Web Analytics
More
    Reklāma

    Xiaomi 12 apskats – beidzot kompakts flagmanis!

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Ja meklē jaudīgu, elegantu viedtālruni ar ļoti labām kamerām kompaktā izmērā, ir vērts izskatīt Xiaomi 12 kandidatūru!

    Jaunākie raksti

    Pavisam nesen apskatītais Xiaomi 12 Pro sevi parādīja, kā visai tuvu konkurentu vecajiem ražotājiem. Tas demonstrēja jaunāko veiktspēju, lielisku kameru sniegumu un smalku dizainu. Tomēr tā cena šķita nedaudz par uzskrūvētu, lai varētu pārliecinoši konkurēt. Tādēļ laiks aplūkot lētāko no flagmaņu sērijas – Xiaomi 12. Šogad Xiaomi flagmaņu sērija piedzīvojusi visai būtiskas izmaiņas. Par to liecina nosaukumā atmestais “Mi”, bet tas arī nozīmē, ka Xiaomi 12 vairs nebūtu jāuzskata par tiešo Xiaomi Mi 11 turpinātāju. Drīzāk to var pielīdzināt Samsung Galaxy S22, kas piedāvā flagmaņa īpašības daudz kompaktākā korpusā. Tieši tāds arī ir Xiaomi 12 stāsts, jo viedtālrunis pārstāv izmirstošu sugu – kompakto flagmaņu segmentu. Kamēr iPhone piedāvā vairākus kompaktus flagmaņus, tikmēr Android nometnē tie jāmeklē ar uguni un ūdeni. Kaut ko kompaktu piedāvā Sony, ASUS, pēdējos divus gadus Samsung un tas arī viss. Tādā ziņā Xiaomi 12 ir svaigs ūdens malks starp lāpstas izmēra konkurentiem. Tā kā Android nometnē tikai Samsung paspējis prezentēt šī gada kompakto flagmani, Xiaomi 12 ir visai priviliģētā stāvoklī ar diezgan mazu konkurenci.

    Xiaomi 12 Pro/ Xiaomi 12

    6.2 collu ekrāns tiešām ir kompakts izmērs, ja salīdzina ar konkurentu lāpstām. Lai jūs nemulsina nelielais izmērs, Xiaomi 12 ir saņēmis svaigāko veiktspēju, lielisku ekrānu, spējīgu kameru komplektu un citus flagmaņu labumus. Līdz ar izmēru, sarukusi arī viedtālruņa cena. Tā pieejama sākot no 849 eiro. Tas nav maz, bet jau atkal, salīdzinot ar konkurentiem, šis ir viens no lētākajiem viedtālruņiem ar jaudīgo Snapdragon 8 Gen 1 procesoru. Nu tad laiks atziņām, kas radušās, testējot Xiaomi 12 divas nedēļas.

    Reklāma

    Xiaomi 12 tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 12, MIUI 13
    • Ekrāns: 6.28 collu AMOLED, 1080 x 2400, 20:9 malu attiecība, ap 419 ppi, 95.2 cm2, ap 89.2% ekrāna un korpusa attiecība, 68B krāsu, 120Hz, Dolby Vision, HDR10+, 1100 nitu maksimālais spilgtums, Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm), astoņi kodoli: 1×3.00 GHz Cortex-X2 & 3×2.50 GHz Cortex-A710 & 4×1.80 GHz Cortex-A510, Adreno 730 video apakšsistēma
    • RAM: 8*/12 GB
    • Atmiņa: 128*/256 GB, UFS 3.1
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6/6e, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.2 (A2DP, LE), NFC, USB Type-C 2.0, 3G/4G/5G
    • GPS: A-GPS, līdz pat trīs joslu: GLONASS (1), BDS (3), GALILEO (2), QZSS (2), NavIC
    • Papildu: optiskais pirkstu nospiedumu lasītājs zem ekrāna, Harman Kardon kalibrēti stereo skaļruņi, 24-bit/192kHz audio, žiroskops, kompass, barometrs, krāsu spektra sensors, virtuāla tuvuma noteikšana
    • Kameras: aizmugurē: 50 MP, f/1.9, 26mm, 1/1.56″, 1.0µm, PDAF, OIS galvenā kamera; 13 MP, f/2.4, 12mm, 123˚, 1/3.06″, 1.12µm ultra platleņķa kamera; 5 MP, f/2.4, 50mm, AF makro kamera; 2x divu toņu LED zibspuldze; HDR; 8K@24fps (HDR), 4K@30/60fps (HDR10+), 1080p@30/120/240/960fps, 720p@1920fps, gyro-EIS video. Priekšā – 32 MP, f/2.5, 26mm, 0.7µm, HDR, video – 1080p@30/60fps, 720p@120fps, HDR.
    • Akumulators: Li-Po 4500 mAh, 67W ātrā vada uzlāde, lādētājs komplektā, 50W ātrā bezvadu uzlāde, 10W reversā bezvadu uzlāde, Power Delivery 3.0, Quick Charge 4+
    • Izmēri un svars: 152.7 x 69.9 x 8.2 mm, 179 g
    • Cena: 849* eiro (8/128 GB), 899 eiro (8/256 GB)

    *testa ierīcei

    Dizains – kompaktuma šarms

    Xiaomi 12 atstāj ļoti patīkamu iespaidu plaukstā. Te pie vainas ir kompaktais izmērs. Manas plaukstas nav no lielajām, tomēr biju priecīgs, ka šis ir viens no retajiem viedtālruņiem, kam ar īkšķi varu aizsniegt visus ekrāna stūrus. Tālruņa priekša tikusi pie ekrāna ar noliektām malām. Tā ir nedaudz vecmodīga tendence ābola diktēto plakano virsmu dizainā, tomēr tā optiski tālrunis šķiet vēl kompaktāks. Noliekto malu rādiuss nav pārspīlēts un šoreiz ir noderīgs ergonomikai, jo nemanāmi saplūst ar matēto alumīnija rāmi. Tieši noliektās ekrāna malas ļāvušas tikt pie iespaidīgas 89.2% ekrāna un korpusa attiecības. Noliektās ekrāna malas ļauj daudz ērtāk lietot patīkamo žestu vadību (ja vien pa vecai modei neizmanto trīs pogu vadību).

    Patīkami, ka Xiaomi 12 turpina to pašu eleganto dizaina valodu, ko jau redzējām Xiaomi 12 Pro. Aizmugure ir maigi matēta. Jau atkal Xiaomi izdevies dizainu radīt tik patīkamu, ka to nemaz negribas ietērpt maciņā, kas nebūs taustei tik patīkams, kā korpusā izmantotie premium materiāli – Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls ar aizsargplēvi priekšai, alumīnija rāmis un Gorilla Glass 5 aizmugure. Kameras sala gan ir visai izbīdīta un tālrunis pat maciņā uz galda gāzelēsies. Toties kameru salas estētika ir ļoti eleganta. Starp citu, lai paņirgātos par nepilnīgajām Samsung un Apple komplektācijām arī silikona maciņš ir iekļauts.

    Rāmja labajā pusē ir stingri, patīkami skaļuma un bloķēšanas taustiņi, bet kreisā puse atstāta tīra. Apakša tikusi pie skaļruņa restes, USB Type-C ligzdas, mikrofona un SIM karšu atvilktnes. To atverot, nesajauciet caurumiņus, mikrofona caurumiņš ir blakus SIM karšu atvilktnes caurumiņam. Otrs mikrofons izvietots rāmja augšā, bet ap to izvietots otrs skaļrunis un infrasarkanais raidītājs.

    Lai kādu baudu arī nesniegtu kompaktais, elegantais un pārdomātais dizains, arī Xiaomi 12 gadījumā jārunā par kādu cenas neatbilstību. Viedtālrunis nav saņēmis nekādu IP aizsardzību, kas ir nepieklājīgi prasītajā cenā. Jā, ap SIM karšu atvilktni ir silikona josla un pati atvilktne šķiet hermētiskāka par Xiaomi vidējās klases veikumiem, tomēr tie vismaz tikuši pie IP53 šļakstu noturības. Tas uz papīra Xiaomi 12 liek izskatīties sliktāk par vidējo un pat budžeta klasi. Ja neskaita šo pārpratumu, tad Xiaomi 12 dizains šķiet elegants un ļoti patīkams.

    Brīnišķīgs ekrāns

    Ekrāna departamentā Xiaomi nav pieļāvis nevienu kļūdu. Pieejama gan 120Hz ātrā atsvaidze, gan 480Hz skārienu reģistrēšana, gan 12 bitu krāsas. Šis ir pirmais ekrāns industrijā, kas spēj atainot 68 miljardu krāsas. Lieki gan nevajadzētu sapriecāties, jo šāds saturs ir visai limitēts. Ekrāns spēj sasniegt 1100 nitu spilgtumu. Tas gan ir zemāk par citiem flagmaņiem, tomēr te talkā nāk kompaktais izmērs, kas arī šādā spilgtumā šķitīs pietiekami, lai viss būtu saredzams arī spilgtā saulē.

    Ikdienā ekrāns ir pietiekami spilgts dažādās vidēs, krāsas ir lieliski kalibrētas un skata leņķi ir ļoti labi. Izšķirtspēja ir pietiekama, lai nodrošinātu 419 pikseļus uz kvadrātcollu. Tas nozīmē, ka saturs būs gana ass un pikseļus ar neapbruņotu aci redzēt nevarēs. Tā kā Xiaomi 12 nav saņēmis LTPO matricu, kā Pro versija, ātrajai atsvaidzei pieejamas 60Hz un 120Hz opcijas. Automātiskais režīms pielāgo vienu vai otru, atkarībā no satura. Tomēr šoreiz augstā atsvaidze visai jūtami atstāj iespaidu uz akumulatoru. Par to papukstēšu vēlāk, tikmēr izbaudīšu ekrānu, kas padevies tiešām lielisks. Pieejami gana daudz programmatūras pielāgojumi un vienmēr ieslēgtais ekrāns, kas Xiaomi prāt saucas “Aktīvās matricas ekrāns”. To iespējams detalizēti personalizēt katrai gaumei. Man ļoti patika mākslīgā intelekta katru reizi citādāk ģenerētā sniegpārsliņa. Kopumā par ekrānu sūdzību nav. Sēdies, teicami!

    Uzticams pirkstu nospiedumu lasītājs

    Xiaomi 12 ticis pie ļoti uzticama optiskā pirkstu nospiedumu lasītāja zem ekrāna. Pilnai laimei, tā novietojums varēja būt maķenīt augstāk, toties tas ir centrēts un būs vienlīdz ērti sasniedzams gan labročiem, gan kreiļiem. Tas ir ātrs, uzticams un atpazīst pirkstu dažādos leņķos. Jā, reizēm spilgta saule var tam likt apmulst, bet tāda nu ir optisko lasītāju specifika, jo tie paši izmanto gaismu. Tomēr dīvaini, ka arī šoreiz MIUI Baltijas reģionu apdalījis ar sejas atpazīšanu. Gan jau tā parādīsies ar kādu atjauninājumu, bet pagaidām jāiztiek tikai ar pirkstu nospiedumu lasītāju. Tas nekas, jo tas strādā godam.

    Lai gan saskarne apzinās, ka Xiaomi 12 prot sejas atpazīšanu, tā mūsu reģionam pagaidām nav pieejama

    Toties pirkstu nospiedumu lasītājs prot nolasīt sirdsdarbības ātrumu. Es gan nepārbaudīju, cik šie rezultāti ir precīzi, tomēr jauki redzēt oriģinālu fīču, ko konkurenti neprot. Galu galā, arī viedpulksteņi izmanto tieši optiskos lasītājus, kādēļ, lai to neprastu optiskais pirkstu nospiedumu lasītājs?

    Mulsinoši stereo skaļruņi

    Xiaomi 12 stereo skaļruņi neizmanto tik smalku risinājumu, kā Pro versija (kopā četri skaļruņi), bet tā nebūt nav slikta ziņa. Proti, skaļruņiem atvēlētā vieta abos modeļos ir gandrīz vienāda un divi skaļruņi būs lielāki par četriem mazākiem. Tas rezultējas, ka Xiaomi 12 skaļruņi ir skaļāki par 12 Pro. Tā arī ir, tiesa to kalibrācija šoreiz nav pilnīga un apakšas skaļrunis ir jūtami skaļāks par augšējo. Arī to novietojums nav pats pārdomātākais. Mana muskuļu atmiņa, kā labrocim, lietojot tālruni horizontāli, to automātiski sagāž pa labi. Diemžēl, šādā pozīcijā plaukstas slāpē skaņu. Vēl kāda nepilnība ir Dolby Atmos pielāgojums – šoreiz tas uzlabo vien instrumentālus skaņdarbus, jo vokālam tas, nez kādēļ, liek izklausīties plakani un sintētiski. Iesaku to atslēgt.

    Kopumā skaļruņu sniegums ir mulsinošs. Par sliktu to nevar nosaukt, tomēr šoreiz prasās pēc smilšpapīra un tādi vārdi, kā Harman/Kardon un Dolby Atmos šoreiz izklausās tikai pēc mārketinga trika, kas reālu uzlabojumu nesniedz. Toties vibrācijas motors ir izcils. Tas ir pietiekami stiprs, lai to sajustu kabatā, bet arī gana smalks, lai saskarnes elementi būtu smalki un klikšķīgi.

    Akumulators neiepriecina, uzlāde sajūsmina

    Biju patīkami pārsteigts, redzot, ka kompakts izmērs nav bijis šķērslis, lai tiktu pie ietilpīga akumulatora. 4500 mAh ir tikai par 100 mAh mazāk par Xiaomi 12 Pro un par 800 mAh vairāk par kompakto konkurentu Samsung Galaxy S22 5G. Lai cik skaisti tas arī uz papīra neizskatītos, diemžēl, ikdienas darbība pieviļ. Mana ikrīta rutīna, kas konkurentiem prasa ap 7%, Xiaomi 12 akumulatoram noēda no 10-12%. Īpaši ātri procenti dila 80-60% intervālā. Patiesībā akumulatora uzlāde samazinājās katru reizi, paņemot viedtālruni rokā. Protams, var gadīties, ka atjauninājumi akumulatora darbību uzlabo, bet pagaidām jārēķinās, ka būs dienas, kad vakaru var arī nesagaidīt.

    Akumulatora nespēja daļēji tiek risināta ar ļoti ātru uzlādi. Komplektā iekļauts 67W sienas lādētājs. Lai gan tas nav rekords industrijā, tas vienalga izskatās ļoti iespaidīgi uz konkurentu fona. Pat, ja pa nakti neuzliek Xiaomi 12 lādēt, pietiek ar rīta dušu, lai akumulatoru piedzītu pilnu. Pilnīgi tukšs akumulators tiek piepildīts aptuveni 45 minūtēs. Nav aizmirsta arī iespaidīga 50W bezvadu uzlāde un 10W reversā uzlāde, kas noderēs bezvadu austiņu vai pulksteņu uzlādei.

    Iespaidīga veiktspēja ar dažiem trūkumiem

    Jau ievadā rakstīju, ka Xiaomi 12 ir pilnvērtīgs flagmanis kompaktā korpusā. To paveic Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm) procesors, kas sintētiskajos veiktspējas testos viedtālruni novieto augšgalā. GeekBench 5 rāda, ka Xiaomi 12 tikai par mata tiesu piekāpjas Xiaomi 12 Pro, bet ir spraunāks par Samsung Galaxy S22+ 5G. Šī protams ir spēkstacija, kam ir iespaidīgas grafiskās apstrādes iespējas, bet, kā ar ikdienas darbību?

    Ierindas lietotāji novērtēs, ka aplikācijas atveras zibenīgi, pārslēgšanās starp tām ir raita, buksēšanu nejūt, viss lido vēja spārniem. Un tomēr medus mucā ir arī pa darvas karotei. Tas saistīts ar procesora karšanu. Loģiski, ka liela jauda prasa, kaut kur novadīt radušos siltumu. Diemžēl, kompaktais korpuss nozīmē, ka šoreiz vienkārši nav atradusies vieta efektīvākiem dzesēšanas risinājumiem. Xiaomi gan mārketinga materiālos lielās ar savu šķidro dzesēšanu, bet arī tā netiek galā ar 8 Gen 1 jaudu. Viedtālrunis mēdz uzsilt pat pie ikdienišķas slodzes. Procesors ir novietots pie kamerām, tādēļ pirksti vienmēr atradīsies tieši karstākajā korpusa punktā. Ikdienā tas nozīmē, ka apjomīgās spēlēs veiktspēja kritīsies pēc aptuveni 10 minūšu spēlēšanas.

    Testa ierīci saņēmu ar 8 GB RAM un 128 GB iekšējo atmiņu. Tā kā Xiaomi 12 neatbalsta atmiņu kartes, iesaku skatīties 256 GB versijas virzienā, kas gan maksā par 50 eiro dārgāk par standarta versiju. Izmantota ātra UFS 3.1 atmiņa. Kamēr konkurenti piedāvā jau USB 3.1 versiju, Xiaomi 12 ticis vien pie 2.0 versijas. Ja negrasāties viedtālruni pievienot ārējam ekrānam vai pārnest datus ar vadu, ikdienā tam nevajadzētu radīt problēmas. Citādi, pieejami svaigākie savienojumi. GPS strādā precīzi un bez pārrāvumiem. Ak jā, pieejams arī infrasarkanais raidītājs, ja ir vēlme Xiaomi 12 izmantot, kā tālvadības pulti.

    Uzlabota saskarne

    Pēdējā mēneša laikā esmu lietojis MIUI 13 gan flagmaņos, gan vidējā klasē. Secinājums ir viens – jo dārgāks viedtālrunis, jo labāk saskarne strādā. Nezinu, vai tas darīts, lai diferencētu flagmaņus no lētākiem modeļiem, vai tas tieši atkarīgs no veiktspējas, bet MIUI 13 uz Xiaomi 12/12 Pro sniedz vislabāko pieredzi, kādu konkrētajā saskarnē esmu piedzīvojis. Sakārtotais RAM menedžments ļauj saņemt paziņojumus laikā. Agrāk tā bija kaitinoša MIUI problēma. Reklāmas vairs neuzglūn aiz katra stūra. Liekprogrammu skaits sarucis un šis tas aizstāts ar Google aplikācijām.

    Tas protams nenozīmē, ka MIUI būtu viegla un tīra saskarne. Tā vēl aizvien ir ļoti apjomīga. Jāuzteic tās dizaineri un inženieri, kas animējuši teju katru darbību un ļoti patīkami pa saskarni izbārstījuši smalku vibrācijas atbalstu. MIUI 13 piedāvā vienu no funkcionālākajiem atvērto aplikāciju logiem. Ir pieejama aplikāciju krātuve. Paziņojumu bloks dalās divās daļās – pa labi no pašiņu kameras pieejams kontroles panelis, bet pa kreisi paziņojumi. Ja šāds āboļkopijas paveids neiet pie dūšas, var atrast arī apvienotu logu. Te jāuzteic kompaktais izmērs, kas ļauj viegli aizsniegties līdz ekrāna augšai un tikt pie blokiem.

    Kā vienmēr, pielāgojumi pieejami kuplā skaitā un teju vai mikroskopiskā līmenī. Ir arī tādas iespējas, kas uzdod jautājumu par godprātību. Piemēram, dodot attiecīgās atļaujas, iespējams panākt YouTube atskaņošanu ar izslēgtu ekrānu. Tā kā YouTube šādu opciju piedāvā par maksu, tas uzdod jautājumu, vai Google par šo ir informēta. Lai vai kā, lietotāji par šo var priecāties.

    Sajūta ir tāda, ka MIUI prot gandrīz katru triku, kāds pieejams citās saskarnēs. Sākot no sānjoslas, beidzot ar kameru un mikrofonu indikatoriem. Kopumā, šī ir vislabākā pieredze, kādu MIUI ir sniedzis. Ražotājs gan nenorāda, cik ilgs būs programmatūras atbalsts, bet labā ziņa, ka visai liels atjauninājums pieejams jau izpakojot tālruni.

    Ļoti patīkamas kameras

    Jau Xiaomi 12 Pro apskatā priecājos, ka kameru sniegums pārsteidzoši tuvu stāv konkurentu flagmaņiem. Patīkami, ka Xiaomi 12 stāsts ir līdzīgs. Tiesa gan, lai izvēle kristu par labu Pro versijai, kameras šoreiz prezentē vidējās klases konceptu – ļoti laba galvenā kamera, nedaudz švakāka ultra platleņķa kamera, tomēr zināma vilšanās ir, ka telefoto kamera šoreiz aizstāta ar makro kameru. Nepārprotiet mani, kameras performē tiešām ļoti labi (pat makro kamera) un apmierinās lielāko daļu lietotāju, vienkārši prasītajā cenā nebūtu jāmāžojas ar kameru apendicītu, kura funkciju mierīgi var aizstāt ultra platleņķis. Šo tautas mānīšanu atstāsim vidējai un budžeta klasei. Tikmēr izbaudīšu kameru sniegumu, kas prasītajā cenā ir tiešām ļoti labs.

    Xiaomi 12 ticis pie:

    • 50 MP, f/1.9, 26mm, 1/1.56″, 1.0µm, PDAF, OIS – galvenās kameras
    • 13 MP, f/2.4, 12mm, 123˚, 1/3.06″, 1.12µm – ultra platleņķa kameras
    • 5 MP, f/2.4, 50mm, AF – makro kameras
    • 32 MP, f/2.5, 26mm, 0.7µm – pašiņu kameras

    Xiaomi 12 nav nekāds tuvināšanas čempions, digitālais palielinājums sasniedz 10x. Tas ir pamaz, ja salīdzina, kaut vai ar Samsung konkurentiem, un atbilst vidējās klases standartiem.

    Digitālajam palielinājumam visai ātri zūd kvalitāte un attēli ir graudaini, bez asuma. Tomēr, ja tuvināšana nav prioritāte, 0.6x, 1x un 2x būs  uzticami lielumi, kas neliks vilties gandrīz jebkādos apstākļos.

    Galvenā kamera protams no trijnieka ir visspējīgākā, par tās sniegumu biju patīkami pārsteigts. Tai ir gana plašs dinamiskais diapazons, graudainību gandrīz nemana vispār, attēliem ir daudz detaļu un sulīgas krāsas. Jā, tās ir spilgtas un reizēm tās ir tālu no dabiska, bet Xiaomi 12 ir meinstrīma viedtālrunis, kas bez cimperlēšanās ļauj radīt sociālajiem tīkliem piemērotas bildes. Ir pieejams arī 50 MP režīms, bet tas nekādu izmaiņu attēlu kvalitātē nedod. Ultra platleņķa kamera kalibrēta līdzīgi galvenajai, krāsas un kontrasts ir līdzīgi, bet attēli būs nedaudz tumšāki, kameras tehnisko parametru dēļ. Tā nav liela bēda un tās sniegums ir gana labs.

    Patīkams ir arī kameru sniegums sliktas gaismas apstākļos. Detaļu ir pietiekami daudz, izgaismotās vietas nav pārgaismotas, bet detaļas tiek atgūtas arī ēnās. Patiesībā, kameru sniegums sliktā gaismā ir tik uzteicams, ka reizēm nemaz nevajag izmantot nakts režīmu. Tas protams ir pieejams un visvairāk noderēs ultra platleņķa kamerai, jo tai ir mazāks sensors un šaurāka diafragma.

    Trešā kamera domāta makro fotogrāfijām. Tā tikusi pie auto fokusa, kas ļauj daudz ērtāk tikt pie asuma. Lai gan šī ir viena no labākajām makro kamerām industrijā, es to jebkurā laikā iemainītu to pret telefoto kameru.

    Portreta režīms patīkami tiek galā ar uzdevumu. Tas veiksmīgi izkalkulē objektu, tomēr reizēm neklausīgi mati vai briļļu rāmji spēj režīmu apmānīt. Fona izpludinājumu var mainīt arī pēc attēla uzņemšanas. Režīms gan mācīts atpazīt tikai cilvēkus, objektiem noder galvenās kameras lielais sensors, lai, piebīdot to gana tuvu, objektam iegūtu dabisku bokeh efektu.

    Piebīdot galveno kameru

    Xiaomi parūpējies par visādiem jautriem trikiem. Piemēram, klona režīms ļauj vienā attēlā iekļaut vienu cilvēku vairākas reizes, bet filmas efekts ļauj paspēlēties ar kino klišejām. Gan jau, ka šie režīmi netiks izmantoti katru dienu, toties to izpildījums ir tik pārliecinošs, ka iespējams pat noderēs kādam instagramistam. Vienīgi no garās ekspozīcijas režīma neko jēdzīgu nevar izspiest, citādi šos var uztvert par spēļmantiņām.

    Pēdējā ir pašiņu kamera. Selfiji ir pilni ar detaļām un dinamiskais diapazons ir gana plašs. Vienīgā iebilde, ka kamera mēdz būt cimperlīga ar gaismas izmaiņām. Pat pie nelielas apkārtējā apgaismojuma izmaiņas, var gadīties, ka attēls nebūs ass. Un neaizmirstiet atslēgt izskaistinātājus, jo tie tiek izmantoti pēc noklusējuma.

    Kopumā kameru sniegums ir patīkams pārsteigums. Tomēr pilnai laimei gribētos iemainīt makro kameru pret palielinājuma kameru, citādi lielisks sniegums, kas daudz neatpaliek no Pro versijas.

    Konkurence

    • Samsung Galaxy S21 5G/ S22 5G – šķiet tieši Samsung kompaktie flagmaņi pamudinājuši Xiaomi piedāvāt savu kompakto versiju. Ideja ļoti līdzīga – flagmaņu veiktspēja, lieliskas kameras un plaukstai draudzīgs izmērs. Samsung priekšrocības ir pilnvērtīga IP68 mitruma noturība un atsevišķa optiskā palielinājuma kamera, makro apendicīta vietā.
    • Samsung Galaxy S21 FE 5G – nav tik kompakts, kā Xiaomi 12, bet ir lielisks piemērs, kā par zemāku cenu tikt pie IP68 sertifikāta un 3x palielinājuma kameras. Xiaomi 12 to atspēko ar pilnvērtīgāku komplektāciju, daudz ātrāku uzlādi un stikla aizmuguri plastmasas vietā.
    • Sony Xperia 5 III – ir lielisks kompakto flagmaņu piemērs, kas šobrīd pieejams par zemāku cenu, kā Xiaomi 12. Sony piedāvā pagājušā gada veiktspēju, toties pieejams atmiņu karšu atbalsts, inovatīva periskopa tuvinājuma kamera, pilnvērtīga mitruma noturība un krietni labāka akumulatora darbība. Xiaomi 12 atspēlējas ar spilgtāku ekrānu, nakts režīmu, spējīgāku pašiņu kameru, daudz ātrāku vada uzlādi un bezvadu uzlādi.
    • ASUS Zenfone 8 – ir pat vēl kompaktāks, bet nav aizmirsis pagājušā gada flagmaņu kvalitātes. ASUS ticis pie IP68 putekļu un mitruma noturības, Xiaomi atspēlējas ar daudz ātrāku vada uzlādi un bezvadu uzlādi.

    Nobeigumā – mazs cinītis velk lielu vezumu

    Xiaomi 12 ir riktīgi feins viedtālrunis, kas sava kompaktā izmēra un pievilcīgākas cenas dēļ, dažbrīd šķiet pat simpātiskāks par Xiaomi 12 Pro. Šoreiz šarma pamatā ir tieši izmērs, kas ir plaukstai un bikšu kabatai ļoti draudzīgs. Kad Tu pēdējo reizi ar īkšķi varēji aizsniegt ekrāna stūrus un rēķināties, ka viedtālrunī pukst svaigākais un jaudīgākais procesors? OK, šis jautājums protams ir retorisks, jo konkurence rāda, ka šo to tomēr var atrast turklāt par zemāku cenu, ar interesantāku kameru izvēli un oficiālu mitruma aizsardzību. Lielākās iebildes ir procesora karšana, viduvējais akumulatora sniegums, atsevišķas palielinājuma kameras neesamība un cena, kurā IP sertifikāts būtu obligāts. Tomēr pozitīvo punktu ir krietni daudz un tie ir spēcīgi.

    Xiaomi 12 piedāvā kompaktu, ergonomisku un elegantu premium korpusu. Spilgtais ekrāns ir ļoti skaists un piemērots dažādam saturam. Ja neskaita karšanu, tad šis ir viens no lētākajiem viedtālruņiem ar super jaudīgo Snapdragon 8 Gen 1 procesoru. Kameru darbība ir lieliska un ļoti ātrie lādēšanas risinājumi vismaz daļēji atspēko viduvējo akumulatoru. Pretrunu protams ir diezgan daudz, lai viennozīmīgi varētu Xiaomi 12 ieteikt pār konkurentiem. Tomēr šoreiz visskaļāk runā Xiaomi 12 unikālākā īpašība, kas spēj apburt – izmērs. Ja meklē jaudīgu, elegantu viedtālruni ar ļoti labām kamerām kompaktā izmērā, ir vērts izskatīt Xiaomi 12 kandidatūru.

    Iepriecināja

    • Beidzot kompakts, ergonomisks, elegants flagmanis
    • Skaists ekrāns
    • Ļoti ātra vada un bezvada uzlāde
    • Lielisks kameru sniegums
    • MIUI 13 beidzot uzvedas, kā nākas

    Neiepriecināja

    • Šādā cenā nepiedāvāt IP sertifikātu ir bezkaunīgi
    • Akumulatora darbība
    • Procesors ir ļoti jaudīgs, bet arī ļoti karsts
    • Makro kameru iemainītu pret tuvinājuma kameru
    Ja meklē jaudīgu, elegantu viedtālruni ar ļoti labām kamerām kompaktā izmērā, ir vērts izskatīt Xiaomi 12 kandidatūru!

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    8
    Ekrāns
    9
    Programmatūra
    8
    Veiktspēja
    9
    Akumulators
    5
    Kameras
    8
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    25 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Basics
    09.05.2022 13:01

    Šitais te “flagmanis” arī mēdz nesaņemt SMS, kā tas gadās MemeUI telefoniem?

    Basics
    10.05.2022 09:06

    Nekas, saražos apdeitus un viss nostāsies savās vietās. Kā tas gadās Xiaomi.

    Armando
    17.05.2022 08:55
    Reply to  Basics

    Samsung A53 5G ir novērots, kas līdzīgs. Pulkstenī (Galaxy Watch 4 ar e-sim) atnāk, bet telefonā kkad pēc tam un otrādi. Samsung ekosistēma iebuksē vai kas???

    Valters
    09.05.2022 13:29

    Interesanti kā ar tiem software buggiem. Piemēram, lādējas līdz 60% un tālāk apstājas. Vai arī dažās dienās nu nekādi nespēj izveidot savienojumus. Vismaz manā pieredzē xiaomi ir pārbagāts ar šādiem “pārsteigumiem” un atkāpēm no normas

    Valters
    09.05.2022 23:26

    Mana pieredze (cik nu to var nosaukt par savu, bet akumulētas sūdzības no tuviniekiem un draugiem) pamatā balstīta vidējās klases telefonos

    BTR
    09.05.2022 18:44

    Hm nekad tādu problēmu nav bijis kā minējuši ar Xjomčiku. Ir bijis, kad ieejot kamerā, kamera uzkaras jeb iziet automātiski laukā, tas gan ir bijis. Ir bijis kad verot aplikāciju tā aizveras uzreiz ciet, lai gan nekas cits nav aktīvs.

    No otras puses, tādi un vēl lielāki gļuki bijuši ar OS

    Rakso
    09.05.2022 19:57
    Reply to  BTR

    Tavs kameras gļuks izklausās pēc sony. Kad es savulaik biju sony fans no Acro S līdz XZ2 compact laikiem, tad tur ar kameras lietotni bija līdzīgas problēmas. Arī pašas kameras sniegums stagnēja uz softa rēķina. Bet tagad esmu pārgājis uz xiaomi (9t un 10t) un gļuki ir pārsteidzoši maz par to cenu. Mani vairāk tracina power poga..bieži sanāk turot rokā netīši piespiest un turēt līdz pamanu, ka šis ir restartējies. Žēl, ka 12.modelim problēma ar akumulatora ilgumu.. vismaz 10t man vakarā ir vēl 30-40%. Iespējams jāizvairās no ātrās uzlādes. Es lādēju uz nakti ar lēnu 2A lādētāju (lādētājs ieslēdzas divos naktī un izslēdzas sešos no rīta), kas, manuprāt, paildzina akumulatora dzīvi un, varbūt, samazina izlādes ātrumu :)

    Oskars
    10.05.2022 10:53

    Vienigais kas Xiaomi nosaciti loti labi ir, ka lauj atbloket bootloader. Loti daudz un dazhadi custom rom. Bet citadi, tada cena es labak izveletos cita razhotaja viedierici. To pashu kaut vai Pixel 6 Pro, vai lietotu S22 Ultra, vai iPhone 12 Pro Max.
    Par saskarni, neesu es MIUI piekritejs. Samsung taja zina atvertaks pret UI izmainam, ka piemeram #hex_ kopa ar ASOP Pluginu un PixelS tweak. Un izskatas gandriz tieshi, ka Android uz Pixel viedierices.
    Interesanti, vai tas ir netisi, vai ari Xiaomi bilde preteji apgriezti selfiju? Jo uz cepures kursors.lv ir preteji uzrakstits.

    Last edited 1 year ago by Oskars
    Basics
    10.05.2022 11:13
    Reply to  Oskars

    Ko dod BL atbloķēšana? Nu, var uzlikt kastomu, uz kura savukārt nevar uzlikt bankas u.c. vajadzīgas štelles? Ja pietiek ar pārlūku, tad jau ir OK. Jeb kā tad tur ir?

    Oskars
    10.05.2022 11:21
    Reply to  Basics

    Var izmantot bankas applikacijas gan citas, paslepjot root, ari to ka atblokets bootloader. Tam ir divi varianti custom kernel vai Magisk Hide (ja root izmanto).

    Last edited 1 year ago by Oskars
    Brokolis2
    10.05.2022 12:55
    Reply to  Oskars

    Pixelim pašam savas problēmas , Nopriku ļoti garlaicīgu tel – Asus Zenfone 8 , esmu ļoti apmierināts

    Oskars
    10.05.2022 16:50
    Reply to  Brokolis2

    Zenfone 8 vispar dizaina briesmigaka viedierice. Kaa no kautkada kaktu kantora sastelets kopa.

    Brokolis2
    11.05.2022 13:47
    Reply to  Oskars

    Man gan liekas ka viņš dizaina ziņā ir ļoti skaisti minimāls, strādā ātri , tikai naktī sliktas bildes taisa , bet tas mani ļoti neuztrauc, patīk arī iebūvētā zvanu ierakstu funkcija. Bet protams galvenasi nekādas spam huiņa kā xiaomi kur pēc aplikācijas ieinstalēšanas xiaomi “pārbauda” aplikāciju lai tev parādītu reklāmu

    KKTK
    10.05.2022 13:12

    Kas pēc sajūtām sila vairāk Xperia 5 III vai šis?

    12.05.2022 15:45

    Vajadzētu vēl Xiaomi 12X apskatu, lai būtu komplekts trešais no 12 sērijas klāsta ar mazliet zemākiem parametriem, bet liekas labākais ja skatās no cenas un kvalitātes puses, vai būs apskats, ļoti ceru, īpaši interesē kas varētu konkurēt ar to, varētu salīdzināt visus trīs arī …varbūt ?

    Armando
    17.05.2022 08:53

    Tiklīdz izlasīju, ka nav nekādas aizsardzības ne pret ūdeni, ne pat mitrumu, tā visa interese un attiecīgi tālākais apskats škiet bezjēdzīgs. Ehhh….

    svimart
    20.03.2023 12:17

    Kā ar akumulatoru pēc android 13 ? Nav uzlabojuši (salabojuši) ? samsungs ar tādu pašu proci velk ilgāk…

    Reklāma
    Ja meklē jaudīgu, elegantu viedtālruni ar ļoti labām kamerām kompaktā izmērā, ir vērts izskatīt Xiaomi 12 kandidatūru!Xiaomi 12 apskats - beidzot kompakts flagmanis!