Web Analytics
More
    Reklāma

    Realme C3 apskats – divi ķirsīši uz kūkas

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Šoreiz jāizvēlas spilgts izskats, pieņemams ekrāns, izcils akumulators pret pusklibu veiktspēju, švakām kamerām un ne to tīrāko saskarni. Gala vārds protams pieder jums, tomēr pirms izvēles pajautājiet, ko par Realme C3 domā jūsu atvase!

    Jaunākie raksti

    Šogad esmu apskatījis jau divus Realme tālruņus. Realme X2 Pro bija gandrīz flagmaņu universālais kareivis, bet Realme X3 SuperZoom bija gatavs kļūt par katra ķīķerētāja labāko draugu, ieviešot 60x digitālo palielinājumu, periskopa kameru un 120Hz ekrāna atsvaidzi vidējā klasē. Lai gan parasti nākas piedzīvot kultūršoku, no vidējās klases augšgala nolaižoties budžeta klasē, šogad šī klase sasparojusies un piedzīvo renesansi. Man bija īpaši interesanti ielūkoties Realme piedāvājumā tieši budžeta klasē. Galu galā, šis ir segments, ar ko Realme zīmols sāka savu fantastisko uzvaras gājienu, apskatījās, ka te ir ko pļaut, un voila. Tikai divu gadu pastāvēšanā zīmols jau kļuvis par septīto lielāko pasaulē.

    Pie mums budžeta klasē pieejams Realme C3. Viedtālruni par pavisam svaigu nevar nosaukt, tas dienas gaismu ieraudzīja februārī. Tā kā pašmāju Elko grupa kļuvusi par Realme zīmola izplatītāju Baltijā, varam cerēt, ka turpmāk gan tiksim pie svaigākiem ražotāja veikumiem.

    Reklāma


    Realme 6, Realme C3, Realme X3 SuperZoom

    Tātad Realme C3. Tas patiešām atbilst koncepcijai, ar ko ražotājs debitēja – fifīgs dizains un pieņemama cena. Par dizainu te patiešām šaubu nav. Cena internetbodēs ir ap 120 eiro, bet no ražotāja mājas lapas to var pasūtīt par 159 eiro.

    Realme C3 tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 10, realme UI 1.0
    • Ekrāns: IPS LCD, 6.5 collas, 720 x 1600, 20:9 malu attiecība, ap 270 ppi, 102.0 cm2, ap 82.7% ekrāna un korpusa attiecība, Corning Gorilla Glass 3 aizsargstikls
    • Procesors: Mediatek Helio G70 (12 nm), astoņi kodoli: 2×2.0 GHz Cortex-A75 & 6×1.7 GHz Cortex-A55, Mali-G52 2EEMC2 video apakšsistēma
    • RAM: 2/3*/4 GB
    • Atmiņa: 32/64* GB, eMMC 5.1, microSD atmiņas karšu lasītājs
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, hotspot, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE, aptX), NFC, 3.5 mm austiņu ligzda, microUSB 2.0, 4G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs aizmugurē, pret laikapstākļiem aizsargātas ligzdas un skaļrunis
    • Kameras: aizmugurē: 12 MP, f/1.8, 28mm, 1/2.8″, 1.25µm, PDAF; 2 MP makro kamera; 2 MP, f/2.4 dziļuma sensors; LED zibspuldze; HDR; video – 1080p@30fps. Priekšā – 5 MP, f/2.4, 27mm, 1/5″, 1.12µm; HDR; video – 1080p@30fps
    • Akumulators: Li-Po 5000 mAh, 10W uzlāde
    • Cena: ap 120 eiro interneta veikalos, 159 eiro ražotāja mājas lapā

    *testa ierīcei

    Fifīgs dizains

    Pirms diviem gadiem, maijā ražotājs debitēja ar viedtālruni Realme 1. Koncepts vienkāršs – zema cena un uzmanību piesaistošs, dimanta raksta dizains. C3 izmanto šo pašu formulu, piedāvājot budžeta klasē fifīgu dizainu, kas liks atskatīties.

    Realme C3 82.7% priekšu klāj 6.5 collu ekrāns ar nelielu apaļota “V” formas iegrauzumu. Ekrāns saņēmis moderno 20:9 malu proporciju, kas nozīmē, ka to lietot vienā rokā būs ērtāk. Sānu un augšas apmales ir patīkami plānas. Zodiņš ir padevies biezāks, bet nav katastrofāli uzblīdis. Ekrānu sargā Corning Gorilla Glass 3 aizsargstikls, kam pa virsu uzlīmēta aizsargplēve.

    Vienmēr esmu jūsmojis par vienlaidu (unibody) korpusiem, patīkami, ka C3 pie tāda ir ticis. Tas nozīmē, ka gan rāmis, gan aizmugure veidoti no viena plastmasas gabala. Tiesa gan ap ekrāna aizsargstiklu ir vēl viena plastmasas josla, kas jūtama gan ar pirkstu, gan nagu. Dizaineri gan mēģinājuši to nomaskēt ar papildus kanti sānā, vizuāli izskatās pieņemami, bet ar tausti sajust var. Labajā sānā ir ērts bloķēšanas taustiņš, kreisā puse tikusi pie skaļuma taustiņiem un karšu atvilktnes. Apakšā sadzīvo pārējais – austiņu ligzda, mikrofons, USB ligzda un skaļrunis. Interesanti, ka ražotājs saka, ka skaļruņi un citas korpusa atveres būs pasargātas no laika apstākļiem. Tiesa gan nevajadzētu riskēt ar kaut ko vairāk, kā nelielu smidzināšanu. Šis ir vairāk populistisks solījums, jo oficiālu IP reitingu tālrunim nav. Budžeta klasē arī nemaz negaidīju.

    Aizmugure ir C3 lielākā atšķirības rota. Viedtālrunis pieejams sarkanā vai zilā krāsā, man šoreiz tikusi riktīgi bliezoši sarkanā. Spītējot dzimumu neitralitātei, gribu teikt, ka mazām dāmītēm tieši šīs krāsas izvēle var būt izšķiroša par labu C3. Aizmugure tikusi pie viļņotiem lāzera gravējumiem, kas nodrošina interesantu gaismas spēli. Velkot ar nagu pa aizmugures faktūru, ir sajūta, kā skrečojot plati. Kādam tas var sagādāt prieku, kādam riktīgi iet caur kauliem. Diemžēl, aizmugures kameru sistēma ir izbīdīta un tālrunis gāzelēsies, ja to lietos uz galda. Pateikšu priekšā uzreiz, kameras nav tik labas, lai izbīdījums būtu attaisnojams.

    Kopumā dizains ir tiešām fifīgs, skatu piesaistošs un iztiek bez ergonomiskām katastrofām. Šoreiz izskats ir viens no galvenajiem C3 trumpjiem.

    Pieņemams ekrāns

    Lai gan IPS matricas ir nobīdītas uz vidējās klases lejas galu un budžeta klasi, nekāda vaina tām nav. Proti, budžeta klasē visbiežāk tiek piedāvāta HD+ izšķirtspēja un IPS matricas veiksmīgāk sapludina pikseļu kontūras, tātad šoreiz zemā izšķirtspēja attēlu padara mazāk graudainu. Tieši tā arī ir. C3 ekrānam nav ne vainas, krāsas ir dzīvīgas un skata leņķi ir labi. Šoreiz jāuzteic spilgtums, kas ļauj ekrānu saredzēt pat spilgtā saulē. Par laimi, ap iegrauzumu un ekrāna malām nav vērojami ēnojumi. Labs darbs, Realme!

    Programmatūra piedāvā elementārus pielāgojumus. Var izvēlēties tumšo tēmu un acu komforta režīmu, kas šoreiz, manuprāt, padevies nebaudāmi bēšīgs. Arī krāsu temperatūra ir maināma. Tas arī viss.

    Ar atbloķēšanu viss kārtībā

    Ja skatās uz konkurentiem, tad budžeta klasē var sastapt gan LG K41s, kam ir tikai pirkstu nospiedumu lasītājs vai Nokia 2.3, kam ir tikai sejas atpazīšana. Realme C3 šajā ziņā nav pieļāvis kompromisus, pieejamas abas biometrijas. Pirkstu nospiedumu lasītājs atrodas ergonomiskā pozīcijā un ir nedaudz iegremdēts. Tas ir gluds, ja salīdzina ar pārējo aizmugures reljefu, kas to ļauj vieglāk pirkstam atrast. Lasītājs strādā ātri un uzticami. Pilnai laimei ar to gribētu varēt izsaukt paziņojumu bloku, bet programmatūra šādu ērtību nepiedāvā. Arī atbloķēšana ar seju strādā godam, vien jāatceras, ka tās darbība atkarīga no apkārtējā apgaismojuma.

    Divu dienu darbība

    Atpakojot Realme C3, jau nobēdājos, ka tam nav neviena ķirsīša uz kūkas, kas to pozitīvi atšķirtu no citiem. Laika gaitā atradu divus. Pirmais ir fifīgais izskats, par ko jau stāstīju, otrais būtu akumulators. Kamēr par jauno industrijas standartu kļuvuši vismaz 4000 mAh ietilpības akumulatori, ir liels prieks redzēt, ka Realme pat budžeta klasē spējis piedāvāt krietni virs vidējās ietilpības akumulatoru. Li-Po 5000 mAh akumulators ir pietiekams, lai ar vienu uzlādi izvilktu divas dienas. Šādu rezultātu nepiedāvā pat dārgāki viedtālruņi. Ar lielu prieku izbaudīju savu ikrīta rutīnu (pārlapot ziņu portālus, nedaudz FB un kāds YouTube video), zaudējot vien divus vai vienu procentu no akumulatora uzlādes. Izcils sniegums! Godīgi sakot, tā īsti jau C3 arī nav, kur tos resursus tērēt, tas rezultējas lieliskā sniegumā. 10W lādētājs par nasku nebūtu nosaucams, tomēr tā vislielākais trūkums ir microUSB spraudnis. Konkurenti nu jau pat budžeta klasē spēj piedāvāt USB Type-C ligzdu, diemžēl, C3 to nespēj. Šim aizvēsturiskajam standartam vairs nav vietas pat šajā klasē.

    Lielākie kompromisi pieļauti veiktspējā

    Realme C3 gadījumā budžeta klases cena atspoguļojas tā veiktspējā. Šis noteikti nav Nokia 5.3 gadījums, kad procesors un tīrā saskarne piedāvā vidējās klases veiktspēju. C3 ticis pie Mediatek Helio G70 čipkopas, 3 GB RAM un visai biezās Realme UI saskarnes. Lai gan AnTuTu sintētiskie veiktspējas testi šo procesoru liek vienā svaru kausā ar Qualcomm Snapdragon 665, šoreiz knapie RAM resursi izrādās kritiski tālruņa ikdienas darbībai. Android jau pati par sevi ir ēdelīga platforma, tādēļ normālai lietošanai 4GB būtu minimums. Ja procesors vēl cenšas sparīgi atvērt un aizvērt aplikācijas, tad ļoti maz tiek uzglabātas atmiņā un visu laiku jārēķinās ar atkārtotu ielādi. Dažādas buksēšanas un lēnīgums novērojams visu laiku.

    Veiktspējas gaišā puse sastāv no NFC un atmiņas kartes lasītāja. Turklāt nebūs jāizvēlas, vai lietot divas SIM kartes, vai atmiņas karti. Karšu atvilktne piedāvā trīs iedaļas – divām SIM kartēm un atmiņas kartei. Lūdzu pakomentējiet, vai divas SIM kartes mūsu platuma grādos vēl ir aktuāls lielums un kā ar atmiņas kartēm, vai arī šos tehnoloģiskos sasniegumus jau varam pieskaitīt dinozauriem? Patīkami redzēt 3.5 mm austiņu ligzdu, diemžēl, skanējums tajās ir švaks un gauži sintētisks. Tik pat neveikls padevies C3 skaļrunis, kas ir gana skaļš, bet piedāvā pilnīgi plakanu skaņu bez jebkādas pretenzijas uz kvalitāti. Un tam visam pa virsu nevis ķirsītis, bet sapelējusi rozīne – microUSB ligzda, kas ir ne vien izgājusi no modes, bet gaida, kad Eiropas Komisija beidzot vienosies par vienota uzlādes standarta ieviešanu.

    Realme UI

    Jūtos mazliet apmulsis. Realme X2 Pro saskarne man galīgi negāja pie dūšas, Realme X3 SuperZoom saskarne bija vizuāli uzlabota, bet liekprogrammatūru apjoms un neloģiskie sīkumi iedzina izmisumā. Dīvainā kārtā, Realme C3 saskarne ir vislabākā Realme UI versija, kādu esmu lietojis. Kā tas iespējams? Ar švakiem veiktspējas resursiem. Proti, liekās aplikācijas ir krietni mazāk (trīs pārlūku vietā instalēti tikai divi un nekādi jandeksi), nekādu bezjēdzīgu asistenta plauktu, samazinātas arī dažādas ņirbošās animācijas un skaņu efekti, kas rada daudz tīrāku iespaidu.

    Saskarne vēl aizvien ir pabieza āda, ar noderīgiem papildinājumiem. Piemēram, uznirstošo kalkulatoru un sānu paneli, kur salikt dažādus īsceļus. Diemžēl, pēdējo izsaukt nav ērti, īpaši, ja izmanto žestu vadību, saskarne apjūk un nesaprot, kuru funkciju aktivizēt. Citādi pieejami ļoti niansēti iestatījumi. Kopējais iespaids ir tīrāks un patīkamāks par dārgākiem Realme veikumiem, būtu labi, ja ražotājs pieturētos pie šī virziena.

    Čābīgas kameras

    Vai jūs jau savu rudens kartupeļu ražu novācāt? Izskatās, ka Realme ir novācis un iemācījis saviem kartupeļiem fotografēt. Realme C3 ticis pie: 12 MP, f/1.8, 28mm, 1/2.8″, 1.25µm aizmugures kameras un 5 MP, f/2.4, 27mm, 1/5″, 1.12µm pašiņu kameras. Nesatraucieties, neesmu aizmirsis pārējās kameras. Vienkārši aizmugurē galvenais sensors papildināts ar klasiskajiem foto apendicītiem, ar kuriem šogad audzē kameru skaitu – makro kameru un dziļuma sensoru. Jā, tas ir tipiski budžeta klasei, tomēr šīs abas kameras labāk iemainītu pret ultra platleņķi vai papildus gigabaitu RAM.

    Kameras aplikācija ir samērā vienkārša un loģiska. Tā jauzteic par ātrdarbību, reti kuram budžeta klases viedtālrunim plūstoši var pārslēgties starp režīmiem. Aplikācija piedāvā iespēju ātri izvēlēties starp 1x, 2x un 4x palielinājumu. Neuzķerieties, tas ir parasts digitālais palielinājums, kam strauji krīt kvalitāte un neattaisno atsevišķu iedaļu aplikācijā. Nav ko tur māžoties, vienīgais kaut cik izmantojamais ir 1x lielums.

    Interesanti, ka tālrunis ticis pie Chroma Boost iespējas. Kas tas tāds? Ļoti slinks AI, kas neprot atpazīt ainas sižetu, vienkārši paspilgtina krāsas, reizēm tās padarot stipri sintētiskas.

    Detaļas reizēm ir, visbiežāk nav, dinamiskais diapazons strādā švaki un gaišās vietas visbiežāk būs pārgaismotas. Turklāt sen nebiju redzējis hromātisko aberāciju. Un, kā jums šķiet, strādā makro kartupelis? Nespēj notrāpīt asumu un šauj greizi ar krāsām.

    Arī portreta režīms nav no labākajiem, objekts netiek korekti izrēķināts un izpludinājums izskatās mākslīgi. Urbānā vidē ar mākslīgo apgaismojumu kamera gan tika pieklājīgi galā, tomēr neceriet uz nekādu nakts režīmu, kas palēnām iezogas arī budžeta klasē. Par lietojamiem selfijiem arī aizmirstiet!

    Nobeigumā – divi ķirsīši uz kūciņas

    Ak, nejaukais es, atradu diezgan daudz, kur piekasīties. Tomēr labprāt izmantotu savu profesionālo empātiju, lai iejustos Realme C3 mērķauditorijas ādā. Proti, fifīgais dizains (tiešām nezinu, kā citādi to nosaukt) vienā setā var izsaukt sajūsmu, kādai mazai dāmītei vai kundziņam. Pieejamā cena un spilgtais noformējums baksta ar pirkstu acī, ka mērķauditorija ir krietni nepilngadīga. Tiešām žēl, ka C3 vēl nebija pabijis pie manis, kad rakstīju, kādu tālruni izvēlēties skolēnam. Turklāt iespaidīgais akumulators ļautu mazajam būt pieejamam arī pēc pamatīgas spēlīšu dzenāšanas. Tie arī ir tie divi ķirsīši uz tortes – izteiksmīgais izskats un ietilpīgais akumulators. Tā teikt, vilks paēdis un kaza dzīva, jeb prieks gan mazajam, gan vecākiem sirdsmiers, ka akumulators nepievils.

    Ar pieaugušā acīm nākas pārmest gan švakajai veiktspējai, gan kamerām. Bet, ko gan lielie saprot, multitaskings vajadzīgs vien pieaugušajiem un šādu tādu spēli jau arī pavilks. Ja vajag veiklāku darbību un kameras, jāpiemet pārdesmit naudiņas un jāskatās Nokia 5.3 virzienā. Līdzīgā cenā ir LG K41s, tā dizains nav tik košs, bet kameras būs labākas.

    Kāds ir sausais atlikums? Spilgts izskats, pieņemams ekrāns, izcils akumulators pret pusklibu veiktspēju, švakām kamerām un ne to tīrāko saskarni. Gala vārds protams pieder jums, tomēr šoreiz pirms izvēles pajautājiet atvasei!

    Iepriecināja

    • Spilgts dizains, kas liks atskatīties
    • Ekrānam nav ne vainas
    • Izcils akumulators
    • Veikls pirkstu nospiedumu lasītājs un sejas atpazīšana
    • Vienā atvilktnē gan divas SIM kartes, gan atmiņas karte; 3.5 mm austiņu ligzda

    Neiepriecināja

    • 3 GB RAM, lēnīga, buksējoša veiktspēja
    • Ar likumu būtu jāaizliedz microUSB ligzdas, makro kameras, dziļuma sensori
    • Skaņas kvalitāte skaļrunī un caur austiņām ir pabriesmīga
    Šoreiz jāizvēlas spilgts izskats, pieņemams ekrāns, izcils akumulators pret pusklibu veiktspēju, švakām kamerām un ne to tīrāko saskarni. Gala vārds protams pieder jums, tomēr pirms izvēles pajautājiet, ko par Realme C3 domā jūsu atvase!

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    8
    Ekrāns
    8
    Programmatūra
    6
    Veiktspēja
    5
    Akumulators
    10
    Kameras
    5
    Cena
    8
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    15.10.2020 11:02

    Galerijai ir problēmas ar foto pareizu rotēšanu? Foto ekrānšāviņā iepriekšējā uzņemtā bilde nav pareizi pagriezta.

    KKTK
    15.10.2020 11:11

    Divi melnie ekrāni, ar foto un vairāk režīmiem.

    0931
    16.10.2020 09:29

    Šāviņi ir Kalnu Karabahā

    16.10.2020 09:21

    “Lūdzu pakomentējiet, vai divas SIM kartes mūsu platuma grādos vēl ir aktuāls lielums un kā ar atmiņas kartēm…”
    Es, tāpat, kā daudzi mani paziņas, lietoju gan privāto numuru, gan numuru darba lietu kārtošanai, tāpēc – jā, divas SIM kartes ir un būs aktuālas arī mūsu platuma grādos. Un man traucē, ka Samsung S9 ir jāizvēlas vai nu divas SIM kartes, vai SIM karte + atmiņas karte.

    Krotow
    18.10.2020 18:32
    Reply to  Run Lola Run

    Izskatās pēc specifiskiem gadījumiem. Jums par labu varbūt nākotnē būs eSIM ar vairākiem numuriem.

    Krotow
    18.10.2020 18:34

    “60x digitālo palielinājumu” – kam tāds vajadzīgs? Kārtējais mārketinga triks ar PMPO vatiem.

    Reklāma
    Šoreiz jāizvēlas spilgts izskats, pieņemams ekrāns, izcils akumulators pret pusklibu veiktspēju, švakām kamerām un ne to tīrāko saskarni. Gala vārds protams pieder jums, tomēr pirms izvēles pajautājiet, ko par Realme C3 domā jūsu atvase!Realme C3 apskats - divi ķirsīši uz kūkas