Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar Volkswagen ID.3 elektroauto (video)

    Foto: Mārcis Gaujenietis

    Jaunākie raksti

    Mūsu šogad aizsākto 1000km elektroauto testu pirmo sezonu izlēmu noslēgt ar ko pavisam jaunu un pat ekskluzīvu – Volkswagen ID.3, kas tikai šajās dienās beidzot nonācis pirmo pircēju rokās.

    Volkswagen paši ID.3 uzskata par pašu nozīmīgāko modeli savā jaunāko laiku vēsturē. Tas ir pirmais auto, kas uzbūvēts uz jaunās elektriskajiem auto paredzētās MEB platformas un arī pirmais CO2 neitrālais auto. Volkswagen par klimatneitralitāti tagad domā nopietni un rūpējas par to, lai visos savu jauno elektroauto ražošanas posmos tiktu samazināti kaitīgie izmeši un tur kur to vairs nevar panākt, uzņēmums sola finansēt dažādas klimata uzlabošanas kampaņas. Kopumā Volkswagen līdz 2024. gadam plāno ieguldīt 33 miljardus eiro elektrisko auto ražošanā un līdz 2025. gadam pārdot 1.5 miljonus elektroauto gadā. Bet 2029. gadā šis vācu autoražotājs plāno piedāvāt 75 elektroauto modeļus. Plāni lieli un palūkosim, kāds ir sanācis to sākums ar ID.3!

    Dizains ir gaumes jautājums un es esmu dzirdējis diametrāli pretējus viedokļus par ID.3 izskatu. Man pašam tas liekas diezgan neitrāls un auto aizmugurē man pat šķiet diezgan glīta.

    Auto ir aptuveni Golfa izmērā un tas nozīmē, ka ID.3 ir viens no pavisam retajiem elektroauto, kam ir pieklājīga vieta otrajā sēdekļu rindā. Šī rinda gan ir jūtami piepacelta virs akumulatora un motora, taču kopumā pat 1.85m garš cilvēks aizmugurē var iesēsties un nobraukt garākus gabalus bez lielām problēmām. Manuprāt, šis ir nozīmīgs auto pluss, kas beidzot ļauj šādu elektroauto izmantot arī ģimenēm ar kādu vienu vai diviem bērniem. Protams, var pagaidīt arī Volkswagen ID.4 elektrisko SUV, kas tika izziņots septembra beigās un Latvijā būs pieejams nākamgad.

    Iekāpjot ID.3, tu uzreiz saproti, ka esi iesēdies folksvāgenā, taču tas tieši neatgādina ne Golf, ne Passat. Jā, protams, ir pa kādai iepriekš redzētai detaļai (piemēram, sānu spoguļi), tomēr šajā mašīnā ir kaut kāda citādāka/jauna sajūta. ID sajūta. Brauciena gaitā es gan sadzirdēju, ka kaut kur vibrē kaut kāda plastmasas detaļa, tomēr kopumā salons šķiet nostrādāts pienācīgā kvalitātē un viss ir vairāk vai mazāk ērti lietojams un saprotams.

    Aiz stūres ir novietots mazs displejs, kurā tiek attēlota pati svarīgākā ar braucienu saistītā informācija un daļa no tās tiek attēlota arī uz priekšējā stikla (ja esam piepirkuši šādu opciju).

    ID.3 lietošana ir super vienkārša. Mums kabatā ir atslēga, pieejam pie auto un uzreiz atveram durvis. Apsēžamies, piespiežam bremžu pedāli un auto ir gatavs braukt. Atliek tikai uz vienu vai otru pusi pagriezt pārnesumu kloķi (es gan būtu gribējis uz tā redzēt izgaismotus uzrakstus) un varam doties ceļā. Nekādas Start/Stop pogas un neskaidrības par to vai auto ir ieslēdzies. Nesmejies, mēdz būt elektroauto, kuriem tā uzreiz nevar saprast, kad tas ir gatavs braukšanai un kad vēl jāpiespiež kaut kāda poga.

    Kā jau modernos auto izplatīts, arī ID.3 ir daudz skārienjūtīgu elementu. Tādi ir pie multimediju displeja un tādus atradīsim arī uz stūres. Kopumā man šāda tendence nepatīk, jo šie paneļi silst un nav diez ko precīzi. Principā mēs varam kontrolēt audio un kruīzkontroles iestatījumus paslidinot pār šīm pogām, bet par laimi tās dublētas arī kā spiežami apgabali pa “vecai modei”. Apvienojot šīs abas pieejas, mēs varēsim lietot auto diezgan normāli, tomēr es negribu sagaidīt tos laikus, kad mašīnās vairs nebūs nevienas fiziski spiežamas un taktili izjūtamas pogas.

    Galveno auto elementu vadība notiek no skārienjūtīga displeja un var redzēt, ka Volkswagen inženieri un dizaineri ir uzzīmējuši glītu un diezgan funkcionālu saskarni. Internetā šobrīd var lasīt rakstus par to, ka ID.3 vajā programmatūras problēmas un es varu šīs bažas apstiprināt. Navigācija nebija precīza (nespēja atrast, piemēram, Liepājas CSDD), sauja funkciju nebija pieejamas vai nedarbojās ar pirmo reizi un vienu reizi multimediju dators uzkārās un pēc tam pats norestartējās. Esmu līdzīgus pekstiņus redzējis arī citos jaunos auto, tāpēc man tas neliekas kritiski slikti. Programmatūru var labot un pilnveidot, un Volkswagen pirmajiem ID.3 pircējiem dāvina 11 kW lādētāju un 2000 kWh elektrības par šīm neērtībām.

    Kopumā Volkswagen ID.3 ir pieejams trīs galvenajās versijās, kas atšķiras pēc akumulatora apjoma:

    • VW ID.3 Pure (45 kWh): var nobraukt līdz 330km un maksā 32 900 EUR
    • VW ID.3 Pro (arī 1st versija) (58 kWh): var nobraukt līdz 420km un maksā 40 500 EUR
    • VW ID.3 Pro S (77 kWh): var nobraukt līdz 550km un cena vēl nav zināma

    Šobrīd tiek piegādātas iepriekš rezervētās 1st versijas (Pro versija) un tieši VW ID.3 Pro var arī pasūtīt. Volkswagen pārstāvis saka, ka principā var cerēt šo mašīnu saņemt pat šogad. Vēlāk varēs pasūtīt arī mazākas baterijas versiju (Pure) un visbeidzot lielāko versiju (Pro S). Auto tiek ražoti Cvikavas rūpnīcā un ražotājs spēj gadā saražot 330 000 šādus auto. Lieki teikt, ka pieprasījums pēc jaunajiem ID.3 ir milzīgs.

    Noteikti būsiet lasījuši, ka ID.3 Vācijā maksā ap 30 tūkstošiem eiro un loģisks jautājums, kāpēc Latvijā šī versija maksā dārgāk. Kā man skaidroja Volkswagen, tad tas ir saistīts ar to, ka Baltijas mašīnām klāt ir piekomplektētas mūsu apstākļiem nozīmīgas lietas (siltumsūknis, 5 gadu pagarinātā garantija, uzlādes kabelis un signalizācija).

    Auto versijām arī mazliet atšķiras uzlādes iespējas:

    • VW ID.3 Pure: AC 7.2 kW un DC 50 kW (piepērkami AC 11 kW un DC 100 kW lādētāji)
    • VW ID.3 Pro (arī 1st versija): AC 11 kW un DC 100 kW
    • VW ID.3 Pro S: AC 11 kW un DC 125 kW

    Auto izmanto CCS tipa savienojumu ar ātrās uzlādes stacijām un uzlādes pieslēgvieta novietota auto kreisajā aizmugurējā sānā. Fastnet informē, ka auto pie 50 kW (Latvijā visizplatītākā ātrās uzlādes jauda) var lineāri uzlādēties līdz kādiem 90% un arī es varu apstiprināt šo. No dažiem procentiem līdz pat nepilniem 90% auto lādējas teju pilnā jaudā un tas ir milzīgs šī auto pluss.

    No 7.2 kW wallbox lādētāja šo (Pro/1st versija) auto pilnībā varam uzlādēt 9h 30min, no 11 kW wallbox lādētāja – 6h 15min un no 100 kW ātrā lādētāja līdz 80% auto tiks uzlādēts 35 minūtēs.

    Tāpat šiem auto tiek uzstādīti dažādas jaudas elektrodzinēji (šis ir neierasts pakaļpiedziņas elektroauto):

    • VW ID.3 Pure: 93 kW (126 Zs), 225 Nm
    • VW ID.3 Pro: 107 kW (145 Zs), 250 Nm
    • VW ID.3 1st: 150 kW (204 Zs), 310 Nm
    • VW ID.3 Pro S: 150 kW (204 Zs), 310 Nm

    Kopumā auto brauc diezgan jestri, lai gan uz mazāka izmēra BMW i3 šāda jauda likās jūtamāka. Auto ir laba skaņas izolācija un principā nedzird piekares darbību un elektromotora sīkšanu. Arī par komforta trūkumu sūdzēties nevaru, lai gan pusi ceļa man mazliet sala kājas (līdzīgi kā tas bija VW e-up! un VW e-Golf testos). Kas vēl interesanti, šim auto ir ļoti mazs apgriešanās rādiuss (10.2m) un es biju pārsteigts, cik šaurās vietās varēju ērti ar to apgriezties.

    Uzlāde ir svarīga, bet vēl svarīgāks ir tas, cik precīzi auto rāda nobraukuma atlikumu. Lai arī es tā arī nekad panelī neredzēju solīto 420km nobraukuma atlikumu, manā 1000km testā šis auto ļoti, ļoti precīzi nobrauca tik, cik bija attēlots panelī. Vidējo patēriņu ražotājs sola 16.1 kWh/100km un manā testā tas bija 17.9 kWh/100km, bet tas tomēr ir šosejas režīms un laukā visu dienu bija ap 12 grādiem, kas tomēr nav ideāli apstākļi šādiem elektroauto testiem. Bet kopumā ID.3 ir ļoti precīzs auto šajā aspektā un tas priecē!

    Galvenās atziņas pēc 1000km brauciena ar Volkswagen ID.3

    • 1000km brauciena gaitā auto es lādēju 5 reizes, kopā tam veltīju 2 stundas un 55 minūtes. Brauciena beigās auto rādīja vidējo patēriņu 17.9 kWh/100km. Brauciena gaitā auto ielādēju 134.5 kWh enerģijas. Kopā ātrajās uzlādēs man tas izmaksāja 26.25 eiro, jo E-mobi tīklā tarifs ir 0.15 EUR par katru uzlādes minūti. Mājās man šāds elektrības apjoms izmaksātu 14.80 eiro.
    • Manuprāt, ar šo auto ir pavisam reāli nobraukt vismaz 350km ar vienu uzlādi, pilsētā pat vēl vairāk. Īpaši vēlos piezīmēt, ka nobraukuma atlikuma aprēķins man šķita viens no precīzākajiem no visiem šogad testētajiem elektroauto. Auto reāli spēj nobraukt tik, cik parāda un tas rada uzticama auto sajūtu. Pie tam, pat tad kad nobraukuma atlikums ir <20km, nejutu samazinātu jaudu vai komfortu.
    • Auto nerāda uzlādes jaudu, bet gan to, cik nobraukuma atlikuma km tiek ielādēti minūtes laikā, kā arī, cik ilgi būtu jālādējas līdz pilnai baterijai. Pie 50kW uzlādes stacijām auto spēj no tukšas līdz aptuveni 90% pilnai baterijai lādēties teju maksimālā jaudā un tas bija viens no priekšnoteikumiem labam rezultātam mūsu testā un ērtai izmantošanai normālas ekspluatācijas apstākļos.
    • Šis ir viens no tiem retajiem elektroauto, kur ērti būs braukt ne tikai priekšā sēdošajiem, bet arī otrajā sēdekļu rindā. Šo auto tiešām var izmantot pat ģimenes, kas nenodarbojas ar lielu kravu pārvadājumiem. Bagāžnieks ir pietiekami ietilpīgs un noteikti noderēs arī tas, ka otrās rindas krēsli ir atlokāmi uz priekšu.
    • Auto vēl jūtami nav pabeigta programmatūras daļa, bet atjauninājumi tiek solīti un es pieņemu, ka tie salabos tās nianses, ko pats pamanīju 1000km braucienā. Es tās nevērtēju kritiski, īpaši, ja paši galvenie aspekti (uzlāde un izlāde/patēriņš) ir precīzi un paredzami.

    Volkswagen ID.3 mūsu 1000km elektroauto testu pirmo sezonu noslēdz pirmajā vietā un mazliet apsteidz BMW i3 un Renault Zoe. Pamatā tas noticis ļoti ātrās un spējīgās uzlādes un pietiekami zemā patēriņa dēļ. Ar ID.3 braukt ir patīkami, tajā ir daudz vietas un kopumā auto rada uzticama un kvalitatīva produkta sajūtu.

    Ja runājam analoģijās ar gadžetu pasauli, es Teslu gribu salīdzināt ar Apple, kas savulaik visai pasaulei parādīja, kādam ir jābūt seksīgam viedtālrunim. To redzēja Google un izveidoja Android tā, lai viedtālruņus padarītu pieejamus miljardiem cilvēku visā pasaulē. Es uzskatu, ka Volkswagen varētu būt elektroauto pasaules Google, kas šādas ID sērijas elektromašīnas spēs aizgādāt pie miljoniem cilvēku visā pasaulē. Auto ir labs, tagad tikai jāspēj to saražot lielā skaitā un kvalitatīvi ar tiem nodrošināt cilvēkus.

    Noslēdzam šo 1000km testu sezonu

    Paldies visiem, kas aktīvi sekoja līdzi mūsu braucieniem un atvainojos tām sievietēm, kurām sestdienu rītos vēl gultā esot bija blakus jāklausās nebeidzamā Instagram storiju plūsma. Esam paspējuši izbraukt ar 13 elektroauto un par katru sagatavots īss pārskats un garš video, kurā detalizētu stāstām par mūsu pieredzi ar šiem auto. Es ceru, ka šis darbs kalpos par noderīgu informācijas avotu visiem, kas plāno iegādāties elektroauto.

    Klāt ir rudens un klimatiskie apstākļi liedz veikt salīdzināmus testus, tāpēc šo sezonu noslēdzam, lai ar jauniem spēkiem pavasarī atgrieztos ar jauniem un aktuālu elektroauto testiem. Vēl ir vairāki nozīmīgi modeļi, kurus neuzspējām apstrādāt un tāpat ir vairāki elektroauto, kas tikai tagad ir izziņoti un tikai nākamgad atceļos līdz Latvijai. Pieseko Kursors.lv, nepalaistu garām jaunos video.

    Paldies, ka sekoji līdzi šīm reportāžām un iesaistījies diskusijās par šiem jaunajiem un interesantajiem auto!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    80 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kārlis
    13.10.2020 16:26

    Paldies par pirmo sezonu, ar nepacietību gaidu nākamo sezonu!
    P. S. Vēl vaidzētu kādu specjāl izlaidumu!

    Edriks
    13.10.2020 22:48

    Tiešām būtu interesanti kādu auto modeli redzēt ziemas apstākļos un rezultātus salīdzināt ar vasaras apstākļiem.

    Juris
    14.10.2020 11:50
    Reply to  Edriks

    Paņemt uz testu kādu no jau testētajiem un salīdzināt kāda ir atšķirība ziemas periodā.

    13.10.2020 16:30

    Ļoti labs pasākums, kas noteikti palīdzēja atvērt acis par šo auto segmentu!
    Gaidām nākamo sezonu!
    Drīzumā uzlādēts.lv būs klasiskāks apskats.

    15.10.2020 15:24

    Tas pats :)
    Domāju, ka daudziem šis ļoti patiks un tas būs labs atspēriens priekš VW. Šobrīd gan pret to izturos atturīgi, jo esmu jau iepriekš apdedzinājies.

    1214
    13.10.2020 16:37

    Vai 5 gadu pagarinātā garantija pāriet jaunajam īpašniekam, ja auto maina īpašniekus šo 5 gadu laikā?

    Matīss Zemītis
    14.10.2020 22:51
    Reply to  1214

    Jā, garantija ir piesaistīta konkrētajam auto, nevis īpašniekam. :)

    Last edited 3 years ago by Matīss Zemītis
    Mārtiņš
    13.10.2020 16:42

    Citāts: “Kā man skaidroja Volkswagen, tad tas ir saistīts ar to, ka Baltijas mašīnām klāt ir piekomplektētas mūsu apstākļiem nozīmīgas lietas (siltumsūknis, 5 gadu pagarinātā garantija, uzlādes kabelis un signalizācija).”
    Vai šie pieminētie papildaprīkojumi tiešām maksā 10000 EUR???
    Vai Vācijā lietotājs ar pirkstiem savieno auto ar lādētāju???
    Signalizācijas visur VW ir standarta, Vācijā tikai ir deaktivizēts skaņas signāls!

    Last edited 3 years ago by Mārtiņš
    1214
    13.10.2020 16:58
    Reply to  Mārtiņš

    Rodas iespaids, ka ražotājs vēl nav īsti drošs par auto kvalitāti un auto, ko nevar apkalpot lielajos DE centros, nolemts tirgot ar lielu uzcenojumu pagarinātās garantijas veidā, lai mazinātu iespējamās izmaksas (ja nu nākas trenkāt ekspertus ārpus Vācijas un ļaunākajā gadījumā, transportēt auto uz Vāciju remontam). Kā lai vēl saprot šo gājienu?

    Aleksandra
    13.10.2020 17:41
    Reply to  Mārtiņš

    Starpība ir nevis 10k, bet 2,9k, saildzinot ābolus ar āboliem ;)

    30 000 sākumcena Vācija + pagarināta garantija, lādēšanas kabelis un siltumsūknis = 32 900 sākumcena Latvijā.

    Jūs saildzināt 1st edition modeļa cenu (58 kw un 420km ar vienu uzlādi) ar bāzes modeli (45 kw un 330 km ar vienu uzlādi).

    Mārtiņš
    14.10.2020 08:30

    Tetstēta tika 1.st edition pa ~40000, attiecīgi pieņēmu, ka tiek salīdzināta šī versija ar Vācijas 1.st edition cenu! Kā arī pieminēts ka tieši Pro var pasūtīt! Iespējams ka norādot cenas salīdzinājumu vajadzēja uzsvērt, ka runa ir par vislētākajiem modeļiem, kas vēl nav pieejami Latvijā!

    Mārtiņš
    14.10.2020 09:41

    Bildes iekopēšana ir interesanta :)

    Last edited 3 years ago by Mārtiņš
    Mārtiņš
    14.10.2020 09:43

    Citāts: “Noteikti būsiet lasījuši, ka ID.3 Vācijā maksā ap 30 tūkstošiem eiro un loģisks jautājums, kāpēc Latvijā šī versija maksā dārgāk. Kā man skaidroja Volkswagen, tad tas ir saistīts ar to, ka Baltijas mašīnām klāt ir piekomplektētas mūsu apstākļiem nozīmīgas lietas (siltumsūknis, 5 gadu pagarinātā garantija, uzlādes kabelis un signalizācija).”

    id3.png
    Mārtiņš
    14.10.2020 09:59

    Es pēc raksta izlasīšanas un atbildēm komentāros jau manam komentāram arī skrēju uz DE lapu, lai saprastu, bet sākotnējais priekšstats bija ka tiek salīdzināts konkrētais ID.3 Pro, nu sorry, ka tā! :)

    14.10.2020 10:58

    “Auto lietošanas pieredzi”? Šis “<something something> experience” vēzis ir latviešu valodā jāievazā?

    Evalds Skuburs
    21.10.2020 00:33

    Ne jau Kursors un Kristaps to izdomāja, bet modes vārds “pieredze” tagad tiešām tiek lietots visur, kur vajag, un kur nevajag: “jauna, nebijusi pieredze, citāda pieredze”, utt. Šādi salikumi visbiežāk parādās mārketinga un reklāmas tekstos, tāpēc varbūt vērts iespringt, ja negribas līdzināties reklāmrakstiem. Var lietot, piemēram, “iespaids”.

    Mārtiņš
    13.10.2020 17:12

    Paldies par rakstu un video.
    Cerams, nākošā gada beigās, varēšu aizmainīt savu VW TDI uz elektrisku auto.

    Sesks
    13.10.2020 18:07

    Nekorekti salīdzināt VW ar pārējām elektriskajām tējkannām. Ārā vēss jau, kondicionieris noteikti netika darbināts !

    Skābene
    16.10.2020 11:05

    Noteikti ar visiem elektroauto ir jāizbrauc ziemā, jo mēs tak dzīvojam tur kur dzīvojam un ar auto braucam arī ziemā! Būtu labi zināt, kas mūs sagaida ziemā!

    0931
    16.10.2020 11:12

    Izbrauksim – tas ir interesanti. Bet kopainu ar ikdienas labumiem un kreņķiem ar EV pa vēso laiku un sālītajām ielām tāpat redzēsim pēc pāris gadiem un tad būs saprotams, kas un kā.

    Agris
    13.10.2020 18:11

    Auto ļoti precīzi rāda nobraukumu, vienīgi 420km vietā var nobraukt 300km. Sīkums :D

    Agris
    13.10.2020 21:21

    Jā, bet, šeit Tev rādīja 76% aķis, attiecīgi pēc šī
    250/76×100=329km ar 100% pilnu. 10 grādi tomēr nav ziema un jau 22% mazāks nobraukums. Ja tāda tendence par katriem 10 grādiem samazinot temperatūru pazūd 20% range, tad diez kas nav, it īpaši ja jau vēl papildus sildītājs ir, kurš jau 10 grādos nespēj kājas sasildīt.
    Domāju ziemā būtu interesanti pa pilsētu uztaisīt kādus 100km testus.
    Jā nu viss skārienjutīgais galīgi šeit neieviesa ticību, kas būs, kad ārā -25 un iekāp mašīnā – droši vien nav kas nedarbosies vispār.
    Bet tā tas ID3 ļoti simpātisks, ja vēl Latvijā būtu 9k atbalsts kā De..

    Edgars Alberts
    14.10.2020 10:04
    Reply to  Agris

    Salona apsilde/dzesēšana tērē nevis procentus no baterijas, bet konkrētu daudzumu kWh (parasti ~1,5kW stundā).

    Pecis
    13.10.2020 20:04

    Šeit ir ļoti labs salīdzinājums starp Tesla 3 un Honda Accord izmaksās 5 gadu laikā.
    https://youtu.be/YUn8_WKqZPA
    Manā skatījumā, kamēr cena nebūs ap 25k par elektroauto ar kuru var nobraukt vismaz 400 km, tikmēr nekas tur izdevīgs nav.

    no name
    13.10.2020 20:55
    Reply to  Pecis

    viss ir ļoti skaisti kamēr enerģija tiek iegūta ar fosilo kurināmo

    Mazpisāns
    13.10.2020 22:07

    Par tādu cenu var paņemt pežuku e-2008.

    Raimonds K
    13.10.2020 22:20

    Paldies par visu sezonu un šāda veida apskatiem, noteikti turpiniet nākošsezon. Tomēr būtu interesanti paskatīties eletroauto sniegumu arī ziemīgākos apstākļos, teiksim -15° grādos, no šībrīža Kursora top piecinieka modeļiem!

    Vārds*
    14.10.2020 22:01

    Ja pa x-mas brīvdienām būs nopietns sals (vismaz -10), tad vismaz 500 km Kurzemes apli “zinātnes vārdā” esmu gatavs norullēt
    Mans epasts Tev ir, ja kas – raksti :)

    Vārds*
    15.10.2020 12:20

    Ja sanāks tik tālu nodzīvot
    un
    ja būs TIK auksts

    Varētu saorganizēties uz grupveida testa – gonku braucienu.

    Es teiktu – Kursora pirmās 5 vietas ir pietiekami spējīgas, lai veiktu 500 km pie -10 C. Būtu vēl interesanti paskatīt populāro Līfo un ko mums var parādīt E-trons ar savu vareno aķīti. Es domāju, ka gan mašīnas gan pilotus varētu saorganizēt. Pašu dīleru stafs, Latvenergo, Fiqsy, Uzlādēts.lv. Gan jau var savākt entuziastus

    Vienlaicīgs starts, teiksim no lidostas Molera. Varbūt ar 10 – 15 min nobīdi, lai nav grūstīšanās pie čārdžeriem
    Ventspils – Liepāja – Rīga. 50 % var braukt pretējā virzienā. Dēl čārdžeru okupācijas
    Ātrums +/- pēc noteikumiem
    Salonā jāsēž kreklā :) Lai nav māžošanās ar salona temp

    Nu Kursora EV ziemas minikauss :)

    15.10.2020 15:29

    Varam kaut ko sabīdīt :)

    Kāds
    13.10.2020 22:29

    Par to kājas salšanu pilnīgi varu piekrist, klimata kontrole golfam (arī svaigajiem) ir gļukaina pēc velna. Škodas, kas to pašu izmanto, tā pati sāpe. Nemāk vācieši šajā lauciņā normālu rezultātu dabūt.

    Un tagad retoriskais jautājums kā ID.3 ar savu 17.9kWh patēriņu un 2:55h lādēšanu varēja nokļūt Konai priekšā, kas tērēja KRIETNI mazāk 15kWh un lādējās īsāku laiku 2:24h? Tā tabula galīgi neatspoguļo realitāti, smagi gļuki ielaisti laika aprēķinos. Bet nu pārējais ir super, labi pastrādāts. Ir reāli ko paskatīties un izvērtēt. Citiem mazautiņiem nāksies laist cenu lejā, lai varētu ar šo kaut kā konkurēt. Nākamajai sezonai iesaku pielikt klāt vidējo gaisa temperatūru (katru reizi kad lādējies pieraksti arī cik ārā grādi un beigās izvelc vidējo). Jo tagad ID.3 izskatās sūdīgi ar savām ~18kWh, bet tas jau vairāk dēļ zemās gaisa temperatūras un daļēji slapjā ceļa.

    Edgars
    15.10.2020 00:00

    Kad brauca ar Model 3 tad mierīgi Liepājā papļāpāja ar leiti, pafilmēja ar dronu. Un dīvaini, ka laika rezultāts ir lielāks.

    Sapnix
    14.10.2020 08:33

    Un tagad vēlreiz visu to pašu sala apstākļos. Tā varētu būt reālā pieredze Latvijā.

    Vārds*
    14.10.2020 09:16

    Šī tests sērija būtu saucama – atrodam auto, kuri vislabāk saprotas ar csdd lādētājiem :)
    Neskatoties uz heiteriem, mēs visi labi zinām, ka Tesla ir visspējīgākā :) Lai gan ar mūsu čārdžeriem tai īsti labi nesapas

    Kopumā, manuprāt, ar atrāvienu visnopietnākais EV salīdzinājums latviešu valodā. Ir daži ne pārāk veiksmīgi momenti, bet super ! Neviens cits ne tuvu ko līdzīgu nav veicis

    Šodien montēju Teslai ziemas riepas, paskatīšos kā uzkāps patēriņš
    Tad kad būs nopietni mīnusi, ja vispār šosezon būs, vismaz 50 % distanci esmu gatavs norullēt

    Īpašnieks
    14.10.2020 09:41

    Āra temperatūrai ir milzu nozīme. Arī tie 12 grādi jūtami samazina akumulatoru kapacitāti, kas ir daudz nozīmīgāks faktors kā salona sildīšana. Ziemā var mierīgi rēķināties ar pusi no vasaras nobraukuma. ID.3 tests jau bija uz godīgā salīdzinājuma robežas.
    Ir divas lietas, kas ne pārāk patīk ID.3. Katreiz, kad izkāp no auto, tas atsveicinās un “aiziet gulēt”. Pēc tam atkal garā “atmošanās”. Tā ir nodeva Tevis pieminātajam vieglajam startam.
    Otra lieta – joprojām nespēju tikt galā ar stūres podziņām. Par 10km/h palielināt un samazināt ātrumu, glaudot podziņas, izdodas labi, bet notrāpīt 1km/h soli joprojām nespēju…

    Muldis
    14.10.2020 13:34

    Par Tesla pilnībā piekrītu. Tas nav labs auto, kā tāds. Tesla patiks fanbojiem un tiem kam patīk amerikāņu auto. Jo braucot ar Tesla ir tieši tāda sajūta, ka tu brauc ar amerikāņu auto. Man personīgi amerikāņu auto riebjas.

    Vārds*
    14.10.2020 21:57

    Interesanti, ka visi labākie lādējās apm 3 stundas
    vw tajā laikā dabuja visvairāk spēka. 135kw
    tad i3 – 128 kW, zoja – 123 un m3 – 114 kW.
    Teorētiski visi (par zoju neesmu 100 % drošs) tajās trīs stundās varēja iesūkt 150 kW. Tieši tik, cik taupīgākajām mašīnām būtu nepieciešams, lai veiktu distanci

    Uldis Gēliņš
    14.10.2020 10:27

    Tā kā Latvijā ir arī ziemas un auto tiek lietoti arī ziemās, tad ļoti gribētu, lai kāds līderis no vasaras testiem un varbūt vēl kāds atšķirīgais (varbūt bez baterijas temperatūras sistēmas) tiktu notestēts arī tad, kad ir lielāki mīnusi aiz loga.

    No manis arī paldies par šiem testiem, interesanti un noderīgi, tiešām katru jaunu video gaidīju un noskatījos pilnībā.

    Īpašnieks
    14.10.2020 13:38

    Trīs gadus braucu ar ZOE. Katru ziemu gaidīju to “īsto”, kad ārā ir -20 grādi, kad vecie dīzeļi nav iedabināmi u.t.t., bet nekā! Mīnus 10 grādi retu reizi. Siltumsūknis auro, mēģinādams izspiest enerģiju no šī vēsā gaisa, auto brauc, bet vairāk kā 180 nesola.
    Kā lai Kristaps sarunā kādu auto un tieši tad ir īstie mīnusi?

    Andis
    14.10.2020 11:24

    Visa video laikā izskatījās, ka aizmugurējais vidējais galvas balsts aizsedz salona atpakaļsakta spoguļa redzamību. Varbūt tā neizskatās no vadītāja skata punkta – ir kāds komentārs par šo?

    Īpašnieks
    14.10.2020 11:37
    Reply to  Andis

    Interesanti, nebiju tam pievērsis uzmanību, laikam ka netraucēja. Aizgāju paskatīties. Jā, aizmugures logs ir zems, un vidējais balsts, ja ir pacelts, ir priekšā spogulim. Tomēr atļaušos apgalvot ka nav daudz auto, kuros aizmugurē, vidū sēdošais naizsegtu atpakaļskatu.

    Andris
    14.10.2020 12:06

    Pie tās tabulas vēl prasītos ailīte, cik kopumā auto ir samelojies par nobraukumu, respektīvi cik mistiskie km ir pazuduši uz 1000km, jo tas arī ir svarīgs lielums. Mazāk melo, mazāk vajag laiku lādēt, nav extra km jāpielādē.

    Agris
    14.10.2020 15:43
    Reply to  Andris

    Drīzāk ailes ar to, cik sākot un beidzot testu rādīja nobraukuma atlikumu

    14.10.2020 12:29

    man patīk VW, bet šitas verķis no iekšpuses izskatās sasteigts un super prasts, es pat teiktu, ka nevērtīgs un neglīts

    p.s. nelasīšu Tavu atbildi Kristap

    Moins
    14.10.2020 16:34
    Reply to  pajolis

    Izbraucu testu ar 1st ID.3., Moller teica, ka cena esos šai komplektācijai ~50k. Priekš tās cena salona apdare likās nepārāk..panelis ok, bet apakšējā daļā ventilācijas izplūdes atveres un tā paneļa daļa ļoti plastmasīga, lēti izskatās. Konkrēti kaitina, bet tas jau tagat gandrīz visos jaunajos auto, ka saliek visās malās “black piano” apdari, kas ir nenormāli neparaktiski, “nospeķojas” ar pirkstu nospiedumiem. Es varētu būt klasiskāku auto piekritējs, tāpēc ļoti nepatīk visas elektroniskās izvelnes – ka nav fizisko pogu, piem., braucot ļoti novērš uzmanību, kad vēlies noregulet temperatūru, bet varbūt tas tikai pieradums. Patika braukšanas gaita, kluss, pietiekoši jaudīgs, aizmugurē vietas pietiekošas, arī aiz manīm (190cm) sēžot un pagriešanās rādiuss vienkārši fantastisks :)

    Īpašnieks
    14.10.2020 18:26

    Viena lieta, ko Kristaps neminēja – šim auto atslēgai izmantota UWB tehnoloģija, kas ļoti apgrūtina zagšanu, izmantojot atslēgas sakaru “pagarināšanu”. Tā tagad būs jaunajos VW grupas auto.
    Lasot par Apple jaunajiem viedpulkdsteņiem Kursorā, redzēju uzsvaru uz pulsa un sābekļa satura mērītājiem, bet izrādās ka šim ir iemontēts UWB auto atslēgšanas čips un 5GHz WiFi diapazons (pēdējais neattiecas uz auto).
    Tātad VW atslēgšana ar viedpulksteni ir programmatūras jautājums. Ļooooti gribu šo iespēju!

    Fanboi
    14.10.2020 20:17
    Jakovs
    22.10.2020 10:34

    Paldies par ieguldīto darbu/laiku, ļoti labi testi.
    Vēl interesants elektro auto testa aspekts ir uzvedība pie 0% akumulatora atlikuma, piemēram, carwow kanālā youtube, kur ID.3. uzvedība tiek atzīmēta kā pārdomāta (stūres pastiprinātāju neatslēdz un ļauj stumt auto).

    Bet komentāru gribēju atstāt par man nesaprotamo cepšanos saistītu ar nobraukuma “melošanu”. Braucot ar jebkuru benzīna/dīzeļa/hibrīda mašīnu no VW/BMW/MB/Toyota,utt., nobraukuma melošana ir visām. Ar mašīnu kura ir 5 dienas braukta pa Rīgu un tad sestajā dienā braucot uz Ventspili paredzamais nobraukums pie Talsiem rādīsies “tāds pats” kā pie spices Rīgā (otrādāk līdzīgi, tikai nobraukums samazinās).
    Ja zinu ka man ir 15 litri atlikuši un jābrauc uz Ventspili mierīgi to distanci veikšu, lai gan nobraukumu Rīgā pie spices rādā 120 km. Ar elektro auto tā pat, galvenais lai atlikušie kWh rādās patiesi.

    Vārds*
    24.10.2020 14:37
    Reply to  Jakovs

    Pilnīgi noteikti nevajag nobraukt līdz 0

    1. tā ir smaga aķīša čakarēšana. Nezinu par citiem, Teslas disklaimerī ir, ka var atsaukt garantiju par šādu “joku”
    2. neko citu, kā redzams carwow ja neieraudzīs. Resp – sanāks jau kaut kur redzēta sižeta kopija, nekā oriģināla.
    1012
    24.10.2020 15:19
    Reply to  Vārds*

    Kas Teslai minēts par šo no skaitļu viedokļa, minēta nulle vai zemāk par kādu robežu? Nulle ir grūti sasniedzama no praktiskā viedokļa, jo tas nozīmētu evakuatoru (es domāju, ka ikdienas lietošanā cilvēki tomēr nebrauc tā, ka paliek pusceļā ar sausu bāku/baču). Ja paliek 8% – tehniski nav nulle un var aizvilkt līdz galam, bet cik nu saprotu, tad li-on baterijām tas vienalga nav optimālais režīms. Tāpēc interesanti, ko Tesla saka par apakšējo robežu, cik zemu to uzstāda.

    Krotow
    24.10.2020 16:41
    Reply to  1012

    Teslai baterijas uzlādes limits esot uzstādīts uz 20%-80%. Tā ka normāli zem 20% nemaz nevarēs izlādēt, kas arī būtu pareizi.

    Roberts
    23.10.2020 01:03

    Būtu ļoti labi sākt un pabeigt braucienu ar teiksim 80% uzlādi, lai būtu saprotamas reālas izmaksas šiem auto. Tagad protams to nevar izdarīt un saprotams, pēc gandrīz 20h braucienien vēl ko lādēt būtu traki. Varbūt var pievienot datus, ja ir piefiksēts, cik kwh bija sākot un cik beidzot ceļu. Paldies par apskatiem, šis pagaidām ir sakarīgākais stāsts par elektro auto kas ir gadījies manā ceļā. Daudz labāk izstāstīts par auto nekā mūsu vietējie autozurnalisti. Vienam viss pa dārgu, otram aiz uzlādes vāciņa nav instrukcijas, bet realu auto lietošanu un tā izmaksas īsti neatradīsi

    Mikus
    23.10.2020 13:10

    Respektīvi, nākotnes gudrie pircēji darīs tā, ka jauniegādātajam auto izveidos speciālu e-pasta adresi, lai var pārdot ar visiem in-app-purchase :)

    Reklāma