Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony WH1000-XM3 troksni slāpējošo bezvadu austiņu apskats

    Jaunākie raksti

    Teju veselu mūžību austiņas nopietniem mūzikas klausītājiem ir bijušas pabērna lomā – klausīšanās aksesuārs vēliem vakariem, kad mājinieki guļ, vai, kad cita iemesla dēļ dārdināt skandas nebūtu prātīgi. Līdz ar 2007. gada pēc-trekno gadu paģirām visa skaņu tehnikas industrija piedzīvoja pamatīgu kritumu. Izņemot austiņas – tās auga un apsteidza visus pārējos tradicionālos industrijas atzarus – skandas, pastiprinātājus un dažādus skaņas avotus. Līdz ar slavenību skaustos bieži redzamajiem Beats sabiedrības apziņā izzuda aizspriedums par austiņām samaksāt arī trīsciparu summas un galu galā tās kļuva par de facto mūzikas atskaņošanas ierīci. Šis apskats būs par japāņu elektronikas milža Sony trešās paaudzes austiņām WH1000-XM3 un to, kāpēc tās varētu būt patlaban labākais variants modernam mūzikas cienītājam.

    Reklāma

    Nost no ķēdes

    Bezvadu austiņas nav nekas jauns – sākotnēji tās tika paredzētas lietošanai mājās, lai vientulīgi varētu skatīties TV. Tās ar infrasarkano staru (IR) uztvērēja palīdzību saņēma analogo signālu no bāzes stacijas un ļāva klausītājam kustēties bez kabeļa ierobežojuma. Loģiski, ka IR savienojums bija samērā fērlīgs un pie zināmiem apstākļiem signāls gluži vienkārši pātrūka. Bezvadu austiņas Bluetooth sakabē ar mobilo telefonu pirmoreiz parādījās kā bezvadu zvanu iekārtas. Visi pazīst kādu konstanti aizņemtu cilvēku, kas arī ikdienā vienā ausī turēja bezvadu “austiņu” un tu nekad nezināji, vai šis cilvēks runā ar tevi vai reaģē uz negaidītām svārstībām NASDAQ biržā. Te arī kājas aug aizspriedumam par Bluetooth bezvadu savienojumu kā nederīgu kvalitatīvam mūzikas baudījumam – tas patiešām tāds bija, jo tā mērķis bija nodot saprotamu balss signālu, bez pretenzijām uz muzikalitāti. Līdz ar AptX Bluetooth pārraides protokola ieviešanu arī šī ķibele vairs īsti nav aktuāla.

    Sony WH1000-XM3 Bluetooth savienojums darbojas divos režīmos – kvalitatīvajā un stabilajā. Austiņas režīmu izvēlēsies pēc tā, kurš darbosies gana stabili. Lietojot tās vairāk nekā nedēļu mājās, pilsētā, autobusā un birojā man nekad neizdevās panākt, lai tās atkāpjas uz neskanīgo savienojuma režīmu. Tiesa, atšķirības skaņā starp abiem ir samērā acīmredzama. Arī atstājot telefonu uz galda, ir iespējams labu gabaliņu pastaigāt apkārt, bet gaidīt, ka Bluetooth bliezīs caur sienām ir naivi.

    Patīkami pārsteidza arī austiņās iebūvētais akumulators – ražotājs sola darbību līdz 30h, kas šķita ticami. Lietojot austiņas braucieniem no/uz biroju, tās mierīgi nostrādātu visu darba nedēļu. Tā kā mūziku klausos arī darba laikā, tad trīs dienas tās nostrādāja godam. Uzlāde ar USB-C kabeli ir mūsdienīgi ātra un tās sākumā austiņas padsmit minūšu laikā saniedz enerģijas rezerves vairāku stundu darbam. Dabiski, ka pilna uzlāde ilgst ap 3h, jo akumulatoram pildoties, to vairs tik strauji lādēt nevar.

    Kā jebkuram wearable tech, austiņas nebūs patīkams sabiedrotais ikdienā, ja tās spiedīs vai tajās ausis svīdīs. Te nu Sony var uzteikt, jo ergonomiski ierīce ir nostrādāta teju nevainojami. Austiņas ir vieglas un dažam sākumā var atsist Ķīnu, bet par izturību šeit nav ko uztraukties. Esmu lietojis simtiem dažādu austiņu un šīs iedveš uzticību, ka neizļurkāsies dažu gadu laikā. WH1000-XM3 priekšgājējam bija vairāk metāla detaļu, kas pēc sajūtām tās padarīja ekskluzīvākas, bet ilgtermiņā trešās paaudzes modelis ir ērtāks un plastmasas vieglums šķiet vērtīga apmaiņa. Sony prasmīgi izveidojis arī austiņu spilventiņus – tie ir no mākslīgās ādas apvilktas švammes, kas cieši pieguļ klausītāja galvaskausa sānu arhitektūrai. Gluži kā citas austiņas, arī šīs es ar brillēm kopā klausīties neieteiktu, jo aceņu kājiņas izjauc hermētiski noslēgtu telpu un laiž garām basa frekvences, un papildus ļaus ienākt nevēlamam troksnim. Briļļu valkātājus iesaku sākumā austiņas izmēģināt un tikai tad pirkt. Iespējams jau nav tik traki, kā mālēju un galu galā – visas brilles nav vienādas. Kritiku var veltīt tam, ka nav brīvi pieejami spilventiņi, ko pēc kādu 2 gadu aktīvas lietošanas nāksies nomainīt. Jautājums arī, cik jūtami novecos austiņu iebūvētais akumulators un, vai Sony ļaus to viegli nomainīt. Loģiski būtu, ka tas tik ātri kā viedtālrunim vecumdienas nesasniegs, jo uzlādes/izlādes cikli ir vismaz trīs reizes retāki. Minēšu, ka arī pēc strāvas pazušanas austiņas turpina skanēt ar 3.5mm->3.5mm kabeli, kas nāk līdzi komplektā. Arī šādi klausoties trokšņi tiek pasīvi noslāpēti, bet skaņa ir jūtami neprecīzāka, salīdzinot ar aktīvo režīmu. Tas norāda uz to, ka Sony veic austiņu skanējuma korekciju ar digitālo filtru palīdzību. Gudra un pareiza pieeja!

    Klusuma dziesma

    Skanējums WH1000-XM3 mani ja ne patīkami pārsteidza, tad noteikti nelika vilties. Ierasts, ka trokšņus slāpējošās austiņas skaņas kvalitāti iemaina pret klusuma komfortu, bet pēdējā laikā tieši šis skaņu tehnikas žanrs piedzīvojis lielāko izaugsmi. Šķiet, ka Bose pirmie izcēlās ar labu trokšņu slāpēšanu, kas īpaši netraucēja mūzikas baudīšanai. Attiecīgi Sony, redzot biznesa iespēju, pievienojās ar WH1000 pirmo paaudzi un ar trešo metienu, manuprāt, Bose ir apsteiguši.

    Kopumā skanējumu par neitrālu saukt nevar – ir jūtams, ka bass ir skaļāks par pārējo diapazonu. Ikdienā pats klausos Oppo PM-3 austiņas, ko uzskatu par referenci slēgto austiņu jomā. Tās aktīvo trokšņu slāpēšanu neizmanto un mūziku atskaņo ar salīdzinoši eksotisku ortodinamisko skaļruņu palīdzību. Ja kāds man jautās, vai PM-3 skan labāk par WH1000-XM3, es teikšu, ka jā – ja vien klausīšanās notiek klusumā. Te arī vēlreiz nonākam pie Sony austiņu galvenā trumpja – tās nespēj sacensties skaņas kvalitātē ar labākajām pasīvajām austiņām, bet tam nav nozīmes, ja mūziku baudi uz ielas vai lidmašīnā. Troksnis gluži vienkārši aprij visas smalkās detaļas un klausītājs ir spiests to kompensēt ar paaugstinātu skaļumu, kas daudz ātrāk ausis nogurdina un īsina to darba mūžu. Ar Sony WH1000-XM3 tas nenotiek.

    Galvenais, kas mani iepriecināja ir Sony lēmums atturēties no augšējo frekvenču izcelšanas, ko reizēm dara ražotāji, lai radītu iespaidu par detalizētu skanējumu. No šīs kaites cieš teju 80% tirgū atrodamo austiņu. WH1000-XM3 skanējums dabīgi spēj atklāt ieraksta nianses, tāpēc es nekautrētos austiņas ieteikt arī skaņu operatoriem, kas trokšņu izolāciju novērtēs jo īpaši. Neloloju cerības, ka dīdžeji iemainīs savas Sennheiser HD25 vai AIAIAI pret šīm Sony austiņām, kaut arī skanējuma ziņā tās noteikti ir pārākas.

    Nobeigumā

    Japāņu elektronikas milzis ar WH1000-XM3 atrāda iespaidīgos muskuļus audio jomā. Tas nenotiek ar apelēšanu pie vēstures un tukšas nostaļģijas izsaukšanu pēc leģendārās ES sērijas. Tā vietā Sony šajās austiņās apvieno moderno tehnoloģiju atjautību un gaumīgu skaņu, kas patiks ikvienam un neliks vilties pat izsmalcinātiem klausītājiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kartupelis3
    14.12.2018 13:28

    Paldies par apskatu. Patika noķertais balans starp virspusēju un pārmērīgi sarežģītu audio-jūsmiņu aprakstu, vienlaicīgi salgabājot sajūtu, ka autors kaut ko saprot.

    Protams, ka neadekvāts jautājums, bet kā ir ar zvanu veikšanu ar šīm austiņām – gan salīdzinoši klusā vidē, gan trošņainā (auto vai pat iela)? Skaidrs, ka es dzirdēšu visu perfekti, bet kas notiek otrā galā – vai mans sarunu biedrs dzirdēs mani tikpat labi kā runājot telefona mirkafonā?

    Otrs jautājums – kāda bieredze BT saslēgt ar datoru, kam nav BT – resp ar kaut kādu adapteri? Man ir bijuši 4 adapteri, bet ar nevienu nekas nav izdevies- varbūt variet ieteikt kas strādā? Šinī gadījumā tur taču būtu svarīgi kā tas adapteris tur kodē to signālu? Vai nē?

    Vēl piebildīšu, ka austiņu cena ir 333-380 eur – nebija info tekstā, citiem arī varētu interesēt.

    Rūdolfs Putniņš
    14.12.2018 14:17
    Reply to  Kartupelis3

    Paldies! Es biju drusku vīlies miķī, ja godīgi. Zvanu pieņemt nav problēmu, bet runas kvalitāte bija pa matu švakāka kā no telefona miķa.

    Kartupelis3
    14.12.2018 14:50

    skaidrs. ja tiešām pa matu, tad jau it kā nav tik traki.. grūti protams saprast cik daudz tas mats ir… tik daudz ka prasās pārslēgties uz telefonu, ja kāds nopietnāks zvans – tipa ja boss zvana, runāji pa ausīm, vai pārslēdzies uz telefonu? man bija Schenhaizer un tad likās skumji, ka jāņem “krutās” ausis nost, lai parunātos ar mammu…visa “drošā” runāšana auto ar vējā..

    tā man jau ilgadēja sāpe, ka nav vispār šādu produktu – BT stereo ausis ar pieņemamu skaņu (tātad over ear) un ideāli ja ar izvelkamu ārēju mikrafonu (kas laikam ir vienīgais veids kā reāli to skaņu dabūt normālu)..

    Kristaps Skutelis
    14.12.2018 14:52
    Reply to  Kartupelis3

    Nu, paga, kāpēc ausīm nevarētu būt pieņemama skaņa sarunām? Es Bose QC25 regulāri izmantoju sarunām un neteiktu, ka rezultāts ir krietni nekvalitatīvāks kā runāt telefonā pa tiešo. Tā starpība nav TIK liela.

    Kartupelis3
    14.12.2018 14:58

    Es jau nesaku, ka principā nevar. Es saku, ka skumji, ka neizdodas atrast tādas vai pārliecinošu atbildi, ka tādas eksistē. Norpikt pa 300 eur austiņas un iegūt sliktāku sarunu kvalitāti liekas nedaudz skumji.
    + Tu nevarēsi atbildēt uz jautājumu, vai pārslēdzies uz telefonu, ja zvana “boss”.. :) Bet tātad tev nekad neradās nepieciešamība/vēlme “pārslēgties”? Ideāli, ja variet salīdzināt abas..
    Katrā ziņā šis ir faktors, kas man attur no šo vai līdzzīgu austiņu iegādes..

    Kristaps Skutelis
    14.12.2018 15:39
    Reply to  Kartupelis3

    Es nesapratu tava komentāra otro pusi. Telefoni skan labi, jo mikrofons ir pie mutes. Austiņu gadījumā mikrofons tomēr ir mazliet tālāk. Un uz ausīm esmu pārslēdzies gadījumos, kad apkārt liels troksnis vai sarunas biedrs runā klusu – ausīs labāk dzird.

    Kartupelis3
    15.12.2018 06:52

    tas bija tāds kā neliels joks domāts – tu jau esi boss, tāpēc tipa tev nezvanīss boss, priekš kura tev beidzot rūpēs cik labi arī tevi dzird, tāpēc trokšņainā vidē pārslēgsies no BT austiņām uz parasto telefonu.. izrādās tad, ka tu darīsi tieši otrādāk.. trošņainā vidē pārslēgsies uz ausīm, lai tu labāk dzidētu – kāda skaņas kvalitāte otrā galā paliek vispār pie nesaprastiem jautājumiem..

    Rūdolfs Putniņš
    14.12.2018 16:18
    Reply to  Kartupelis3

    Oppo PM-3 bija labs miķis kabelī. Es patiesībā biju ļoti pārsteigts, ka Sony miķis bija so-so, jo trokšņu slāpēšana tieši darbojas ar mikrofonu palīdzību. Vari pačekot Bose QC35, arī tās ir foršas trokšņslāpējošās ausis, moš miķis būs labāks.

    Es kaut kad varētu uzrakstīt head-to-head testu Sony un Bose top trokšņausīm. Jāpagaida, kad samērīsim WH1000-XM3.

    Reinis Vazdiks
    14.12.2018 18:40
    Reply to  Kartupelis3

    Man vecajam laptopam ar Win8 bija problēmas savienoties ar bluetooth iekārtām, bet pēc upgrade uz Win10 ar to pašu mazo ķīniešu bluetooth puļķi nav nekādu problēmu pieslēgties visiem maniem skaļruņiem vai austiņām.

    GundarsBarons
    15.12.2018 19:46

    “…gaidīt, ka Bluetooth bliezīs caur sienām ir naivi.”
    Es vienreiz aizmirsu mobilo telefonu birojā uz galda(2.stāvā). Mūzika austiņās pārtrūka, tikai kad kāpu jau mašīnā. Kaut ko jau bliež arī caur sienām.

    KKTK
    17.12.2018 10:32
    Reply to  GundarsBarons

    Nē, playeris bufero, tas arī viss!

    Emils
    18.12.2018 00:31
    Reply to  KKTK

    paga, ko? gribi teikt, ka austiņu RAMā tiek ierakstīta dziesma uz priekšu? :D

    KKTK
    18.12.2018 10:56
    Reply to  Emils

    Es domāju noteikti. Cik tad tur tā darba? Atcaraties cik sūdīgi strādāja pirmie bluetooth? Mācījās no gļukiem un sabuferoja.

    KKTK
    17.12.2018 10:33

    Ak pareizi – atzinība par rakstu. Labi lasās, kāds jociņš – galvenais pateikts.

    Kursors.lv
    14.01.2019 21:55

    Ļaudis internetos raksta, ka šīm austiņām ir problēmas aukstumā. Vai novēro kaut ko šādu? https://www.theverge.com/circuitbreaker/2019/1/14/18181200/sony-wh-1000xm3-headphones-cold-weather-bugs

    Raimonds Blūms
    28.08.2019 14:52

    Nesen iegādājos šīs austiņas, varu teikt, ka nav problēmu tās valkāt ar brillēm – pieguļ labi un nespiež

    Reklāma