Web Analytics
More
    Reklāma

    Nedēļa ar Huawei nova 10: vai 2022. gadā ir prāta darbs pirkt Huawei viedtālruni?

    Jaunākie raksti

    Vairums no jums noteikti ir dzirdējuši, ka ASV un Ķīnas tirdzniecības un politiskā “kara” rezultātā Huawei ir liegta iespēja normāli funkcionēt – brīvi ražot un visā pasaulē izplatīt savas tehnoloģijas un produktus. 2019. gadā toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps aizdomās par spiegošanu un citām nelikumīgām biznesa praksēm Huawei un vairākus citus Ķīnas uzņēmumus iekļāva sankciju sarakstā un liedza ar tiem sadarboties ASV uzņēmumiem. Tādējādi Huawei vairs nevar sadarboties ar dzelžu (Intel, Qualcomm u.c.), kā arī programmatūras (piemēram, Google) uzņēmumiem un praksē tas nozīmē, ka pēdējos dažos gados izlaistie Huawei viedtālruņi nedrīkst izmantot mūsu pusē tik pierastos Google servisus un lietotnes, kā Google Play lietotņu veikalu, Google Pay maksājumus, Google Docs dokumentu lietotnes vai YouTube video straumēšanas servisu. Vismaz ne tiešā veidā.

    Reklāma

    Paga, kuri Huawei telefoni ir bez Google servisiem?

    Visas mobilās ierīces, ko Huawei ir izlaidis pēc 2019. gada 15. maija ir bez pieejas Google servisiem un lietotnēm. Citiem vārdiem sakot, Huawei P30 Pro ir pēdējais viedtālrunis, kas spēj darbināt visas mums pierastās Google lietotnes un servisus. Huawei šajā dažu pēdējo gadu periodā ir izlaidis vairākus desmitus dažādu viedtālruņu modeļu, bet tie līdz pat šim brīdim netiek pie Google servisiem un lietotnēm. Tas attiecas arī uz pavisam nesen Latvijā prezentētajiem Huawei Mate 50 Pro un Huawei nova 10 sērijas viedtālruņiem. Jāpiezīmē, ka Huawei mēģināja jau esošo pirms sankciju modeli Huawei P30 Pro izlaist kā jaunu produktu pamainot tikai korpusa krāsas, taču cik tad ilgi var muļļāt vienu vecu modeli? Tāpat Huawei nācās pārdot savu Honor apakšzīmolu, kas šādā veidā izspruka no sankciju skavām un šobrīd principā piedāvā tos pašus Huawei labumus tikai cita zīmola papīrītī un ar Google servisiem.

    Kas darbina šīs sankciju skartās Huawei ierīces?

    Tā kā Android ir atvērtā pirmkoda operētājsistēma, Huawei nav zaudējis piekļuvi tai un lielākā daļa no šiem bez-Google produktiem darbojas ar šādu “atvieglinātu” Android versiju, kam pāri pārvilkta EMUI grafiskā saskarne, ko mēs pazīstam jau gadiem. Huawei strādā arī pie savas mobilās operētājsistēmas HarmonyOS, ko ražotājs sāk uzstādīt uz dažām pašu jaunāko produktu versijām (pamatā izmantošanai Ķīnā). Tāpat Huawei pēdējos gados ir ļoti aktīvi strādājis, lai zaudētos Google servisus aizstātu ar savām versijām. Piemēram, Google Play lietotņu veikalā mums tiek piedāvāts Huawei AppGallery lietotņu veikals, Google Maps vietā saņemam Petal Maps lietotni un Google Drive mākoņserviss ticis aizstāts ar Huawei Cloud.

    Bet kur tad ir problēma?

    Huawei noteikti gribētu, lai mēs domājam, ka problēmas nav un viņu aizvietotāji pilnvērtīgi risina izņemto Google servisu un lietotņu robu. Tomēr tas līdz galam perfekti nedarbojas un palietojot sankciju skartu Huawei telefonu, mēs visai ātri sapratīsim, cik ļoti mūsu ikdienā ir iedzīvojušies Google servisi un ka bez tiem nav iedomājama moderna Android ierīce. Bez Google servisiem mēs nevaram normāli piekļūt un izmantot ierastās lietotnes, nevaram normāli veikt bezkontakta maksājumus vai izmantot Android Auto mūsu mašīnā. Un tā ir tikai aisberga redzamā daļa. Ne velti tirgotāji mēdz neaizmirst norādīt šo informāciju. Pieņemu, ka ir bijusi slikta pieredze šajā jautājumā, kad klienti dusmīgi nes atpakaļ šos telefonus ar tekstu, ka tajos “nekas nedarbojas un gribas ierīci izšķaidīt pret sienu”.

    Bite salīdzinoši uzskatāmi informē par Google servisu neesamību

    Tā kā mēs šeit esam raduši runāt par tēmām ar kurām esam saskārušies praktiski, tad uzprasīju Huawei pēc kādas aktuālas testu ierīces. Tā kā ražotājs uzstādīja ultimātu noklausīties viņu “apmācības” par ierīces lietošanu, lai varētu saņemt testa ierīci, tad izvēlējos iet citu ceļu un pats nopirku šo telefonu testa nolūkam. Neviens cits zīmols mūsu 10+ gadu darbības laikā nebija testa ierīču saņemšanai izvirzījis šādus nosacījumus un Huawei noteikti nebūs tas zīmols, kas mums noteiks kā strādāt.

    Kad ierīce bija manās rokās, noliku skapī manu ikdienā lietoto iPhone un uzsāku nedēļu ilgu testu, lai pārbaudītu, kā šis jaunais Huawei nova 10 viedtālrunis spēj apmierināt manas ikdienas vajadzības. Es ļoti labi saprotu, ka katram no mums ir citādi telefonu lietošanas paradumi un būs aktuālas pavisam citas lietotnes, tomēr uzskatu, ka arī mans tests uzskatāmi parādīs šādas ierīces reālo lietošanas pieredzi. Tālāk jau katrs pats var izlemt vai šāda sakaru ierīce būs aktuāla.

    Pirmais iespaids ir labs

    Huawei nova 10 ir pavisam svaigs šovasar izlaists viedtālrunis, kam ir iespaidīga 60 megapikseļu priekšējā kamera, lieliska 50 megapikseļu aizmugurējā kamera (plus, vēl divas papildus kameras), ļoti ātra 66W vada uzlāde un kompakts izmērs – telefons ir nieka 6.88mm plāns un sver nepilnus 170 gramus. Tam ir vidējās klases cienīgs procesors, kas nodrošina pieklājīgu veiktspēju un EMUI 12 grafiskā saskarne, lai arī ir acīmredzami iedvesmojusies no Apple iOS, kopumā ir patīkami tīra un ērti lietojama. Un tas viss par aptuveni 500 eiro. Forši, vai ne?

    Huawei nova 10 ir glīts viedtālrunis

    Jau iestatot šo viedtālruni, tiksim aicināti izmantot Huawei kontu, kas darbojas lielā mērā tāpat kā Google konts klasiskās Android ierīcēs vai Apple ID konts aizkostā ābola zīmola produktos. Redzams, ka Huawei dizaineri ikdienā lieto Apple produktus, jo grafiskās un pat lietojamības nianses abām platformām pārklājas daudzās vietās. Zemāk vari salīdzināt Huawei Mobile Cloud un Apple iCloud tīmekļa vietnes. Līdzīgi, vai ne? Bet tas reizē ir arī forši, jo vismaz zinu, ka pie telefonā uzņemtajām fotogrāfijām varēšu ērti tikt no tīmekļa pārlūka.

    Sākam uzstādīt nepieciešamās lietotnes

    Kamēr gaidīju telefonu, savā aifonā izskaitīju, ka ikdienā retāk vai biežāk es izmantoju aptuveni 40 dažādas lietotnes. Tie ir sociālie tīkli, produktivitātes rīki un dažādas izklaides lietotnes. Vairums no tām ir pieejamas gan Apple, gan Android ierīcēs, jo es cenšos izvairīties no servisiem vai lietotnēm, kas ir piesaistīti kādai noteiktai platformai. Tāpat esmu gatavs uz kompromisiem – aizvietot lietotnes ar citām, ja nu pēkšņi rodas tāda nepieciešamība. Tāpēc Huawei nova 10 rokās ņēmu bez pārlieku liela satraukuma.

    Kā jau iepriekš minēju, Huawei savās pēdējo gadu ierīcēs lietotnes piedāvā uzstādīt no pašu izveidotā AppGallery lietotņu veikala. Lietotnes šajā veikalā var pievienot to izstrādātāji un Huawei kopš 2019. gada “Huawei Developer Incentive Program” ietvaros ir iztērējuši jau vairāk nekā 1 miljardu ASV dolāru, lai motivētu izstrādātājus pārstrādāt savas mobilās lietotnes un padarīt tās lietojamas Huawei ierīcēs bez Google servisiem. Tas mēdz būt diezgan sarežģīts process, jo mūsdienīgas Android lietotnes dažādos veidos izmanto Google servisus. Huawei norāda, ka šobrīd jau vairāk nekā 187 000 lietotņu spēj sadarboties ar Google servisu alternatīvu – HUAWEI Mobile Services. Baltijas valstīs ir vairāk nekā 600 lietotņu izstrādātāju, kas ir piekrituši sadarboties ar Huawei un pārstrādāt savas lietotnes, lai tās ievietotu AppGallery. Salīdzinājumam, Google Play lietotņu veikalā šobrīd pieejamas vairāk nekā 2.65 miljoni lietotņu. Un šo milzīgo starpību ikdienā ļoti jūt.

    OK, atpakaļ pie lietotnēm. Esmu visnotaļ sociāla būtne un telefonā visbiežāk izmantotās man ir Twitter, Facebook un Instagram sociālo tīklu lietotnes. Veram vaļā AppGallery lietotni un redzam, ka tajā nav atrodama neviena no šīm sociālo tīklu lietotnēm, taču acīgākie pamanīs, ka šīs lietotnes mums mēģina “iesmērēt” no cita avota – APKPure vietnes. Šis ir veids kā Huawei mēģina risināt AppGallery lietotņu mazskaitlīguma problēmu. APKPure ir viena no daudzām Android lietotņu instalācijas failu krātuvēm un mēs nekad nevarēsim būs 100% droši, ka tajā izvietotās lietotnes vai pats APKPure ir drošs. Kaspersky un Dr.Web kibedrošības eksperti pavisam nesen ir vēstījuši, ka šī krātuve ir izplatījusi vīrusus un mēs nevaram būt droši, ka nekas tāds neatkārtosies nākotnē. Protams, nešpetnības mēdz ieperināties arī Google Play lietotņu veikalā, tomēr tur cīņa pret tām ir nopietnāka un ātrāka.

    Pirmo reizi uzstādot lietotnes no APKPure, telefons mūs brīdinās par potenciālajiem riskiem un mums būs jāpiekrīt tam, ka vēlamies nodarboties ar šādām darbībām. Kad būsim lejuplādējuši APK instalācijas failus, telefons veiks to drošības pārbaudi, taču nav skaidrs, kas tieši tiek pārbaudīts un vai no šādas pārbaudes vispār ir kāda jēga. Ja te viss kārtībā, lietotne tiek uzstādīta un visam būtu jādarbojas… Vai tas tā arī notiek praksē?

    Ne vienmēr. Mēs kārtējo reizi varam redzēt, cik ļoti Google taustekļi ir caurvijušies mūsu iecienītajās mobilajās lietotnēs. Testa laikā es ļoti bieži sastapos ar šādiem kļūdas paziņojumiem pat ja man izdevās internetā vairāk vai mazāk šaubīgās vietās atrast manu iecienīto lietotņu instalācijas failus. Rezultāts bija tāds, ka tiešā veidā es šīs lietotnes palaist nevarēju.

    Šo problēmu var mēģināt risināt ar kārtējo “haku”. Eksistē tāda lietotne kā Gspace, kas ļauj darbināt lietotnes, kurām vajag pieeju Google servisiem. Praktiski tas darbojas tā, ka tu savā Huawei telefonā uzstādi šo lietotni un tad tajā ievadi sava Google konta datus un Gspace lietotnes mēģinās “apmānīt” liekot domāt, ka ierīcē ir pieejami Google servisi un tiek izmantots tevis norādītais Google konts. Šādā veidā mēs varam tikt pie YouTube vai citām lietotnēm, kas vairumā gadījumu darbosies. Mēs pat tās varam diezgan ērti iznest uz telefona mājas ekrāna un ļoti netehnisks cilvēks pat varētu neatšķirt tās no klasiskā Android telefonā uzstādītām lietotnēm. Nav gan nekādas informācijas, kas veido Gspace lietotni un kur aizplūst mūsu Google konta pieejas dati. Eksistē vēl arī microG projekts, kas dara līdzīgu darbu, taču tas ir tehniski sarežģītāk uzstādāms, tāpēc nederēs vairumam lietotāju.

    Agrāk vai vēlāk mums būs noderīgi uz telefona uzstādīt arī APKPure lietotņu krātuves lietotni (pārvaldnieku), lai kaut cik cilvēcīgā veidā varētu atjaunināt no turienes uzstādītās lietotnes, jo pašas tās nespēs to izdarīt un arī AppGallery veikals talkā nenāks, jo tehniski šīs lietotnes nenāk no turienes. Nav gan līdz galam skaidrs no kurienes APKPure tiek pie lietotņu instalācijas failiem un cik ātri tie tiek atjaunoti.

    Starp citu, ne vienmēr perfekti labi darbojas arī Huawei veidotās Google lietotņu alternatīvas. Piemēram, Bolt Food lietotnē, kas ir normāli pieejama no AppGallery un pielāgota darbībai aktuālajās Huawei ierīcēs, mēdz būt problēmas ar kartes attēlošanu. Ja mēs runājam par ēdiena piegādi, tad Bolt Food ir pieejams AppGallery, bet Wolt tur nav un to iegūsim no APKPure vai kādas citas lietotņu krātuves.

    Pēc vairāku dienu ilgas Huawei nova 10 lietošanas es jau sāku samierināties ar to, ka AppGallery nav teju nevienas no man ikdienā nepieciešamajām lietotnēm, taču tās var atrast APKPure krātuvē. Ar laiku uz ekrāna izveidoju “App stores” mapi un sāku tur pievienot vēl citas lietotņu ieguves vietas. Piemēram, mans ikdienā izmantotais paroļu pārvaldnieks Bitwarden ir pieejams F-Droid lietotņu krātuvē.

    Kāds varētu teikt, ka tas taču ir forši, ka telefona lietotājs pats var izvēlēties no kurienes uzstādīt savas lietotnes, bet es šim jautājumam pieeju krietni pragmatiskāk. Proti, kāpēc sarežģīt lietas, kas ir drošas un darbojas? Kāpēc man vajag manas lietotnes uzstādīt no dažādām vietnēm/krātuvēm, satraukties par to drošību un atjauninājumiem, ja normālās Android ierīcēs par to atbild viena centralizēta vietne – Google Play lietotņu veikals?

    OK, savienosim Huawei telefonu ar auto

    Man ir auto, kas spēj savā multimediju displejā attēlot Android Auto vai Apple CarPlay saturu un esmu pieradis mašīnai pievienot savu telefonu un izmantot navigāciju vai klausīties mūziku. Priecīgs slēdzu telefonu klāt pie mašīnas… un secināju, ka tik vienkārši te nebūs. Visai ātri sapratu, ka Android Auto uz šī telefona nav uzstādīts. OK, ejam to meklēt internetos. Oficiālā veidā to mums Google neļauj uzstādīt. Atradu uzstādīšanas failu interneta plašumos, taču Android auto palaist neizdevās, jo tas izmanto Google servisus, kuru telefonā nav un nekad nebūs. Nu, neko. Nācās telefonu ar auto savienot izmantojot Bluetooth bezvadu savienojumu un iztikt bez Waze vai citas telefona navigācijas.

    Starp citu, Huawei Petal Maps (Google Maps alternatīva) izmanto TomTom karšu datus un kopumā darbojas diezgan labi un to varam izmantot navigācijai gan ar auto, gan braucot ar sabiedrisko transportu – šī informācija tiek attēlota.

    Ikdienu grūti iedomāties bez Mobilly lietotnes, ko izmantoju auto stāvvietu, mazgāšanas un sabiedriskā transporta biļešu iegādei. Lai arī biju dzirdējis, ka Mobilly lietotne ir oficiāli atrodama AppGallery veikalā, no sākuma to tur neatradu un pa iemīto taciņu devos to uzstādīt no APKPure. Lietotne tika uzstādīta veiksmīgi, taču darboties nespēja – lamājās par Google servisu nepieejamību. Kā vēlāk izrādījās, AppGallery automātiski bija iestatījis nepareizu reģionu un kad to nomainīju uz Latviju, AppGallery atradu Mobilly lietotni un tālāk tā darbojās korekti. Aleluja!

    Bet kā tad ar bezkontakta maksājumiem?

    Tas ir ļoti labs jautājums! Mēs jau esam pieraduši ikdienā mūsu Android vai iPhone telefonus izmantot bezkontakta maksājumu veikšanai. Es pat neatceros, kad pēdējo reizi esmu veicis maksājumu ar plastikāta karti. Ar Huawei telefoniem nav viss tik vienkārši.

    Sāksim ar to, ka AppGallery neatradīsim vairumu lielāko Latvijas banku lietotnes. Jā, tur ir Luminor, Revolut, Paysera lietotnes, taču Citadeles, SEB un Swedbank lietotnes būs jāmeklē citās lietotņu krātuvēs. Cits jautājums, vai mēs vispār gribam savus finanšu datus uzticēt potenciāli nedrošās vietnēs iegūtām bankas lietotnēm. OK, mans uzdevums ir uzņemties šos riskus un pārbaudīt vai tehniski lietotnes var darboties.

    APKPure lietotņu veikalā es atradu Swedbank Latvia lietotni un to uzstādīju. Pēc tam mēģināju to iestatīt kā ierasts, taču atdūros pret divām problēmām. Lietotne nespēja ieslēgt biometriskās pieteikšanās funkciju, kas saknē nogriež bezkontakta maksājumu iespēju un tāpat nedarbojās arī paziņojumi par transakcijām. Pēc tam vēlāk es pamēģināju lietotni apmānīt caur Gspace lietotni un tiku pie (push) paziņojumiem, taču bezkontakta maksājumi tā arī palika neaizsniedzams mērķis. Es pieņemu, ka banka drošības apsvērumu dēļ neļauj aktivizēt šo funkciju uz ierīcēm, kurās nav Google servisu. Tāpat kādas vietēji labi zināmas bankas augsta ranga darbinieks man privātā sarunā atklāja, ka viņiem nav ticības Huawei servisu drošībai (tos nav iespējams nekā pārbaudīt) un tāpēc saviem klientiem ir izvēlējušies nepiedāvāt bankas lietotni.

    Huawei norāda, ka bezkontakta maksājumus ir iespējams veikt ar Curve un iCard maksājumu kartēm. ja par iCard es dzirdu pirmo reizi, tad Curve konts man no seniem laikiem bija un steidzu izmēģināt bezkontakta maksājumu šādā veidā. Karte tiek pievienota Huawei Wallet digitālajā maciņā, tālāk varam norādīt, lai automātiski maksājumu terminālis mēģina izmantot Curve karti un… ar kādu septīto reizi viss sanāca. Pirmajā maksājuma mēģinājumā man tika prasīts ievadīt PIN kodu un reizē arī pirkstu nospiedumu, taču kaut kas līdz galam korekti nedarbojās. Tomēr biju neatlaidīgs un pēc vairākiem mēģinājumiem izdevās veikt maksājumu. Tātad varu apliecināt, ka tehniski tas ir iespējams un turpmākie maksājumi visas nedēļas laikā bija veiksmīgi un gandrīz vienmēr izdevās ar pirmo reizi.

    Svarīgi arī norādīt, ka AppGallery ir pieejama mūsu pusē populārā un svarīgā Smart-ID lietotne un tā darbojas labi. Tas ir labi!

    Citas man svarīgas lietotnes

    Kad biju ticis galā ar maksājumiem, tad gribēju uz telefona uzstādīt arī eParaksts mobile lietotni, lai varu ērti autorizēties dažādos digitālajos pakalpojumus un elektroniski parakstīt dokumentus. Lietotni es atradu APKPure, taču pēc uzstādīšanas tā lamājās par Google servisu neesamību ierīcē. Tomēr pat neskatoties uz to, es tajā iebaroju jaunos sertifikātus un… tā arī nespēju tikt tālāk, lai varētu veiksmīgi palaist. Iespējams, tīri tehniski tā varētu darboties caur Gspace lietotni, taču piedodiet un atvainojiet, es nesadūšojos savu digitālo identitāti atdot šim nezināmajam servisam. Ja kāds ir bijis brašāks par mani, komentāros padalieties vai šādi varam piedabūt darboties eParaksts mobile.

    Huawei nova 10 ir iebūvētas ļoti glītas e-pasta un kalendāra lietotnes, tomēr tās nav iespējams pilnvērtīgi izmantot. E-pasta lietotnē mums tiek piedāvāta iespēja pievienot arī Google kontus un telefons spēs normāli sinhronizēties ar GMail e-pasta servisu, taču kalendāra lietotnē mēs pa tieši nekā nevaram dabūt iekšā Google kalendāru. Kad e-pasta lietotnē pievieno Google kontu, tas uzrādās arī kalendāra lietotnē, taču sinhronizācija nenotiek. Pēc iepriekš pieminētā microG uzstādīšanas parādījās iespēja pievienot Google kontus arī pa taisno no kalendāra lietotnes, taču kalendāra ieraksti tā arī nevienā virzienā nesāka sinhronizēties. Iespējams, šo var kaut kā salabot, bet man tas vēl nav izdevies.

    YouTube lietotne nav atrodama AppGallery veikalā, taču to varam uzstādīt no APKPure un… nekas nedarbosies. YouTube varam piedabūt darboties izmantojot Gspace.

    Uz iPhone un Android ierīcēm esmu pieradis 2FA kodiem izmantot Authy lietotni, taču AppGallery tāda nav atrodama. Lietotni atradu APKPure krātuvē, uzstādīju un tā lamājas par Google servisu nepieejamību. Bet reizē arī daļēji darbojas. Daļēji tādā ziņā, ka, manuprāt, tā korekti nesinhronizējas un ja es izlemtu Huawei telefonu izmantot ikdienā, derētu pāriet uz citu autentifikatora lietotni. Aegis izskatās labi un lietotne ir pieejama arī F-Droid lietotņu krātuvē.

    Starp citu, nereti pēc kāda laika no APKPure uzstādītās lietotnes vairs neslēdzās iekšā. Spiežam uz ikonu, programma atveras un uzreiz aizveras. Problēma nedēļas laikā atkārtojās dažādām lietotnēm un to varēja labot APKPure lietotnē uzstādīt problemātisko lietotņu atjauninājumus. Nepieminu, ka tā regulāri notiktu Android telefonos, kuros darbojas Google servisi, kas rūpējas par automātisku lietotņu atjaunināšanu.

    Tad kādi ir secinājumi? Pirkt vai nepirkt Huawei ierīci?

    Vai es teicu, ka šis telefons spēj uzņemt fantastiski labas fotogrāfijas gan ar aizmugures, gan priekšas kamerām? Skatieties!

    Bet ja runājam nopietni, tad šī nedēļu garā Huawei nova 10 testa gaitā man radās šādas atziņas:

    • Telefons kā ierīce ir ļoti labi nostrādāts. Tas ir nasks, displejs ir labs, kameras ir lieliskas, uzlāde ir ātra un arī saskarne ir glīta pat neskatoties uz lielo līdzību ar Apple iOS. Uzskatāmi redzams, ka Huawei ir iedvesmojies arī no Apple iCloud mākoņservisa – ķīniešu alternatīva izskatās līdzīgi un darbojas tīri labi.
    • Huawei AppGallery ir pieejamas ļoti, ļoti maz gan globāli, gan lokāli aktuālas lietotnes. Nu tā, ka pavisam maz. Un nav svarīgi, ko par to saka Huawei. Fakti ir un paliek fakti.
    • Tas nozīmē, ka lietotnes nāksies iegūt no APKPure, F-Droid vai citām lietotņu krātuvēm. Šis process ir mazliet čakarīgs sākumā, bet ar laiku pierodi, ka lietotnes jāmeklē šajos alternatīvajos “veikalos” un daudz par to nedomāsi.
    • Aktuāls paliek drošības jautājums. Neviens nevar pierādīt, ka šīs lietotņu krātuves un tur atrodamās lietotnes ir drošas un brīvas no kaitnieciska koda. Ja lielākajā daļā gadījumu vairums lietotāju par drošību nedomā, tad, piemēram, bankas lietotnēm un citām privāto informāciju apstrādājošām lietotnēm tas ir svarīgi.
    • Liela daļa un es pat teiktu, ka vairums Android lietotņu korekti nedarbosies bez Google servisiem. Pārsvarā par to tiks paziņots ar kļūdas paziņojumu. Vairumu no šādām lietotnēm var “salabot” ar Gspace lietotni… bet tad atkal, neviens nespēs pierādīt, ka tas ir droši un Gspace nekur nenopludinās vai paši ļaunprātīgi neizmantos tava Google konta datus.
    • Varam aizmirst par telefona izmantošanu mašīnā Android Auto režīmā. Mūziku gan varēsi klausīties caur Bluetooth savienojumu un tas darbojas korekti un stabili.
    • Ja runājam par maksājumiem, tad AppGallery ir pieejamas ļoti maz lokāli nozīmīgu banku lietotnes. Pat ja tās uzstādīsim no citām lietotņu krātuvēm, lietotnes pilnvērtīgi nedarbosies bez papildus čakara. Bezkontakta maksājumi pieejami tikai ar Curve vai iCard kartēm.
    • Ja mēs izmantojam Google e-pastu, to varēsim pievienot telefonā iebūvētajā e-pasta lietotnē un tur viss darbosies labi. Ar kalendāra lietotni gan neies tik raiti, jo tā nespēj savienoties ar Google kalendāriem.

    Ja es turpinātu ilgāk lietot šo telefonu, noteikti atklātu vēl citas lietotņu krātuves un lietotnes, kas šādu vai tādu iemeslu dēļ tā uzreiz nedarbojas. Domāju, ka lielākajā daļā gadījumu problēmas varētu atrisināt ar Gspace vai līdzīgu lietotņu palīdzību. Tāpēc nevar teikt, ka modernie Huawei telefoni ir pavisam nelietojami. Tā nav. Būs tikai jāpaauklējas ar tiem un nav skaidra ierīces un tās ražotāja nākotne. Telefonus mēs tomēr pērkam lietošanai vismaz uz vairākiem gadiem un diez vai būtu prāta darbs izvēlēties ierīci, kuras ražotājs pats nezina vai vēl ilgi būs spējīgs darboties.

    Tomēr es arī pēc šī nedēļu ilgā testa uzskatu, ka neredzu jēgu pirkt modernu Huawei ierīci, ja visapkārt ir pieejamas ļoti līdzīgas citu ražotāju ierīces, kas piedāvā aptuveni tādus pašus dzelžus UN arī Google servisus, kas atbrīvo mūs no lieka čakara ar lietotņu meklēšanu, uzstādīšanu no alternatīviem avotiem un mūžīgo neziņu par to vai mūsu ierastās lietotnes nepārstās darboties. Tāpēc es tiešām rekomendētu iepazīties ar alternatīvām (Huawei nova 10 gadījumā laba alternatīva varētu būt Honor 70) un labi padomāt vai tiešām aktuālas Huawei ierīces plusi atsver to trūkumus. Ceru, ka šis raksts būs informatīvs un droši padod to tālāk arī saviem draugiem un paziņām, kas tagad ir jauna telefona meklējumos.

    P.S. Ieraksti komentāros, ko man tagad iesākt ar šo testa telefonu?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    52 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Čiekurs
    01.11.2022 06:42

    comment image

    Mārtiņš
    01.11.2022 07:26

    Hehe, es atceros diskusijas pirms 10gadiem “ņem ābolu, ja gribi, lai viss pats notiek. Ņem Android, ja vēlies customizēt un pielāgot”. Uz šī fona… Nervostrong izklausās pārāk vājas zāles šim testam.
    Vai alternatīvie mārketi piedāvā kādu iespēju pārliecināties par app drošību (identificē developeri)? Apk marketā ir gan Secure ikona, bet baigo drošību tā nedod.

    Jēkabs
    01.11.2022 08:03
    Reply to  Mārtiņš

    Tie, kas vēlētos pielāgot, droši vien uzstādītu LineageOS un Google servisus. Vai arī tieši pilnībā atbrīvotos gan no Google, gan Huawei servisiem ar kaut ko privātumu sargājošu.
    p.s. Nervostrong nav zāles, bet uztura bagātinātājs – tāda pati pārtika, kā maize, piens un augu tēja.

    digitalk
    01.11.2022 10:26
    Reply to  Jēkabs

    > p.s. Nervostrong nav zāles, bet uztura bagātinātājs – tāda pati pārtika

    ps. koncentrētas vielu mikstūras izvēlas reģistrēt kā uztura bagātinātājus, jo medikamentu reģistrācija ir daudz sarežģītāka, dārgāka un… nevajadzīga.

    un nē, tā nav pārtika — tu pārsprāgsi no alus daudzuma, mēģinot uzņemt organismā B vitamīnu daudzumu, ko dabūtu no vienas Nervostrong kapsulas ;)

    Last edited 1 year ago by digitalk
    Jēkabs
    01.11.2022 11:03
    Reply to  digitalk

    Koncentrētas vielu mikstūras izvēlas reģistrēt kā uztura bagātinātājus, jo tie arī ir tikai uztura bagātinātāji. Ja kāds uzņēmums pieteiktu uztura bagātinātāja reģistrācijai zāles, tad šāda reģistrācija tiktu atteikta.
    Uztura bagātinātāji ir pārtika, to apritē tiek piemērotas tādas pašas prasības kā pārtikai un vienīgā atšķirība no alus ir tā, ka uzturvielas ir koncentrētas. Lai uzņemtu ieteicamo B3 vitamīna dienas devu, būtu jāizdzer apmēram 9 bundžas (330 mL) alus – diez vai pārsprāgtu, bet nez vai tas būtu veselīgi pārējo sastāvdaļu dēļ

    digitalk
    01.11.2022 11:57
    Reply to  Jēkabs

    tad labojums formulējumā — vitamīnus u.c. koncentrātus speciāli veido tā, lai tie nonāktu uztura bagātinātāju kategorijā, nevis pie medikamentiem.

    davix
    01.11.2022 15:18
    Reply to  digitalk

    Un ne jau aiz laba prāta un rūpēm par klientiem, bet gan lai apietu daudz nopietnāku un dārgāku reģistrācijas procesu. Produkta ražošanas process un pats ražotājs var nebūt 100% izsekojams ar visām no tā izrietošajām sekām.

    Tāpēc drošāk izvēlēties lietot, piemēram, vitamīnus, kas reģistrēti kā medikamenti. Lielākoties tiem būs arī spēcīgāka deva. Lielāks ieguvums pret cenu.

    Krotow
    01.11.2022 11:44
    Reply to  digitalk

    Pēc tam izveidosies pieradums un organisms B vitamīnu normāli vairs nespēs uzņemt. Sekas vari iedomāties ;)

    Linards
    01.11.2022 09:27

    Kādu gadu lietoju Huawei Nova 9. Iegādājos, jo būtiski bija price/value attiecība. Vienīgais mīnuss, ka SEB aplikācijas maksājumi neiet, bet tam tas lietoju Curve. Iet arī e-paraksts, man telefonā ir arī Google Maps aplikācija, kas iet, jo to pārkopēju no iepriekšējā P20 Pro. Reāli vienīgā lieta, kas tiešām neiet un nav apejama, ir maksājumi ar SEB, tāpēc pēc Google Service neilgojos. Bet tehniski telefons ir cool, un tā 66W uzlāde. Vienīgi tehniski pietrūkst bezvadu uzlāde, bet to tad uz nākošo modeli..

    Linards
    01.11.2022 09:29
    Reply to  Linards

    Starp citu, GSpace nelietoju. Nepatīk arī princips tam – praktiski tiek izveidots tavs konts uz kādas vecāka Android telefona kaut kur chinatown, kas mirrorē tavus datus tavā tālrunī. :)

    Biteme
    01.11.2022 10:14

    Lietotājam parastajam, ne-frīkam, paliek jautājums – kāpēc man tas viss būtu vajadzīgs? Izbrīna arī ka operatori tirgo šādus telefonus – labi, ka brīdina, bet viegli iztēloties ka nesaprotošu pircēju var nosvērt par labu pirkumam bez izvērsta paskaidrojuma. Tantiņa zin par watsapu jo regulāri izmanto, bet kas tas gugleplejs? Nezinu tādu, tātad nevajag! Atgādina auto ar CNG – gāze ir lētāka par benzīnu, to zin pat tantiņa. Bet liels ir viņas pārsteigums, iebraucot LPG stacijā….

    Roberts
    01.11.2022 12:31
    Reply to  Biteme

    Gan jau bitei to piespieda pateica ja jus neizplatisiet musu huaveju jums bus problemas ķīnā.

    grh
    01.11.2022 17:19
    Reply to  Biteme

    Bet varbūt tos tālruņus tirgo tieši to dažu indivīdu dēļ, kuri ir gatavi sipties ar tām problēmām, jo grib Huawei lietot? Nu nav jau tā, ka Bite iepērk 100 telefonus un tad cer viņus pārdot. Ielikt sludinājumu un turēt pāris telefonus uz vietas nav baigās izmaksas.

    Biteme
    01.11.2022 17:36
    Reply to  grh

    Ticami izklausās Skuteļa pieņēmums par ražotāja īpašo piedāvājumu, kas cenšās turēt kāju Europas tirgū, sak, ja nu kas mainās. Nez, Bitei ir Huawei tīkla verķi? Tad jau būtu saprotams, ka lielo iekārtu kastēs tukšo vietu aizpilda ar šiem telefoniem putuplasta bumbuļu vietā un cer uz labāko.

    digitalk
    01.11.2022 10:15

    tik vien vajadzēja, kā atļaut oficiālu root‘u (ideālā vēl nodrošināt automātisku telefona atjaunošanu uz rūpnīcas firmwāri no interneta) un jauno Huawei lietojamība būtu pāri galvai.

    KKTK
    01.11.2022 17:02
    Reply to  digitalk

    Ha – NEKAD! Pēc norūtošanas kāds var atrast un atklāt visus ķīnas partijas spiegošanas servisus.

    Krotow
    01.11.2022 21:02
    Reply to  KKTK

    Šī būs ticamākā versija. Ja jau ta vienkārsi būs iespējams no telefona iztīrīt visus komunistiskās partijas spiegošanas servisus un Vinnija Pūka ikdienas saukļu aplikācijas, aparāts kļūs pretvalstisks (Ķīnā).

    Guntars
    01.11.2022 11:51

    Uzstādīt dažādus custom OS un izmantot eksperimentiem!

    Karlis
    01.11.2022 22:33

    Hmm, a kurš nav?? Nevajag būt augstprātīgam.

    digitalk
    02.11.2022 10:50

    ar slēgtu bootloaderi — oficiāli neviens.

    Roberts
    01.11.2022 12:07

    Tad tu gribi teikt ka Kursors tagad apiet USA sankcijas promotojot sankcionēta uzņēmuma produktus ?
    Kas tālāk būs produktu apskati no ziemeļkorejas ?

    digitalk
    01.11.2022 12:18
    Reply to  Roberts

    kopš kura gada Latvija ir 51. štats, ja mums jāievēro svešas sankcijas?

    davix
    01.11.2022 15:22
    Reply to  digitalk

    Vai tad nebija Baltic States of Amercia? :)

    Roberts
    01.11.2022 15:59
    Reply to  digitalk

    A tu pamegini pirms brauksanas uz Statiem aiziet uz amerikas vestniecibu un pontoties ar jaunāko huaveju.

    Biteme
    01.11.2022 16:04
    Reply to  Roberts

    Pontoties var ar jahtām vai viesnīcām, nevis telefoniem.

    Čiekurs
    01.11.2022 18:57
    Reply to  Roberts

    Ja tu aiziesi uz vēstniecību un pontosies ar Huawei telefonu, tad tev problēmas būs nevis Huawei dēļ, bet gan tāpēc, ka esi stulbs.

    ek@mailinator.com
    01.11.2022 12:56

    Diez kā uz šī aparāta darbotos VMOS Pro?

    Tītars
    01.11.2022 13:57

    Labs apskats. Parāda arī to cik ļoti brīvais un customizējamais Androīds ir atkarīgs no viena pakalpojumu sniedzēja lai viss darbotos. Beigās nemaz tik brīvi nekas nav.
    Esmu vertikālās integrācijas piekritējs tapēc tas mani tik ļoti nesaista, bet skats no malas ir interesants.

    Imants
    01.11.2022 14:15

    Ko iesākt ar tālruni – atbilde vienkārša: sagatavot lietošanai un uzdāvināt vecākiem/vecvecākiem, kuri to izmantos tikai zvanīšanai un smuku bilžu uzņemšanai ar lielisko kameru :)

    01.11.2022 14:36
    Reply to  Imants

    Bet ne jau par to cenu!

    Sesks
    01.11.2022 16:48
    Reply to  Artis Ābols

    Parādi lētāku telefonu ar tādas klases kamerām !

    Biteme
    01.11.2022 17:26
    Reply to  Sesks

    Cilvēkiem gados, kas fočē turot telefonu vienā rokā un ar otru sparīgi uzsit pa sarkano kņopi, nelīdzēs kameras klase – vairums bilžu būs ar izplūdumu dēļ kustības un ar šķību horizontu. Nu tas no novērojumiem.

    Krotow
    01.11.2022 21:06
    Reply to  Biteme

    Ir gan tā. Un saziņa caur WhatsApp ar bērniem ārzemēs viņiem ir murgs. No prakses tā arī notiek. Blieziens ar pirkstu gar ienākošā zvana ikonu, rezultatā zvans atvienojas. Pec 5-6. mēģinājuma telefons tiek nolikts plauktā un tiek prasīts atpakaļ vecais aparāts ar pogām.

    Slapjais Bebrs
    02.11.2022 19:17
    Reply to  Krotow

    Vacaps pats par sevi ir ( vēl aizvien ir ) “koka klucis konstantīns”, bet ko nu vairums lieto – lai lieto ..

    Jo sakarīgāks aparāts ( lasam – ne lētais gals ) Jo vairāk “pieslīpēts” tas ir . Citiem vārdiem – aparātā “ne jau par tādu cenu” nebūs iestrādāts nepareizo/kļūdaino piespiedienu izslēgšanas algoritms, kā arī aparāta “lēndomīgums” radīs kaudzi ar pārpratumiem.

    Krotow
    01.11.2022 21:04
    Reply to  Imants

    Par to cenu vienkāršāk un lētāk būs uzsaukt omei podziņetelefonu un foto ziepjutrauku.

    Edgars Briedis
    03.11.2022 09:57

    Kāpēc mocīties, ja ir iPhoni un Samsungi?

    Raimonds
    06.11.2022 20:47

    Man uz P40 lite i eparaksts stradā labi un ar Seb nekādu problēmu. Ar citadele lietotni no sakuma viss ok, bet pēc tam gļuki sākās. Un vel jau ari smart id, kas pirmās 5.reizes strādā un pec tam pārstāj. Ja visas aplikācijas, caur to Gspace normāli strādātu, nebūtu nekādu problēmu. Bet nu patreiz šķiet, ka šis ir mans pēdējais Huawei telefons. Nebūs google serviss pieejams izvēlēšos citu brandu.

    Gmb
    08.11.2022 15:08

    https://gboxlab.com/ un visa problēma. Būs gan youtube, gan viss pārējais ierastais.

    Biteme
    08.11.2022 18:17

    Prātā nāk bildīte par aziātu ēstuvēm, kas attēlo atšķirīgus restorānus ielas līmenī un pazemes līmeni ar vienu kopīgu virtuvi.
    Nu, tā arī lietotāju dati satek vienuviet)

    Skābene
    30.11.2022 09:11

    Zināšanai:
    Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 685 “Prasības uztura bagātinātājiem” 26.punktu – Uztura bagātinātāja reklāmā ietver norādes “Uztura bagātinātājs” un “Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu”. Saskaņā ar Reklāmas likuma 20.panta pirmo daļu Uzraudzības iestāde par normatīvo aktu prasībām neatbilstošas reklāmas sniegšanu vai izplatīšanu ir tiesīga uzlikt soda naudu līdz 14 000 euro.

    Skābene
    01.12.2022 10:27

    Tev. :)
    Draudzīgs ieteikums atsevišķām preču kategorijām (zāles, alkohols un uztura bagātinātāji) iepakojuma attēlus bloga ierakstos aizblūrēt, lai nevar skaidri salasīt, kas tas ir par produktu.
    Tiko viens uzņēmums par dalīšanos (šērošanu) ar līdzīga satura blogera ierakstu instagramā saņēma sodu par neatbilstošas reklāmas izplatīšanu, jo inspekcijas ieskatā jebkāds publisks attēls ar šīs kategorijas produktu tiek uzskatīts par reklāmu un jāmaksā sods, ja reklāma neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

    Emka
    20.01.2023 11:24

    Es labāk ņemu huawei nekā kādu citu brendu sievai p40 lite nav nekādas problēmas ne bankas ne google viss iet ka vajag tādēļ šī visa nolikšana ir nevietā

    Mr. T
    21.01.2023 12:07
    Reply to  Emka

    Arī, bet, ja būtu Google servisi..
    Tikmēr jau 5.gads ar Mate 10 pro. Kkāds nenokaujamais eksemplārs trāpījies.

    Reklāma