Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar Peugeot e-208 elektroauto (video)

    Foto: Mārcis Gaujenietis

    Jaunākie raksti

    Pēc mazas pauzītes vasaras nogalē, esam līdz ar pirmajām dzeltenajām rudens lapām pilnā jaudā atsākuši veikt 1000km elektroauto testus. Kamēr vēl laukā nesola mīnusus, brauksim dažas turpmākās nedēļas nogales un gatavosim jums noderīgu saturu. Bet šodien parunāsim par kādu spridzīga paskata un tehniski daudzsološu elektromazauto – Peugeot e-208.

    Tīri tehniski šis auto man liekas ļoti adekvāts. Tas maksā sākot no aptuveni 30 000 eiro un ir aprīkots ar 50 kWh akumulatoru, kas ļauj ar vienu uzlādi nobraukt līdz 340km. Tas ir līdzīgs sniegums tam, ko sola līdzīga izmēra Renault Zoe, kas mūsu testos šobrīd kopā ar BMW i3 dala pirmo vietu. Lieki teikt, ka no šī mazā auto es sagaidīju līdzīgu sniegumu.

    Pirms vēl sēdos pie šī auto stūres, atzinīgi novērtēju mazā auto dizainu. Šis ir viens no glītākajiem auto, ar kuriem pēdējā laikā ir sanācis izbraukt. Peugeot e-208 ir pamanāms, izteiksmīgs un kaut kādā mērā pat savdabīgs. Tas noteikti ir diezgan būtisks pluss laikos, kad cilvēki meklē veidus, kā atšķirties no pelēkās masas.

    No sākuma mani baidīja mazā interesantās formas un novietojuma stūre, tomēr visai drīz sapratu, ka interesantais dizains netraucē un auto var ērti vadīt kaut visu dienu no vietas. Uz priekšu šo automašīnu dzen 100kW (136Zs) elektromotors, un, lai arī jauda nešķiet pārlieku liela, tās ir pietiekami gan pilsētā, gan ārpus tās. Uz labiem asfaltētiem ceļiem auto vadīt ir reāls kaifs, tas lieliski stūrējas. Uz grants ceļiem gan tam ir tieksme saslīdēt

    Paskat, kādi stilīgi krēsli? Tie ne tikai izskatās labi, bet arī ir pietiekami ērti tālākos ceļos. Lieliski notur vietā un vismaz es pārlieku nenoguru savā 1000km braucienā.

    Šādas klases auto negaidi īpaši daudz vietas otrajā rindā, tomēr tīri augstuma ziņā tur viss ir kārtībā. Griesti ir piepacelti galvas rajonā un kepons tajos neatduras. Sliktāk ir ar kājām, tās 1.85m garam cilvēkam (sēžot aiz cita 1.85m gara cilvēka) īsti nebūs kur likt un pārlieku tālu šādā pozā nobraukt negribēsies. Bet es nevaru teikt, ka Renault Zoe, BMW i3 vai VW e-up! aizmugurē būtu vairāk vietas. Tās visas ir mazas mašīnītes, kas pamatā paredzētas braukāšanai pa pilsētu.

    Toties bagāžniekā pietiks vietas dažām somām, čemodānam vai kartupeļu maisam. Aizmugurējais krēsls dalās divās daļās un to var nolocīt. Tādā ziņā te viss ir kārtībā.

    Tagad parunāsim par uzlādi. Šim auto kreisajā sānā aizmugurē ir CCS pieslēgvieta un auto varam uzlādēt arī ātrajās uzlādes stacijās līdz pat 100kW jaudai. Latvijā tādas vēl praktiski nav pieejamas, tāpēc braucienā būs jāiztiek ar mūsu pašu E-mobi tīkla 50kW stacijām. Tajās auto spēj uzlādēties ļoti labi – principā visu laiku līdz kādiem 75% uzlāde tiek veikta maksimālā jaudā (ielādē ap 350km stundā). Pēc tam uzlādes jauda gan samazinās un laiks doties tālāk ceļā. Ātrā un stabilā uzlāde ir noteikti viens no šī auto plusiem. No mājas rozetes to uzlādēt pilnībā varēsim 16 stundās, bet no 11kW lādētāja līdz 5h.

    Tomēr ar ātru uzlādi vien nepietiek, lai auto veiksmīgi nobrauktu mūsu 1000km testu. Ir jābūt arī zemam patēriņam. Un te situācija kļūst savāda. Ražotājs sola, ka auto vidējais patēriņš ir 17.6 kWh/100km, bet brauciena noslēgumā mašīnas mērinstrumentu panelī varēju vērot 14 kWh/100km rādījumu. Tam es nevaru piekrist, jo tas neatspoguļo, manuprāt, reālo patēriņu, kas ir krietni augstāks. Mašīnas multimediju displejā ir vēl viens patēriņa statistikas skats un tajā varēju vērot ap 20 kWh/100km patēriņu, kam ticu vairāk.

    Redzi, mēdz būt elektromašīnas, kurām es uzticos un tad ir tādas, kā šis Peugeot e-208, kura nobraukuma atlikuma aprēķinam es nevaru uzticēties. Šī mašīna pārāk optimistiski brauciena sākumā rāda nobraukuma atlikumu un tad ceļā pārtērē enerģiju. Es katrā brauciena posmā piefiksēju reālo nobraukumu un izmaiņas solītajā nobraukumā un secināju, ka, lai ar šo auto mērotu ap 150km ceļu pa šoseju, būs jāielādē elektrība vismaz 200km nobraukumam. Un tas viss elektroauto ekspluatācijai teju ideālos apstākļos uz sausa ceļa un pie ~20 grādiem. Te Peugeot būtu jāizlabo aprēķina formula, lai mēs iegūtu reālākus datus.

    Šim auto brauciena gaitā es piedzīvoju arī dažas citas problēmas. Iebraucu Jēkabpilī un navigācija apjuka – kartē rādīja, ka braucu šķērsām visiem ceļiem un mājām. Tikai pēc kādiem 20-30 kilometriem tā atgriezās uz ceļa. Iespējams, kaut kāds programmatūras gļuks un dīleris saka, ka mašīnai bija pieejams atjauninājums un pēc tā kartē rādījās arī E-mobi tīkla stacijas, kuras tur neredzēju brauciena gaitā. Otrā lieta saistīta ar automātisko piestūrēšanas sistēmu, kas liek auto nepatīkami “peldēt” pa joslu, kamēr aktīva, turklāt kaut kādu neizskaidrojamu iemeslu dēļ sistēma pati no sevis slēdzās laukā. Trešā lieta saistīta ar tālo gaismu automātisko slēgšanos. Pašas gaismas ir ļoti labas gan tuvajā, gan tālajā režīmā, tomēr normālā skaidrā naktī, kad braucam pa normālu ceļu, sistēma neizskaidrojami mēdza atslēgties un man bija jāpāriet uz manuālu tālo gaismu slēgāšanu. Pēc laiciņa sistēma atguvās, lai pēc brīža atkal pārstātu darboties. Protams, iespējams, šīs ir konkrētās testa mašīnas problēmas, tomēr viedokli spēj pabojāt.

    Galvenās atziņas pēc 1000km brauciena ar Peugeot e-208

    • 1000km brauciena gaitā auto es lādēju 6 reizes, kopā tam veltīju 3 stundas un 29 minūtes. Brauciena beigās auto rādīja vidējo patēriņu 14 kWh/100km, bet es tam nevaru piekrist. Pēc maniem aprēķiniem patēriņš ir vairāk pie 20 kWh/100km. Brauciena gaitā auto ielādēju 152 kWh enerģijas. Kopā ātrajās uzlādēs man tas izmaksāja 31.35 eiro, jo E-mobi tīklā tarifs ir 0.15 EUR par katru uzlādes minūti. Mājās man šāds elektrības apjoms izmaksātu 16.72 eiro.
    • Ārpus pilsētas vasaras apstākļos ar šo auto ir pavisam reāli nobraukt ap 250km neupurējot ne komfortu, ne braukšanas dinamiku. Pilsētā varēsim nobraukt vēl vairāk.
    • Auto nerāda uzlādes jaudu (to varam noprast pēc ielādējamo nobraukuma atlikuma kilometru skaita), tomēr brauciena gaitā veiktajās uzlādēs redzēju, ka auto pie 50 kW ātrās uzlādes stacijām spēja uzlādēties ļoti ātri. Pie kādiem 75% uzlādes jauda gan sāka samazināties. Kopumā šis auto uzlādējas ļoti naski un tas būs īpaši svarīgi, kad Latvijā sāks parādīties jaudīgākas 100kW uzlādes stacijas.
    • Šajā auto ērti brauks viens vai divi cilvēki un aizmugurē varēsim iestīvināt vien bērnus. Vēlams bez bērnu krēsliņiem, jo vietas aizmugurē nav pārāk daudz. Aizmugurē bagāžnieks ir pietiekami ietilpīgs un noteikti noderēs arī tas, ka otrās rindas krēsli ir atlokāmi uz priekšu.
    • Man patika izteiksmīgais auto dizains un tas, ka šāda dizaina pieeja netraucē auto ērti izmantot. Ar to ir prieks braukt, tas ir pietiekami ērts, jaudīgs un labi stūrējas. Vismaz kamēr braucam pa kaut cik kvalitatīvu asfalta segumu. Arī skaņas izolācija ir uz goda!
    • Man nepatika gļuki. Patiešām. Kāda jēga no gudrām sistēmām, ja tās nedarbojas precīzi un uzticami? Nu vai arī darbojas tā, ka man kā braucējam nav skaidra to darbība. Ja karšu gļukus es varu pieciest, tad par tālo gaismu normālu neslēgšanos es biju diezgan apbēdināts.
    • Tomēr visvairāk šim auto iegrieza neprecīzais nobraukuma atlikuma aprēķins. Šo auto būs pamatīgi jāuzlādē, ja gribēsim ar to aizbraukt kaut kur tālāk. Gribi nobraukt 150km? Lādē līdz >200km. Gribi nobraukt visus 200km? Auto nāksies uzlādēt pilnībā. Citi elektroauto rada lielāku uzticamības sajūtu.

    Tātad, rezumējot, Peugeot e-208 man patika vizuāli un tehnoloģiski, tomēr no jauna auto es sagaidu lielāku stabilitāti tā sistēmās, kā arī paredzamību nobraukuma atlikuma aprēķinā. Tagad man ir liela interese, kā uzvedīsies Peugeot e-2008, ko plānojam notestēt tuvākajās nedēļās un kas principā ir ļoti līdzīgs auto, tikai ar citu virsbūvi. Ceru, ka ar to nepiedzīvošu tādas pašas problēmas.

    Šosezon plānojam vēl dažus testus

    Jāsaka, ka, lai arī laukā vēl ir silti, dienas garums ir būtiski samazinājies un tas diezgan traucē normāli aizvadīt šos testus. Laukā ir melna tumsa līdz kādiem 8 no rīta un jau pēc septiņiem vakarā arī kļūst tumšs un tas liedz ērti safilmēt auto. Vasarā ir krietni plašākas iespējas glīti iemūžināt šos testus. Vēl daži braucieni un būs jāmet miers līdz nākamajai sezonai.

    Pirms sagaidīsim pirmos mīnusus, gribu vēl izbraukt ar dažiem auto un paredzams, ka nākamnedēļ 1000km braucienā notestēsim KIA e-Niro un pēc tam arī Peugeot e-2008, kas principā ir mazliet lielāks Peugeot e-208. KIA sniegums mani pašu ļoti interesē, jo šis auto ir ļoti līdzīgs Hyundai Kona un labo vienu no tā lielākajiem “trūkumiem” – vietas neesamību salonā. Iespējams, tuvāko nedēļu laikā mums būs iespēja mūsu 1000km testā izbraukt ar kādu pavisam svaigu un pat ekskluzīvu elektroauto. Turiet īkšķus, lai mums tas izdodas! ;)

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    20 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    TopStar
    29.09.2020 00:40

    Ir taču Latvijā pieejams vēl jaunais Škoda Enyaq iv. Mēģināsi?

    KKTK
    29.09.2020 10:15

    Lai taupīgāk ripotu, gan jau toe-in ir nemaz (aizmugurē?), varbūt tāpēc uz grantenes jutās jocīgs.

    Arčiņš
    29.09.2020 10:32

    Būtu interesanti izbraukt ar māsiņu Opel Corsa e un sajust subjektīvās atšķirības pie vienādiem dzelžiem.

    Didzis
    29.09.2020 12:20

    Hmmm…VW ienākušies pirmie ID.3, vai ir runāts ar Molleri?

    Andis
    29.09.2020 12:45

    Gaidām e-niro, pašam ir parastai Hybrid , interese tieši skaņas izolacija auto, jo hybrid ir diezgan paskaļš.

    Kārlis
    29.09.2020 17:47

    Jā savādi maksāt par lietām ne mazu naudu un tās nestrādā. Darba kolēģim ir 3008 līdzīgas problēmas ar gaismām un joslu asistentu, bet viņš tās spēcjāli nepirka esot nācis dāvanā!

    Skābene
    30.09.2020 08:35

    Kad būs Honda E uz testu? Citi jau tikuši pie testiem!

    Normunds
    30.09.2020 11:16

    Tādiem, kas ar zīmuli un papīra bloknotu?

    Last edited 3 years ago by Normunds
    1038
    30.09.2020 11:33
    Reply to  Normunds

    Aiz loga ir 2020. un drīz būs 2021. – visa žurnālistika jau ir digitāla. Cita lieta, ka dīlera preses dienests negrib darīšanas ar kādu no daudzajiem blogeriem, iespējams ka tas ir tikai slinkums un nevēlēšanās riskēt, jo saraksti Kristaps kāds štrunts ir tas auto – un tālāk tikai tiesa, kā ar to tipu kas ražoja feikziņu saitus. Ar žurnālistu +- saprotams, ko var sagaidīt un ir arī redakcija, kas garantē vismaz to, ka tiek ievērota žurnālista darba ētika. Iespējams, ka tur ir aprēķins uz to, ka dīleris uzskata ka spēj nogādāt ziņu labāk, kā blogs. To mēs neuzzināsim, visdrīzāk.

    KKTK
    30.09.2020 11:20

    BTW Latvijā nav īstu Hondas dīleru! Ir divi salašņas, kas savu muļķību dēļ velk pēdēo dzīvibu.

    LAN
    30.09.2020 12:09

    Jā, tādiem, kas pat līdz Ventspilij nevar aizbraukt un atšķirt CCS no Type2.

    Ivo
    30.09.2020 19:05

    Esmu noskatījies visus braucienus, pats testējis esmu Up, e-Golf, i-pace, un ID.3, tagad gaidu kad varēšu noskatīties tavu testu ar Jaguar I-pace, man šķita reāls kosmoss.

    Ivo
    01.10.2020 11:25

    Jocīgi tie dīleri, tie kam intresē elektroauto skatās šos testus. I-Pace šī būtu labākā reklāma, jo arī patreiz ir akcija un šāds auto par 79999 EUR ir baigi ok, jo e-trons nav tik forša spēļmantiņa. Un lietotai mašīnai 1000km uz priekšu atpakaļ, ko tas maina. Varbūt BRC var atvest, tu notestē un uzreiz pārdos. :D

    Edgars
    02.10.2020 16:14

    Sanāca neveiksmīgi logu izsist ka mašīnā auksti un tādēļ jānēsā kepons ?

    Reklāma