Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar Hyundai Kona Electric 64 kWh elektroauto (video)

    Jaunākie raksti

    Pirms nedēļas ar jauno Volkswagen e-up! elektroauto nobraucu 1000km eksperimentu un uzrakstīju par saviem iespaidiem, kā arī izveidoju mana piedzīvojuma video. Šis raksts izpelnījās plašas diskusijas un man par to prieks, jo auto patiešām ir interesants.

    Nepaspēju normāli atgūties no šī 22 stundas ilgā brauciena, kura laikā auto nācās uzlādēt veselas septiņas reizes, kā jau izdevās uz testu sarunāt Hyundai Kona Electric elektroauto. Šis 2018. gadā izlaistais auto nav nekāds jaunums un mūsu Māris Hyndai Kona Electric testēja jau pirms gada. Tomēr es vēl nebiju ticis izbraukt ar šo auto un mani patiešām interesēja šī auto spējas mērot 1000km. Elektriskā Kona ir nopērkama ar 39.2 kWh vai milzīgu 64 kWh akumulatoru un šoreiz man bija iespēja izmēģināt tieši 64 kWh versiju, kas sola vismaz 449km nobraukumu ar vienu uzlādi. Cena arī pietiekami augsta, Kona Electric (64 kWh) kompaktais krosovers maksā sākot no nepilniem 42 tūkstošiem eiro.

    Hyundai Kona Electric nav pārāk dārgs elektroauto

    Tiešākais konkurents šim auto ir Kia e-niro, taču tas maksā vēl dārgāk (no 47 900 eiro). Ar lielu 62 Kwh akumulatoru Latvijā varam nopirkt Nissan Leaf e+ (cena no 43 700 eiro), taču tas ir mazāks auto. Volkswagen pagaidām pie mums nepiedāvā elektroauto ar tik lieliem akumulatoriem, bet Audi e-tron ir krietni dārgāks auto (cena no 72 000 eiro). Idejiski tiešs konkurents ir arī Tesla Model X, taču pat ja to varam dabūt uz Latviju, te to oficiāli nebūs kur apkalpot un arī vismaz 77 700 eiro cena ir krietni augstāka. Tāpēc sanāk, ka Kona Electric pret citiem salīdzināmiem elektroauto nav nemaz tik dārgs auto.

    Kona Electric (64 kWh) versija ir aprīkota ar 150 kW (204 Zs) elektromotoru, kas līdz simtam šo pusotru tonnu smago auto iekustinās nepilnās 8 sekundēs. Ražotājs šim auto sola 15.4 kWh/100km vidējo enerģijas patēriņu.

    Auto nodrošina arī 100 kW uzlādes jaudu

    Ja runājam par auto uzlādi, tad to var darīt vienā no populārajiem režīmiem:

    • No parastās 2.3 kW rozetes tas pilnībā tiks uzlādēts aptuveni 31 stundā;
    • Pie publiskās 7.2 kW uzlādes to var uzlādēt deviņās ar pusi stundās;
    • Ar 50 kW ātro uzlādi auto var līdz 80% uzlādēt 75 minūšu laikā.
    • Auto arī atbalsta 100 kW uzlādes jaudu un šādā režīmā līdz 80% auto var uzlādēt 54 minūtēs.

    Svarīgi piezīmēt, ka Hyundai šim auto ir realizējusi baterijas termoregulāciju (apsildi, dzesēšanu), lai nodrošinātu efektīvu tās darbību dažādos apstākļos. Tāpat jau iesēžoties auto ir skaidrs, ka tas ir pilns ar dažādām elektroniskām drošības un komforta palīgsistēmām.

    Teorijā te viss izskatās pasakaini, bet kā ir praksē. Noskaties video par manu 1000km braucienu un zemāk vari izlasīt galvenās atziņas, ko esmu guvis pamatīgi notestējot šo auto.

    Galvenās atziņas pēc 1000km brauciena ar Hyundai Kona Electric

    Ja Volkswagen e-up! 1000km braucienā manas domas par mazo auto spēja kardināli mainīties, tad Kona Electric uzrādīja krietni stabilāku sniegumu un visa brauciena laikā neradīja nepatīkamus pārsteigumus. Ar Hyundai Kona Electric (64 kWh) man 1000km izdevās mērot 17 stundās.

    • Pirmā un galvenā atziņa – Hyundai Kona Electric (64 kWh) ir labākais elektroauto ar ko man ir bijusi izdevība pilnvērtīgi iepazīties.
    • 64 kWh akumulators ļauj izmantot šo auto gandrīz tāpat kā “parastu” fosilo auto, jo reāls ap 400km nobraukums ir vairāk kā pietiekams manos ikdienas maršrutos arī ārpus Rīgas. Plus, svarīgi, ka auto spēj nodrošināt efektīvu uzlādi neatkarīgi no nobraukuma. Pat pēc aptuveni 900 bez lielas apstājas nobrauktiem kilometriem tas no 50 kW E-mobi uzlādes stacijas spēja lādēties ar 46 kW jaudu. Liels akumulators un stabila, ātra uzlāde ir panākumu atslēga!
    • Kona Electric spēj parādīt ļoti reālu nobraukuma atlikumu, kam patiešām var uzticēties. Ar šo auto es no Rīgas caur Ventspili aizbraucu vienā rāvienā uz Liepāju. Tie ir ap 300km un pēc šī braucienā vēl ap 100km bija nobraucami. Stunda ātrās uzlādes stacijā un varēju mērot ceļu līdz pat Jēkabpilij. Tie ir Latvijai absolūti pietiekami maksimālie nobraukumi.
    • 1000km brauciena gaitā es auto lādēju trīs reizes, kopā tam veltīju 2 stundas un 24 minūtes. Šajā laikā auto ielādēju 102.40 kWh enerģijas. Kopā ātrajās uzlādēs man tas izmaksāja 21.60 eiro, jo E-mobi tīklā tarifs ir 0.15 EUR par katru uzlādes minūti. Mājās man šāds elektrības apjoms izmaksātu 11.26 eiro.
    • Man patīk uzlādes ports auto priekšpusē. Tas ļauj ērti redzēt uzlādes staciju un saprast, cik ilgi tajā atrodamies.
    • Braucot ar 95 km/h ātrumu praktiski visu maršrutu, vidējais patēriņš brauciena beigās bija 15 kWh/100km. Ļoti noder adaptīvā kruīzkontrole, kas darbojas labi un ļauj braukt ekonomiskāk.
    • Pozitīvi, ka apsilde un kondicionēšana būtiski neietekmē auto nobraukumu un šajā auto arī Eco režīmā man nebija ne auksti, ne karsti. Braucu kā “parastā” auto.
    • Šis auto no ārpuses varbūt izskatās pietiekami liels, taču iekšā nav plašuma sajūtas ne priekšā, ne aizmugurē. Priekšējais panelis teju uzmācas virsū un bērnu krēsliņi aizmugurē aizņems visu brīvo vietu. Toties ar Kona Electric pieaugušie cilvēki varēs izturēt garākus braucienus arī aizmugurē. Logi šķiet mazi, īpaši aizmugurējais. Bet vismaz sānu spoguļi ir normālā izmērā.
    • Pirmo reizi iekāpjot šajā auto, man bija bažas par to, cik kvalitatīvi būs nostrādātas visas daudzās elektroniskās sistēmas. Testa laikā tās mani gandrīz nepievīla (vienreiz sāka mirgot galvenā datora displejs, bet pēc tam vairs šo problēmu neredzēju) un pie visām spēju pierast. Īpaši patika navigācija, kas varbūt neizskatās diži moderna, tomēr ir praktiska un ērta. Vienīgi, E-mobi tīkla uzlādes stacijas tajā būs jāmeklē pieslēdzoties internetam, jo vismaz demo mašīnai tās nebija ielādētas pamata kartē. Plus, Latvijā šai mašīnai vēl nav pieejama pavadošā mobilā lietotne, kas ir lietojama, piemēram, ar Volkswagen auto.
    • Vispār rezumējot es gribu teikt, ka man ļoti patika un viesa uzticību Kona elektriskā daļa, bet uzbūve un izmantotie materiāli drīzāk vērtējami kā vienkārši un brīžiem bija šaubas par to ilgmūžību. Ar Volkswagen e-up! bija tieši pretēja pieredze. Hyundai nodrošina 7 gadu garantiju bez nobraukuma ierobežojuma un pašam akumulatoram sola 8 gadu vai 160 000km nobraukuma garantiju atkarībā no tā, kas pienāk ātrāk.
    • Šajā braucienā man nebija ne mazākās aizķeršanās ar uzlādēm (jo to bija maz) un es ārpus Rīgas gandrīz nekad neesmu redzējis uzlādējamies elektroauto. Acīmredzot, mums to vēl ir ļoti, ļoti maz un visi koncentrējas ap Rīgu. Tādējādi E-mobi ātrās uzlādes staciju tīkls šobrīd (ārpus Rīgas) ir plašs un pieejams.

    Jauni 1000km eksperimenti jau pavisam drīz!

    Jau rīt šādā 1000km eksperimentā metīsies Māris ar MINI Electric. Redzēsim, kā viņam veiksies, jātur īkšķi. Šomēnes man pašam būs iespēja izbraukt arī ar jauno Hyundai IONIQ Electric un varēšu salīdzināt šo auto ar Kona Electric. Varbūt tev padomā ir vēl kāds cits elektroauto, kas būtu pamatīgi jānotestē un šeit jāapraksta?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    64 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Robcix
    03.05.2020 20:06

    Next BMW i3

    m!.
    03.05.2020 21:20
    Reply to  Robcix

    +

    Atis Dimants
    03.05.2020 20:46

    ” Šis auto no ārpuses varbūt izskatās pietiekami liels, taču iekšā nav plašuma sajūtas ne priekšā, ne aizmugurē. Priekšējais panelis teju uzmācas virsū un bērnu krēsliņi aizmugurē aizņems visu brīvo vietu.”
    vs “Latvijā varam nopirkt Nissan Leaf e+ (cena no 43 700 eiro), taču tas ir mazāks auto.”

    tad varbūt tas Leaf nemaz tik mazs nav vai Konas lielums tāds mānīgs? Ikdienā braukāju ar Leaf, un, ielūkojoties Konas salonā uznāca momentāna vilšanās – sagaidītu (dēļ klases, akumulatora, pozicionējuma tirgū?) it kā lielāku auto, bet nekā – šaurs, spiedīgs…

    Arčiņš
    04.05.2020 09:31
    Reply to  Atis Dimants

    Es kūnu nosauktu par mazauto ar lielu bateriju. Simpātisks autiņš, bet man ar saviem 1,95 m aizmugurē nav ko darīt. Priekšā šauri, bet komfortabli, bagāžnieka gandrīz nav. Tad nosaukt Līfu par mazāku auto ir dīvaini. Pats arī apsvēru Kūnu kā savu auto, bet izmērs un gandrīz divu gadu gaidīšana no pasūtījuma brīža mani atrunāja.Bet viennozīmīgi feins auto.

    Čiekurs
    04.05.2020 09:48
    Reply to  Arčiņš

    Pag, pag, par to divu gadu gaidīšanu. Tas nav tikpat glupi kā pasūtīt jaunāko viedtālruni-flagmani un tikai pēc 2 gadi to saņemt, taču cena un tehnoloģijas pēc 2 gadi ir pamatīgu atpalikušas? Biju dzirdējis šo par Tesla, bet 2 gadus vecai teslai tāpat vēl neviens nebūs paspraucies garām, taču tie paši VW un Hyundai pēc 2 gadiem būs jau daudz auguši un produkti par līdzīgu cenu pievilcīgāki. Kā tur ir?

    Arčiņš
    04.05.2020 09:58
    Reply to  Čiekurs

    Kopš sāka ražot eiropā, vairs nav šādas problēmas. Pieprasījums milzīgs bet ražošanas kapacitāte bija nožēlojama

    kukūns
    04.05.2020 09:51
    Reply to  Arčiņš
    Arčiņš
    04.05.2020 10:27
    Reply to  kukūns

    Tiešām :). Es tikai izmantoju norvēģu izloksni, kur vārds kona jeb kūna nozīmē sieva. No tā arī joki Norvēģijā par legāli atļautajām divām un vairāk sievām.

    kukūns
    04.05.2020 16:08
    Reply to  Arčiņš

    ā, tas ir interesanti)

    LAN
    03.05.2020 21:04

    Next Kia e-Soul,
    Peugeot e-2008
    Honda e
    Būtu arī interesanti redzēt kā veicies pašuzlādējošo hibrīdu uzņēmumam Lexus ar UX 300e, kuram sola 400km nobraukumu (protams pēc sen novecojušā NEDC).
    Paldies, labs raksts!

    Asaris
    04.05.2020 10:45
    Reply to  LAN

    Eu, šitādu pašuzlādes es ar gribētu. Kā tur ir noliec saulītē un viņš lādējas?

    LAN
    04.05.2020 11:43
    Reply to  Asaris

    Nē, tas ir parasts hibrīds, taču gribētos redzēt vai bez mārketinga vēl kkas labs tajās automašīnās ir.

    Jerins
    03.05.2020 21:28

    Visiem viss sanāk, tikai pajolim Timrotam nekas nesanāk.

    Kroko
    03.05.2020 22:52

    Varbūt Tesla Baltic var aizlienēt kādu Teslu?
    Katrā ziņā Jūs baigie malači! Ļoti interesanti elektro auto testi! Keep them coming!

    Arčiņš
    04.05.2020 09:45

    Ieteiktu paķert testā Igauniju un Lietuvu, lai saprastu cik viegli ir lādēties viņu uzlādes stacijās, jo dažreiz tas nepavisam nav viegli.

    Zigs
    04.05.2020 21:59

    Jā gan,jatestē visi autiņi pēc vienas metodes un vienādā maršrutā!
    Kad visi pieejamie elektroauto bus salīdzināti,tad gan var mainīt maršrutu!
    Vēl varētu pāpildus notestēt sportiskākos apstākļos,bet tas jādara slēgtā trasē!

    06.05.2020 20:15

    LT un EE vaļā. Mūsējie nebija slēguši. tikai leiši laida iekšā/ārā pa 3 vietām…
    bet nu no 15.Maija varēsi pieķert kaimiņu provinces bez 14d izolācijas riska.

    Mārtiņš Ķurbe
    06.05.2020 09:39
    Reply to  Arčiņš

    Katrā no valstīm nobraucu apmēram 1000. Igaunijā problēma, ka pie dažiem lādētājiem vajag savu kabeli līdzi. Lietuvā ātrie lādētāji pilnībā bezmaksas. Viss ērti un saprotami. Tur kur citi maksā par stāvvietu, elektroauto stāvēja un lādējās par brīvu.

    Vasilius
    03.05.2020 23:24

    Paņem. OPEL AMPERA+

    Janis Liepins
    04.05.2020 00:27
    Reply to  Vasilius

    Jū Ampera manā skatījumā ir visprātīgākais risinājums. Tas
    generatora motors strādā superērtā režīmā. Distance milzīga

    LAN
    04.05.2020 10:45

    Nē, laikam runa ir par Opel Ampera e (tas pats Chevrolet Bolt) elektroauto. Šaubos vai LV to vispār tirgo.

    GUN
    04.05.2020 04:24

    Labs!
    Būtu interesanti redzēt JAGUAR E-PACE
    Speciālā cena: 42 900 EUR ar 90kWh bateriju

    Asaris
    04.05.2020 10:50
    Reply to  GUN

    I-Pace no 80k Eur

    PAV
    04.05.2020 08:13

    Tā priekšējā uzlādes lūciņa var ziemā sagādāt neaizmirstamus mirkļus. Bjornam tā ir bijis, domāju, ka pie mums varētu būt līdzīgas situācijas.

    LAN
    04.05.2020 10:48

    Uzlādes portā tika sniegs iekšā un beigās vajadzēja uzlādes kabeli diezgan stingri iespiest iekšā lai varētu uzlādēties, taču Hyndai saolīja aprīkot durtiņas ar kkādu blīvgumiju vai kko tādu.

    reku
    04.05.2020 16:10
    Reply to  LAN

    Nez, kā ar šādiem sīkumiem ārpus komforta laika apstākļiem ir saulainajā Kalifornijā izstrādātajai Teslai?

    reku
    12.05.2020 14:09

    intereses pēc iemetu guglē “norway climate tesla problems” un reče nu – nav tik saulaini, kā tu mums stāsti, izskatās pēc vispārīgām, ar klimatu nesaistītām lietām.

    daudz defektu, garas rindas un pieaugoša vilšanās.

    “I’ve had the car for eight months and it ran fine for four days,”

    Tesla owners in Norway face long waits for repairs, a shortage of spare parts, difficulty reaching customer services, leading—unsurprisingly—to oodles of complaints.

    reku
    12.05.2020 14:33

    Nē, nu esmu pārsteigts – likās, Norvēģija un Tesla, divas stabilas štelles…..izrādās, ka nepietiek ražotnes nosaukumā iekļaut giga.

    04.05.2020 17:08

    Man kā ļoti simbolisks šķiet tas uzlādes kontakta izvietojums, kuru zandalēs tērptie vācieši savai kleberkastei nav bijuši spējīgi iebāzt nekur citur kā aiz benzībākas vāciņa. Pārējais viss pa smuko. Īsti nesaprotu jūsmošanu par to, ka vācietim “labāki salona materiāli”, ja tam salonā atklāti redzams durvju bleķis kā tādam žigulim vai zaporožecam. Tas pats par salona “plašumu”, visplašākais salons ir auto bez viduskonsoles un gandrīz bez paneļa, tam pašam zaporožecam piemēram. :DD

    Vispār man totāli ir zb tā žurnālistu tradīcija kaut kādus vācu izstrādājumus stādīt kā etalonus, pret kuriem tad tiek salīdzināts viss pārējais. Te vēl to var drusciņ saprast un piedot, bet kopumā tas liecina par ideju trūkumu.

    Janis Liepins
    05.05.2020 20:35

    Man arī šķiet diezgan plānprātīgi būvēt elektroauto uz kkāda bencīna Golpa bāzes. Gan tesla, gan i-pace liecina, ka elektroauto saturs ir citāds un komponentes var izvietots veiksmīgāk nekā izsviežot no Golpa iekšdedzes dzinēju. Manuprāt šāda pieeja automātiski modelim dod “pakaļrocības” salīdzinot ar dizainētu elektroauto.

    Kāds
    04.05.2020 20:32

    Latvijas “Bjorns” :) Šāds tests viennozīmīgi ir daudz jēgpilnāks par standarta testiņiem, kad auto tiek paņemts uz pusi dienas, pabraukts un varbūt pat netiek palādēts. Cik esmu ievērojis, tad ~160tk garantija dod visi ražotāji (arī Tesla). Gluži kā jebkurš būvnieks dod 2 gadi savai ēkai. Bet ja salīdzina UP un Konu, tad skaidrs, ka Konai tās bačas novilks 2x vairāk dēļ elementāras matemātikas. Ja paka ir 2x lielāka, tad arī nobraukums būs 2x lielāks. Piem., UP ar pilnām 1000 uzlādēm var noripināt 200tk, bet Kona 400tk (par bateriju maiņu aizmirstam). Ja gribās, lai tur lielu kilometrāžu, tad jāņem normāla izmēra paka. Galu galā ja ar UP gribās nobraukt to pašu attālumu, ko Kona, tad jāpērk 2 UP’i :D “Idejiski tiešs konkurents ir arī Tesla Model X” – vai vari šo ideju pastāstīt? Es vispār neredzu, ka pat teorētiski šie auto varētu kaut kā konkurēt savā starpā – cenas starpība vairāk kā 2x, izmēru ziņā nesalīdzināmi, kā arī jaudas utt. Model X cena ir sākot no 94tk ;) Tas cipars, ko esi ierakstījis ir bez PVN, bet pārējiem autiņiem ar PVN. “Varbūt tev padomā ir vēl kāds cits elektroauto, kas būtu pamatīgi jānotestē un šeit jāapraksta?” Visu, ko iespējams mūsu platuma… Read more »

    Aigi
    05.05.2020 10:24

    Ļoti liela iespējamība, ka tikšu uz nedēļas nogali pabraukt ar Renault Zoe. Varēšu iekomentēt, kā ir. Tā būs 1. pieredze ar e-auto.

    KKTK
    05.05.2020 13:21

    Kad būs Honda?

    KKTK
    06.05.2020 08:57

    Jā. 1000km distancei gan jau būs mocīšanās kā ar up, bet salona sajūtas un braukšanas prieku gan jau varēs novērtēt.

    05.05.2020 16:24

    Ar Konu tūliņ būšu nobraucis 30 000. Taupu kādus 400 EUR mēnesī, ja salīdzina ar saviem vecākiem benzīn vai dīzeļauto, jo braucu 40-50 000 km/gadā. Lādēju naktī un 100km izmaksā 0.96-1.60 EUR. Varētu vēlēties aplikāciju, lai var attālināti uzsildīt, jo tagad ir tikai programmējams iekš auto. Citus mīnusus neesmu atradis.

    Mārtiņš Ķurbe
    06.05.2020 10:14

    Šajā mazajā lodziņā atbilde neietilps :) Pirmais elektro, protams, jo man dažkārt dienā jānobrauc līdz 600- 800 km, ko iespēj tikai Kona un Tesla. Argumenti bija nodokļi “0“, atvieglojumi un izmaksu jeb budžeta salīdzinājums. Protams, esmu daudz mazākā auto nekā agrāk, bet jau pieradu un Konā, braucot arī ilgstoši, nenogurst. Pēdējo argumentu uzzināju jau tad, kad šo biju nopircis. To, protams, publiski nestāsta, bet, lai jaunie iekšdedzes auto spētu izpildīt CO2 emisiju prasības, tie tiek aprīkoti ar aizvien sarežģītāku un dārgāku elektroniku un dažādiem devējiem. To potenciālais remonts pēc garantijas laika beigām izmaksā tūkstošus un daži mazlietoto auto pircēji jau ir ar to saskārušies.

    TopStar
    05.05.2020 18:58

    Gribētos tomēr redzēt Audi etron ar 1000km apskatu.

    TopStar
    06.05.2020 23:03

    Biju domājis īstu 1000 km braucienu nevis parunāšanos par šo auto. Gaidu.

    KKTK
    06.05.2020 08:55

    Mazs ieteikums ceļam. Aizkraukle->Sala dops ir jāvelk +40km/h gan notestēs kā krītas baterija sodzē, gan ierakstīsies vietējo plūsmā, gan smaidus sejā dabūsi :]

    Anger Lemon
    09.05.2020 11:26

    Paldies par rakstu un apskatu. Es domāju, ka papildus šim 1000km testam varētu pamēģināt arī cik var nobraukt ar vienu uzlādi jeb citiem vārdiem sakot vai reālajos apstākļos var nobraukt tik cik ražotājs sola un cik % reālais atšķiras no patiesā.

    Anger Lemon
    09.05.2020 22:23

    Skaidrs, ka tas ir subjektīvs rādītājs un varbūt pat nav nepieciešams veikt atsevišķu testu, jo nobraukt līdz 0 kad auto izslēdzas nav forši, jo tad lielākoties vajadzīgs evakuators. Pietiek ar to, ka šādu faktu mēģina izvērtēt šī apjomīgā testa laikā.

    Tikai nenorejiet uzreiz ;)
    12.05.2020 13:28

    Vai bremzējot lādējas baterijas?
    Vai elektroauto drīkst vilkt?
    Vai velkot to var uzlādēt?

    malvism
    18.06.2020 22:09

    Paskatījos Beļģijā gan eUP, gan arī Hyundai Ioniq, gan Kona, gan eNiro.
    Par vieto jāsaka tā, ka eUP tā ir vairāk kā Ioniq, gan Konā. eNiro ir plašāks un vietas gan aizmugurē, gan priekšā vairāk. Skatījos sev kā reālu auto ģimenei, kas varētu aizstāt parasto fosilo, jo pietiekoši liels gan auto, gan nobraukums… bet cena kosmoss un dīleris vispār atlaides nedeva nekādas, pie tam pateica, ka auto neredzēt ātrāk kā nākošgad.. vispār nebija diezko ieinteresēts tirgot un centās pierunāt, ka varu ņemt plug-in vai parasto hybrid, tam i atlaides vairākus tūkstošus bija gatavs dot, i daudz ātrākas piegādes.

    Rihards
    08.10.2020 21:56

    Kādi secinājumi ir salīdzinot ar Māra pagājušā gada apskatu?

    Vai ieteiktu šo auto pirkt līzingā?

    Reklāma