Web Analytics
More
    Reklāma

    Realme C11 (2021) apskats – ko spēj 100 eiro vērts viedtālrunis?

    Tie, kas vēlas ar Realme C11 (2021) dzīvot ikdienā, diezgan kritiski izvērtējiet savas vajadzības! Ja prasības ir virs paša minimuma, nāksies vien krāt vairāk naudiņas, jo vidējā klasē piedāvājums netrūkst. Tie, kam jāapmierina pamatvajadzības, C11 (2021) būs labs sabiedrotais ar izcilu akumulatora un maciņam draudzīgu cenu.

    Jaunākie raksti

    Kā jums šķiet, kas ir pasaulē straujāk augošais viedtālruņu ražotājs – Apple, Samsung, Xiaomi? Izrādās, ka neviens no šiem smagsvariem. Patiesībā tas ir, tikai pirms četriem gadiem dibinātais, Realme. Kad Xiaomi otrajā pasaules lielākajā viedtālruņu tirgū – Indijā kļuva par populārāko viedtālruņu zīmolu, BBK Electronics (koorporācija, kam pieder Oppo, Vivo, OnePlus zīmoli) saprata, ka ir viņu laiks atspēlēties. Tā 2018. gada maijā BBK radīja jaunu apakšzīmolu – Realme. Koncentrējoties uz budžeta un vidējo klasi, Realme ir piedzīvojis meteorītisku izaugsmi, kļūstot par visstraujāk augošo viedtālruņu ražotāju pasaulē. Pats nosaukums jau saka priekšā, ka būtiskākais konkurents ir Xiaomi Redmi apakšzīmols. Pie mums ražotājs nav iemantojis tik lielu slavu, tomēr nav arī pavisam nepamanīts. Piemēram, Realme X2 Pro kronējām par 2020 gada vidējās klases karali. Savukārt Realme 6 ieņēma 2020 gada budžeta klases troni. Toties Realme X3 SuperZoom piedāvāja vēl aizvien nepārspētu kameru dažādību vidējā klasē.

    Atpakaļ tagadnē. Ir 2022. gads, kamēr vienu kataklizmu ir nomainījusi cita, pakavēšos pie pirmās. Laikā, kad bija aktuāli skenēt QR kodus veikalu apmeklēšanai, bija sajūta, ka uzņēmumi, kas darbiniekiem nodrošināja ierīces, lielākoties iepirkuši tieši Realme ražojumu. Nu, vismaz tajos veikalos, ko es apmeklēju. Viens no Realme modeļiem, ko pamanīju laipno iekšā laidēju rokās, nu ir nonācis pie manis. Tā nu nonākam pie šodienas galvenā varoņa – Realme C11 (2021) – viedtālruņa, kas maksā zem/ap 100 eiro. Tieši cena padara to īpašu, uzdodot jautājumu, vai ar pašu minimumu pietiek? To arī centīšos noskaidrot.

    P.s. Lai jūs nemulsina viedtālruņa nosaukumā iekļautais gads – tālrunis patiešām debitēja pagājušajā gadā, bet tā kā budžeta klase pie mums pildās lēni, tas vēl aizvien ir aktuāls, daudzviet nopērkams modelis.

    Realme C11 (2021) tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 11, Realme Go UI
    • Ekrāns: 6.52 collu IPS LCD, 720 x 1600, 20:9 malu attiecība, ap 269 ppi, 102.6 cm2, ap 81.3% ekrāna un korpusa attiecība, ap 400 nitu vidējais spilgtums
    • Procesors: Unisoc SC9863A (28nm), astoņi kodoli: 4×1.6 GHz Cortex-A55 & 4×1.2 GHz Cortex-A55, IMG8322 video apakšsistēma
    • RAM: 2*/4 GB
    • Atmiņa: 32*/64 GB eMMC 5.1, microSDXC atmiņu karšu atbalsts
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, hotspot, Bluetooth 4.2 (A2DP), microUSB 2.0, 3.5 mm austiņu ligzda, 2G/3G/4G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
    • Papildu: žiroskops, kompass
    • Kameras: aizmugurē – 8 MP, f/2.0, AF, LED zibspuldze, HDR, 1080p@30fps video; priekšā – 5 MP, f/2.2, HDR, 1080p@30fps video
    • Akumulators: Li-Po 5000 mAh
    • Cena: 109 eiro pie ražotāja, 102 eiro pie Bite, krietni zem 100 eiro internetbodēs

    *testa ierīcei

    Taustei patīkams dizains

    Kādu dizainu jūs sagaidāt no tālruņa, kas maksā ap 100 eiro? Čīkstošu aizmuguri, ļurkanus taustiņus un tizlas salaidumu vietas? Budžeta klase jau labu laiku labojusies. Realme C11 (2021) šajā ziņā ir labais piemērs. Korpuss ir patīkams, veidots no vienlaidus (unibody) plastmasas. Lai gan ražotājs nolēmis imitēt salaiduma vietas, vienīgā reālā salaidumu vieta ir vienlaidus korpusam ar plastmasas joslu, kas notur vietā ekrāna aizsargstiklu. Lai gan aizsargstikls ir vienīgais korpusā izmantotais premium materiāls, ražotājs nenorāda tā rūdījumu, toties ražotājs sola, ka korpuss esot šļakstu drošs. Tam gan nav akadēmisku pierādījumu, jo IP sertifikācijas tālrunim nav. Šis solījums balstās vien godavārdā, tāpēc pie ūdeņiem prātīgi.

    Realme C11 (2021) neietilpst kompakto viedtālruņu segmentā, bet tā sajūta plaukstā ir pārliecinoša. Nekas neliecina par draņķīgu uzbūvi. Aizmugure sniedz interesantu taktīlu piedzīvojumu, jo tā veidota ar atšķirīgām faktūrām. No kameras salas sniedzas gluda josla ar Realme logo. Pārējā virsma veidota ar mikro lāzera gravējumiem. Sajūta tāda, kā pieskaroties vinila platei vai pufaikai. Tas nozīmē, ka aizmugure nekrās pirkstu nospiedumus un neslīdēs, bet jutīgākajiem var šis mikro reljefs iet caur kauliem.

    Par laimi kameras sala izbīdīta vien nedaudz, tālrunis uz galda negāzelējas. Tikai nemulsties no salas dizaina. Realme šoreiz žuļījušies, liekot domāt, ka izmantotas vairākas kameras. Nē, tur ir tikai viena. Vēl kāda nepilnība – skaļrunis izvietots aizmugurē. Šī ir aizvēsturiska dizaina iezīme, kas nozīmē, ka skaņa tiks slāpēta, ja tālrunis būs uz galda vai kabatā. Citādi, dizainam nav ne vainas – taustiņi ir stingri, apakšā izvietota 3.5 mm austiņu ligzda un ir patīkama sajūta, ka tālrunis ir izturīgāks par citiem. Tiesa gan, neaizmirstiet, ka nekādu rūdījumu C11 (2021) nav saņēmis, tādēļ lieki riskēt nevajag.

    Ekrānam nav ne vainas

    Budžeta klases lejas gals diktē noteikumus – zemāku izšķirtspēju un nekādu ātro atsvaidzi. Tas ir arī Realme C11 (2021) stāsts. Patīkami, ka saskarne un iekļautie fona attēli parūpējušies, lai pikseļu trūkums pārāk nekristu acīs. Tomēr, lasot tekstus vai video tas noteikti būs manāms. 269 pikseļi uz collu ir par maz, lai cilvēka acs tos nevarētu pamanīt. Tomēr tā ir arī loģiska prasītās cenas blakusparādība. Nedaudz švakāk ir ar ekrāna atsvaidzi. Es protams negaidu nekādus brīnumus, bet reizēm pat ikdienas izvēlnēs jūtams kadru zudums. Izskatās, ka pat mājas ekrānā atsvaidze reizēm nesasniedz dienišķos 60Hz.

    Tomēr pašai matricai nav ne vainas. Godīgi sakot, prasītajā cenā ir redzētas arī švakākas. IPS ekrāns spēj sasniegt pietiekamu spilgtumu, lai iekštelpās nebūtu problēmu. Jā, ar spilgtu sauli ekrāns nevar sacensties, bet daļēji šeit palīdz pieklājīgais kontrasts. Balts ir tiešām balts un dīvainā kārtā arī melnie toņi nav zemē metami. Ir pat pieejami daži programmatūras pielāgojumi. Kopumā ekrāns ir par kripatu labāks, kā gaidīju. Te gan jāatceras, ka prasītajā cenā es neuzdrošinājos sacerēties, tomēr šis nav departaments, kur C11 (2021) pieviltu.

    Šoreiz iztiksim bez biometrijas

    Kur tie gadi, kad pēdējo reizi lietoju viedtālruni bez sejas atpazīšanas un pirkstu nospiedumu lasītāja. Realme C11 (2021) iztiek bez abiem. Ok, sejas atpazīšana ir pieejama, bet man to neizdevās palaist. Vairākas reizes mēģinot iestatīt seju, tālrunis norādīja, ka sasniegts laika limits. Nav jau nekāds brīnums, acīmredzot 5 MP kamera netiek ar šo uzdevumu galā. Pat, ja izdotos iestatīt, tas nozīmētu, ka šī funkcija pieklājīgi strādātu vien ļoti labi izgaismotā vidē. Šoreiz jāizmanto PIN kods, parole vai žestu rakstiņš.

    Veiktspēja nodod cenu

    Būtu muļķīgi iedomāties, ka zem 100 eiro varēs visu darbināt plūstoši. Realme C11 (2021) izmanto visai arhaiskas 28nm uzbūves procesoru, kam ātrākie kodoli sasniedz vien 1.6 GHz. Unisoc SC9863A tiešām laikam ir lētākā pieejamā iespēja. Taču lielāka bēda par čipkopu ir niecīgais 2GB RAM. Android ir diezgan ēdelīga platforma un šobrīd pat 4GB RAM netiek līdzi šī gada standartiem. Tas nozīmē, ka aplikācijas katru reizi tiks ielādētas no jauna. Līdzīgs stāsts ar iekšējo 32GB atmiņu. Jau izpakošanas brīdī, tajā aizņemti 35%. No otras puses, tālrunis nepretendē būt satura radīšanas ierīce, turklāt pieejams atmiņu karšu atbalsts. Pēdējais jāuzteic, jo atmiņu kartei paredzēta atsevišķa iedaļa blakus divām SIM karšu gultiņām.

    Ikdienas darbībā jārēķinās ar aizturēm un lēnīgumu. Lai gan tas šķiet loģiski šādā cenā, tas krietni sašaurina tālruņa potenciālo lietotāju loku. Proti, bērneļiem var pietrūkt veiktspēja spēlītēm un visiem dīvainajiem sociālajiem tīkliem, bet seniori var maldīgi lēnumu asociēt, ka ierīce ir saplīsusi (piemērs no manas pieredzes). Toties ar piedāvātajiem savienojumiem Realme tiek galā godam. Arī zvani skan pieklājīgi. Pilnai laimei gan gribētos jaunāku Bluetooth versiju. Toties nav aizmirsta 3.5mm austiņu ligzda, kam rāmja apakšā, blakus novietots vēl kāds tehnoloģiju mamuts – microUSB ligzda. Man jau gan šķiet, ka šādam tehnoloģiju muzeja eksponātam nav vieta šogad aktuālajos tālruņos. Tas protams uzdod jautājumu par atbilstošu lādētāju. Tā kā testa ierīci saņēmu plikiņu, par komplektāciju nemācēšu teikt, jācer, ka Realme C11 (2021) saņēmis lādētāju komplektā.

    Akumulators ir izcils

    Augstāk uzskaitītie trūkumi ir loģiski cenai zem 100 naudiņām. Toties ir arī kāda budžeta klases blakne, kas liek sajūsmā sist plaukstas – akumulatora darbība. Te princips vienkāršs – Realme C11 (2021) vienkārši neprot tādus trikus, kā dārgāki modeļi, tādēļ arī akumulatoram nav, kur tērēties. Tas rezultējas ar stabilu gandrīz 3 dienu darbību. Jā, nepārlasījāties, Li-Po 5000 mAh sniedz izcilu sniegumu. Darbība ir tik iespaidīga, ka Realme pat piedāvā reverso vada uzlādi. Ražotājs nav norādījis uzlādes ātrumu, bet visbiežāk šādiem modeļiem tā grozās ap 18W. Tas ir lēnīgi, tādēļ iesaku tālruni lādēt pa nakti.

    Ar saskarni viss kārtībā

    Zinot, ka Realme saviem lolojumiem izmanto pabiezu ādu, jau gaidīju, ka saskarne varētu būt vājais punkts. Tomēr, šoreiz ražotājs pieņēmis pareizus lēnumus. Proti, lai gan specifikācijā norādīts, ka saskarne balstīta Android 11, Realme Go UI saka priekšā, ka izmantota Android atvieglotā versija. To arī saka priekšā Google aplikācijas, kam pievienots “Go” simbols. Tātad Android Go versija izvēlēta, lai tā būtu, kaut cik lietojama švakajā veiktspējas piedāvājumā. Un patiešām, saskarne ir relatīvi viegla un iet veiklāk, kā biju gaidījis.

    Liekprogrammu apjoms ir minimāls, tomēr ir atsevišķi ikonu un iestatījumu pielāgojumi, ko ieviesis ražotājs, lai šo varētu nodēvēt par Realme Go UI. Limitētās atmiņas dēļ, šī ir pirmā reize, kad redzu, ka Android tālrunis nav saņēmis nevienu logrīku. Tie nu jāielādē pašam.

    Šī ir viena no retajām saskarnēm, kam var izvēlēties trīs vadības metodes. Citām pieejamas vien divas izvēles. Pieejama gan vadība ar trim taustiņiem, gan žestu vadība, gan divu taustiņu hibrīds, kāds tika prezentēts Android 9.

    Kopumā vēlos pat paslavēt Realme, ka izvēlējies tieši Android Go versiju. Tā veiksmīgi pielāgojusies limitētajai veiktspējai. Par tās atsaucību un limitiem gan jāvaino jau pieminētā veiktspēja, vai jāuzdod jau apnicīgā frāze “nu ko tad jūs šādā cenā gaidījāt?”. Es godīgi sakot, gaidīju maz, un šajā kategorijā galīgi neesmu vīlies.

    Kameras – varēja iztikt arī bez

    Šī nu ir tā reize, kad bez lieka optimisma, kameras var nosaukt par ļoti primitīvām. Tādas tās arī ir. Tomēr labi, ka Realme godprātīgi piedāvā tikai to, ko kamera var pavilkt. Nekādu mākslīgo intelektu, nekādu nakts režīmu, nekā tāda, ko jau tā švakais procesors nevarētu apstrādāt.

    Realme C11 (2021) ticis pie:

    • 8 MP, f/2.0 – aizmugures kameras
    • 5 MP, f/2.2 – priekšas kameras
    • un viss…

    Aplikācija ir tieši tik primitīva, cik no šādas cenas var gaidīt. Jau atkal jāuzteic godprātība, ka lietotāji netiek kārdināti ar trikiem, ko tālrunis neprot. Aizmugures kamera prot 4x digitālo palielinājumu, bet ar to neiesaku aizrauties. Vispār arī ar pašām kamerām te, nav ko aizrauties.

    Kvalitāti raksturo gan hromātiskā aberācija, gan limitēts dinamiskais diapazons, gan pārgaismoti laukumi, gan pazudušas detaļas ēnās. Pašiņu kameru pat nepieminēšu, tā šoreiz ielikta tikai ķeksīša pēc. Ja apgaismojums ir pietiekošs, var gadīties arī pa graudam aklai vistai, tiklīdz satumst, nav ko sevi tracināt un kameras izmantot vienkārši nevajag.

    Vienīgais no papildu režīmiem ir portreta režīms. Tas atkarīgs no apkārtējā apgaismojuma un būs vēl lielāka laimes spēle par automātisko režīmu.

    Kopumā kameras sniedz tieši to, ko no tālruņa zem 100 eiro var gaidīt. Tā kā sniegums ir diezgan neiepriecinošs, manuprāt, bez tām varēja iztikt vispār. No otras puses, labi apgaismotās vietās aizmugures kameru var izmantot ievadā pieminētajai QR kodu lasīšanai. Tātad pavisam bezcerīgi nav, bet Instagram šīs noteikti nebūs piemērotas.

    Konkurence

    • Redmi 9A – kamēr šim apskats tikai vēl top, varu teikt, ka šķiet, ka Realme C11 (2021) iespējams iedvesmu guvis tieši no šī modeļa. Abiem ir pārsteidzoši līdzīgas formas korpuss, vienāda izmēra ekrāni, akumulators un cena. Redmi piedāvā par kripatu labāku veiktspēju, Realme atspēlējas ar pārdomātāku saskarni.
    • Realme C3 – Realme nosaukumu shēma nav izdibināma, jo C3 ir par kripatu pārāks par C11 (2021). Ej nu sazin, ko viņi ar to domāja. Realme C3 piedāvā labāku veiktspēju un tuč tuč labākas kameras. C11 (2021) atspēlējas ar optimizētāku saskarni.
    • Nokia G21 – ir dārgāks, tādēļ loģisksi, ka tam ir labākas kameras un veiktspēja. Tikmēr arī šeit viss nav labi, toties RAM un iebūvētā atmiņa ir lielāka.

    Nobeigumā – kam domāts Realme C11 (2021)?

    Pēc tam, kad esmu spēlējies ar svaigākajiem flagmaņiem, nav viegli iebraukt budžeta klases veiktspējas impotencē un no tā izrietošajām sekām. Tomēr mans apskatnieka goda prāts prasa nebūt snobiskam arī pret šo klasi. Patiesībā, aktuāls modelis, kas maksā zem 100 eiro, jau ir ievērojams notikums mūsu platuma grādos, klasē, kas pildās visai gausi. Tādēļ biju patīkami pārsteigts, ka visi departamenti galīgi nav bezcerīgi. Piemēram, mani pārsteidza gruntīgā uzbūve bez slikti sastiķētiem salaidumiem. Ekrāns arī performēja labāk, kā gaidīju. Ražotājs izvēlējies pareizo saskarni, lai pieredze nebūtu pavisam zemē metama. Akumulatora darbība iekabina gandrīz visiem dārgākiem konkurentiem.

    Tomēr švakā veiktspēja saka priekšā, ka te nebūs aršana prasīgiem pusaudžiem, bērniem un senioriem arī šis var nebūt ērtākais risinājums. Tad kam tad ir domāts Realme C11 (2021)? Šķiet ka uz šo jautājumu atbildēju jau raksta ievadā – tiem, kam jāskenē QR kodi. Nepārprotiet mani, tālrunis būs lielisks sabiedrotais vienkāršām darbībām – noskenēt kodu vai biļeti konduktoriem. Tie, kas vēlas ar Realme C11 (2021) dzīvot ikdienā, diezgan kritiski izvērtējiet savas vajadzības! Ja prasības ir virs paša minimuma, nāksies vien krāt vairāk naudiņas, jo vidējā klasē piedāvājums netrūkst.

    Paldies Bite par iespēju ieskatīties budžeta klases apakšgalā!

    Iepriecināja

    • Patīkams, pārliecinošs korpuss
    • Ekrānam ir patīkams kontrasts
    • Akumulators ar stabilu 3 dienu darbību, kur vēl tas ir redzēts?
    • Android Go ir īstā saskarne šādā cenā

    Neiepriecināja

    • Veiktspēja ietekmē ikdienas darbību, kas ir palēna
    • Kameras neiedvesmo fotografēšanai
    • Skaļrunis aizmugurē un microUSB ir ļoti veci risinājumi, kam nebūtu vieta šogad aktuālā modelī
    • Nav pirkstu nospiedumu lasītājs, sejas atpazīšanu tā arī neizdevās piekurbulēt
    Tie, kas vēlas ar Realme C11 (2021) dzīvot ikdienā, diezgan kritiski izvērtējiet savas vajadzības! Ja prasības ir virs paša minimuma, nāksies vien krāt vairāk naudiņas, jo vidējā klasē piedāvājums netrūkst. Tie, kam jāapmierina pamatvajadzības, C11 (2021) būs labs sabiedrotais ar izcilu akumulatora un maciņam draudzīgu cenu.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    8
    Ekrāns
    6
    Programmatūra
    7
    Veiktspēja
    4
    Akumulators
    10
    Kameras
    4
    Cena
    8
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Lauris
    23.03.2022 12:57

    Ko nozīmē “godpātīgi”? Citēju:”Tomēr labi, ka Realme godprātīgi piedāvā tikai to, ko kamera var pavilkt. Nekādu mākslīgo intelektu,….” Un kas ir rakstīts uz kameras stikliņa? Vai tikai ne AI, ar ko civilizētā pasaulē saprot Artificial Intelligence, jeb māksīgo intelektu. Ne pa r kādu godaprātu tur runa nevar būt.

    karlis
    23.03.2022 14:55
    Reply to  Lauris

    pieļauju domu, ka tas ir tikai formFactor. Kautkur tiek izmantots tādas pašas konstrukcijas kamera, tikai pilna ar stikliem.

    tā tas parasti budžeta iekŗtām ir. Tiek izmantots jau 100x izmuļļātas tehnoloģijas un 100x parbaudītas luetas, kur nav nekāda intelektuālā pienesuma.

    Viss jau ir sen izgudrots. Tagad sākas naudas pelnīšana.

    Un no otras puses, ja iedot sīcim šādu mobilu, tad tiešām var zināt, ka neaizrausies ar gamePlay, bet mācīsies.

    Krotow
    23.03.2022 19:16

    Mierīgi. Ir visādas “bumbiņas”, kas darbojas pat 2010-to gadu sākuma aparātos.

    opppp
    23.03.2022 19:10

    zin kā, ar 100eur iesaistīties diskusijā par ikdienas telefonu, nereāli. 2 gadi atpakaļ mučai nopirku redmi 9 3/32, kā pirmo “glāstāmo”. nu nevajadzēja man izmest tos 100eur. pēc gada pats migrēju uz citu un atdevu sony xperia xz2. cilvēkam pavisam cits ieskats uz dzīvi palika. nav jau vajadzīgs tas multi tasking tajā cenu kategorijā, bet gan, lai nav jāskatās uz tukšu ekrānu, kamēr tas atveras. varbūt arī mans vecais telefons nav labākais salīdzinājums, bet pret xz2 ražošanas gadu un, kas šodien ar tādiem parametriem/ātrumiem pieejams, labāk jau izvēlētos 2x dārgāku aparātu, ne to pašu sūdu, lai tik ietaupītu. 2g rams šodien, nopietni?

    Krotow
    23.03.2022 19:18
    Reply to  opppp

    2 GB RAM būtu labi, ja līdz netiktu vilkta kaudze bibliotēku savietojamībai ar visām iepriekšējām sistēmas versijām. Ļurkanie lietotāja interfeisa smukumi un īpaši viss ar HTML attēlošanu un moderno javaskriptu darbināšanu saistītais arī ēd atmiņu ka šļakst vien.

    Last edited 2 years ago by Krotow
    Kails
    23.03.2022 20:11
    Reply to  opppp

    2gb rams nav maz priekš iphona, androidam jā, dzīve sākas tikai no 12gb, jo tas krāms tur apkrauts ar nezin ko…

    Basics
    23.03.2022 19:47

    Izlasot rakstu, prātā paliek vārdi limits un limitēts. Un departaments.

    Reklāma
    Tie, kas vēlas ar Realme C11 (2021) dzīvot ikdienā, diezgan kritiski izvērtējiet savas vajadzības! Ja prasības ir virs paša minimuma, nāksies vien krāt vairāk naudiņas, jo vidējā klasē piedāvājums netrūkst. Tie, kam jāapmierina pamatvajadzības, C11 (2021) būs labs sabiedrotais ar izcilu akumulatora un maciņam draudzīgu cenu.Realme C11 (2021) apskats - ko spēj 100 eiro vērts viedtālrunis?