Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple iPad mini (6th) planšetdatora apskats – vislabākais mazais planšetdators

    Jaunākie raksti

    Jau iepriekš esmu rakstījis, ka Apple iPad mini planšetdators ir viens no tiem nedaudzajiem gadžetiem, kurš manā ikdienā ieņem nozīmīgu vietu. Man ir piederējuši gandrīz visu paaudžu mazie iPad un tāpēc ar lielu sajūsmu skatījos šī rudens Apple produktu izziņošanas pasākumu, kurā tika prezentēts arī jaunais sestās paaudzes iPad mini.

    Lai arī savu būtību ierīce nav mainījusi, mums tiek piedāvāts modernizēts dizains, jaudīgākas “iekšas” un 5G mobilo sakaru atbalsts. Bet nu visu pēc kārtas!

    Reklāma

    Jauns dizains, būtība nemainās

    Pirmais iPad mini tika izlaists 2012. gadā un daudzus gadus šī planšetdatora dizains palika nemainīgs. Es pat teiktu, ka tas sāka izskatīties morāli novecojis, īpaši pēdējos gados, kad daļa iPad planšetdatoru (es runāju par Air un Pro modeļiem) saņēma “jauno” dizainu, ko labi pazīstam no pēdējo gadu iPhone viedtālruņiem. Beidzot šādu modernizāciju ir piedzīvojis arī iPad mini. Tas kas nav mainījies, nevainojamā uzbūves kvalitāte un kvalitatīvie materiāli. Atliek vien paskatīties uz šo ierīci un uzreiz ir skaidrs, ka tas ir premium klases produkts!

    Tā joprojām ir ļoti kompakta ierīce (195.4 x 134.8 x 6.3 mm), kas aprīkota ar 8.3 collu displeju un sver tikai nepilnus 300 gramus. iPad mini var ļoti ērti noturēt vienā rokā un to viegli paķert līdzi pat maza izmēra somās. Es pat teiktu, ka kantainās malas tagad ļauj ierīci ērtāk noturēt rokās, kad esam laiski atlaidušies krēslā vai dīvānā. Un būsim reāli, šī ir ierīce, kas pamatā paredzēta tieši satura patērēšanai, tāpēc to gribēsim izmantot tālu prom no mūsu ērtā darba galda.

    Salīdzinot ar iepriekšējo paaudžu iPad mini, mums ir notikušas izmaiņas pogu novietojumā uz ierīces. Skaļuma regulēšana tagad notiek ierīces augšpusē pa kreisi (nevis labajā sānā) un pirkstu nospieduma poga ir pārnesta uz ierīces augšu labajā pusē. Tādējādi ierīces priekšpusē vairs nav nevienas pogas un to aizņem tikai displejs ar diezgan pamatīgām apmalēm. Šādas apmales neizskatās modernas, tomēr pieņemu, ka atstātas praktisku apsvērumu dēļ, lai mēs turot ierīci rokā nepieskartos displejam. Esmu lasījis viedokļus, ka jaunais pogu izkārtojums ir mazāk ērts, taču man pašam tā nešķiet būtiska problēma. Bez tam, ja iPad mini izmantosim ainavas (landscape) formā, tad skaļuma regulēšanas pogas prot “apgriezt” savas funkcijas atkarībā no tā kreisajā vai labajā pusē tās ir. Sīkums, bet patīkami! Bez tam, skaļruņi ir ierīces augšā un lejā, tāpēc iegūstam stereo skanējumu. Jāsaka, ka šis iPad ir pietiekami skaļš, lai varētu to izmantot bez austiņām, taču testa periodā es pārsvarā klausījos mūziku un filmas ar AirPods Pro, kas planšetdatoram pievienojas tik vienkārši un stabili, kā sagaidām no Apple produktiem.

    Arī pirksta nospiedums tiek atpazīts ļoti ātri, gluži kā visās citās līdzīgu tehnoloģiju izmantojošās Apple ierīcēs.

    Tā kā mums tagad iPad mini vairs nav noapaļotas malas, principā varam mēģināt nolikt vertikāli uz līdzenas virsmas… līdz brīdim, kad ierīce nokritīs uz displeja. Neiesaku tā darīt!

    Jaudīgākais ne Pro sērijas iPad

    Man pašam pieder 2015. gadā izlaistais ceturtās paaudzes iPad mini, un, lai arī 2019. gadā izlaistais nākamās paaudzes iPad mini izskatās identisks, tas darbojas krietni naskāk. Citiem vārdiem sakot, iPad mini 4 mūsdienās ir samērā lēnīga ierīce pat neskatoties uz to, ka tehniski ar to viss ir vislabākajā kārtībā. Kā tad darbojas pavisam svaigais iPad mini? Heh, tāpat kā visas aktuālās Apple ierīces – zibenīgi. Tādējādi, ja es tagad nomainītu savu veco iPad mini uz jauno, es saņemtu to pašu lielisko lietošanas pieredzi, tikai viss darbotos super naski. Tas pats notiek arī ar citu kategoriju Apple produktiem un ir viens no iemesliem kāpēc mēs tā mīlam šo zīmolu. Nekas nav jāpārmācās un varam turpināt lietot visu to pašu, ko iepriekš.

    Ja paraugāmies uz ierīces “iekšām” mazliet detalizētāk, tad pieminēšu, ka jaunais iPad mini darbojas ar Apple izstrādāto A15 Bionic procesoru, kādu varam atrast arī šī gada iPhone 13 telefonos. Apple norāda, ka jaunais procesors ir par 40% ātrāks nekā A12 Bionic, kas izmantots iepriekšējās paaudzes iPad mini. Tāpat Apple saka, ka jaunais procesors ir uz pusi ātrāks nekā konkurentu produktos. Tiesa, šādi apgalvojumi vienmēr jāuztver ar zināmu devu skepses. Skaidrs, ka Apple prot veidot spējīgus dzelžus, tomēr to pārākums dažādos testos mēdz atšķirties. Mazliet gaisu jauc jaunie iPad Pro planšetdatori, kurus darbina Apple M1 procesors, kas atrodams jaunajos MacBook datoros. Bet tās jau ir diezgan specifiskas ierīces, kas vairāk velk uz datoru pusi. Rezumējot, jaunais iPad mini darbojas ar pašu jaudīgāko un svaigāko mobilajām ierīcēm paredzēto Apple veidoto procesoru.

    iPad mini varam iegādāties ar 64GB vai 256GB iebūvēto atmiņu, kā arī Wi-Fi vai Wi-Fi + Cellular versijās. Šajā paaudzē “Cellular” daļa nozīmē, ka planšetdators spēs pieslēgties arī 5G mobilo sakaru tīkliem, ja tīkla pusē būs tāds atbalsts. Starp citu, šis iPad mini nodrošina arī eSIM atbalstu, lai nav jāmeklē rokā fiziskas SIM kartes. Tāpat mums tiek piedāvāti Wi-Fi 6 un Bluetooth 5.0 bezvadu tehnoloģiju labumi. Mobilo sakaru spējas nemēģināju, taču vismaz ar Wi-Fi bezvadu interneta pieslēgumu man nebija nekādu problēmu.

    Vēl viena būtiska izmaiņa ir USB-C pieslēgvieta, ko daudziem par lielu pārsteigumu Apple sāka iebūvēt iPad Air un iPad Pro plašetdatoros. Tagad tāda ir arī iPad mini un praksē tas nozīmē, ka mums ir lielāka brīvība izvēloties lādētājus un planšetdatoram varēsim ērtāk pieslēgt dažādas citas ierīces. Beidzot mums šajā portā ir adekvāta USB 3.1 Gen 1 (līdz 5Gb/s) datu pārraide. Tāpat varam iPad pieslēgt pie monitora vai TV. Mēģināju, darbojas bez problēmām.

    Ierīces kastē atradīsim 20W USB-C sienas lādētāju un metru gadu USB-C kabeli. Ja runājam par ierīces uzlādi un izlādi, tad Apple norāda, ka iPad mini ar vienu uzlādi spēs darboties 9-10 stundas. Reāli praksē iegūstamais darbības laiks ir ļoti atkarīgs no tā, ko ar ierīci darām, taču dažas nedēļas aktīvi lietojot man radās sajūta, ka šis iPad tiešām spēj smuki darboties pilnu darba dienu. Tad fiksi palādē kādu pusstundu vai stundu un atkal varam lasīt savas grāmatas, skatīties video vai pārlūkot tīmekli.

    Kas ar “Jelly Scroll” problēmu?

    Daudzi tehnoloģiju apskatnieki savos darbos norāda, ka jaunais iPad mini cieš no “jelly scroll” problēmas. Proti, ja mēs strauji ritinām saturu (portreta režīmā), tad varēsim redzēt, ka tas atjaunojas plūdeni un tas izskatās pēc želejas efekta. Es neteiktu, ka tā ir kritiska problēma, taču var redzēt, ka šis ir “tikai” 60Hz atsvaidzes displejs. Īpaši labi tas krīt acīs, ja iepriekš ir lietoti displeji ar augstāku atsvaidzes ātrumu, piemēram, 120Hz. Domāju, ka nākamajās paaudzes līdz šādam displejam tiksim arī iPad mini.

    Bet visādi citādi šis 8.3 collu 2266 x 1488 pikseļu izšķirtspējas LCD displejs man šķiet pietiekami kvalitatīvs. Tas ar 500 nitu maksimālo spilgtumu nebūs pats spilgtākais variants laukā spilgtos apgaismojuma apstākļos, taču telpās spilgtuma pietiks atliektiem galiem. Rezumējot, iPad mini displejs ir labs, tomēr mūsdienās jau ir redzēti labāki displeji, tāpēc arī gribas piesieties šai ierīcei.

    Kameras papildina noderīgā Center Stage funkcija

    Jaunais iPad mini ir saņēmis krietni uzlabotu kameru komplektu – tagad gan priekšā, gan aizmugurē ir 12 megapikseļu sensori. Tomēr krietni noderīgāks jaunums, manuprāt, ir Center Stage funkcijas ieviešana. Proti, tagad iPad kamera ne tikai spēj mūs atpazīt, bet arī sekot līdzi. Praksē tas var būt ļoti noderīgi, kad kameras priekšā kustamies vai mēģinām filmēt vairākus cilvēkus. Piemēram, man bērnam tagad dažas dejošanas nodarbības notika attālināti un es šo iPad pieslēdzu pie TV, lai labāk redzam pasniedzēju un pats iPad ar ieslēgtu Center Stage funkciju spēja izsekot līdzi mazajam dejotājam. Funkcija darbojas patiešām labi.

    Vai iPad mini ir labākais planšetdators piezīmēm?

    Te mēs nonākam līdz svarīgai atziņai. iPad mini ir ļoti ērts izmērs, lai ierīci paķertu līdzi visur, kur dodamies un visdrīzāk gribēsim to izmantot arī kā mazu datoru. Piemēram, mana pēdējā laika aizraušanās ir moto ceļojumi un es meklēju mazu un viegli “datoru”, ko paķert līdzi ceļojumos. iPad mini labi darbosies kā satura patērēšanas ierīce, lai ērti izlasītu informāciju par apskates vietām, pārbaudītu e-pastus, tomēr ar to negribēsim drukāt garus tekstus, jo planšetdators ir pārāk mazs, lai to darītu displejā un tam nav pieejamas normālas tastatūras, kas kalpo kā vāciņš. Es runāju par Magic Keyboard tipa tastatūrām, kas pieejamas lielākiem iPad planšetdatoru modeļiem. Protams, šāda veida aksesuārus var atrast no varenās Ķīnas ražotājiem, tomēr visi, ko es redzēju internetos, izskatās lēti un nekvalitatīvi. Tātad, varam secināt, ka Apple nemaz nevēlas, lai iPad mini pārvērstu par mazu datoru. Apple iPad modeļu pozicionējumu vislabāk varam saprast šajā attēlā.

    Līdz šīs ierīces testam man nebija gadījusies iespēja normāli notestēt Apple Pencil irbuli. Es, protams, teorētiski biju informēts par to, taču praktiski nebiju padarbojies. Tagad beidzot izmēģināju otrās paaudzes Apple Pencil kopā ar šo iPad mini. Man patika tas, ka šis irbulis ir magnētiski piestiprināms planšetdatora labajā sānā un tur arī spēj uzlādēties. Uzlāde notiek ļoti ātri (pāris minūtes) un atkal varam turpināt stundām ilgi veikt pierakstus. Ņem gan vērā, ka irbulis pie ierīces neturas tik stingri, lai varam to droši iemest somā, jo Apple Pencil atlips un var pazust.

    Irbulis pats par sevi ir ļoti vienkārša ierīce un tam nav nekādu pogu, taču no planšetdatora puses tomēr varam veikt dažus iestatījumus. Piemēram, ar irbuli varam ērti veikt ekrānšāviņu un izsaukt piezīmju lietotni. Nopietnākai piezīmju veikšanai gan iesaku izpētīt Notability lietotni. Tāpat Twitterī labi cilvēki man ieteica apskatīt Paperlike displeja pārklājumu, kas padara patīkamāku pierakstu veikšanu, jo irbuļa šļūkāšana pa stikla virsmu tomēr krietni atšķiras no tās sajūtas, ko gūstam ar pildspalvu vai zīmuli rakstot pa papīru. Tādējādi secinu, ka vienkāršai piezīmju veikšanai ar iPad mini var būt pietiekami, taču, ja tas ir jādara ikdienā, būs jāmeklē citas ierīces. Piemēram, es nesen pasūtīju reMarkable 2 un jau drīzumā varēšu padalīties ar saviem iespaidiem par šo specifisko piezīmju verķi.

    Un, lai arī kā gribētos no jebkāda iPad izveidot mazu datoru, Apple šo ierīču operētājsistēmu iPadOS veido tā, lai tas nebūtu vienkāršs uzdevums. Lai arī pēdējos gados iPadOS ir saņēmis vairākas noderīgas (multitasking) funkcijas, iPad joprojām nav MacBook un diez vai jebkad būs. Katra ierīce ir paredzēta konkrētam mērķim un attiecīgi dara to vislabāk. Es neesmu drošs, ka vispār ir iespējams sapludināt kopā planšetdatoru ar datoru. Pavei, arī Windows pasaulē tas nedarbojas.

    Secinājumi: iPad mini ir vislabākais mazais planšetdators!

    Es izbaudīju šīs dažas nedēļas ar testa iPad mini planšetdatoru (paldies, iDeal) un tā kā man jau iepriekš patika šāda izmēra iPad, skaidri zinu, ka pirkšu arī jaunāko versiju. Šo ierīci es pamatā izmantoju grāmatu lasīšanai (testa periodā uz ierīces izlasīju divas grāmatas), tīmekļa pārlūkošanai un video aplūkošanai, kad vāļājos dīvānā. Tāpat pēdējo nedēļu laikā savu ikdienas ziņu uzņemšanu Feedly lietotnē veicu tieši uz šī mazā un ērtā iPad mini.

    Ar lielu interesi izmēģināju šī planšetdatora sadarbību ar Apple Pencil irbuli, taču piezīmju veikšanas procesā sapratu, ka šī tomēr nebūs tā ērtākā ierīce šim konkrētajam uzdevumam. iPad mini bija un paliek vislabākais mazais planšetdators satura patērēšanai un jo īpaši lasīšanai. Nevajag pieļaut kļūdu mēģinot to padarīt par mazu datora aizvietotāju, jo rezultāts visdrīzāk nebūs apmierinošs.

    Tādējādi joprojām paliek atvērts “mazā datora” jautājums. Principā, man pietrūkst labas tastatūras+skārienpaliktņa, kas reizē darbojas kā ierīces aizsargvāciņš. Windows pasaulē šo lieliski nodrošina Surface ierīces, taču Apple pusē vispiemērotākais risinājums iPad Air + Magic Keyboard, kas kopā izmaksātu virs 1000 eiro. Bet labas lietas taču maksā daudz, vai ne?

    Cik tad maksā jaunais iPad mini (6th)? Lētākā Wi-Fi versija ar 64GB atmiņu maksā 569 eiro un 256GB versija maksā 739 eiro. Tieši tāda cena ir iPad mini Wi-Fi + Cellular versija ar 64GB atmiņu. Visdārgākais Wi-Fi + Cellular modelis ar 256GB atmiņu maksā 909 eiro.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    NNNN
    12.12.2021 19:49

    “Pirmais iPad mini tika izlaists 2021. gadā un daudzus gadus šī planšetdatora dizains palika nemainīgs.” citā gadā gan :)

    Lai arī labi saprotams, ka šāda veida ierīces visērtāk izmantot ar bezvadu ausīm vai pieslēdzot TV, aizvien žēl, ka šim aparātam nav austiņu pieslēgvietas.

    Čiekurs
    12.12.2021 20:03

    Nu, lai arī pats esmu veiksmīgi piespiedu kārtā pārgājis uz bezvadu ausīm, tomēr tos puļķus lietoju tikai ārpus mājas, jo ir ērti un vajag, lai ir kompakti.
    Planšeti/PC pārsvarā lieto mājās, kur var lietot sakarīgas vadu ausis un bezvadu ausīm es īsti šeit jēgu neredzu. Iespējams tie ir tikai mani stagnāta ieradumi.

    NNNN
    12.12.2021 20:26

    Austiņu štekeris vienkārši ir sena pieraduma jautājums. Arvien mazāk klātesošs, bet kamēr labskanīgās austiņas ar vadu mājās ir ierindā, tieši tās kalpo filmu apskaņošanai, mūzikas jaunumu apzināšanai utt. Pa ceļam vai ciemos, protams, vadi sen aizmirsti.

    Jānis
    13.12.2021 10:23

    Kā vispār ir rakstīt ar apple zīmuli – var normāli uzlikt plaukstas sānu uz ekrāna, kad raksti, un ja jā, tad vai roka normāli slīd pa ekrānu?
    Vai arī tomēr plauksta ir jātur gaisā nepieskaroties ekrānam, rakstot vai zīmējot kaut ko?

    Gunārs
    06.01.2022 09:57

    Kā veicas ar reMarkable2 testiem? Rakstīt piezīmes ar roku patīk, bet vēl nevaru saņemties nolocīt 100 parasto bloknotu cenu par “elektro blociņu”. Lasīšanai ir kindle, PDFi nav ļoti ikdiena.

    Reklāma