Web Analytics
More
    Reklāma

    Redmi 10C budžeta klases viedtālruņa apskats

    Redmi 10C spēj sevi attaisnot, ja tam neizvirza pārāk augstus mērķus. Ja mērķi pārsniedz pamatvajadzības, tomēr nāksies krāt vairāk naudiņas, lai tiktu pie augstākas kvalitātes.

    Jaunākie raksti

    Uzticamākie Kursora lasītāji gan jau būs pamanījuši, ka šogad diezgan lielu uzmanību pievēršam tieši budžeta klasei. Kādēļ tā, lasi šeit! Tas nozīmē, ka runa ir par tālruņiem, kuru cena diži nepārsniedz 200 eiro. Šobrīd, kad rudens un ziema var izrādīties ne visai draudzīga maciņiem, esam tikuši pie viedtālruņa, ko internetbodēs var atrast sākot no 130 eiro. Iepazīstieties ar Redmi 10C, kas sola apmierināt pamatvajadzības par pievilcīgu cenu. Redmi ir Xiaomi apakšzīmols, kas izmanto mātes uzņēmuma tehnoloģijas vai vienkārši rebrendo to viedtālruņus, tādēļ nebrīnieties, ka apskatā visai bieži tiks pieminēts arī neizrunājamais Xiaomi nosaukums.

    Reklāma

    Redmi 10C tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 11, MIUI 13
    • Ekrāns: 6.71 collu IPS LCD, 720 x 1650, ap 268 ppi, 106.5 cm2, ap 82.0% ekrāna un korpusa attiecība, Corning Gorilla Glass aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 680 4G (6 nm), astoņi kodoli: 4×2.4 GHz Kryo 265 Gold & 4×1.9 GHz Kryo 265 Silver, Adreno 610 video apakšsistēma
    • RAM: 3/4* GB
    • Atmiņa: 64/128* GB, UFS 2.2, microSDXC atmiņu kartes atbalsts
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE), USB Type-C 2.0, 3.5 mm austiņu ligzda, NFC, 2G/3G/4G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
    • Papildu: pirkstu nospiedumu lasītājs aizmugurē, FM radio, divu SIM karšu atbalsts
    • Kameras: 50 MP, f/1.8, 26mm, PDAF galvenā kamera; 2 MP, f/2.4 dziļuma sensors; HDR; LED zibspuldze; 1080p@30fps video; 5 MP, f/2.2, 1080p@30fps video
    • Izmēri un svars: 169.6 x 76.6 x 8.3 mm, 190 g
    • Akumulators: Li-Po 5000 mAh, 18W ātrā uzlāde, lādētājs komplektā
    • Cena: internetbodēs no 130 eiro, pie ražotāja 175 eiro

    *testa ierīcei

    Patīkams, plastmasīgs dizains

    Budžeta klase un plastmasa ir kā cimds ar roku. Un godīgi sakot, man nav pret to iebildumu. Plastmasa ir izturīgāka par stiklu, tai nav pat vajadzīgs aizsargmaciņš. Šoreiz Redmi 10C tādu nav saņēmis komplektā, bet jauki, ka nav noskopots sienas lādētājs. Aizmugure un sāni veidoti no vienlaidus plastmasas ar atšķirīgu tekstūru sāniem un aizmugurei. Sāni ir gludi, bet ar nelielām kantītēm. Aizmugure tikusi pie tekstūras, kas nagiem atgādina vinila plati, tā nekrāj pirkstu nospiedumus un uz galda Redmi 10C neslīd. Kameras izvietotas uz divpakāpju salas, bet tās nav ļoti izbīdītas un tālrunis uz galda negāzelējas. Pirmā pakāpe ir tik liela, ka stūrī ietver arī pirkstu nospiedumu lasītāju. Kameras un zibspuldze izvietotas uz otrās pakāpes, bet tur dizaineri nolēmuši mānīt tautu, imitējot, ka 10C ticis pie trim kamerām. Līdzīgi grēkoja arī Realme 9i. Nepatīk, ka dizaineri pircējus uzskata par tik neapdāvinātiem, ka šāds noziegums varētu iziet cauri. Priekša tikusi pie Corning Gorilla Glass aizsargstikla, tikai ražotājs nenorāda kuras versijas.

    Sānu kantītes rada sajūtu, ka tie nesaplūst organiski ar priekšas stiklu, bet palīdz drošāk tālruni noturēt rokā. Labajā pusē izvietoti stingri skaļuma un bloķēšanas taustiņi, bet kreisajā pusē vietu radusi karšu atvilktne. Apakšā ap USB Type-C ligzdu izvietots mikrofons un skaļrunis, bet augšā gozējas tehnoloģiju vecmāmuļa 3.5 mm austiņu ligzda. Kopumā dizains ir ērts un pat tīri simpātisks, vienīgi kameras salai prasās pēc lielākas godprātības.

    Cerēju uz labāku ekrānu

    Nav tā, ka budžeta klasē es gaidu brīnumus, bet, citējot Kursora apskatnieku Arti, gaidīju neko, bet vīlos tāpat. Redmi 10 C saņēmis prāvu 6.71 collu ekrānu. Diezgan pamatīgs izmērs. Diemžēl, šādā izmērā 720 x 1650 izšķirtspēja ir par maz, lai saturs būtu gana ass. Labā ziņa, ka IPS matrica neizceļ pikseļu kontūras tik ļoti, kā AMOLED. Tas nozīmē, ka atsevišķā saturā pikseļi tomēr būs redzami. Diemžēl, ekrāns nav ticis pie ātrās atsvaidzes. Tiem, kas lietojuši vismaz 90Hz atsvaidzi, atšķirība būs ļoti jūtama. Arī skata leņķi nav tie labākie un reizēm ap rāmi redzami ēnojumi. Papukstēju, pietiek! Ekrānam ir jau arī labā puse. Krāsas ir labi kalibrētas, spilgtums iekštelpās ir pietiekams, bet ar spožu sauli tas netiks galā.

    Ekrāna forma gan atgādina trīs gadus vecus viedtālruņus – patīkami šaurs rāmis sānos un augšā, paprāvs zods apakšā un lāses veida iegrauzums. Tomēr šīs īpašības prasītajā cenā mierīgi varu attaisnot. Saskarne piedāvā dažas pielāgojumu iespējas un pāris trikus, kas šķiet neloģiski. Piemēram, preferences virtuālās realitātes režīmā. Forši, ka par to domāts, tomēr neticu, ka kāds izmantotu Redmi 10C šādiem mērķiem. Kopumā ekrāns prezentē Redmi 10C cenu, tomēr noskopotā izšķirtspēja un ātrā atsvaidze var apbēdināt lietotājus.

    Klasiska atbloķēšana

    Redmi 10C ticis gan pie pirkstu nospiedumu lasītāja, gan pie atbloķēšanas ar seju. Esmu priecīgs atkal satikties ar nospiedumu lasītāju aizmugurē. Tā ir ergonomiska vieta, kas neapdala ne labročus, ne kreiļus (tā var gadīties ar sānā novietotajiem lasītājiem). Tomēr šoreiz dizaineri sabojājuši lasītāja ergonomiku. Tā pozīcija pat uzskatāma par ērtu, bet tā ir vienā līmenī ar kameru salu, kas neļauj to veikli atrast. Ja nu tas tomēr izdodas, lasītājs strādā gana veikli un ir uzticams. Pieejama arī visai ātra atbloķēšana ar seju, bet par tās drošības riskiem brīdina pat saskarne.

    Ar audio viss kārtībā

    Redmi nolēmis stereo skaļruņus atstāt dārgākiem modeļiem. Redmi 10C saņēmis vienu apakšā novietotu skaļruni (auss skaļrunītis neskaitās, jo tas šoreiz apkalpo tikai telefona zvanus). Labā ziņa, ka apakšas skaļrunis ir gana skaļš, lai nepalaistu garām paziņojumus un zvanus. Multimedijiem protams pietrūkst basu, bet šajā cenā klausīti arī sliktāki skaļruņi. Patīkami, ka Redmi nekautrējas izmantot tādus tehnoloģiju mamutus, kā 3.5 mm austiņu ligzdu un FM radio.

    Veiktspējas augšas un lejas

    Cena jau saka priekšā, ka no veiktspējas nav ko gaidīt brīnumus, bet ne tik strauji! Redmi 10C saņēmis tīri pieklājīgu Qualcomm Snapdragon 680 procesoru. Salīdzinājumam, tāda pati čipkopa vada dārgākos Realme 9i un Redmi Note 11. Prasītajā cenā šis ir gana sprauns procesors, tomēr ikdienu nedaudz pabojā smagā saskarne, bet par to nedaudz vēlāk. Procesors mierīgi tiek galā ar vairumu aplikāciju un ne tām prasīgākajām spēlēm. Aiztures gan šad tad ir redzamas, bet arī to gribas novelt uz MIUI pleciem.

    Toties ar citām veiktspējas komponentēm stāsts nav tik rožains. Redmi 10C pieejams ar 3 vai 4 GB RAM. Iesaku skatīties tikai lielākās versijas virzienā, jo MIUI RAM menedžments ir tik agresīvs, ka, pārslēdzoties starp aplikācijām, gandrīz katru reizi tās jāielādē no jauna. Saskarne gan norāda, ka pieejami 4 + 2 GB RAM, kas visticamāk nozīmē, ka pēdējie tiek aizgūti no iekšējās atmiņas, tikai žēl, ka pats nevar izvēlēties apjomu, kā to piedāvā Realme Color OS.

    Testa ierīce tikusi pie 128 GB versijas, kas ir dāsni budžeta klasē, tomēr neiesaku skatīties mazākas atmiņas modeļa virzienā. Diemžēl, GPS darbību par ātru vai uzticamu grūti nosaukt. Toties, prieks, ka Redmi 10C ticis pie USB Type-C ligzdas. Konkurenti šādā cenā mēdz grēkot ar veco ligzdu. Par laimi pārējie savienojumi strādā bez iebildēm.

    MIUI 13 uz Android 11

    Neiepriecinoši, ka Redmi 10C pieejams ar veco Android. Nav jau arī skaidrības par programmatūras atbalstu un vai pie jaunākā vispār tiks. Toties saskarnes versija ir jaunākā. Diemžēl, jāteic, ka tā ir visai bieza, ēdelīga un ietekmē veiktspēju, kas rezultējas visādās buksēšanās un aizturēs. Šajā ziņā Realme saskarne šķiet plūstošāka un labāk salāgota ar dzelžiem. Bažas rada, ka pat kalkulators prasa pieejas lietotāju datiem. Neizvirzot ģeopolitiskas sazvērestības, rodas jautājums, kam šie dati ir vajadzīgi? Liekprogrammu ir diezgan daudz un reklāmas uzglūn ik uz stūra. Labā ziņa, ka pielāgojumu un iestatījumu netrūkst.

    Kameras iegrauzums ir robeža, kas atdala atsevišķos paziņojumu un kontroles paneļu blokus. Pa kreisi ir paziņojumi, bet pa labi kontroles bloks. Ja tie neiet pie dūšas, tos var arī apvienot.

    Par laimi, šoreiz MIUI atrisinājis savu veco kaiti un paziņojumi pienāk laikā. Ir pieejams noderīgs spēļu režīms un peldošie logi. Kopumā, MIUI ir patīkami augusi, tomēr saskarne jau atkal šķiet par biezu, lai nodrošinātu plūstošu ikdienas darbību.

    Izcils akumulators

    Budžeta klase ir tā, kas visai pamatīgi iekabina dārgākiem viedtālruņiem, kad runa ir par akumulatoriem. Kāpēc tā? Tāpēc, ka šiem tā īsti nav, kur to enerģiju tērēt. Nav ēdelīgi kameru risinājumi, nav visādi smalki triki, kas tērētu akumulatoru. Rezultātā Redmi 10C spēj nodrošināt stabilu divu dienu darbību. Ja saudzīgāk lieto tālruni var izspiest visas trīs dienas. Nedaudz paeksperimentēju ar 10C darbību dīkstāvē. Vienkārši, atstājot uz galda, arī piecas dienas neiztukšoja akumulatoru līdz galam. Jā, uzlāde nav no ātrajām, bet jauki, ka lādētājs iekļauts komplektā. Kopumā, šajā departamentā sūdzību nav.

    Uz kamerām ietaupīts

    Kameras budžeta klasē visbiežāk cieš no cenas taupīšanas. Pirmais nopēlums jāvērš kameru salas virzienā, kas māna pircējus, liekot domāt, ka runa ir par trīs kameru sistēmu, lai gan reāli izmantojama ir tikai viena. OK, ir arī dziļuma sensors, bet gan jau nojaušat, ko es domāju par šādiem apendicītiem. Redmi 10C ticis pie 50 MP, f/1.8 galvenās kameras, 2 MP, f/2.4 dziļuma sensora un 5 MP, f/2.2 pašiņu kameras.

    Aplikācija ir samērā elementāra un nesagādās grūtības orientēties tajā. Jauzteic tās ātrdarbība, jo pārslēgšanās starp režīmiem neprasa mūžību, kā citiem budžeta klases konkurentiem. Kamerām lielākais trūkums protams ir kadrējumos, jo nav pieejama visiem ierastā ultra platleņķa kamera. Viss pieejamais tiek veidots ar vienu kameru. Tā nodrošina digitālo palielinājumu, bet tā kvalitāte krietni krītas jau pie 2x lieluma.

    Šī noteikti ir tā reize, kad kameras būs izmantojamas saulainā dienā. Jo vairāk saulīte, jo vairāk detaļu, jo skaidrāki attēli. Tiklīdz gaisma mazinās, laiks kameras likt malā. Ir pieejams arī nakts režīms, bet tā darbība šoreiz ir tik neiedvesmojoša, ka šīs bildes pat nav vērts likt apskatā. Toties portreta režīms būtu saucams par tīri pieklājīgu. Jā, tas nav visai dabisks, var redzēt, ka fons netiek dalīts pārāk daudz līmeņos, ignorējot perspektīvu, toties objekts tiek izkalkulēts pieklājīgi. Tas mācīts atpazīt cilvēkus, tādēļ ar citiem objektiem var paveikties un var nepaveikties. Par laimi, galvenā kamera spējīga tikt pie dabiski izpludināta fona, piebīdot kameru objektam.

    Šoreiz kameru sniegums ir stipri garlaicīgs un neiedvesmojošs. No otras puses, ko tad jūs šādā cenā gaidījāt? Lēnā un apjukušā auto fokusa dēļ, kameras gribu nodēvēt par laimes spēli, kam iznākumu grūti paredzēt.

    Konkurence

    • Nokia G21 – ja esi gatavs izspēlēt nostalģijas kārti, var provēt Nokia G21. Tā cena ir aptuveni tur pat, kur Redmi 10C, tam ir ātrākas atsvaidzes ekrāns un tīra Android One programmatūra. Redmi 10C to pārsteidz ar krietni pārāku veiktspēju.
    • Realme 9i – ir krietni dārgāks, bet tam ir attaisnojums, jo 9i ticis pie augstākas izšķirtspējas un atsvaidzes ekrāna, krietni salāgotākas saskarnes un konstantākas kameru darbības. Interesanti, ka, neskatoties uz aptuveni 50 eiro cenu atšķirību, abi tikuši pie vienāda procesora.

    Nobeigumā – kompromisu karalis

    Šoreiz biju diezgan skarbs pret Redmi 10C. Attaisnojumam gribu teikt, ka tas nebija pašmērķīgi, jo sajūta, ka kompromisi šoreiz pieļauti pārāk daudz. Kāds tad ir sausais atlikums?  Redmi 10C ietērpts patīkamā korpusā, tā dizains ir viena no viedtālruņa labajām kvalitātēm. Ekrānam nav ne vainas, tomēr augstāku izšķirtspēju un ātrāku atsvaidzi var sastapt pat šādā cenā. Veiktspēja ir diezgan laba, bet programmatūra ir pārāk bieza un nav veiksmīgi salāgota ar dzelžiem. Kameras ir neiepriecinošas, toties akumulatora darbība ir izcila. Un tomēr, vidējā atzīme nav nesekmīga, gluži otrādi, Redmi 10C iekļaujas labiniekos.

    Kopumā, Redmi 10C spēj sevi attaisnot, ja tam neizvirza pārāk augstus mērķus. Ja mērķi pārsniedz pamatvajadzības, tomēr nāksies krāt vairāk naudiņas, lai tiktu pie augstākas kvalitātes.

    Iepriecināja

    • Patīkams dizains
    • prasītajā cenā diezgan jaudīgs procesors
    • Izcila akumulatora darbība
    • Skaļš mono skaļrunis

    Sarūgtināja

    • Ekrānam ir zema izšķirtspēja un tikai 60Hz atsvaidze
    • MIUI ir pārāk bieza un ikdienas darbība nav plūstoša
    • Kameru sniegums neiepriecina
    • Pirkstu nospiedumu lasītājs nav ērti atrodams
    Redmi 10C spēj sevi attaisnot, ja tam neizvirza pārāk augstus mērķus. Ja mērķi pārsniedz pamatvajadzības, tomēr nāksies krāt vairāk naudiņas, lai tiktu pie augstākas kvalitātes.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    8
    Ekrāns
    5
    Programmatūra
    6
    Veiktspēja
    8
    Akumulators
    10
    Kameras
    5
    Cena
    8
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Biteme
    10.08.2022 15:51

    Nezinu, kurš cilvēks tur mēģina saskatīt daudz kameru – aizmugurē ir skaidri rakstīts camera vienskaitlī. Varbūt tie, kas hercus sauc par atsvaidzi? Ja katru aplīti uz telefona korpusa uzskata par kameru, tad to tur ir diezgan daudz))

    Tādā gadījumā nevainojiet ražotāju!

    Reklāma
    Redmi 10C spēj sevi attaisnot, ja tam neizvirza pārāk augstus mērķus. Ja mērķi pārsniedz pamatvajadzības, tomēr nāksies krāt vairāk naudiņas, lai tiktu pie augstākas kvalitātes.Redmi 10C budžeta klases viedtālruņa apskats