Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS TUF Dash F15 klēpjdatora apskats – kad RTX 3070 sastop 240 Hz ekrānu

    Jaunākie raksti

    ASUS mums šoreiz uzticējis TUF Dash F15 spēlēm paredzētu klēpjdatoru pat pirms tā nonākšanas veikalu plauktos. Uzreiz norādīšu, ka vairāki TUF Dash F15 veiktspējas testi un attiecīgi arī iespaidi radušies no varbūt nedaudz pazaļas programmatūras un draiveriem, bet vēl arvien mēs runājam par iespaidīgi plānu un vienlaikus ļoti jaudīgu klēpjdatoru.

    Diemžēl apskata tapšanas laikā nav zināma klēpjdatora cena, nav iespējams pat to nojaust, jo tirgū nav neviena kaut daļēji līdzīga klēpjdatora ar RTX 3070 videokarti. Tā kā šī ir ASUS TUF sērija, tad šis tas būs optimizēts, lai samazinātu klēpjdatora cenu, bet tāpat neticu, ka TUF Dash F15 ar RTX 3070 videokarti maksās mazāk par 1900 eiro, kas ir aptuveni cena, ko šobrīd maksājam par klēpjdatoriem ar RTX 2070 SUPER videokarti.

    Reklāma

    Papildināts: klēpjdatora cena zemāk redzamajā komplektācijā ir ap 1950 eiro.

    TUF Dash F15 savā ziņā ir turpinājums mana pagājušā gada mīluļa ASUS TUF Gaming A15 pēdās, jaunais TUF Dash F15 dažbrīd ir visai līdzīgs A15 modelim, kad runājam par dizainu.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Core i7-11370H, 3.3 GHz, 4 kodoli, 12 MB Cache, līdz 4.8 GHz
    • Videokarte: Nvidia GeForce RTX 3070, 8 GB GDDR6
    • RAM: 16 GB SO-DIMM 3200 MHz LPDDR4, uzlodēts uz pamatplates
    • Ekrāns: IPS-level 15.6 collas, 1920 x 1080, 16:9, 240 Hz, sRGB: 100%, Adobe: 75.35%, Adaptive-Sync
    • SSD: 1 TB M.2 NVMe PCIe 3.0
    • Pieslēgvietas: 1x 3.5mm combo audio, 1x HDMI 2.0b, 3x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1x RJ45 LAN, 1x Type C USB 4 ar DisplayPort/ power delivery/ Thunderbolt 4
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 6 802.11ax + Bluetooth v5.1
    • Izmēri: 36.0 x 25.2 x 1.99 ~ 1.99 cm
    • Svars: 2.00 kg
    • Akumulators: 76 Wh
    • Papildus: zilgani zaļā krāsā izgaismoti taustiņi
    • Programmatūra: ASUS, Armoury Crate
    • Cena: apskata tapšanas laikā nav zināma. Pēc apskata publicēšanas arī Latvijas veikalos nonācis šis dators cenā ap 1950 eiro

    Izskats un uzbūve

    Kā jau minēju iepriekš, kaut ko ir nācies ietaupīt, lai TUF Dash F15 būtu iespēja samazināt cenu, ASUS TUF sērijā jau iepriekš izmantoti gana kvalitatīvi, bet pārsvarā no plastmasas veidoti klēpjdatori un datoru aksesuāri. Arī šoreiz viss TUF Dash F15 klēpjdators veidots no ļoti augstvērtīgas, bet tomēr plastmasas. No attāluma un pat lietojot TUF Dash F15 nevar daudz manīt, ka uzbūvē izmantota plastmasa, turklāt klēpjdatora vāks atveram ar vienu roku, kas jau ir biznesa klases, nevis spēlēm paredzēta klēpjdatora līmenis.

    Pie mums atceļojis baltais TUF Dash F15 modelis. Ja nepatīk baltā krāsa un neuzticies roku tīrībai, tad TUF Dash F15 būs iegādājams arī melnā krāsā, bet es laikam ņemtu balto, jo klēpjdators izskatās perfekti kopā ar zilganzaļo taustiņu izgaismojumu.

    Lai samazinātu kopējos TUF Dash F15 izmērus, pamatīgi apgrieztas arī ekrāna apmales, bet šī procesa laikā kaut kur pazudusi arī tīmekļa kamera. ASUS ROG sērijas klēpjdatoros tad šī kamera ir pievienota kā papildus aksesuārs kastē, bet TUF Dash F15, visticamāk, pie tīmekļa kameras komplektā netiks, bet apgalvot šo nevaru, jo mums ir atsūtīts klēpjdatora paraugs pirms tā nonākšanas veikalos.

    TUF Dash F15 izmanto 200W uzlādes ierīci, bet tā izmēros ir salīdzinoši niecīga. Klēpjdatoru iespējams arī lādēt ar USB Type-C lādētāju, pretī TUF Dash F15 spēj paņemto 100 W uzlādi no Type-C, bet tad šajā gadījumā klēpjdators darbosies tāpat, kā no akumulatora ar samazinātu veiktspēju un GeForce RTX 3070 videokarte paliks neaktīva.

    Pieslēgvietas ir nedaudz pastumtas lietotāja virzienā, jo tuvāk eņģēm atrodas TUF Dash F15 dzesēšanas sistēma un videokarte. Dzesēšana nekādā ziņā nav ļoti klusa, bet ASUS izdevies atrast līdzsvaru starp klēpjdatora plānumu un dzesēšanas efektivitāti. Tāpat novēroju, ka pat Intel procesors ne vienmēr pārlieku uzkarst un sāk pats sevi piebremzēt (thermal throttling). Pat pie lielākas slodzes TUF Dash F15 virsma pie eņģēm uzkarsa līdz tikai 47 grādiem, kas tik jaudīgam klēpjdatoram tāds nieks vien ir.

    TUF Dash F15 stāv uz visai pamatīga izmēra peciņām, tātad nekas tam nebūs jāpabāž apakšā, lai datora vēders neskartos pie galda virsmas. Noteikti nevajag TUF Dash F15 lietot uz segas vai spilvena un arī ne klēpī, jo tomēr ir gana svarīgi šāda tipa datorus efektīvi nodzesēt.

    Klēpjdatora pieslēgvietu klāsts ir plašs – ir trīs USB 3.2 Gen 1 Type-A, vada internets, HDMI un pat DisplayPort caur Type-C pieslēgvietu. Type-C pieslēgvieta ir arī ar Thunderbolt 4 atbalstu. Kas tad pietrūkst? TUF Dash F15 nav pilnīgi nekādu biometrisko drošības iespēju, kas nu jau šķiet nedaudz arhaiski. Mierīgi varēja atvēlēt vietu un pāris dolārus no peļņas pirkstu nospiedumu lasītājam.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    TUF Dash F15 tastatūra ir daļēji pārmantota no jau pieminētā ASUS TUF Gaming A15, bet paaudžu maiņas ceļā pazudis ciparu bloks, kas gan tāpat netiek gaidīts spēlēm paredzētos klēpjdatoros. ASUS ir nācies laikam nedaudz pastiept tastatūru platāku un arī atstarpes starp taustiņiem ir visai lielas, kas padara TUF Dash F15 ērtu spēlēs, bet šaušalīgi neērtu rakstīšanai.

    Taustiņu izgaismojums ir tikai vienā zilganīgi zaļā krāsā, kā arī te man jāsaka, ka pietrūkst izgaismojuma spilgtuma un vienmērības. Caurspīdīgie WASD taustiņi mirdz ļoti uzkrītoši, bet pārējie taustiņi no sēdpozīcijas mēdz kļūt pavisam blāvi. Tastatūra noteikti nav tas, ar ko TUF Dash F15 var lepoties, ja runājam tieši par teksta ievadi. Paši taustiņi spiežas pieņemami, bet izmēri, attālumi un izgaismojums ir… nu pie tā būs jāpierod. Spēļu entuziasti noteikti varētu gribēt Fn taustiņa pārcelšanu otrpus Space, uz kā rēķina varētu palielināt kreiso Ctrl, bet tas šoreiz nav noticis.

    Skārienpaliktnis arī nav nekas īpašs, tas arī, visticamāk, nācis no jau iepriekš redzētiem ASUS klēpjdatoriem, bet šim skārienpaliktnim nav atsevišķi izdalītu taustiņu, kā tas bija TUF Gaming A15.

    Ekrāns

    Izmēģināšanai atsūtītais TUF Dash F15 var lepoties ar 240 Hz ekrānu, kas ir ļoti spēcīgs pieteikums klēpjdatoru segmentā. ASUS pats nodēvējis TUF Dash F15 ekrānu nevis par IPS, bet par IPS-level, kas iepriekš nozīmēja kaut ko starp TN un IPS krāsu attēlojumu un skatu leņķiem, bet šoreiz viss ir labākajā kārtībā ar krāsām, skatu leņķiem un arī ar backlight bleed. Man bija liels pārsteigums, kad testā neuzrādījās pat niecīgs backlight bleed.

    Ir nenoliedzami patīkami, ka TUF Dash F15 ticis pie 240 Hz ekrāna, bet tam pretī vajadzīgi dzelži, kas spēj arī kādu spēli parādīt ar attiecīgu kadru skaitu sekundē, un te klēpjdators varbūt ne gluži pieviļ, bet īsti līdz 240 kadriem sekundē netiek. Pat CS:GO ar pamatīgi nosēdinātiem grafiskajiem efektiem TUF Dash F15 uzrāda stabilus 150 līdz pat 230 kadrus sekundē pie 1080p izšķirtspējas. Te gan jāsaka, ka TUF Dash F15 izmēģināšanas laikā bija saņēmis videokartes draiveru pirmo stabilo versiju, tātad varbūt varam pat sagaidīt vēl kādus ekstra kadrus sekundē no RTX 3070 videokartes, kad iznāks nākamie Game Ready draiveri.

    Kopumā vērtēju, ka TUF Dash F15 ekrāns ir labākais spēlēm paredzēto klēpjdatoru ekrāns, kāds vispār redzēts. Krāsa ir pietiekami sulīgas, ekrānu var pieregulēt gana spilgtu, tam tikpat kā nav atspīdumu un ir 240 Hz.

    Programmatūra

    TUF Dash F15 līdzi tiek dota ASUS programmatūra, kas paredzēta klēpjdatora akumulatora uzlādes līmeņa iestatīšanai, kā arī BIOS un citiem atjauninājumiem.

    Jaudas iestatījumi atstāti ASUS Armoury Crate pārziņā – vari izvēlēties starp Silent, Performance un Turbo režīmiem. Vari arī katrai uzinstalētai spēlei ielikt savus iestatījumus, kas ielādējas vienlaikus ar spēles palaišanu. Armoury Crate arī varēsi nedaudz pielāgot tastatūras izgaismojumu, bet tas nav RGB, tāpēc nekādus dižos efektus gaidīt nevajag.

    Vēl datorā ir McAfee LiveSafe, kas ir varbūt noderīga, bet visai uzmācīga antivīrusu programma. Mūsdienās gan vismaz es neredzu iemeslu Windows 10 vēl apbūvēt ar jebkāda veida papildu antivīrusu.

    Veiktspēja

    Sintētiskās veiktspējas testiem es īsti līdz galam neuzticētos šobrīd, jo daži testi neatpazīst RTX 3070 videokarti, bet, kā jau minēju, RTX 3070 videokartei pieejami bija tikai pirmie stabilie draiveri, tātad te noteikti ir vieta, kur vēl iegūt pāris kadrus sekundē. Lai arī kā nebūtu – TUF Dash F15 uzrāda labus, bet negraujošus veiktspējas testu rezultātus.

    Klēpjdators aprīkots ar SK hynix Co. HFM001TD3JX013N  NVMe SSD tipa atmiņu, kas tiek reklamēta ar ātru darbību un uzrāda ļoti labu 3512 MB/s nolasīšanas un visai augstu 2992 MB/s ieraksta ātrumu CrystalDiskMark veiktspējas testā, kamēr AS SSD ir  mazāk vēlīgs ar attiecīgi 2669 MB/s un 1341 MB/s.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis klēpjdators sasniedza vairāk nekā pieņemamu 6520 punktu rezultātu, kas bez pūlēm pārspēj MSI GS65 Stealth Thin (5369.2 punkti), ASUS ROG Strix G (4653.7 punkti) un ASUS ROG Zephyrus G14 (5056), ASUS ROG ZEPHYRUS S GX701 (5646.2 punkti) un pat nesen apskatīto ASUS TUF Gaming A15 (5720 punkti). Šajā testā pats labākais rezultāts no pie mums sabijušiem datoriem ir Lenovo ThinkPad X1 Extreme ar 7809.2 punktiem, bet tā jau ir pavisam citas klases ierīce.

    Citi veiktspējas testu dati:

    • PCMark 10: 6406
    • 3DMark Fire Strike Ultra: 5561
    • 3DMark Time Spy: 7828
    • Cinebench R20: 2733

    Spēlēs iebūvētajos veiktspējas testos (Ultra iestatījumi) klēpjdators uzrādīja sekojošus rezultātus:

    • Assassin’s Creed Odyssey: (1080p Ultra) 57 kadri sekundē
    • Far Cry New Dawn: (1080p Ultra) 68 kadri sekundē
    • Division 2: (1080p Ultra) 71 kadri sekundē

    Kopumā jāsaka, ka šobrīd ar esošajiem draiveriem, TUF Dash F15 darbojas visai ātri, tomēr ir redzēti vairāki 2020. gada klēpjdatori ar RTX 2070 SUPER un pat nedaudz vājākām videokartēm, kas tomēr nostājas vienā līmenī ar TUF Dash F15 sintētiskās veiktspējas testos, bet spēlēs iebūvētajos veiktspējas testos pat to apsteidz.

    Nobeigumā

    Jāatzīst, ka ir visai patīkami redzēt klēpjdatoru un it īpaši videokarti, kas vēl citiem nav pieejama. Ne tik mīlīgi ir šo videokarti redzēt kopā ar pašiem pirmajiem stabilajiem draiveriem, jo tā var neuzrādīt pilnu veiktspēju, kā arī daži veiktspējas testi nav sajūsmā par tiem nezināmu videokarti. Pat Nvidia iebūvētais kadru nomaiņas skaita rīks apskata tapšanas laikā bija visai niķīgs.

    TUF Dash F15 tika izziņots tikai CES 2021 norises ietvaros un apskata tapšanas laikā nav zināma tā oficiālā cena. Jā, šur tur atrodamas Malaizijas cenas, kas norāda uz aptuveni 1450 eiro cenu, bet par to atļaušos ļoti šaubīties. Domāju, ka pie mums TUF Dash F15 maksās ne mazāk par 1900 eiro šādā komplektācijā ar RTX 3070 un 240 Hz ekrānu.

    Manuprāt, TUF Dash F15 izmantotās plastmasas, to salikums, eņģes un kopējais iespaids par uzbūvi ir tuvāk “lieliskam”, nevis “labam”, bet vēl arvien šis ir plastmasa klēpjdators, jo metāla uzbūvi var meklēt ASUS ROG sērijā. Spēļu entuziastiem TUF Dash F15 tastatūra patiks, bet rakstīšana ar to būs lēna, jo taustiņu attālums ir pārāk liels. Varbūt citiem patīk šādas plašas tastatūras…

    TUF Dash F15 veiktspēja vismaz šobrīd ar esošajiem draiveriem ir zemāka, nekā to biju gaidījis no RTX 3070 videokartes, bet mobilā RTX 3070 noteikti nav tas pats, kas galddatoru RTX 3070, kas pati patērē ap 220W, kamēr viss TUF Dash F15 ar ekrānu, procesoru, RAM, RTX 3070 un dzesēšanas sistēmu tērē zem 200 W. Nemaz nerunāsim par galddatoru RTX 3070 nepieciešamo dzesēšanas sistēma izmēru.

    Patika

    • klēpjdators ir salīdzinoši vēss un labi nodzesēts
    • baltā krāsa to izceļ uz citu fona
    • 240 Hz ekrāns
    • salīdzinoši plāns un viegls

    Ne tik ļoti patika

    • tastatūra maz piemērota rakstīšanai
    • nav tīmekļa kameras
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kartupelis3
    27.01.2021 09:46

    FC New Down internetrā benchmark rāda 68 FPS ar 1070 mobile karti Asus datorā….https://www.notebookcheck.net/Far-Cry-New-Dawn-Laptop-and-Desktop-Benchmarks.412683.0.html
    Tiešām pa 2 paaudzēm bez pieauguma? Jāpaseko, kā citiem veiksies ar testēšanu..

    Labi, cenu nesaka, bet, kad pieejams būs, arī nesaka? Ko tad viņi dod testēt, ja nopirkt nevar? :)

    Kāds ir kaut oficiālais baterijas ilgums?

    Cik kluss ir tajā silent režīmā? Tā arī nesaprotu – general work režīmā izdodas izslēgt ventilātorus pavisam?

    Kartupelis3
    27.01.2021 12:18
    Reply to  Artis Ābols

    tas bija uz ultra FHD.. uz tevis minēto ir jau 89 FPS….

    njā, diezgan būtiska atšķirība- 16.6h vai 3.5h, šķiet tomēr par daudz atšķirība..Iedomājies, ja Toyota solītu 3.5l/100km patēriņu, bet būtu 16.6 l/100km.. 5-6l/100km vēl pieciestu..

    šķiet tev vajadzētu paņemt to datoru uz re-testu pēc kaut kāda apdeita.. iekārtai šķiet labs potenciāls, bet izklausās slikti… šai sakarā – paldies par objektīvu testu!!

    Krotow
    27.01.2021 11:13

    Par rakstīšanas ērtību te nevajadzētu satraukties. Tā tomēr ir “mobilā” spēļmašīna.

    1253
    27.01.2021 12:37
    Reply to  Artis Ābols

    laikam te arī atminējums – spēļu kompim webkamera īsti nav vajadzīga, savukārt birojā īsti nevajag šādu video?

    Jurčiks
    27.01.2021 12:32

    relatīvi ram par maz, te vajag 64gb or go home.

    27.01.2021 16:59

    Stāsts ir par to, ka labi atdzesēts GTX būs ātrāks par slikti dzesētu RTX3070. Tomēr tā karte ir gan elektrību ēdoša, gan arī karsta. Mobilās kartes ir arī krasi mazāku jaudu un frekvencēm! Ražotāji bieži pārdod tikai ciparus – WOW jauns laptops ar WOW jaunāko videokarti, bet realtitātē sūds uz kociņa vien ir!

    1253
    27.01.2021 18:16
    Reply to  Māris Gaugers

    ja ir vientieši, kas ir gatavi pārmaksāt par lielu jaudu mazā kastē, kurā nevar noorganizēt dzesēšanu, tad tikai slinkais tiem nepārdos viņu iekāres objektu!

    Jautājums
    30.01.2021 16:09

     16 GB SO-DIMM 3200 MHz LPDDR4, uzlodēts uz pamatplates. Vai tas nozīmē, ka var pielikt vēl 16GB, jo citos apskatos ir parādītas “zarnas” un ir arī slots SO-DIMM apgreidam

    Reklāma