Web Analytics
More
    Reklāma

    Motorola Edge 30 Pro viedtālruņa apskats

    Šādā cenā kļūdas pieļaut vairs nevar.

    Jaunākie raksti

    Pie mums pēdējos gados maz iecienītā Motorola ir viens no maniem mīļākajiem viedtālruņu zīmoliem. Vai vismaz tas tāds bija laikos, kad Motorola zīmolu izmantoja Google. Sen atpakaļ ģimenē bijuši vairāki atvāžamie Motorola telefoni, pats kādreiz lepojos ar Moto ROKR E1, kas bija nedaudz lētāks par tobrīd super populāro Sony Ericsson W810. Pēcāk mani ceļi aizveda pie Moto G1, kas bija negaidīti foršs un ļoti jēdzīgs Android budžeta klases viedtālrunis. Es pat atļaušos uzskatīt, ka Moto G1 bija pirmais lietojamais Android budžeta klases viedtālrunis, viss cits iepriekš budžeta klasē bija šaušalīgs.

    Motorola Edge 30 Pro ir absolūti traks viedtālrunis ar ļoti jaudīgo Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 procesoru, pamatīgu operatīvās atmiņas apjomu un pat USB Type-C ar DisplayPort 1.4. DisplayPort izeju gan neizdevās izmēģināt, jo nebija pa rokai neviena atbilstoša monitora ar Type-C DisplayPort atbalstu.

    Vienlaikus ir arī jāsaka, ka Motorola Edge 30 Pro ir saglabāts šis tas no jau gaidāmā Motorola plastmasīguma. Viedtālruņa uzbūve ir laba, bet izvēlētie materiāli parāda, ka te norit cīņa par centiem, lai Motorola Edge 30 Pro cena palīstu zem Samsung un citu ražotāju flagmaņiem.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 12
    • Ekrāns: 6.7 collu AMOLED, 1080 x 2400, 20:9 malu attiecība, ap 393 ppi, ap 87.4% ekrāna un korpusa attiecība, 144 Hz adaptīvā atsvaidze, HDR10+, Corning Gorilla Glass 3 aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm), astoņi kodoli (1×3.00 GHz Cortex-X2 & 3×2.50 GHz Cortex-A710 & 4×1.80 GHz Cortex-A510), Adreno 730 video apakšsistēma
    • RAM: 8 vai 12 GB
    • Atmiņa: 128, 256 vai 512 GB UFS 3.1
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.0 (A2DP, LEE), NFC, USB Type-C 3.2, 3G/4G/5G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
    • Papildus: optiskais pirkstu nospiedumu lasītājs ieslēgšanas pogā, stereo skaļruņi, USB Type-C ar DisplayPort 1.4
    • Kameras: 50 megapikseļu, f/1.8, (wide), 1/1.55″, 1.0 µm, multi-directional PDAF, OIS; 50 megapikseļu, f/2.2, 114˚ (ultrawide), 1/2.76″, 0.64 µm; 2 megapikseļu, f/2.4, (dziļuma sensors). Video 8K@24fps, 4K@30 fps, 1080p@30/60/120/240/960 fps, 10-bitu HDR10+, gyro-EIS
    • Pašiņu kamera: 60 megapikseļu, f/2.2, 4K@30/60 fps video
    • Akumulators: Li-Po 4800 mAh, 68 W vada uzlāde, 15 W bezvadu uzlāde, 5 W reversā bezvadu uzlāde
    • Izmēri: 163.1 x 76 x 8.8 mm mm, 196 g
    • Krāsas: Stardust White vai Cosmos Blue
    • Cena: aptuveni 790 eiro par 12 GB RAM un 256 GB atmiņas versiju

    Izskats un uzbūve

    Motorola Edge 30 Pro iet drīzāk budžeta klases viedtālruņu ceļu, piedāvājot iepakojumā arī caurspīdīgu silikona koverīti un pat 68 W lādētāju ar visu Type-C uz Type-C vadu. Patīkami, ka viss nepieciešamais jau ir iedots līdzi.

    Apskata tapšanas laikā Motorola Edge 30 Pro ar 12 GB RAM un 256 GB atmiņu maksā aptuveni vienā cenā ar Samsung Galaxy S21 FE modeli, tāpēc arī ceļas roka šos abus viedtālruņus salīdzināt. Galaxy S21 FE uzbūve nav ideāla, te tiek izmantota plastmasa, bet ārējais rāmis ir no alumīnija, kas piedod Galaxy S21 FE premium sajūtu. Motorola Edge 30 Pro ar šo sajūtu ir čābīgāk – Motorola it kā rokā ieguļas ērtāk un šķiet mazāk slidena, bet vienlaikus var just, ka plastmasa pa perimetru nav ideāla izvēle. Motorola Edge 30 Pro aizmuguri sedz Corning Gorilla Glass 5 aizsargstikls, bet arī te šķiet, ka stikls atstāv no iekšā esošajām detaļām un drīzāk aizmugure arī šķiet plastmasīga, nevis veidota no stikla.

    Edge 30 Pro pie mums nonācis Cosmos Blue krāsā, kas dažādās gaismās izskatās atšķirīgi. Viedtālrunis krāsojas no tumši zila līdz pat zilganzaļam vai pat īsti zaļam. Izskatās šīs krāsu spēles interesanti un atšķirīgi no konkurentiem. Aizmugures vāciņš un arī Motorola logo ir ar 3D dziļuma efektu.

    Kameru izcēlums no korpusa nav liels, bet ap kamerām arī ir plastmasa, kas varētu ātri savākt skrambas un švīkas. Iespējams, tā ir optiskā attēla stabilizācija kamerā, bet kaut kas viedtālrunī nedaudz tā kā klakšķ, tā kā piesitas, kad to nedaudz pakrati.

    Manuprāt, dīvaini augstu izvietota ekrāna ieslēgšanas poga, tajā arī ir iebūvēts pirkstu nospiedumu nolasītājs, tāpēc šo pogu nāksies izmantot visu laiku. Es teiktu, ka pogai vajadzēja būt vismaz 1.5 cm zemāk, tad tā būtu ērta.

    Edge 30 Pro skaļruņus vērtēju kā gandrīz perfektus, tie ir skaļi, ar pieklājīgu basu, kā arī ainavas skatā (horizontāli spēļu laikā) ar plaukstām tie gandrīz netiek aizspiesti ciet. Skanējums spēļu laikā mainās pavisam minimāli.

    Kopumā teiktu, ka Edge 30 Pro šķiet nedaudz plastmasīgāks par līdzīgas cenas konkurentiem un galīgi neesmu sajūsmā par ekrāna ieslēgšanas pogas izvietojumu. Viss cits noturēts labā līmenī.

    Ekrāns

    Edge 30 Pro ir pamatīga izmēra, spilgts un krāsu ziņā visai neitrāls ekrāns ar 144 Hz attēla atsvaidzi. Ekrāns pēc noklusējuma ir automātiskajā režīmā – tas pats slēgājas starp 60 Hz un 144 Hz. Bet vari ekrānu pats pārslēgt vai nu 60 Hz vai 144 Hz režīmā. Šoreiz var redzēt, ka starp 60 Hz piespiedu režīmu vai 144 Hz ir gigantiska atšķirība par labu 144 Hz pat saskarnē un lasot (skrollējot cauri) tekstus.

    144 Hz gan ir savi mīnusi – tie visai pamatīgi paplucinās akumulatoru, kā arī reti kura spēle darbojas ar 144 Hz. Pārsvarā Android pasaulē spēles ir ar 60 kadru sekundē ierobežojumu, nu jau plašam spēļu lokam ir 120 Hz, bet pēdējo reizi kad pētīju, 144 Hz spēlēs ir atrodami, bet nāksies pētīt saderību ar viedtālruni.

    Jā, Edge 30 Pro ekrānam ir nedaudz platākas apmales, bet tā tas ir novērots 144 Hz ekrāniem. Kopumā gan teiktu, ka Edge 30 Pro ekrāns ir perfekts, tas ir gana spilgts, lai būtu bez problēmām saskatāms tiešā Saules gaismā. Ekrāns ir atsaucīgs skārieniem un ar augstu attēla atsvaidzi.

    Programmatūra

    Arī te Motorola spēlē interesantu spēli, jo no vienas puses it kā redzam gandrīz pliku Android saskarni, bet no otras puses Edge 30 Pro slēpj sevī milzīgu apjomu ar dažādām žestu, trīs pirkstu un pat kratīšanas ievadēm. Edge 30 Pro saskarne ir pārsātināta ar šīm iespējām – viedtālruņa pakratīšana ieslēdz LED lukturi (zibspuldzi) un pēc tam atkal pakratot to izslēdz.

    Pirksta paslidināšana horizontāli pa ekrāna vidu turp un atpakaļ aktivizē uz pusēm pārdalītu ekrānu divu lietotņu blakus nolikšana. Pirksta paslidināšana vertikāli pa izslēgtu ekrānu parāda pulksteni un paziņojumus. Šīs ne tuvu nav vienīgās Edge 30 Pro iespējas, kas paslēptas saskarnē. Patīkami, ka lielākā daļa šo iespēju ir izslēgtas, bet saskarne ik pa laikam piedāvā kādu no tām aktivizēt. Visām vai gandrīz visām šīm iespējām ir arī vizuāla pamācība.

    Sliktā ziņa ir tā, ka šīs papildu iespējas nav iztulkotas latviski. Attiecīgi Edge 30 Pro saskarnē bieži atduramies pret angļu valodu. Tā kā Motorola izveidoto papildiespēju klāsts ir plašs un izkaisīts pa saskarni, angļu valodu redzēsi bieži. Man gan ir sajūta, ka tulkotas šīs papildu iespējas būtu vēl grūtāk saprotamas un apgūstamas.

    Atsevišķi izdalīta ir arī sadaļa, kas palīdz uzlabot spēlēšanas pieredzi, bet šīs iespējas nez kāpēc neparādās ekrānkopijās. Spēļu laikā vari aktivizēt augstu veiktspēju, startēt Twitch straumēšanu, pielāgot spilgtumu un skaņu, bloķēt ienākošos zvanus un paziņojumus. Spēļu iespēju klāsts ir līdzīgs tam, ko piedāvā ASUS un Xiaomi Black Shark speciāli spēlēm paredzētie viedtālruņi.

    Veiktspēja

    Mums atsūtītajam Edge 30 Pro ir Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 procesors kopā ar pamatīgiem 12 GB RAM un 256 GB atmiņu. Sintētiskās veiktspējas testi nodrošina Edge 30 Pro ātrākās redzētās ierīces titulu, bet te jāatzīst, ka Snapdragon 8 Gen 1 procesors vēl redzēts tikai Galaxy Tab S8 Ultra (kur tas ir ar samazinātu veiktspēju). Iepriekš visi citi flagmaņi bijuši ar Snapdragon 888/888+ vai Samsung Exynos.

    Veiktspēja nepaliek nesodīta – Edge 30 Pro spēlēs mēdz uzsilt līdz aptuveni 41 grādam. It kā jau 41 grāds nav nekas traks, bet ļoti karsta vanna un džakuzi ir ap 38 vai 39 grādiem. Snapdragon 8 Gen 1 procesora karšana ir manāma, kas arī, visticamāk, bija iemesls, lai plānajā Galaxy Tab S8 Ultra planšetdatorā Snapdragon 8 Gen 1 procesors tiktu nedaudz ierobežots.

    Akumulators

    Edge 30 Pro ir pamatīgs Li-Po 4800 mAh akumulators ar 68 W vada uzlādi, 15 W bezvadu uzlādi un 5 W reverso bezvadu uzlādi. Vērtēju, ka akumulatora darbība ir atbilstoša jaudīgajam procesoram un 144 Hz ekrānam. Aktīvāki spēļu spēlētāji dienu neizvilks, bet te talkā nāks ātrais 68 W lādētājs.

    Kameras

    Edge 30 Pro ir divas galvenās kameras (wide un ultrawide), abām ir 50 megapikseļi. Tās pavada dziļuma sensors. Telefoto kameras te nav, kas dažam varētu neiet pie sirds. Kameras lietotnes iestatījumu daļa ir visai liels haoss, bet to kompensē ātrā piekļuve pie galvenajiem iestatījumiem.

    Kameru darbība ir ciešama, bet tās pat labos un lieliskos gaismas apstākļos cenšas pārspīlēt ar kontrastu un attiecīgi ir redzamas visādas kameru nespējas. Arī nedaudz sliktākos gaismas apstākļos, piemēram, gana labi izgaismotā istabā, Edge 30 Pro kameras nez kāpēc vēlas izmantot ļoti augstu ISO un viss kļūst pļekains un bez detaļām. Pelēcīgs un aptumšots kadrs tiek pārvērsts par gaišu attēlu, kas arī šķiet nepareizi un pretdabiski.

    Sliktākā gaismā:

    Lietotne cenšas uzspiest makro režīmu ar izlecošiem ieteikumiem, bet no makro režīma ir tikai ļaunums.

    Labā gaismā telpās:

    Kopumā pieļauju, ka Edge 30 Pro kamerām ir potenciāls, bet programmatūras ziņā vismaz apskata tapšanas laikā Edge 30 Pro ir, uz ko tiekties. Nav arī skaidrs, kāpēc Edge 30 Pro vēlas izmantot augstas ISO vērtības, jo vismaz galvenai kamerai ir optiskā attēla stabilizācija.

    Labā gaismā ārā:

    Un nakts skati:

    Nobeigumā

    Manā skatījumā Motorola ar Edge 30 Pro iet Xiaomi iemīto taciņu – par pieņemamu (vai vismaz zemāku par konkurentu) cenu ir jauda, ir lielisks ekrāns, ir visādi programmatūras brīnumi, ir ātra lādēšana, līdz nāk aksesuāri, bet pieklibo kameras, šis tas nav iztulkots un varētu dažviet vēlēties arī labāku uzbūvi. Xiaomi šī formula strādā, bet par Motorola Edge 30 Pro veiksmi ir zināmas aizdomas, jo te tomēr runājam par gandrīz 800 eiro viedtālruni.

    Pavisam nesen Xiaomi apakšzīmols Black Shark izziņoja Black Shark 5 sēriju, kurai arī ir Snapdragon 8 Gen 1 un citi labumi, bet plānotā Black Shark 5 Pro cena sāksies no aptuveni 600 eiro. Ja nevēlies tik jaudīgu modeli, vari paņemt kādu citu Black Shark 5 sērijas viedtālruni ar mazāk jaudīgu procesoru, bet arī jūtami zemāku cenu, saglabājot 6.67 collu AMOLED ekrāna ar 144 Hz, HDR10+ un 100% DCI-P3 krāstelpas attēlojumu, kā arī 120 W uzlādi.

    800 eiro cena noliek Edge 30 Pro blakus jau minētajam Samsung Galaxy S21 FE, Apple iPhone 12, Samsung Galaxy S22, Apple iPhone 13 mini un citiem lieliem nosaukumiem. Jā, te varbūt būs kāds vecāks procesors vai mazāka operatīvā atmiņa, bet minētie ir spēcīgi zīmoli ar labu atbalstu iekārtām. Pie sakaru operatoriem arī atradu tikai vienu mazu un vecu Motorola modeli, lai arī daudzi izvēlas sakaru operatoru piedāvāto nomaksu telefona iegādes laikā, bet Edge 30 Pro nebija ne pie viena no operatoriem.

    Kopumā – Edge 30 Pro ir labs un ļoti ātrs viedtālrunis, bet ap 800 eiro un arī jūtami zem 800 eiro ir atrodami spēcīgi konkurenti ar labākām kamerām vai to pašu procesoru. Manuprāt, šādā cenā plastmasas rāmis pa viedtālruņa perimetru neiederas nu nekā un visai kaitinošs ir ekrāna bloķēšanas pogas izvietojums.

    Šādā cenā kļūdas pieļaut vairs nevar.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    5
    Ekrāns
    9
    Programmatūra
    6
    Veiktspēja
    9
    Akumulators
    8
    Kameras
    5
    Cena
    5
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kārlis
    26.04.2022 23:53

    Tiešām 4nm? Es gan nelasīju citus avotus, bet cipars pārsteidz.

    Roberts
    27.04.2022 20:22

    Tikai nevajag japāņu džakuzi ir 41 grāds

    MMikus
    28.04.2022 23:45

    Nejēga paņēmis rokā Motorolu….

    Reklāma
    Šādā cenā kļūdas pieļaut vairs nevar.Motorola Edge 30 Pro viedtālruņa apskats