Web Analytics
More
    Reklāma

    Čīlē atvērta pasaulē augstākā observatorija

    Jaunākie raksti

    Pēc 26 gadus ilgas plānošanas un būvniecības beidzot durvis vērusi Tokijas Universitātes Atakamas observatorija (TAO). Atrodoties 5650 metru augstumā virs jūras līmeņa uz Čahnantor kalna Atakamas tuksnesī Čīlē, 6,5 metrus augstais optiskais- infrasarkanais TAO teleskops tagad ir augstākais pasaulē.

    TAO aizstāj savu iepriekšējo, mazāko versiju, ko sauca par MiniTAO, kas līdz šim bija augstākais teleskops. Tas pārspēj Čakaltajas Observatoriju, kas pieder Madrides Universitātei un atrodas 5240 metru augstumā virs jūras līmeņa.

    ReklāmaAdvertisement

    TAO var novērot “gandrīz visu tuvā infrasarkanā spektra diapazonu”, ieskaitot vidējo infrasarkano spektru. Neviens cits teleskops to nespēj. Tokijas Universitāte norāda, ka šādas observatorijas spēj uzņemt augstākas izšķirtspējas attēlus no kosmosa, salīdzinot ar kosmosa teleskopiem. Kas attiecas tieši uz TAO, to sākot no 2025. gada izmantos, lai uzzinātu vairāk par galaktiku rašanos un planētu izcelsmi.

    Jāpiezīmē, ka lielākā daļa no pasaules nozīmīgākajām observatorijām ir būvētas augstieņu teritorijā Čīles ziemeļaustrumos, pie Bolīvijas robežas, jo šeit ir skaidrākas debesis. Palīdz arī valsts nodokļu atvieglojumi šādiem projektiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Profs
    05.05.2024 18:40

    saprotu, ka tas ir tulkojums, bet nu varēja jau tomēr raksta “autors” mazliet ieslēgt pelēkās šūnas un rakstīt precīzāk, ka tā būs vis augstāk esošā observatorija uz ZEMES (virsraksts tādā ziņā ir kļūdains). Ar pasauli astronomijā saprot daudz plašāk un noteikti Hubla teleskops būs daudz augstāk no zemes virsmas. Un vēl jau varēja pielikt papildus informāciju, ka TAO būs noderīgs, jo Huble teleskops ir “astronomiski” rezervēts, lai arī tas ir daudz precīzāks. Un par nodokļu atlaidēm ir totāls bulšits gan oriģinālajā rakstā gan tulkotajā – nodokļu politika nekad nav ietekmējusi observatoriju atrašanos – ir cits termins cik daudz laika jāatvēl vietējiem zinātniekiem iekārtas….

    Reklāma