Philips Hue viedās apgaismojuma sistēmas apskats

18

Pēdējos pāris gados ar interesi vēroju kā mobilo sakaru operatori savā produktu klāstā iekļauj arvien vairāk interesantus elektronikas produktus, jeb viedpalīgus. Es runāju par dažnedažādām ierīcēm, kuras varam pieslēgt internetam, lai, piemēram, vadītu no mobilā telefona.

Šoreiz no Tele2 esam saņēmuši Philips Hue viedo spuldžu komplektu un izpētīsim ko tās spēj, kā arī sapratīsim cik viegli tās uzstādīt.

Reklāma

Philips Hue vēsture patiesībā ir sākusies jau 2012. gadā, kad tika izlaists šī zīmola pirmās paaudzes produkts un nu esam nodzīvojuši līdz trešās paaudzes Philips Hue viedajām spuldzēm, kas ir kļuvušas spožākas un savietojamas ar Amazon Alexa, Apple HomeKit, Microsoft Cortana un Google Assistant virtuālajiem asistentiem, kā arī dažādiem automatizācijas risinājumiem no IFTTT, Logitech, Samsung (SmartThings) vai Razer. Starp citu, pavisam nesen Philips izlaida jaunu viedā āra apgaismojuma produktu sēriju.

Kas ir Philips Hue viedās spuldzes un ko ar tām var iesākt?

Pavisam īsumā – Philips Hue ir spuldzes, kuras var vadīt no mobilā telefona. Ja mazliet plašāk, tad Philips Hue ir ierīču un risinājumu ekosistēma, kas uzbūvēta ap tīmeklim pieslēdzamām LED spuldzēm. Šāda pieeja ļauj kontrolēt mājokļa apgaismojumu no dažādām ierīcēm arī tad, ja neatrodamies mājās. Tādējādi varam, piemēram, attālināti mājās ieslēgt gaismu, lai radītu priekšstatu, ka esam mājās vai arī likt gaismām ieslēgties vai izslēgties, ja attiecīgi dodamies uz vai prom no mājām. Tāpat varam kontrolēt apgaismojuma spilgtumu un krāsu.

https://youtu.be/D1zygKO5Bao

No kādām sastāvdaļām tad sastāv Philips Hue viedo spuldžu sistēma? Uzreiz piezīmēšu, ka Hue spuldzes un tās pavadošās ierīces savā starpā sazinās izmantojot mājas automatizācijas produktos plaši izmantoto ZigBee LightLink protokolu, tāpēc Hue apgaismojumu var vadīt no dažādiem citiem produktiem un sistēmām, kas atbalsta attiecīgo ZigBee protokolu.

  • Spuldzes. Oi, tās principā ir pieejamas ļoti dažādās formās un izpildījumos izmantošanai iekštelpās un ārtelpās. Varam piemeklēt Hue spuldzes dažādām patronām, dizaina vēlmēm un pat nopirkt gatavas pie griestiem piekaramas vai pārnēsājamas lampas. Ir pieejamas spuldzes, kas prot mainīt tikai baltās gaismas toņus un ir pieejamas spuldzes, kas spēj izstarot visas varavīksnes krāsas. Izvēle ir plaša jo plaša!
  • Tilts. Lai spuldzes varētu apvienot loģiskos tīklos (istabās), mājoklī ir jāizmanto tā saucamais Tilts. Tā ir maza kastīte, kas pieslēdzas pie mājas interneta (maršrutētāja) un tad tālāk pati pa gaisu savienojas ar mājā izvietotajām spuldzēm. Pašu spuldžu kontrolēšana notiek drošā veidā tieši caur šo Tiltu.Tas arī ļauj droši pieslēgties mūsu spuldzēm no ārpasaules. Philips piedāvā gatavus komplektus, kas sastāv no Tilta un vairākām spuldzēm. Vienam tiltam var pievienot līdz 50 spuldzēm.
  • Kontrolieri. Spuldzes var kontrolēt ne tikai no mobilajām ierīcēm, bet arī fiziskiem kontrolieriem – slēdžiem vai dimeriem. Dažkārt ērtāk noiet gar fizisku slēdzi un nospiest pogu nekā meklēt telefonu, lai izslēgtu vai ieslēgtu apgaismojumu. Tāpat par kontrolieri var kalpot kustību sensors.

Kā uzstādīt Philips Hue viedās spuldzes?

Philips Hue viedo spuldžu uzstādīšanas process nav pārlieku sarežģīts. Lai arī Hue spuldzes varam izmantot arī kā parastas gaismas spuldzes, tomēr visa šī produkta jēga parādās tad, kad tās savienojam ar mūsu mājokļa Wi-Fi bezvadu interneta tīklu. Lai to paveiktu nepieciešams bezvadu rūteris, kam pievienosim mūsu Philips Hue sistēmas Tiltu un Android (vismaz ar versiju 2.3) vai iOS (vismaz ar versiju 7) mobilā ierīce, kas attiecīgi kontrolēs spuldzes.

  1. No sākumam izņemam no iepakojuma spuldzes, ieskrūvējam tās gaismekļos un ieslēdzam elektrību, lai spuldzes iedegas.
  2. Pēc tam pieslēdz Philips Tiltu pie elektrības un savieno ar tīkla vadu ar mājas Wi-Fi rūteri. Sagaidi, lai uz Tilta iedegas visi trīs indikatori.
  3. Lejupielādē Philips Hue mobilo lietotni un seko norādēm tajā, lai iestatītu Tiltu (uz tā iestatīšanas procesā būs jānospiež apaļā poga) un pēc tam lietotnē atrastu spuldzes.
  4. Ja vēlies apgaismojumu kontrolēt ar komplektācijā iekļauto fizisko slēdzi, izvelc no tā aizsargplēvi un piestiprini to pie sienas vai noliec citā sev ērtā vietā.

Philips Hue lietotnes iespējas

Lietotnē Hue spuldzes tiekam aicināti apvienot istabās, lai pēc tam varam ērti tās pārvaldīt vairākas uzreiz. Piemēram, es divas spuldzes ieskrūvēju viesistabā un attiecīgi lietotnē izveidoju telpu Viesistaba un vienu ieskrūvēju sava darba stūrīša stāvlampā attiecīgi izveidojot istabu Darba stūrītis. Tagad es varu kontrolēt uzreiz abas viesistabas spuldzes un atsevišķi Darba stūrīšana spuldzi. Lietotnē iestatījumu sadaļā var ērti apskatīties arī spuldzes, kas pievienotas pie Tilta, un ātri saprast kura spuldze ir kur ieskrūvēta – uzspiežam ekrānā uz spuldzes un attiecīgā spuldze iemirgosies telpā. Turpat iestatījumu sadaļā varam arī izveidot loģisko spuldžu grupu ap mūsu televizoru – izklaides stūrīti.

Lietotnē uzskatā vietā (Home sadaļa) varam uzreiz ieslēgt/izslēgt istabas spuldzes, kā arī padarīt tās vairāk vai mazāk spožas. Tas, protams, nav viss, uz ko lietotne un spuldzes ir spējīgas. Varam ieslēgt tās konkrētos krāsu toņos ar tēmu palīdzību. Lietotnē ir sagatavotas jau mazliet pāri 10 dažādu nokrāsu tēmas, taču varam veikt arī paša izvēlētas krāsu korekcijas un saglabāt tās kā jaunas tēmas, piemēram, “Gunta dzīvespriecīgā zilgme” vai “Anitas asinssārtā romantika”.

Tomēr ne visos gadījumos pašam gribēsies manuāli krāmēties ar tām spuldzēm. Reklāmas taču saka, ka tās spēj arī automātiski darboties. “Routines” sadaļā redzam, ka varam Hue spuldzēm likt ieslēgties vai izslēgties atkarībā no tā, vai esam mājās, reaģējot uz citiem notikumiem (laiku, taimeriem u.c.) vai sadarboties ar dažādām lietotnēm. Šī ir tā sadaļa, kas Hue spuldzes padara par patiešām spēcīgu rīku!

Piemēram, es izveidoju sekojošas rutīnas:

  • Manā darba stūrītī ieslēdzas spuldze, kad es vakarā pārnāku mājās.
  • Guļamistabā no pulksten 6:00 no rīta 20 minūšu laikā lēnītēm ieslēdzas uz nakts skapīša lampā ieskrūvētā Hue spuldze.
  • Savukārt vakarā plkst. 22:00 guļamistabas spuldze ieslēgsies siltākos toņos un izdzisīs 10 minūšu laikā.

Savienošanās ar Apple, Google, Microsoft virtuālajiem asistentiem nav pārlieku sarežģīta. No asistentu puses vajag pievienot jaunas kontrolējamās ierīces (Philips Hue) un pieteikties ar to lietotāja kontu, ko esam izveidojuši Philips Hue kontrolēšanai. Pēc tam varam uzrunāt savus asistentus, lai tie izslēdz vai ieslēdz gaismas. Un nevajag pat pirkt atsevišķus Google Home viedos skaļruņus, asistenti mūsdienās ir iebūvēti telefonos un datoros. Atliek tos nokonfigurēt un iemācīties attiecīgās komandas. Amizantā kārtā ar Windows datorā iebūvēto Cortana saslēgšana man izdevās ātrāka nekā ar Google Home viedo skaļruni. Otrs kaut kā ilgi negribēja saprast, ka nu mājās ir parādījušās kontrolējamas gaismiņas.

Hue spuldzēm varam arī likt spīdēt atkarībā no mūzikas, ko klausāmies vai filmām, ko skatāmies. Tas gan ir izdarāms sadarbībā ar Mac vai Windows datoru uz kura uzstādīta Hue Sync programma. Programmā jāsavienojas ar mūsu Hue Tiltu (līdzīgi kā virtuālo asistentu gadījumā par kuriem rakstīju iepriekš), tad jāizvēlas telpa, kurā vēlamies ņirbināt gaismas, krāsu palete un režīms (spēles, mūzika vai filmas). Kad tas izdarīts, spiežam uz “Start light sync” pogas un mūsu izvēlētās telpas (zonas) spuldzes mirgos/pulsēs atkarībā no spēlēm, mūzikas vai filmām. Paspēlējos ar šo programmu un secināju, ka labāk neizmantot intensīvo mirgošanas režīmu, jo sanāk baigā diskotēka. Vismaz manu kaķi tas iedzina stresā.

Interesanta ir arī savienojamība ar IFTTT automatizācijas servisu. Tas ir tāds superīgs serviss, kas pie noteiktiem notikumiem spēj veikt noteiktas darbības. Piemēram, varam ar to sataisīt tādu gudrību, ka mūsu lampa sāk spīdēt zila, ja laukā līst lietus. Stilīgi? Papēti citas idejas.

Tāpat Philips necenšas sēdēt uz Hue lampām tikai paši un aicina ikvienu izstrādātāju veidot ar šiem produktiem saderīgas lietotnes un tās izcelt savā apgaismojuma kontroles lietotnē. Daža laba no šīm trešās puses izstrādātāju radītajām lietotnēm ir pat tīri interesanta. Man, piemēram, patika lietotne, kas ar apgaismojumu simulē pērkona negaisu. Tāpat Hue Labs ietvaros var tikt pie vēl interesantākām Hue spuldžu pielietošanas idejām. Viņi šīs dažādu sensoru, spuldžu un programmatūras kombinācijas sauc par Formulām un daļa no tām ir gana interesanti un noderīgi, lai pamēģinātu.

Secinājumi

Kad es pirmo reizi testēju Philips Hue spuldzes, ap tām vēl nebija izveidojusies tik spēcīga ekosistēma un toreiz tā bija vienkārši interesanta spuldze, ko varu kontrolēt no telefona. Pāris reizes pabaidīju mājiniekus un kolēģus darbā un ar to arī beidzās mana jautrība.

Taču tagad, kad paaugušies un noderīgi kļuvuši virtuālie asistenti un Philips saražojis kaudzi spuldžu tipu, aksesuāru un paplašinājis sadarbību ar dažādiem servisiem, Hue spuldzes jau ļoti braši stājas ierindā ikvienā viedajā mājā. Testa periodā man noderēja iespēja ar balss komandas palīdzību ieslēgt gaismas grāmatas lasīšanai pielāgotā tonī vai arī izslēgt vispār pirms došanās pie miera un man patika iespēja istabu pieliet ar apgaismojumu, kas lieliski papildina filmu, ko skatos. Philips Hue ir interesants un noderīgs produkts un laika gaitā tā iespējas kļūs tikai plašākas.

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
18 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
20.08.2018 10:29

Kas notiek, kad viena no trim 210 eiro komplekta spuldzēm izdeg – garantija? Vai spuldzes var lietot mitrās telpās – vannas istabā? Vai un kādā krāsā deg spuldzes, ja gadījumā pēkšņi noklājas Wifi?

Kristaps Skutelis
20.08.2018 10:44
Reply to  Artis Ābols

Kas parasti notiek, kad kāds gadžets 2 gadu laikā kopš pirkuma nosprāgst, ja pirkusi privātpersona Latvijā? Dodamies uz garantijas remontu.

Mitrās telpās šīs konkrētās spuldzes nav paredzēts izmantot. Tādām telpām ir citi Philips Hue produkti. Ar tiem tad varēs taisīt diskotēku dušā.

Arī bez Wi-Fi spuldzes darbosies. Degs vienkārši gaišā (siltā) krāsā. Atgriezīsies tīkls, varēs turpināt kontrolēt.

P.
20.08.2018 12:59

Es vienkārši gaidu, kad kāds beidzot pierādīs sakarību starp WiFi piesārņojumu un miega traucējumiem vai vispār ietekmi uz smadzenēm. Jo pašlaik neviens par to nedomā un pat spuldzes grib pieslēgt pie wifi.

Pasen skatījos dokumentālo filmu par cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret WiFi izmantotajām frekvencēm.

mans
20.08.2018 13:53
Reply to  P.

ja nekļūdos, tad spuldzes nav pieslēgtas pie WiFi, un pat komutators ir savienots ar vadu

Kristaps Skutelis
20.08.2018 15:03
Reply to  mans

Jā, cik saprotu, tad spuldzes ar to tiltu sazinās pa ZigBee protokolu nevis Wi-Fi.

P.
20.08.2018 16:12

Tas pats 2.4Ghz vien ir.

geksis
20.08.2018 23:18
Reply to  P.

Foliju var nopirkt saimniecības preču veikalā.

geksis
20.08.2018 22:02

par slēdzi kautkā maz informācijas.
no kurienes viņš ņem enerģiju – tīkls vai baterijas? Ja no baterijām tad cik ilgi tur, ja no tīkla tad veiksmi tiem, kuri pēc rakstā minētās instrukcijas mēģinās to pieslēgt klāt (neatvienojot strāvu :) ).
kā viņš izvēlas kuru spuldzi regulēt ar šo slēdzi? Cik sapratu (pēc Tele2 info), tiek dotas 3 spuldzes un 1 slēdzis. Ja es katru spuldzi ieskrūvēju savā istabā, tad ar slēdzi kuru no viņām es kontrolēšu? vai visas kopā?

Kristaps Skutelis
20.08.2018 22:25
Reply to  geksis

Paldies par komentāru! Raudzīšu ieviest skaidrību slēdža jautājumā.

Tas darbojas ar vienu CR2450 tipa apaļo bateriju un ražotājs sola, ka baterijas jaudas pietiks 50 000 darbībām (pogas spiedieniem) vai 3 gadiem.

Slēdža konfigurācija notiek no mobilās lietotnes. Tajā var piešķirt pogām veicamās darbības, krāsu tēmas, kā arī izvēlēties istabas, kuras var ar slēdzi darbināt.

geksis
20.08.2018 23:00

Sanāk, ja es gribēšu tomēr katrā istabā savu slēdzi, man nāksies tos piepirkt atsevišķi?

Kristaps Skutelis
20.08.2018 23:31
Reply to  geksis

Jā. Vai arī slēgāt gaismas no aplikācijas. Vai aplikācijā visu laiku pārkonfigurēt fizisko slēdzi :)

geksis
21.08.2018 00:23

un cik tāds maksā? Sanāk ar 200 euro nepietiks, lai nokomplektētu visu māju. Starpcitu, cik arī atsevišķi lampas vērtas?

Kristaps Skutelis
21.08.2018 06:57
Reply to  geksis

Slēdzis atsevišķi, cik apskatījos vietējos interneta veikalos, maksā nepilnus 25 eiro. Spuldzes izdevīgāk pirkt komplektos pa vairākām – viena maksā dažus desmitus eiro (ap 40).

As
22.08.2018 11:56

Nopirku rozeti. Viedo. Parastu, ķīniešu. Piestellēju app, varu vadīt un regulēt ar telefonu no visas pasaules.
Paspēlējos, pielietojumu nesapratu,rozete darbojas kā parasta rozete, kāpēc maksāju 10€,nesapratu;)

Hue
22.08.2018 17:06

Jau lietoju kādu laiku un esmu ļoti apmierināts :)

Kriss
22.08.2018 22:25

Labs raksts. Gribētos lai Kursorā vairāk rakstu par līdzīgiem gadžetiem. Gribētu sagaidīt rakstu par elektro skūteriem.

Kristaps Skutelis
22.08.2018 22:45
Reply to  Kriss

Paldies! Drīzumā plānojam vēl pāris līdzīgu viedo mājas ierīču apskatus.

Skūteri arī ir plānā, bet man gan liekas, ka varam neuzspēt līdz pirmajam sniegam. Nākamgad tie verķi šeit būs ļoti populāri un tad arī būsim informēti par labākajiem modeļiem.

Kaspars
22.09.2018 21:20

Nopirku piecus starta komplektus un 5 papildus spuldzes visi mājai. Kopumā es un mana sieva esam apmierināti.