Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple iPad Air (4th Gen) apskats ar pilno komplektāciju – vai tas spēj aizstāt portatīvo datoru?

    Apple iPad Air noteikti ir definējams kā viens no 2020. gada labākajiem planšetdatoriem, pateicoties savai veiktspējai, vieglajam dizainam un Apple aksesuāru atbalstam.

    Jaunākie raksti

    Ja mani arhīva izmeklējumi nemelo, tad kopš iepriekšējā iPad apskata Kursorā ir pagājuši gandrīz pieci gadi, un, turpinot aktīvu pēdējo divu gadu Apple produktu izpēti, šoreiz manās rokās ir nonācis, iespējams, 2020. gada labākais planšetdators – iPad Air. Tas jau ir 4. paaudzes modelis, un ir interesanti atskatīties pagātnē, kad 2016. gadā tika testēts Pro modelis, jo pēc sajūtām likās, ka tas iznāca nedaudz vēlāk. Tāpēc vēl jo interesantāk ir salīdzināt gan vizuāli, gan kā tehniskajā specifikācijā kā uz priekšu ir gājuši iPad planšetdatori.

    Šajā reizē esmu ticis arī pie Magic Keyboard bezvadu klaviatūras un otrās paaudzes Apple Pencil, kas ļauj man mēģināt visu šo kombināciju izmantot kā personīgā datora aizvietotāju. Es gan uzreiz atļaušos pateikt skaidru un gaišu – nē, ka šādā veidā iPad visdrīzāk neaizstās portatīvo datoru, taču par to jau tālāk detalizētā izklāstā.

    Reklāma

    Nevēlos gluži sausi aprakstīt katru šo ierīci kā atsevišķu produktu, tāpēc mēģināšu visu savilkt kopā ar savu ikdienas lietošanas pieredzi, jo jāatzīst, ka iPad biju nedaudz lietojis pirms kādiem 7-8 gadiem, līdz ar to var teikt, ka ir pagājis ļoti ilgs laiks kopš tas lietots. Tāpēc man bija liela vēlme ar to padarboties šobrīd, īpaši, jau pēc atjaunoto modeļu izziņošanas 2020. gada septembrī, kad parādījās jaunais iPad Air modelis, specifikācijas ziņā neatpaliekot no Pro sērijas modeļiem, kā arī esot pietiekami atbilstošā cenas un veiktspējas attiecībā.

    Tehniskā specifikācija

    • Izmēri un svars: 247.6 x 178.5 x 6.1 mm, 458 g (Wi-Fi) / 460 g (LTE)
    • Ekrāns: Liquid Retina IPA LCS, 1640 x 2360 pikseļi (ap 264 ppi), True Tone tehnoloģija
    • Operētājsistēma: iPadOS 14.4
    • Procesors: Apple A14 Bionic sešu kodolu procesors (2 x 3.0 GHz Firestorm + 4 x 1.8 GHz Icestorm)
    • Atmiņa: 64 vai 256 GB
    • RAM: 4 GB
    • Kameras: 12 megapikseļi, f/1.8, autofokuss, HDR, 1.22µm pikseļa izmērs. Video 4K ar 24, 30 un 60 fps, 1080p ar 30 un 60 fps. Priekšā 7 megapikseļi, f/2.2, 1080p ar 60 fps, FaceTime, smart HDR
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, hotspot, Bluetooth 5.0 (A2DP, EDR)
    • GPS: ar A-GPS, GLONASS (modelim ar mobilo datu savienojumu)
    • Papildu funkcijas: pirkstu nospiedumu lasītājs, kompass, barometrs, Apple Magic Keyboard pieslēgvieta, Apple Pencil 2nd Gen
    • Akumulators: Li-Ion 7606 mAh (28.93 Wh)
    • Cena: sākot no 679 EUR par 64GB Wi-Fi modeli līdz 989 EUR par 256 GB Cellular modeli

    Apple iPad saime

    Pirmais Apple iPad Air tika izlaists jau 2013. gadā, un šobrīd apskatā pieejamais iPad ir jau ceturtās paaudzes modelis, kuas turpina savulaik aizsākto Air līniju, kas nozīmē, ka tas ir viegls un pietiekami jaudīgs. Par to nav melots, jo tiešām šis planšetdators rokās turas labi, un tas liekas ļoti viegls un patīkams. Otrās paaudzes modelis tika izlaists 2014. gadā, un tas tika ražots līdz 2016. gadam. Pēc tam vairākus gadus bija klusums tieši par Air sēriju, jo tirgū bija parādījušies Pro sērijas modeļi, kā arī Apple turpināja piedāvāt vienkāršo un lēto iPad sēriju, taču tad 2019. gadā ar jaunu un svaigu elpu parādījās iPad Air, kas vairs nesaņēma nekādu ciparu aiz nosaukuma. Tāpat manās rokās esošais modelis ir vienkārši iPad Air 2020. gada izlaidums, bet hronoloģiskā secībā tā ir jau ceturtā paaudze.

    Pēdējos divos gados izlaistie iPad Air ieņem šo te vidējo pozīciju starp cenas ziņā pieejamo un salīdzinoši vienkāršo iPad un tieši profesionālājai lietošanai radīto iPad Pro, kura doma ir aizstāt tik ierastos portatīvos datorus. Principā ar 2020. gada iPad Air modeli Apple jau ir noķērusi Pro sērijas planšetdatorus, jo tas saņēmis gan speciālās klaviatūras savienojumu, kā arī Apple Pencil atballstu. Nedrīkst nepieminēt, ka šis modelis saņēmis, iespējams, šobrīd jaudīgāko A14 Bionic mobilo procesoru, ar kuru aprīkoti arī iPhone 12 modeļi. Taču cenas ziņā iPad Air ir nedaudz lētāks, līdz ar to publiskajā telpā pacēlās viedoklis, vai pēc šāda modeļa izlaišanas, Pro sērija nezaudēs savu nozīmi. Man īsti nav iespējas abus modeļus salīdzināt vienu ar otru, taču kā jau teicu, tad šobrīd apgalvoju, ka pilnībā komplektēts iPad nevar aizstāt portatīvo datoru.

    Izskats un uzbūve

    Apple iPad Air rāmis un aizmugure ir veidota no alumīnija, bet ekrāns, protams, no stikla, un tas nodrošina planšetdatora salīdzinoši mazo svaru – 458 grami. Ikdienas lietošanā uzreiz novērtēju matēto aizmuguri, jo tā nodrošināja to, ka tas salīdzinoši labi turas rokās un neslīd. Protams, ievērojot pēdējo gadu Apple dizaina tendences, arī šis modelis ir veidots vairāk taisnstūra un kantainu formu rokrakstā, mēģinot piedāvāt taisnas un asas šķautnes, noapaļojot tikai stūrus. Tas palīdz nodrošināt to, ka komponentes ir iespējams izkārtot plašākā apgabalā, kas atkal ļauj samazināt ierīces izmērus, īpaši jau biezumu, uzlabojot arī satveršanas iespējas.

    Šis modelis tiešām ir plāns un viegls, pilnībā atbilstot savam nosaukumam, jo lietojot to ar abām vai turot tikai vienā rokā, tas tiešām nesagādā nekādas grūtības. Kā jau minēju, ka matētā aizmugure nodrošina to, ka planšetdators labi turas rokās, Jāpiezīmē, ka iPad Air ir plānāks par iPhone 12 modeli, jo planšetdatora biezums ir 6,1 mm, bet iPhone 7,4 mm. Līdz ar to Air tiešām var droši tulkot latviski un piešķirt apzīmējumu – gaiss.

    Gan augšā, gan apakšā šis modelis ir aprīkots ar skaļruņiem, nodrošinot stereo skaņu, un ikdienas lietošanā nevaru sūdzēties gan par skaļuma trūkumu, gan dzidrumu. Skaņa tiešām ir patīkama, kā arī tā dod sajūtu, ka mūzika plūst no abām pusēm. Skaņu iespējams regulēt ar divām garenveida pogām, bet augšējā daļā atrodas jaunais pirkstu nospieduma lasītājs un ieslēgšanas/atbloķēšanas poga divi vienā, kas ir pirmais šāds risinājums no Apple puses. Tieši šādā izpildījumā Apple planšetdatoros.

    Kaut arī ekrāns pilnībā nenosedz visu priekšu, kā jau to šobrīd esam pieraduši redzēt gandrīz visās jaunakajās ierīcēs, principā izņemot vienīgi Apple produktos, tad arī iPad Air ekrāna mala ir ~1 cm plata, bet ļoti labi ir noslēpta priekšējā kamera. Pat pirmajās lietošanas dienās es kaut kā biju aizmirsis par selfiju uzņemšanu un tās lietošanu, tāpēc man likās, ka šis modelis nav ar to aprīkots. Taču dzīve visu salika vietās, un manu nelielo izgāšanos un nezināšanu izlaboja, jo tā atrodas ekrāna augšējā vidējā daļā, bet aiz melnās apmales kaut kā pazūd apziņa par to. Man šķiet, ka tomēr tā kā tas ir liels skārienjutīgs displejs, tad šīs apmales ir noderīgas, lai lieki kaut ko nesaspiestu, bet varētu ērti darboties ar pirkstu galiem.

    Labajā sānā atrodas speciālais magnēts, pie kura piestiprināt Apple Pencil. Šī daļa ir matēta un no plastmasīga materiāla, kas nodrošina arī Apple Pencil uzlādi, jo tā ir vienīgā iespēja. Salīdzinot ar iepriekšējās paaudzes modeli, ko varēja uzlādēt ar lightning spraudņa palīdzību. Tad šim iPad lietotājam ar tādu problēmu un neērtību nebūs jāsastopas. Papildu šis modelis ir aprīkots ar 3 zeltainas krāsas punktiņiem iPad aizmugurē, kas nodrošina īpašo savienojumu ar Magic Keyboard, lai bezvadu veidā darbinātu Apple īpašo klaviatūru. Pie pašas klaviatūras planšetdarots piestiprinās ar magnētiem, bet savienojums nodrošina sasaisti, lai klaviatūru un skārienpaliktni varētu lietot ar iPad.

    Kopējā uzbūves kvalitāte ir ļoti laba, kā jau ierasts no Apple, un šeit pat nav īsti ko piebilst vai sūdzēties, bet jāatzīst, ka gan planšetdatora aizmugure, gan ekrāns, gan arī šī klaviatūra ļoti piesaista pirkstu nospiedumus, netīrumus uun dažādus mazus gružus. Tāpēc īstiem pedantiem un šajā laikā aktīviem lietu dezinficētājiem šī ierīce varētu likties ļoti netīra un mikrobiem nosēta. Te noteikti būs nepieciešamas dažādas lupatas un tīrīšanas līdzekļi vai arī spēja to vienkārši palaist gar ausi un aci.

    Ekrāns

    Manās rokās bija 10,9 collu modelis, un tas jau vairākus gadus ir gandrīz ierastais Apple izmērs kopš planšetdatora prezentēšanas 2010. gadā, līdz ar to nekas īpašs un jauns, bet kopumā jau atkārtošos, ka rokās tas turējās labi. Apple iPad Air ir aprīkots ar Liquid Retina tehnoloģijas displeju, kādu saņēma arī iPhone 11 modelis, līdz ar to šī gan nav pati svaigākā displeju tehnoloģija. Tie joprojām ir LED ekrāni ar Apple uzlabojumiem, bet ikdienas lietošanā pilnībā nekāda vaina, jo tie ir pietiekami spoži (500 niti) un nodrošina plašu krāsu attēlojumu ar True Tone un Wide color iespējām.

    Ekrāna izšķirtspēja ir 2360 x 1640 pikseļi. Vismaz Apple savā mājaslapā norāda, ka tas ir pārklāts ar speciālu pret pirkstu nospiedumu pārklājumu, tomēr ikdienas lietošanā iPad ļoti ātri gan aizmugurē, gan uz ekrāna aplīp ar tiem. Planšetdators paliek pietiekami netīrs un taukains, tomēr lietošanu tas it nemaz neapgrūtina, un nenotiek kāda nejauša ekrāna darbība. Tāpat iPad Air ir pārklāts ar īpašu pretspīduma kārtu, un Apple apgalvo, ka atspīdums ir tikai 1,8%. Pats par sevi ekrāns atbalsta otrās paaudzes Apple Pencil izmantošanu, un tas spēj darīt brīnumus, bet par to visu pie ikdienas lietojuma sekcijas.

    Gribētos teikt, ka iPad Air ekrāns nav nekas ļoti tehnoloģiski advancēts, bet tas vienkārši ir labs un nav nekādu sūdzību ikdienas lietošanā. Iespējams, ja lietotājs vēlētos baudīt visaugstākās kvalitātes video, tas varētu būt ierobežojums. Ekrāns nosedz 81,3% no visas virsmas, tas tā ieskatam, bet kā minēju, tad Apple joprojām nav ticis no ekrānu apmalēm, kuras ir redzamas gan iPad modeļos, gan arī jaunākajos iPhone.

    Veiktspēja

    Te jautājumi ir lieki, kā ierasts pēdējo gadu ierīcēs, tās vienmēr saņem jaunākos Apple procesorus, un iPad Air nav izņēmums, jo tas saņēmis A14 Bionic procesoru, kas šobrīd varētu būt jaudīgākais mobilais procesors tirgū. Tas ir veidots uz 5nm tehnoloģijas bāzes, un tādu pašu procesoru ir saņēmuši visi jaunie iPhone 12 modeļi. A14 Bionic procesori sastāv no diviem 3.0 GHz jaudīgiem procesoriem, kā arī četriem 1.8 GHz jaudīgiem procesoriem, kas nodrošinās vieglākas darbības ar mazāku akumulatora noslodzi.

    Protams, tas nozīmē, ka visas ierastās lietotnes darbojas ļoti ātri un gludi. Es gan nevarēšu komentēt par video un bilžu apstrādi, piemēram, Photoshop, jo neesmu šāda veida apstrādes eksperts. Reddit forumā izdevās atrast visai pozitīvu pieredzi ar video apstrādes ātrumu un laiku, salīdzinot pat ar MacBook Pro 16 collu versiju. Es domāju, ka Air modelis tomēr nav iPad Pro kalibrs, kas  ir aprīkots ar šo A12Z procesoru, to vairāk veidojot prātā ar domu dažādiem darbiem, kuriem nepieciešama augstvērtīgāka grafiskā jauda. No ikdienas lietošanas viedokļa Air šobrīd būs ļoti jaudīgs un ātrs planšetdators. Operatīvās atmiņas ietilpība varbūt ir tikai 4GB, taču Apple ekosistēmā starp dzelžiem un programmatūru vienmēr ir efektīva sadarbība, līdz ar to tas neko daudz nemaina.

    Man patīk daudz pieķerties pie šī termina – ikdienas lietošana, jo, protams, mūsu vidū noteikti ir tie, kuriem patīk precīza tehniskā specifikācija un tās novērtējums, taču Apple vērtība ir tajā, ka to ir ļoti viegli uzstādīt un lietot. Īpaši, ja lietotājiem jau ir vismaz viens cits uzņēmuma produkts.

    Akumulators

    Šeit gan uzreiz gribas teikt, ka kopējā akumulatora darbība nav ilga, un realitātē pierādās tas, ka, lietojot iPad kopā ar jauno klaviatūru, tā patiešām ir baterijas zaglis. Nav īsti redzams vai operētājsistēmas atjauninājumi to ir uzlabojuši, jo aktīvā ikdienas lietošanā planšetdators kopā ar Magic Keyboard darbosies vien pāris stundas. Akumulatora cipari dils ļoti ātri.

    Lietojot iPad Air bez Magic Keyboard, situācija, protams, uzlabojas, bet tāpat negribēšu apgalvot, ka akumulatora ilgdarbība ir šī modeļa stiprā puse. Balstoties uz tehniskajiem datiem, normālas darbības ilgums ir 10 stundas. Šiem skaitļiem es gribētu piekrist, jo, planšetdatoru lietojot vien ikdienas sīkumiem – sociālo tīklu apskatīšanai vai kāda seriāla skatīšanai, to varētu nākties lādēt katru otro trešo dienu. Kā jau minēju, tad lietojot pievienoto klaviatūru, šie skaitļi noteikti būs mazāki par 10 stundām, jo ir sajūta, ka akumulatora uzlāde samazinās, ierīci pat neizmantojot.

    Apple Pencil uzlāde ir iespējama tikai ar speciālā konektora palīdzību iPad labajā malā, kas to magnētiski piestiprina pie planšetes. Šeit gan nenovēroju lielu baterijas zudumu vai ietekmi uz pašu plansetdatoru, jo acīmredzot tā nav tik jaudīga un šajā digitālajā zīmulī nemaz nav ļoti jaudīgs akumulators. Kopumā Apple Pencil noteikti darbosies vairākas stundas un pat dienas arī pie aktīvas lietošanu, un to būs ērti pielikt pie iPad, lai uzlādētu.

    Labs akumulatora darbības piemērs iPad kopā ar Magic Keyboard ir tāds, ka, rakstot tieši šo sadaļu, vien pāris minūšu laikā tā samazinājās no 92% līdz 89%, bet pie klaviatūras arī ir iespējams pieslēgt USB-C lādētāju, kas pilnā komplektācijā nāk līdz iPad Air. Šāda ātrā baterijas tērēšana savā ziņā samazina planšetdatora mobilitāti, ko vēlas attīstīt Apple. Īpaši jau šobrīd, kad ir iznākuši jaunie ar M1 procesoru aprīkotie Mac portatīvie datori, un to darbība ir ilgāka par 10 stundām.

    Speciāli iPad paredzētā Magic Keyboard klaviatūra

    Šoreiz uz testu ir viss pilnais komplekts kādā ir iespējams lietot jaunākos iPad Air un iPad Pro. Viens no lielākajiem papildinājumiem, kas tika prezentēts 2020. gada septembrī bija speciālā klaviatūra, kas Apple planšetdatorus pārvērtīs vēl vairāk par datoriem līdzīgam ierīcēm, jo sniedz iespēju izmantot kursoru. Protams, pārnēsājamā klaviatūra pilda arī savu pamatfunkciju – nodrošināt ērtāku rakstīšanu, bet pievienotais trackpad sniedz pilnu lietojamības komplektu. Tāpēc ir iedots šis angliskais nosaukums – Magic Keyboard (latviski maģiskā klaviatūra).

    Pie klaviatūras ar magnētu palīdzību būs iespējams ērti pielikt iPad Air un iPad Pro sērijas planšetdatorus. Tie ir aprīkoti ar speciālo konektoru, kas nodrošina savienojumu gan funkcionalitātei, gan klaviatūras uzlādēšana no iPad, jo tā ir aprīkota arī ar taustiņu apgaismojumu. Protams, tas nodrošina arī šo jauno kursora izmantošanu, kas bija kā jaunums iPadOS 14 versijā. Tiesa, tas nav kursors kādu to iedomājamies parastajā datorā, bet gan apaļs punkts. Tas veidots ar domu, ka apaļā forma ir tieši ērtāk paredzēta iPadOS operētājsistēmai un planšetdatora lietošanai.

    Kopumā iPad pie tastatūras turas ļoti stingri, bet ir ierobežots leņķis, kādā iespējams skatīties uz ekrānu, tie varētu būt aptuveni 30 grādi, kas dažos apstākļos var traucēt, bet ikdienas lietošanā uz galda ir tieši laikā. Pamatne ir pietiekami liela, lai šis komplekts stabili turētos uz galda, un no planšetdatora smaguma tā noteikti negāzies. Kad iPad ir uzlikts atbilstošajā pozīcijā ir pietiekami ērti aizvērt ekrānu taustiņu virzienā, bet atvēršana gan prasa spēku, un pārasti nākas piedomāt pie tā, kura puse tad ir jāver vaļā. Kā man palicis atmiņā Kristapa teiktais, ka labu portatīvo datoru raksturo tas, ka to var atvērt ar vienu roku. Tas pilnībā nebūs gadījums ar šo komplektu.

    Magic Keyboard ir aprīkots ar atjaunoto “šķēru” (angliski scissor) taustiņu kustības mehānismu, kas ļoti labi atbild uz katru spiedienu, kā arī ir jūtama kustība uz leju. Šo sistēmu varam atrast jaunākajos MacBook Air un MacBook Pro datoros. Uz tās ir ļoti ērti rakstīt un patīkami spiest taustiņus, nav arī pārāk daudz spiešanas kļūdu, pat ja sānos funkcionālie taustiņi ir šaurāki. Pāreja no cita MacBook portatīvā datora pie šīs klaviatūras ir ļoti viegla, jo viss liekas tik ierasts. Tiešām pat ja šī klaviatūra ir pielāgota 10 collu izmēra iPad, tik un tā ir pietiekami ērti rakstīt, un pārrakstīšanās vai lieku taustiņu nospiešana notiek reti. Tomēr nav pieejamas ierastās vadības pogas skaļuma, klaviatūras apgaismojuma un citu funkciju pārvaldībai.

    Bet saistībā ar šo klaviatūru mēs nonākam pie lielākā mīnusa šajā komplektācijā, kas arī pēc manām domām nespēj aizstāt portatīvo datoru. Tas ir pavisam mazs sīkums, bet ļoti nozīmīgs, un tā ir “Esc” (Escape) pogas neesamība. Teikšu kā ir, tas bija liels pārsteigums un ļoti krasi iespaido lietojamību, jo patiesībā ikdienas darbā tas ir vitāli svarīgi. Īpaši lietojot sociālos tīklus un skatoties dažādus video vai citus materiālus pilnekrāna režīmā, kam planšetdators ir lieliski paredzēts. Bez “Esc” pogas vienmēr nāksies vai nu izmantot kursoru vai ar pirkstu to darīt pašā ekrānā. Gribas lietot anglisko terminu dealbreaker, lai iPad Air kombinācijā ar pieliekamu klaviatūru tiešām aizstātu portatīvo datoru.

    Cena 339 EUR un uzbūves kvalitāte ir patiešām Apple līmenī, jo tā neprasa daudz komentārus. Klaviatūra ir ļoti stabila un gribas lietot terminu – pamatīga, vismaz tādā ziņā viss ir nostrādāts kārtīgi.

    Kamera

    Apple iPad Air modelis nebūs tas planšetdators, kuru būtu īpaši jāapskata kameras ziņā, jo tas ir aprīkots tikai ar vienu aizmugurējo un vienu priekšējo kameru. Man uzreiz rodas sajūta, ka šis modelis nav īpaši paredzēts augstvērtīgu video un fotogrāfiju uzņemšana. Tas nav aprīkots ar Lidar sensoru, salīdzinot ar iPad Pro modeli. Ceturtās paaudzes Air ir aprīkots ar vienu 12 MP aizmugurējo kameru, kas šobrīd ir galvenā kamera Apple produktos. Tomēr tā nav identiska, piemēram, tai, kuru izmanto iPhone 12 modelī.

    Kameras darbība kopā ar programmatūras uzlabojumiem ir laba. Notestēju to tiešas saules staros, un domāju, ka rezultāts ir visai labs. Neuzņemos būt foto eksperts, bet uz aci izskatījās tīri labs darbs. Kad ir ieslēgta kamera, tās interfeiss pielāgosies atbilstoši iPad novietojumam, uzņemšanas pogai vienmēr atrodoties labajā pusē, kas palīdz ērti fotogrāfēt gan horizontālajā, gan vertikālajā novietojumā. Ar šo kameru būs iespējams uzņemt 4K izšķirtspējas video, bet cik tas ir nozīmīgi ikdienā  – nedomāju, ka ļoti.

    Priekšējā kamera ir aprīkota ar 7MP izšķirtspēju, un kā jau minēju, tā tiešām ir veiksmīgi paslēpta melnajā rāmī ap ekrānu, pilnībā aizmirstot par tās eksistenci. Ar to būs iespējams uzņemt 1080p kvalitātes video vai izmantot video zvanos.

    Ikdienas lietošana

    Jau iepriekš apskatot iPad Air pa atsevišķām sadaļām, ir veidojusies tāda kopaina un iespaids par planšetdatoru mūsdienu ikdienā. Balstoties uz jau sākumā izteikto, ka šajā apskatā planšetdatoru komplektā ar klaviatūru mēģināju apskatīt kā portatīvā datora aizvietotāju, es diezgan ātri nonācu pie slēdziena, ka tas nav tādā līmenī, jo ir dažādi ierobežojumi vai drīzāk citādāks lietošanas princips. Kā jau minēju iepriekš, tad “Esc” pogas neesamība jau vien ir lielā izsaukuma zīme, kura liek zaudēt lietojamības ērtumu, un kuru vēlētos redzēt nākamās paaudzes Magic Keyboard.

    Tā kā iPad Air ir daļa no Apple ekosistēmas, to ir pavisam viegli iestatīt, izmantojot savu iCloud profilu, kurā glabājas tās pašas lietotnes, atbilstošie uzstādījumi un arī dažāda veida informācija, kas glabājas iPhone un Mac. Līdz ar to pietiek izvēlēties informācijas iegūšanu no tā, un iPad uzstādīšana ir galā. Ilgāks laiks ir nepieciešams tikai tam, lai lejupielādētu lietotnes. Es gan no savas pieredzes ieteiktu savās ierīcēs neuzstādīt Beta versiju operētājsistēmas, jo tās var nedaudz ietekmēt uzstādīšanu. Proti, jaunas Apple ierīces ir aprīkotas oficiālajā versijām, un rezerves kopijas izmantošana nav iespējama no ierīcēm ar Beta versijām. Šajā reizē es arī pie tā nonācu, jo savā iPhone visu laiku izmantoju Beta versijas, tomēr šoreiz bija iespējams izvēlēties arī nedaudz vecāku informāciju, kas izglāba situāciju.

    No pirmajiem mirkļiem man šo planšetdatoru gribas lietot kā jau planšetdatoru, tas ir, to lietot kā lielu skārienjutīgo ekrānu, pārskatot sociālos tīklus, skatoties video YouTube vai arī uzspēlējot kādu mobilo spēli, kuras tiešām ir ļoti patīkami baudīt uz šī ekrāna un paša iPad Air. Tomēr mērķis un uzdevums ir mēģināt ar iPad imitēt ikdienas datora lietošanu, kas manā gadījumā nav tik sarežģīta, jo arī savu portatīvo datoru izmantoju rakstu veidošanai, šobrīd ejošiem attālinātajiem kursiem, iepirkšanai internetā, saziņai ar draugiem un savai izklaidei. Jā, es ar to neaizvietoju savu ikdienas darba datoru, jo tajā ir papildus programmas, kuras tomēr ir nepieciešamas ikdienas pienākumiem, bet mēģināju iPad kaut kādā veidā iekļaut arī tur.

    Kopumā nav grūti pārslēgties uz šo kombināciju iPad Air savinojumā ar Magic Keyboard, jo uzreiz būs pieejams gan kursors, gan arī ainavorientācijas skats, kādā esam pieraduši lietot gan portatīvos datorus, gan arī galda datoru komplektā ar monitoru. Tātad šādi vērtējot nav nekas neparasts, tik cik iPad gadījumā tie būs mazāki izmēri. Ja dodas nedaudz sīkāk lietošanā, tad kopumā sērfošana interneta pārlūkprogrammās tiešām ļoti neatšķirsies no tā, ko es varu izdarīt Windows un macOS. Viena lieta, ko es pamanīju, ka Google Chrome lietotne vairāk saspiež lapas un izmanto to paredzētos režīmus planšetdatoriem, kas savā reizē apgrūtina lietošanu. Tikmēr Safari tiešām bija viens pret vienu kā es to lietotu uz 13 collu portatīvā datoru. Vismaz man šāda pieeja likās ērtāka. Kā piemēram, pievienoju, kā kursors.lv mājaslapa izskatās abos pārlūkos. Interesanti, ka arī WhatsApp pārlūka versija darbojas tikai Safari, un nemaz nav pieejama iPad paredzēta oficiālā lietotne.

    Nākamā lieta, kas man nepatika lietošanas ērtumā, ir YouTube, jo līdzīgi kā telefonā, to vienmēr piedāvās atvērt caur speciālo lietotni. Un šeit sākas neērtības, jo, lai palaistu pilnekrāna režīmu, vienmēr nāksies uzspiest uz speciālās pogas, kā arī no tā nebūs iespējams ērti iziet, tāpēc ka klaviatūrai taču nav “Esc” poga. Tas tiešām ļoti ietekmē šo ikdienas lietošanu, ja mēs iPad vēlamies iedomāties un darboties kā datorā. Papildus tas akcentē to, ka ikdienas vide ir veidota uz iOS un iPadOS bāzes, nedaudz atšķiroties no tā, kā cilvēki lieto macOS vai Windows. Ir sajūta, ka tomēr esošā planšetdatoru ekosistēma vairāk pieprasa pieskārienus pie ekrāna, pat ja ir ieviests jaunais kursors. Protams, principā nav nekādu problēmu to lietot kopā ar skārienjutīgo paliktni, pat aizmirstot par ekrāna pieskārieniem, jo tas atbalsta visus žestus, kādi tie ir MacBook portatīvajos datoros. Tas ir vēl viens iemesls, kāpēc ir ļoti ērti pārslēgties uz Magic Keyboard. Tur Apple ir padarījis savu darbiņu.

    Runājot par otrās paaudzes Apple Pencil, tad tas tiešām ir viens ellīgi labs digitālais zīmēšanas rīks kopā ar iPad Air un Pro modeļiem. Es, protams, neesmu grafiskais dizaineris vai Latvijā plaši pazīstamais karikatūrists Gatis Šļūka, kas izteicis savu viedokli par Pencil lietošanu, tomēr paspēlējoties dažādās bezmaksas lietotnēs kā Adobe Draw, Linea Sketch, Concepts un Lightroom, šīs sajūtas bija identiskas īstam zīmulim. Apple arī šeit ir padarījusi darbiņu, jo atbilde uz katru kustību ir ļoti precīza, ļaujot zīmēt dažādus elementus, skices, kā arī rokraksta atšifrēšana ir laba. Protams, vislabāk tā darbosies angļu valodā, bet tiešām rakstīšana notiek tāpat kā uz īstas lapas. Apple Pencil nekādā ziņā nezaudē savu funkcionalitāti, pat ja daļa rokas ir atspiesta pret ekrānu, tā kā nebūs jāuztraucas, ka tas ietekmētu ikdienas darbu. Šīs rīks gan ikdienas lietošanā pilnībā nebūs vajadzīgs, bet to novērtēs ar attiecīgajām jomām saistīties profesionāļi. Piemēram, kad nepieciešams uz vietas veikt izmaiņas dažādos plānojumos vai dizainos. Iespējams, ka to vēl var izmantot pierakstu veikšanā, ko es arī mēģināju darīt, saistībā ar darba uzdevumiem, tomēr beigās tā man vairāk bija kā izklaide. Piemēram, ir ērti uzņemt foto, un tad tajā veikt kādas atzīmas, pēc tam veidojot dažādus pierakstus. Tas varētu noderēt skolā, bet šeit jautājums jau par to, kā to iemācās lietot tiešām praktiski.

    Lietojot Apple iPad Air vairākas nedēļas, beigu beigās tas man kļuva kā fona rīks, uz kura ērti uzlikt kādu video vai televīzijas pārraidi, kad notiek ēst gatavošana vai kāda cita darba darīšana. Tomēr nesanāca pilnībā pārslēgties, lai to izmantotu kā pamata ierīci ikdienas datordarbiem. Vēl viens Apple ekosistēmas plus ir tas, ka iPad ir ļoti viegli pieslēgt kā papildus monitoru ar citiem Mac datoriem, un nav nepieciešami papildus kabeļi. Šo iespēju sauc Sidecar, kura automātiski atpazīst, ja iPad atrodas vienā bezvadu interneta tīklā, bet pats planšetdators pielāgos savu interfeisu, lai būtu kā papildus displejs. Tāpat būs iespējams pateikt, kurā pusē tas atradīsies, un darbība šajā papildu ekrānā būs kā uz datora. Tad gan kopā ar kādu statīvu iPad ieņem lielisku vietu produktīvā ikdienā.

    Operētājsistēmā iPadOS piedāvā speciālu uzstādījumu, kas ļauj iPad izmantot kā galveno viedās mājas pārvaldības iekārtu ar Home lietotnes palīdzību. Šī varētu būt viena no nākotnes pamata funkcionalitātēm, kad mūsu dzīvesvieta arvien vairāk un vairāk būs aprīkota ar dažādiem viedajiem rīkiem, kas kontrolē mūsu ikdienas dzīvi. Tad šāda veida skārienjutīgais ekrāns, ar kura palīdzību iespējams visu kontrolēt, varētu ērti atrasties vienā centrālā vietā.

    Noslēgumā

    Apkopojot visu pieredzēto un testēto, gribas teikt, ka joprojām iPad planšetdatori tomēr ir spēlmantiņa ar lielu skārienjutīgo ekrānu, ar ko var ērti skatīties dažādus video, sērfot internetā, īpaši pieminot iepirkšanos, vai pārbaudīt savus sociālos tīklus. Tāpat fonā uzlikt kādas receptes vai seriālu, kad notiek ēst gatavošana. Tomēr tas nebūs portatīvā datora aizstājējs, īpaši, ja tiek izmantotas dažāda veida programmas.

    Ja tomēr portatīvais dators tiek izmantots salīdzinoši vienkāršam darbam, tad gan var sākt runāt par kādu aizstāšanu. Tālāk apskatot šo produktu cenas, tās vēlreiz visu situāciju saliek pa plauktiņiem. Tātad lētākā iPad Air versija kopā ar speciālo klaviatūru izmaksās jau 1018 EUR, kas ir ļoti augsta summa šādam komplektam. Otrās paaudzes Apple Pencil maksā vēl 135 EUR, līdz ar to pilnā komplektācijā tie būtu 1143 EUR, bet jaunais MacBook Air maksā 1139 EUR, tātad par 4 EUR lētāk nekā pilnā iPad komplektācija. Līdz ar to izvēle ir gala pircēja rokās.

    Kopumā man patika iPad Air, jo tas tiešām ir viegls, ar labu ekrānu un ērti turas rokā, kā arī nelika vilties ikdienas lietošanā, kas ir viens no galvenajiem faktoriem. Šis planšetdators tiešām būs uzticams ieguldījums vairāku gadu garumā, un tam ir arī iespēja kļūt par papildus ikdienas darbarīku, pateicoties Magic Keyboard, Apple Pencil savienojamībai un Sidecar funkcionalitātei. Tomēr kā atsevišķs planšetdators, tā būs pietiekami jaudīga ierīce. Ideālā kombinācijā es paņemtu kādu lētāku un vienkāršāku turētāju, mierīgi iztiekot bez papildus klaviatūras un skārienpaliktņa. Ja padomā tiešām ir vēlme pēc jauna planšetdatora vienkāršai ikdienas lietošanai, tad var iegādāties arī 2020. gadā atjaunoto iPad modeli, kas noteikti neliks vilties ne jaudas, ne atbilstošas cenas ziņā.

    Salīdzinājumam ir iespējams arī ar Anša veidotu apskatu par Samsung Galaxy Tab S7+ planšetdatoru, kas varētu būt konkurents gan Apple iPad Air, gan iPad Pro. Tāpat Kristaps video dalījies ar saviem iespaidiem par Microsoft Surface Pro 7 modeli, tā kā piedāvājums šobrīd ir plašs, tomēr iPad pēdējā 2020. gada ceturksnī ir bijis tirgus līderis ar 36,5%.

    Apple iPad Air noteikti ir definējams kā viens no 2020. gada labākajiem planšetdatoriem, pateicoties savai veiktspējai, vieglajam dizainam un Apple aksesuāru atbalstam.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    9
    Ekrāns
    8
    Kamera
    7
    Veiktspēja
    10
    Programmatūra
    8
    Akumulators
    7
    AvotsApple
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    19.03.2021 12:55

    Labu laiku lietoju IPad Pro + lētāka klaviatūra, bez “touchpada”, grābstos pa ekrānu un esmu apmierināts. Jā, piekrītu, “esc” taustiņš noderētu.

    Daiga
    19.03.2021 13:36

    Piekrītu par ESC taustiņu, man arī tas bija nepatīgams pārsteigums un tas ir ” nicht gut”. Man arī ir klaviatūra bez touchpada un šis komplekts tiek lietots tā svara dēļ – var nēsāt līdzi un uzinstalēt Ms Office un vajadzības gadījumā izdarīt kas vajadzīgs. Plānoju piesēgt šo monstriņu video apstrādei no GoPro “on the way”, redzēs kas sanāks.

    Lauris
    19.03.2021 15:25

    Kā ir ar latviešu rakstību uz šīs klaviatūras? Gan jau nekā.

    Elektriķis
    19.03.2021 15:29
    Reply to  Lauris

    Kursorā rakstu gandrīz vai tikai ar šo klaviatūru :)

    Lauris
    19.03.2021 16:09
    Reply to  Elektriķis

    Ar kāda taustiņa palīdzību raksti īpašās zīmes?

    Last edited 3 years ago by Lauris Volfs
    Elektriķis
    19.03.2021 16:23
    Reply to  Lauris

    Lietoju to pašu kuru normālajam datoram – apostrofs/pēdiņas.

    Armins
    19.03.2021 19:27
    Reply to  Elektriķis

    Un kā ar spelčekeri?

    Elektriķis
    19.03.2021 19:43
    Reply to  Armins

    Nelietoju, varbūt kāds cits var pastāstīt?

    ddfdf
    20.03.2021 05:12
    Reply to  Lauris

    uzliec swiftkey, un vins pats uzrakstis vardu pareizi un ar garumzimem.

    Armins
    20.03.2021 09:42
    Reply to  ddfdf

    Jā, par šo biju aizmirsis. Darbojas. Paldies. Protams, nav kā Kroko uz Mac, bet ir.

    ddfdf
    20.03.2021 05:10

    kamer ar ipad nevarees katru app resize kā uz datora, tas nevarēs aizstāt datoru. Un nē, tas split app nav tas pats.

    Rūdolfs Rancāns
    20.03.2021 07:49
    Reply to  ddfdf

    Nē, lielākais enkurs pašlaik ir failu menedžments.

    Daiga
    20.03.2021 09:32

    One Drive ir risinājums failiem.

    ddfdf
    21.03.2021 14:43

    ir neērtāk, bet var. Pazistams fotografs visu dara ar ipad, apstrādā bildes, mētā pa cloud servisiem.

    Reklāma
    Apple iPad Air noteikti ir definējams kā viens no 2020. gada labākajiem planšetdatoriem, pateicoties savai veiktspējai, vieglajam dizainam un Apple aksesuāru atbalstam.Apple iPad Air (4th Gen) apskats ar pilno komplektāciju - vai tas spēj aizstāt portatīvo datoru?