Web Analytics
More
    Reklāma

    Uzbūvēta pasaulē lielākā astronomiskā kamera ar 3200 megapikseļu izšķirtspēju

    Jaunākie raksti

    Bija nepieciešami gandrīz 20 gadi, lai inženieriem izdotos uzbūvēt gigantisku digitālo fotokameru, ar kuru varēs uzņemt augstas izšķirtspējas debesu foto un ielūkoties visuma pagātnē.

    Speciālā astronomiskā kamera ir aprīkota ar 3200 megapikseļu izšķirtspēju un sver aptuveni 3 tonnas. Priekšējā objektīva diametrs ir vairāk nekā 1.5m plats, padarot to par lielāko šāda veida objektīvu, kāds jebkad ir radīts. Vēl viens aptuveni metru plats objektīvs atradīsies kameras iekšpusē. Paredzams, ka 10 gadu laikā uzņemtās bildes un informācija aizņems 10 petabaitus.

    Reklāma

    Iespaidīgā kamera atradīsies Veras Rubinas observatorijā Čīlē. Ar 3.2 gigapikseļu izšķirtspējas kameru observatorija spēs izšķirt neticamas detaļas no objektiem, kas atrodas visuma otrā pusē. Projekta koamanda saka, ka kamera varēs redzēt golfa bumbiņas bedrītes no vairāk nekā 20km attāluma, vienlaikus tverot kadru, kas ir septiņas reizes platāks nekā pilnmēness.

    Šī kamera un ar to darbināmais teleskops lielā mērā ļaus veikt visuma enerģijas izpēti. Jaunā kamera palīdzēs atbildēt uz sarežģītākajiem kosmosa jautājumiem, kas šobrīd nodarbina zinātniekus. Tāpat tā praktiski palīdzēs novērot debesis virs mums, atrodot supernovas un asteroīdus, kas iepriekš varētu netikt pamanīt pietiekami laicīgi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    I.V.
    08.04.2024 15:44

    Pilnai kvalitātes jēgai atliek nogādāt šo “ziepjutrauku” kosmosā!

    Pipec
    09.04.2024 23:25
    Reply to  I.V.

    James web liek iekšā šim teleskopam, kāda jēga fotogrāfēt, kosmosā tak pilns ar lūžņiem+nepieciešama skaidra debess.

    Profs
    08.04.2024 18:49

    “golfa bumbiņas bedrītes no vairāk nekā 20km attāluma” gan izklausās faktiski nekas ņemot vērā, ka lielie ērgļi redz no padsmit km augstuma mazās peles… Un tiem nav metru platās acis….

    Kristiāns
    09.04.2024 08:17
    Reply to  Profs

    Mazās peles no padsmit km attāluma? Meli

    EAe
    10.04.2024 10:14

    Pirmā doma šo iemontēt kā selfija kameru telefonā, lai jaunieši priecājas.

    Reklāma