Web Analytics
More
    Reklāma

    Samsung Galaxy Tab S8 Ultra apskats – vai šis gadījumā nav klēpjdators?

    Jaunākie raksti

    Pirms dažiem gadiem planšetdatori man bija visai liels noslēpums – kāpēc gan lai kāds pirktu planšetdatoru?!? Iepriekš arī tikai Apple bija uzskatāms par gandrīz vienīgo kaut cik jēdzīgo planšetdatoru ražotāju, bet Apple iPad vienmēr šķita dārgi. Te gan uzreiz jāsaka, ka Apple šobrīd par aptuveni 400 eiro piedāvā iPad 10.2 (2021), kas galīgi nav zemē metams planšetdators. Tikko izziņots iPad Air ar M1 procesoru un, protams, Apple ir arī iPad Pro sērija un pat iPad mini.

    Pēdējos burtiski pāris gados arī citi ražotāji beidzot sasparojušies, lai piedāvātu jau ļoti jaudīgus planšetdatorus ar lieliskiem ekrāniem, irbuļu atbalstu un pat tastatūras pievienošanas iespēju. Samsung ir viens no lielākajiem cīnītājiem planšetdatoru tirgū, un šoreiz pie mums atbraucis Galaxy Tab S8 Ultra 5G. Šis ir izmēros pamatīgs, jaudīgs un ļoti glīts planšetdators, bet vismaz manās acīs tas jau ir uz robežas ar klēpjdatoru grāciju un iznesību. Galaxy Tab S8 Ultra ir 14.6 collu ekrāns, iespēja pievienot tastatūru un arī maciņam ir atbalsta kāja, kas padara Galaxy Tab S8 Ultra par sava veida klēpjdatoru.

    Reklāma

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma:  Android 12; One UI 4.1
    • Ekrāns: 14.6 collu Super AMOLED, 1848 x 2960, 16:10 malu attiecība, Corning Gorilla Glass 5 skrambu drošs ekrāns, HDR10+ atbalsts, 120 Hz
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm), astoņi kodoli (1×3.00 GHz Cortex-X2 & 3×2.50 GHz Cortex-A710 & 4×1.80 GHz Cortex-A510), Adreno 730 video apakšsistēma
    • RAM un atmiņa: 128 GB + 8 GB RAM, 256 GB + 12 GB RAM, 256 GB + 16 GB RAM, 512 GB + 12 GB RAM, 512 GB + 16 GB RAM, UFS 3.0, microSDXC
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 5.2 (A2DP, LE), 5G
    • Kameras: divu kameru sistēma – 13 megapikseļi, f/2.0, 26 mm (wide), 1/3.4″, 1.0µm, AF un 6 megapikseļi, f/2.2, 12mm (ultrawide)
    • Pašiņu kamera: 12 megapikseļi, f/2.2, 26 mm (wide) + 12 megapikseļi, f/2.4, 120˚ (ultrawide)
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
    • Papildus: e-kompass, barometrs, optiskai pirkstu nospiedumu lasītājs aiz ekrāna aizsargstikla, ātra 45 W akumulatora uzlāde, USB 3.2 Gen 1 Type-C, skaļruņi Tuned by AKG, Wireless Samsung DeX
    • Irbulis: 9 ms latentums (Bluetooth, akselerometrs, žiroskops)
    • Izmēri un svars:  326.4 x 208.6 x 5.5 mm, ap 730 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Po 11 200 mAh ar 45 W ātro uzlādi
    • Krāsas: Mystic Black, Mystic Bronze, Mystic Silver
    • Cena: 1169 eiro (Wi-Fi, 8 GB + 128 GB) vai 1319 eiro par 5G modeli

    Izskats un uzbūve

    Samsung ar Galaxy Tab S8 Ultra uzbūves ziņā pārspējuši paši sevi – te ir plānas apmales (plānas tās ir visās četrās malās), pārējais korpuss ir no metāla. Savienojumam ar tastatūru un aizmugures koverīša daļu tiek izmantots spēcīgs magnēts, līdzi tiek dots lielisks digitālais irbulis.

    Bet tad nāk arī daži mīnusi – ražotājs “piemirsis” ielikt Galaxy Tab S8 Ultra iepakojumā uzlādes ierīci. Lai arī teorētiski Galaxy Tab S8 Ultra ir 45 W uzlāde, to neizdevās izmēģināt. Attiecīgi pie lielākas ietilpības akumulatora uzlāde var ievilkties līdz 3.5 un pat pāri 4 stundām, atkarībā no lādētāja. Iepakojumā atradīsi vien Type-C uz Type-C vadu (un jau minēto irbuli). Lādētāja neiedošana pat nav ienākusi prātā Apple un vēl arvien līdzi pat pašam jaunākajam iPad Air M1 (2022) tiek dots lādētājs.

    Galaxy Tab S8 Ultra ir četri iespaidīgi AKG skaļruņi, šis ir viens no lielajiem planšetdatora plusiem, ja spēlē spēles un skaties filmas. Neko tik foršu neesmu no šāda izmēra (biezuma) ierīces dzirdējis.

    Šoreiz Galaxy Tab S8 Ultra līdzi iedots Samsung tastatūras koverītis ar atbalsta kāju, kas pārvērš planšetdatoru par klēpjdatoru. Teikšu, ka man Galaxy Tab S8 Ultra jau pašā sākumā šķita pārāk liels un smags, lai to visu laiku turētu rokās kā planšetdatoru. Galaxy Tab S8 Ultra Book Cover Keyboard arī nav diez ko lēts prieks, tas maksās ap 400 eiro. Par šo cenu pircējs saņems ekrānu aizsedzošu koverīša daļu ar tastatūru un skārienpaliktni, kā arī aizmuguri nosedzošu koverīša daļu ar iebūvētu vietu irbulim un atvāžamu atbalsta kāju. Manuprāt, 400 eiro ir vājprātīga cena šādam tastatūras koverītim.

    Pati tastatūra ir tīri forša, plāna un pat patīkami izmantojama, bet skārienpaliktnis gan ir grabošs un daudz ērtāk visu būs ar pirkstu vai irbuli sabakstīt ekrānā. Galaxy Tab S8 Ultra kopā ar Galaxy Tab S8 Ultra Book Cover Keyboard un irbuli sver 1395 gramus (pats nosvēru), kas ir visai daudz pat modernam 14″ klēpjdatoram.

    Galaxy Tab S8 Ultra aizmugurē ir neliels kameru izcēlums, bet arī kameras nav super trakas, tās ir labas planšetdatoram, bet ne vairāk. Par kamerām papļāpāsim nedaudz tālāk. Tāpat aizmugurē ir skaidri iezīmēta vieta, kur ar magnētiem pieķeras klāt S Pen irbulis, jo to nākas ik pa laikam uzlādēt.

    Kopumā Galaxy Tab S8 Ultra ir ļoti foršs un neticami plāns, bet tas ir arī visai liels, līdzi nav iedots lādētājs un oriģinālais tastatūras koveris ir šaušalīgi dārgs un smags.

    Ekrāns

    Galaxy Tab S8 Ultra ir milzīgs 14.6 collu Super AMOLED ekrāns ar 1848 x 2960 izšķirtspēju, 16:10 malu attiecība, Corning Gorilla Glass 5 skrambu drošu stiklu, HDR10+ atbalstu un pat 120 Hz ekrāna atsvaidzi. Te gan jāsaka, ka HDR ir nosacīts, jo ekrāns nav diez ko spilgts, tam ir aptuveni 400 cd/m² spilgtums, kas pamatīgi atpaliek aiz viedtālruņu flagmaņu 1000… 1200 cd/m² spilgtuma. Ekrāns izskatās gana labi telpās, bet ārpus telpām to ir ļoti grūti izmantot.

    Ekrāns smuki darbojas ar 120 Hz, bet var redzēt, ka 120 Hz izmantošana nograuzīs no akumulatora darbības laika vismaz stundu, varbūt pat vairāk, atkarībā no tā, ko dari ekrānā. Planšetdators ticis pie uzlabota S Pen irbuļa, kas, līdzīgi kā iepriekšējais modelis, saņēmis Anywhere Gestures jeb žestu ievadi attālināti. Ar S Pen irbuļa palīdzību varēsi paveikt pāris lietas, nemaz nepieskaroties ekrānam, piemēram, varēsi pieregulēt skaļumu, izmantot tīmekļa pārlūka Back un Home pogu darbību un veikt pāris citas lietiņas ar S Pen irbuli, bet ar šo arī jaunie triki noslēdzas. Ar S Pen šādi varēsi vadīt tikai Samsung lietotnes, kas arī ir drīzāk ierobežojoši.

    Ekrānam ir arī neliels izgriezums, kur atrodas divas pašiņu kameras. Galaxy Tab S8 Ultra priekšējās kameras arī spēj sekot līdzi cilvēkam, aptuveni kā to dara Apple iPad Center Stage iespēja, bet Galaxy Tab S8 Ultra šī sekošana ir ar pamatīgu aizturi.

    Plānās ekrāna apmales liek nedaudz uzmanīties, kad esi paņēmis Galaxy Tab S8 Ultra rokās, jo plaukstas ik pa brīdim kaut ko netīšām saspaida ekrānā.

    Programmatūra

    Galaxy Tab S8 Ultra ir Android 12 ar One UI 4.1 saskarni, Samsung DeX un pat Wireless Samsung DeX, kas ļauj Galaxy Tab S8 Ultra novietot blakus datoram, lai planšetdatoru izmantotu par otru ekrānu, nesaslēdzot ierīces ar vadu. Wireless Samsung DeX sadarbosies ar saderīgiem televizoriem un Windows 11, bet te ir jārēķinās, ka ir manāma aizture.

    Galaxy Tab S8 Ultra viens pats darbojas ar One UI 4.1 saskarni, bet planšetdators piedāvās pārslēgties DeX režīmā, kad pievienosi tastatūras koverīti. Šis ir visai ērti, jo DeX režīmā Galaxy Tab S8 Ultra saskarne ļoti atgādina galddatoru operētājsistēmu. DeX režīmā ir ērti darboties ar tastatūru un skārienpaliktni.

    Vienlaikus būtu jānorāda, ka Android nav ideāla izvēle, ja grasies Galaxy Tab S8 Ultra izmantot klēpjdatora vietā. Iespējams, ir kāds apiešanas ceļš, bet es varēju atrast iespēju latviešu speciālās rakstzīmes iegūt tikai ar Alt pieturēšanu, kas nav briesmīgi, bet nav arī ērti, ja esi pieradis garumzīmēm izmantot pēdiņu [‘ “] taustiņu blakus Enter.

    Galaxy Tab S8 Ultra saņēmis visai interesantu lietotni PENUP, kas mēģina iemācīt lietotājam zīmēt ar S Pen irbuļa palīdzību. Vari izvēlēties, ko tieši zīmēsi, tad planšetdators zīmē priekšā, un tu atkārto. Šī lietotne ļoti patīk bērniem, kā arī tā parāda S Pen irbuļa plašo pielietojumu. Ir arī burtiski pāris reklāmu lietotnes – Spotify un Microsoft 365.

    Akumulators

    Jau iepriekš minēju, ka planšetdatoram ir pamatīgs Li-Po 11 200 mAh akumulators ar 45 W ātro uzlādi. Galaxy Tab S8 Ultra komplekts ir stipri nabadzīgs, šogad Samsung pat planšetdatoriem nedod līdzi lādētāju. Ar lēnāku lādētāju Galaxy Tab S8 Ultra uzlādēsies vairāk nekā 3.5 stundās.

    Galaxy Tab S8 Ultra akumulatora darbības laiks ir no aptuveni 7 stundām līdz teju 10 stundām. Darbības laiku vari pagarināt, pārejot 60 Hz režīmā, tāpat akumulatoru paplucinās spēļu spēlēšana. Darbs ar baltu fonu un 120 Hz ekrāna režīmu būs daudz prasīgāks pret akumulatoru, nekā lokāli glabātas filmas skatīšanās ar 60 Hz ekrāna režīmu.

    Veiktspēja

    Galaxy Tab S8 Ultra izmanto samazinātas veiktspējas Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 procesoru, jo planšetdators ir plāns un to ir grūti dzesēt. Ikdienā šo nevarēs pamanīt, bet ļoti prasīgās spēlēs, piemēram, Genshin Impact spēlē Galaxy Tab S8 Ultra no sevis izžmiedz aptuveni 40 kadrus sekundē, bet Snapdragon 8 Gen 1 labi nodzesētos viedtālruņos piedāvā 60 vai tuvu pie 60 kadriem sekundē.

    Sintētiskā veiktspēja ir laba, bet tā atpaliek no Snapdragon 8 Gen 1 viedtālruņiem, kas Geekbench Multicore testā uzrāda gandrīz 3900 punktus.

    Kameras

    Galaxy Tab S8 Ultra ir planšetdatoru konkurencē visai neslikts 13 + 5 megapikseļu kameru komplektiņš, bet tāpat jārēķinās, ka planšetdatora kameras tomēr pamatīgi atpaliek no viedtālruņu flagmaņu spējām. Man ir pamatotas aizdomas, ka Galaxy Tab S8 Ultra ir tās pašas kameras, kas bija Galaxy Tab S7+. Var just, ka kameru spējas atpaliek no trīs un pat četrus gadus veciem viedtālruņu flagmaņiem. Kādu dokumentu nobildēt varēs, bet ārā stiept un pavasara flokšus bildēt jēgas nav.

    Videokamera filmē tikai ar 30 kadriem sekundē (1080p vai UHD), kas pārī ar šādu procesoru ir absolūti nožēlojami.

    Nobeigumā

    Samsung ir pamatīgi pacenties, lai Galaxy Tab S8 Ultra saliktu visu to labāko, bet ir arī pāris ne tik labas nianses, kas lien kā īlens ārā no maisa. Jau paredzu komentāros cīņu par lādētāja neiekļaušanu. Viena lieta ir lādēt lēnīgāk 4000 mAh viedtālruņa akumulatoru, bet pavisam kas cits ir lēnu lādēt gandrīz trīskārt ietilpīgāku 11 200 mAh akumulatoru planšetdatorā.

    Lielo un jaudīgo planšetdatoru tirgus nesnauž, te ir iespēja izvēlēties arī, piemēram, Apple iPad Pro 12.9 Wi-Fi (5th Gen), kas ticis pie jaudīgā M1 procesora, 12.9 collu Liquid Retina XDR ekrāna ar 1000 cd/m² spilgtumu (1600 cd/m² pīķa spilgtums HDR režīmā) un ProMotion 120 Hz attēla atsvaidzi, kā arī True Tone dabisku krāsu attēlojumu. Apple iPad Pro 12.9 ir līdzi lādētājs, bet irbuli jāpērk pašam atsevišķi. Apple iPad Pro 12.9 cena sākas no 1220 eiro Wi-Fi versijā.

    Galaxy Tab S8 Ultra ir pamatīgs, bet arī ļoti dārgs planšetdators, kas gan pārsvarā varētu aizstāt klēpjdatoru, jo izmēri un svars ir par lielu, lai ilgstoši to turētu rokās.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    User
    08.04.2022 09:28

    Android planšete pāri štukai, bet jēga nekāda, jo programmatūras pieejamība ir švaka. Nav tur kur to jaudu izmantot, ja vienīgi pāris ar reklāmām pārbāztās spēlītēs.

    Reinis Rozitis
    08.04.2022 10:29
    Reply to  User

    Kas tieši trūkst?
    Visa ofisa pakotne ir pieejama un tas šādiem “ultrabūkiem” ir primārais.

    Valdis
    11.06.2022 01:24

    katram savas vajadzibas. man uzrunāja,ka varēšu beidzot runāt pa talruni. :)

    Reklāma