Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS TUF Gaming AX5400 bezvadu maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    ASUS TUF Gaming AX5400 bezvadu maršrutētājs būtu aptuveni tas, kas man sildītu sirdi, stāvot uz plauktiņa mājokļa viducī. Jā, TUF Gaming AX5400 bezvadu maršrutētājs ir nedaudz ārišķīgs ar visiem RGB LED izgaismojuma akcentu un tam ir sešas ārējās antenas, toties šis bezvadu maršrutētājs nodrošina lielisku bezvadu tīkla pārklājumu, gandrīz visas jaunākās iespējas un arī augstus datu pārraides ātrumus.

    Piekrītu, ka 160 eiro nav tā cena, kas iekristu pirmā prātā, domājot par jauna bezvadu maršrutētāja iegādi, bet tādos laikos nu dzīvojam, kad bezvadu maršrutētājam iekšā ir trīs kodolu procesors un operatīvās atmiņas apjoms, kas varētu darbināt Windows 7.

    Reklāma

    TUF Gaming AX5400 bezvadu maršrutētājs vismaz mānās acīs ir perfekta pāreja starp parastu mājas bezvadu maršrutētāju un jau geimerīgāku maršrutētāju. Pavisam augsto plauktu bezvadu maršrutētājiem klāt vēl nāks nevis dual-band, bet tri-band darbība un nu jau ir moderni aprīkot bezvadu maršrutētājus ar 2.5 gigabitu pieslēgvietu, kas arī nebūs atrodama TUF Gaming AX5400. Vai ierindas lietotājs būtu pat šīm iespējām gatavs piemaksāt? Diez vai.

     

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: dual-band, AX5400 ultimate AX performance : 574 + 4804 Mbps
    • Procesors: Broadcom 1.5 GHz, trīs kodoli
    • Atmiņas: RAM 512 MB, 256 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: sešas ārējās, 4 x 4 MU-MIMO (2.4 GHz 2 x 2, 5 GHz 4 x 4), ASUS AiRadar, OFDMA, Beamforming, 1024-QAM high data rate, 20/40/80/160 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 WAN x 1, RJ45 LAN x 4, USB 3.2 Gen 1 x 1
    • LED indikatori: Power, WAN, Wi-Fi
    • Pogas: WPS, Reset, Power
    • Izmēri un svars: aptuveni 220 x 150 x 160 mm, aptuveni 600 g
    • Papildus: Adaptive QoS, AiProtection Pro, Parental Control, AiDisk File Server, Beamforming, AiMesh
    • Cena: ap 160 eiro tīmekļa veikalos

    Izskats un uzbūve

    ASUS veidojis TUF Gaming AX5400 bezvadu maršrutētāju visai agresīvu, turklāt šis dizains nav nekur aizņemts no citiem ASUS bezvadu maršrutētāju modeļiem. No ierindas bezvadu maršrutētāju modeļiem TUF Gaming AX5400 atšķiras ar sešām ārējām antenām un nelielu RGB LED izgaismojumu. Izgaismots ir tikai TUF Gaming logotips, nedomāju, ka kādu interesētu plašāks un spilgtāks izgaismojums.

    RGB LED izgaismojums ir pieregulējams viedierīču lietotnē (ASUS Router) vai arī bezvadu maršrutētāja tīmekļa pārlūka saskarnē (router.asus.com). Pēc noklusējuma izgaismojums ir TUF Gaming dzeltenajā krāsā, nekādus super efektus izgaismojums nepiedāvā, bet vari arī to pārslēgt visās varavīksnes krāsās, kas iet uz riņķi. Šis vienradža vēmiens neizskatās slikti, jo RGB LED izgaismojums ir visai pablāvs. Izgaismojumu vari arī izslēgt, bet vismaz šobrīd netiek piedāvāts nakts režīms, kas pats noteiktos laikos izslēgtu un pēc tam atkal ieslēgtu izgaismojumu.

    TUF Gaming AX5400 bezvadu maršrutētāja aizmugurē atradīsi ierasto pieslēgvietu klāstu. Viena Ethernet pieslēgvieta nosaukta par Gaming, tā nodrošina augstāko prioritāti pieslēgtās ierīces pārsūtītājiem datiem. Visas pieslēgvietas ir pastiprinātas ar metāla uzlikām, lai tās laika gaidā mazāk nolietotos.

    Var redzēt, ka pamatīgi piedomāts pie dzesēšanas, turklāt dzesēšanas atveres izvietotas tā, lai putekļi tajās nebirtu no augšas iekšā – vēsais gaiss no apakšdaļas ceļas augšā un tiek izvadīts pa atverēm, kas skatās uz sāniem un aizmuguri.

    Kas man īsti nepatika, ir TUF Gaming AX5400 bezvadu maršrutētājam līdzi dotais strāvas adapters, tas izskatās pēc kaut kā ļoti neuzticama, lai arī ASUS vienmēr citiem bezvadu maršrutētāju modeļiem devis adapteri ar ASUS zīmolu virsū. Nezinu, kas šoreiz noticis. Varbūt nebija noliktavās paša ASUS adapteri… Bet jebkurā gadījumā 160 eiro ierīcei šādi nepieklājas darīt.

    Iestatīšana

    Šoreiz atkal varu uzteikt ASUS par lieliski paveiktu darbu, jo ASUS TUF Gaming AX5400 maršrutētāja iestatīšana neizvērtās par tīmekļa resursu pārlūkošanu – viss darbojas tieši, kā tiek solīts. Iestatīšana ir gludi nostrādāta, maršrutētājs no kastes izņemts jau saņēmis stabilu programmatūras versiju, kas kādreiz ASUS bija visai liels klupšanas akmens.

    ASUS TUF Gaming AX5400 bezvadu maršrutētāju var ieteikt jebkuram iesācējam, jo tā pirmreizējā iestatīšana kopā ar Windows 10 datoru ir vienkārši ekselenta. Atliek vien ieslēgt TUF Gaming AX5400, ar datoru pieslēgties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam, lai Windows 10 pats atvērtu TUF Gaming AX5400 konfigurācijas lapu tīmekļa pārlūkā. Arī tālākie soļi ir elementāri, viss ir paskaidrots, maršrutētāja programmatūra atjauninās pati. Nevienā mirklī neradās šaubas par darāmo, arī maršrutētājs uzvedās kā pieklājas. Varbūt varētu vēlēties, lai TUF Gaming AX5400 nedaudz ātrāk pārstartētos un ieslēgtos, bet tie ir nieki, salīdzinot ar iepriekš redzētajiem tīkla produktiem.

    Tātad, lai iestatītu TUF Gaming AX5400, nākas tikai to ieslēgt, nedaudz uzgaidīt, ar datoru vai viedtālruni pievienoties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam. Windows 10 pats tevi pārmetīs uz iestatīšanas lapu tīmekļa pārlūkā, no viedtālruņa nāksies pārlūkā ievadīt router.asus.com, lai pārietu uz iestatīšanas lapu. Iestatīšana aizņems ne vairāk par divām minūtēm.

    TUF Gaming AX5400 iestatāms arī ar viedtālruņu lietotnes palīdzību. Te arī, visticamāk, neradīsies jautājumi pat pilnīgam iesācējam. Lietotne darbojas ātri, ne reizi nenovēroju kādu nepilnību vai muļķīgi izvietotu un nesaprotamu informāciju. Nedaudz dīvaini ir veikt TUF Gaming AX5400 atjaunināšanu ar lietotnes palīdzību, jo uzspiešana uz maršrutētāja programmatūras versijas ļauj tikai nokopēt versijas numura tekstu, tā nepārmet lietotāju uz atjauninājuma veikšanu.

    Patīkami redzēt, ka ASUS vizualizē TUF Gaming AX5400 procesora un RAM atmiņas tēriņus, attiecīgi varēsi slēgt iekšā vai arī funkcijas, kas ir nepieciešamas vai kas noēd pārlieku lielu maršrutētāja resursu. Visai saprotami atdalīti ātrie iestatījumi no dažādiem papildus iestatījumiem, kas paredzēti pieredzējušiem lietotājiem ar specifiskākām prasībām. Īsāk sakot – būs grūti kaut ko sačakarēt.

    Programmatūras iespējas

    Jāatzīst, ka šoreiz ar ASUS TUF Gaming AX5400 nebūs dikti plašas iespējas izvērsties, iestatot un pārvaldot maršrutētāju, šis uzskatāms par vidējās vai teju budžeta klases un attiecīgi arī vidēji ar iespējām aprīkotu maršrutētāju. ASUS TUF Gaming AX5400 atbalsta ASUS AiMesh, kas nodrošina iespēju ērti no vairākiem ASUS maršrutētājiem izveidot bezvadu režģtīklu. ASUS AiMesh iepriekš bija tikai jūtami dārgāko ASUS maršrutētāju modeļu priekšrocība.

    ASUS TUF Gaming AX5400 piedāvā Adaptive QoS (tiek automātiski pielāgoti ierīču iestatījumi tīmekļa kapacitātes izmantošanai). Visai ērti realizēta iespēja katrai klienta ierīcei noteikt dažādus ierobežojumus, kas gan pamatā kalpos kā bērnu piekļuves tīmeklim ierobežošana noteiktos laika periodos. Pastāv arī iespēja pārvaldīt maršrutētāju attālināti, atliek vien pieteikties ar Google vai ASUS lietotājvārdu un paroli.

    Ātrdarbība

    Lai arī TUF Gaming AX5400 cena nav super zema, tomēr šis ir ASUS acīs sākuma līmeņa klases mājas maršrutētājs, kam nav atsevišķi nodalīts 5.0 GHz tīkls tikai spēļu datoru vajadzībām. Tas mums jāmeklē ir ASUS ROG sērijas Wi-Fi 6 maršrutētājos.

    TUF Gaming AX5400 atbalsta tā dēvēto WAN un LAN savienojumu agregāciju, lai nodrošinātu līdz 2 Gb/s ātrumus, kad PC vai NAS pievienoti ar vadiem pie maršrutētāja.

    Wi-Fi 6 (802.11ax) tīklā TUF Gaming AX5400 kopā ar OnePlus viedtālruni, kam ir Wi-Fi 6, uzrādīja 410 Mb/s (51 MB/s) lejupielādei un aptuveni 797 Mb/s (99.6 MB/s) augšupielādei, kad testu veic starp klēpjdatoru ar jau minēto viedtāruni, bet dators maršrutētājam pieslēgts ar vadu. Šis mērījums tika veikts tiešā redzamībā. Tālāk sekoja šie paši mērījumu  tālākajā istabā aiz divām reģipša sienām, kur ātruma izmaiņas nebija kritiskas. Vismaz ne viedtālruņa izmantošanai.

    TUF Gaming AX5400 lietotne uzrāda pie maršrutētāja aptuveni -32 dBm 5.0 GHz, aiz vienām koka durvīm -53 dBm, bet blakus istabā aiz divām reģipša sienām signāls vēl arvien ir ļoti pieņemami -60 dBm. Ja vēlies sataupīt kādu cenu par elektroenerģiju, tad TUF Gaming AX5400 iespējams aktivizēt arī Eco režīmu, kas samazina maršrutētāja jaudu.

    Tagad kārta mērīt ātrumu starp diviem datoriem. Viens pieslēgts ar vadu pie TUF Gaming AX5400, otram ir Intel AX200 bezvadu tīkla karte. Tiešā redzamībā ir sekojoši ātrumi – lejupielādei vidēji ap 709 Mb/s (88.6 MB/s) un augšupielādei vidēji ap 838 Mb/s (104 MB/s). Gigabita tīkla vads nu arī šajā mirklī ir teju sasniedzis savu maksimumu.Mūsu mērījumu rekordi ir 732 Mb/s (91.5 MB/s) lejupielādei, kā arī 862 Mb/s (107.75 MB/s) augšupielādei, kas tika panākti ar nedaudz lētāku ASUS bezvadu maršrutētāju.

    Kopumā man ir jāsaka, ka TUF Gaming AX5400 uzrādīja labus datu pārraides ātrumus tieši viedtālrunim. Starp datoriem TUF Gaming AX5400 uzrādīja vienus no lielākajiem datu pārraides ātrumiem, kas mani patīkami pārsteidza. Gribētos sacīt, ka TUF Gaming AX5400 bezvadu maršrutētājs spēs noslogot visu mājokļa interneta pieslēgumu, ja vien neizmanto Tet solītos 10 gigabitus.

    Nobeigumā

    Manās acīs TUF Gaming AX5400 bezvadu maršrutētājs ir lieliski sabalansēts starp cenu, iespēju klāstu un ātrdarbību. TUF Gaming AX5400 gadījumā pircējs nemaksā par liekām iespējām, kas ne katram mājoklī ir izmantojamas. ASUS sola, ka TUF Gaming AX5400 pasargās ierīces no dažādiem urķu uzbrukumiem, turklāt par šiem ASUS servisiem nenāksies piemaksāt. Citi ražotāji par bezvadu maršrutētājā iebūvēta antivīrusa un vecāku kontroles iespēju darbināšanu prasa pat līdz 100 eiro gadā.

    Šis bezvadu maršrutētājs dizaina ziņā nav pats atturīgākais, bet tas vēl arvien nav atbaidošs. Ja vēlies labu bezvadu tīmekļa pārklājumu, nāksies sadzīvot ar ārējām antenām. Ja nepietiek ar TUF Gaming AX5400 sniegto pārklājumu, vienmēr varēsi klāt piepirkt citu ASUS AiMesh atbalstošu bezvadu maršrutētāju un tādā veidā paplašināt bezvadu tīmekļa pārklājumu. ASUS AiMesh bezvadu maršrutētāji nu jau maksā no aptuveni 100 eiro. Pirms pusotra gada AiMesh bija pieejams tikai 250+ eiro maksājošos ASUS bezvadu maršrutētājos.

    Jā, zinu, ka 160 eiro par bezvadu maršrutētāju vēl arvien ir daudz, bet TUF Gaming AX5400 ir prasītās cenas vērts. Ļoti patika!

    Patika

    • ātra darbība
    • pieklājīgs izskats
    • lieliskas iespējas

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • dīvains elektrības adapters
    • cena nav ideāli zema

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    zirgs
    15.09.2021 17:48

    Eu, čaļi, es saprotu, ka Asus vienīgais maksā, bet nu jau apnika tās Asus reklāmas. Davai piebremzējam.

    Domāju, ka daudziem tā. Uztaisiet pollu. Ko tu domā par kursora Asus apskatiem:
    a) gribu vairāk
    b) vienalga
    c) zb

    Mana prognoze:
    a = 3% (visticamāk, ka šo nospiedīs visi tie, kas saņem par šo kaut kādu atlīdzību vai viņu draugi/draudznes)
    b = 25% –
    c) 72%

    Un es nepārmetu, ka jūs pelnat naudu, tas ir ok

    Labāk gribētu redzēt Asus vs Netgear vs TP-Link un Mikrotik, kur visus funkcionalitātē izdrāž Mikrotik un beigās apskatnieks sapinas konfigurācijā, padodas un iesaka jebko izņemot to.

    Kursors.lv
    15.09.2021 21:00
    Reply to  zirgs

    Visu pareizi saprati, kaut kā šai bodītei ir jāatpelna ikmēneša uzturēšanas izmaksas. Serveri nav bez maksas un arī autoriem gribas ēst. Bet kā jau Artis minēja, mums ir arī citu zīmolu rūteru apskati, kā arī tieši šajās dienās tiek organizēti vēl daži ne-ASUS rūteri uz apskatiem. Viss būs labi! Paldies, ka lasi Kursoru! :)

    trel
    17.09.2021 09:35

    Kristap, ja nav noslēpums, tad cik serverus izmantojat šīs lapas darbināšanai? Vairākkārt tu esi pieminējis serverus daudzskaitlī. Cik šai lapai dienā ir aptuvenais unikālais apmeklējums?
    Jautāju tāpēc, ka vismaz man kā nezinātājam nekas neliecina, ka šī lapa prasa vairāk par pārdesmit euro mēnesī servera resursos.

    Kursors.lv
    17.09.2021 09:42
    Reply to  trel

    Serveri ir vairāki, mums dažas lietas ir nodalītas. Plus, datu rezerves kopijas. Plus, vēl šādi tādi sīkumi. Tādējādi tie vairs nav pārdesmit eiro mēnesī. Un pat ja būtu, uzturēšanas izmaksas kaut kā ir jāatpelna, jo nauda tukšā vietā pati no sevis nerodas.

    Gintuxa
    15.09.2021 22:54

    Ar to pārklājumu ir tā. Priekš gala lietotāja parastā WiFi raidītāja pieļaujamo 100mW (20dB/m) neviens nav atcēlis. Tikai mūsdienās pie tās jaudas nākas pieskaitīt arī rutera antenu pastiprinājumu. Antenu pastiprinājums nereti uzrakstīts pat uz kastītes. Šo formulu ievēro pat ķīnieši savās globālajās ruteru versijās, kuri nevēlas nokļūt ,nosacīti, Huawei klubiņā. Līdz ar ko daudzi mūsdienās daudzi sūdzas, ka ruteru wifi nesedz pat visu dzīvokli. Tā gan nav problēma, ja ruteri novieto dzīvokļa centrā. Toties daudziem eiroremonta māniem tā ir nopietna problēma. Un vēl, mikrotik nav paredzēts mājsaimnieceēm. nevajag viņu bāzt mājsaimnieču degunos. Tie, kuri lauž ķīniešu ruterus ikš 4pda, lai dabūtu lielāku wifi jaudu, kā pamatruterus nereti izmanto tieši mikrotik. Bet viņi cērt fišku un mājsaimniecēm nekad nepiedāvās mikrotik Asusa vai Xiaomi vietā.

    rudzu rikas
    18.09.2021 16:17

    Šo modeli nepirktu. Man “pa īsu” ar vienu usb portu. Otrkārt, jāskatās vai asus wrt-merlin var uzlikt. Pašreiz izmantoju RT-AX68U, ir ok. Merlin atbalsts arī ir.

    Reklāma