Web Analytics
More
    Reklāma

    Iespējams, tiks atjaunota nesen sagruvusī slavenā “Arecibo” observatorija

    Jaunākie raksti

    Aizvadītā gada novembrī bēdīgu galu piedzīvoja Puertoriko esošā “Arecibo” observatorija, kuras radioteleskops, kas pie tam bija otrs lielākais pasaulē, sagruva. Tas bija būtisks zaudējums ne tikai kosmosa jomai, bet visai zinātnei kopumā. Taču varbūt ir cerība, ka “Arecibo” observatorija atdzims kā fēnikss no pelniem un turpinās sniegt artavu kosmosa pētniecībā. Puertoriko gubernatore Vanda Vaskueza (Wanda Vázquez) parakstījusi rīkojumu astoņus miljonus ASV dolāru novirzīt radioteleskopa atjaunošanā.

    Nacionālais zinātnes fonds iepriekš ziņoja, ka nojauks “Arecibo” observatoriju, jo tās remonts esot pārāk bīstams. Galu galā tā sabruka pati. Vienlaikus tas neizslēdz iespēju uzcelt jaunu būvi vietā. Radioteleskopa atdzimšana Puertoriko ir ļoti svarīga. Plānots, ka nākotnē atjaunotā “Arecibo” observatorija varētu kļūt par globāla līmeņa izglītības centru.

    Reklāma

    Lai arī mērķi ir lieli, būtisks šķērslis tajā visā ir finansējums. Skaidrs, ka astoņi miljoni ASV dolāru ne tuvu nav pietiekoša summa radioteleskopa atjaunošanai, tāpēc noteikti būs nepieciešams finansiāls atbalsts no malas. Viena no idejām ir vērsties pie ASV valdības, un, kas zina, varbūt jaunievēlētā prezidenta Džo Baidena ieskatā “Arecibo” observatorija ir pelnījusi atgūt agrāko spozmi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma