84 GHz Kryo 485 & 3×2.42 GHz Kryo 485 & 4×1.80 GHz Kryo 485, Adreno 640 video apakšsistēma
    • RAM: 8* GB/ 6 GB
    • Atmiņa: 256* GB/ 128 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot Bluetooth 5.0, A2DP, LE, aptX HD, NFC, USB 3.1, Type-C 1.0 reversible connector, USB On-The-Go, 4G
    • GPS: dubultās uztveršanas A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, SBAS
    • Kameras: aizmugurē: 48 MP, f/1.7, 1/2″, 0.8µm, PDAF, OIS; 5MP, f/2.4, 1.12µm, dziļuma sensors; divu LED zibspuldze, HDR; video 2160p@30/60fps, 1080p@30/60/240fps, 720p@480fps, Auto HDR, EIS. Priekšā 16 MP, f/2.0, 25mm, 1/3.1″, 1.0µm, HDR, 1080p@30fps, EIS
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs zem ekrāna, stereo skaļruņi, žiroskops, kompass
    • Akumulators: nenomaināms Li-Po 3700 mAh, ātrā 20W uzlāde
    • Izmēri un svars: 157.7 x 74.8 x 8.2 mm, 182 g
    • Cena: ap 550 eiro

    *testa ierīcei

    Garlaicīgais skaistulis

    Lai vienkārši raksturotu OnePlus 7 dizainu, būtu jācitē Kursora apskatnieces Madaras frāze “garlaicīguma kvintesence“. Ir diezgan maz elementu, kas šo tālruni padarītu īpašu. No otras puses gan velns, gan Dievs slēpjas detaļās un tādu tālrunim netrūkst, tādēļ par visu pēc kārtas.

    Gan priekša, gan aizmugure saņēmusi Gorilla Glass pārklājumu. Priekša tikusi arī pie OnePlus uzstādītas aizsargplēves. Kaut arī pret savām testa ierīcēm izturos cieņpilni, tomēr vairāk kā nedēļas laikā iedzīvojos pamatīgās švīkās uz aizsargplēves, kas lika visu laiku pārbaudīt kabatu saturu. Ja tā gadās ar ikdienas puteklīšiem, bail pat iedomāties, kas notiktu, ja kabatā paviesotos atslēgas. Būtiskākais dizaina trūkums ir izvirzītās aizmugures kameras. Par laimi manās rokās nonāca Kristapa atpakotā, īpaši apskatniekiem paredzētā lielā paka ar trim aizsargmaciņiem. Oriģinālajā iepakojumā iekļauts caurspīdīgs silikona aizsargmaciņš, bet es izvēlējos taustei tik ļoti tīkamo sandstone versiju. Te arī parādās OnePlus dizaineru pārdomātība – simpātiski oriģinālie maciņi un sarkani aksesuāri, kas sakrīt ar interfeisa sarkanajiem akcentiem. Tiešām apsveicams dizaineru darbs.

    Tālruņa perimetrs veidots no pulēta, spīdīga alumīnija. Tas gan uzdod jautājumu, kāpēc tālrunī, kurā nav bezvadu lādēšana, visa aizmugure nevarēja būt no alumīnija, ja jau rāmi ir iespējams nopulēt tendencēm aktuāli spīdīgu? Kreisais sāns ticis pie skaļuma taustiņiem un SIM atvilktnēm, bet labais pie bloķēšanas taustiņa un skaņas profilu sviras. Jā, protams, šī svira ir aizgūta no ābola, bet jāteic, ka šāds risinājums ir ļoti ērts. Pie tā pierod tik ātri, ka, mainot telefonu, grūti no tā atradināties. Sviras virsma vedota reljefā, kas nozīmē, ka, sēžot sapulcē, arī kabatā pirksti to atradīs, lai pārliecinātos, ka skaņa izslēgta. Tas ir super ērti. Diemžēl, tālrunis nav ticis pie 3.5 mm austiņu ligzdas. Vēl sliktāk situāciju padara fakts, ka OnePlus nav iekļāvis komplektācijā pāreju. Grrrr…

    No ergonomikas viedokļa viss pārējais ir, kā nākas. Viss ir tieši tur, kur jābūt, ērti sasniedzami. Korpuss veidots gana meistarīgi. Izvēlētā spoguļpelēkā krāsa nav kliedzoša, bet neizskatās lēti. Pieejams arī spilgti sarkans krāsojums. Pie mīnusiem var minēt OnePlus cimperlēšanos ar IP reitinga piešķiršanu. Vasarā pie ūdeņiem prātīgi!

    OnePlus 7 taustei tīkamais dizains atstāj to grūti noformulējamo sajūtu – mazliet precīzāks, mazliet patīkamāks, mazliet pārdomātāks, kā vidējās klases tālrunis. Tā laikam ir tā premium sajūta, kas dizaina ziņā ļauj tālruni novietot blakus citiem augstā gala flagmaņiem.

    Tīkams ekrāns

    OnePlus savu ekrānu nodēvējuši par Optic Amoled. Ko tas nozīmē? To, ka tāds pats Super Amoled, kāds izmantots citu firmu veikumos, vien ir. Ekrānam nav ne vainas, tomēr šoreiz jānorāda uz dažiem trūkumiem. Gribētu redzēt labāku spēju tikt galā ar spilgtu sauli. Proti, redzamība saulē ir pieņemama, bet ne tik laba kā citiem. Pat lētākais Xiaomi Mi 9 tiek labāk ar šo galā. Te gan jāpiebilst, ka šāds secinājums man radies, jo gadījies testēt citus tālruņus. Lietotāji, kas jau pieraduši pie OnePlus ekrāniem, visticamāk aktīvi komentēs, ka ekrānam viss ir kārtībā. Arī OnePlus jau vairākos telefonos sastopamais želejas efekts (ātri ritinot saturu viena puse it kā piebīdās maķenīt lēnāk) ir novērojams. Pilnai laimei gribētos, lai izgrauzums nav noapaļota “V” formā, bet “U” formā, jo tad par pāris pikseļiem būtu vairāk vietas saturam, bet tā jau būtu matu skaldīšana.

    Citu iebilžu nav. Iekštelpās ekrāns ir lielisks, skata leņķi uzteicami, izšķirtspēja pietiekama. Tieši izšķirtspēja ļauj sintētiskajos veiktspējas testos un akumulatora darbībā uzrādīt labākus rezultātus par spējīgāko pro versiju. Patīkami strādā vienmēr ieslēgtais ekrāns, kas aktivizējas, paņemot tālruni rokā. Pareizi vien ir, kādēļ lieki jātērē akumulatora resursi, ja tālrunis atrodas kabatā? Vienīgi, kad šāds risinājums nav OK, ja tālrunis atrodas uz galda un gribas ātri paskatīties, cik rāda pulkstenis. Vienmēr ieslēgtais ekrāns būs lielisks sabiedrotais, jo paziņojumu LED indikatoru OnePlus 7 nav saņēmis.

    Par atbloķēšanu

    Pirkstu nospiedumu lasītājs novietots zem ekrāna, bet sejas atpazīšana uzticēta 16 MP priekšas kamerai. Pirmais saņēmis lielāku sensoru, kā priekšgājējs 6T. Tas nozīmē, ka nolasīšana notiek tik pat precīzi un ātri kā Xiaomi Mi 9. Šo risinājumu var saukt par uzticamu – ar pirmo reizi izdevās atbloķēt tālruni astoņas reizes no desmit.

    Sejas atpazīšana strādā ļoti ātri, bet jārēķinās, ka tās darbība atkarīga no apkārtējā apgaismojuma. Nekādu infrasarkano papildelementu, kas ļautu seju atpazīt pat tumsā, tālrunim nav.

    Veiktspējas izcilnieks

    OnePlus 7 veiksmīgi turpina flagmaņkāvēju aizsākto principu, kad super jauda tiek piedāvāta par super cenu. Snapdragon 855 procesors 8 GB RAM un 256 GB atmiņa komentārus neprasa. OnePlus 7 ir viens no pirmajiem, kas aprīkots ar super ātro UFS 3.0 atmiņu. Ikdienā gan neko kardināli labāku par citiem viedtālruņiem nenovērosiet, ja vien nelietosiet failu apmaiņu ar datoru caur vadu. Un tomēr, šis ir jauks žests šim veiktspējas nezvēram. Kā klājas sintētiskajos veiktspējas testos? Un kā jums šķiet? Tālrunis gozējas augšgalā. Ikdienā tas nozīmē, ka OnePlus tiks galā ar teju katru aplikāciju, ko metīsiet tā ceļā. Nekādu aizturu, nekādu silšanu. Izcili!

    Ir vesela kaudze ar citos tālruņos esošām tehnoloģijām, kuras OnePlus 7 neatradīsiet. Piemēram, 3.5 mm austiņu ligzdu, atmiņas karšu lasītāju, FM radio un infrasarkano raidītāju. Toties tālrunis ticis pie zolīdas stereo skaļruņu sistēmas. Skaļruņi ir gana skaļi, labi sabalansēti. Ir reizes, kad nedaudz tiek nozagti basi, bet kopumā par skaņu nebūs jāsūdzas.

    Lai gan OnePlus 7 saņēmis mazākas ietilpības akumulatoru, kāds atrodams lielākajā pro brālī, tam ir arī mazāk ēdelīgs ekrāns. Tas nozīmē, ka dienu droši izvilksiet. Līdzi dotais, smuki sarkanais lādētājs ir gana ašs lādēšanā, lai gan pro versija jau atkal saņēmusi maķenīt ātrāku risinājumu. Stikla aizmugure vedina domas uz bezvadu lādēšanu, bet nesacerieties pāragri, tālrunis to neprot. OnePlus atrunājas, ka neiekļauj bezvadu lādēšanu, jo tā neesot tik ātra, kā pašu veidotie sarkanie lādētāji.

    Skābekļa operētājsistēma

    Pirmkārt, jāteic, ka maldās tie, kas uzskata, ka OnePlus izmanto tīru, bet uzfrišinātu Android. Oxygen OS ir un paliek Android ar pārvilktu ādu. Būtiskākā atšķirība, ja citas saskarnes atgādina vatēto segu, ar ko segties vasarā, tad Oxygen OS ir drīzāk lina paladziņš karstajām vasaras naktīm. Saskarne ir samērā apjomīga, tomēr tā gana meistarīgi kopē tīru droidu un ir labi salāgota, lai lietošanas pieredze šķistu plūdena un teju Google Pixel cienīga. Cepuri nost, viss izskatās un strādā lieliski. Nav jābrīnās, ka apskatnieki jūsmo un sauc šo par vienu no labākajām saskarnēm.

    Kreisajā pusē ir logs, kurā atrodas parocīgs rīks stāvvietas atrašanai. Šī funkcija gan noderīgāka būs tieši ASV vai Ķīnā, mūsu stāvvietas salīdzinājumā ar tām ir ods pret ziloni. Vienmēr priecājos, ka saskarnē pieejama aplikāciju krātuve. Slidinot no tās pa kreisi (šo lasi čukstus) pieejama slēptuve, kur paslēpt no kārām acīm, ko nevēlamu. Patīkami, ka paziņojumu paneli var izsaukt jebkurā mājas ekrāna vietā, tas ir īpaši ērti tik garam tālrunim kā OnePlus 7.

    Tumšā tēma ļauj izmantot ekrāna specifiku un ietaupīt nedaudz bateriju. Resursus taupa arī lasīšanas režīms, kas visu interfeisu padara melnbaltu. Zen režīms ir Google Wellbeing metamorfoze, kas izaicina nelietot tālruni un atvēlēt laiku, kam citam.

    Šķiet lielākās iebildes ir pret žestu vadību. Lai vadītu tālruni, var izvēlēties klasiskos trīs taustiņus, nejēdzīgo oriģinālā Android bīdāmo kapsulu vai žestus. Pēdējā gan nav padevusies visai laba – ja nokļūšana mājas ekrānā un atvērtajās aplikācijās strādā labi, tad “atpakaļ” funkcija novietota ekrāna apakšā ap “mājas” un atvērto aplikāciju logiem. Tas nav ērti, jo nereti tiek sajauktas funkcijas. Vēl viens trūkums, ka visas aplikācijas nestrādā divu aplikāciju logā, bet tā ir visa Android problēma. Nevarēju vienlaicīgi lietot Revolut un kalkulatoru.

    Kopumā saskarnes dizains un darbība ir lieliska. Šis ir tas gadījums, kad no saskarnes varētu pamācīties arī Samsung un Huawei.

    Uz kamerām ietaupīts

    OnePlus nekad nav izcēlies ar lielisku kameru darbību. Pat pro modelis piedāvā stipri viduvēju sniegumu. Tā ir arī šoreiz. Aizmugurē izvietots galvenais 48 MP puscollas sensors un 5 MP dziļuma sensors. Tieši tādu pašu pāri piedāvā Redmi Note 7, kas ir uz pusi lētāks, turklāt tā sniegums reizēm ir pat spējīgāks.

    Jāteic, ka šoreiz runa ir par divām dažādām pieredzēm – pirms un pēc atjauninājuma. Ja pirms, apsvēru domu doties ceļojumā ar veco tālruni, tad pēc atjauninājuma krietni uzlabojās krāsu attēlojums un HDR darbība.

    Kameras aplikācija ir salīdzinoši vienkārša, kas ļauj viegli tajā orientēties. Dīvaini, ka 48 MP režīms pieejams vien profesionālajā režīmā. Bet nu, cik zināms, šīs kameras spējas slēpjas, savienojot četrus pikseļus vienā, tādēļ šī režīma vietā iesaku izmantot tikai 12 MP.  Arī pārslēgšanās starp režīmiem ir dīvaina, ritinot tā iespējama vien skatu meklētājā, bet ne režīmu joslā.

    Tālrunis piedāvā 2x tuvinājumu, kas nezaudē kvalitāti. Šoreiz OnePlus nav melojis, kā OnePlus 7 Pro 3x palielinājuma gadījumā, jo netiek izmantota otra kamera, bet tiek kropots visos 48 megapikseļos.

    Izbaudot iespaidīgos Ņujorkas skatus, sapratu, ka esmu jau pieradis pie lieliskajām ultra platleņķa kamerām. OnePlus 7 šādu kameru protams nepiedāvā, bet nedaudz var izlīdzēties ar panorāmas režīmu, lai gan tas protams nav tas pats.

    Padoms ceļotājiem: izmantojot pusi no panorāmas, var mēģināt noimitēt ultra platleņķi

    Pieņemamā apgaismojumā bildes sanāk pieņemamas, bet tādas tās sanāk arī uz pusi lētākiem tālruņiem, tādēļ šoreiz to neuzskatu par cienīgu argumentu. Krāsu attēlojums ne vienmēr ir precīzs, atsevišķas krāsas tiek paspilgtinātas, citas pārveidotas par pilnīgi citu krāsu. Pieejams arī nakts režīms. Te jau atkal jārēķinās ar dīvainām krāsām, debesu krāsošanu, un gaismu atspīdumiem. Ak jā, ja patīk ķert saules zaķīšus, lūdzu uz priekšu, kamera to padara godam. Portreta režīms veiksmīgi aprēķina cilvēka kontūras, bet jūtams, ka fons netiek sadalīts pārāk daudz slāņos. Gan galvenajai, gan pašiņu kamerai āda tiek pārāk izskaistināta.

    Bet nu gan: from NYC with love!

    Nobeigumā

    Skaists, ātrs un Ķīnas prodakšenam netipiski pārdomāts tālrunis – tā īsi varētu raksturot OnePlus 7. Šoreiz ļoti uzteicams tālruņa, aksesuāru un saskarnes koncepciju dizaineru un inženieru darbs. Tas viss arī rada vārdos grūti noformulējamo sajūtu, kas ar prieku ļauj tālruni lietot. Tiesa gan patīkamā cena iegūta, krietni apdalot kameru departamentu. Tāds pats galveno kameru pāris, tikai pieslīpētāks, atrodams uz pusi lētākajā  Redmi Note 7. OnePlus uzstādītie noteikumi gana labi iepatikušies arī citām Ķīnas firmām. Piemēram, Xiaomi Mi 9 spēj piedāvāt līdzvērtīgu veiktspēju, krietni noslīpētākas un daudzveidīgākas kameras un pat bezvadu uzlādi par pieticīgāku cenu. Te gan jāatceras, ka MIUI nespēj turēt līdzi lieliski izstrādātajai Oxygen OS.

    Lieliskā saskarne un niansētais dizains rada atkarību. Taču pirms izdot pustūkstoti + sūtīšanas izdevumus ir vērts apdomāt, vai kameru nespēja tikt līdzi laikam, IP ūdens un putekļu aizsardzības un bezvadu uzlādes neesamība ir šīs cenas vērta? Ja kameru darbība ikdienā nespēlē lielu lomu, ja miteklis nav piebāzta ar stilīgiem bezvadu lādētājiem, tad noteikti Jā! Ja tomēr uztrauc lietus vai pludmales smilšu atstātās sekas un kameru darbība ir svarīga, tad vērts skatīties citā virzienā.

    Ļoti patika

    • Pārdomātība ne tikai korpusa, bet arī aksesuāru un saskarnes dizainā
    • Skaņas profilu svira
    • Veiktspēja un ātrdarbība
    • Viena no labākajām saskarnēm, kāda Android pieejama
    • Pieņemama akumulatora darbība
    • Stereo skaļruņi

    Negāja pie sirds

    • Kameru darbības nekonsekvence
    • Nav 3.5 mm austiņu ligzda, komplektācijā nav pat iekļauta pāreja
    • Nav: atmiņas karšu lasītājs, bezvadu uzlāde, IP reitings, FM radio
    • Žestu vadības risinājums
    OnePlus 7 ir lielisks tālrunis tiem, kas novērtēs dizaineru darbu, sakārtotu saskarni un izcilu veiktspēju. OP 7 atsevišķās kategorijās spēj aizsteigties priekšā pat Pro versijai. Kameru darbība ir lielākā vilšanās.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    9
    Ekrāns
    8
    Programmatūra
    8
    Veiktspēja
    10
    Akumulators
    8
    Kameras
    6
    Cena
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Janis Murnieks
    09.07.2019 17:20

    personīgais viedoklis – ja Huawei uztaisītu kko līdzīgu OxygenOS interfeisam – es būtu vīlies :D
    aplikācijās čupā , meņucis settingos neizteiksmīgs un “plakans” . utt

    Starp citu – stāvvietu asistents nav nekāds jaunums .

    Janis Murnieks
    09.07.2019 17:44

    laikam pieradums . iekdienā lietojot daudzas dažādas EMUI versijas neko baigi samudrītu neredzu . viduvēji pasvaigiem aparātiem ( OS ziņā ) nedaudz netīk pieminētais “meņuča plakanums” , bet nav tik izteikts kā OxygenOS gadījumā . labā ziņa , ka tas labojas svaigāku os versiju

    geksis
    09.07.2019 19:06

    pirkstu sensors optiskais vai ultraskaņas?

    geksis
    09.07.2019 19:12

    jā strādā tiešām lieliski, it īpaši ar pirkstu nospiedumu fotogrāfijām. :)

    Rudolfs
    10.07.2019 08:56
    Reply to  geksis

    Nu ja kāds ir dabūjis pirkstu nospieduma fotogrāfiju, tad tikpat labi jau varēja visu pirkstu noņemt un jebkuru lasītāju apmuļķot.

    Artūrs Balodis
    09.07.2019 19:53

    Izaugums ir V veida formā ar noapaļojumiem, jo tajā noapaļojumā ir iebāzti sensori. U veidu tur tik šauru bez noapaļojumiem neuztaisītu, tikai, ja tas būtu platāks.

    Reklāma
    OnePlus 7 ir lielisks tālrunis tiem, kas novērtēs dizaineru darbu, sakārtotu saskarni un izcilu veiktspēju. OP 7 atsevišķās kategorijās spēj aizsteigties priekšā pat Pro versijai. Kameru darbība ir lielākā vilšanās.OnePlus 7 apskats