Web Analytics
More
    Reklāma

    Mīlas dziesma Apple iPad mini planšetdatoram

    Jaunākie raksti

    Pirms gada, kad vēl brīvi varējām lidot, sēdēju Lasvegasas lidostā un gaidīju garā lidojuma pirmo posmu, lai tiktu mājās no kārtējās CES tehnoloģiju izstādes. Biju manāmi saguris pēc nepilnu nedēļu garās skriešanas cenšoties apskatīt visas jaunākās tehnoloģijas un gadžetus. Lidostas man patīk ar to, ka tajās par spīti lielai kņadai es vienmēr jūtos viens un varu aizdomāties par dažādām tēmām, kam ikdienas steigā nepietiek laika.

    Tieši šādos apstākļos es uzrakstīju mīlas dziesmu Apple AirPods austiņām, jo tas ir viens no tiem nedaudzajiem tehnoloģiju produktiem, kas manos gadžetu krājumos ieņem patiešām nozīmīgu vietu. Šodien vēlos pastāstīt par vēl kādu man ļoti nozīmīgu produktu – Apple iPad mini planšetdatoru.

    Reklāma

    Apple iPad ir teju mūžīgi planšetdatori

    Savu pirmo Apple iPad 2 planšetdatoru es nopirku pirms aptuveni 10 gadiem un tas darbojas vēl šodien. Jā, vairs nav nekāda raķete, taču daļu bērnu spēlīšu tas spēj darbināt. Un patiesībā fakts, ka šis planšetdators joprojām ir izmantojams, uzskatāmi parāda, ka Apple veido patiešām ilgmūžīgas tehnoloģijas.

    Šim planšetdatoram ir gandrīz 10 gadi un tas darbojas

    Atceros, ka šī planšetdatora iegādes laikos tehnoloģiju pasaulē valdīja liela sajūsma par šo toreiz relatīvi jauno formfaktoru. Amizanti toreiz bija lasīt stāstus par cilvēkiem, kas ar šīm mazajām ierīcēm centās aizvietot parastos datorus. Realitāte gan ir tāda, ka pat 10 gadus vēlāk tas principā nav noticis un tāpat visi kaut cik nopietnie darbi tiek veikti uz galddatoriem vai klēpjdatoriem. Bet beidzot vismaz Apple iPad Pro sērijas planšetdatoriem pietiek jaudas, lai cieņpilni izpildītu arī sarežģītākus uzdevumus un arī operētājsistēmas iespējas nāk talkā reāliem darītājiem. Kāpēc es koncentrējos tikai uz Apple un iPad? Kur tad Android vai Windows planšetdatori? Nu.. tie ir, bet.. to nav pārāk daudz un tie nav pārāk populāri. Mūsu pusē var just, ka Samsung vēl cenšas ar kaut kādu regularitāti izlaist šāda veida ierīces un Microsoft ar savu Surface planšetdatoru līniju cenšas uzturēt interesi par Windows darbinātiem planšetdatoriem. Dienas beigās gan mums ir reāli tikai viena zirga sacīkstes.

    OK, atpakaļ pie iPad stāsta. Tā kā es jau no sākta gala savu iPad 2 centos pamatā izmantot lasīšanai, tad visai ātri secināju, ka tam šī 9.7 collu un 600 gramu ierīce ir par lielu un smagu. To gluži vienkārši ir neērti ilgstoši turēt rokā kā parastu grāmatu.

    iPad mini – ideāls izmērs tiem, kas lasa

    Gadu vēlāk Apple izlaida savu pirmo mazo iPad planšetdatoru – iPad mini un es to uzreiz nopirku. Ierīcei beidzot bija ideāls 7.9 collu izmērs un uz pusi mazāks svars, taču pirmās paaudzes mazajam iPad bija ilgstošai lasīšanai nepietiekami labs displejs ar 163 ppi. Citiem vārdiem sakot, izšķirtspēja bija pārāk zema un teksts pārāk graudains. Pēc gada Apple izlaida iPad Mini 2 un tajā bija izlabota šī problēma. Patiesībā displeja izmērs un izšķirtspēja šim produktam nav mainījusies līdz pat ierīces aktuālajai piektajai paaudzei.

    Apple iPad mini 5

    Visai ātri nopirku otrās paaudzes iPad mini un kādu laiku apmierināts lasīju grāmatas un digitālos žurnālus. Tad nejauši sasitu displeju un planšetdators iegūlās plauktā uz kādiem pieciem gadiem. Kad to atdzīvināju un salaboju displeju, secināju, ka ierīce tomēr ir pārāk lēnīga pat vienkāršai lasīšanai un Twitter lietošanai. Pa lētām naudām to pārdevu un pie igauņiem nopirku iepriekšējās paaudzes iPad Mini 4. Es gluži vienkārši nevarēju saņemties maksāt vairāk tikai par (uz papīra) mazliet jaudīgāku procesoru un labāku kameru. Pārāk līdzīgi specifikāciju lapās izskatījās abi planšetdatori. Tomēr realitāte izvērtās mazliet citādāka.

    iPad mini 5 ir jūtami naskāks par iPad mini 4

    iPad mini 4, protams, ir krietni naskāks par iepriekš lietoto iPad mini 2, tomēr kopumā var just, ka ierīces Apple A8 sirds nav gluži tas svaigākais un jaudīgākais modelis. Šo procesoru izmanto tādas ierīces kā iPhone 6, iPhone 6 Plus, Apple TV HD (4. paaudze), iPod touch (6. paaudze) un 2018. gada HomePod skaļrunis. Pēc aifoniem redzam, kāda laikmeta procesors tas ir. Ierīci var lietot un pavisam savā pirkumā neesmu vīlies, tomēr nelaidu garam iespēju notestēt šobrīd aktuālo iPad mini 5. Paldies, iDeal par šo testa iespēju!

    Vai tu redzi atšķirību? Kurš ir aktuālais iPad mini?

    Vizuāli starp abiem mazajiem iPad nav praktiski nekādas atšķirības, taču tehniski teju visos departamentos ir uzlabojumi. Mums ir pieejams modelis ar 256 GB iebūvēto atmiņu (tikai Wi-Fi versijai), krietni labāka 7 megapikseļu priekšējā kamera, Bluetooth 5.0, kā arī eSIM atbalsts un klāt nākusi pat iespēja izmantot Apple Pencil irbuli. Jaunākais mazais iPad aprīkots ar Apple A12 Bionic procesoru, ko izmanto tādas ierīces kā iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPad Air (3. paaudze) un iPad (8. paaudze). Tātad, pietiekami svaigi produkti.

    Reāli praksē var just, ka iPad mini 5 darbojas plūdeni un rada sajūtu, ka vēl dažus gadus to varēs izmantot bez jelkādām bremzēm.

    Kāpēc man patīk iPad mini?

    Kā jau minēju iepriekš, es šo mazo iPad pamatā izmantoju lasīšanai. Pēdējo gadu laikā esmu vairāk grāmatas izlasījis no telefona/planšetdatora nekā papīra formātā, jo tā man ir vienkāršāk. Telefons pie rokas ir vienmēr, kamēr papīra grāmatas apkārt parasti nevadāju. Tas principā arī nosaka to, ka es izmantoju Apple Books grāmatu iegādes un lasīšanas lietotni. Tā kā, pabeidzis OnePlus 8T ilgtermiņa testu, esmu atpakaļ pie mana vecā labā iPhone 8 Plus, tad tā reāli ir vienīgā loģiskā izvēle, lai grāmatu lasīšanu organizētu patiešām vienkārši un ērti.

    Vēl viena lieta, ko agrāk vai vēlāk sāk izmantot Apple ekosistēmā ievilktie cilvēki, ir Apple HomeKit viedās mājas ierīces. Es dažu gadu laikā esmu savu mājokli aprīkojis ar viedajām spuldzēm, tado viedajiem radiatora regulatoriem, viedajām rozetēm un gana daudz Xiaomi ierīcēm. Un tās ir forši kontrolēt no Home lietotnes ar iPhone telefonu, iPad planšetdatoru vai Apple Watch viedpulksteni. Ja vēl piepirktu klāt Apple TV, vispār būtu pilna laime un varētu vienkāršāk automatizēt dažādas darbības. Vai man to kritiski vajag? Nē. Vai gribas? O, jā!

    Lai arī Apple Music mani vēl nav pārvilinājis no Spotify un Apple TV no Netflix, ar interesi vēroju, kā Apple attīsta arī savu satura piedāvājumu. Tagad man ir normāls televizors ar Apple TV lietotni un domāju, ka kaut kādus atsevišķus seriālus (Ted Lasso ir dievīgs un klāt ir arī jaunā For All Mankind sezona) es ļoti labprāt skatos arī šajā platformā.

    Tāpat šis iPad ir pietiekami kompakts un ilgspēlējošs (baterija “tur” ap 10 stundām, jeb pilnu dienu), lai to varētu ērti izmantot kā piezīmju blociņu. Es šo ierīci izmantoju arī Kursors.lv video, lai ieskatītos manās piezīmēs un spētu sagatavot informatīvi bagātākus video. Paldies, ka seko Kursors.lv kanālam!

    Vienīgi, ja plāno ar šo ierīci bieži klīst apkārt, ļoti rekomendēju nopirkt vāciņus ekrāna drošībai.

    Kad tiks izlaists jaunais iPad mini?

    Tā kā šobrīd aktuālais piektās paaudzes iPad mini tika izlaists 2019. gada martā, tad loģisks ir jautājums par to, kad sagaidāms nākmais šī produkta modelis. Pats Apple nekad nekomentē šādas lietas, tāpēc varam vien aplūkot baumas un tās saka, ka nākamās paaudzes mazais iPad varētu tikt izlaists jau šī gada martā. Dizaina un tehniskajā ziņā tas visdrīzāk nenesīs būtiskas izmaiņas, taču avoti starp komponenšu ražotājiem vēsta, ka ierīce varētu saņemt mazliet lielāku 8.4 collu displeju, kas tiks iegūts uz samazinātu displeja apmaļu rēķina. Proti, ierīce lielāka visdrīzāk nekļūs.

    Mīlas dziesmas nebeigsies

    Domāju, ka šo mīlas dziesmu rakstu sēriju mēs varētu paturpināt arī turpmāk. Ikdienā saskaramies ar desmitiem un nu jau pat simtiem dažādu gadžetu, bet tikai ļoti, ļoti retos gadījumos gadās tādi tehnoloģiju produkti, kas ar kaut ko tik ļoti piesaista, ka gribas par tiem dziedāt šādas dziesmas. Konkrēti iPad mini man patīk ar savu parocīgo izmēru, lielisko darbību un ilgmūžību. Tā gluži vienkārši ir ierīce, kurai vari uzticēties daudzu gadu garumā!

    Tas ir ļoti subjektīvi, protams, un arī man ne visi mīļākie gadžeti ir Apple ražoti. Tāpat spēju rast prieku arī krietni vienkāršākās un lētākās ierīcēs. Piemēram, pērnā gada nogalē nopirku sev Xiaomi Mi Smart Band 5 un joprojām esmu par to starā. Tā ir super lēta, bet reizē arī sasodīti noderīga maza kustību aproce, kas bez liekām ceremonijām aizsūtīja Apple Watch uz skapi krāt putekļus.

    Kuras ir tās tehnoloģiju ierīces, kas tev uz mūžiem paliks atmiņā un ar kuru iegādi esi trāpījis desmitniekā? Un kāpēc tieši tās?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Dzintars Rudzītis
    20.02.2021 21:00

    Man ir ceturtais miņiks, youtubam, netfliksam, 9gagam ideāls aparāts! Tagad gan mazāk spaidu, jo lielāks telefons iegādāts!

    aigi
    21.02.2021 08:14

    Blackberry Bold 9900 ir vienīgā ierīce par kuru es šad un tad atceros ar nostaļģiju. Žēl, ka BB nogrima.
    Visas pārējās ir tika ierīces, kuras mainu regulāri un bez mazākās nožēlas.

    0807
    21.02.2021 09:08
    Reply to  aigi

    nav iemesla nostaļģija – aizgāja nokia, bb un tāpat aizies apple, google – tāda ir lietu kārtība.

    kas tagad ir inku impērijas vietā, un kur tagad ir romas impērija. visam savs laiks.

    KKTK
    21.02.2021 09:26

    Velosipēds.

    1253
    21.02.2021 17:18
    Reply to  KKTK

    siksnas pievads. planetārā rumba. labi blīvēti gultņi. labi uzbūvēti rati.
    kad velosipēds ir nevis svētdienas prieciņš, bet kalpo kā uzticams ikdienas transports.

    Elektriķis
    21.02.2021 09:42

    Eriscsson T28 – ļoti mazs un viegls podziņu telefons.

    Atis
    21.02.2021 16:00

    Man arī iPad 2 jau 10 gadus bez problēmām iet. Pēdējos 4 gadus viņš ir nodots lietošanai bērniem, kā arī izmantojam virtuvē, lai gatavojot ēdienu, paklausītos mūziku vai paskatītos receptes. Ir vairākkārt kritis zemē, ļoti nesaudzīgi lietots samērā netīrā vidē. Taču pārsteidz tas, ka aizvien bez problēmām strādā, pat baterija samērā ok iztur.

    Rūdolfs Putniņš
    22.02.2021 10:31

    Benchmade 940 kabatas nazis. Jau vairākus gadus no mājas neizeju bez kaut kāda nazīša kabatā. Vienu pakāsu airsoftā, vienu atdevu onkuļiem lidostā. 940 neatdošu nevienam. Lielisks aparāts – viegls, plāns, bet ar pagaru un biezu asmeni. S30 tērauds atgriežas super lēni, mīnuss tik, ka grūti asinās. Atvēršanas mehānisms strādā tā, ka pirmās nedēļas nazi izmantoju kā fidžet-spineri.

    Otrajā vietā varētu būt Maratac kabatas lukturītis. Arī bez tā jūtos neapģērbies. Darbojas uz AAA bačas, bet nav īpaši lielāka par AA bateriju. Vara korpuss lieliski noveco un maina krāsu atkarībā no apkārtējās vides ietekmes.

    Gastons Gašpuitis
    22.02.2021 10:58

    Nopietns nazis. Pats jau vairākus gadus nēsāju Spyderco PM2, ir tā iepaticies, ka pie meistara pasūtīju asmeni no M390 un titāna klipsi pilnai laimei.No Benchmade patīk jaunais Bugout ar karbona uzlikām, tik mūsu okeāna pusē vēl nav manīts.

    Rūdolfs Putniņš
    22.02.2021 12:18

    Jā, Spyderco arī lieliski! Savulaik prātoju vai PM2/3 vai 940. Benchmade uzvarēja, jo Axis lock ir mans favorīts. Spaidijiem taisās vaļā tik pat aši, bet aiztaisīšanās ir bik neparocīgāka (imho). Mehānisms, kā tāds noteikti spaidijiem ir uzticamāks, bet es ar 940 neba kokus cērtu.

    Ivita
    25.02.2021 08:13

    Brīdis, kad pirms četriem gadiem no Android planšetes pārgāju uz IPad Air 2. Biju sajūsmā par lietošanas ērtumu, praktiskumu un automātisko sinhronizēšanos ar manu IPhone. Tagad izmantoju arī MacBook un Apple Wach. Austiņas, labo atsauksmju dēļ, gan iegādājos Huawei FreeBuds Pro.

    Reklāma