Web Analytics
More
    Reklāma

    LIFX Mini White viedo spuldžu apskats

    Jaunākie raksti

    Tā nu ir sagadījies, ka mans iPhone eksperiments ir ievilcies un esmu īsā laika posmā “apaudzis” ar veselu lērumu citām Apple ierīcēm un servisiem. Pavasarī testēju Satechi Dual Smart Outlet viedo elektrības sadalītāju un testēšanas gaitā beidzot normāli izmēģināju Apple HomeKit viedās mājas sistēmu. Pēc tam izmēģināju Elektrum Viedās mājas risinājumu un biju vīlies, ka to nevar savienot ar HomeKit platformu. Tāpēc pēc šīs viedās mājas sistēmas atgriešanas pats sev nopirku Tado apkures kontroles sistēmu un jau jau kādu mēnesi to izmantoju savās mājās. Skaidrs, ka ar HomeKit sistēmu saderīgu viedo spuldžu iegāde bija tikai laika jautājums.

    Pirms pāris gadiem es biju testējis Philips Hue viedās spuldzes un joprojām tas ir pirmais produkts, kas man nāk prātā, kad runājam par viedajām spuldzēm. Toreiz šīs spuldzes varēja izmantot tikai kopā ar Philips vārteju un es negribēju vēl vienu atsevišķu pie rūtera slēdzamu kasti. Kopš pagājušā gada gan Philips piedāvā arī pa tiešo kontrolējamas viedās spuldzes un man tās šoreiz neder tikai tāpēc, ka tās neatbalsta HomeKit. Es HomeKit neuzskatu par labāko viedās mājas vadības platformu, tomēr es negribu haosu, kad dažādas ierīces ir kontrolējamas no dažādām lietotnēm. Es gribu risinājumu, ko varu vismaz kaut kādā līmenī kontrolēt no vienas vietas.

    Reklāma

    Tā kā man nebija ideju par to, kur meklēt HomeKit saderīgas viedās spuldzes, devos uz Apple.com tīmekļa vietni palūkoties, ko tad rekomendē pats Apple. Jāsaka, ka apgaismojuma sadaļa nav nemaz tik kupla un reāli manām vajadzībām atbilstoši bija tikai LIFX produkti. Par šādu ražotāju es iepriekš daudz lasījis nebiju, bet, ja jau Apple viņu produkciju rekomendē, nevar nepirkt. Jāatzīmē, ka pirkuma iegāde bija ērta, jo veicu to pa tiešo no telefona un apmaksai notestēju Apple Pay tīmekļa versiju. Viss izdevās godam un jau pēc nedēļas spuldzes bija man rokās.

    Kādas LIFX spuldzes es nopirku?

    LIFX piedāvā arī LED paneļus un joslas, taču šoreiz mani interesēja visparastākās “baltās” spuldzes – LIFX Mini White. Es šim eksperimentam biju atvēlējis 50 eiro un par šādu naudas daudzumu man sanāca divas Mini White spuldzes. Jā, dārgi. Viena spuldze bija paredzēta galda lampai, bet otra – stāvlampai manā lasīšanas stūrītī. Nav tā, ka man ir slinkums pastiepties līdz slēdzim, bet kādam taču ir jātestē arī viedās spuldzes :)

    Stilīgs iepakojums

    Spuldzes ir iepakotas stilīgos kartona cilindros, kas noteikti sadārdzina visu produktu par kādu eiro. Bet no Apple produktu lietotājiem taču nav grēks noplēst trejdeviņas ādas, vai ne?

    Bet pati spuldze gan izskatās visnotaļ parasta un manā gadījumā izvēlējos variantu ar E27 vītni. Mini White var nopirkt arī B22 formā.

    Ja interesē spuldzes tehniskās detaļas, ar tām vari iepazīties attēlā zemāk.

    Lietojam spuldzes ar Apple Home lietotni

    Viens no lielākajiem šo spuldžu pārdošanas argumentiem ir iespēja tās izmantot bez speciālām vārtejām un lietotnēm, tāpēc sāku ar spuldžu pieslēgšanu Apple Home lietotnei no kuras tiek kontrolētas visas HomeKit ierīces.

    Iestatīšana ir vienkārša un neatšķiras no citu HomeKit ierīču iestatīšanas. Ar telefonu noskenējam spuldzes unikālo QR kodu, ieskrūvējam to lampā un pieslēdzam pie elektrības. Tad tā tiks atrasta Home lietotnē un iestatīšanas vednī atliek norādīt tās nosaukumu un istabu, kurā to izmantosim. Papildus mums vēl pajautās vai svaigi pievienoto spuldzi vajag iekļaut kaut kādos automatizācijas plānos.

    Pēc tam ikdienā lietošana var būt pagalam vienkārša. No iPhone vai iPad kontrolpaneļa ātri atveru Home skatu un varu uzreiz ieslēgt/izslēgt spuldzi vai arī paturu mazliet ilgāk un varu mainīt spuldzes spilgtumu pēc maniem ieskatiem. Ikdienā gan es tikai slēdzu gaismu iekšā vai ārā un nekādas smalkākas apgaismojuma izvirtības neveicu.

    Ja esam atvēruši Home lietotni, tad arī tajā redzēsim mūsu svaigi pievienot spuldzi un varēsim apskatīties tās iestatījumus. Piefiksējam, ka LIFX iesaka ar šo produktu izmantot savu tāda paša nosaukuma mobilo lietotni.

    Dažas pirmās nedēļas es telefonā LIFX lietotni neuzstādīju un izmantoju abas spuldzes pa tiešo no Home lietotnes. Jāsaka, ka diezgan bieži tās nespēja nolasīt savu statusu (No Response) un bija jāuzgaida aptuveni 5 sekundes, lai Home lietotnē parādītos precīzs to statuss. Vienu reizi kaut kas bija nogājis greizi, ka nācās manuāli restartēt spuldzi (ha, tas skan tik nepareizi) un tikai tad tā atsāka darboties uz telefona komandām. Jāpiezīmē, ka kaut kādā brīdī pēdējā mēneša laikā es par HomeKit bāzi iestatīju savu iPad mini un man liekas, ka tas enerģijas taupības nolūkos nepietiekami naski atjauno informāciju par viedo ierīču statusiem un regulāri nākas dažas sekundes pagaidīt, kamēr varu operēt ar tām. Sīkums, bet besī! Būs jānopērk Apple TV vai HomePod skaļrunis, varbūt ar tiem šīs ierīces darbosies stabilāk/ātrāk.

    Lai arī pārsvarā gaismas slēgāju ar Home lietotni, dažkārt ar tām mijiedarbojos arī ar Siri balss asistentu. Interesantā kārtā, es varu pateikt “Turn on Galda lampa” un Siri sapratīs abas būtiskās teikuma daļas. Ka runa ir par Galda lampas spuldzi un kas tieši ar to ir jādara. Siri komandas darbojas teju vienmēr. Pārsvarā komandas ierunāju Apple Watch, jo pulkstenim displejs ir mazs un negribas bakstīties ar tā Home lietotnes versiju.

    Kādus labumus piedāvā LIFX lietotne?

    Ar Home lietotnes iespējām tā kā viss skaidrs, bet kādus papildus labumus piedāvā LIFX lietotne? Visupirms gribu pastāstīt par kādu interesantu novērojumu. Ja ar Apple Home lietotni diezgan bieži novēroju kaut kādas aiztures spuldžu darbībā, tad LIFX lietotne darbojas stabili un katra darbība ar spuldzēm tiek izpildīta zibenīgi. Acīmredzot, ražotājam ir plašākas iespējas tieši sazināties ar savām spuldzēm nekā Apple Home lietotnei. Tas jau ir pozitīvs sākums un norāda uz to, ka pašām spuldzēm nav ne vainas, tās var darboties stabili.

    LIFX lietotne ieturēta nestandarta dizainā, taču darbojas ātri un bez problēmām. No tās varam ērti ieslēgt/izslēgt atsevišķas spuldzes, kā arī sagrupēt tās istabās un tad kontrolēt kopā. Tāpat glītā veidā un precīzi varam pielāgot spuldžu spilgtumu. Ar Scenes palīdzību varam iestatīt konkrētu spuldžu apgaismojumu un to ātri izsaukt. Noderīgāk gan tas ir gadījumā, ka izmantojam RGB spuldzes, kam ir krietni plašākas apgaismojuma pielāgošanas iespējas. Lietotnē ir arī apkopotas noderīgas pamācības par svarīgākajām tās funkcijām.

    Tāpat lietotne piedāvā arī vairākas grafiku veidošanas iespējas. Varam iestatīt, lai spuldzes automātiski maina savu spilgtumu atkarībā no diennakts laika, bet varam arī iestatīt konkrētus grafikus. Šādi, piemēram, varam likt spuldzēm ieslēgties uz noteikti laiku brīvdienās, lai radītu iespaidu, ka kāds ir mājās.

    Šīs spuldzes var kontrolēt arī no Android ierīcēm izmantojot LIFX lietotni, kas paredzēta šai platformai. To gan nepārbaudīju un nevaru komentēt vai darbojas.

    Tāpat šīs spuldzes var automatizēt izmantojot citus servisus, piemēram, IFTTT, Samsung SmartThings, Razer u.c. Programmētāji var paspēlēties ar LIFX spuldžu HTTP API.

    Kopumā jāsaka, ka LIFX Mini White ir kvalitatīvs produkts, kas ar paša ražotāja mobilo lietotni darbojas stabili. Mazliet aizturītes ir manāmas, ja spuldzes izmantojam pa tiešo ar Apple Home lietotni, bet šīs problēmas nav kritiskas. Spuldzes varam kontrolēt no lietotnes vai izmanojot Siri balss asistentu (arī daļēji latviski) un automatizēt. Domāju, ka turpmāk pirkšu arī citus LIFX produktus, varbūt LED virteni. No sākuma tikai jāizdomā, kur es to izmantošu.

    Kādus viedos apgaismojuma risinājumus tu izmanto savās mājās un kāda ir ar tiem pieredze. Kuri produkti/sistēmas darbojas kvalitatīvi un kuriem labāk iet garām ar lielu līkumu?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    12.05.2020 12:27

    4.4KW gadā gaidīšanas režīmā.:)

    12.05.2020 14:33

    Ja vēl pārrēķina kilometros ( apm 30) tad pavisam drūmi.

    dingo
    12.05.2020 13:12

    “varbūt LED virteni. No sākuma tikai jāizdomā, kur es to izmantošu.” – varbūt izdaiļot eauto? vai apjozties, braucot ar eskūteri? varēsi ar balsi vadīt, rādot pagriezienus vai paust emocijas, gluži kā dziļūdens zivis)

    Krotow
    12.05.2020 13:47

    Vai šīs spuldzes pēc gada joprojām varēs vadīt pats lietotājs? Vai arī spuldze pārvērtīsies par jaudīgu gamma staru avotu un pieprasīs lietotājam izpirkšanas maksu (abonentmaksu ražotājam) par iespēju to lietot tālāk tai paredzētajā režīmā?

    Reklāma