Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Strix SCAR 17 G733 apskats – vēss, jaudīgs klēpjdators ar mehānisko tastatūru

    Jaunākie raksti

    Draugi, ir labi! Pavisam nesen mums bija apskatam saņemts ASUS TUF Dash F15 klēpjdators ar 240 Hz ekrānu un tobrīd pavisam jauno RTX 3070 klēpjdatoru videokarti. Diemžēl šis TUF Dash F15 klēpjdators tobrīd nespēja uzrādīt nekādus graujošus un pat ne augstus rādītājus. Pieļauju, ka TUF Dash F15 klēpjdatora lielākās problēmas bija draiveru zaļums un arī dikti karstais Intel procesors. Vaļā klēpjdatorus mēs neskrūvējam, bet, cik redzams TUF Dash F15 izjaukšanas video, tiešām procesors un videokarte ir ļoti tuvu un tos savieno divi siltumu novadošie tā dēvētie hītpaipi. Nemaz nebrīnītos, ja karstais Intel procesors arī nodauzītu uz leju videokartes spējas.

    Reklāma

    Kur tad tas labums? Šodienas varonis ROG Strix SCAR 17 G733 ir ticis pie pavisam svaiga, brutāli jaudīga, bet vienlaikus arī gana vēsa AMD Ryzen 9 5900HX procesora. Uzraksts uz klēpjdatora liecina, ka šis 8 kodolu un 16 pavedienu procesors jau ir rūpnīcā virstaktēts, bet tas neietekmē temperatūras tik tālu, lai sāktos kādas problēmas. Pat ne smagākajos sintētiskās veiktspējas testos Ryzen 9 5900HX procesors neuzrādīja temperatūras virs 90 grādiem, kamēr Intel jau sen būtu pietuvojies 100 grādiem un sācis jūtami samazināt veiktspēju. Un te nemaz nerunājam par aktīvo dzesēšanu, kurai arī nav jādarbojas kā dullai.

    ROG Strix SCAR 17 G733 vismaz uz papīra ir ļoti līdzīgi aprīkots, kad to salīdzinām ar TUF Dash F15, bet ātrdarbība ir gandrīz nesalīdzināmi labāka ROG Strix SCAR 17. Vai tiešām AMD ir tik tālu atrāvies no Intel?

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: AMD Ryzen 9 5900HX, 3.3 GHz līdz 4.6 GHz, 8 kodoli, 16 MB Cache
    • Videokarte: Nvidia GeForce RTX 3070, 8 GB GDDR6, ROG Boost līdz 1660 MHz pie 115 W (130 W ar Dynamic Boost)
    • RAM: 32 GB SO-DIMM 3200 MHz LPDDR4
    • Ekrāns: IPS-level 17.3 collas, 1920 x 1080, 16:9, 300 Hz, sRGB: 100%, Adobe: 75.35%, Adaptive-Sync, 3 ms
    • SSD: 1TB M.2 NVMe PCIe 3.0 SSD
    • Pieslēgvietas: 1x 3.5mm combo audio, 1x HDMI 2.0b, 3x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C ar DisplayPort / Power Delivery / G-SYNC, 1x LAN
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 6 802.11ax + Bluetooth v5.1
    • Izmēri: 39.5 x 28.2 x 2.34 ~ 2.75 cm
    • Svars: 2.70 kg
    • Akumulators: 90 Wh, 240 W uzlādes ierīce
    • Papildus: Optical Mech Keyboard, Per-Key RGB, 2x 4W skaļruņi ar Smart Amp Technology + 2x 2W tweeter, ROG Keystone, nomaināmi dekoratīvie panelīši zem ekrāna
    • Programmatūra: ASUS, Armoury Crate
    • Cena: apskata tapšanas laikā 2400 līdz 2600 eiro par modeli ar RTX 3070 vai ap 3200 eiro par modeli ar RTX 3080

    Izskats un uzbūve

    Jāsaka, ka pie ROG Strix SCAR 17 G733 izskata un dažādiem ražotāja ieviestajiem sīkumiem mēs varētu pavadīt pusi dienas, jo to te ir milzum daudz. Mēģināsim šoreiz tikt galā ar redzamākajiem klēpjdatora trakumiem. Uzreiz saku, ka šajā klēpjdatorā atrast kādu uzbūves mīnusu ir ļoti grūti, pat gandrīz neiespējami.

    Kā jau ROG sērijas klēpjdatoriem pieklājas, arī ROG Strix SCAR 17 G733 ticis pie bagātīga RGB LED aprīkojuma – uz vāka ir izgaismots logo, tastatūrai ir glauns izgaismojums un pat zem klēpjdatora spīd gaismiņas. Zinu, jau zinu, ko visi par tām domā, bet šoreiz tiešām viss ir ieturēts pieņemami spilgti un maz traucējoši. Protams, vienmēr vari RGB LED slēgt ārā vai to iestatīt kādā mierīgākā pasteļtonī.

    Kā var redzēt, ROG Strix SCAR 17 G733 vāks pilnībā nenosedz klēpjdatora apakšdaļu, kas, protams, palielina datora izmērus, bet šai pieejai ir arī pāris labumi – klēpjdators tiek labāk nodzesēts un tam var iebūvēt vairāk skaļruņus. ROG Strix SCAR 17 G733 ir kopā četri skaļruņi, kas dod visai patīkamu skanējumu. Megabasu bliezienu negaidi, bet ROG Strix SCAR 17 G733 varētu būt viens no vislabāk skanošajiem klēpjdatoriem, kas pie mums sabijuši.

    Šajā nelielajā kūkumā arī dzīvo iekšā vairums pieslēgvietu, tādējādi neapgrūtinot lietotāju ar vadu mudžekli abpus tastatūras. Kreisajā sānā ir divas USB pieslēgvietas un austiņu pieslēgvieta, bet viss cits izvietots aizmugurē. Labajā sānā ir tikai vieta ASUS Keystone ierīcītei, kas faktiski kalpo gandrīz kā ārējā atmiņa. Keystone piedāvā uzglabāt datus par RGB LED izgaismojumu, par skaņas iestatījumiem, kā arī tajā glabājas Shadow Drive pieejas dati. Shadow Drive ir datorā paslēpta diska partīcija, kas pieejama tikai pēc Keystone pievienošanas.

    Daļa ap ROG Strix SCAR 17 G733 tastatūru veidota no puscaurspīdīgas plastmasas, tādējādi klēpjdators izskatās atšķirīgi no konkurentiem. Man pat jāsaka, ka šis puscaurspīdīgums vizuāli ir negaidīti iespaidīgs. Tiešām smuki izskatās – ne par daudz, ne par maz. Jāsaka, ka šī puscaurspīdīgā plastmasa pievelk speķainu pirksteļu nospiedumus un tos pēc tam ir grūti notīrīt.

    ROG Strix SCAR 17 G733 tiek doti līdzi vēl divi panelīši, kas nomaina gunmetal krāsas plastmasas uzliku, kas atrodas pie kreisās eņģes. Šo gan nedaudz neizprotu, bez izjaucama klēpjdatora mierīgi varēja iztikt, jo te jau tāpat visos galos ir kaut kas vizuāli interesants klāt pielikts.

    Kādi būtu ROG Strix SCAR 17 G733 mīnusi? Klēpjdatoram nav tīmekļa kameras, kā arī šis noteikti nav dēvējams par vieglu datoru, bet te jāņem vērā, ka runājam par ļoti jaudīgu 17.3 collu spēlēm paredzētu klēpjdatoru.

    Ekrāns

    Izmēģināšanai atsūtītais klēpjdators var lepoties ar 17.3 collu 1080p izšķirtspējas 300 Hz ekrānu, kas ir ļoti spēcīgs pieteikums klēpjdatoru segmentā. ASUS pats nodēvējis ROG Strix SCAR 17 G733 ekrānu nevis par IPS, bet par IPS-level, kas iepriekš nozīmēja kaut ko starp TN un IPS krāsu attēlojumu un skatu leņķiem, bet šoreiz viss ir labākajā kārtībā ar krāsām, skatu leņķiem un arī ar backlight bleed. Man bija liels pārsteigums, kad testā neuzrādījās pat niecīgs backlight bleed.

    Jāsaka, ka spēlēm ar ROG Strix SCAR 17 G733 ekrānu būs gana un vēl pāri paliks, bet ikdienai gribējās redzēt nedaudz sulīgākas krāsas. Te gan jāņem vērā, ka ROG Strix SCAR 17 G733 ir pamatīgi matēts ekrāns, lai mazinātu atspīdumus.

    Mehāniskā tastatūra klēpjdatorā?

    ASUS aprīkojis ROG Strix SCAR 17 G733 ar viltīgu optiski – mehānisku tastatūru, kas ir patīkama pārmaiņa pēc visām citām šausmām, ko mums mēģina iešmugulēt spēlēm paredzēto klēpjdatoru ražotāji. Tastatūra strādā ar manāmu, bet gana klusu klikšķi, es teiktu, ka tā uz sajūtām ir kaut kas starp klikšķīgo zilo slēdzīšu tastatūru un brūno slēdzīšu darbību. Jāņem gan vērā, ka klēpjdatorā nevar iebūvēt garu taustiņa gājienu, bet te talkā nāk optiskā daļa, kas reģistrē taustiņa nospiedienu.

    Maniem ieradumiem ROG Strix SCAR 17 G733 tastatūra ir nedaudz par lielu, ar to nav iespējams ļoti ātri padrukāt, bet vai šādas klases klēpjdatoram to vajag? Varēja varbūt vēlēties, lai ASUS uztaisītu šo tastatūru nedaudz geimerīgāku ar lielāka izmēra kreiso Ctrl taustiņu, bet es spēju arī novērtēt labu standarta izkārtojama un izmēra tastatūru klēpjdatorā.

    Protams, tastatūrai ir RGB LED izgaismojums, varēsi arī katram taustiņam iestatīt savu individuālu krāsu.

    Programmatūra

    ROG Strix SCAR 17 G733 līdzi tiek dota ASUS programmatūra, kas paredzēta klēpjdatora akumulatora uzlādes līmeņa iestatīšanai, kā arī BIOS un citiem atjauninājumiem.

    Jaudas iestatījumi atstāti ASUS Armoury Crate pārziņā – vari izvēlēties starp Silent, Performance un Turbo režīmiem. Klāt nācis arī manuālais režīms, kas ļauj paspēlēties ar veiktspējas attiecību pret dzesēšanas sistēmas skaļumu. Vari arī katrai uzinstalētai spēlei ielikt savus iestatījumus, kas ielādējas vienlaikus ar spēles palaišanu. Armoury Crate arī varēsi nedaudz pielāgot tastatūras izgaismojumu, bet tas nav RGB, tāpēc nekādus dižos efektus gaidīt nevajag.

    Vēl datorā ir McAfee LiveSafe, kas ir varbūt noderīga, bet visai uzmācīga antivīrusu programma. Mūsdienās gan vismaz es neredzu iemeslu Windows 10 vēl apbūvēt ar jebkāda veida papildu antivīrusu.

    Veiktspēja

    Aizmirsti par Intel, jo AMD ar Ryzen 9 5900HX klēpjdatoru procesoru ir ticis ļoti tālu, piedāvājot ne tikai pamatīgu jaudas lēcienu, bet vienlaikus arī saglabājot zemas temperatūras pat pie lielām slodzēm. Kā jau minēju sākumā Ryzen 9 5900HX nevienā veiktspējas testā un nevienā spēlē nepārsniedza 90 grādu atzīmi, kas šādam monstram ir gandrīz neiedomājami.

    Jāņem gan vērā, ka ASUS izmantojis uzlabotu termopastu, kas tiek dēvēta par Liquid Metal. Cik lasīts iepriekš, tad šķidrā metāla izmantošana sakausē kopā procesoru un dzesēšanas sistēmu uz mūžīgiem laikiem, bet nedomāju, ka klēpjdatoram tas ir būtiski.

    Iepriekš ar ASUS TUF Dash F15 mums bija zināmas šaubas par to, vai klēpjdators spēj uzrādīt pilnu atdevi ar esošajiem draiveriem, bet par ROG Strix SCAR 17 G733 nav gandrīz nekādu šaubu – šis klēpjdators gandrīz visos veiktspējas testos uzrāda pirmo vietu starp testētajiem klēpjdatoriem.

    Klēpjdators aprīkots ar SK hynix Co. HFM001TD3JX013N NVMe SSD tipa atmiņu, kas tiek reklamēta ar ātru darbību un uzrāda ļoti labu 3591 MB/s nolasīšanas un ļoti augstu 3104 MB/s ieraksta ātrumu CrystalDiskMark veiktspējas testā, kamēr AS SSD ir mazāk vēlīgs ar attiecīgi 2964 MB/s un 1764 MB/s.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis klēpjdators sasniedza vairāk nekā pieņemamu 6324 punktu rezultātu, kas bez pūlēm pārspēj MSI GS65 Stealth Thin (5369.2 punkti), ASUS ROG Strix G (4653.7 punkti) un ASUS ROG Zephyrus G14 (5056), ASUS ROG ZEPHYRUS S GX701 (5646.2 punkti) un pat nesen apskatīto ASUS TUF Gaming A15 (5720 punkti). Šajā testā pats labākais rezultāts no pie mums sabijušiem datoriem ir Lenovo ThinkPad X1 Extreme ar 7809.2 punktiem, bet tā jau ir pavisam citas klases ierīce.

    LatencyMon testā ROG Strix SCAR 17 G733 parāda, ka ir spējīgs ne tikai spēlītes darbināt, bet arī darbus, kam traucētu aiztures.

    Kopumā jāsaka, ka vismaz spēļu benčmarkos mēs redzam klāt ~20 kadrus sekundē, kad ROG Strix SCAR 17 G733 salīdzinām ar ASUS TUF Dash F15, kam arī bija RTX 3070 videokarte, bet agrīnie draiveri un Intel procesors visu pavilka uz leju. Te gan arī jāsaka, ka mans pagājušā gada mīlulis MSI GE66 Raider ar RTX 2070 SUPER spēļu benčmarkos uzrāda visai līdzīgu, bet tomēr nedaudz zemāku kadru skaitu sekundē. Pieļauju, ka pāris mēnešu laikā Nvidia sakops savu haosu ar jauno RTX 30xx videokaršu draiveriem, un tad redzēsim lielāku veiktspējas lēcienu.

    Akumulators

    ROG Strix SCAR 17 G733 ir visai ietilpīgs 90 Wh akumulators un līdzi tiek dota 240 W uzlādes ierīce. Ražotājs uzsver, ka ROG Strix SCAR 17 G733 iespējams lādēt arī ar 100 W USB Type-C PowerDelivery lādētāju, bet tad nevajag gaidīt nekādus varoņdarbus no RTX 3070 videokartes.

    Ar vienu uzlādi ROG Strix SCAR 17 G733 darbosies aptuveni četras ar pusi stundas ofisa režīmā, kas ir labs rezultāts šāda tipa klēpjdatoram. Spēļu režīmā RTX 3070 videokarte nedarbojas ar pilnu jaudu no akumulatora, bet tāpat spēlēs var sasniegt tikai knapas 45 minūtes ar vienu uzlādi.

    Nobeigumā

    ASUS ir izveidojis ļoti interesantu, kvalitatīvu un glītu spēlēm paredzētu klēpjdatoru, bet jārēķinās, ka ROG Strix SCAR 17 G733 cena arī ataino ražotāja centienus. Pie šādas cenas, kā arī klēpjdatora izmēra un svara, atļāvos iebrist galddatoru konfiguratorā un tur, saklikšķinot iekšā to pašu, ko dod ROG Strix SCAR 17 G733, cena sanāca ap 2020 eiro bez monitora. Izvēle krita uz aptuveni 80 eiro datora korpusu, ASUS B550 pamatplati, 850 W 80+ Gold barošanu, Ryzen 5 5600X ar aptuveni 50 eiro vērtu gaisa dzesēšanu, 2x 16 GB RAM (DDR4, 32 GB, 3200 MHz, CL16), ASUS GeForce RTX 3070 (8 GB GDDR6, Dual OC) videokarti un 1 TB SSD tipa atmiņu (PCIe 3.0 x4, 3500 MB/s read, 3000 MB/s write). Monitors droši vien maksātu klāt savus 250 līdz 450 eiro (atkarībā no ražotāja, herciem un izšķirtspējas).

    Protams, galddators nav salīdzināms ar klēpjdatoru, bet rodas sajūta, ka RTX 30xx videokaršu spējas klēpjdatoros tomēr nav tik redzami pārākas, kad tās salīdzina kaut vai ar RTX 2070 SUPER videokarti klēpjdatorā. Jāņem gan vērā, ka galddatoru RTX 30xx sērijas videokartes tērē arī 350 W un līdz pat 420 W pīķos. Klēpjdatora videokartē nav iespējams šādu jaudu iedzīt un pēc tam vēl arī nodzesēt.

    Ja uz ROG Strix SCAR 17 G733 skatāmies klēpjdatoru kategorijā, tad neko manāmi labāku redzējis neesmu. Te ir vēss, bet arī ļoti jaudīgs AMD procesors un svaiga RTX 3070 videokarte, iespēja SSD tipa atmiņas slēgt RAID0 slēgumā, kā arī vesela sauja ar vizuāliem un funkcionāliem labumiem. Esmu pamatīgā sajūsmā par mehāniskajiem taustiņiem, lai arī tie ne visiem patīk un ir salīdzinoši skaļi (klikšķīgi). Tāpat ROG Strix SCAR 17 G733 ir labs 300 Hz ekrāns, kas neatstās vienaldzīgu nevienu spēļu entuziastu.

    ASUS ROG Strix SCAR 17 G733 ir viens no tiek retajiem klēpjdatoriem, ko būtu gatavs paturēt kā savu ikdienas darbu un noteikti arī spēļu datoru.

    Patika

    • beidzot redzam RTX30xx jaudas lēcienu, lai arī tas nav gigantisks (+20 fps)
    • visādi patīkami vizuāli un funkcionāli nieciņi
    • nepārkarst
    • mehāniskā tastatūra klēpjdatorā

    Ne tik ļoti patika

    • RTX 30xx klēpjdatoros jaudas ziņā atpaliek no galddatoru videokartēm
    • dikti grūti tīrāms no pirkstu nospiedumiem
    • smags un pat 17.3 collām liels (papildu izmēru piedod klāt aizmugures izcēlums ar pieslēgvietām)
    • grūti attaisnojama cena
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    19.02.2021 11:59

    Šis ķīniešu plastmasu dizains ir tikpat briesmīgs kā jaunie BMW :)

    Gastons Gašpuitis
    12.03.2021 10:01

    Man ir darbam šāds aparāts un par bateriju varu teikt ka tā darbojas daudz ilgāk, vienu dienu mājās aizmirsu lādētāju, un baterija ar pieslēgtu external monitor (tātad videokarte darba režīmā) darbojoties CAD programmās(pamstfunkcijas) izvilka no plkst.9:00 līdz apm. 16:00. Var secināt ka baterijas taupības režīms strādā ļoti labi un ir perfekti optimizēts.
    Vēl varētu pieminēt ka vāka virsma ir alumīnija un vāka eņges strādā patīkami.

    Reklāma