Web Analytics
More
    Reklāma

    Pirms 10 gadiem iPad piešķīra planšetdatoram īsto nozīmi

    Jaunākie raksti

    Pirms 10 gadiem 2010. gadā Apple prezentēja vienu no saviem pēdējiem patiesi īpašajiem un unikālajiem produktiem – planšetdatoru iPad. Tas notika vēl dzīvam esot pašam Stīvam Džobsam, kurš ar savu tiešumu un profesionalitāti ieviesa jaunu kategoriju starp viedtālruni un portatīvo datoru.

    Tas bija liels un skārienjūtīgs 9,7 collu displejs, ap kuru veidoti arī jaunākie iPad modeļi, kā arī tas patiesi sasniedza savu mērķi sniegt lietotājiem ērtu interneta lietošanu, epastu rakstīšanu, fotogrāfēšanu, video skatīšanos un digitālo grāmatu lasīšanu. Tas viss viegli ieliekams somā un ar pāris pieskārieniem sasniedzams, jo līdz tam bija līdzīgi planšetdatori, bet Apple savu lielo lomu izcēla ar kvalitāti un tieši lietojamības ērtumu.

    Pirmais iPad pirmajās dienās tika pārdots 300 000 eksemplāros un jau 2 mēnešos sasniedza 2 miljonus. Cik nu atceros to laiku, tad tā bija sava modes lieta tāpat kā iPhone, un Apple atkal bija izdarījis savu, jo visi vēlējās šo ierīci, kaut gan šobrīd savā ikdienā par planšetdatoriem baigi nedomāju. Ko līdzīgu uzskatīja skeptiķi tieši izlaišanas brīdī 2010. gadā, tomēr kā redzams vēl pēc 10 gadiem, iPad planšete ir attīstījusies par jaudīgu ierīci, kura daļēji jau soļo portatīvo datoru virzienā.

    Konkurenti šajā laikā ir centušies kopēt, veidot savas versijas par ideālo planšetdatoru un pietuvoties iPad veiksmei, taču šobrīd no Amazon Fire, Windows Surface un Samsung Galaxy Tab, vienīgo konkurenci spēj parādīt Samsung ražojums, jo par pirmajiem diviem kādu laiku nav nekas dzirdēts. Protams, pa šo laiku parādījušies arī lielie un lokanie viedtelefoni, kas savā ziņā var sastādīt konkurenci tieši planšetdatoriem.

    Ar interesi varēsim vērot, kur Apple aizvedīs savu lolojumu iPad. Vai tas kļūs par sava veida portatīvā datora hibrīdu ar pieliekamu klaviatūru vai tomēr būs kā liels ekrāns, uz kura varam darīt visneiedomājamākās lietas, gluži kā uz papīra.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Muah
    28.01.2020 12:20

    īsti nesapratu pēdējo rindkopu? Air un Pro modeļi jau šodien ir faktiski portatīvā datora aizstājēji. Ar klaviatūru un irbuli komplektā.

    Viesturs Grabovskis
    28.01.2020 12:24

    Kādus 10 gadus pirms iPad, IBM bija ThinkPad TransNote. Tas gan bija pamasīvs, bet funkcionāli un idejiski jau līdzīgs planšetei. Produkts bija, bet tas vēl īsti nebja īstajā laikā un izpildījumā, lai iekarotu tirgu.

    https://www.youtube.com/watch?v=GMJ9PkDBW0Q

    Beka
    28.01.2020 14:55

    Jā, jocīgi sanāk. Desmit gadus seni datorflagmaņi vēl joprojām ir labas rakstāmmašīnas, kaut ar palielu energopatēriņu. Bet pirmie iPad, izmetami jau pirms četriem gadiem, dzelži darbojas, bet softs tutūū. Žēl.

    Krotow
    28.01.2020 20:28
    Reply to  Beka

    Prasības pieauga. Pirmie x86 PC un Apple datori ar 68xxx procesoru arī vēl darbojās, taču mūsdienu programmas tie vairs nevelk. Par pirmajiem smartfoniem un planšetēm protams žēl. Tik ļoti lēni tie vēl nebija, taču tagad to atmiņā pat sistēma vairs nesalien. Bet lielais “paldies” te būs mājas lapām, kur viss uzbūvēts javaskriptos.

    Janis Murnieks
    28.01.2020 13:21

    “ieviesa jaunu kategoriju starp viedtālruni un portatīvo datoru.” ?
    Nu formāli datoram ir cita arhitektūra un viedtālrunim cita . aber ipads un lielākā daļa mūsdienu planšetes ir tas pats veidtelefons tikai lielāks . ( RISC vs ARM )
    Tāpat , kā jau tepat minēja , planšetveidīgi datori un “pustelefoni” bija jau gadus 10 pirms iPada . pieminēšu Siemens radījumu SimPad .
    un arī pašam Apple bija Message pad`i ar NewtonOS

    28.01.2020 13:32
    Reply to  Janis Murnieks

    Newton bija PDA — personal digital assistent.

    Janis Murnieks
    28.01.2020 18:02
    Reply to  digitalk

    Apple radītais jēdziens “PDA” ir tikpat plaši uztverams kā jaunā kategorija starp viedtālruni un datoru . :D
    P.s. Motorolai savulaik patika pie saviem MicroTACiem karināt DPC – Digital Personal Communicator …

    28.01.2020 20:47
    Reply to  Janis Murnieks

    jāpiezīmē, ka ļoti specifiska kategorija, kuru nevarētu dēvēt par planšetes priekšteci, tad jau ratus var dēvēt par dzelzceļa vagonu priekšteci. un man liekas, ka jēdzienu PDA neradīja Apple. pirmie PDA nāca no Japānas, liekas Sharp bija pionieros.

    Janis Murnieks
    28.01.2020 23:40
    Reply to  digitalk

    tehniski jau 95% mūsdienu planšetes ir veinkārši lieli telefoni . tas arī viss .
    ir/nav zvanīšanas funkcija , klaviere vai irbulis – tās jau ir sīkas nianses .
    un līdz pus/pilnai datora ( domāju- tieši arhitektūras ziņā ) tur vēl ir patālu .

    Lai arī PDA veidīgie bez savas sugas vārda pastāvēja jau kādu brītiņu , pēc wikipēdijas datiem – Tieši Apple prezentējot savus MessagePAd`us radija jēdzienu PDA .
    :)

    29.01.2020 01:13
    Reply to  Janis Murnieks

    nu jā, es arī pēc komentāra intereses pēc ielīdu wiki un Apple esot autors terminam PDA. pirms tam bija organaizeri un vēl nebija tačskrīna. whatever :)

    tomēr planšeti āboļnieki radīja kā izklaides satura patēriņa iekārtu, nākamais solis pēc iPod.

    Janis Murnieks
    29.01.2020 13:59
    Reply to  digitalk

    Izklaides satura patēriņa ierīce – tur absolūti piekrītu :D

    Krotow
    29.01.2020 14:20
    Reply to  Janis Murnieks

    Planšetēm arī bez izklaidēm ir daži šauri specifiski lietojumi, kur ir labāk ja ir lielāks ekrāns. Savulaik sanāca strādāt pie pasūtījumu ievades sistēmas, kur aplikācijai planšetes versijā bija daudz ērtāk izvietotie informācijas un ievades lauki vienkārši tāpēc, ka lielāks ekrāns tam bija daudz labāk piemērots. Arī lielu grafiku attēlošanai planšete ir ērtāka. Taču tie tiešām ir specifiski lietojumi.

    Reklāma