Web Analytics
More
    Reklāma

    Elektrum Viedās mājas risinājuma apskats

    Jaunākie raksti

    Jauno gadu sagaidīju pie ģimenes draugiem, kas nesen bija ievākušies savā jaunajā miteklī un namatēvs izrādīja tā tehnisko aprīkojumu. Manu interesi īpaši piesaistīja apkures vadības risinājums. Šajā gadījumā tika izmantots vācu radītais tado risinājums, kas sastāv no bāzes stacijas, viedajiem radiatoru regulatoriem un gaumīgas mobilās lietotnes, kas ļauj sekot mājokļa gaisa kvalitātei un pielāgot apkures intensitāti. Produkts izskatījās funkcionāls un kvalitatīvi nostrādāts, tāpēc Twitterī aizsāku diskusiju par to, kā citiem veicas ar līdzvērtīgu apkures automatizācijas risinājumu izmantošanu.

    Acīmredzot, manu sarunu pamanīja kāds no Elektrum un piedāvāja notestēt viņu izstrādāto Elektrum Viedās mājas risinājumu. Izpētīju risinājuma aprakstu un piekritu testam. Aptuveni divus mēnešus manā dzīvoklī visus trīs radiatorus grozīja automātiski regulatori, temperatūru un gaisa kvalitāti mērīja sensori un pats varēju visu risinājumu kontrolēt no mobilās lietotnes. Lai arī normāla ziema ar pieklājīgiem aukstumiem mums šoreiz gāja secen, tomēr šādas tādas atziņas par risinājumu es spēju gūt un šajā rakstā pastāstīšu par to, kāda ir risinājuma uzstādīšanas un lietošana.

    Reklāma

    Istabai.com

    Par pamatu tiek izmantots Latvijā izstrādātais Istabai viedās mājas risinājums. Tas tika radīts 2012. gadā un es atceros, ka toreiz vēl dzīvoju īrētā dzīvoklī, kur man nebija iespējas regulēt radiatorus, tāpēc arī nevarēju to notestēt. Elektrum ir Istabai sensorus un regulatorus savienojis ar savu mobilo lietotni un nezinātājs pat nepateiks, kas lācītim vēderā. Un tam nav nekādas vainas, galvenais, lai viss darbojas kā paredzēts.

    Tehniski Elektrum/Istabai risinājums darbojas īpaši izstrādātā IST-RF bezvadu protokolā ar frekvenci 868 MHz (šajā frekvencē Eiropā darbojas arī LoRa, Zigbee un Z-Wave tīkli) un visiem sensoriem/ierīcēm ir jābūt aptuveni 30 metru attālumā no bāzes stacijas. Risinājums darbojas ar savām ierīcēm un lietotni un to nav paredzēts sapārot ar citiem viedās mājas risinājumiem vai ierīcēm.

    Kas Elektrum Viedā māja un ko ar to var iesākt?

    Elektrum viedās mājas risinājuma tīmekļa vietnē ir apkopoti vairāki īsi video, kas uzskatāmi parāda šāda risinājuma izmantošanas piemērus. Galvenais uzsvars tiek veltīts uz ērtību un komfortu, jo apkure un elektroierīces var tikt kontrolētas gan automātiski, gan pēc mūsu vajadzībām arī manuāli. Tāpat šis risinājums kaut kādā mērā ļauj ietaupīt uz apkures izmaksu samazinājumu, jo vairs neapsildīsim mājokli tad, kad tas nav nepieciešams. Protams, katrā gadījumā tas potenciālais ietaupījums atšķirsies, jo to tomēr ietekmē vairāki aspekti, kā, piemēram, apkārtējās vides temperatūra vai mājokļa uzbūves kvalitāte.

    Risinājuma centrā ir Android/iOS mobilā lietotne, kurā varam apskatīties apkures statusu, vēsturisko informāciju par temperatūru, gaisa mitrumu un CO2 daudzumu, kā arī regulēt temperatūru vai ieslēgt/izslēgt elektroierīces. Otra risinājuma puse ir dažādi sensori un attālināti vadāmi slēdži. Elektrum speciālisti ir ērti sagatavojuši informāciju par dažādiem risinājuma izmantošanas scenārijiem:

    Šo scenāriju aprakstos ir saprotami aprakstīts, kā Elektrum Viedās mājas risinājums var nākt talkā, kādas tieši ierīces būs nepieciešamas un cik tās maksās. Manuprāt, ļoti nozīmīgi ir tas, ka Elektrum piedāvā risinājuma maksu sadalīt mazākos ikmēneša maksājumos bez papildus procentiem. Tas lieti noderēs, jo pat relatīvi maza dzīvokļa apkures kontroles risinājums izmaksās vairākus simtus eiro. Piemēram, man atsūtītais testa komplekts maksā vien pāri 700 eiro un diez vai es gribētu to apmaksāt uzreiz, ja izvēlētos šādu risinājumu.

    Katrs var piemeklēt sev vajadzīgās ierīces

    Elektrum Viedās mājas risinājums ir fleksibls – mēs varam atlasīt tās ierīces, kas ir nepieciešamas tieši mūsu konkrētajā gadījumā. Mums katram mājās tomēr ir noteikts skaits istabu, radiatoru un ierīču, kuras vēlamies attālināti kontrolēt. Elektrum mājaslapā atsevišķā lapā var iepazīties ar visām Elektrum Viedās mājas ierīcēm, taču es turpmāk aprakstīšu tās ierīces, kas bija manā testa komplektā. Uzreiz arī norādīšu apskata laikā aktuālās cenas (pilno cenu un ikmēneša maksājumu izvēloties bezprocentu nomaksu uz 36 mēnešiem).

    Mans testa ierīču komplekts

    Viedā bāzes stacija (84.99 EUR vai 2.36 EUR/mēn)

    Visas komplekta ierīces ir iepakotas saskaņotos iepakojumos un uz to sāniem uzrakstīti nosaukumi. Pašā kastē ir arī īsa un saprotama uzstādīšanas instrukcija.

    Bāzes stacija ir galvenais Elektrum Viedās mājas sistēmas elements. Tā nodrošina komunikāciju starp Elektrum Viedās mājas ierīcēm un padara tās pieejamas tiešsaistē. Vienam mājoklim parasti nepieciešama viena bāzes stacija, tā spēj vadīt neierobežotu ierīču skaitu. Uztveršanas diapazons – līdz 30 m. Bāzes stacija paredzēta izmantošanai iekštelpās.

    Kā redzam, tā ir neuzkrītoša balta kastīte, ko novietosim blakus mūsu Wi-Fi rūterim, jo abas ierīces ir jāsavieno ar komplektā iekļauto tīkla kabeli. Blakus tīkla portam ir mazs caurumiņš, kur var iespraust adatu, lai ierīci norestartētu. Tāpat vēl ir microUSB ligzda manuālai programmatūras ielādei. Visbeidzot redzam arī barošanas ligzdu, kur varam izmantot standarta 9V/1A adapteri. Ierīces priekšpusē vēl ir arī indikatorgaismiņa, kas palīdz saprast, kad ierīce darbojas korekti (balta), kad nav savienojuma ar internetu (dzeltena) un kad nav detektēts tīkla kabelis (sarkana).

    Iestatīšana ir vienkārša. Viedās mājas lietotnē izvēlamies pievienot bāzes staciju un ievadām ID kodu, kas uzdrukāts uz bāzes stacijas apakšas.

    Viedais temperatūras sensors (35.99 EUR)

    Elektrum Viedās mājas temperatūras sensors ir maza un neuzkrītoša plastmasas kārbiņa. Tā nodrošina precīzus temperatūras un gaisa mitruma mērījumus un mijiedarbībā ar apkures regulatoru dod iespēju pielāgot temperatūru telpā atbilstoši komforta prasībām. Šo mazo kārbiņu jānoliek kādā pietiekami klajā vietā istabā, kur vēlamies mērīt temperatūru (jāizvairās no tiešiem Saules stariem, aukstuma no logiem/durvīm vai radiatoriem). Elektrum iesaka sensoru novietot 1.5 – 2 metru augstumā telpas centrālajā daļā.

    Temperatūra tiek mērīta ik pēc 5 minūtēm ar 0.1 grāda precizitāti, un sensorā iebūvētais akumulators ar vienu uzlādes reizi darbojas līdz pat 6 mēnešiem. Uzlādes ilgums ir līdz 6 stundām un to var uzlādēt ar parastu telefona lādētāju, galvenais, lai otrā pusē ir microUSB spraudnis.

    Kreisajā malā mazā spraudziņā ir paslēpies bīdāms slēdzis ierīces izslēgšanai/ieslēgšanai. Otrpus uzlādes pieslēgvietai ir indikatorgaismiņa. Tā informē par savienošanos ar bāzes staciju (mirgo zila), korektu savienošanos (zila) un pēc veiksmīgas savienošanās pēc 10 sekundēm nodziest. Tāpat gaismiņa informē par uzlādes procesu – deg sarkana, kad notiek uzlāde un deg zaļa, kad uzlāde pabeigta.

    Pievienošana notiek tāpat kā bāzes stacijas gadījumā. Uz ierīces ir uzdrukāts kods, kas jāievada Viedās mājas lietotnē. Tad notiek savienošanās un uz sensora datiem varēs balstīt regulatoru darbību.

    Viedais gaisa kvalitātes sensors (157.99 EUR vai 4.39 EUR/mēn)

    Pēc skata šis gaisa kvalitātes sensors izskatās identisks temperatūras sensoram un papildus temperatūras, relatīvā gaisa mitruma mērīšanai tas mēra arī CO2 līmeni. CO2 mērīšanas diapazons ir 300-5000ppm un precizitāte +/- 50ppm +3%. Šai ierīcei visu laiku nepieciešama elektrības padeve, tāpēc kastē atradīsim ne tikai microUSB kabeli, bet arī parastu sienas lādētāju/adapteri. Ja esam nopirkuši šādu sensoru, tad telpā vairs nevajag atsevišķu temperatūras sensoru. Pievienošana lietotnei tāpat kā pārējo ierīču gadījumā, lietotnē ievadām uz iekārtas uzdrukāto ID kodu.

    Interesanti, ka Istabai.com mājaslapā ir rakstīts, ka šis sensors prot mērīt arī gaisa spiedienu un trokšņu līmeni. Tomēr abi šie mērījumi nav iekļauti Elektrum Viedās mājas lietotnē.

    Viedais bezvadu radiatoru regulators (78.99 EUR vai 2.19 EUR/mēn)

    Šī ierīce ir tā, kas reāli veic darbu – automātiski sazinās ar bāzes staciju un atkarībā no temperatūras vai gaisa kvalitātes sensoru iegūtas telpas temperatūras informācijas regulē plūsmu konkrētajā radiatorā.

    Kā redzam, šis ir SIEMENS SSA955 regulators, kas savienojams ar Elektrum viedās mājas risinājumu. Komplektā ir arī 3 AA tipa vienreizējās lietošanas baterijas, kuru enerģijai būtu jāpietiek 2-3 gadu darbībai. Viedās mājas lietotnē varam norādīt savu telefona numuru un tad sistēma mums atsūtīs SMS, kad regulatora baterijas būs gandrīz izlādējušās.

    Plūsmas regulēšanu veic neliels elektromotors. Ja tas šķiet pārāk skaļš, ir iespēja
    ieslēgt kluso režīmu web lietotnes iestatījumu sadaļā “Ierīces”. Klusais režīms par
    aptuveni 1/3 daļu samazina bateriju darbības ilgumu.

    Lai ierīci iestatītu darbam, tajā jāieliek baterijas un jāpatur piespiesta multifuncionālā poga (atrodas virs baterijām) līdz indikatorgaismiņa sāk mirgot zaļa. Pēc tam var atlaist pogu un tālāk lietotnē pievienot pēc ID numura, kas uzdrukāts ierīces pamatnē.

    Tā kā iepriekš nebiju pieskāries maniem radiatoriem, tad man nebija absolūti nekādas nojēgas, kā tie darbojas un vai vispār tos var ņemt nost. Paskatījos pāris video Youtube un sapratu, ka šāda tipa radiatoru regulatori ir viegli noskrūvējami un nomaināmi uz citiem. Vieglāk tos dabūt nost, ja uzgriezīsim uz maksimālo temperatūru un tad vienkārši noskrūvēsim metāla ripu, kas tos notur vietā.

    Zem radiatora regulatora ir metāla stienītis, kuru stumj dziļāk radiatorā, lai regulētu ūdens plūsmu caur to. Biju pārsteigts, kad noskaidroju, ka arī mani parastie regulatori nav nemaz tik statiski un tie noteiktos diapazonos paši spēj stumdīt to stienīti iekšā un ārā. Tiesa, tas notiek regulatoriem uzsilstot un atdziestot, bet viedā regulatora gadījumā to veic elektromotors. Tagad amats jau bija rokā un regulatoru pieskrūvēju bez problēmām.

    Viedā rozete (64.99 EUR vai 1.81 EUR/mēn)

    Šī ierīce ir krietni noderīgāka nekā varētu šķist pirmajā acu uzmetienā. Tā ir viedā rozete, kuru varam pievienot Viedās mājas bāzes stacijai un attālināti vadīt – ieslēgt un izslēgt, kad nepieciešams. Tomēr tas nav viss. Lietotnē katrai viedajai rozetei varam izveidot grafiku, kad to ieslēgt un izslēgt un mijiedarbībā ar temperatūras sensoru rozete dod iespēju regulēt ierīces (piemēram, elektriskos sildītājus) atbilstoši temperatūrai telpā. Rozete automātiski ieslēgs vai izslēgs sildītāju, sasniedzot lietotnē norādīto telpas temperatūru. Plus, tā sniegs ērti pārskatāmus datus par katras ierīces elektroenerģijas patēriņu.

    Rozete darbojas 230V 50Hz maiņstrāvas tīklā un paredzēta izmantošanai līdz 16A strāvai un līdz 3680W jaudai. Tā automātiski atslēdzas, kad sasniedz 16.5A slodzes slieksni. Tukšgaitā tā patērē līdz 0.7W enerģijas.

    Rozetes apakšējā daļā ir ieslēgšanas/izslēgšanas poga un augšpusē statusa indikatorgaismiņa.

    Pievienošana lietotnei jau ierastā manierē. Pievienojam elektrībai un tad ievadām lietotnē rozetes identifikatoru.

    Kopumā var redzēt, ka bāzes stacija un sensori izpildīti vienotā dizainā, bet pārējās uz testu saņemtās ierīces ir piemeklētas tādas, kas atbilst risinājuma autoru vajadzībām un tad sakārtota to savietojamība. Citiem līdzvērtīgiem gataviem risinājumiem visas komponentes ir vienotā dizainā. Sīkums, protams, bet pamanāma lieta. Bet galvenais, lai viss darbojas stabili un kā nākas. Lai arī divi mēneši ir īss laika posms, es šajā laika posmā nenovēroju nekādas nestabilitātes pazīmes un vienā reizē, kad mājās bija interneta savienojuma pārtraukums, man telefonā atlidoja paziņojums par to.

    Funkcionāla un vienkārša lietotne

    Lietotne pieejama bez maksas – Google Play un AppStore lietotņu veikalos. Kad esam tajā pievienojuši informāciju par mums un mūsu mājokli un tikuši galā ar pašu ierīču pievienošanu, varam pārbaudīt to darbības statusu, piemēram, atjaunošanās stabilitāti vai uzlādes līmeni. Tāpat varam ierīcēm pielabot iestatījumus – sakārtot tās pa istabām, nomainīt ikonas un piekoriģēt apkures zonas. Saskarne ir pieejama arī latviešu valodā un tas palīdz saprast iestatījumu būtību.

    Viedie elektrības slēdži ir iznesti citā skatā un pamatā atverot lietotni mēs raudzīsimies uz klimata skatu. Tajā redzam mūsu istabas un sensoru izmērīto temperatūras, gaisa mitruma un CO2 līmeni. Tāpat pēc bultiņu ikonām varam redzēt vai dotajā brīdī ir aktīva telpas uzsildīšana.

    Radiatora regulatoriem un elektrības slēdžiem var izveidot darbības grafikus. Regulatoru gadījumā mēs definējam kādas ir mūsu vēlamās nakts un dienas (komforts – esam mājās un eco – esam prom) temperatūras. Šīs ir tās temperatūras, kurām pēc noklusējuma centīsies turēties līdzi regulatori. Pēc tam varam atsevišķi izveidot grafikus darba dienām un brīvdienām, kad visu dienu esam mājās un vēlamies telpas vairāk uzsildīt. Savukārt, elektrības slēdžiem varam ne tikai iestatīt grafikus, bet arī norādīt vai tos ieslēgt, izslēgt, vai ieslēgt uz mirkli (var definēt šī mirkļa ilgumu).

    Ir padomāts arī par situācijām, kad var būt sakaru pārtraukumi un lietotnē varam norādīt noklusētās temperatūras gadījumiem, kad sistēma nonāk bezsaistes režīmā un vairs nevaram to attālināti kontrolēt.

    Atsevišķo telpu skatā ir ne tikai sensoru sniegtā informācija, bet milzīgs temperatūras regulēšanas rīks. Ar to varam pārtrumot pēc noklusējuma iestatīto temperatūru un nākamajā grafika nostrādāšanas brīdī šī temperatūra nomainīsies. Mums arī tiek piedāvāta iespēja ātri piesildīt telpu līdz vēlamajai temperatūrai.

    Sensoru sarūpēto informāciju varam aplūkot arī vēsturiskā griezumā grafikos. Uzskatāmi redzēsim, kad notiek apkure (rozā apgabali) un kad CO2 līmenis pārsniedz normas robežas (oranžie pīķi). Šī informācija ļauj pamanīt trūkumus vēdināšanā, tos novērst un rezultātā uzlabot mūsu dzīves kvalitāti. Es pats ikdienā izmantoju Aranet4 gaisa kvalitātes sensoru un regulāri to apskatos un vēdinu istabu.

    Tā kā man mājās nav boilera un telpas apsildi lielā mērā nodrošina mans dators, tad pie viedās rozetes pieslēdzu tieši to. Lietotnē varam redzēt enerģijas patēriņu dotajā brīdī, kā arī kopējo patēriņu. Pieņemu, ka tas ir kopējais par visu laiku, kad rozete pievienota bāzes stacijai. Patēriņa vēsture parāda datus par pēdējo nedēļu visām viedajām rozetēm vai katrai atsevišķi. Beidzot redzu, cik daudz elektrības dienā patērē mans dators.

    Testa pirmajās divās nedēļās lietotnē iegriezos teju katru dienu. Skatījos grafikus un centos pielāgot temperatūras katrai istabai un diennakts laikam. Pēc tam, kad tas bija sakonfigurēts, par lietotni aizmirsu un sistēma automātiski darīja savu darbu mani absolūti netraucējot.

    Es saprotu, ka savā testā paspēju izmēģināt tikai nepilnu daļu no visām šī risinājuma iespējām. Ne man vārtu, ne boilera vai elektriskā sildītāja. Tāpēc katrs var risinājumu pielāgot pēc savām vajadzībām un iespējām.

    Manas atziņas

    Zemāk esmu apkopojis dažas atziņas, ko guvu pāris mēnešus lietojot savā dzīvoklī Elektrum Viedās mājas risinājumu, kas sastāv no bāzes stacijas, temperatūras sensoriem, radiatoru regulatoriem un viedās rozetes.

    • Uzreiz jāsaka, ka kopumā lietotne man šķiet saprotama un pietiekami gaumīga. Kad ir saprasta zonu, temperatūru un grafiku loģika, varam pielāgot sistēmas darbību tieši mūsu vajadzībām un aizmirst par to. Sistēma darbosies fonā bez mūsu iesaistes.
    • Radiatoru regulatori ir diezgan dzirdami savā standarta režīmā. Gluži no miega mani tie neuzmodināja, bet bija daži rīti, kad jau biju pamodies un pēc skaņas nācās skumji atzīt, ka pēc pusstundas skanēs modinātājs un gulēt vairs nav jēgas.
    • Esmu citiem līdzīgiem risinājumiem (piemēram, tado) redzējis, ka tie prot noteikt, kad telpā atvērts logs vai durvis (acīmredzot, nosaka strauju temperatūras kritumu) un noslēdz apkuri, lai netērētu lieki enerģiju.
    • Internetā mums bija diskusijas par to, kas ir labāk – temperatūras sensors iebūvēts radiatora regulatorā vai tomēr labāk, lai tas ir kā atsevišķa ierīce. Ieguvums ir tāds, ka varam iegūt precīzāku temperatūras mērījumu, jo sensoru neuzsilda blakus esošais radiators, kā arī varam nolikt to jebkurā mums ērtā vietā. Trūkums – vēl viena ierīce, kas jāuzlādē un jāpieskata.
    • Ir cilvēki, kam pašiem patīk ķimerēties un būvēt pašiem savus DIY viedās mājas risinājumus apkopojot dažādu ražotāju ierīces un tehnoloģijas. Tas nebūs šis gadījums un Elektrum risinājumu paredzēts izmantot kā gatavu risinājumu.
    • Latvijas apstākļos varbūt tas nav tik būtiski, bet principā šādam risinājumam būtu jāspēj integrēties ar Apple, Google un Amazon virtuālajiem asistentiem.
    • Lai arī šogad mums praktiski nebija ziemas ar zemām temperatūrām, biju pārsteigts, ka temperatūra dzīvoklī samazinās ļoooooooti lēnītēm un vienā istabā tā nekad nenoslīdēja zemāk par noteiktu līmeni pat neskatoties uz to, ka visu dienu radiators ir izslēgts. Acīmredzot telpu ļoti uzsilda siena, kas robežojas ar kāpņutelpu.

    Šo risinājumu nevar nosaukt par lētu, ja plānosim to izmantot ne pārāk liela dzīvokļa ar centrālapkuri automatizācijai. Es skatījos uz saviem rēķiniem pirms un pēc testa, taču nekādas būtiskas izmaiņas tajos neredzēju. Šādus datus ir ļoti grūti salīdzināt, jo nav iespējams panākt identiski salīdzināmus āra temperatūras apstākļus un arī katram atšķirsies mājokļa uzbūves nianses. Tāpēc es sliecos domāt, ka parasta dažu istabu dzīvokļa gadījumā šāda automatizētā apkure ir vairāk interesants gadžets nekā veids kā būtiski ietaupīt uz apkuri. Bet kā jau minēju, Elektrum Viedās mājas risinājums ne tuvu neaprobežojas tikai ar apkures vadību, tā iespējas ir krietni plašākas un kopumā man patika ērtā un stabilā lietotne, un kvalitatīvi nostrādātie sensori un regulatori. Paldies, ka noorganizējāt šī risinājuma testu.

    Kad jau biju atgriezis Elektrum testa ierīces, vēlreiz apdomājos par viedās mājas risinājumiem un tomēr pasūtīju sev tado risinājumu. Jau tuvākajā laikā to saņemšu un varēšu uz relatīvi karstām oglēm salīdzināt to ar Elektrum risinājumu. Jācer, ka apkuri tuvāko dienu laikā vēl neatslēgs.

    Ko tu domā par šādiem apkures automatizācijas un viedās mājas kopumā risinājumiem? Varbūt ilgstošāk izmanto Elektrum/Istabai risinājumu un vari padalīties ar ilgtermiņa darbības novērtējumu? Vai esi konstatējis apkures rēķinu samazinājumu? Ja, jā, tad cik būtisku?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    31 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Martins
    21.04.2020 15:28

    https://www.smartheating.danfoss.com/a-solution-for-every-home/danfoss-link/
    ieteiktu apskatīt šo, varbūt nav pilnīgi identiska elektrum versijai, bet jebkurš, kurš strādā ar apkures iekārtām zinās par danfoss firmu, vislielākajai daļai uzņēmumu un mājsaimniecību ir tieši šīs firmas termogalvas.
    pēdējo reizi, kad skatījos cena par trīs termogalvām un bāzes staciju izmaksāja ~230eur bez pvn..

    KKTK
    21.04.2020 15:34
    Reply to  Martins

    Apskatīt var bet neieteiktu lietot Danfoss termostatu. Kādus gadus divus strādāja nevainojami, bet tad vienam nojuka raidītājs, otram arī kaut kas līdzīgs. Garantija cauri – met ārā. Forumos arī lamājas par šitiem.

    wils
    21.04.2020 15:34

    Jautājums – vai viedā rozete pati ieslēdzas pēc atjaunota strāvas pārtraukuma?

    digitalk
    22.04.2020 01:23
    Reply to  wils

    un vai tā pēc elektrības atjaunošanas prot nopauzēt ieslēgšanu uz iestatītu minūšu skaitu? citādi bieži redzēti gadījumi, kad elektrība turpina raustīties, kas netraucēs boilerim, bet var sabojāt kādu elektroniku.

    23.04.2020 10:46
    Reply to  wils

    Nē! Pēc noklusējuma rozete paliek izslēgtā stāvoklī. Ja ir vēlme, tad varam klientam attālināti pielikt opciju, ka pēc strāvas pazušanas paliek pēdējā pozīcijā.

    Tasesmues
    21.04.2020 17:26

    Tado radiatora regulators, salīdzinot ar to Siemens briesmoni, ir tīrā daile.

    Tasesmues
    22.04.2020 18:23
    Reply to  Tasesmues

    Tado regulators:comment image

    21.04.2020 18:05

    Kādus 4 gadus jau lietoju produktus no franču kompānijas Netatmo. Esmu ļoti apmierināts. Katrai termogalvai savs grafiks un regulācija. Darbojas arī, ja pazūd internets.

    Mahmuds
    21.04.2020 21:14

    Man ir Danfoss termogalva, kas darbojas bez aplikācijas, visus parametrus iestāda uz pašas galvas. Pirku pa 45€, darbojas jau 4.sezonu. Nu jau 100% ir atpirkusies. Starp citu, šamā arī jūt, kad tiek atvērts logs un piegriež radiatoru.

    aapsis
    21.04.2020 21:18

    Lietoju jau vairākus gadus tieši Istabai produktus. Sāku ar vasaras māju, lai var iedarbināt apkuri, pirms paši tur braucam. Vēlāk ieviesu sistēmu arī dzīvoklī Rīgà. Kopumā bez pretenzijām, tik vien ka tas ir on-line risinājums, tātad papildu risks, ja objektā pazūt internets. Ap šo brīdi, kā rakstā bij minēts, gribētos HomeKit integrāciju, papildus moduļus, bet kompānijai neesmu redzējis neko jaunu pa šiem gadiem.

    Skaks
    21.04.2020 23:00

    Pēc izlasītiem komentāriem un raksta var secināt ka, sistēma ir laba, bet nav līdz galam pabeigta. Iespējams, tuvākā nākotnē, būs viss izpulēts līdz perfektam produktam (var būt pat ar mākslīgo intelektu), bet tas maksās kopumā dārgi (vai arī katrs atsevišķs modulis būs dārgs). Katrā ziņā, ja ir konkurence, tad tas veidos progresu.

    arcsin
    22.04.2020 10:28
    Reply to  Skaks

    Tas jau maksā dārgi.

    Mimiiii
    21.04.2020 23:32

    Aplikācijas zonējumi/grafiki un to eneiblošana ir caur irsu īstenots risinājums. Nu jau pirms 2,5 gadiem viņiem teicu to. Nekādu izmaiņu aplikācijā. Arī oriģinālā istabai app nav attīstījusies. Laikam tik triviālu lietu kā vienlaikus nomainit grafiku no “ikdiena” uz “esmu arzemēs, izrubī siltumu uz min” visām sataisītajām zonām uzkodēt ir pārāk sarežģīti šim 500+ eur produktam…

    Tasesmues
    22.04.2020 17:50

    Ne problēma, bet ja maksā par dzīvojamās mājas automatizāciju, tad var gribēt automātisku automatizāciju.

    Mimii
    22.04.2020 18:44

    Kur tieši aplikācijā telpai #1, #2, #3 utt var VIENĀ KLIKŠĶĪ ieslēgt grafiku X? Nelienot katrā telpā atsevišķi un nemainot pa vienai.

    Mimii
    23.04.2020 16:36
    Reply to  Mimii

    Kukuuu? Ekspert? Pastāsti man muļķītim kā šo izdarīt ;)

    Tasesmues
    22.04.2020 17:49
    Reply to  Mimiiii

    Tado ir pieejams geofencing, tas “redz”, ja neviena nav mājās un pārslēdzas uz away sistēmu (līdz v3 šī funkcija ir bez maksas, no v3+ šis ir par maksu).
    Nopērkot v3 versiju, ir iespēja par vienreizēju samaksu pārslēgties uz jauno app, saglabājot šo funkciju bezmaksas.

    Tasesmues
    22.04.2020 20:02

    Man tado ir pirmo gadu, bet jā, es izmantoju. Ja sīkās saviem telefoniem kārtējo reizi neizslēdz lokāciju, tad, man liekas, ka darbojas :D

    Tasesmues
    23.04.2020 16:47

    Diemžēl, man šajā mājā nav siltās grīdas. Iepriekšējā, kur bija siltās grīdas, nebija tado… 😁

    Tasesmues
    22.04.2020 17:59

    Par to, vai sensors labāk galvā vai atsevišķa iekārta – tado ir iespējams katrā telpā ievietot termostatu, kas pārņem temperatūras reģistrēšanu no galvas.
    Manuprāt, pietiek arī ar precizitāti no radiatora regulatora. Mēģināju pamērīt temperatūru ar bezkontakta termometru, +/- temperatūra istabās bija atbilstoši regulatora ziņojumiem. Un tado ir iespēja pieregulēt sensoru

    Andris
    24.04.2020 08:22

    Lietoju šo jau divas apkures sezonas, un arī varētu garāku rakstu par šo uzrakstīt. Šie nebūs tikai teorētiski spriedelējumi, bet gan secinājumi no reāliem skaitļiem, jo ikdienā pastāvīgi monitorēju gan apkures katla elektrības patēriņu, gan temperatūras. Galvenais secinājums, ko gribu pateikt pašā sākumā – ja šādu sistēmu iegādājieties, lai ietaupītu, tad NEKLAUSIETIES APKURES PĀRDEVĒJUS UN NETICIET MARKETINGA MATERIĀLIEM, BET ATRODIET LABU NEATKARĪGU SPECIĀLISTU ŠAJĀ JOMĀ! Tas gan varētu nebūt tik viegli izdarāms. Pārdevēji saka, ka uzstādīt var uz visvisādām apkures iekārtām, kas ir taisnība, taču ekonomiju tas daudzās mājās diezin vai iegūsiet. Kā gadžets un komfortam – jā. Lai gan komfortu apkures regulēšanā arī ne vienmēr varēsiet iegūt. Tagad, kāpēc tādi secinājumi? Sistēma uzstādīta mājā ar zemes siltumsūkni. Siltumsūkņiem pašiem jau iestrādātas ļoti gudras “smadzenes”, temperatūru spēj regulēt kombinējot āra temperatūras sensoru ar iekštelpu temperatūras sensoru utt. Istaba jeb Elektrum viedā māja to nemāk! Vislielāko ekonomiju iegūšu, ja sildīšu māju ar iespējami zemāku ūdens (apkures nesēja) temperatūru. Uzstādīju šīs iekārtas un pēc nedēļas jau mēģināju atdot atpakaļ. Ieregulēju temperatūru istabās 3 režīmos – nakts, dienas laiks, kad esam mājās un kad darbā. Temperatūras svārstības ieteikto 1-2 grādu robežās. Rezultātā temperatūra visu laiku turējās zemākajā līmenī. Atrodoties mājās tā saucamajā komforta… Read more »

    Edgars Neimanis
    25.04.2020 09:21
    Reply to  Andris

    Paldies par plašo aprakstu! Man vēl nav šāda sistēma ierīkota, bet biju plānojis to aprīkot ar Istabai komplektu, bet palasot tavu komentāru pilnīgi noteikti mainīju domas par produktu. Google assistant ir must have imo un arī man ir šaubas vai man ar individuālo gāzes apkures katlu šī sistēma labi strādās.

    digitalk
    25.04.2020 10:27
    Reply to  Andris

    @Andris par serveri varēji pat nerakstīt, Kristapa atbilde ir šāda: https://kursors.lv/2020/04/23/minut-smart-home-sensor-apskats/#comment-93311

    Andrejs
    27.04.2020 10:34

    Darbojas tas risinājums 1. sezonu. Grūti pateikt ar cipariem vai ir tā ekonomija vai nav kad gāzes cenas nokrīt jau kuru sezonu pēc kārtas. Bet skatoties ka 80% no dienas laika tev viss stāv ar “boiler off” stāvokli, patēriņa samazinājumam jābūt visnoteikti. Piekrītu ka te vairāk ir vienkarši ertība un tu stabili kontrolē cik tu grādus gribi un kur. No mīnusiem: – Nav “vienas pogas” pārslēgt grafikus vairākām zonām kad aizbrauc prom uz laiku, vai darba dienās tomēr paliec mājās lai nestātos Eko. Nav traģēdija, bet interfeiss nav ērts iet 7. zonām cauri. – Ir tikai viena Boiler off automatizācija kas izslēdz visu apkuri ja visas zonas ir ciet. Nav iespējas izslēgt papildus ierīces kā sūknis ja tev tikai tā kontura zonas ir ciet. – Nav scenārija priekš atvērta loga. Tagad pavasarī saules pusē nav aktuāli. Bet ziemā sanāk ar rociņām mazināt grādus līdz 19-15 un atpakaļ ja gribi izvedināt telpu. – Savlaicīgi “gudri” sistēma nedomā vai ir laiks griezt zonu vai nē. Piemērs – vannas istaba un siltie grīdi. Tu dabū savus 22 grādus, zona paliek ciet, bet siltums vēl ir un rezultātā tu dabū 24 grādus kas ir padaudz. Ar radiatoriem ir līdzīgi bet nav tāda efekta. Pieļauju… Read more »

    Andris
    29.04.2020 09:07
    Reply to  Andrejs

    Ekonomiju vairumā gadījumu neiegūs, ja nedarbojas kopā ar apkures katlu. Ekonomiju gāzei var pateikt pēc patēriņa daudzuma, nevis cenas. Apkures katlam man atsevišķs skaitītājs, 2 gadu laikā patēriņš palicis aptuveni iepriekšējā līmenī, kad istabai nelietoju, TAČU ZIEMAS VIDĒJĀ TEMPERATŪRA IR AUGSTĀKA. Ērtība man tik, cik manuāli nevajag grozīt termogalvas.
    Pilnīgi piekrītu par sūkņiem – sastāstīja sākumā, ka visu varot. Kad nopirku un uzliku, un vajadzēja 3 sūkņus 3 kontūriem un apkures katla režīmu pārslēgšanu, tad nekā. Vienkārši piečakarēja, jo biju aizgājis uz vietas, visu izstāstīju ko vajag – jā varot. Pēc tam – sākot no 500eur varot speciāli pieprogrammēt.

    Nelabojams
    04.05.2020 10:07

    Neuzticos šiem risinājumiem. Vispirms jau atkarība no kantora servera. Pačibēs tā firmele – paliksi vienā jaukā dienā aiz aizslēgtām (un neatveramām) durvīm aukstai mājai. Vai arī – pēkšņi sāks prasīt abonēšanas maksu un pumpēs to augšā. A kur tu, cūka, liksies, kā būtu teicis Vinnijs Pūks. Tādus risinājumus vispār vajadzētu ar likumu aizliegt. Jā, un vēl nepatīk, ka vadība tikai caur mobilo aplikāciju. Ja tā vai tā sēdi pie datora 8+n stundas dienā, tad bakstīšanās telefonā derdzas.

    Nu un vēl veca anekdote.
    – Es te esmu galvenais, – sacīja Internets.
    – Nemuldi, bez manis tu esi nulle, – iebilda Dators.
    – Nu, nu… – klusi pie sevis nosmīnēja Elektrība.

    Ja nav automātiska ģeneratora, kas var nodrošināt strāvu vismaz 2 – 3 diennaktis, tad riskants pasākums. Un kādā ārkārtas situācijā (piemēram, Keringtona notikuma ļoti reāla atkārtošanās) vispār vāks. Kamēr manām malkas krāsnīm viss tas ir po. Un vēl veselīgi fiziski vingrinājumi piedevām. Cita starpā, plānoju arī sev automātisku apkuri (tikai bez stulbajiem centrālā servera servisiem!), bet pilnīgi obligāti rezervētu ar vecām, tradicionālajām krāsnīm.

    Олег
    06.05.2023 13:50

    Добрый день. У меня приложение не устанавливается на телефон. У меня новый samsung23. Не подскажите что делать?

    Reklāma