Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar VW e-up! elektroauto (video)

    Fotogrāfs: Mārcis Gaujenietis

    Jaunākie raksti

    Visu šo nedēļu es apkārt pārvietojos ar jauno Volkswagen e-up! elektroauto. Tas ir pirmais Volkswagen masveidā ražotais elektroauto, kas ražošanā nonāca 2013. gadā un ar 144 reģistrētiem auto tas šobrīd ir populārākais elektroauto Latvijā. Tā 2020. gada versija ir būtiski interesantāka. Ja pirmās paaudzes e-up! bija aprīkots ar 18.7 kWh akumulatoru un spēja nodrošināt līdz 160km nobraukumu, tad jaunais e-up!, lai arī vizuāli un tehniski ir piedzīvojis maz izmaiņas, ir ticis pie krietni lielākas 36.8 kWh baterijas no kuras lietotājam pieejamas 32.2 kWh. Ražotājs sola, ka ar jauno auto var nobraukt līdz 260km tālu. Tā ir būtiska izmaiņa un situāciju vēl vairāk daiļo fakts, ka šī auto cena sākas no nepilna 21 tūkstoša eiro, tādējādi padarot to par pieejamāko jauno elektroauto. Auto ir glīts, tajā pietiek vietas ērtai braukšanai divatā un ērtības labad auto saņēmis kruīzkontroles un līniju sekošanas sistēmas. Auto ir aprīkots ar 61 kW (83 Zs) elektromotoru, kas varbūt neizklausās daudz, tomēr jaudas pietiek, lai naski ieskrietos ātrumos līdz 100 km/h. Šī auto stihija, viennozīmīgi, ir pilsēta!

    Reklāma

    Ja runājam par auto uzlādi, tad to var darīt vienā no trīs populārajiem režīmiem:

    • No parastās 2.3 kW rozetes tas pilnībā tiks uzlādēts aptuveni 16 stundās;
    • Pie publiskās 7.2 kW uzlādes to var uzlādēt piecās ar pusi stundās;
    • Ar 40 kW ātro uzlādi auto var līdz 80% uzlādēt stundas laikā.

    Kad biju nedēļas pirmo pusi nobraukājis pa pilsētu un pieradis pie auto patīkamās gaitas, klusās darbības un elektriski patīkamā paātrinājuma, izlēmu doties eksperimentā. Es jau labu laiciņu ar interesi skatos norvēģa Bjørn Nyland video, kuros viņš izmēģina dažādas elektromašīnas un viens no viņa eksperimentu veidiem ir 1000km testi. Tieši tā, viņš sēžas pie stūres pie dažādiem elektroauto un mēģina izmērīt, cik stundas nepieciešamas, lai ar katru no tiem ar visām uzlādēm varētu mērot 1000km. Es zināju, ka kādreiz arī pats veikšu šādu testu.

    Hei, braucam ar šo auto 1000km?

    Hmm, kā būtu, ja es vienā rāvienā pamēģinātu nobraukt 1000km tieši ar jauno VW e-up!? Galu galā šis auto nu var mērot līdz 200 kilometrus vienā rāvienā un to var uzlādēt E-mobi tīkla ātrās uzlādes stacijās. Es absolūti piekrītu, ka tas ir pilsētas auto un paredzēts raitai švīkāšanai pa lielpilsētas netīrajām ielām, bet vai ar to var aizbraukt uz vasarnīcu Saulkrastos vai pie omes Ventspilī? Kāds ir auto enerģijas patēriņš pilsētā un ārpus tās? Cik ātri tas uzlādējams un vai uzlādes ātrumu ietekmē baterijas temperatūra? Cik šis auto vispār ērts? Vislabāk atbildes uz šiem jautājumiem var noskaidrot eksperimentālā kārtā.

    Tāpēc es sēdos un sāku plānot šo braucienu. Mans galvenais uzdevums bija izplānot tādu maršrutu, kas kopumā būtu vismaz 1000km garš, vestu caur ātrās uzlādes stacijām un būtu paveicams diennakts laikā. Pēc īsas plānošanas izlēmu doties šādā virzienā: Rīga -> Ventspils -> Liepāja -> Dobele -> Aizkraukle -> Rēzekne -> kafejnīca “Jautrais Ods” (Launkalnes pagasts) -> Rīga. Pieturas punkti bija izplānoti tā, lai būtu 100-150km attālumā viens no otra un būtu pieveicami ar vienu uzlādi, kā arī, lai uzlāde tajos man patērē aptuveni stundu laika. Izbraukšanu biju ieplānojis uz sestdienas agru rītu un visas dienas (ha, diennakts) garumā par piedzīvojumiem informēju savos Instagram storijos atsevišķā kategorijā, kas pieejama arī tagad.

    Kā sestdien sešos no rīta no Rīgas startēju, tā atgriezos mājās svētdienas četros no rīta. Kopumā šajās 22 stundās mēroju 1037 kilometrus. Tiešais braukšanas laiks bija 18 stundas, vidējais patēriņš 14.6 kWh/100km un vidējais ātrums – 57 km/h.

    Ko es sapratu šajā 1000km braucienā?

    Eksperimenta 22 stundās es paspēju piedzīvot plašu emociju gammu no sajūsmas līdz dziļam izmisumam, kad nakts melnumā man bija problēmas ātri atgriezties mājās. Zemāk apkopošu dažas būtiskākās atziņas, ko guvu šajā braucienā gan par auto, gan elektroauto jomu kopumā.

    • 1000 kilometrus vienā rāvienā nobraukt ir grūti un jums bez lielas vajadzības nevajadzētu atkārtot šādu eksperimentu. Tas ir ļoti nogurdinoši un var būt bīstami sev un apkārtējiem. Tas tev nav aizskriet ap stūri pēc piena.
    • VW e-up! man ļoti patika kā auto. Tas ir mazs, bet priekšā diviem cilvēkiem pilnībā pietiek vietas. Braukt ir komfortabli un ikdienas braucieniem pilsētā pietiek gan jaudas, gan paātrinājuma. Nedēļas gaitā nenovēroju nekādas respekta trūkuma problēmas uz ceļiem. Man reāli patīk, kā izskatās šis auto!
    • Aizmugurējā sēdeklī var iesēdināt jauniešus, bet pieaugušiem cilvēkiem tur būs grūti ilgstoši braukt. Bērnu sēdeklīšus var ielikt (arī ačgārnos), bet ilgtermiņā šo nevar plānot kā ģimenes auto. Tas gluži vienkārši nav ērti.
    • Bagāžas nodalījums ir divu līmeņu un tajā normāli ielīdīs pāris iepirkumu maisi vai sporta soma. Aizmugurējie sēdekļi ir nolokāmi uz priekšu, tādējādi auto varēsim aizvest arī kaut ko ar lielākiem gabarītiem.
    • Šis auto ir veidots un mārketēts kā pilsētas auto un tas vislabāk darbojas pilsētā, kur katra bremzēšana ļauj reģenerēt enerģiju un tādējādi panākt >200km reālo nobraukumu un man pa testa nedēļu tieši pilsētā ar 11.3 kWh/100km rādījumu izdevās pārspēt solīto 12.7 kWh/100km enerģijas patēriņa rādījumu. Pilsētā ar to ir braukt viegli un patīkami. Ja dzīvo pilsētā vai tās nomalē, auto uzlādēt var nākties reizi nedēļā.
    • Ar šo auto var nobraukt arī tālākus gabalus, taču te ir vairākas nianses. Pat ja es varēju vienā rāvienā no Rīgas aizbraukt uz Ventspili (ap 200km), brauciena beigās pusstundu braucu bez apsildes, lai pietiktu elektrības. Ja gribēsi bez biežākas lādēšanās nobraukt tālāk, jārēķinās ar komforta zudumu, īpaši karstās vasarās un aukstās ziemās, kad atdzesēšana/apsilde būtiski “apēdīs” potenciālo nobraukumu. Par laimi Latvijā ātrās uzlādes stacijas ārpus Rīgas ir izvietotas ik pēc pārdesmit kilometriem un uz ceļa diez vai paliksim ar tukšu bateriju. Tik cik jāpierēķina laiks, kas nepieciešams šādai uzlādei.
    • Stunda uzlādes nav daudz. Aizej pēc kafijas vai uz labierīcībām, pabaksti telefonu un auto atkal var mērot nākamos 100-150km. Tiesa, ātrās uzlādes stacijas ir dārgs uzlādes veids.
    • 1000km brauciena gaitā es auto lādēju septiņas reizes, kopā tam veltīju 6 stundas un 20 minūtes. Šajā laikā auto ielādēju 143.6 kWh enerģijas. Kopā ātrajās uzlādēs man tas izmaksāja 57 eiro, jo E-mobi tīklā tarifs ir 0.15 EUR par katru uzlādes minūti. Mājās man šāds elektrības apjoms izmaksātu nepilnus 17 eiro.
    • Lai arī ražotājs norāda, ka tas spēj lādēties ar 40 kW jaudu (vai vismaz pieslēgties šādas jaudas lādētājiem), stundas laikā tas vidēji spēj ielādēt ap 24 kWh enerģijas. Pie tam, ilgāk braucot un biežāk lādējot viena brauciena gaitā akumulators uzsilst un ir novērojama tendence samazināties ielādētās enerģijas daudzumam noteiktā laika sprīdī. Tas paildzinās garāku gabalu mērošanu. Ražotājs to varētu risināt, ja aktīvi dzesētu/sildītu akumulatoru, lai to noturētu optimālos darbības apstākļos.
    • Apkure un kondicionēšana jūtami ietekmē enerģijas patēriņu (katrs agregāts ir ar aptuveni 3-5 kW jaudu). Praksē tas nozīmē, ka elektroauto mēs bieži salsim vai karsīsim.
    • Visā 1000km maršrutā es ne reizi nepaliku ceļa malā ar tukšu bateriju, jo, lai arī nobraucamo kilometru rādījums ir pārlieku optimistisks, visai ātri varam piešauties pie šī auto uzlādes un instinktīvi zināsim, kad un kur tas ir jāuzlādē, lai varētu mērot nepieciešamo attālumu. Kā arī automātiski zināsi, cik papildus laiku tam vajadzēs. Tad kad tu reāli brauc ar elektroauto, šis vairs pārlieku nebaida.
    • Divas reizes visā ceļā man gadījās problēmas ar lādētājiem, taču abas reizes tās pašas no sevis atrisinājās. Nenācās zvanīt uz atbalsta dienestu, taču zinu, ka tas darbojas operatīvi un vairumu tehnisko problēmu var atrisināt attālināti ar stacijas pārstartēšanu. E-mobi lietotne uz iPhone gļuko (korekti neattēlo uzlādes staciju ikonas) un tracina, ka visu laiku izlogojas, jeb iziet ārā no mana konta.
    • Braukt ar elektroauto ir kaifs. Klusums, paātrinājums ir tāds, ko tu nevari piedzīvot citos parastos auto. Nē, hibrīdi neskaitās – es tos vispār neuzskatu par vērā ņemamiem auto. Tas ir nevienam nevajadzīgs starpposms starp “parastajiem” un elektriskajiem auto. Gribu elektrisko auto!

    Katrs pats labāk zina savus ikdienas pārvietošanās attālumus un režīmus, un neviens vietā nepateiks vai tev der elektroauto. Es varu runāt tikai par sevi. Es dzīvoju Rīgas pašā piemalē (Mežciemā) un darbs man ir pašā centrā. Tā kā dzīvoju dzīvoklī, man nav iespējas auto uzlādēt mājās, bet blakus ir publiskās uzlādes stacijas (IKEA) un ātrās uzlādes stacijas. Uz laukiem (Latgali) braucu arvien retāk, dažas reizes gadā. Nedēļu braucot ar VW e-up! sapratu, ka reāls 200km nobraucamais attālums ir pats minimums, kas man būtu derīgs, lai komfortabli pārvietotos savos ikdienas braucienos. Pie tam, šiem 200km ir jābūt visos gadalaikos un neder variants, ka tie ziemas spelgonī vai vasaras tveicē pārvēršas par nepilniem 150km. Līdzko šis izpildās, man ir liela interese par elektroauto, jo tie piedāvā iepriekš neizjustu braukšanas pieredzi. Klusums un miers!

    Noskaties mana piedzīvojuma video

    Aicinu noskatīties video, kurā apvienoju galvenos šī brauciena gaitā gūtos iespaidus. Video ir ellīgi garš (ap stundu), taču uzskatāmi ļauj izdzīvot visu manu braucienu, kā arī iepazīt šo mazo feino elektroauto. Patīkamu skatīšanos!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    72 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    None
    26.04.2020 18:09

    Paldies

    spriidiic
    26.04.2020 18:52

    Up ar pilnīgi svaigu aķu komplektu . Tādu pašu attālumu ( bija 1012km) nobraucu ar savu 1,7l dīzelis 2004.g Alhambra , degvielas izmaksas tikpat lielas (56E) , sildītājs nonstopā , jo ir 2019. februāra sākums . Pilnu bāku 5 minūtēs . 2 kafijas pauzes , katra apm. pusstundu . Tukums-Liepāja-Ape-Liepāja-Tukums . No Apes uz Liepāju un atpakaļ bija 7 cilvji . NoTukuma uz Liepāju un otrādāk biju tikai es ar savu kundzi .
    Priekš eauto Tavs rezultāts ir ok .

    Arčiņš
    26.04.2020 19:01

    Divus gadus kopš lietoju elektroauto, man nav bijusi vajadzība braukt nonstopā 1000 km. Ceļojot, ja ir vēlēšanās arī kaut ko redzēt, tad 600 km ir maximums, un arī tad ir vēlēšanās pēc pauzītes ik pa 200 -250 km. Parasti cilvēkiem ir jautājums, nu kā tad tā, tik bieži jālādē? Man atbilde ir viena-kad pārgājāt no podziņu telefona uz smārtfonu jums bija ceļš atpakaļ dēļ baterijas ietilpības, vai arī vienkārši pieradāt katru vakaru uzlādēt savu telefonu. Ar elauto stress ir tikai pirmajā nedēļā, pēc tam pierodi, jo zini ka vienmēr davilksi līdz kādam uzlādes punktam, bet komforts ko sniedz šāds autiņš ir nesalīdzināms.

    26.04.2020 20:01
    Reply to  Arčiņš

    Būtu jau labi, ja varētu auto katru vakaru uznest mājās un piemest pie lādētāja.

    30.04.2020 18:03
    Reply to  Arčiņš

    Cik cilvēku tik variantu un vēlmju .
    Pagājušajā vasarā vairākas reizes ir bijuši vairāki “fiksie” ( +/- nedēļas nogale ) izbraucieni pa eiropu . īsākais no tiem – ap 2000km . Pīppauzes jau iestrādājies netaisīt biežāk , kā 500 – 600km posmos .
    Elektro auto , protams ir nākotne , bet tur ir vēl dikti tālu kur augt . esošais produkts ir vairāk vai mazāk beta versijā .
    Tikai pilsētai un ceļam darbs – mājas – jā būtu forši , bet maciņš nav tik liels + uzlādes problēmas . ( kautkā nav vēlmes stundu tusēt kkādā parkingā un salt kamēr spainis lādējas )

    ASh
    10.07.2020 23:22
    Reply to  Arčiņš

    Komforts ko sniedz E-Up ir nesalīdzināms ar ko? :D man patīk el.auto ideja, bet kāds tam sakars ar komfortu? 90proc mūsu ielās esošo auto ir komforta ziņā līdzvērtīgi 2x lētākiem iekšdedzes auto. Akustiskais komforts varētu būt vienīgais parametrs kur el.auto uzvar, bet ar, pie nosacījuma, ka salīdzina ar lētu trokšņainu parasto auto.

    26.04.2020 19:33

    man šobrīd 65L bāka ar Dīzeli izmaksā 55EUR Nestē.
    Var nobraukt 1500-1700 km komfortā šādā pašā maršrutā.
    Raksts vēlreiz apstiprina, ka elektro pagaidām ir domāts pilsētas dzīvei…

    Arčiņš
    26.04.2020 19:52

    Ja katru nedēļu ir jānobrauc nonstopā 1000 un vairāk km, tad el auto tiešām nav ekonomiski izdevīgs, bet ja dienā nenobrauc vairāk par 200 un lādē mājās, tad elektromobilis ir nenormāli lēts vidēji 15 -20 kwh uz 100 km.

    26.04.2020 19:59
    Reply to  Arčiņš

    jup. tieši mans secinājums.

    26.04.2020 20:00
    Reply to  Arčiņš

    Rīga/Pierīga ar uzlādi naktī mājās par “biržas tarifu”.

    Skābene
    27.04.2020 11:48

    Elektrība pati par sevi jau nav dārga, žēl tikai ka Sadales pakalpojumiem un OIK nav biržas cenas un PVN likme nedraudzīga! :D

    26.04.2020 20:02
    Reply to  Arčiņš

    Vēl tāds sīkums – lai sasniegtu šo “nenormālo lētumu”, tas elektroauto ir vispirms jānopērk.

    Tas atkal ir diezgan paprāvs piķis, kamēr dīzeļa lētums ir pieejams ar jebkuru auto jebkurā cenu diapazonā.

    AC/DC
    27.04.2020 08:48
    Reply to  Kavacky

    Lietoti EV vairs galīgi nemaksā kosmosu. Sakarīgus piepilsētas auto var dabūt krietni zem 10k

    AC/DC
    27.04.2020 11:44

    Es runāju par piepilsētas auto. Tam Czero&co der ļoti normāli. Arī normālus līfus var dabūt zem 10k, ja pameklē.

    Krotow
    27.04.2020 17:53
    Reply to  AC/DC

    Tiem “normālajiem” līfiem baterija kā likums nokauta tik tālu ka no mājam var tikai līdz tuvākajai Maxima un atpakaļ aizripot.

    Edgars K
    27.04.2020 11:38
    Reply to  Kavacky

    Tas “jebkurā cenu diapazonā” ir nosacīta lieta. Vecam dīzeļsmirdeklim, ja ar to katru nedēļu brauc 1000 km, pie izmaksām jāpierēķina regulāras remonta izmaksas, nemaz nerunājot par ekoloģiju. Karsti gaidu, kad Rīgā aizliegs iebraukt ar veciem dīzeļiem, kuriem nekad nav bijuši vai ir izravēti daļiņu filtri.

    Krotow
    27.04.2020 13:54
    Reply to  Edgars K

    Turpini gaidīt. Karsti drīz būs, vasara tuvojas ;)

    KKTK
    27.04.2020 17:12
    Reply to  Kavacky

    Dīzelis nav lētums, dīzelis ir neskaitāmi servisa apmekējumi – par ko visi klusē :D

    AC/DC
    27.04.2020 08:47
    Reply to  Arčiņš

    Kā reiz elektroauto ir izdevīgāks, jo vairāk nobrauc. vienkārši jāizvēlas auto atbilstoši savām vajadzībām.

    Janis Liepins
    27.04.2020 10:22
    Reply to  Arčiņš

    Precizēšu – mājās to uzlādēt ar max ātrumu nevar, jo arī mājās ir elektrības patērētāji (piem. apkure) un 2X lielāks pieslēgums lielākoties Rīgā nav iespējams. Attiecīgi nakts nepietiek lai pielādētu pilnu. Secīgi: vienalga kur strādā, vismaz 1x nedēļā to auto būs jāpamet mājās dalādēties.
    Neredzu šo auto lietojamu ātrāk kā parādīsies liels skaits municipālu lādētāju.

    AC/DC
    27.04.2020 11:39
    Reply to  Janis Liepins

    mājās ar 16A lādētāju 10h var ielādēt virs 30 kWh. Tas pietiek vismaz 200 km. Parasti mājās esi ilgāk…

    Janis Liepins
    27.04.2020 19:52
    Reply to  AC/DC

    Aha. Tik apkure, gludeklis, veļasmašīnu lietot nedrīkst. Šo visi kkā ignorē. Lielākoties vsās mājsaimniecībās jaudas sabalansētas ar patēriņu un 2x palielināt nemaz nav iespēju.

    Edgars K
    27.04.2020 11:39
    Reply to  Janis Liepins

    “Vienalga, kur strādā” – a ja nu strādā tur, kur pie darba arī var uzlikt lādāties, m? :)

    Janis Liepins
    28.04.2020 08:18
    Reply to  Edgars K

    Un kāda starpība? Darbā jau tas pats – jauda atbilst patēriņam un 10x to palielināt bez atsevišķa kabeļa no augstsprieguma līnijas, nevar.
    Pareizi sabalansēta jauda būtu: rezerves baterija lādējas pa dienu mājās. Tad perfekti.

    Krotow
    27.04.2020 13:53
    Reply to  Arčiņš

    Nuja un cik Latvijā ir to, kuri var mājās lādēt? Tie, kas dzīvo piepilsētas “odu” ciematos, to var. Taču ko darīt tiem no daudzstāvenēm?

    dingi
    27.04.2020 20:30
    Reply to  Krotow

    Jauno projekti pircējiem – nepirkt XXgs kambarus, kam nav pieejama lādēšana pie mājas – aiz loga ir 2020.g. un elektroauto no dīvaiņu izklaides kļūst par ikdienas TL. Veco māju iedzīvotājiem – beigt rakstīt uz apmetuma brūnos burtus, apvienoties apsaimniekošanas biedrībās un risināt jautājumu kopīgi, nevis gaidīt ka kāds visu pasniegs gatavu. Kkā tā…

    Krotow
    27.04.2020 22:11
    Reply to  dingi

    Labi, gudriniek. Pamēģini iejusties to ādā, kuri dzīvokli 5-9-12-stāvenē paņēma 90-tajos par sertifikātiem, jo tas vairumam bija vienīgais veids kā nepalikt uz ielas. Neminēšu mūsu “brāļu tautas” pārstāvju tirgošanos ar viņu te savestās un apmirušās rodņas dzīvojamo platību – tas jau ir ārpus tēmas. Minētajās mājās ir problēmas ar stāvvietām vispār, jo to būvēšanas laikā privāts auto bija luksuss un privilēģija. Plus dzīvokļu īpašnieku sapulces ir farss, jo liela daļa dzīvokļu īpašnieku ir pirmspensijas un pensijas vecumā, vairums no tiem ar cāļa saprātu un katru nesaprotamo jauninājumu uzskata par viņu apzagšanu un vispār “priekš kam, manam mūžam tāpat pietiks”. Pamēģini pie šādām mājām ieviest auto uzlādi, nu pamēģini ;)

    sertifikāts
    27.04.2020 23:05
    Reply to  Krotow

    Nu, el. kodu slēdzienes, automātiskās gaismas kāpņutelpā u.c. lietas, kas atvieglo dzīvi, pieņem visai raiti. Tāpat zīmes “stāvēšana tikai ar atļaujām”. Protams, el. auto nav šo māju pirmā TL izvēle, bet nav jau tik traki, ka neko nevar izbīdīt.

    azad
    29.04.2020 11:19
    Reply to  dingi

    Jā, sadosimies rokās, visi maksāsim nodokļus, atgriezīsiem aizbraukušos, apkarosim ēnu ekonomiku, izskaudīsim korupciju, ievēlēsim rīcīgspējīgu valdību un viss būs darīts, būsim labākā valsts uz šīs planētas:D

    LAN
    26.04.2020 23:36

    Ok, taču redzēsim cik tālu nobrauksi pēc 5 vai 10 gadiem ar 55€.

    27.04.2020 00:10
    Reply to  LAN

    bet tāpēc interesējos par elektro, betsecinājumus palīdz izdarīt vēsais saprāts un aritmētika.
    cerams, ka tik drīz to Dīzeli neaizliegs.

    azad
    29.04.2020 11:42
    Reply to  LAN

    Var jau fantazēt un skatiīties visādi, bet reālā situācija ir tāda, kāda viņa ir. Man nebūtu pretenziju, ja man būtu tāda mugursoma ceļam uz darbu un atpakaļ un tālākiem braucieniem cits auto, bet… saliec to visu naudas izteiksmē un parastajam cilvēkam tas ir nereāli. Liela daļa jau tagad cīnās ar to pašu dīzeļa uzturēšanu un ne jau tāpēc, ka viņiem tas patīk, bet tāpēc, ka nevar atļauties jaunu mašīnu. Izvēlas to dīzeli, jo ir jātiek no punkta A uz punktu B un par pēc iespējas lētākām izmaksām, jo ir jāizdīvo. Un tu te runā par elektro auto, kas maksā dārgi, kuru nav kur lādēt un ar kuru nevar nobraukt nemaz tik daudz un kas nekalpo visām vajadzībām, jo ģimene paņem tādu Pasātu un tur i visi sakāpt var, i aibraukt tos 1000km ar vienu uzpildi, i tas Pasāts maksā lēti. Skatoties filizofiski, videi draudzīgi varam diskutēt kas ir labāks, kā būs, kas būs, tikai jāskatās reālā situācija. Un kad elektro auto entuziasti kaut ko mēģina argumentēt, tad parasti argumenti skan šādi – būs nākotnē, ir testi, ir aprakstīts, kaut kad būs, kaut kad varēs, kāds kaut ko teica. Viss ir tikai teorijas un kā būtu ja būtu. Kad būs, tad… Read more »

    azad
    29.04.2020 13:56

    Vidējais latvietis tikai to var atļauties kā lietotu. Bet daži te runā kā mēs būtu Vācijā, kur infrastruktūra attīstīta tam visam un cilvēls var atļauties un nost ar dīzeļiem, ejiet pirmt elktro auto, ko te spītējat:D

    upsī
    26.04.2020 22:58

    līdz 260km tālu….pareizāk būtu “tuvu”.

    Saprotams, pilsētas auto ar šādu rezervi pilnībā pietiek, ja vien tā nav aplam liela pilsēta, pa kuru jābraukā cauru dienu – tad gan bez uzlādēm dienas vidū var arī neizsprukt.

    Edgars Smirnovs
    26.04.2020 23:18

    Pus gada laikā ar elektroauto nobraukti 12k km, pēdējie 10,5k km samaksājot 0,00€ :) top3 dzīves pirkums noteikti.
    Ja vismaz 90% Jābrauc pa pilsētu (pats dzīvoju Pierīgā un skaitu to kā pilsētas braucienu) Tad ideāli.
    Papildus feini, ka parkojas katru darba dienu b zonā pa velti, katru dienu ekonomēju ap 10-20min transporta joslās…
    Uzlāde akropolē, Ikea vai ozols kamēr pārtikas iepirkumi, pusdienas vai sporta zāle (eh, corona…)…
    Tāpat obligāta stundas/divu pauze katru otro dienu dod foršu siestas sajūtu, kas ļauj nesadegt saspringtajos darba ritmos.
    Viss forši. Atkārtošos, ja 90% pilsēta, tad noteikti iesaku elektroauto. It īpaši ja ikdienas ritms ir elastīgs un regulējams pēc (Uzlādes) vajadzības. :D

    27.04.2020 00:54

    Mņēh, tev kartē tas maršruts gan atšķiras no video redzamā. Noraustījies no Jelgavas uzreiz uz Iecavu braukt un tad pa granteni? Būtu bijis interesantāk un gan jau vēl vienu otru auto niansi varētu iekomentēt. :(

    27.04.2020 01:21

    Vispār tas, ka paralēli eksistē divas gauži pretējas problēmas – sakarsusi baterija un aukstums salonā – manam čaiņika prātam līdz galam nav aptverams. :) Nu tādā teorētiskā līmenī. Saprotu jau saprotu, ka “nav paredzēts”.

    Krotow
    27.04.2020 17:56

    Tesla savos M3 un Y to jau ir atrisinājuši ar baterijas šķidruma dzesēšanu un ar šo siltumu tālāk “piesildot” salonu. Pārējie kaut kā vēl nav pievilkušies.

    Imants
    27.04.2020 08:10

    1000 km ir nobraucams bez problēmām, kādu laiku atpakaļ braucu uz Poliju un atpakaļ – nav nogurdinoši. Ja mašīna spētu nobraukt ap 400 – 500 km, tad nebūtu nogurdinoši.

    Kā piepilsētas auto šis e-up tīri ciešams un ekonomisks, un salīdzinājumā ar benzīniem un dīzeļiem – ir pamatīga ekonomija apkopēs.

    Nezinu kā šī, bet pirmie e-up nevarēja palielīties ar klusumu – aizmugurējā daļā bija švaki ar skaņas izolāciju. Brr.

    Tīri pēc patēriņa – salīdzināju ar dīzeli – tas pats. Pie šodienas degvielas cenām – vēl pat lētāk.

    ddd
    27.04.2020 14:17
    Reply to  Imants

    Šodienas cenas – tas ir īstermiņa bonuss, kas būs ilgtermiņā – to nezin pat pokera spēlētāji. Var paķert lietotu auto lai nosmeltu kādas degvielas cenas krējumu, bet jaunu dīzeli – nu nez, nesekoju dizeļgeitai, kad EU vismaz no pilsētām dīzeļus izspiedīs kā sugu. Protams, vienmēr jau var pārdot uz kādu citu valsti.

    AC/DC
    27.04.2020 08:44

    Kondicionieris nepatērē ne tuvu tik daudz cik apsilde. Pēc pieredzes ar citiem EV, varu teikt, ka ar kondicionieri zaudē ap,ēram 10% range, kas irloti OK. Apsilde gan, ja nav siltumsūknis, ir liels elektrības rijējs.

    AC/DC
    27.04.2020 11:43

    nemauc jau visu laiku uz max. Es runāju pēc pieredzes. Sildīties nesildos, bet kondicionieri vasarā izmantoju bez bēdu.

    Zigs
    27.04.2020 10:36

    Labs testiņš!
    Bet VW esot tagad arī jaunais ID.3 ar kuru varot nobraukt pat līdz 550 km.
    Gaidam testu ar šo auto!

    Jānis Ziediņš
    27.04.2020 11:46

    Man liekas, ka ideja par vienādu maršrutu ir super.

    Domāju, ka nevajag LV variantā 1000km, bet 500km manuprāt būtu optimāli – no RĪgas uz tālajiem laukiem un atpakaļ :) iekļaujot kādu grants maršrutu vai tml, t.i. pietuvināt realitātei.

    Zigs
    28.04.2020 07:45

    Pēc idejas varētu visus elektro auto testet vienādā maršrutā un attālumā,lai būtu objektīvs salīdzinājums!
    Vienīgi vienam to nevajadzētu darīt,vajag vismaz 1 pārinieku vai ari otru auto ar pāriskomandas biedriem!

    Krotow
    27.04.2020 13:56
    Reply to  Zigs

    ID.3 ir pilnīgs piekāsiens cenas ziņā. Iedomājos to kā nākamo auto, jo pēc sākotnējām cenām un piedāvātā attāluma bija Ok. Taču ieraugot pēdējās cenas – nu lai viņi iet…

    Krotow
    27.04.2020 14:31

    Sākumā tautasvāģis solīja tirgot ID.3 pa 25 kEUR. Pēc pēdējām ziņām cena ir krietni pāri 30 kEUR kas ir garām.

    Krotow
    27.04.2020 18:15

    Pirmajās ziņās par ID.3 figurēja tikai cena “no 25k eiro”. Pēc tam izrādījas, ka tā ir cena par pašu mazāko bateriju visapgrauztākajā komplektācijā. Nu labi, atmetam sentimentu un ķeramies pie kalkulatora. Agrāk jau rakstīju ka braucot uz laukiem un atpakaļ, vajag 300 km rezervi jo otrā galā nav kur lādēt un pa ceļam stundu kluknēt pie būdeļciema padomes lietū un sniegā negribas. Mazākā 45 kWh baterija ar teorētiskajiem 330 km neder – nav nekādas garantijas, ka ziemā u.c. nelabvēlīgos apstākļos nepalikšu uz ceļa. Nākamā 58 kWh baterija ar teorētiskajiem 410 km jau būtu labi, taču 35k eiro līzingu man banka nedos. Atliek cerēt uz valsts atbalstu nodokļu atlaides veidā vai arī gaidīt lētākas baterijas kaut kad nākotnē kad cūkas lidos.

    Edgars K
    28.04.2020 12:44

    VW lapā:
    “Cenas:
    ID.3 sērijveida modelis – sākuma cena zem 30 000 €
    ID.3 1ST Special Edition modelis – sākuma cena zem 42 000 €”
    Ļoti miglaini :)

    ddd
    27.04.2020 16:33
    Reply to  Krotow

    viņiem bija ziepe ar to idu, aizkavējās palaišana turgū dēl kautkā….paskaitīja, ka lai atmaksātos, vajag pagriezt cenu uz augšu

    KKTK
    27.04.2020 17:22

    Vai gadījumā elektroauto nav jāsilda ar maksimālo ventilatoru un tad bieži jāslēdz ārā? Citādi mazs ventilators sildīs kaut kur iekšā plastmasas bet salonu īsti nē.

    KKTK
    27.04.2020 21:39

    BTW, labs video sanācis. Tiešām arī skatoties visu laiku bija nedaudz spriedze, kur noplīsīsi? :D Starp citu, man liekas šiem auto, rēķinot nobraucamos attālumus, vajag piedomāt arī par vēja virzienu. Nopietni. Ražotāji tā cīnās par rites pretestībām un pludlīnijām, jo elektro auto gadījumā tās arī dod taustāmus rezultātus. Tāpēc arī spoguļi maziņi ;)

    Krotow
    28.04.2020 02:17
    Reply to  KKTK

    Un jāpieliek paceļams spoileris aka bura. Lai ceļavējā var bateriju ietaupīt ;)

    29.04.2020 12:09

    Arī mans “pusmaratons” tagad ir pieejams – 500 km ar Citroen C-Zero
    https://uzladets.lv/500-km-celojums-ar-citroen-c-zero-elektroauto/

    Lietotājs
    29.04.2020 15:51

    par tiem 57 eiro varu ieliet golfā pilnu bāku 95to un vēl 5l kanniņu, un tad nobraukt 1000 km ar lielāku komfortu un nelādējot :)

    Krotow
    29.04.2020 16:26

    Zinu uz ko tu tēmē. Diemžēl cena + līzinga izmaksas ar uzviju likvidē visus EV labumus.

    Māris
    04.05.2020 09:34

    Viens jaut. pārdomām – ja visi sapirks ELauto un nevienam nebūs jāmaksā ceļa nodoklis, sabtransporta joslas pilnas ar ELauto, parkingos visi bez maksas stāvēs… kāda būs kritiskā masa, kad valdība visus labumus atņems, jo nodokļi vairs no dīzeļiem nenāks?

    Kāds
    23.05.2020 14:39

    Priekš efektivitātes salīdzināšanas. Auto, kurš sver ~1 tonnu vairāk ka e-UP https://youtu.be/F4ZgGgFExss?t=921 spēj uzrādīt tādus pašus efektivitātes rādītājus :O

    Reklāma