Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS TUF Gaming AX4200 spēlēm paredzētā bezvadu maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Esmu liels ASUS TUF Gaming ierīču sērijas fans, pašam ir bijis TUF Gaming klēpjdators un jau vairāk nekā divus gadus ikdienā izmantoju TUF Gaming AX5400 bezvadu maršrutētāju, kas nekad nav pievīlis. ASUS ar TUF Gaming sēriju mēģina samērot ieguvumu un cenu, TUF Gaming sērijai parasti iet secen dažādi jaunie RGB LED izgaismojumi un kādi veiksmīgāki dizaini, bet tiek saglabāta veiktspēja.

    ASUS TUF Gaming AX4200 ir visai saprātīgs bezvadu maršrutētājs tiem, kuri ikdienā uzspēlē kādu spēli, kā arī šo maršrutētāju varētu izvēlēties tie, kuriem pieejamais interneta pieslēgums ir virs 1 Gbit/s. Tādu vietu pie mums nav daudz, bet šur tur ātrāks internets ir pieejams.

    ReklāmaAdvertisement

    Vienlaikus gan man būtu jānorāda, ka TUF Gaming AX4200 ir mazāk universāls, kad runājam par lokāli ātriem datu slēgumiem, jo lokālā vadu tīklā šis ir parasts gigabita maršrutētājs. Šajā disciplīnā jūtami labāk veicas TP-Link, jo TP-Link parasti 2.5 Gbit/s pieslēgvietu taisa universālu WAN/LAN, kamēr ASUS izvēlējies 2.5 Gbit/s pieslēgvietu piešķirt tikai pasaules interneta (WAN) vajadzībām. Attiecīgi ātrāki NAS tipa diski vai datori ar 2.5 Gbit/s pieslēgvietu paliek ar garu degunu. Šī man šķiet nedaudz dīvaina pieeja, jo vismaz pie mums ļoti reti ir pieeja pie interneta pieslēguma virs 1 gigabita, bet mājoklī gan var atrast pa kādam 2.5 Gbit/s NAS un datoram ar ātrāku tīkla karti.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: dual-band, AX4200 (574 + 3603 Mbit/s)
    • Procesors: 2.0 GHz četru kodolu
    • Atmiņas: 512 MB RAM, 256 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: četras, 4×4 MU-MIMO, Beamforming, 1024-QAM high data rate, 20/40/80/160 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 2.5 Gigabit WAN, 4x RJ45 1 Gigabit LAN, USB 3.2 Gen 1×1
    • LED indikatori: Power, Wi-Fi, LAN
    • Pogas: Reset, On/Off, WPS
    • Izmēri un svars: 256 x 178 x 186 mm
    • Papildus: QoS, Parental Control, Beamforming, ASUS AI Mesh Technology
    • Cena: apskata tapšanas laikā ir ap 150 eiro

    Izskats un uzbūve

    ASUS šoreiz izvēlējies TUF Gaming AX4200 bezvadu maršrutētāju veidot līdzīgu citiem TUF un ASUS ROG geiminga maršrutētājiem – tam ir forma, kas nedaudz atgādina kosmosa kuģi, taču te neatradīsi nekādus RGB LED izgaismojumus. Toties TUF Gaming AX4200 ir ļoti saprātīgas LED gaismiņas, kas parāda bezvadu maršrutētāja darbību.

    Visa ierīce veidota no ļoti kvalitatīvas plastmasas, te ir četras antenas, kas nav noņemamas. Tāpat aizmugurē ir ierastās LAN un WAN pieslēgvietas, USB pieslēgvieta (var izmantot 4G/5G USB modemiem vai var pieslēgt kādu zibatmiņu vai ārējo HDD, lai izveidotu datu serveri). Divas no LAN pieslēgvietām izmantojamas tā dēvētai LAN Aggregation (daudzviet to dēvē par Link Aggregation) iespējai, kas nozīmē, ka, piemēram, saderīgu NAS ierīci vari savienot ar diviem tīkla vadiem, nodrošinot teju dubultus (tuvāk uz 2 Gbit/s) datu pārraides ātrumus. Link Aggregation ir arī citas priekšrocības – ja viens tīkla vads pārstāj darboties, paliek otrs.

    TUF Gaming AX4200 bezvadu maršrutētāja apakšdaļā ir pamatīgas dzesēšanas atveres, kā arī iespēja maršrutētāju pieskrūvēt pie sienas. Kopumā TUF Gaming AX4200 ir saprātīga izmēra bezvadu maršrutētājs, ja neskaita formas, tad šis noteikti nav pats agresīvākā izskata maršrutētājs.

    Programmatūra un iestatīšana

    TUF Gaming AX4200 apskata laikā izmantoju ASUS Router lietotni tā iestatīšanai un pārvaldīšanai, bet ASUS piedāvā arī tīmekļa pārlūka saskarni, kurā ir vēl papildu iespējas, kas nav pieejamas lietotnē.

    Šoreiz atkal varu uzteikt ASUS par lieliski paveiktu darbu, jo maršrutētāja iestatīšana neizvērtās par tīmekļa resursu pārlūkošanu – viss darbojas tieši, kā tiek solīts. Iestatīšana ir gludi nostrādāta, maršrutētājs no kastes izņemts jau saņēmis stabilu programmatūras versiju, kas kādreiz ASUS bija visai liels klupšanas akmens.

    TUF Gaming AX4200 bezvadu maršrutētāju var ieteikt jebkuram iesācējam, jo tā pirmreizējā iestatīšana kopā ar Windows 11 datoru ir vienkārši ekselenta. Atliek vien ieslēgt TUF Gaming AX4200, ar datoru pieslēgties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam, lai Windows 11 pats atvērtu TUF Gaming AX4200 konfigurācijas lapu tīmekļa pārlūkā. Arī tālākie soļi ir elementāri, viss ir paskaidrots, maršrutētāja programmatūra atjauninās pati. Nevienā mirklī neradās šaubas par darāmo, arī maršrutētājs uzvedās kā pieklājas.

    Tātad, lai iestatītu TUF Gaming AX4200, nākas tikai to ieslēgt, nedaudz uzgaidīt, ar datoru vai viedtālruni pievienoties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam. Windows 11 pats tevi pārmetīs uz iestatīšanas lapu tīmekļa pārlūkā, no viedtālruņa nāksies pārlūkā ievadīt router.asus.com, lai pārietu uz iestatīšanas lapu. Iestatīšana aizņems ne vairāk par divām minūtēm. TUF Gaming AX4200 iestatāms arī ar viedtālruņu lietotnes palīdzību. Te arī, visticamāk, neradīsies jautājumi pat pilnīgam iesācējam. Lietotne darbojas ātri, ne reizi nenovēroju kādu nepilnību vai muļķīgi izvietotu un nesaprotamu informāciju.

    TUF Gaming AX4200 atbalsta ASUS AiMesh, kas nodrošina iespēju ērti no vairākiem ASUS maršrutētājiem izveidot bezvadu režģtīklu. ASUS AiMesh iepriekš bija tikai jūtami dārgāko ASUS maršrutētāju modeļu priekšrocība. Te gan jāsaka, ka TUF Gaming AX4200 nav nekas super lēts, tas drīzāk ir nedaudz uz dārgo pusi.

    Maršrutētājs piedāvā Adaptive QoS (tiek automātiski pielāgoti ierīču iestatījumi tīmekļa kapacitātes izmantošanai). Visai ērti realizēta iespēja katrai klienta ierīcei noteikt dažādus ierobežojumus, kas gan pamatā kalpos kā bērnu piekļuves tīmeklim ierobežošana noteiktos laika periodos. Pastāv arī iespēja pārvaldīt maršrutētāju attālināti, atliek vien pieteikties ar Google vai ASUS lietotājvārdu un paroli.

    Ātrdarbība

    Bezvadu maršrutētāju ātrdarbību izmēģinām ar saprātīgas cenas un ieguvuma ierīcēm. Iepriekš esam izmēģinājuši arī augstākās klases viedtālruņu flagmaņu spējas, bet tās pat dažkārt ir zem vidējās klases viedtālruņu datu pārraides spējām. Tātad šoreiz TUF Gaming AX4200 testājam ar Xiaomi 13T viedtālruni un arī ar klēpjdatoru (AMD Ryzen 7 3750H, 24 GB RAM, Intel AX200 tīkla karte, Windows 11). Kā lokāls serveris darbojas testu dators ar Intel Core i9 13. paaudzes procesoru, 32 GB RAM un 2.5 gigabitu tīkla karti.

    Ja runājam par TUF Gaming AX4200 signāla stiprumu, tad tas nokritās ātrāk, nekā citiem līdzīgas cenas bezvadu maršrutētājiem. Tālākajā istabā citi maršrutētāji mēdz uzrādīt ap -60…-63 dBm, kamēr šoreiz bija pat tuvāk -67 dBm, kas jau ir uz robežas ar nelietojams. Šie gan ir 5 GHz dati, 2.4 GHz iespiestos tālāk bez lielām problēmām.

    Ar viedtālruni TUF Gaming AX4200 uzrādīja visai mainīgus datu pārraides ātrumus, tiešā redzamībā nez kāpēc datu pārraide bija gandrīz uz pusi zemāka par to, ko var redzēt blakus istabā aiz vienas sienas. Kopumā gan ar viedtālruni datu pārraide nebūt nav slikta.

    Klēpjdators uzrādīja ap 700 Mbit/s lejupielādi un ap 560 Mbit/s augšupielādi tiešā redzamībā, kas ir visai labi, bet ne izcili. Ar klēpjdatoru datu pārraides ātrumi bija loģiski un paredzami arī blakus istabā un arī tālākās istabas galā.

    Kopējā bezvadu maršrutētāju sarakstā TUF Gaming AX4200 ir kaut kur pa vidu, bet ir jāņem vērā, ka teju viss bezvadu maršrutētāju topa augšgals ir ar ļoti vienādiem rezultātiem. Pamatīgi izlec vien TP-Link Archer AX80, jo tam bija 2.5 gigabitu LAN un ļoti pārliecinošs Wi-Fi signāls.

    Nobeigumā

    ASUS TUF Gaming AX4200 manās acīs ir labs, bet ne izcils bezvadu maršrutētājs, ja vien tavā mājoklī neienāk interneta pieslēgums, kas ir virs ierastā 1 gigabita. Tad gan TUF Gaming AX4200 var ikdienā un spēlēs parādīt spēku.

    Visos citos gadījumos TUF Gaming AX4200 cena būs augstāka, nekā konkurentiem, kas paļaujas uz ierasto 1 Gbit/s WAN un LAN. Šis laikam arī būs lielākais TUF Gaming AX4200 mīnuss, ka ir tikai 2.5 Gbit/s WAN, bet ne LAN pieslēgvietas. Tādējādi TUF Gaming AX4200 zaudē universālāku savu ātrās pieslēgvietas pielietojumu. Šajā jomā TP-Link ir daudz prātīgāki, atvēlot 2.5 Gbit/s pieslēgvietu gan internetam, gan lokālām vajadzībām.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    21 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Profs
    24.05.2024 19:19

    Asus maršrutētāji nav slikti, taču spēlēm to diez vai ieteiktu ja vien dators neatrodas blakus maršrutētājam:) Nezinu kāpēc, bet ASUS ir izteiktas problēmas ar antenām un signāla kvalitāti – pat ja būs 5-7m tālāk no maršrutētāja, tad signāls jau var būt vairs tikai 10% un ar palielu bremzēšanu.

    Torsons
    02.06.2024 21:38
    Reply to  Profs

    Lai signāls tā kristos, starp rūteri un tā klientu ir jābūt 30cm biezai dzelzsbetona sienai ar tērauda armatūru :) Kaut kādas pasakas stāsti.

    Profs
    02.06.2024 22:40
    Reply to  Torsons

    bet loģiski, ka ir sienas pa vidu – neesmu vēl redzējis dzīvokli vai māju bez sienām:) Un nedomāju, ka 50cm biezas sienas ir kas mega traks…

    Torsons
    02.06.2024 23:23
    Reply to  Profs

    Pirmajā postā par sienām nav ne värda. 50cm siena ir nopietns šķērslis, tur neviens rūteris nelīdzēs, arī dievinātais mikrotiks. Fiziku pagaidām nav iespējams ignorēt.

    Torsons
    02.06.2024 23:25
    Reply to  Profs
    Profs
    03.06.2024 00:01
    Reply to  Torsons

    par kritumiem wifi zinu, bet tehnoloģijas mēdz mainīties un attīstīties un ASUS savā tīmekļa vietnē reklamē, ka pēc 3-4 sienām kritums būs tik 20% – es taču zemāk komentārā atzinu, ka muļķīgi iekritu uz Asus melīgajām reklāmām:) Piekrītu, ka mesh risinājums tomēr būtu bijis daudz labāks ar 50cm sienām

    Torsons
    03.06.2024 06:42
    Reply to  Profs

    Mesh ar pusmetru sienām nelīdzēs, ja vien abi AP nebūs savienoti ar vadu.
    Pie tam mesh norij 50% no ap kapacitātes.
    Nekādas tehnoloģijas nekompensē pusmetru dzelzsbetona, WiFi 6e nāca klāt 6GHz frekvences, bet tās izplatās vēl sliktāk, tas paredzēts tiešās redzamības zonā.

    Robčiks
    25.05.2024 21:08

    Asus maršrutētāji ir labi un wifi signāls ir labs. Bet, tas attiecas uz cenu līmeni, kas sākas no 150eur.

    Profs
    26.05.2024 10:20
    Reply to  Robčiks

    no savas pieredzes varu teikt kā nē – noticēju Asus reklāmām un maksas review (cik episki muļķīgi iekritu…) un nomainīju maršrutētāju uz Asus – 7 metru attālumā no maršrutētāja jau ir lielas problēmas ar signālu!!, lai gan Asus reklamēja kā maršrutētāju visai mājai. Gamingam noteikti Asus maršrutētāju neiesaku, ja vien datoru neslēdz klāt pie maršrutētāja fiziski ar kabeli.

    Var gan piekabināt mesh ierīces un tā uzlabot, bet tad jau labāk uzreiz būtu pircis mesh komplektu asus cenā

    Robčiks
    26.05.2024 14:31
    Reply to  Profs

    Domāju, ka tas atkarīgs no modeļa. Man no 5.stāva pagalmā dabūt savu wifi nav problēmu. Ātrums 300-500 mbps. Modelis AC 1900.

    Robčiks
    27.05.2024 22:33
    Reply to  Robčiks

    Vispār Asus AC1900 dzimšanas gads ir 2013 un pilda visas savas darbības vēl joprojām. Bez šķīvjiem, programmēšanām un labiem ātrumiem.

    rudzu rikas
    26.05.2024 11:55

    Asus rūterim pirmkārt jāskatās vai ir asuswrt merlin firmware pieejams konkrētam modekim. Js nav, tad pirkt nav vērts.

    Profs
    26.05.2024 18:36
    Reply to  rudzu rikas

    paskatījos – manam ir pieejams, bet no merlin apraksta tā arī nesapratu kādi būtu ieguvumi un kas tieši strādātu labāk? Un cik saprotu tas īsti neatrisinās signāla kritumu, ko pat kursors.lv aprakstā konstatēja – tādā ziņā kursors.lv malači, ka godīgi to uzrakstīja, ka Asus ir sliktāks par citu firmu ražojumiem, ja vienīgais kritērijs ir signāla kritums.

    dsfd
    26.05.2024 19:02
    Reply to  Profs

    Kāpēc kursora biedri vispār izskata tādu opciju kā pirkt šāda veida rūterus? Nevienam nav noslēpums, ka pareizākais risinājums ir, piemēram, Mikrotik rūteris + Mikrotik?ubiquiti WIFI šķīvis. Mikrotiks pa mazām naudām tev iedod ļoti lielisku iespēju konfigurēt maršrutēšanu līdz pēdējam sīkumam. Savukārt wifi šķīvis būs kārtīgi nostrādāts, lai maksimāli labi pildītu savu vienīgo fukciju. Manuprāt, ja neesi totāls lameris, tad par savu tīklu vajadzētu mācēt elementāri parūpēties un izvēlēties pareizās iekārtas. Šādi all-in-one Asus/Tplink wifi rūteri manuprāt ir vairāk parastajiem cilvēiem ar parasto cilvēku prasībām. Ja tu toomēr pēti pingu, latency un tamlīdzīgus mainīgos, tad vajag nedaudz iespringt un izdarīt visu pareizi.

    Profs
    26.05.2024 21:25
    Reply to  dsfd

    Nu varbūt kursors.lv varētu ar Tevi sagatavot tādu apskatu – par Mikrotik ir dzirdētas labas atsauksmes tik, ka nav tik lēts. Mani gan kaut kā neuzrunā ideja par wifi šķīvi kādā izstabā – nav tik estētisks elements.

    PS ar rūteriem ir vienmēr bijusi problēma – laikam jau jāpieņem, ka sienas ir veidotas ar kaut ko specifisku, ka tā bloķē signālu

    Kursors.lv
    26.05.2024 23:43
    Reply to  dsfd

    Ne visi grib čakarēties ar Mikrotik rūteru konfigurēšanu. Plus, Mikrotik produkti ne vienmēr nodrošina labākos ātrumus. Tādā ziņā bieži vien nav slikta opcija samaksāt vairāk par ASUS, Tp-link vai citu līdzīgu masām veidotu produktu ražotāju ierīcēm, kuras vismaz vienkārši pārvaldīt.

    dsfd
    27.05.2024 10:51

    Kādu ātrumu mikrotiks nenodrošina? Atšķirībā no kaut kāda Asus/Tplink, tas Mikrotiks kā maršrutētājs nodrošina regulārus apdeitus daudzu gadu garumā. Iespējams pat ilgāk nekā Apple nodrošina apdeitus Iphone. Savukārt priekš Wifi par šiem pašiem 150e var dabūt wifi 6e/7 šķīvi, kurš šos generic asus/tplink rūterus sabradā ar rezultātiem. Es arī nepriecājos par Mikrotika wifi un tāpēc lietoju Mikrotiku kā maršrutētāju + ubiquiti šķīvi.
    Es personīgi nemaz neizskatu vairs šādus rūterus tīri tā iemesla dēļ, ka nav apdeitu un viņi principā ir cauri kā zeķes. Ja paskatās zero day ievainojamības, tad ātri vien pāriet vēlme kaut ko tādu izmantot. Kā jau teicu – parastajiem lietotājiem jau vienalga, bet advancētākiem es rekomendētu tomēr izdarīt pareizi. Nekādi neheitoju šos rūterus, bet man pieredze ir vairāk nekā bēdīga ar viņiem, kad vēlme bija dabūt max labus rezultātus no performances. Tad kaimiņu mikrene traucē darbību, tad uzkaras, tad pings nesaprotami liels un citi brīnumi. Pēc tam ir neizpratne ko blakus istabā viss ir slikti ar wifi.

    Es neko neteiktu, ja šāds asus maksātu 50e. Bet 150e?
    Bet nu neko. Katram pašam jāizaug līdz tam, lai beigtu besīties par sūdīgu wifi mājās un nopirktu par principā +- tādu pašu naudu atbilstošu wifi iekārtu un sakonfigurētu to.

    rudzu rikas
    27.05.2024 00:02
    Reply to  Profs

    Man rūteris ir faktiski serveris ar ssh un cita veida pieeju. Primārais, kas parasti interesē citiem (wifi), man ir diezgan nebūtiski – slēdzu to iekšā tikai tad, kad pašam vajag (tas tiek darīts ar vienu pieskarienu telefona ekrānā). Un to visu palīdz nodrošināt tieši merlin.

    Torsons
    03.06.2024 09:01
    Reply to  Profs

    “paskatījos – manam ir pieejams, bet no merlin apraksta tā arī nesapratu kādi būtu ieguvumi un kas tieši strādātu labāk?”
    Merlin mājas lapā tiešām tik draņķīgi aprakstīts? :)
    Galvenās fīčas:
    1. Uzsvars uz stabilitāti un kļūdu labojumiem, Merlina bufikšus lieto pats ASUS.
    2. Iespēja lietot skriptus tālākai rūtera darības uzlabošanai
    Pilns snb forums ar skriptiem, sākot ar adblockeri rūtera līmenī un beidzot ar advancētu QoS:
    https://www.snbforums.com/forums/asuswrt-merlin-addons.60/

    Signāla kritumu dēļ pusmetra sienas, neatrisinās neviens rūteris pasaulē.

    andry
    27.05.2024 11:01

    Asus rūteri ir diezgan liela gaumes lieta. Pagaidām labākais ko esmu darbinājis klientiem, ir Mikrotik bez wifi + atsevišķi access pointi. Kādi access point? Nu tas atkarīgs no klienta finansu iespējām. Ļoti labi un stabīli strādā piem. Aruba AP22(wifi6), kam cena ir ap 110eur. Konfigurācija arī easy. Strādā perfekti n-tie gadi, nekarās, nav vajadzības stumt virsū alternatīvās firmwares un tās lietas, ar zonu pat noslogotā ēterā nav problēmu.

    dsfd
    28.05.2024 18:44
    Reply to  andry

    precīzi.

    Reklāma