Web Analytics
More
    Reklāma

    MSI GE66 Raider spēlēm paredzētā klēpjdatora apskats

    Jaunākie raksti

    MSI piedāvā GE66 Raider klēpjdatorus kā atbildi citu ražotāju jūtami dārgākajiem klēpjdatoriem, kas paredzēti jaunāko spēlīšu baudīšanai. GE66 Raider klēpjdatorus iespējams aprīkot ar līdz pat 10. paaudzes Intel Core i9 procesoru, Nvidia GeForce RTX 2080 SUPER Max-Q videokarti un 300Hz 1080p izšķirtspējas ekrānu.

    Izmēģināšanai pie mums nonācis nedaudz piezemētāks GE66 Raider klēpjdatora modelis ar Intel Core i9 procesoru, Nvidia GeForce RTX 2070 SUPER videokarti un 240Hz ekrānu, kas gan vēl arvien varētu būt nedaudz virs tā, ko klēpjdatorā meklēs vidējais pircējs. Man ir klusas aizdomas, ka pie mums populārāka varētu būt GE66 Raider klēpjdatora versija ar i7 procesoru, jo i9 it kā skaitās virstaktējams, bet diez vai klēpjdatorā, kur jau tāpat ir vāji ar dzesēšanu, būtu jāiemēģina roka virstaktēšanā.

    Reklāma

    Uzreiz pačukstēšu, ka GE66 Raider klēpjdators varētu būt viens no maniem mīļākajiem šogad redzētajiem klēpjdatoriem, jo tas izskatās piezemēti, bet jauda iekšā ir klēpjdatora apmēriem gigantiska. Vai GE66 Raider varētu būt ražotāja flagmanis? Grūti pateikt, jo MSI ražo ļoti plašu spēlēm paredzēto klēpjdatoru klāstu. Bet GE66 Raider noteikti ir viens no tiem modeļiem, kas varētu kvalificēties flagmaņa nosaukumam.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: astoņu kodolu Intel Core i9-10980HK (2.4 – 5.3 GHz)
    • Videokarte: Nvidia GeForce RTX 2070 SUPER, 8192 MB, GDDR6, Optimus (max GeForce RTX 2080 SUPER)
    • RAM: 16 GB SO-DIMM DDR4-3200 (max 64 GB)
    • Ekrāns: 15.6 collas, FHD (1920×1080), 240 Hz (max 300 Hz), IPS-Level, viegli matēts
    • SSD: 1 TB NVMe PCIe Gen3, iespēja pievienot vēl vienu M.2 SSD (Combo slot NVMe PCIe Gen3 / SATA)
    • Pieslēgvietas: 1x RJ45, 1x SD (XC/HC) Card Reader, 1x (4K @ 60Hz) HDMI, 1x Mini-DisplayPort 1.4, 2x Type-A USB3.2 Gen1, 1x Type-A USB3.2 Gen2, 1x Type-C (USB3.2 Gen2 / DP), 1x Type-C USB3.2 Gen2x2, austiņu pieslēgvieta
    • Bezvadu savienojumi: Killer Wi-Fi 6 802.11 ax Wi-Fi 6 + Bluetooth v5.1
    • Izmēri: 358 x 267 x 23.4 mm
    • Svars: 2.38 kg, barošanas bloks ap 1000 g
    • Akumulators: 99.9 Wh
    • Papildus: izgaismoti RGB LED taustiņi, RGB LED lenta aiz stikla prizmas datora priekšpusē
    • Programmatūra: Dragon Center, SteelSeries Engine
    • Cena: ap 2100 līdz 3000 eiro

    Izskats un uzbūve

    MSI GE66 Raider noteikti nav kliedzošākā izskata spēlēm paredzētais klēpjdators, kas vismaz man šķiet vilinošāk par dažu labu pārāk izgaismotu modeli, kam pusi no barošanas jaudas paņem RGB izgaismojums. Protams, te pārspīlēju. Arī MSI GE66 Raider ticis pie pāris izgaismotām detaļām (tastatūras un pamatīgas Aurora RGB LED strīpas datora priekšējā daļā), bet šie uzsvari nav kaitinoši, man pat tos negribējās slēgt ārā. Aurora RGB LED priekšā ir pamatīga stikla prizma, kas šo izgaismojuma efektu būtiski uzlabo un pastiprina.

    Klēpjdatora izskatā uzreiz pamanāms, ka domāts pie eņģu izturības. Eņģes ir pamatīgas, tās arī uzsvērti stiprinātas pie korpusa. Nevaru komentēt, kā MSI GE66 Raider eņģes uzvedīsies ilgākā laika periodā, bet jaunam klēpjdatoram eņģes šķiet izcilas.

    Tāpat visai saprātīgi izvietotas MSI GE66 Raider pieslēgvietas – sānos ir USB pieslēgvietas, aizmugurē ir video, LAN un barošana. No visām vēlmēm un sapņiem nav piepildījusies vien vēlme pēc Thunderbolt savienojuma, bet bez tā droši vien var iztikt. Toties MSI GE66 Raider piedāvā tādu nedaudz nākotni kā Type-C USB3.2 Gen2x2, kas ir super ātra 20 Gbps pieslēgvieta. Pieejamas arī HDMI un Mini-DisplayPort pieslēgvietas, šāds pieslēgvietu klāsts papildinājums arī nav standarta risinājums.

    Trīs vārdi par dzesēšanas sistēmu. Te man jāsaka, ka ar MSI GE66 Raider paveikts vienlaikus visai labs un arī daļēji ne tik labs darbiņš. Dzesēšanas sistēma šķiet jaudīga, gaiss tiek ņemts no klēpjdatora apakšas, pēc tam tas tiek pūsts ārā uz abiem sāniem. Tātad, visticamāk, karsto gaisu pūtīs lietotājam uz labās rokas virsū. Otra ne tik labā ziņa ir tā, ka dzesēšanas sistēma maksimālajā jaudā ir nežēlīgi skaļa.

    Lai iegūtu maksimumu no MSI GE66 Raider dzesēšanas, nāksies datora aizmugures daļu uz kaut kā atbalstīt (kādas peciņas, klēpjdatora statīvs vai kas tāds noderēs), jo pretējā gadījumā no apakšas tas nespēj iesūkt iekšā pietiekamu gaisa daudzumu. Rodas pat sajūta, ka MSI GE66 Raider dzesēšanas sistēma to piesūc pie galda virsmas. MSI GE66 Raider gan ir pacelts uz visai augstām peciņām, bet ar tām nepietiek.

    Izmēģināšanai saņemtais MSI GE66 Raider ir aprīkots ar traki jaudīgu Intel Core i9 procesoru, un jāatzīst, ka to dators neprot efektīvi nodzesēt, bet šis nav ne pirmais, nedz arī pēdējais procesors, ko klēpjdatori neprot efektīvi dzesēt. Manāma uzkaršana spēļu spēlēšanas un veiktspējas testu laikā, kas noved pie thermal throttling, jeb jaudas samazināšanas.

    Visai pamatīgs izdevies MSI GE66 Raider barošanas bloks, tas laikam ir lielākais un smagākais jebkad redzētais barošanas bloks spēlēm paredzētiem klēpjdatoriem. Bagāžas svari rāda barošanas bloka svaru tuvāk 1 kg, nekā 900 gramiem. Tāpat jānorāda, ka barošanas bloka vadu garums ir visai nepārdomāts, jo pašu ķieģelīti var nākties turēt uz galda tikai tāpēc, ka vada gabals starp sienas kontaktu un bloku ir lielāks par vadu starp bloku un datoru. Vada gabals starp datoru un barošanas bloku ir 110 cm garš. Mēri un rēķini pats, bet manam galdam un ierīču izkārtojumam (piemēram, uz galda stāv tāda netipiska lieta kā monitors) pietrūka kādi 15 vada centimetri.

    No šāda izmēra un cenas klēpjdatora noteikti biju gaidījis jūtami labākus skaļrunīšus. Ar tiem MSI GE66 Raider noteikti nevar lepoties. Skaļrunīšus pat īsti nevar dzirdēt, kad aktivizējas maksimālā dzesēšanas sistēmas jauda.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Lai arī MSI GE66 Raider ir saņēmis it kā augstvērtīgu SteelSeries tastatūru ar RGB izgaismojumu, tomēr man tā īsti pie sirds neiet. Kaut kā ir mēģināts iemānīt klēpjdatora tastatūrā mehāniskās tastatūras pretestību un taustiņu pretestības izjūtas, bet tas nav līdz galam izdevies. MSI GE66 Raider tastatūra nebūtu dēvējama par totālu izgāšanos, bet no šīs cenas un SteelSeries uzraksta biju gaidījis ko vairāk. Tastatūras pogas ir drīzāk liela izmēra, pie tām var nākties piešauties.

    Tastatūru pavada viegli haotiska un grūti uztverama SteelSeries Engine lietotne. Piemēram, šajā programmā redzam gan Undo, gan Revert pogas, kas atsauc katra savus iestatījumus. Lai vienkārši ņemtu un atslēgtu RGB LED izgaismojumu, nākas no tā dēvētā drop-down saraksta izvēlēties Effects, kas arī varēja būt uzkrītošāk un pamanāmāk izdalīta.

    MSI GE66 Raider skārienpaliktnis ir droši vien raksturojams kā vidējais aritmētiskais, tas nav ne par lielu, nedz arī par mazu. Atsevišķi pogas nav izdalītas.

    Ekrāns

    MSI GE66 Raider ir 15.6 collu 1920 x 1080 pikseļu izšķirtspējas ekrāns, tas ir viegli matēts, kā arī uzlīme zem ekrāna vēsta par 240Hz attēla atsvaidzi. MSI GE66 Raider dārgākā komplektācijā tiek aprīkots arī ar 300Hz ekrānu. Tiek arī solīts, ka MSI GE66 Raider ekrāns sasniedz līdz 300 cd/m2 spilgtumu, kas telpās lietotam datoram ir jau tīri pieņemami.

    Ap MSI GE66 Raider ekrānu ir visai platas apmales, kas spēlēm paredzētam datoram varbūt arī ir piedodami, bet noteikti nav ideāli.

    Ar EIZO Monitor Test paskatījos, ka MSI GE66 Raider nav izteikta tā dēvētā backlight bleeding, kopumā ekrāns darbojas gandrīz izcili.

    Par MSI GE66 Raider ekrānu un attēlu rūpējas speciāla mini lietotne, kas pārslēdz ekrāna krāsas un spilgtumu spēļu režīmā, ja tiek ieslēgta spēle.

    Veiktspēja

    Mūsu veiktspējas testu krātuvītē MSI GE66 Raider ir pirmais klēpjdators ar GeForce RTX 2070 SUPER videokarti, šī ir visai jauna GeForce RTX 2070 SUPER videokartes klēpjdatoru versija (nācās pat dažus veiktspējas testus speciāli atjaunināt). MSI GE66 Raider aprīkots arī ar ļoti jaudīgu Intel Core i9-10980HK procesoru un 16 GB DDR4 RAM. Dators aprīkots arī ar 1 TB NVMe SSD tipa disku.

    Uzriez jau sākumā paziņošu, ka pat vienkāršos veiktspējas testos Intel Core i9-10980HK procesoram bija niķis sasniegt aptuveni 98…99 grādus, un attiecīgi parādījās tā saucamais thermal throttling. Tātad procesors netiek pietiekami efektīvi dzesēts, turklāt thermal throttling parādījās jau pie ne pārāk nopietniem sintētiskajiem veiktspējas testiem. Te gan jānorāda, ka thermal throttling samazina veiktspēju par aptuveni 3… 4%.

    Tādas nu mums ir temperatūras pēc pāris veiktspējas testiem

    MSI GE66 Raider dzesēšana nebūtu dēvējama par vāju, dators pamanās vismaz no ārpuses (virsējā tastatūras daļa) sevi tik labi nodzesēt, ka ar roku nekur nav jūtams uzkrītošs siltums. Spēļu spēlēšanas laikā uz ceļiem MSI GE66 Raider droši vien neturēsi, apakša gan tam karst visai jūtami, tur arī jāatstāj spraugu, lai dators spētu iesūkt gaisu sistēmas dzesēšanai. Kā jau minēju iepriekš, dzesēšana ir gandrīz neciešami skaļa. Tā varētu būt skaļākā dzirdētā klēpjdatoru dzesēžana, bet kvantitatīvu mērījumu mums nav.

    Klēpjdators aprīkots ar Western Digital PC SN730 NVMe SSD tipa atmiņu, kas ir pazīstama ar ātru darbību (pēc ražotāja datiem līdz 3400 MB/s nolasīšana). Arī šoreiz atmiņa uzrāda visai labu 2965 MB/s nolasīšanas un visai augstu 2629 MB/s ieraksta ātrumu AS SSD veiktspējas testā, kamēr CrystalDiskMark ir vēlīgāks ar attiecīgi 3395 MB/s un 3077 MB/s.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis klēpjdators sasniedza vairāk nekā pieņemamu 6374 punktu rezultātu, kas bez pūlēm pārspēj MSI GS65 Stealth Thin (5369.2 punkti), ASUS ROG Strix G (4653.7 punkti) un ASUS ROG Zephyrus G14 (5056), ASUS ROG ZEPHYRUS S GX701 (5646.2 punkti) un pat nesen apskatīto ASUS TUF Gaming A15 (5720 punkti). Šajā testā pats labākais rezultāts no pie mums sabijušiem datoriem ir Lenovo ThinkPad X1 Extreme ar 7809.2 punktiem, bet tā jau ir pavisam citas klases ierīce.

    Citi veiktspējas testu dati:

    • PCMark 10: 5867
    • 3DMark Fire Strike Ultra: 5312
    • 3DMark Time Spy: 8340
    • 3DMark Sky Diver: 47 012
    • Cinebench R20: 3796

    Pakomentēšu sīkāk sintētiskās veiktspējas testu rezultātus, kad tos salīdzina ar citiem iepriekš redzētiem klēpjdatoriem. PCMark 10 (5867 punkti) rezultāts ir pirmajā vietā no aptuveni 30 testētiem klēpjdatoriem, Fire Strike Ultra jau atkal ir pirmais labākais rezultāts, Time Spy ir otrais labākais rezultāts aiz ASUS Zephyrus S, kam bija GeForce RTX 2080 Max-Q un 24 GB RAM.

    Cinebench, kas ir procesora spēju tests, 3796 punkti iepaliek tikai un vienīgi aiz AMD Ryzen 7 4800H procesora, ko redzējām ASUS A15 modelī. Tātad var vērtēt, ka kopumā veiktspējas testos milzu pienesums ir videokartei, kā arī jaunais i9 procesors nav nekāds nīkulis.

    Spēlēs iebūvētajos veiktspējas testos MSI GE66 Raider uzrādīja sekojošus rezultātus:

    • Assassin’s Creed Odyssey: (1080p Ultra) 67 kadri sekundē
    • Far Cry New Dawn: (1080p Ultra) 98 kadri sekundē
    • Division 2: (1080p Ultra) 83 kadri sekundē
    • Shadow of the Tomb Raider: (1080p Ultra, RTX on, DLSS on) 73 kadri sekundē

    Spēlēs iebūvētajos veiktspējas testos MSI GE66 Raider ir noteikti viens no spējīgākajiem redzētajiem klēpjdatoriem. Iespējams, pat pats spējīgākais, jo tikai salīdzinoši nesen sākām veiktu spēlēs iebūvētos testus un vākt par tiem datus.

    Nesen apskatītais drīzāk lētā gala spēlēm paredzētais TUF Gaming A15 ar GeForce RTX 2060 un pavisam svaigo astoņu kodolu AMD Ryzen 7 4800H procesoru parādīja jūtami zemākus rezultātus (attiecīgi Assassin’s Creed 47, Far Cry 77 un Division 2 – 59 kadrus sekundē).

    MSI GE66 Raider beidzot ir dators, kam pienākas 240 Hz un varbūt pat 300 Hz ekrāns. Kādā mazāk prasīgā spēlē vai ar piezemētiem vizuālajiem efektiem tiešām varētu kadru skaits sekundē pārkāpt 200.

    Šajā sadaļā pieminēšu arī Killer Wi-Fi 6 bezvadu tīkla karti, kas beidzot prot noslogot mājās pieejamo 3×3 antenu bezvadu maršrutētāju. Zinu, ka mans dators ar 2×2 Intel Wi-Fi 6 bezvadu tīkla karti spēj bezvadu tīklā caur izdzīt līdz aptuveni 300 Mbps (Wi-Fi 5 tīklā), kamēr MSI GE66 Raider ar Killer bezvadu tīkla karti Wi-Fi 5 tīklā spēja pārsniegt 360 Mbps (45 MB/s). Diemžēl man pie rokas nebija nekā cita (NAS vai kāda cita jēdzīga tīkla ierīce), kā arī neesmu vēl ticis līdz savam Wi-Fi 6 maršrutētājam, kas mājas tīklā spētu iedot iekšā vēl lielākus ātrumus.

    Nez kāpēc šoreiz LatencyMon testā klēpjdators izgāzās piecas reizes pēc kārtas jau pirmajās divās minūtēs. Testam viss bija izdarīts korekti – dators nebija nekāda veida virstaktēšanas režīmā, Wi-Fi bija izslēgts.

    Akumulators un programmatūra

    MSI GE66 Raider ir pats lielākais akumulators, kāds vēl tiek ielaists lidmašīnā. Ar 99.9 Wh akumulatoru MSI GE66 Raider noteikti ir līderis mūsu apskatīto klēpjdatoru klāstā. Noteikti jārēķinās, ka MSI GE66 Raider iekšā pukst i9 dvēsele, ko pavada jaudīga videokarte. Tātad nekādus ilgdzīvošanas kalnus šoreiz negāzīsim.

    Ar vienu uzlādi, samazinātu ekrāna spilgtumu un iespējotu Wi-Fi MSI GE66 Raider nodzīvos tuvu pie 5 stundām ofisa režīmā. Spēļu režīmā bez elektrības vada netiek piedāvāta pilna MSI GE66 Raider jauda, bet tāpat spēlēšana nebūs ilgāka par stundu un 20 minūtēm.

    Man patīk, ka arī MSI Dragon Center programmatūra ļauj iestatīt trīs dažādus akumulatora izmantošanas režīmus. Ja izmanto MSI GE66 Raider visu laiku pie vada, aktivizē akumulatora saudzēšanu, tad tas netiks uzlādēts virs 60%. Ir arī sabalansētais režīms (80%) un pilna akumulatora režīms (100%).

    Nobeigumā

    Apskata tapšanas laikā interneta veikalos Latvijā pieejamas vismaz trīs dažādas MSI GE66 Raider konfigurācijas. Lētākā 2099 eiro komplektācija ir ar Intel Core i7-10875H, GeForce RTX 2070, 240 Hz ekrānu, 16 GB RAM un 1 TB SSD tipa atmiņu, kas arī droši vien būtu mana izvēle. Noteikti gan jāņem vērā, ka jo augstāks ir kadru nomaiņas skaits sekundē, jo liekāku slodzi tas liek tieši uz procesoru, nevis videokarti.

    Izmēģināšanai tika saņemta otra lētākā versija (2499 eiro) ar Intel Core i9-10980HK, GeForce RTX 2070 SUPER, 16 GB RAM un 1 TB SSD. Nākamais solis ir i7 procesors kopā ar GeForce RTX 2080 SUPER (2999 eiro), bet pie mums veikalos neredzēju i9 procesoru kopā ar GeForce RTX 2080 SUPER.

    Manās acīs MSI GE66 Raider tiešām reiz ir klēpjdators, kas spētu jaudas ziņā bez lielām pūlēm aizvietot galddatoru un attiecīgu monitoru ar augstu kadru nomaiņas tempu. MSI GE66 Raider pircējs saņem ne tikai jaudu, bet arī plašu pieslēgvietu klāstu un negaidīti ātru Killer Wi-Fi 6 bezvadu tīkla karti. Man arī patika MSI GE66 Raider gandrīz atturīgais izskats un cienījamā uzbūve.

    No mīnusiem jāmin skaļo, bet ne ideālo dzesēšanu, kas diemžēl ļauj augstu uzkāpt procesora temperatūrām. Man gan jāsaka, ka MSI GE66 Raider ar Core i9-10980HK visai ilgi turējās pret augstām procesora temperatūrām, ikdienas ofisa režīmā un filmu skatīšanās laikā dzesēšanas sistēma ir nemanāma. Pie mīnusiem noteikti jāpiemin arī vājā skaņa un nelielais haoss, ko ierīkojušas daudzās pavadošās lietotnes.

    Patika

    • Ļoti spēcīgi sevi parādīja i9 procesors kopā ar RTX 2070 SUPER videokarti
    • Ātra SSD tipa atmiņa
    • Pieklājīga uzbūve un pamatīgas eņģes
    • Visai glīti realizētas RGB LED gaismiņas

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • Tiešām švaka skaņa
    • Ļoti skaļa dzesēšanas sistēma
    • Visticamāk nāksies pacelt datora aizmugures daļu no galda ~4…5 cm augstumā, lai tas sevi nesūktu klāt pie galda virsmas un labāk dzesētos

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    no name
    24.09.2020 20:24

    dodiet man rgb un es pacelšu pasauli tipa

    Last edited 3 years ago by no name
    Oskars
    25.09.2020 09:32

    Kartejais hlams ar bling, bling, un vizuali drausmigu dizainu. Neviens spelju dators nav bijis ar normalu dizainu. Kad bus kaut viena normali domajosha kompanijas, kas uztaisis spelju datoru biznesa tipa korpusa? Tad ari normalie cilveki nopirks. Un kas ta par modi salimet uzlimes uz datora, ka tur ir suuds ar boost 5, hdmi utt. Nu ja cilveks perk vinjam ne”is, tas. Jo vinjsh jau zin ko perk. Apple vismaz malachi, nelime neko uz saviem datoriem.

    Last edited 3 years ago by Oskars
    Kursors.lv
    25.09.2020 11:30
    Reply to  Oskars

    Aktuālie Lenovo Legion sērijas datori ir ar vairāk vai mazāk neitrālu dizainu.

    Pigors
    25.09.2020 12:58

    Nu arī ASUS ROG Zephyrus ir glīti, manuprāt. Pat sava kantora logo vari izgaispot uz vāka – lai aizdevējkantora konsultants brīnās.

    Juris
    25.09.2020 11:35
    Reply to  Oskars

    Tieši gribēju rakstīt, kāpēc visi spēļu laptopi dizainā ir tik drausmīgi, kā kaut kādi kosmosa kuģi. Tas pats ar jauno PS5. Šausmīgs dizains, ko negribētu turēt viesistabā pie TV. Xbox tādā ziņā malači. Moderns kantains kubiks.

    Gundars
    25.09.2020 20:11
    Reply to  Oskars

    Uzlīmes man arī besī, bet nu tās var noplēst. Bet par to atbaidošo spēļu datoru dizainu piekrītu. Ja vajag biznesa paskata ierīci, tad jāņem kāds jaudīgais Dell, piemēram Precision. Jauda un pārējie parametri būs vēl kudi labāki kā šiem spēļu bukiem. Jā Precision ir biznesam domāts, bet es neticu, ka ir kādas dikti īpašas jaudas nianses, kuras speciāli spēlēm vajadzīgas. Jaudīgs procis, laba videokarte, ātras(un daudz) atmiņas būs labi gan biznesa,g an spēļu datorā.

    Artis Abols
    26.09.2020 07:07
    Reply to  Gundars

    Speciāli nepaslinkoju un paskatījos uz Percision ar i7/i9 un Nvidia videokartēm. Tur dod NVIDIA Quadro T2000 4GB, kas ir aptuveni GTX 1650 līmenis, tātad tā nav ne tuvu RTX 2070 Super līga. Turklāt Dell cena būs jūtami augstāka.

    TopStar
    26.09.2020 10:46

    Viedoklis baigi kritizejošs, bet Reddot Winner apbalvojums laikam nav rādītājs. Ne?

    Padre
    27.09.2020 11:04

    Kāpēc lai kāds tagad pirktu datoru ar iepriekšējās paaudzes gforce videokartēm, kas ir dārgākas nekā jaunās paaudzes gforce videokartes (pie kam tūlīt iznāks jaunās AMD videokartes), plus tas pats ar procesoriem, tūlīt iznāks Zen3, kaut gan Zen2 jau izpogā Intel, tad kāpēc pirkt datoru ar Intel procesoru?

    Kursors.lv
    27.09.2020 12:44
    Reply to  Padre

    Nu, pagaida, kad vēl būs pieejami portatīvie datori ar jaunajiem dzelžiem. Paies kāds gads.

    Reklāma