Viedtālrunis skolēnam 2018. gadā. Ko un kā izvēlēties?

45

Strauji tuvojas 1. septembris un daudzu vecāku prātus nodarbina jautājums: kādu viedtālruni iegādāties savai atvasei uzsākot vai turpinot skolas gaitas. Un jo dziļāk mežā, jo vairāk koku – budžets, kāda skola, kāda ir paša bērna attieksme, kādi klasesbiedri un draugi. Nopērkot pārāk vienkāršu tālruni, kāds varbūt jutīsies izstumts no draugu loka; pārāk dārgu – izraisīs skaudību klasesbiedros.

Disclaimer! Kāpēc par to rakstu šoreiz es? Esmu izgājusi vairākus apļus par šo tematu ar pašas pusaudzi, viņas klases biedriem, kā arī radu un draugu bērniem.

Reklāma

Nenostājoties kādā īpašā morālā pozīcijā – no kāda vecuma, no kuras klases un kādu – podziņu tālruni vai tomēr viedtālruni. Vecāku atbildība ir iemācīt pareizu attieksmi, lai mums nav jānonāk līdz Francijas risinājumam. Ja podziņu tālrunis šoreiz nav prioritāte, tad aplūkosim, kāda tad būtu vislabākā viedtālruņu izvēle trīs cenu kategorijās: līdz 150, 150-250 un 250-360 eiro.

Galveno akcentu liksim uz tiem zīmoliem, kas šeit ir pārstāvēti oficiāli un tālab aicinu neieslīgt vārdu kaujās par to, kādus brīnumus var pasūtīt no daudzajiem Ķīnas internetveikaliem. Oficiālā pārstāvniecība tomēr sniedz zināmu sirdsmieru par garantijas apkalpošanu, atjaunojumu saņemšanu, kā arī par korektu tālruņa darbību visos operatoru tīklos.

Kam pievērst uzmanību izvēloties telefonu?

Izlaišanas gads

Pirmā dilemma, ar ko nākas sastapties. Nav noslēpums, ka Android pasaulē tālruņi piedzīvo diezgan strauju cenas kritumu un nav nekas neparasts, ka jauns vidējās klases tālrunis var maksāt vairāk kā divus gadus vecs flagmanis, kurš to pārspēj pēc visiem parametriem, bet kurš, iespējams, neatbilst visiem jaunākajiem trendiem – piemēram, ekrāna malu proporcija. Piemēram, joprojām teicamais Huawei P9 mūsu internetveikalos atrodams par 260 eiro, Samsung Galaxy S7 – 300 eiro! Izvēloties vecākus tālruņus jāņem vērā, ka tie visticamāk vairs nesaņems jaunākos sistēmas atjauninājumus un iespējams, arī drošības ielāpus. Tā kā Kristaps te sāks vicināt man Damokla zobenu, tad šādu izvēli publiski netiražēšu (vismaz Kursorā).

Izmērs

Lai cik tas nebūtu dīvaini, pirmā doma vienmēr ir, ka bērnam labāk ir mazāks tālrunis. Es, savukārt, apgalvošu, ka jo lielāks, jo labāk! Mums lāpsta ir lāpsta tikai tāpēc, ka mēs esam piedzīvojuši podziņtelefonu laikus, kad mazāks skaitījās krutāks! Nemānīsim sevi – atvases pavadīs pietiekami daudz laika dzenājot spēlītes vai skatoties YouTube klipus un jo mazāks būs ekrāns, jo lielāku spriedzi tas radīs bērna acīm. Un ticiet man, bērnam ar jūsu “lāpstu” nebūs nekādu problēmu – nebūs tak pie stūres jāraksta īsziņas!

Korpusa materiāls

Plastmasa, metāls vai stikls? Jāņem vērā, ka bērni ir un paliek bērni un ka viņi neauklēsies ar tālruni tā, kā to darām mēs. No otras puses – kārtīgs bampera tipa ietvars būtu obligāta izvēle un tad korpusa materiāls jau paliek nedaudz otršķirīgs.

Zīmols

Nav noslēpums, ka katrs ražotājs izmanto savos tālruņos sevis izstrādātu lietotāja saskarni. Atsevišķu ražotāju sortimentā pieejami arī tālruņi ar tīru Android saskarni. Šajā aspektā lielu lomu varētu spēlēt tieši vecāku pieredze – rūdītam Samsung lietotājam varētu būt nekomfortabli palīdzēt apgūt atvasei kādu Huawei vai Xiaomi ražojumu un otrādi. Protams, ka bērnu spēja apgūt tehnoloģijas, atcerēties dažādus know-how brīžiem ir fantastiskas, tāpēc es teiktu, ka zīmola izvēlē nebūtu jābūt pārāk konservatīvam. Un ja draugi apsmies tevi par to, ka tev nav aifons – varbūt tie nemaz nav tavi draugi.

Un jā! Šoreiz runāsim tikai par Android viedtālruņiem!

Procesors un atmiņas apmērs

Sākuma un vidējā klasē toni nosaka divu ražotāju procesori – MediaTek un Qualcomm Snapdragon. Lētā gala ierīcēs ieteiktu izvairīties no lētā gala MediaTek procesoriem, jo to darbība var sagādāt raizes. Jā, tas ir mans personisks viedoklis (skat. Sākuma atrunu par pieredzi) – tāpēc iesaku izvēlēties tālruni ar Snapdragon vai Samsung/Huawei veidotajiem procesoriem. Ja mēs runājam par tālruņa krātuvi un operatīvo atmiņu RAM, tad atsevišķi ražotāji mums joprojām mēģina iemānīt domu, ka tālruņa darbībai pietiek ar 8 GB krātuvi un 1 GB RAM. Es teikšu nē, nepietiek. 16/2 ir pats minimums ar ko sākt. Ja krātuvi vēl var papildināt ar SD karti, tad ar mazu operatīvo atmiņu būs jāsadzīvo visu tālruņa dzīves ciklu. Man bija iespēja padarbināt jauno Nokia 2.1 ar Android One Oreo versiju un ar tieši 8 GB/1GB izpildījumā – tālrunis bija jūtami lēnīgs.

Tālruņa atbloķēšanas mehānisms

Pirkstu nospiedumu nolasīšanas sensors būtu must have. Kāpēc? Mēs, pieaugušie, apzināmies visus drošības riskus un daudz maz mākam sevi un sev svarīgu informāciju sargāt no svešām acīm. Ar bērniem viss ir daudz sarežģītāk – tavu atbloķēšanas figūru vai pin kodu jau pēc pāris dienām zinās puse klases. Un šodien, kad pat pirmklasniekam, iespējams, ir jau sava bankas karte un pat bankas mobilā lietotne, tas ir īpaši svarīgs jautājums – pirksta nospiedums vismaz nerada nekādus jautājumus.

Uzlāde un akumulatora ietilpība

Arvien vairāk tālruņu tiek aprīkoti ar ātrās uzlādes iespēju arī ne-flagmaņu cenu grupā. Būtu svarīgi izvēlēties tālruni tieši ar ātro uzlādes iespēju, jo ne vienmēr bērns atcerēsies to vakarā piespraust pie lādētāja. Tad situāciju glābs ātra uzlāde brokastu laikā, lai bērnu uz skolu varētu pavadīt mierīgu prātu, ka tālrunis izvilks līdz dienas beigām. Baterija ietilpībai es pārāk lielu lomu nepievērstu – šodien 99% tālruņi tāpat tiek lādēti katru dienu. Ja vecāku tālruņiem ir USB Type-C pieslēgvieta, tad es arī bērnam meklētu tālruni ar tādu pašu uzlādes pieslēgumvietu. Pirmkārt, tas samazina vadu dažādību mājās un, piemēram, dodoties ceļojumā var ņemt līdzi tikai vienu lādētāju. Otrkārt – vecā parauga usb pieslēgumvieta ir jebkura tālruņa vājā vieta, un jo īpaši bērnam, kas ir daudz impulsīvāks, lietos tālruni kamēr tas lādējas. Pēc manas pieredzes – gads jau ir daudz, ja lādēšanas ligzda tālrunī nebūs beigta.

Pieejamie aksesuāri

Izvēloties obligāto tālruņa ietvaru, ieteiktu to meklēt veikalos, kur tos iespējams fiziski aptaustīt. Mēģinot sakniebt kādu feniņu un pasūtot interneta veikalā, var izrādīties, ka būs vilšanās ar kvalitāti: esmu redzējusi daudz eksemplāru, kuriem ļoti slikti spiežas sānu pogas, austiņu pieslēgumvietas atvere ir pārāk maza vai pašam ietvaram ir nepatīkami asas malas. Es ieteiktu pabiezāku silikona “bamperi”, kuram ir izteikti augstas malas ekrāna aizsardzībai. Ekrānu nosedzošie aizsargi, visticamāk jūsu atvasi kaitinās un traucēs nodoties spēlītēm, tāpēc tie būs pirmie, kas tiks nosviesti malā, kā bērns pazudīs no jūsu redzes loka. Kas attiecas uz ekrāna aizsargplēvēm, tad iesaku izmantot plēvi, nevis rūdīto stiklu, kas ir ļoti trausls. Jā, plēve ātrāk nobružājas, bet rūdītais aizsargstikls būs pagalam pēc nedēļas.

Fotokamera

Nebūt ne mazsvarīgākais aspekts, kam pievērst uzmanību. Un te es nerunāju par bērniem ar īpašu fotografēšanas talantu, lai arī nevar izslēgt tādus – fotokamerai būtu jāspēj veikt dažas arī skolniekam noderīgas funkcijas – kaut vai drukātas informācijas (mācību uzdevumi, stundu saraksti utt) nofotografēšana. Diemžēl daži dzīvē redzēti lētie tālruņi pat ar šo uzdevumu varētu tikt galā ar grūtībām. Te sliktā nozīmē jāizceļ pie mums iegādājamais, viens no lētākajiem, Nokia 1 ar savu 5 megapikseļu kameru. Ne pārāk labi izgaismotā skolas gaitenī pie ziņojuma dēļa piestiprināta paziņojuma pārfotografēšana varētu būt izaicinājums pat pieaugušajam.

Kādu viedtālruni izvēlēties līdz 150 eiro?

Mana izvēle – Xiaomi Redmi 5, kurš ir viens no lētākajiem tālruņiem, kas aprīkots ar Snapdragon procesoru, savai klasei lielāko krātuvi un operatīvo atmiņu, kā arī vienīgais – ar pirkstu nospieduma nolasīšanas sensoru.

Xiaomi Redmi 6A (105 EUR)

Nokia 3.1 (130 EUR)

Huawei Y6 2018 (135 EUR)

Xiaomi Redmi 5 (150 EUR)

Kādu viedtālruni izvēlēties no 150 līdz 250 eiro?

Mana izvēle – Xiaomi MiA1. Jā, tas ir pagājušā gada modelis, bet tajā pašā laikā vienīgais šajā cenu kategorijā, kas aprīkots ar USB-C pieslēgumvietu. Tam ir arī lielāka krātuve un operatīvā atmiņa nekā konkurentiem.

Huawei P Smart (179 EUR)

Samsung J6 2018 (190 EUR)

Xiaomi MiA1 (239 EUR)

Samsung A6 (239 EUR)

Kādu viedtālruni izvēlēties no 250 līdz 360 eiro

Šajā cenu kategorijā mana izvēle ir Nokia 6.1. Lai arī tālrunis nav saņēmis moderno 2:1 ekrāna malu attiecību, tā aizmugure ir veidota no ļoti izturīgas polikarbonāta plastmasas. Jaudīgs procesors, liela krātuve un operatīvā atmiņa un Android 8 One sola mums laicīgus atjauninājumus un plūdenu darbību, kas komplektā ar izturīgo korpusu varētu nodrošināt relatīvi ilgu kalpošanas laiku.

Nokia 6.1 (269 EUR)

Huawei P20 Lite (288 EUR)

Samsung A8 (339 EUR)

Huawei P10 (360 EUR)

Visi šie tālruņi iegādājami pie mobilo sakaru operatoriem un lielākajos internetveikalos. Aiz kadra, protams, palika lērums vecāku modeļu, kā arī Latvijā oficiāli nepārstāvēti zīmoli, uz kuriem, protams, var vērst savu skatienu – OPPO, LG, Lenovo, Vivo, kā arī plašais un vilinošais Ķīnas internetveikalu piedāvājums. Bet tas jau uz pašu atbildību – šeit apskatītos esmu pati redzējusi, esmu ievākusi atsauksmes no dzīviem cilvēkiem un tālab varu ieteikt savus favorītus!

Un nobeigumā – aicinu Kursora lasītājus – skolēnu vecākus dalīties ar savu pieredzi un sniegt ieteikumus citiem vecākiem!

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
45 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
19.08.2018 22:09

ļoti patika šis teikums!
“Un ja draugi apsmies tevi par to, ka tev nav aifons – varbūt tie nemaz nav tavi draugi.”
Jāiedod rakstu izlasīt dēlam (būs 4.kl.), kas visu laiku salīdzina iPhone 10X un Samsung 9.paaudzi ;)
pašreizējais telefons Mi (Redmi note 3 Pro), kas 2 gadu laikā ir tik apdauzīts, ka pat Barona ielas spēļu laukuma zagļi neņēma (maku ar bankas u.c. kartēm gan paņēma).

19.08.2018 22:14

Baterija Mi joprojām iet gandrīz 2 diennaktis (atkarībā no Youtube/spēļu intensitātes).

Kaspars B.
19.08.2018 22:46

mjā, kā pasaule mainās.. tagad 4.klasniekam hype par mobiļņikiem.. mūsu laikos sapņoji par velosipēdu vai kko tml..

19.08.2018 23:26
Reply to  Kaspars B.

Velosipēds, skūteris, un basketbola bumba ir. 2 vieta valstī basketbolā arī ir.

Lapsinieks
19.08.2018 23:00

Būsi pielaidis kādas kļūdas audzināšana, acīmredzot…

19.08.2018 23:28
Reply to  Lapsinieks

ir 14 Eur “Card Phone” arī. un ir izmantots audzināšanas nolūkos.

19.08.2018 23:30

Xiaomi MiA1 kāds lieto? kādas atsauksmes? kas no Mi vēl šim blakām liekams salīdzinājumam?

Lapsinieks
19.08.2018 23:32

nu tak rakstā blakus stāv! par tādu pašu naudu – samsung A6

19.08.2018 23:53
Reply to  Lapsinieks

Samsung – ne :)
Mi citi modeļi? marka iekaro cieņu

LAN
20.08.2018 00:07

Man ir Mi A1. Esmu pat ļoti apmierināts ar šo viedtālruni, jo tiek saņemti jaunākie atjauninājumi un ir Usb-C pieslēgvieta, kura šķiet ilgmūžīgāka un ir arī ērtāka.
Pie mīnusiem varētu minēt kameru, taču man tas nav baigi aktuāli un varbūt ar manuālajiem iestatījumiem var dabūt kvalitatīvākas bildes.

20.08.2018 00:17
Reply to  LAN

paldies!

23.08.2018 13:15

Lietoju Mi A1 un nekaadas pretenzijas… Ideaals telefons un neviena gljuka nav bijis :) Iegaadaajos gjimenei jauno MI A2… Ar neizskataas slikts un kamera A2 vislabaaka akvalitaate! Samsungi un Huawei nestaav blakus…

madarasaule
29.08.2018 10:35
Reply to  Mezhinieks

Protams, ka nestāv blakus. Jo A2 kamera stāv, kamēr Samsung un Huawei – lido

Anita
29.08.2018 10:18

Es lietoju (2 mēnešus) Xiaomi MiA1 – pagaidām ļoti patīk. Iepriekš bija Sony Xperia M4 Aqua, salīdzinot, M4 tās visas funkcijas ir detalizētāk izdalītas, Mi viss ir vienkāršāk, un darbības ātrums pat klāt nestāv M4.

.
19.08.2018 22:44

iPhone SE- premium klase par budžeta cenu!

Uldis M.
20.08.2018 14:10
Reply to  .

6s vairs arī nemaksā kosmosu…

Arvs
20.08.2018 13:15

Arī izskatu aparātus cenā līdz 150 eur. Xiaomi redmi 5 liekas ok, vienīgi nekur nevaru atrast, vai ir LTE 800 frekvence

madarasaule
20.08.2018 13:26
Reply to  Arvs

jāprasa tirgotājam!

reiny
20.08.2018 13:42

Vēl jau ir variants, ka vecākiem jauns telefons, bet bērniem vecāku vecais.
Tāpēc jautājums, ko labāk ņemt ap 330: Huawei Honor 9 vai Samsung Galaxy S7?

madarasaule
20.08.2018 14:37
Reply to  reiny

Nē, mēs nerekomendējam iegādāties tik morāli novecojušas iekārtas.

reiny
20.08.2018 15:39
Reply to  madarasaule

hm…honor 8 taču 2017. gada. Kas tur morāli novecojis? Patiesībā jau man izšķirošais parametrs ir kamera. Un neko labāku par šiem 2 zem 300 tā īsti neatrodu. Un vairāk neesumu gatavs par telefonu izdot. Un cik saprotu, tad vecais S7 tehniski ir labāks par jauno samsunga A8 un A6.

Un piekrītu Tavam teiktajam par telefonu atmiņām. Mazāk par 16 gb bērnam nevar dot.

madarasaule
20.08.2018 16:10
Reply to  reiny

honor 8 – 2016. gads

reiny
20.08.2018 16:42
Reply to  madarasaule

Ups jā, es par Honor 9.

azad
21.08.2018 12:38
Reply to  madarasaule

Kas vainas S7? Normāls bleķis, laba kamera, skolniekam labs telefons. Man ir P20 Lite, draudzenei S7. Kameras nav vērts salīdzināt, veiktspēja abiem sakarīga parasta lietotāja līmenī un cena nu jau abiem ar līdzīga.

madarasaule
21.08.2018 14:03
Reply to  azad

nē, nav ne vainas, bet tāda politika.

Burvju Zizlis
29.08.2018 16:39
Reply to  reiny

Man ir honor9, nopirku maijā, man ļoti patīk, atmiņa lietilpīga, ātrā uzlāde type c lādētājs, kamera arī ir laba, man patīk, priecājos,ka atradu interneta dzīlēs šo modeli un lmt bija pieejams. :)

As
20.08.2018 14:31

Ļoti labs apkopojums un argumentācija pamatota.
Iphone ir trends,kas ir populārs,tur nu neko, ir jāsadzīvo. Ja vecāki atdod veco ābolu vai perk SE, man šķiet ok. Ir ķerti vecāki,kas dāvina X uz 1.spetembri vai 31.maiju, bet labi,ka tie ir mazākumā

Noris
20.08.2018 16:26

Xiaomi redmi note 5 – ap 210 eur. Ja kādreiz cenas/snieguma mednieku medusmaize bija Huawei tad tagad tas, pakāpjoties uz augstajiem plauktiem, atbrīvojis vietu Xiaomi. Tāpēc ļoti patīk, ka rakstā šie nav piesmieti. Līdz ar to uzdrošinos rakstu uzskatīt par visai objektīvu. Paldies, patīkami un noderīgi!

Kristaps Skutelis
20.08.2018 16:38
Reply to  Noris

Paldies! Situācija mūsu pusē ir tāda diezgan draņķīga, reāli piedāvājumā ir tikai Samsung un Huawei telefoni. Un tad seko visādi vāji pārstāvēti ražotāji. Par laimi Rīgā beidzot ir atvēries Xiaomi veikals un drīzumā viņi mūsu pusē plāno būt vēl aktīvāki. Cerams, tas ieviesīs kaut kādu dzīvību un radīs veselīgu konkurenci.

Noris
20.08.2018 17:15

Tele2 pastāvīgi piedāvā Xiaomi, tā kā, par pagrīdniekiem nenosauksi un neko draņķīgu neredzeu. Oficiāls veikals situāciju, protams, tikai uzlabos. Par manis minēto Note 5 – pats lietoju senci – Note 4, pie tam smagos darba apstākļos. Vairāki epasta konti, sinhronizācija ar Google un MS. Abu provaideru mākoņi, office, un neskaitāmas saziņas lietotnes visu laiku online režīmā – sākot ar slack, beidzot ar FB messenger. Kārtīgs darba zirgs. Ar programmatūru gan dažreiz šiem rokas tikpat “taisnas”, cik acis. Pēdējais atjauninājums konkrēti sabremzē telefonu izejot no smagākām aplikācijām uz sākumu. Saka, lai gaidot nākošo atjauninājumu – nu redzēsim. Bet kopumā visnotaļ iesaku arī mobilitāti alkstošiem darba ļaudīm/biroju darbiniekiem. Nespēju rast objektīvu iemeslu mainīt uz jaunāku, bet gan jau, ka Note 5 ir vēl labāks.

madarasaule
20.08.2018 16:48
Reply to  Noris

Paldies!

bombelats
20.08.2018 23:07

Izvēle jau izdarīta pāris nedēļas atpakaļ. Balansējām starp aifonu SE mazlietotu un Nokia 6.1. Tomēr lielais ekrāns guva pārsvaru un Nokia ir valdījumā. Par cenu. Pie LMT pamatcena ir 239 nevis 269 EUR kā minēts rakstā, pie tam tās pāris nedēļas atpakaļ operatoram bija akcija tjipa “atnes veco tel un iegūsti atlaidi” – šai Noškai tas bija 50 EUR un kā patīkams pārsteigums – kā senilam klientam papildus atlaide. Gala rezultātā 172 EUR. Manuprāt loti labs dīls. Un Andrīts Viens ar strādā perfekti. Galvenais lai iztur fiziski, ar visiem bamperiem un aizsargiem.

madarasaule
21.08.2018 00:11
Reply to  bombelats

Jā, cenas un piedāvājumi mainās ne pa dienām, bet pa stundām! Tagad visi sarosījušies uz skolēniem.

Au Sainis
21.08.2018 07:43
Reply to  madarasaule

Pie LMT Nokia 6.1 par 239 ir 3/32 versija. Pie Tele 2 par 269 ir 4/64. Tā kā rakstā viss pareizi.

23.08.2018 13:18

Mi A2 jau var dabūt par tādu pašu cenu kā. Mi A1

Artuurs
26.08.2018 18:27

Par aizsargplēvēm – nav tā, ka stikls vairāk pasargās ekrānu kritienos nekā plēve?

madarasaule
26.08.2018 19:15
Reply to  Artuurs

Nope. Stikls šķīst pie mazākā uzsitiena pa to. Ja rūpīgi apietās, tad ilgāk izskatās labi, tas arī vienīgais.

digitalk
26.08.2018 19:46
Reply to  madarasaule

tā nav. rūdītajam stiklam nav aizsargplēves elastības un tas ir jūtami biezāks, tāpēc tas no trieciena neizliecas ekrāna virzienā, bet sadala trieciena spēku horizontāli un sašķīst pats. bet nu katrs pats izvēlas vai zaudēt pāris eiro par rūdīto stiklu, vai mainīt ekrānu par sotaku.

ps. btw, paldies par lielisku, informatīvu rakstu, bija prieks lasīt :)

madarasaule
26.08.2018 20:47
Reply to  digitalk

Tu kārtējo reizi pierādi, ka esi teorētiķis. Es runāju no praktiskās pieredzes.

digitalk
26.08.2018 21:34
Reply to  madarasaule

tu kārtējo reizi pierādi, ka savu pieredzi uzskati par vienīgo īsteno (atcerēsimies Skype diskusiju), kas neko labu par tevi neliecina. es arī rakstīju par savu personīgo pieredzi, tikai bez tukšas muldēšanas pamatoju to ar savu teorētisko izpratni. manā testa kontā (jaunietis) ir 2:1 plēves labā un 4:0 stikla labā.

ezis
28.08.2018 20:46

Mjā, manējais lieto Huawei honor 7lite. Kad piedāvāju jaunu – atteicās. Meita lieto Samsung S3 un palūdza tikai jaunu akumulatoru. Otra meita ilgi domāja un izvēlējās Huawei Mate 10Lite, izmēra dēl, bet veco Ascend g7 neatdeva, labi turot baterija klausoties mūziku.

Rihards Linde
08.09.2018 18:09

Manam Xiaomi C tipa ligzda sabojājās nepilna gada laikā….

Madara_Saule
22.09.2018 22:41
Reply to  Rihards Linde

Velns slēpjas detaļās. Varbūt tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc Xiaomi tālruņi pagaidām ir ļoti konkurētspējīgi cenas ziņā.

Saya
05.04.2019 10:32

Tiešām lētākais, jūsuprāt, ir telefons par 135 eur? BĒRNAM! Kurš pēc gada prasīs tad jau Iphone! Bērni nesaprot lietu vērtību , viegli var telefonu salauzt, nomest, pazaudēt… Ir telefoni par 50 eur!

Kursors.lv
05.04.2019 10:38
Reply to  Saya

Telefoni kā tādi ir pieejami arī lētāki par 50 eiro. Viedtālruņi kaut cik lietojami par 50 eiro nav pieejami. Mūsu raksts ir tieši par viedtālruņiem un tie pieminētie 135 eiro ir absolūts minimums par ierīci, kuru kaut cik reāli varēs lietot.