Web Analytics
More
    Reklāma

    Satechi Dual Smart Outlet viedā elektrības sadalītāja apskats

    Jaunākie raksti

    Pavisam nesen testēju un aprakstīju Satechi Trio Wireless Charging Pad bezvadu lādētāju un tas bija pirmais šī zīmola produkts ar ko man bija izdevība tā pamatīgāk iepazīties. Šodien apskatīšu vēl vienu Satechi radīto produktu – Dual Smart Outlet. Tas ir vieds elektrības sadalītājs, kuru varam pievienot pie mūsu mājokļa bezvadu interneta tīkla un tādējādi attālināti kontrolēt. Ierīcei ir sava mobilā lietotne, kā arī to var pievienot Apple HomeKit viedās mājas ekosistēmai, lai ērti vienuviet kontrolētu dažādas savietojamas ierīces un vadītu tās ar Siri balss komandām. Papildus, ierīce piedāvā iespēju uzskaitīt elektroenerģijas patēriņu, kā arī automatizēt noteiktas darbības. Satechi Dual Smart Outlet maksā ap 60 eiro.

    Reklāma

    Jau uz ierīces iepakojuma uzskatāmi norādīts, ka šis produkts darbojas ar Apple HomeKit un tas patiesībā ir pirmais HomeKit saderīgais produkts, ko man ir izdevība izmēģināt. Iepakojuma otrā pusē var apskatīt produkta funkcijas. Proti, iemeslus, kāpēc šāda ierīce varētu noderēt mūsu mājoklī.

    Neuzkrītošs un praktisks dizains

    Pa gabalu šī ierīce izskatās pēc parasta elektrības sadalītāja, un, tikai uzmanīgāk apskatot, redzēsim, ka vienā tās pusē ir divas pogas un gaismas diodes. Visādi citādi pēc skata nekas neliecina par to, ka šis dubultais Schuko sadalītājs ir vieds – attālināti kontrolējams.

    Zemāk attēlā var redzēt tikko pieminētās pogas un gaismas diodes. Piespiežot uz šīm pogām, varam manuāli ieslēgt vai izslēgt attiecīgo rozeti. Kad tā ir ieslēgta, gaismas diode degs zilā krāsā. Produkts nopērkams baltā krāsā un tīri konstruktīvi liekas gana izturīgs.

    Blakus spraudnim varam izlasīt mazliet tehnisko informāciju. Šī ierīce paredzēta izmantošanai sausās iekštelpās, 250V 50Hz 10A maiņstrāvas tīklā un katra rozete nodrošina līdz 10A strāvu un kopā ierīcei var pieslēgt ierīces ar jaudu 2500W.

    Protams, ideāli būtu, ja tā spraudni varētu grozīt, lai tas aizņem maz vietas dažādos apstākļos. Šobrīd tas ir horizontāls, taču nav pārāk plats un netraucēs izmantot blakus esošo rozeti.

    Iestatīšana Apple Home lietotnē

    Iesākumā apskatīsim šīs ierīces savienošanu ar Apple ierīcēm. Satechi Dual Smart Outlet prot pieslēgties pie Wi-Fi bezvadu tīkla, kas darbojas 2.4GHz režīmā (5Ghz tīklos tā nedarbojas). No sākuma pievienojam ierīci elektrībai un paturam 12 sekundes kreiso pogu, lai iestatītu ierīci savienošanās režīmā. Pēc tam jāatver Home lietotne mūsu Apple ierīcē (manā gadījumā to darīju no iPhone viedtālruņa) un jāizvēlas jaunas ierīces pievienošana (plusiņš ekrāna augšējā labajā stūrī). Tālāk sekojam norādījumiem – noskenējam QR kodu, kas uzlīmēts ierīces sāna un visai drīz lietotnē pamanīsim jauno Satechi ierīci.

    Pēc tam varam pārsaukt katru atsevišķo rozeti sev pierastākā nosaukumā, pievienot to kādai istabai un konkrētai darbību grupai (Scene), lai ierīci varētu ērtāk kontrolēt, piemēram, ar Siri balss asistentu. Proti, atliks Siri pateikt “Good Night” un tiks iestatīta attiecīgā grupa, piemēram, izslēgs abas rozetes. Tāpat varam nosaukt kādu no rozetēm par ierīci, kas pie tās būs pieslēgta un tad atsevišķi kontrolēt to ar Siri. Piemēram, es vienu no rozetēm nosaucu par “Wireless Charger”, jo pie tās man ir pieslēgts nesen testētais ALOGIC Wireless Power Hub lādētājs. Tagad to varu ieslēgt pasakot Siri “Turn on Wireless Charger”. Tas darbojas un tas ir ērti!

    Home lietotnē varam veidot un pielāgot istabas/grupas (Scenes), kā arī kontrolēt atsevišķus aksesuārus. No šīs lietotnes varam ieslēgt/izslēgt rozetes, sadalīt tās divos atsevišķos elementos, pārsaukt tos, mainīt ikonas vieglākai uztveramībai, kā arī aplūkot papildus statistiku un iegūt Satechi Home lietotni.

    Grupu (Scenes) būtība ir sagrupēt vienuviet dažādus aksesuārus un pielāgot to iestatījumus. Piemēram, grupā “Good Night” mēs varam atzīmēt visas viedās rozetes un spuldzes un iestatīt, ka tās tiek izslēgtas līdzko aktivizējam attiecīgo grupu.

    Gan atsevišķu HomeKit aksesuāru, gan grupu (Scenes) pārvaldība ir iespējama vai nu ar Siri balss asistentu, vai no iOS kontroles sadaļas. Spiežam uz Home ikonas un uzreiz tiksim pie aksesuāriem un grupām. Manuprāt, gana ērti.

    Apple piedāvā arī iespēju kontrolēt HomeKit ierīces neesot mājas tīklā, taču tam būs nepieciešams atsevišķs centrmezgls par kuru var kalpot Apple TV, HomePod skaļrunis vai kāds iPad planšetdators, kas vienmēr atrodas mājās. Huh, pilnīgi sagribējās nopirkt Apple TV. Es zinu, ka man to nevajag, jo filmas un seriālus praktiski neskatos, bet tāpat gribas. Kristap, saņemies!

    Satechi Home lietotne piedāvā papildus iespējas

    Ierīces ražotājs piedāvā arī savu Satechi Home mobilo lietotni, kas ir pieejama Apple ierīču lietotājiem. Tā lielā mērā kopē Apple Home lietotnes funkcijas, tomēr papildus piedāvā vairākas noderīgas funkcijas.

    Arī šai lietotnei ir nepieciešams centrmezgls (ierīce, kas visu laiku atrodas mājās), lai varētu veikt automatizāciju. Toties te varam apskatīties, kā tā darbojas. Mēs varam izvēlēties noteiktus apstākļus, kuriem iestājoties tiek veiktas noteiktas darbības. Piemēram, noteikts laiks vai ieslēgts/izslēgts cits aksesuārs, kas rezultātā aktivizē konkrētu grupu (Scene) vai atsevišķu aksesuāru.

    Iepriekš pieminētās papildus iespējas ietver sevī taimera un grafika izveidošanu. Ar Satechi Home lietotni mēs varam iestatīt taimeri, kas pēc noteikta laika ieslēgs vai izslēgs rozeti. Otra ar laiku saistītā iespēja ir grafiks, kad varam iestatīt automātisku rozetes ieslēgšanos/izslēgšanos noteiktās dienās un noteiktā laikā. Tas ir noderīgi!

    Otra relatīvi noderīga papildlieta ir elektrības uzskaite. Ierīces iestatījumos varam aplūkot ar kādu jaudu dotajā brīdī tiek veikta pieslēgtās ierīces barošana, kā arī kopējos patēriņa un izmaksu datus. Tāpat varam smalkāk apskatīties gan patēriņa, gan izmaksu grafikus pa dienām, nedēļām, mēnešiem vai gadiem. Lietotne piedāvā iespēju iestatīt vienas kWh cenu. Ideja ir laba, taču kaut kas te līdz galam nedarbojas, jo kopējie dati netika attēloti nevienai no abām rozetēm un grafikos arī ir manāmi datu iztrūkumi par dienām, kad pavisam noteikti es izmantoju šo aksesuāru. Arī citos apskatos redzēju sūdzības par nekorektu šīs funkcijas darbību. Ņemiet šo vērā!

    Kopumā Satechi Home lietotne izskatās pietiekami gaumīgi izveidota un tās lietošana nesagādās lielas grūtības, tomēr man nepatika nekorektā enerģijas uzskaites sadaļa. Tas tomēr ir viens no būtiskiem šādas ierīces pārdošanas argumentiem.

    Noslēgumā

    Testējot šo ierīci, es kārtējo reizi aizdomājos par viedās mājas risinājumiem un vairākām to realizācijas pieejām. Viens variants ir izmantot tādas tehnoloģijas un ierīces, kas ir savietojamas savā starpā un kontrolējamas no dažādām ierīcēm, bet otrs – ieslēgties mazos jaukos nožogotos dārziņos, jeb slēgtās platformās.

    Testētais produkts pārstāv otro kategoriju, jo to var izmantot tikai un vienīgi ar Apple ierīcēm. Ja mēs izmantojam iPhone, mājās mums ir vēl citas Apple ierīces un neplānojam pāriet uz Android pasauli, tad Satechi Dual Smart Outlet ir jēdzīgs pirkums. Tas izskatās labi, ir praktisks un principā labi pilda savas funkcijas (atskaitot enerģijas patēriņa mērīšanu).

    Viedas (attālināti vadāmas) kontaktdakšas nav nekas jauns un šādus produktus kuplā skaitā piedāvā daudzi pazīstami zīmoli (TP-Link, D-Link, Osram, Fibaro u.c.). Šādu produktu cenas Latvijas interneta veikalos sākas jau no aptuveni 20 eiro par viena kontakta rozeti. Mums uz testu nesen atbrauca viena šāda ierīce – TP-Link Tapo P100 un jau drīzumā to notestēsim un aprakstīsim. Raugoties uz tirgus piedāvājumu, apskatītā Satechi produkta cena vairs nešķiet pārlieku augsta, jo tas tomēr vienā kompaktā ierīcē apvieno divas rozetes.

    Jau kādus divus mēnešus mājās testēju Elektrum viedās mājas risinājumu. Tas pamatā izmanto Latvijā radīto Istabai risinājumu un sastāv no mobilās lietotnes (šī gan ir lietojama no Android un iOS ierīcēm) un vairākām ierīcēm. Manā gadījumā es izmantoju bāzes staciju, temperatūras sensorus, gaisa kvalitātes sensoru, bezvadu radiatoru regulatorus un viedo rozeti. Man ir izveidojies gana labs priekšstats par to, kā šī sistēma darbojas un jau drīzumā plānoju uzrakstīt plašāku rakstu.

    Man patika:

    • Praktiska un ērti lietojama ierīce
    • Taimera un grafiku funkcijas

    Man nepatika:

    • Nedarbojas enerģijas patēriņa statistikas funkcija
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Pats
    22.03.2020 18:14

    Baigi dārgs es līdzīgu nopirku pa 14€ tiesa tam nebija duālā ligzda, bet tam strādā enerģijas patēriņa statistika.

    Pats
    22.03.2020 18:55

    Lonsonho, tas ir “ķīnietis”, bet varu teikt tos labākos vārdus un cena ir pat mazāka nekā iepriekš rakstīju 11,89€. Darbojas ar Google Assistant un Amazon Alexa. Tur 3840W 16A. Izmantoju Smart Life lietotni patīk, ka pie šīs lietotnes var pieslēgt arī citas wifi rozetes

    Qurious
    22.03.2020 18:36

    Tp-link par 60eur sanāks 3 gab rozetes ar visu patēriņa skaitītāju. Strādā stabili, arī over wan (bez jebkādiem static ip vai ddns). Izmērs gan var radīt līdzīgu problēmu ar blakus esošām ligzdām.

    220v
    22.03.2020 21:25

    Rozete ar patēriņa uzskaiti, pirms gadiem 10 bija interese uzzināt cik patērē tv, ledusskapis, plīts. Nopirku neviedo rozeti, pāris mēnešu laikā izmērīju visu būtisko, sapratu kas patērē visvairāk. Plazmas tēvē rij kā lops, daudz vairāk par led tēvē. Ekonomiskā spuldzīte nerij, bet pieticīgi cienājas.

    Ko man dotu viedā rozete – cik saprotu, varētu redzēt patēriņu pa stundām (neinteresē) un attālināti ieslēgt/izslēgt (arī neinteresē). Ko vēl es palaidu garām? Ā, redzēt to visu grafiski telefonā (jauki, bet es saprotu skaitļu veidā). Tātad, ko vēl derīgu jūs pasākat ar viedo rozeti? Atsaldējat ledusskapi, atrodoties pasaules otrā malā? Ieslēdzat kaķim diskotēku, pabarojat zivtiņas? neticu, ka pielietojums ir tik nabadzīgs, kā es to saskatu.

    KKTK
    22.03.2020 21:47
    Reply to  220v

    Izslēdzu lielo rijošo ekrānu un pastiprinātāju, katru vakaru 23:00, izņemot tas gadījumus, kad patēriņš ir virs 100kw, tātad tajā vakarā skatos filmu. Otra rozete izslēgs mājas ventilāciju, ja tiks saņemta ugunsgrēka trauksme. Citus pielietojumus neesmu izdomājis, daļa taisnības tev ir – paterīņus var samērīt ar daudz lētākām iekārtām.

    svimart
    23.03.2020 00:08
    Reply to  KKTK

    100kw/h…. kas tas par patēriņu?

    Pats
    23.03.2020 09:38
    Reply to  220v

    Izmantoju lai bērniem ieslēgtu/izlegtu tv. Viņi vēl nav sapratuši ka to rozeti var izņemt. Iestāstīju ka mums ir smart tv :D. Ziemassvētku lampiņas slēdzu iekšā/ ārā noteiktos laikos.

    Agris
    23.03.2020 11:15
    Reply to  220v

    Man mājās ir 3 xiaomi viedās rozetes. Vien bērnam istabā apgaismojumam, viena viesistabā stāvlampai un viena pie lampām, kuras apgaismo augošos zaļumus. Abas apgaismojumam ir tādēļ, ka nav griestos lampu, bet ir stavlampa vai bērnam virtene Led pa perimetru un sienas lampa.
    No gultas var izslēgt gaismu, var ieslēgt gaismu atbraucot mājās, var redzēt, ka bērns ir mājās, ja ieslēgta gaisma. Izmantoju katru dienu to visu. Ērti pievienot iphona pie widgetiem un nav jālien aplikācijā. Agrāk programmēju, lai ieslēdzas, kad braucu mājās un esmu konkrētā vietā kartē jau ieslēdzas gaisma, bet tā xiaomi aplikācija ķīniski šī funkcija, kad kaut kas nobruka un bija jāliek viss pa jaunam tad jau slinkums bija atkal burties cauri 😄
    Ir arī viedais pagarinātājs – tas arī uzskaita elektrības patēriņu, bet bija aktuāli tikai mainojot 😄
    Nesaprotu kāpēc xiaomi neuzlabo to app jau gadiem 🤷‍♂️

    Qurious
    24.03.2020 08:32
    Reply to  220v

    1. Garāžas vārti. Šis bija vienkāršākais UN lētākais attālinātās vadības risinājums manā gadījumā.
    2. Elektriskā apkure – ieslēdzu pirms izbraucu mājas virzienā, ierodos siltā dzīvokli (der kamēr centrālā nav pieslēgta).
    3. Izslēgt ierīces, ko aizmirsi izslēgt būdams mājās.
    4. Elektroniskā atslēga mantu glabātavas durvīm (rozete apmācīta izmantot telefona hotspot, ar kuru arī tiek atvērta slēdzene)
    5. Dāčas elektropadeve – pa darbināt sūkņus, akumulatoru lādētājus, apkuri utt.
    6. Sienā iemūrētais NAS ar miljonus vērtu saturu kuru neviens nedrīkst atrast, bet pa retam jāieslēdz :)
    7. Hard reset serverim, kuram uzkārās idrac/ilo
    8. Apgaismojums – dārza, piebraucamā ceļa, istabas tālākā nostūra utt.
    Idejas nāk pēc nepieciešamības, galvenais lai ir uzparikte pa rokai tās realizēšanai..

    Artis
    23.03.2020 07:54

    Ikea rozete – 10€ (Protams, bāze vajadzīga)
    Un ar HomeKit var būvēt scenārijus (Ikea aplikācija tikai produkta startam).
    Man, piemēram, ieslēdzas ventilators ja CO2 un/vai telpas mitruma sensors ziņo, ka attiecīgie rādītāji par augstu.

    digitalk
    23.03.2020 08:36
    Reply to  Artis

    cerams, ka tas arī izslēdzas, ja nostrādā dūmu detektors?

    Qurious
    24.03.2020 08:20
    Reply to  Artis

    Pastāsti sīkāk par savu pieredzi ar Ikea homekit. Es nopirku un 2h laikā atgriezu atpakaļ – spuldzites bāzes stacija pazaudē jau pēc 4m, attālinātā pieeja bez statiskās ip ir tas vēl čakras, aplikācija glukoja..

    Qurious
    24.03.2020 10:01

    Ikea ņem atpakaļ nejautājot par iemeslu, tāpēc bakstīšanas pēc var droši mēģināt un rakstīt pilno review.

    Reklāma