Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple iPad 10.2 (2021) planšetdatora apskats

    2021. gada iPad modelis ir lielisks palīgs ikdienas darbos un izklaidē. Nebaidīšos apgalvot, ka šis ir viens no labākajiem un arī lētākajiem Apple produktiem.

    Jaunākie raksti

    Šī gada rudens mums atkal atnesa jau diezgan pierastus jaunumus no Apple, un 14. septembrī, reizē ar jaunāko iPhone 13 modeļu prezentāciju, visai īsi un kodolīgi tika izziņots atjaunots iPad planšetdators. Principā arī nekas tāds šajā modelī nav mainījies, tomēr šis noteikti ir viens no tiem uzņēmuma produktiem, kuru var dēvēt par budžeta klasei piederīgu cenas ziņā, kā arī tas ir ļoti kvalitatīvs un jaudīgs planšetdators. Tas būs jau 9. paaudzes iPad modelis.

    Gribētos pat apgalvot, ka šis ir viens no labākajiem Apple produktiem, kuram tiešām nav nopietnas konkurences. Šajā gadā tas ir saņēmis salīdzinoši mazus uzlabojumos, kas principā nodrošinās ātrāku darbību, kā arī ilgāku atbalstu no Apple. Tomēr iPad planšetdators tiešām ir lielisks produkts. Savu spozmi no 2009. gada tas ir zaudējis, bet noteikti izkonkurējis konkurentus šajā produktu kategorijā. Kristaps tikmēr paralēli apskata jauno iPad mini 2021. gada modeli, kas gan ir ieguvis lielākas pārmaiņas, un kopumā viņš ir šī izmēra planšetdatora fans.

    Parastais iPad, kā man to gribas dēvēt, Apple planšetdatoru hierarhijā šobrīd ieņem lētākā un vienkāršākā produkta vietu, un tā mērķis ir kalpot viegliem darbiem un izklaidei. Pēc tam seko iPad Air un nu jau iPad mini modeļi, kuri būs piemēroti daļējai portatīvā datora aizstāšanai un plašākam darbu klāstam. Pašā augšgalā attiecīgi gozējas iPad Pro, kas principā ir planšetdatoru spēkstacija, jo tas ir aprīkots ar Apple M1 procesoru, padarot šo produktu par vienkārši jaudīgu ierīci, kurai pat īsti nav tāds pielietojums, lai izmantotu šo jaudu un tiešām aizstātu portatīvo datoru. Tomēr par šo domas joprojām dalās.

    Tehniskā specifikācija

    • Izmēri un svars: 250.6 x 174.1 x 7.5mm, 487 g(Wi-Fi) / 498g (LTE)
    • Ekrāns: 10,2 collu LED ar Multi-Touch, 2160 x 1620 pikseļi (ap 264 ppi), True Tone tehnoloģija
    • Operētājsistēma: iPadOS 15.1
    • Procesors: Apple A13 Bionic sešu kodolu procesors (2 x 2.65GHz Lightning + 4 x 1.8GHz Thunder)
    • Atmiņa: 64 vai 256GB
    • RAM: 4GB
    • Kameras: 12 megapikseļi, f/2.4, autofokuss, HDR. Video 1080p ar 25 un 30 fps, 1080p ar 30 un 60 fps. Priekšā 12 megapikseļi, f/2.4, 122 plats leņķis, 1080p ar 60 fps, FaceTime, Center Stage
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/, dual-band, hotspot, Bluetooth 4.2, eSIM
    • GPS: GPS/GNSS
    • Papildu funkcijas: pirkstu nospiedumu lasītājs, kompass, barometrs, Apple Smart Connector pieslēgvieta, Apple Pencil 1st Gen
    • Akumulators: Li-Ion 8557mAh (32.4Wh)
    • Krāsa: melna, sudraba
    • Cena: sākot no 399 EUR par 64GB Wi-Fi modeli līdz 709 EUR par 256GB Cellular modeli

    Dizains

    Esmu priecīgs, ka šoreiz ir iespēja apskatīt un novērtēt tieši šo iPad 2021. gada modeli, jo man pašam ir interese par planšetdatoru ikdienā, un šo modeli redzu kā labu investīciju. Ir patīkami par to pārliecināties arī darbībā. Ja runājam par jauno šajā modelī, tad dizains gan nebūs tas, jo nekas īsti nav mainījies kopš iepriekšējā modeļa 2020. gadā, tomēr nekur nepaliek vēlme rokās turēt skaistu, ērtu un jaunu ierīci.

    To noteikti var teikt par šo iPad, jo pirmais vārds, kas nāk prātā, ir tās vieglums. Tie ir 487 grami Wi-Fi modelim, un 498 grami modelim, kurā iespējams ievietot SIM karti. Tā forma gan ir jau vairākus gadus ierastā apaļā nevis kantainā forma, kuru Apple sācis kūrēt savu pēdējo divu gadu produktos. Līdz ar to iPad ir palicis sava veidā pagātnē, tomēr tas to nepadara sliktāku, vienkārši tas saņem mazāk uzmanības, kaut gan produkts pats par sevi tiešām ir viens no retajiem par pieņemamu cenu. Par to atkārtošos atkal.

    Apple iPad joprojām ir arī lielās melnās ekrāna apmales, nekas nav mainījies arī šajā displeja elementā, saglabājot ierasto 10,2 collu izmēru. Tiesa, ja apmales būtu ļoti šauras, tad iPad turot rokās, būtu ļoti viegli kaut ko saspiest vai turēt nospiestu ar plaukstas delnu. Tā kā nelielu atstarpi no sānu apmalēm noteikti būtu jāatstāj. Šajā reizē gan par to nav jāuztraucas, jo augša un apakša ir vismaz 2cm platumā. Kaut kur vieta jāatstāj vecajam labajam pirkstu nospieduma lasītājam ekrāna apakšā. Tas gan ir pilnībā melns ar nelielu apļa izcilni, principā integrējoties un netraucējot kopējo skatu.

    Planšetdatora aizmugure ir matēta, bet košumu piešķirs spīdīgais Apple logo. Viss labākajās uzņēmuma tradīcijās. Apple iPad apakšējā daļā atradīsies skaļruņi, augšpusē bloķēšanas poga, bet labajā sānā skaļuma regulētāji. Pretējā kreisajā stūrī būs redzami trīs gaiši pelēki punkti – Smart Connector, kas nodrošinās savienojumu ar iPad klaviatūrām. Šis elements laikam gan nedaudz vairāk krīt ārā, tomēr tas atkarīgs no kura skatpunkta iPad tiek lietots. Ne mazāk svarīgs ir fakts, ka skatoties uz ekrānu nevar redzēt ne ieslēgšanas, ne skaļuma regulēšanas pogas, kas man liekas veiksmīgs risinājums, lai koncentrētos tikai uz ekrānu un tajā redzamo. Šī laikam ir pēdējā aktuālā ierīce, kurai nav kameru izbīdījums tās aizmugurē, kas joprojām saglabāts 2021. gada modelī.

    Jāatzīst, ka ilgāk lietojot šo iPad, tas sāk likties nedaudz novecojis, jo gan augšējo, gan apakšējo apmali noteikti varēja samazināt. Man šķiet, ka tas piešķirtu lielāku mūsdienīguma garšu un lielāku vērtības sajūtu. Uz aci var redzēt, ka virs pirkstu nospieduma lasītāja savus 5mm noteikti varētu samazināt, nemaz nerunājot par daļu ap priekšējo kameru. Iespējams, ka tas radītu tādu nedaudz mākslīgu sajūtu, ka produkts tik ātri nenovecos, kaut gan atbalsts tam noteikti būs vēl pāris gadus.

    Viens no mīnusiem ir tas, kā stiklotais displejs pievelkt pirkstu nospiedumus. Principā pēc pirmās pieskaršanās reizes jau viss ir redzami pirmie taukainie pirkstiņi, kas skāruši ekrānu, tā kā to nāksies tīrīt visai bieži. Tas pats par iPad aizmuguri, kur tie tomēr nosēžas nedaudz mazāk, bet ir redzami joprojām.

    Jaunieguvumi

    Viena no izmaiņām, kas ir skārusi iPad 2021. gada modeli ir jaunais A13 Bionic Procesors, tiesa, tas gluži nav pats jaunākais Apple mobilais procesors, jo ar šo tika aprīkoti jau 2019. gadā izlaistie iPhone 11 modeļi. Līdz ar to tas jau ir divus gadus vecs, un tagad jaunākais ir A15 Bionic modelis. Tomēr jāņem vērā arī tie uzdevumi, kurus jāveic iPad, un ko jau tagad spēj veikt iPhone 12 un 13 modeļi, līdz ar to tāda jauda savā ziņā nemaz nav nepieciešama. Iepriekšējā gada iPad ir aprīkots ar A12 Bionic.

    Pieskaroties ikdienas ātrumiem, tad nebija par ko sūdzēties, jo savas pamatlietas, kas ir interneta pārlūkošana, video skatīšanās un vienkāršu lietotņu darbināšana nesagādās nekādas problēmas. Tāpat arī dažādas mobilās spēles darbojas optimāli, protams, nerunāsim par kādām, kuras prasa lielu grafisko jaudu. No fotoapstrādes viedokļa nebūs lielu uzdevumu, jo aizmugurē joprojām iebūvēta 8MP izšķirtspējas kamera, kas spēs uzņemt 1080p kvalitātes video. Man gan nerodas sajūta, ka ar planšetdatoriem kāds baigi fotogrāfētu. Īpaši jau runājot par šo bāzes iPad, kas vienkārši kalpo kā ērts palīgs ikdienas darbos, bet ar iespēju savu reizi kaut ko nofotogrāfēt.

    Kameras noteikti nebūs šī planšetdatora svarīgākais elements, tomēr vēl viens jaunums ir priekšā iebūvētā 12MP izšķirtspējas kamera. Tā ļaus nodrošināt augstākas izšķirtspējas videozvanus un pašbilžu uzņemšanu, kas noteikti labi saslēdzas ar pandēmijas laiku, kurā ļoti daudz laika pavadām sazinoties attālināti. To papildinās Center Stage funkcionalitāte, kura automātiski koncentrēsies uz cilvēka seju un iespēju robežās to centrēs.

    Protams, iPad nebūs paredzēts video apstrādei vai kādai jaudīgākai darbībai, kuras spēj veikt pārējie iPad modeļi, jo šis planšetdators tiek pozicionēts vairāk izmantojams mācībās un izklaidei. Papildinot to ar pirmās paaudzes Apple Pencil atbalstu, devītās paaudzes iPad lieliski noderēs dažādu pierakstu veikšanā. Tiesa, šo gan man nebija iespējams notestēt, bet zinot pieredzi ar otrās paaudzes Pencil un iPad Air, tad noteikti parastajam iPad arī visam vajadzētu būt labi. Vēl viens svarīgs uzlabojums, ko varēja novērot arī iPhone, ir iekšējās atmiņas palielināšana bāzes modeļiem. Jaunā iPad gadījumā tie ir 64GB iepriekšējo 32GB, kas mūsdienās tiešām nav nekas. Arī 64GB var būt par maz, tomēr tas ir divas reizes vairāk nekā iepriekš par to pašu cenu.

    Apple iPad joprojām ir aprīkots ar LCD 10,2 collu ekrānu, kura izšķirtspēja ir 2160 x 1620 pikseļi, tāpat kā tas bija iepriekšējam modelim, tomēr lielais jaunums ekrāna ziņā ir True Tone funkcionalitāte. Tā būs spējīga automātiski regulēt ekrāna krāsas temperatūru atkarībā no apkārtējās vides. Attiecīgi bildi ekrānā attēlojot ar siltākām un maigākām krāsām vai vairāk uzsvērt aukstos toņus. Es gan novēroju, ka vispār displejam bija problēmas ar automātisko spilgtuma regulēšanu, bet varbūt manas acis vēlas nedaudz spilgtāku ekrānu nekā automātiskā regulēšana. Maksimālais spilgtums, ko sniegs ekrāns ir 500 cd/m².

    Noteikti jāuzteic baterijas darbība, kaut gan tā arī nav mainījusies, bet parastais iPad modelis ar Wi-Fi savienojumu spēs darboties līdz pat 10 stundām, un tiešām to ik pa laikam paņemot rokā, uzlāde nepieciešama katru otro trešo dienu. Noteikti nebūs jāuztraucas par ātru izlādi.

    Lietojamība

    Apple iPad 2021. gada modeli darbina iPadOS 15 operētājsistēma, kura ir īpaši veidota uzņēmuma planšetdatoriem. Lielos vilcienos jau tā neatšķiras no iPadOS 14 versijas, tomēr kā viens no lielajiem ieguvumiem ir iespēja izvietot logrīkus katrā ekrānā, jo pirms tam to varēja izdarīt tikai sākuma ekrānā. Šī funkcionalitāte sniedz iespēju plašākam planšetdatora pielietojumam un modifikācijām, kas parasti nav Apple stiprā pusē.

    Vēl viena no reāli pielietojamām funkcionalitātēm ir iespēja iPad izmantot kā papildu ekrānu Mac datoriem. Pats labākais tajā ir, ka nav nepieciešams izmantot vadus, bet pie uzstādījumiem ir iespējams automātiski savienoties ar to, un izmantot kā vēl vienu ekrānu. Protams, 10,2 collas nav nekas dižs, bet te galvenais ir par ātro savienojamību, neizmantojot vadus. Apple izceļ to, ka tieši planšetdatori var kalpot kā kontroles ierīce mājās atrodamajām viedierīcēm, jo tam tiek atvēlēta pat speciāla sadaļa uzstādījumos – Show Control Home. Tā ļaus iPadOS uzreiz ieteikt, ko un kā labāk pārvaldīt no Control Center.

    Protams, darbību lielākā ekrānā var uzlabot, sadalot ekrānu vairākās daļās. Ar iPadOS 15  to var veikt ļoti ātri un tiešām veiksmīgi skatīties video vienā ekrānā un kaut ko lasīt otrā. Tiesa, ne visas lietotnes atbalsta šādu iespēju, bet galvenais ir tas, ka to var viegli ieslēgt. Jāatzīst, ka to gan nelietoju pārāk bieži, bet nešaubos, ka daļai lietotāju tas ir ļoti svarīgi. Tāpat ekrānu varēs lietot gan vertikāli, gan horizontāli, un ikonas attiecīgi pielāgosies tā novietojumam. Mūsdienīgās ierīcēs tas notiek ļoti ātri un plūdeni, līdz ar to nevajag uztraukties par lēnu griešanos.

    Kas gan man nepatika un kas ir liels pieraduma jautājums, tad tā ir iespēja aktivizēt ekrānu, tam pieskaroties. Šis laikam ir ieradums no jaunajiem iPhone, jo tādā veidā es to gan atbloķēju, gan apskatos ziņojumos, jo Apple viedtālruņiem nav Always On displejs, līdz ar to nākas fiziskā veidā to iedarbināt. Un varu teikt, ka tiešām daudzas reizes tā darīju arī ar iPad, kas nereaģē uz tādām kustībām, līdz ar to nepieciešams vai nu nospiest ieslēgšanas pogu vai pirkstu nospieduma lasītāju.

    Biju arī aizmirsis un atkal ļoti pieradis pie Face ID, jo tas tiešām strādā ātri, ko nevar teikt par Touch ID. Protams, tas ir sajūtu līmenī un noteikti tās ir milisekundes, tomēr darbības ar sejas atpazīšanu, ka ekrāns ir tikai jāpavelk no augšas uz leju, šobrīd liekas tik ērti un saprotami. Kaut arī zinu, ka pārejot no iPhone 7 uz pilno ekrānu, man tas sākumā likās dīvaini. Tagad situācija ir tieši pretēja, jo man ļoti neērti likās visu laiku spiest ekrāna vidējo pogu, lai atbloķētu iPad planšetdatoru. Vismaz ir saglabāta iespēja ieraudzīt vairākas darbinātās lietotnes, kad tiek lietots žests ar ekrāna pavilkšanu no apakšas uz augšu.

    Tiem, kuriem šis varētu būt pirmais Apple planšetdators, noteikti būs viegli pie tā pierast, jo tas ir tāpat, kā lietot mazāka izmēra iPhone. Šī ir mūsdienu tehnoloģiju un gan Apple, gan Android ekosistēmu priekšrocība. Jebkura ierīce principā darbojas līdzīgi, viss ir savienojams ar pāris klikšķu palīdzību, kā arī visa informācija glabājas mākoņservisos, kas ļauj tai piekļūt no jebkuras ierīces. Piemēram, saglabāt tos pašus uzstādījumus, iegādājoties jaunu modeli.

    Nedrīkst aizmirst, ka šajā iPad joprojām pieejams 3,5mm spraudnis, lai pieslēgtu savas austiņas, kurām ir vads. Principā ekskluzīva lieta, un nebūs nepieciešams iegādāties gandrīz 200 EUR vērtas AirPods bezvadu austiņas. Pilnai laimei gan prasās pēc kāda apvalka ar klaviatūru vai vismaz iespējas iPad novietot slīpākā leņķi. Tas piešķirtu papildu ērtību kaut ko pierakstīt vai skatīties. Gribētos teikt, ka tas pat ir, angliski sakot, “must have” aksesuārs.

    Secinājumi

    Apskata nobeigumā palieku pie sava, ka tieši parastais un vienkāršais iPad šobrīd ir labākais Apple produkts. Vismaz no tādiem plašāk pielietojamajiem tas ir arī gandrīz pats lētākais, jo tā cena ir 399 EUR, bet salīdzinājumam Apple Watch SE maksā 299 EUR. Tas gan ir viedpulkstenis. Tieši cena pret labo kvalitāti, funkcionalitāti un ātrdarbību tiešām ir angliski saucamais “price performance”. Arī citi apskatnieki ir atzinuši, ka Apple šogad ir patīkami pārsteidzis ar savu iPad mini modeli, tomēr visticamāk pirktākais būs klasiskais iPad. Cenā ietilpst arī uzlādes kabelis USB-C uz Lightning un 20W elektrības adapteris, kas vairs nenāk komplektā pēdējiem diviem iPhone modeļiem.

    Nav kāda konkrēta “wow” momenta vai lielu sūdzību, jo iPad 2021. gada modelis ir vienkāršs un labs. Tas būs labs palīgs izklaidē, skatoties video, kā arī lasot. Tātad dažādiem ikdienas darbiem, kuros noder lielāks ekrāns. Un tikai vēlreiz var atkārtoties, ka vispatīkamākais un arī acij tīkamākais ir cena, kas tiešām ir salīdzinoši zema par šo jaudu un arī ilgo nākotnes atbalstu.

    2021. gada iPad modelis ir lielisks palīgs ikdienas darbos un izklaidē. Nebaidīšos apgalvot, ka šis ir viens no labākajiem un arī lētākajiem Apple produktiem.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    8
    Ekrāns
    7
    Kamera
    7
    Veiktspēja
    10
    Programmatūra
    8
    Akumulators
    8
    AvotsApple
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Muah
    26.11.2021 13:36

    Tak var pielikt arī citas bluetooth ausis, nav jau obligāti airpods.

    Kursors.lv
    26.11.2021 14:24
    Reply to  Muah

    Varēt var, bet visiem taču zināms, ka Apple pasaulē vislabākā pieredze ir kopā lietojot Apple radītās ierīces.

    Elektriķis
    26.11.2021 14:24

    Vai kāds gudrītis varētu apgaismot: lādētāja 220V kontakta kājiņas ir līkas tādēļ lai tas labāk turētos ligzdā, vai tā vienkārši ir sanācis?

    220V
    26.11.2021 14:41
    Reply to  Elektriķis

    Aifouns bieži jālādē, tāpēc lādētāja kājas bieži ir tumsā. Un kā zināms, tad bez saules attīstās rahīts – tāpēc arī līkas.

    KKTK
    26.11.2021 16:47
    Reply to  Elektriķis

    Jā, tas ir speciāli, ka kontaktam kājiņu sākums ir vieni mm platumā, bet galiņi mazāki mm. Jo rozetes caurumu attālums ir sākuma mm, iekšā 2 lapiņas uz kājiņu, kam vajadzētu būt atsperīgām. Tad nu tās šaurākās kontakta kājas ieliekot gar garantiju nedaudz papletīs rozetes iekšējās lapiņas.
    Doma tam ir tāda, ka tas garantēs kontaktu arī izļaurkajoties vai nekvalitatīvām lapiņām. Bet nu var jau arī izļurkāties vēl vairāk, ka arī tas nepalīdz :D

    Last edited 2 years ago by KKTK
    Usinss
    26.11.2021 15:45

    Tikai pr tiem 399 nekur nav. Visas noliktavas tukšas. Latvijā protams.

    Kursors.lv
    26.11.2021 16:12
    Reply to  Usinss

    Noskriesies Black Friday iepirkšanās trakums, Ziemassvētki un tad jau šis (un citi) jaunie gadžeti būs pieejamāki.

    Pigors
    09.11.2022 16:49
    Reply to  Usinss

    Tagad TELE2 apskrējuši visus citus tirgoņus – uzlikuši cenu 64GB versijai 339 jērus.

    Reklāma
    2021. gada iPad modelis ir lielisks palīgs ikdienas darbos un izklaidē. Nebaidīšos apgalvot, ka šis ir viens no labākajiem un arī lētākajiem Apple produktiem.Apple iPad 10.2 (2021) planšetdatora apskats